03/10/2009 12:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα ψηφίζουν μέχρι να πουν ναι...οι Ιρλανδοί

Ιστορικό «ναι» των Ιρλανδών ψηφοφόρων στη Συνθήκη της Λισσαβόνας δείχνουν δημοσκοπήσεις και ανεπίσημα exit-poll, 18 μήνες μετά την καταψήφιση της Συνθήκης στο πρώτο δημοψήφισμα που έφερε σε τέλμα την ΕΕ. Η επίσημη καταμέτρηση αρχίζει και το κρίσιμο αποτέλεσμα της ιρλανδικής ψήφου αναμένεται εντός της ημέρας.

«Απ' ότι έχουμε δει στις δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα, θα δούμε μία ευνοϊκή ψήφο στο ή γύρω στο 53%» δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας πηγή του κυβερνώντος κόμματος του πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν.

Αξιωματούχος της αντιπολίτευσης δήλωσε επίσης πως οι προοπτικές του «ναι» είναι καλές. «Θα είμασταν σχετικά σίγουροι', είπε. 'Έχουμε ενδείξεις πως πολλοί άνθρωποι που την περασμένη φορά ψήφισαν 'όχι\ τώρα ψήφισαν 'ναι'» δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 03/10/2009 13:09:05

  IRISH FRIENDS - SAY N O FOR US !

  Το μέλλον μας δεν κρίνεται στις εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή στην Ελληνική Αποικία του Δυτικού Μητροπολιτικού οικονομικού και στρατιωτικού ιμπεριαλισμού ( διάβαζε ¨Δυνατή Ελλάδα¨ των ανθύπατων της Γερμανίας , του Κ. Σημίτη , και των ΗΠΑ , του GAP – Γιώργος Παπανδρέου).

  Το μέλλον μας δεν κρίνεται από τα ¨οράματα¨ της μεταπρατικής ελληνικής αστικής τάξης και των αποφοίτων του ¨London Scull of Economics ¨ ( Αλογοσκούφης κ.α ) που επί 200 χρόνια ονειρεύονται ¨καρβέλια¨ και την Ελλάδα σαν ¨παγκόσμιο διαμετακομιστικό κέντρο¨ όπου ¨θα τρώμε¨ από τρεις Ηπείρους και πέντε θάλασσες και θα είμαστε το τουριστικό ¨Ξενοδοχείο¨ της Ευρώπης , μια ¨Ελβετία¨ με το ¨συγκριτικό μας πλεονέκτημα¨ , τον ήλιο , τον γαλάζιο ουρανό και την θάλασσα …

  Το μέλλον μας δεν θα κριθεί από το Νέο-Πασοκικό όραμα ¨διάσωσης του καπιταλισμού¨ με ένα νέο ¨Πράσινο – New Deal ¨ ( σε συνέχεια του 1ου που εφήρμοσε η ¨πρώτη πατρίδα¨ του Γεωργάκη επί Ρούσβελτ το 1930 ) . Για το “ Green New Deal” θα επανέλθουμε.

  Το μέλλον μας κρίνεται από την επιτυχία ή αποτυχία του ¨σοσιαλιστικού πειράματος ¨που διεξάγεται στην εποχή μας στη Νότια Αμερική , με πρωτοπόρα χώρα την Βενεζουέλα.

  Το μέλλον μας αποφασίζεται σήμερα και στο Δημοψήφισμα των Ιρλανδών πολιτών για να μην περάσει η Ευρω-ενωσιακή ¨Συνθήκη της Λισσαβόνας¨ , για να μην εγκαθιδρυθεί το Αυτοκρατορικό Υπέρκρατος που ονομάζεται ¨Ευρωπαϊκή Ένωση¨ . Να μην προχωρήσει ο νέος Αυτοκρατορικός ¨Ευρωπαϊκός Στρατός¨ , να μην υλοποιηθεί η ¨Ευρωπαϊκή Αστυνομία¨ που θα επεμβαίνει σε όλα τα ¨κράτη¨ - μέλη για να καταστείλει τον ¨εσωτερικό εχθρό¨ ( τον Δεκέμβρη του 2008 η κ. Μέρκελ , ο κ. Σαρκοζύ και ο Καρμανλάκος ήταν έτοιμοι να εγκαινιάσουν αυτές τις νέες ¨ευρωπαϊκές¨ δυνάμεις αστυνομικής καταστολής στην Ελλάδα … ) , δηλαδή τα κοινωνικά και δημοκρατικά κινήματα , όταν θα αμφισβητούνται οι αποφάσεις της ¨Mercedes¨ , της ¨Dasho¨ και της ¨Deutsche Bank¨( ¨Ευρωπαϊκή Τράπεζα¨ ) .

