#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/09/2011 07:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα πληρώσουμε 7 δισ. ευρώ τους λεονταρισμούς ΒενιζέλουΔεσμεύσεις για την πλήρη οικονομική εξαθλίωση εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών –τους επιθεωρητές της Τρόικας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας– να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να κλείσουν τη συμφωνία εκταμίευσης της 6ης δόσης ύψους 8 δισ. ευρώ από το επαχθές δάνειο των 110 δισ. ευρώ.

Οπως αποκαλύφθηκε από το περιεχόμενο μιας ομιλίας που πραγματοποίησε προχθές ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος σε εκδήλωση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου στην Ουάσιγκτον, ορισμένα από τα μέτρα που δεσμεύθηκε να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να πείσει την Τρόικα να συναινέσει στην εκταμίευση της 6ης δόσης τα είχε αποκρύψει, μέχρι και χθες, το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ορισμένα άλλα είναι τελικά πολύ χειρότερα από αυτά που είχε ανακοινώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Ηλ. Μόσιαλος, την περασμένη εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

Το… μενού

Τα μέτρα που αποδέχτηκε να επιβάλει στον ελληνικό λαό ο κ. Βενιζέλος για να εξευμενίσει την Τρόικα προβλέπουν δραστικές περικοπές στις φοροαπαλλαγές και τις εκπτώσεις φόρου αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2011, μεσοσταθμικές μειώσεις 20% στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων από τον Οκτώβριο, εφαρμογή του κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις» όχι μόνο φέτος αλλά και την προσεχή τετραετία, μειώσεις άνω του 4% για τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.200 ευρώ το μήνα, μονιμοποίηση του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων και υπαγωγή 30.000 υπαλλήλων του Δημοσίου σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας το προσεχές τρίμηνο!

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, τα πρόσθετα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί  με την Τρόικα ανέρχονται σε 3% του ΑΕΠ ή περίπου 7 δισ. ευρώ για τη διετία 2011-2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης για τις φοροαπαλλαγές και τους μισθούς του δημοσίου τομέα προβλέπει:

1 Περικοπές και κατάργηση εκατοντάδων διατάξεων με τις οποίες αναγνωρίζονται απαλλαγές και μειώσεις φόρου σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «σημαντική περικοπή στις φοροαπαλλαγές» που θα είναι της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 1,3 δισ. ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι σχετικές ρυθμίσεις «θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011».

Για τα φυσικά πρόσωπα η κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί η κυβέρνηση είναι η περικοπή ή ακόμα και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών μέσω της σύνδεσής τους με το ύψος του εισοδήματος.  Στο στόχαστρο μπαίνουν περισσότερες από  900 απαλλαγές που, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, κοστίζουν στο Δημόσιο πάνω από 5 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά τις εκπτώσεις δαπανών από το φόρο εισοδήματος, η πρόταση που εξετάζει ήδη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την πλήρη κατάργηση όλων των εκπτώσεων για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ή των 40.000 ευρώ. Για χαμηλότερα εισοδήματα η πρόταση προβλέπει να μειωθεί από 20% σε 10% το ποσοστό κάθε δαπάνης που θα εκπίπτει από το φόρο εισοδήματος.  Το σενάριο αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ θα εκτινάξει σε δυσθεώρητα ύψη τους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι το 2012, για τα φετινά εισοδήματα.

 Η επιβάρυνση

Για παράδειγμα φορολογούμενος με εισόδημα 40.000 ευρώ που πληρώνει 5.000 ευρώ ετησίως για τόκους στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας και 1.500 ευρώ σε ασφάλιστρα ζωής, σε περίπτωση που περικοπούν κατά 50% οι φοροαπαλλαγές θα κληθεί να πληρώσει παραπάνω φόρο 720 ευρώ (500 ευρώ για τους τόκους δανείων και 120 ευρώ για τα ασφάλιστρα). Επίσης με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, που ισχύει  αναδρομικά για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1η Ιανουαρίου 2011, ο φορολογούμενος αυτός θα επιβαρυνθεί με άλλα 700 ευρώ πρόσθετο φόρο εισοδήματος, οπότε η συνολική επιπλέον επιβάρυνσή του για τα εισοδήματα του 2011 θα φθάσει στα 1.420 ευρώ.

