25/10/2009 23:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα τα βρει η κυβέρνηση με τους τραπεζίτες, ή θα συμβιβαστεί;Έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα ή μήπως θα τα βρουν λίγο πριν τη σύγκρουση.

Για την κυβέρνηση και τις τράπεζες ο λόγος όπου το ένα επεισόδιο διαδέχεται το άλλο.

Πριν μερικές ημέρες το antinews.gr σας είχε ενημερώσει για τις πιέσεις που δέχθηκε η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, μόλις διέρρευσε η φήμη για έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων και το κυριότερο για πάγωμα των οφειλών όσων χαμηλόμισθων χρωστούν στις τράπεζες.. Τότε οι πληροφορίες έλεγαν ότι η υπουργός είχε δεχθεί σε μυστική συνάντηση τους τραπεζίτες και τους είχε καθησυχάσει για όλα. Τώρα, όμως, νέο σήριαλ δημιουργούν τα σχέδια της κυβέρνησης για σειρά μέτρων που πλήττουν τα κέρδη των τραπεζών. Οι πληροφορίες, που δεν διαψεύδονται προς το παρόν, κάνουν λόγο για νόμο που θα επιβάλλει με κάποιο τρόπο πλαφόν 12% στα επιτόκια καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών. Επίσης, υπάρχει σχέδιο για να κοπούν οι απίστευτες και άδικες προμήθειες που πληρώνει ο κόσμος όταν κάνει συναλλαγές με τις τράπεζες καθώς και τα έξοδα φακέλου για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που μπορεί να φτάσουν τα 900 ευρώ περίπου.

Όλα αυτά τα φιλολαϊκά μέτρα ήταν προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ και δύσκολα τώρα μπορεί να κάνει πίσω αφού εκεί στηρίζεται μεγάλο μέρος της πολιτικής του για ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων χωρίς από την άλλη να αδειάσουν τα κρατικά ταμεία. Η προοπτική, όμως, να αδειάσουν τα τραπεζικά ταμεία έχει βγάλει από τα ρούχα τους μεγαλοτραπεζίτες. Ήδη οι τράπεζες, μέσω των “πράσινων” τραπεζιτών, ήτοι του Ν. Καραμούζη, Θ. Πανταλάκη και άλλων, προσπαθεί να πιέσουν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη σύνταξη του νομοσχεδίου.

Στο παρασκήνιο οι ιδιοκτήτες των τραπεζών εμφανίζονται έντονα δυσαρεστημένοι με τους Γ. Παπακωνσταντίνου και Λ. Κατσέλη και κάνουν λόγο για επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης. Μάλιστα, κάποιοι δεν συγχωρούν τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα που είπε ότι “θέλουν δε θέλουν οι τράπεζες θα κάνουμε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα χρέη”. Αναμένουν δε νέο “πόλεμο” με δηλώσεις με ολίγον.... λαϊκίστικη διάθεση ώστε να στραφεί ο κόσμος εναντίον τους. Κάτι τέτοιο οι τραπεζίτες το θεωρούν casus belli και ετοιμάζονται να αντιδράσουν κατά της κυβέρνησης με κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο.

Υπάρχει, όμως, και η περίπτωση να τα βρουν οι δύο πλευρές με εκατέρωθεν υποχωρήσεις. Δηλαδή να κάνει η κυβέρνηση έναν πιο... λάϊτ νόμο με επικοινωνιακό μανδύα και οι τράπεζες να δεχθούν να διαγραφούν κάποιες υπερβολικές και άδικες χρεώσεις.

Άλλωστε, σε εκκρεμότητα είναι και οι τοποθετήσεις τραπεζιτών στις κορυφαίες θέσεις της Εθνικής, της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οπότε η συμφωνία μπορεί να κλείσει λαμβάνοντας υπόψη και όλα τα παραπάνω.

Οι τράπεζες, θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε δεν θα πρέπει να ξεχνούν δύο βασικά θέματα:

1. Εν μέσω κρίσης και πλήρους διάλυσης της οικονομίας, τα κέρδη 9μηνου ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ.