  Στην Ιρλανδία κρίνεται σήμερα και το καταπατημένο μας Σύνταγμα , το οποίο ¨μεταβίβασε την ¨λαϊκή κυριαρχία¨ στις καμαρίλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , δηλαδή στην ¨Ευρωπαϊκή Επιτροπή ¨ , στους ¨Ανεξάρτητους Δικαστές¨ του λεγόμενου ¨Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου¨ και στους ¨Συνδέσμους Βιομηχάνων ¨ της Γερμανίας, Αγγλίας , Γαλλίας και εμμέσως και της Ελλάδας…

  Κρίνεται το δημοκρατικότερο δικαίωμα . Το δικαίωμα Αυτοδιάθεσης των λαών απέναντι στις οργανωμένες συμμορίες του κεφαλαίου που παίρνουν νομική - ¨πολιτειακή¨ , Αυτοκρατορική μορφή και σήμερα αποκαλούνται απλά ¨παγκοσμιοποίηση¨ , Ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων , εμπορευμάτων , υπηρεσιών ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ , για τις ανάγκες της ταξικής επικυριαρχίας των κεφαλαιοκρατών ( διάβαζε της ¨ελεύθερης¨ -οικονομίας… ) .

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Μεταφράζω μερικά βασικά αποσπάσματα από την συνέντευξη που έδωσε το στέλεχος του ¨Republican Sinn Fein ¨( RSF ) , Des Dalton .

  Το Ρεπουμπλικανικό Σίν-Φέϊν , αποτελεί μια διάσπαση του γνωστού ιστορικού Sinn Fein και αυτοπροσδιορίζεται σαν ο γνήσιος εκφραστής του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανισμού . Αίτημα του είναι σήμερα η δημιουργία μίας ¨Ενιαίας , Ομοσπονδιακής , Σοσιαλιστικής Ιρλανδίας¨ .

  ---------------------------------------------------------------------------

  Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ προς την Αυστριακή ¨Der Standart¨ ( 21/9/ 2009 ) :
  ---------------------------------------------------------------

  Ερώτηση : Τι πρέπει να γίνει , εάν απορρίψουν οι Ιρλανδοί για δεύτερη φορά την Συνθήκη της Λισαβόνας , να αποχωρήσει η Ιρλανδία από την Ε.Ε. ;


  Des Dalton : Καταρχήν η θέση μας είναι ότι δεν θα έπρεπε να είχε προσχωρήσει. Όχι μόνο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της Ιρλανδίας , αλλά κυρίως λόγω των βαθιά αντιδημοκρατικών δομών της Ε.Ε. Είμαστε υπέρ των εμπορικών συναλλαγών και των σχέσεων μεταξύ ελεύθερων εθνών , αυτό όμως θα μπορούσε να γίνει με τη μορφή συνεργασίας –συμφωνιών και όχι με την μορφή μίας πολιτικής ένωσης. Και εάν πουν για δεύτερη φορά Όχι οι Ιρλανδοί , το γεγονός αυτό δεν θα μας οδηγήσει στην απομόνωση. Η αλήθεια είναι ότι συνθήκη δεν κυρωθεί ακόμα από τα κοινοβούλια της Τσεχίας , της Πολωνίας και της Γερμανίας. Ένα Όχι των Ιρλανδών θα δημιουργούσε τελείως νέες συνθήκες.

  Ερώτηση : Τι θα έπρεπε να γίνει κατά την άποψη σας , σε περίπτωση μιας δεύτερης απόρριψης της συνθήκης ;


  Des Dalton : Αυτό που μπορώ να πω αυτή την στιγμή είναι ό,τι η Συνθήκη της Λισσαβόνας αποτελεί ένα χαρτί που κατά 90 – 95 % προσομοιάζει με αυτό που απέρριψαν ήδη οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί ( σ.σ. αναφέρεται στα Δημοψηφίσματα στις χώρες που απέρριψαν το λεγόμενο ¨Ευρωπαϊκό Σύνταγμα¨ ). Εάν απορριφθεί τώρα η Λισσαβόνα για τέταρτη φορά , θα δουν οι πολίτες της Ευρώπης πως είναι ανεπιθύμητο ένα νέο Ευρωπαϊκό Υπέρκρατος . Αυτό που θα χρειαστεί να γίνει στην συνέχεια είναι μια ριζική αλλαγή σκέψης και προβληματισμού σχετικά με την μελλοντική πορεία της Ευρώπης . Και αυτό δεν πρέπει να γίνει μόνο στην Ιρλανδία. , αλλά σε όλες τις χώρες .