Το νέο κύμα περικοπών στις φοροαπαλλαγές θα αφορά, ειδικότερα, στις εκπτώσεις από το φόρο εισοδήματος του 20% των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ασφάλιστρα, ασφαλιστικές εισφορές, ενοίκια, δίδακτρα, δωρεές και χορηγίες. Με βάση το ισχύον καθεστώς εκπίπτει από το φόρο εισοδήματος το 20% των παραπάνω δαπανών και το ποσοστό περιορίζεται στο 10% για το υπερβάλλον τμήμα εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ. Το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει τη μείωση του ποσοστού έκπτωσης 20% στο 10% για φορολογουμένους με ετήσια εισοδήματα μέχρι 30.000 ή 40.000 ευρώ και την πλήρη κατάργηση των εκπτώσεων που αναλογούν στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από το όριο των 30.000 ή των 40.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να μειώσει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος από τις 12.000 ευρώ, που ήταν για τα εισοδήματα του 2010, στις 5.000 ευρώ για τα εισοδήματα του έτους 2011, εξέλιξη η οποία θα έχει ως άμεση συνέπεια να μειωθεί από τα 240 στα 100 ευρώ το ανώτατο όριο του ποσού των ετήσιων δαπανών για ενοίκια και του ποσού των ετήσιων δαπανών για  δίδακτρα φροντιστηρίων που επιτρέπεται να εκπέσει από το φόρο εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου. Με την περαιτέρω περικοπή των ποσοστών των εκπτώσεων τα ανώτατα όρια των εκπτώσεων των δαπανών για ενοίκια και δίδακτρα θα περιοριστούν σε μόλις 50 ευρώ ετησίως για κάθε δαπάνη!

2 Μειώσεις-σοκ στους μισθούς των υπαλλήλων και των λειτουργών του Δημοσίου. Οι μειώσεις θα διαμορφωθούν μεσοσταθμικά στο 20% και θα περιληφθούν στο ενιαίο μισθολόγιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί και να τεθεί σε ισχύ εντός του Οκτωβρίου. Οι εισοδηματικές απώλειες για τους υπαλλήλους με υψηλά επιδόματα (π.χ. εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών, στην Πολιτική Αεροπορία) θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες καθώς αναμένεται να φθάσουν μέχρι και το 40%. Κι αυτό καθώς βάσει του νέου μισθολογίου τα 89 συνολικά ειδικά και κλαδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι θα καταργηθούν άμεσα.

Εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων εκτιμούν ότι το ψαλίδισμα των επιδομάτων μπορεί να φθάσει σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 1.500 ευρώ το μήνα.

Από την άλλη, σε υπαλλήλους υπουργείων που δίνονται μικρά επιδόματα (π.χ. υπουργείο Απασχόλησης) οι απώλειες εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 3% και 7%.

Σύμφωνα με πληροφορίες δύο μήνες μετά την εφαρμογή του στο στενό δημόσιο τομέα, το ενιαίο μισθολόγιο θα επεκταθεί και στους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ, επιφέροντας και σ’ αυτούς εισοδηματικές απώλειες έως και 40%. Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του Δημοσίου»  επιπροσθέτως του 15% που έχει ήδη εφαρμοστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις περικοπές της τάξεως του 25% στις ΔΕΚΟ. Υποστήριξε δε ότι «αυτές οι μισθολογικές περικοπές συνδυάζονται με διαρθρωτικές αλλαγές στο μισθολογικό πλέγμα του Δημοσίου, κάτι που διασφαλίζει μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση και βελτιώνει την παραγωγικότητα του δημοσίου τομέα».

Περικοπές μισθών 20% μεσοσταθμικά θα επιβληθούν από τον Οκτώβριο και στους δημοσίους λειτουργούς, δηλαδή στους στρατιωτικούς, στους αστυνομικούς, στους λιμενικούς, στους πυροσβέστες, στους δικαστικούς, στου ιατρούς του ΕΣΥ, στους πανεπιστημιακούς, στους καθηγητές ΤΕΙ, στους διπλωματικούς υπαλλήλους, στους κληρικούς και τους ερευνητές.

Το πακέτο για τη διετία 2011-2012

 

1.     «Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές ύψους 1,3 δισ. ευρώ αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011. Στις φοροαπαλλαγές που περικόπτονται περιλαμβάνεται και η  μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ.

2.     Επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του Δημοσίου με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου.

3.     Επιπλέον περικοπή 4% κατά μέσο όρο στις συντάξεις.

4.     Εργασιακή εφεδρεία για 30.000 δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2011.

