#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/12/2011 14:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα μας αποτελειώσουν για τα καλά
Θα μου πει κάποιος: Τέτοιες ώρες τέτοια λόγια… Τι ψάχνεις να βρεις;

Αλλά μέσα στο γενικότερο μπάχαλο, και τις προχειρότητες των πανικόβλητων κυβερνήσεων των δυο τελευταίων ετών, έρχεται μια ακόμη ανευθυνότητα για να μας αποτελειώσει, και να εξαντλήσει τα όριά μας.

Μιλάω για τον περιβόητο ατομικό κλειδάριθμο, που σύμφωνα με τα νέα τεχνοκρατικά ισχύοντα, θα πρέπει ο καθένας μας να αποκτήσει (υποχρεωτικά), προκειμένου να μπορεί στο εξής να υποβάλλει την φορολογική του δήλωση ηλεκτρονικά (αυτό μας μάρανε).

Ξεπερνάω την εύλογη απορία που προκύπτει για το πώς θα μπορέσουν να υποβάλλουν ηλεκτρονικές δηλώσεις η μάνα μου, η θεία μου, και εκατομμύρια άλλοι γέροντες και μη,  ηλεκτρονικά αναλφάβητοι.

Το πιο πιθανό είναι να στραφούν προς λογιστές, προκειμένου και  εκεί να πληρώσουν οι συνταξιούχοι κάποια χρήματα, από τα τόσα που τους περισσεύουν.

Το ζήτημα όμως είναι πως για να πάρει κανείς τον κλειδάριθμο, θα πρέπει να πάει αυτοπροσώπως στην αρμόδια ΔΟΥ.

Και άπαντες γνωρίζουμε τι σημαίνει κάτι τέτοιο.

Μιλάμε για κολαστήρια χειρότερα και από αυτά του ΟΠΑΔ.

Όπου προσέρχεσαι υγιής, και αποχωρείς άρρωστος.

Ουρές ατελείωτες, γκρίνια, σπρωξίματα, βρισίδια, και όλα τα καλά του κλασικού ελληνικού δημόσιου τομέα.

Μια εμπειρία όνειρο δηλαδή, κοντά σε όλα τα άλλα που μας επιφυλάσσουν καθημερινά οι τεχνοκράτες κυβερνητικοί. Όσοι δηλαδή δεν δηλώνουν εξουθενωμένοι από την προσπάθειά τους να μας σώσουν.

Προσωπικά, πήγα δυο φορές, κι έφυγα άπρακτος. Μου δώσανε  (στις 07:30) νούμερο 200 και… Μέχρι τις 10:00, είχαν φτάσει στο 60-70.

Άρα, για να πάρει κάποιος κλειδάριθμο, θα πρέπει να περιμένει μέχρι το τέλος του ωραρίου, δηλαδή να χάσει το μεροκάματό του. Και αν προλάβει να εξυπηρετηθεί!

Εκτός και αν στηθεί στην ουρά από τις  05:00 τα χαράματα όπως κάνουν οι περισσότεροι.

Ή εκτός και αν «νοικιάσει» Πακιστανό!

Ναι, το άκουσα και αυτό. Πληρώνεις κάποιον για να στέκεται στην ουρά, και να σε ειδοποιήσει μέσω κινητού, όταν πλησιάζει η ώρα του γκισέ!

Δεν λέω, μια θέση εργασίας είναι κι αυτή. Άσχετα αν δεν φορολογείται. Εκτός και αν αρχίσουν να κάνουν ντου στις ουρές τα γεράκια του ΣΔΟΕ.

Εδώ που φτάσαμε.

Strange Attractor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΧΦ avatar
  ΧΦ 15/12/2011 14:35:00

  Προτιμάς να πληρώνεις λογιστή... φοροτεχνικό... ή όπως αλλιώς λέγονται τα παράσιτα που συμπληρώνουν τις φορολογικές δηλώσεις αναλφάβητων συνταξιούχων;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ ΧΦ 15/12/2011 15:56:25

   Λες οι παπούδες να κάνουν μόνοι τους δήλωση μέσω ίντερνετ;
   Και μετά να κάνουν και τσάτ;
   Τώρα είναι που θα πολλαπλασιαστούν οι επισκέψεις στους φοροτεχνικούς.
   Από μια πενηνταρού (σε €) ανά επίσκεψη...