  Ερώτηση : Μας σκιαγραφήσατε μια εικόνα την εικόνα ενός Ευρωπαϊκού Υπέρκρατους. Εάν λάβουμε υπόψη , σε σχέση με την διαιρεμένη Ιρλανδία , γιατί βρίσκεται σαν αρνητικό το γεγονός της προοπτικής μιας Ευρώπης χωρίς σύνορα ;


  Des Dalton : Και αυτό το σημείο που αναφέρεται μας επιστρέφει, μας οδηγεί στο ερώτημα για το τι μπορεί να είναι μια δρώσα δημοκρατία και για το πώς θα μπορούσε να λειτουργεί. ¨όχι μόνο η Ιρλανδική , αλλά και η Ευρωπαϊκή ιστορία μας διδάσκει ότι μια δημοκρατία μπορεί να δρα αποτελεσματικά όταν βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους. Αποφάσεις που αφορούν άμεσα τους ανθρώπους θα έπρεπε να λαμβάνονται από ανθρώπους ή δομές που βρίσκονται πλησίον εκείνων που τους αφορούν και θα έπρεπε να είναι άμεσα διακριτές και υπολογίσιμες. Έχουμε πλούσια ιστορία ( η Ιρλανδία ) που αναφέρεται σε πολύ αίμα που χύθηκε από την διαρκή καταπίεση και την ξενοκρατία . Δεν βρίσκω κανένα νόημα για την αναγκαιότητα παράδοσης , αδιαμαρτύρητα , του ελέγχου της Ιρλανδίας από το ¨Westminster¨ ( σ.σ. το αγγλικό κοινοβούλιο που συμβολίζει την αγγλική κατοχή της Ιρλανδίας ) στις Βρυξέλες .


  Θεωρούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν μια σύγχρονη μορφή της αποικιοκρατίας , η οποία είναι βαθιά αντιδημοκρατική και υποταγμένη μόνο στα συμφέροντα των μεγάλων κρατών. Αποτελεί μια προσπάθεια τετραγονοποίησης του κύκλου να προσπαθείς να συμπιέσεις 500 εκατομμύρια ανθρώπους , διαφορετικών εθνοτήτων και με διαφορετικούς πολιτισμούς και γλώσσες , μέσα σε ένα Υπέρκρατος . Και παράλληλα να ισχυρίζεσαι πως τηρείς δημοκρατικές αξίες. Γνωρίζω πολλούς οπαδούς του ¨Ναι¨ που παραδέχονται αυτή την αλήθεια.

  Ερώτηση : Σε λόγο που εκφωνήσατε στην Βιέννη χαρακτηρίσατε την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν ¨ ιμπεριαλιστικό σχέδιο – πρόγραμμα ¨ ( σημείωση μεταφραστή : ¨Imperialistisches Projekt¨ ) . Νομίζεται ότι με αυτή την δήλωση σας εκφράζεται ¨από καρδίας¨ και τους Σλοβένους ή τους Ρουμάνους ; ( σημείωση μεταφραστή : . η ερώτηση έχει ειρωνικό τόνο και υπονοεί ότι Σλοβένοι και Ρουμάνοι επιθυμούν την ένταξή τους στην Ε.Ε. ) .  Des Dalton : Θα πρέπει να βλέπει κανείς τα πράγματα μακροπρόθεσμα, κυρίως με ποιο τίμημα οι Ανατολικό-Ευρωπαϊκές χώρες προσκομίζουν σήμερα οφέλη από την Ε.Ε. . Εκτός των άλλων όμως θα πρέπει να δούμε ότι πολλές πλευρές της σημερινής οικονομικής κρίσης οφείλονται στην νεοφιλελεύθερη πολιτική του ¨Laissez-Faire¨ που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή ΄Ένωση. Και μόνο από αυτή την άποψη η Ε.Ε. δεν αποτελεί την λύση του προβλήματος , αλλά το πρόβλημα. Οι πολίτες στην Ανατολική Ευρώπη θα πρέπει να αναρωτηθούν για το τίμημα που καταβάλουν , όταν παραιτούνται από τον έλεγχο της δημοκρατίας και της οικονομία τους , όταν εγκαταλείπουν τη θέση τους στον κόσμο. Πάντως όποτε ρωτήθηκαν οι πολίτες στην Ε.Ε. , απάντησαν με ένα ΟΧΙ .