5.     Επιβολή ειδικού τέλους στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ μέχρι και το 2014. Στόχος η είσπραξη 2,4 δισ. ευρώ  ετησίως.

6.     Εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις μέχρι και το 2014.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Kostas avatar
  Kostas 27/09/2011 08:45:13

  Είχε ο κάθε κ. Βενιζ'ελος τη λαϊκή εξουσιοδότηση να υπογράψει τέτοια κείμενα; Ή θεωρεί η οικονομική εξαθλίωση που επιφέρουν οι δεσμεύσεις του είναι για το καλό μας; Άλλα υποσχέθηκαν, άλλα κάνουν από τη 1η μέρα, άρα βρίσκονται σε αντίθεση με το λαό που τους ψήφισε για το συγκεκριμένο πρόγραμμά τους. Ακόμη χειρότερα, τέτοιου είδους υποσχέσεις χειρογραφες είναι πρωτοφανείς για ένα σοβαρό κράτος. Αλλά, για να κρατήσουμε τις καρέκλες μας, τα δίνουμε όλα.

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 27/09/2011 09:01:30

  Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, και δη των εκπτώσεων για τους τόκους των στεγαστικών δανείων, είναι ακόμα ένα βήμα προς τη ΔΗΜΕΥΣΗ της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων. Στο παράδειγμα που αναφέρει ο Φάκτορας, προσθέστε τα 720 ευρώ της επιβάρυνσης στα 1000-1200 ευρώ του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ, και φτάνουμε σχεδόν στο διχίλιαρο ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Με τις ετσιθελικές μειώσεις που έχουν υποστεί οι μισθοί, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ένα ζευγάρι χαμηλόμισθων εργαζομένων (των 600-700 ευρώ) θα χρειάζεται περίπου το εισόδημα ενός και μισού μήνα να πηγαίνει ΑΤΟΦΙΟ στην υπερφορολόγηση των ακινήτων!

 3. dentex avatar
  dentex 27/09/2011 09:03:26

  μπράβο μπένι, θέλει τη τέχνη του να μεγαλώσεις τη φοροδιαφυγή, ποιος θα ζητάει απόδειξη από γιατρό ρε ηλίθιε αν δεν περνάει στη δήλωση; πόσο είπες γιατρέ μου; 60 με απόδειξη, πάρε 40 χωρίς και είμαστε και οι δύο ευχαριστημένοι. α ρε τραχηλιατη έγραψες πάλι,

 4. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 27/09/2011 09:08:19

  ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ από ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» - NEWPOST.GR

  Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011
  Αυτά τα λαμόγια του γΑΠ, δεν τα "εντοπίζει" η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική κλίκα, αλλά τους εντοπίζει ο Λαός!
  Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ διόρισε τη γυναίκα του και την κουνιάδα του στον... ΟΑΕΔ!
  O κύριος Ηλίας Κικίλιας, είναι Διοικητής του Ο.Α.Ε.Δ. - του Οργανισμού που συστάθηκε για να βοηθάει τους Έλληνες ανέργους να βρουν απασχόληση. Σύμφωνα με το βιογραφικό του κατέχει διάφορες διοικητικές θέσεις σε θυγατρικές του Ο.Α.Ε.Δ. από το 1999 και εντεύθεν. Είναι προσωπικός φίλος και σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου και ανήκει στη νέα φουρνιά «των συνομιλητών του Γιώργου». Ο κ. Κικίλιας έχει μια σύζυγο, την Αναστασία Χάραρη του Ιωάννη. Η σύζυγός του έχει μια αδερφή, την Βασιλική Χάραρη του Ιωάννη.
  Με το ΦΕΚ Γ' 460/7-6-2010, διορίζεται η κουνιάδα του, ως... Γραμματέας του:

  Η κουνιάδα λοιπόν τακτοποιήθηκε, ως Γραμματέας του γαμπρού της Διοικητή του ΟΑΕΔ.

  Πάμε στη σύζυγο Αναστασία τώρα.
  Η κυρία Αναστασία Χάραρη, υπηρετούσε με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στη θυγατρική του ΟΑΕΔ "Παρατηρητήριο Απασχόλησης Ερευνητική Α.Ε. (ΠΑΕΠΑ.Ε.).
  Με το ΦΕΚ Γ' 1303/31-12-2010 (την τελευταία ημέρα του χρόνου, ανάμεσα στις γιορτές), η σύζυγος του Διοικητή, μετατάχθηκε στον ΟΑΕΔ, σε θέση "μόνιμου προσωπικού κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού"

  Γιατί όμως έγινε η μετάταξη στον ΟΑΕΔ, από το "Παρατητηρήριο Α.Ε.";
  Μα, γιατί απλούστατα το "παρατηρητήριο" είναι ανάμεσα στους 151 φορείς, οι οποίοι θα βγάλουν το προσωπικό τους σε εργασιακή εφεδρεία ! Και προηγούνται οι εργαζόμενοι με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στην απόλυση!