2. Οι τράπεζες δεν ήταν αυτές που δέχθηκαν το τρομερό “δωράκι” της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή τα 28 δισ ευρώ; Που πήγαν τα χρήματα αυτά αφού η ρευστότητα δεν βελτιώθηκε στην αγορά; Μήπως πήγαν για να κλείσουν οι μαύρες τρύπες στους ισολογισμούς τους και οι αποτυχημένες επεκτάσεις τους σε Βαλκάνια, Ουκρανία και Ρωσία;

3. Γιατί οι τράπεζες δεν τηρούν τους νόμους και δεν αποσύρουν τις χρεώσεις για έξοδα φακέλου ή τις προμήθειες για συναλλαγές στα ΑΤΜ παρ' ότι έχουν κριθεί παράνομες και καταχρηστικές; Και τέλος γιατί η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα επιτόκια για πιστωτικές κάρτες από άλλες χώρες;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πονοκέφαλος avatar
  Πονοκέφαλος 26/10/2009 01:49:35

  H Citibank στις HΠΑ, στέλνει αυτές τις ημέρες επιστολές στους κατόχους πιστωτικών καρτών, με τις οποίες τους γνωστοποιεί πως το επιτόκιό τους ανέβηκε στο 30%. Προσπαθεί να προλάβει τη νέα νομοθεσία από την αρχή του χρόνου.

 2. blue nile avatar
  blue nile 26/10/2009 03:01:05

  Μην ελπίζετε.
  Κάποιες υπρβολικές χρεώσεις θα μειωθούν και από εκεί και πέρα τίποτα.
  Και αυτό στην καλύτερη περίπτωση. Αυτό που δεν ξέρω είναι το εξής: Μπορεί η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης προς τις άλλες τράπεζες την Εθνική Τράπεζα? Δηλαδή η Εθνική να μειώσει τους τόκους και να καταργήσει τις υπερβολικές και παράνομες χρεώσεις οπότε να αναγκαστούν και οι άλλες να υποχωρήσουν?

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ blue nile 26/10/2009 08:04:04

   Η Εθνική μπορεί και ξέρει και κανένα πρόβλημα δεν έχει να κάνει αυτά που λές. Με μία μικρή λεπτομέρεια. Κάνοντάς το, κλείνει τους άλλους. Όλοι ζουν κάτω από την τιμολογιακή πολιτική της ΕΤΕ. Αλλά η ΕΤΕ αναφέρεται σε Υπουργό, ενώ οι «τραπεζίτες» του ιδιωτικού τομέα, ρίχνουν καρπαζιές στον Υπουργό. Επομένως...

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 26/10/2009 07:55:30

  Για κάθε ευρώ που θα χάσουν οι τράπεζες από οποιοδήποτε «φιλολαϊκό» μέτρο, θα πάρουν ένα ευρώ από κάποιοα άλλη πατέντα. «Θα σας δώσουμε οόλογα με ένα ευρώ έκπτωση, θα σας μειώσουμε φόρο κατά ένα ευρώ, θα σας αφήσουμε να βάλετε 1,5 ευρώ προμήθεια παραπάνω». Στις κομπίνες με χαρτιά ο Καραμούζης. Στις λογιστικές αλχημείες, ο άλλος.

  Το καρτελ των τραπεζών είναι δυνατό, και τώρα ξεφοβηθήκαν. Χάθηκε η ευκαιρία.

 4. Nazgul avatar
  Nazgul 26/10/2009 07:59:32

  Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα.

  Μία παρατήρηση μόνο.
  Ο τομέας των σχέσεων Τραπεζων_Κράτους είναι αρκετά πολύπλοκος και δεν σηκώνει υπεραπλουστεύσεις γιατί καταντάει παραπληροφόρηση.

  ΥΓ Καιρός είναι να σταματήσουν πλέον οι παραπλανητικές διαφημήσεις πρός άγραν δανειοληπτών με τους Δαμίγους και τα παιδάκια.

 5. eleftheros avatar
  eleftheros 26/10/2009 08:27:26

  O Παπακωνσταντίνου έχει μπερδέψει τα καρπούζια με τα πεπόνια.
  Νομίζει ότι η οικονομία και οι τράπεζες είναι άσκηση επί χάρτου.
  Φοβάμαι ότι δεν καταλαβαίνει τη μόχλευση που έχουν οι τράπεζες στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, άρα και την απασχόληση.
  Ελπίζω να μη χρειασθεί να καταστραφούν πρώτα κάποιες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες πριν συνειδητοποιήσει ο Γιωργάκης ότι τώρα είναι κυβέρνηση και όχι αντιπολίτευση.
  Μέσω φτηνών λεονταρισμών και συνεντεύξεων στις εφημερίδες δεν γίνεται οικονομική πολιτική.