  Υ.Γ.( ¨ΝΤΑΝΤΟΝ¨) : Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το απόγευμα του Σαββάτου ( 3/10 ) .Και το ¨Ναι¨ να υπερισχύσει σήμερα , μετά από τόσους εκβιασμούς και τις απειλές , εδώ και ένα χρόνο , από την Ένωση του Καίσαρα Μπαρόζο σίγουρο είναι ότι οι Αυτοκρατορίες θα καταρρεύσουν . ¨Ευρωπαϊκές¨ , Βόρειο-Αμερικάνικες , Ρώσικες και Κινέζικες . Την τελευταία λέξη θα την πουν οι αγωνιζόμενοι λαοί . Μεσοπρόθεσμα , όχι μακροπρόθεσμα.

 2. Στέργιος avatar
  Στέργιος 03/10/2009 13:22:33

  "Συμφωνείτε ή δεν διαφωνείτε;"

  Ζήτω η ευρωπαϊκή δημοκρατία!

 3. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 03/10/2009 13:26:11

  Τους μαρκάρουν πολύ στενά τους Ιρλανδους και υπάρχουν δημοσιεύματα ότι τους "έφτιαξαν" μια τεχνητή κρίση για να τους κουράσουν και να το βουλώσουν.
  Δηλαδή να ψηφίσουν ΝΑΙ στη συνθήκη Λισαβώνα ΙΙ.
  Το δε ευρωσκεπτικιστικό κινημα - όπως και αν αυτό εκφράζεται, από το ακροαριστερό έως το ακροδεξιό φάσμα - απασχόλησε πολύ την τελευταία Συνεδρίαση ...

 4. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 03/10/2009 15:55:10

  Γιώργο ΧΑΣΑΜΕ !

  Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα οι υποστηρικτές της Αυτοκρατορίας ( που αναμένουν , όπως και οι Έλληνες , να ¨αρπάξουν¨ πολλά Κοινοτικά προγράμματα ¨στήριξης¨ , οι υποστηρικτές του ¨ΝΑΙ¨ ( Jesman ) κερδίζουν στην μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια του Δουβλίνου ( το 25 % των ψηφοφόρων ). Ακριβώς το ίδιο ποσοστό που πέτυχαν οι υποστηρικτές του ΟΧΙ το 2008 !

  Η μόνη χώρα που ακόμα προβάλει αντιστάσεις στην ¨κύρωση¨ της Συνθήκης είναι η Τσεχία , όπου αναμένει την σχετική κρίση του Συνταγματικού της Δικαστηρίου. Η Πολωνία δήλωσε ότι τώρα πια θα προχωρήσει γρήγορα στην κύρωση. Το δε Γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε τον σχετικό νόμο που ζήτησε το Συνταγματικό της Δικαστήριο με τον οποίο εξασφαλίζονται κάποιες πρόνοιες υπέρ της Γερμανικής ¨λαϊκής κυριαρχίας¨ από την Συνθήκη της Λισαβόνας.

  Γεγονός είναι πάντως , ανεξάρτητα από τα διαφαινόμενα αποτελέσματα , ότι οι Έλληνες , στο μέλλον , έχουν πολλά να διδαχθούν ακόμα από λαούς που αγωνίζονται , όπως είναι οι Λαοί της Νότιας Αμερικής και της Ιρλανδίας.

  Από την δική μας ιστορία είναι αναχρονιστικό και ¨μισαλλόδοξο¨ να διδαχθούμε. Δεν συμφωνούν οι φίλες του κ. Γ. Παπανδρέου , Μαρία Ρεπούση και Θάλεια Δραγώνα ...( που τις θυμήθηκα τώρα τις κυρίες αυτές ( ; ) , μα θα τις δούμε σύντομα να μας ¨διαμορφώνουν¨ ).

  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ιρλανδία ( όπου επίσημα θα ανακοινωθούν τις απογευματινές ώρες ), εδώ :


  http://www.irishtimes.com/

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.