  Η σύζυγος λοιπόν του Διοικητή του ΟΑΕΔ, μετατάχθηκε από τον φορέα που θα θέσει σε εφεδρεία, υπαλλήλους του, ώστε να μην έχει ...το άγχος.

  Όμως η υπόθεση δεν σταματάει εκεί!

  Με το ΦΕΚ Γ΄297/2-5-2011, η κ.Χάραρη μετατάσσεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου οι αμοιβές είναι σημαντικά μεγαλύτερες από κάθε άλλη υπηρεσία του δημοσίου.

  Νομίζετε ότι οι "αλλαγές σαν τα πουκάμισα", που με χαρακτηριστικά ευκολία πετυχαίνουν φίλοι της οικογένειας Παπανδρέου, τελείωσαν, γελιέστε!
  Με νεότερη απόφαση του Γ. Κουτρουμάνη κι αφού οι αλλαγές εκνεύρισαν την Υπουργό Λούκα Κατσέλη, βγαίνει το ΦΕΚ Γ' 571/17-8-2011, που ακυρώνει τη μετάταξη, της μετάταξης, ω μετάταξη  Όμορφος κόσμος ηθικός, Πασοκικά πλασμένος. Τσιφλίκι ολίγων το δημόσιο, οι οποίοι ολίγοι κατηγορούν μέρα-νύχτα τους δημοσίους υπαλλήλους, ως άχρηστους, πλεονάζοντες, αντιπαραγωγικούς, αιτία του υπέρογκου χρέους, αλλά όλοι, τις γυνάικες, κουνιάδες, κουμπάρες και κόρες, στην αγκαλιά του δημοσίου τις βολεύουν.
  Γιατί άραγε οι υπέρμαχοι του "μικρού και όχι σπάταλου κράτους" βολεύουν τους συγγενείς τους στο δημόσιο;
  Γιατί δεν τους αφήνουν να παλέψουν, όπως όλοι μας στον ιδιωτικό τομέα;
  Γιατί κάποιοι που υπηρετούν δεκαετίες σε παραμεθόρια ή μακρινά από το σπίτι τους μέρη, δεν καταφέρνουν να πάρουν μια απόσπαση ή μετάταξη και την ίδια ώρα οι εκλεκτοί της νομενκλατούρας που κατσικώθηκε στο σβέρκο των Ελλήνων (με ευθύνη τους!), διαλέγουν υπηρεσίες και αλλάζουν όποτε γουστάρουν φορείς και εργασιακή σχέση;
  σ.σ. Επιχειρήσαμε επί 90 λεπτά να επικοινωνήσουμε με τον ΟΑΕΔ και το Διοικητή του Οργανισμού αλλά κανένα από τα τηλέφωνα (μέσω ΟΤΕ) δεν απαντούσε... Αναμένουμε την απάντηση του κυρίου Ηλία Κικίλια.

 5. Ignoramus avatar
  Ignoramus 27/09/2011 09:50:11

  ηρθε ο πρωτο μπουγιουρτι σημερα στον μισθο των δημ υπαλληλων.
  Α 15θημερο μειον 3 μηνες αναδρομικες κρατησεις = 300 ευρο.
  αυτο θα γινεται επι 3 ακομη μηνες
  μεσος μισθος πτυχιουχου δημ υπαλληλου 800 ευρο το μηνα!

  • Pikis avatar
   Pikis @ Ignoramus 27/09/2011 11:13:49

   Κι εμένα τόσο μου ήρθε το χαράτσι.
   Με τα λεφτά που μου κόψανε θα σωθεί η πατρίδα.
   ΖΗΤΩΩΩΩΩΩΩ!!!

 6. Γιάννης Καλαματιανός avatar
  Γιάννης Καλαματιανός 27/09/2011 09:56:58

  Οι άνδρες με τα κολάν θα ψηφίσουν σήμερα κανονικά τα πάντα.
  Έπειτα θα βάλουν τα καλσόν και θα εμφανιστούν το βράδυ στα κανάλια ως αντιστασιακοί.
  Ζήτω το ατέλειωτο ελληνικό καρναβάλι.
  Η σαρακοστή άρχισε ήδη και δεν θα τελειώσει.