 6. Swell avatar
  Swell 26/10/2009 09:00:55

  Η απάντηση στις δύο ερωτήσεις του σημείου 3, είναι μία: Γιατί στην Ελλάδα, η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη πάντοτε βαράνε προσοχή στους τραπεζίτες.

 7. Lavazza avatar
  Lavazza 26/10/2009 09:13:00

  Στέκομαι σε μία φράση του ποστ:

  "η υπουργός είχε δεχθεί σε μυστική συνάντηση τους τραπεζίτες και τους είχε καθησυχάσει για όλα"...

  ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΜΟΥ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΟΥ...

  Υ.Γ.: Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες σήμερα

 8. ΝΑΟΥΣΑΙΟΣ avatar
  ΝΑΟΥΣΑΙΟΣ 26/10/2009 10:17:44

  Δηλαδή ο Καραμανλης ήταν μα.... και δεν γνώριζε ότι κανείς δεν μπορεί να κοντράρει το Εβραϊκό λόμπι;

 9. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 26/10/2009 10:32:11

  Η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει συνολικά οικονομική-χρηματοοικονομική πολιτική.

  Από τη μια ειδοποιούν για μπαράζ φόρων, από την άλλη υπόσχονται λεφτά και τελικά διώχνουν συμβασιούχους από το δημόσιο.

  Με τις τράπεζες, δεν θα πράξουν τίποτα.

  Σάλλας, Λάτσης είναι μερικοί εκ των πραιτωριανών που στηρίζουν με τις λόγχες...των ευρών τους τον ΓΑΠ.

  Τι να πει κανείς. Ελπίζω να τη βγάλουμε το χειμώνα, γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι "Αδεξιότεροι των δεξιών", για να παραφράσω μια παλιά ΠΑΣΟκική έκφραση.  Υ.Γ Ο Πάγκαλος, το ρόλο έχει ακριβώς, πέρα του να εκνευριζει με την "πληθωρική" παρουσία του την καλαισθησία των τηλεθεατών?

  • αχαβαχ avatar
   αχαβαχ @ Dubai Expatriate 26/10/2009 11:09:16

   Τό έχεις λίγο να εκνευρίζει αυτός τους πολίτες και όχι ο ΓΑΠ;

  • Βεριώτης avatar
   Βεριώτης @ Dubai Expatriate 26/10/2009 11:47:39

   Dubai, έχεις να προτείνεις τίποτε καλλίτερο;

 10. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 26/10/2009 12:06:55

  Ναι!

  Τον Λοβέρδο, Χρυσοχοίδη ή τον Ρέππα για Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον Πάγκαλο σπίτι του.

  Ο ΓΚΑΠ έχει την νοημοσύνη του παππού του και την αξιοπιστία του πατέρα του.

 11. greekpoliticalreview avatar
  greekpoliticalreview 26/10/2009 12:48:12

  Μην νομίζετε πως είναι τόσο απλό.

  Σε περίπτωση μέτρων που μειώνουν τα κέρδη των τραπεζών προς όφελος των νοικοκυριών υπάρχουν παρενέργειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν πολύ ευρύτερες ομάδες όχι κοινωνικές αλλά επιχειρηματικές αυτή τη φορά.

  Το Χ.Α π.χ εξαρτάται κατά 60-70% από την κερδοφορία των τραπεζών και σε περίπτωση μείωσης του όγκου εξωχώρειων επενδύσεων στο Χ.Α η μπάλα τους παίρνει όλους μαζί (κατασκευές,ενέργεια,κινητή τηλεφωνία,λιανεμπόριο) σε εποχή που το εξωχώρειο χρήμα είναι παραπάνω από όσο θα έπρεπε να είναι.

  Μια άλλη παράμετρος που πρέπει να αναλυθεί από το ΥΠ.ΟΙΚ είναι πως σε περίπτωση μείωσης κερδών οι τραπεζίτες θα σκληρήνουν τα κριτήρια δανειοδότησης και αυτό πες ότι για τα νοικοκυριά θα βγει σε καλό αλλά για τις επιχειρήσεις θηλειά , και αυτή τη φορά αναφέρομαι σε νορμάλ επιχειρήσεις κι όχι διαπλεκόμενες.

  Βασικά θέλει πολύ οικονομολογικό ψάξιμο το θέμα κι όχι λαικισμούς.

  • ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ avatar
   ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ @ greekpoliticalreview 26/10/2009 16:29:38

   Και γιατί να είναι εξωχώριες και όχι ενδοχώριες οι επενδύσεις. Τελικά η λαμογιά διδάσκεται και στα οικονομικά τμήματα των πανεπιστημίων μας?

   • greekpoliticalreview avatar
    greekpoliticalreview @ ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ 26/10/2009 17:20:09

    lol !! Ήρεμα Πέτρο.

    Εξωχώριες επενδύσεις δεν σημαίνει ελληνικές offshore.
    Απλά ξένοι που επενδύουν στο ελληνικό Χ.Α.
    Ξένα funds και τράπεζες που επενδύουν τα κρατικά σχέδια στήριξης...

  • donaE avatar
   donaE @ greekpoliticalreview 26/10/2009 17:22:04

   Επισης οι τραπεζες εχουν αγορασει αρκετο απο το δημοσιο χρεος.

 12. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 26/10/2009 18:44:14

  @ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΣΠΑΝΟΥΛΗ


  Γουστάρεις Πάγκαλο, έναντι των άλλων? Εντάξει και ο μαζοχισμός είναι πλέον αποδεχτός στις μέρες μας.

  Όσο αφορά τους τραπεζίτες, ζούμε σε ελέυθερη οικονομία και υπάρχουν και κάποιοι κανόνες.

  Δεν χρειάζονται νέα μέτρα, αλλά να εφαρμοστούν τα νόμιμα.

  Όλα τα άλλα είναι στάχτη στα μάτια..υπερ(δανισμένων) Ελλήνων.

 13. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 26/10/2009 21:04:51

  ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΝΟΜΟ ΣΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ,ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΣΤΗΡΙΞΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΒΓΕΙ ,ΜΠΑΧΑΛΟ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ,ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΓΙΩΡΓΟΚΑΣΤΡΟ,ΓΙΩΡΓΟΤΣΑΒΕΣ,ΓΙΩΡΓΟΜΩΡΑΛΕΣ,ΠΡΟΣΕΞΕ ΟΜΩΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΗΤΑΝ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ, ΕΝΩ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ ΓΡΑΦΙΚΟΙ, ΔΙΑΛΕΞΕ ΣΩΣΤΑ

 14. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 26/10/2009 21:24:27

  Μόνο στην Ελλάδα πρέπει να γίνονται αυτά:

  -αφήνει να διαρρεύσει η κυβέρνηση ότι πχ θα εφαρμόσει δικαστικές αποφάσεις που δεν εφαρμόζουν οι Τράπεζες και ορισμένοι πανηγυρίζουν για την εφαρμογή αποφάσεων δικαστηρίων (πχ καταχρηστικές χρεώσεις) και νόμων (πχ πλειστηριασμοί)...
  -γιατί αντί να κάνει νόμους δεν εφαρμόζει τους νόμους της αγοράς; Ελέγχει το κράτος την ΕΤΕ και έχει δύο πιστωτικά ιδρύματα (Αγροτική και ΤΤ) Αντί να νομοθετεί (που η κα Κατσέλη είπε ότι δεν σκέφτεται να βάλει πλαφόν) μπορεί να ασκήσει επιθετική πιστωτική πολιτική πχ αν ανακοινώσει ότι για πιστωτικές κάρτες το επιτόκιο είναι 12% χρειάζεται νόμος; Αν πει κάτι ανάλογο για δάνεια, μεταφορές υπολοίπων κλπ δεν θα ακολουθήσουν και οι άλλες; Αν δεν χρεώνουν προμήθειες και ΑΤΜ - ΔΙΑΣ δεν θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες; Όταν είναι να τις σώσουν υπάρχει πολιτική βούληση και όταν είναι για τα αυτονόητα, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε...
  Μυαλό έχουν (υποθέτω), άρα @@@@@@@@@@ χρειάζονται...διαθέτει κανείς;

  • Tasos avatar
   Tasos @ Ο Ιθαγενής 27/10/2009 00:05:33

   Θα συμφωνήσω. Ρίξτε το επιτόκιο στις Κρατικές Πιστωτικές Κάρτες στο 12% και θα πάρω αύριο το πρωί. Και θα σταματήσω να χρησιμοποιώ τις ιδιωτικές. Τόσο Απλό είναι.

 15. blue nile avatar
  blue nile 27/10/2009 11:12:40

  Ευχαρστώ για την απάντηση archaeopteryx

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.