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Strange Attractor 15/12/2011 21:10:42

    Ας το πάρει το ποτάμι "Παράξενε". Πρόκειται είτε περί ηλιθίων είτε περί άσχετων, αν και δεν αποκλείω να ισχύουν και τα δύο. Τα σκουλήκια που " έφαγαν" την Ελλάδα από μέσα.

 2. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 15/12/2011 14:58:05

  Γιά αυτό καί μάς ζηλεύουν οι υπόλοιποι ευρωπαίοι.
  Ταλαιπωρούνται κάτι τίς οι έλληνες ιθαγενείς, αλλά έχουν καί τόν μικρότερο δημόσιο τομέα,

 3. Πελασγός avatar
  Πελασγός 15/12/2011 16:41:05

  http://ellinonpaligenesia.blogspot.com/

 4. ioannis33 avatar
  ioannis33 15/12/2011 19:41:00

  Δεν κατάλαβα ποτέ και δεν αποδέχτηκα ποτέ μια μέρα στην ελίτ των δημοσίων υπηρεσιών (ΙΚΑ,Εφορια,Δεη,Ταμιευτήριο) να θεωρείται χαμένη μέρα.Δεν χρειάζεται να περιμένω ώρες ατελείωτες,δεν χρειάζεται να χωνεύω την παραξενιά καθε υπαλλήλου ωστε να γίνει η δουλειά μου,δεν χρειάζεται το τηλ.ραντεβού των 09.00 να εξυπηρετείται στις 11.00....Αυτά όμως σε άλλες χώρες.Εδώ είναι χαμένη μέρα!!! η μέρα στο δημόσιο

 5. φορομπηχτόνι avatar
  φορομπηχτόνι 15/12/2011 22:32:51

  Λοιπόν.

  Ο κλειδάριθμος

  1) Αποδίδεται στον ίδιο το φορολογούμενο γιατί ο σκοπός του ακριβώς είναι να επιβεβαιωθεί ότι ο φορολογούμενος υπάρχει. Αλλιώς ο κάθε επιτήδειος θα μπορούσε να υποβάλει ηλεκτρονικά δηλώσεις είτε με πλαστά αφμ, είτε για πεθαμένους, είτε για οποιονδήποτε που τελούσε εν αγνοία και να παίρνει λεφτά σαν επιστροφή κλπ.
  2) Δεν είναι υποχρεωτικός. Δηλαδή δεν είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικής δήλωσης. Ο κάθε μισθωτός, συνταξιούχος κλπ μπορεί να φέρει τη δήλωσή του στην εφορία ή να τη στείλει ταχυδρομικά, όπως ακριβως έκανε μέχρι τώρα.
  3) Υποχρεωτικός είναι μόνο:
  α) για όποιον έχει ατομική επιχείρηση
  β) για όποιον κάνει τις δηλώσεις του μεσω λογιστή.

  Για του λόγου το αληθές αναζητήστε τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος (Ν 2238/1994) έτσι όπως έχει διαμορφωθεί προσφάτως:

  Αρθρο 62. Προθεσμία υποβολής και περιεχόμενο της δήλωσης
  1.Η δήλωση υποβάλλεται σε δύο (2) αντίτυπα είτε αυτοπροσώπως από τον υπόχρεο ή από πρόσωπο που έχει εξουσιοδοτηθεί από αυτόν είτε ταχυδρομείται επί αποδείξει. Με τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων και δικτυακών υποδομών γίνεται υποχρεωτικά η υποβολή από κάθε υπόχρεο που ασκεί επιχείρηση ή επάγγελμα, καθώς και από κάθε άλλο υπόχρεο του οποίου η δήλωση υποβάλλεται από εξουσιοδοτημένο λογιστή

 6. φορομπηχτόνι avatar
  φορομπηχτόνι 15/12/2011 22:39:26

  να συμπληρώσω ότι η μοναδική προθεσμία είναι η 31/12/2011 αλλα κι αυτή ΜΟΝΟ για όσους είχαν ήδη παλιότερη εγγραφή στο ΤΑΞΙΣΝΕΤ.
  Ακόμα κι αυτοί όμως, αν δεν προσέλθουν μέχρι τις 31/12/2011, απλά θα πρέπει να υποβάλλουν νέα αίτηση εγγραφης, με νέο username και Password και να πάρουν νέο κλειδάριθμο με το νέο έτος.