 7. dentex avatar
  dentex 27/09/2011 09:57:36

  μπραβο ρε Μπενι εγραψες παλι, κοψε τα ιατρικα απο την απαλλαγη
  να παμε στο γιατρο και αντι 60€ με αποδειξη να λεμε 40€ χωρις, και να ειμαστε και οι δυο ευχαριστημενοι, ετσι ετσι, κεντησες παλι ρε τραχηλιατη

 8. η Dimi avatar
  η Dimi 27/09/2011 11:17:32

  ΟΤΑΝ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΗΤΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ...

  Δεν ξεχνάμε όταν ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως και νέος Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος όταν ήταν Υπουργός Πολιτισμού, αγόρασε από ξένο ψευτοκαλλιτέχνη και ανήρτησε σε έκθεσι πολιτισμού στον Πειραιά ένα πρωτοφανή σε αισχρότητα ζωγραφικό πίνακα.

  ΤΙ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕ Ο ΖΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ;

  Παρίστανε το Σταυρό, και πάνω από τον Σταυρό ένα ανδρικό γεννητικό όργανο, που εκσπερμάτιζε πάνω στον Σταυρό, πάνω στον Εσταυρωμένο!

  Η έκθεση πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

  Σε γραπτή δήλωσή του, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος έλεγε τότε : "45 ημέρες μετά τα εγκαίνια της έκθεσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, και ενώ αυτή έχει παρουσιαστεί σε πλήθος Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων και έχει δεχθεί χιλιάδες επισκεπτών, πληροφορήθηκε ότι «στην έκθεση περιλαμβάνεται έργο Βέλγου καλλιτέχνη που προκάλεσε ήδη έντονες αντιδράσεις ως προσβλητικό του Σταυρού, δηλαδή του Συμβόλου της Χριστιανικής Θρησκείας".

  Ενώ συνέχιζε λέγοντας οτι “οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν παρεμποδίζουν την επαφή του κοινού με την ..."σύχρονη τέχνη" συγκεκριμένα:

  «Η έντονη συζήτηση που προκλήθηκε τείνει να επισκιάσει την ουσία της έκθεσης και να παρεμποδίσει την επαφή του ευρύτερου κοινού με την σύγχρονη τέχνη» σημειώνει ο υπουργός Πολιτισμού, τονίζοντας ότι «στόχος όμως της έκθεσης Outlook ήταν ακριβώς να είναι αντιπροσωπευτική των διεθνών ρευμάτων και να προκαλέσει το γνήσιο ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού για την σύγχρονη τέχνη».

  Ακόμα μετά από μερικές μέρες μία κυρία που εισέβαλε με άγριες διαθέσεις στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων και το απόγευμα στο νέο Μουσείο Μπενάκη -δύο από τους τρεις χώρους της Outloοk- καταστρέφοντας το φωτογραφικό έργο του Θανάση Τότσικα. Η φωτογραφική "σύνθεση" «Χωρίς τίτλο» του Θανάση Τότσικα, με τον ίδιο γυμνό σε ένα παραδεισένιο περιβάλλον να συνουσιάζεται με ένα καρπούζι...

  Τότε ο υπουργός πολιτισμού έλεγε ότι :

  "Τα Μέσα Ενημέρωσης, ευθύνονται για τα φαινόμενα βανδαλισμού και λογοκρισίας στην έκθεση σύγχρονης τέχνης Outlook στο Γκάζι.."

  Λίγα 24ωρα μετά την συναίνεσή του κ. Βενιζέλου στην αποκαθήλωση πίνακα από την έκθεση, επειδή θεωρήθηκε προσβλητικός για τον Σταυρό, ο υπουργός υποστήριξε ότι “δεν τίθεται θέμα παραπομπής σε μεσαιωνικές πρακτικές, ενώ ισχυρίσθηκε ότι οι αντιδράσεις της κοινωνίας δεν διευθύνονται από την κυβέρνηση και τη θεσμοθετημένη έκφραση της πολιτείας, αλλά από όσους συγκροτούν την επικοινωνιακή πραγματικότητα της χώρας.”

  Πηγή: Thermopilai.org | Κυριακή 04/09/2011 – 1:10
  ♠ ♠
  «Προ συντριβής ηγείται ύβρις, προ δε της πτώσεως υπερηφάνεια»
  (Παροιμίες Σολομώντος ιστ’ 18)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.