  Αυτά συμβαίνουν όταν κανένας δεν κάθεται να αναζητήσει έναν νόμο (είτε εφοριακός είναι, είτε φορολογούμενος, είτε δημοδιογράφος) και να δεί τι στο διάτανο γράφει για να ξέρει κι αυτός από πρώτο χέρι πώς έχουν τα πράγματα.
  Αντε γεια τώρα, πάω να πουλήσω κανα κουλούρι γιατί από τα δυο χιλιάρικα που έπαιρνα, έχω φτάσει στο ενάμιση και αυτό για ένα χρόνο. Μετά ένα χιλιάρικο (αν δεν ψηφίσουν οι αρχηγοί μας νέο μνημόνιο). Εχω όμως τέσσερα παιδιά, δάνειο 600 ευρώ και η γυναίκα μου είναι απολυμένη. Βλέπετε, δεν είμαι κανα τέρας, είμαι άνθρωπος που έχει ανάγκη να ζήσει και που όταν του δίνανε 2 χιλιάρικα τα παιρνε κι έλεγε κι ευχαριστώ. Ξέρω, πολλοί από δω μέσα θα έδιναν τα μισά πίσω για να μην παίρνουν περισσότερα από τους άλλους και επειδή είναι τιμιότατοι πατριώτες κλπ κλπ. Εγω όμως τα έπαιρνα. Τώρα ξέρω ότι έκανα λάθος.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ φορομπηχτόνι 15/12/2011 23:17:10

   2) Δεν είναι υποχρεωτικός. Δηλαδή δεν είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικής δήλωσης. Ο κάθε μισθωτός, συνταξιούχος κλπ μπορεί να φέρει τη δήλωσή του στην εφορία ή να τη στείλει ταχυδρομικά, όπως ακριβως έκανε μέχρι τώρα.
   3) Υποχρεωτικός είναι μόνο:
   α) για όποιον έχει ατομική επιχείρηση
   β) για όποιον κάνει τις δηλώσεις του μεσω λογιστή.

   Μακάρι. Αν είναι έτσι, τσάμπα έτρεχα σαν μακάκας, και τσάμπα στήνονται εκατοντάδες γέροντες στις ουρές για να πάρουν κλειδάριθμο.
   Ένας όμως υπάλληλος της ΔΟΥ δεν μπορούσε να μας το πει;
   Δεν το γνώριζε;
   Ή την βρίσκουν με το χάος;
   Ή μήπως είναι κι αυτή μια μορφή αντίδρασης εναντίον δικαίων και αδίκων λόγω της περικοπής των επιδομάτων τους;

   • φορομπηχτόνι avatar
    φορομπηχτόνι @ Strange Attractor 15/12/2011 23:44:22

    Δεν το είπε γιατί δεν διάβασε σωστά την εγκύκλιο. (ΠΟΛ 1135/2010). Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους (βαρεμάρα, πολυνομία, πλήθος εγκυκλίων που αλληλοαναιρούνται, αυτοαπαξίωση του ίδιου του ρόλου του λόγω απογοήτευσης, κλπ κλπ)
    Επίσης, επειδή είχε διαδοθεί από τους ίδιους τους αρμόδιους (ΓΓΠΣ, υπουργούς) ότι για το 2012 θα αποτελεί υποχρέωση όλων, κανένας δε μπήκε στον κόπο να ενημερώσει για την αλλαγή των σχεδίων. Εκτός κι αν σκοπεύουν να βγάλουν νόμο για την υποχρεωτική ηλεκτρονικη΄υποβολή τους επόμενους μήνες και γι αυτό το αφήνουν έτσι.

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ φορομπηχτόνι 15/12/2011 23:47:21

     Σωστός!

 7. φορολογουμένη Νο 9999 avatar
  φορολογουμένη Νο 9999 15/12/2011 23:49:44

  Αγαπητέ/ή Strange Attactor:

  Γίνεσθε άδικα δραματικός και υπερβολικός.

  Η υποχρέωση λήψης ηλεκτρονικού κλειδαρίθμου ισχύει για μερικές μόνο κατηγορίες φορολογουμένων.

  Τα περί ταλαιπωρίας, ουρών κλπ. μπορείτε να τα αποφύγετε επισκεπτόμενος το τμήμα μητρώου _οποιασδήποτε_ ΔΟΥ της χώρας (που ενδεχομένως κρίνετε ότι δεν έχει πολλή δουλειά) και όχι της ΔΟΥ στην οποία ανήκετε.

  Αν είσθε στην Αθήνα, μπορείτε να πάτε π.χ. στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού. (Αν δεν τύχει να απεργούν οι υπάλληλοι) θα εξυπηρετηθείτε σε λιγότερο από 5 λεπτά. Αυτά που γράφω δεν τα εικάζω, μιλώ εξ ιδίας πείρας.

 8. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 16/12/2011 00:09:49

  Ειλικρινά χαίρομαι που τα μαθαίνω αυτά, διότι στην ΔΟΥ μου που στήθηκα δυο φορές κανένας (ούτε υπάλληλος, ούτε κάποιος στην ουρά) τα ήξερε να μας τα πει ώστε να φύγουμε τρέχοντας από κει μέσα.
  Παράλληλα, δεν θα έτρεχε και ο 87χρονος μπαμπάς μου να μάθει να δουλεύει κομπιούτερ για νάναι εντάξει απέναντι στο κράτος!

 9. Πάπιγκο avatar
  Πάπιγκο 16/12/2011 01:32:45

  Δεν χρειάζεται καν κάποιος υπερήλικας ή ανίδεος από υπολογιστές να πάει σε ΔΟΥ για τη λήψη του κλειδαρίθμου του.

  Μπορεί απλά να κάνει μία σχετική εξουσιοδότηση σε ΚΕΠ προς αυτόν που τελικά θα εισάγει ηλεκτρονικά τα δεδομένα αντ' αυτού (π.χ. τέκνο, γείτονας, λογιστής) και να πάει ο τελευταίος σε κάποια ΔΟΥ για τη λήψη του κλειδαρίθμου.

  Εκτός από το να γράφουμε τον καημό και το παράπονό μας σε ιστολόγια, καλό είναι να χρησιμοποιούμε και τη λογική μας πότε πότε.

  Το δημόσιο δεν έχει αυτοσκοπό να ταλαιπωρεί τους πολίτες, όπως συχνά το κατηγορούμε.
  Προσπαθεί εν προκειμένω να κάνει (λίγο πιο αυτοματοποιημένα, σύγχρονα κι επομένως αποδοτικά) τη δουλειά του, με τα μέσα και το (γενικά χαμηλών προσόντων) στελεχιακό δυναμικό που διαθέτει. Η πολυνομία και το διαρκώς μεταβαλλόμενο καθεστώς οδηγεί και το ίδιο σε δυσκολίες. Αλλά προφανώς αυτοί που καλούνται να υλοποιήσουν μία απόφαση, δεν είναι αυτοί που την νομοθέτησαν...

  Υ.Γ. Δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Πάπιγκο 16/12/2011 08:05:59

   Για να γίνει η εξουσιοδότηση χρειάζεται να χαθούν δυο μεροκάματα, αφού θα πρέπει να πάνε και οι δυο εμπλεκόμενοι σε αστ. τμήμα ή σε ΚΕΠ για να το κάνουν.
   Τα δε ΚΕΠ έχουν γίνει πιο πολυσύχναστα και από τις ΔΟΥ.
   Αντε βρες γείτονα ή λογιστή ή τέκνο να τρέχει μαζί με τον παππού στα ΚΕΠ.
   Δυστυχώς το ελληνικό δημόσιο, με τη δομή του, και με την νοοτροπία των περισσοτέρων ΔΥ είναι η μεγάλη πληγή της χώρας.
   Και δεν μιλάω για υπεράριθμους, κλπ. Μιλάω για την νοοτροπία κάποιων (πολλών) βολεμένων.
   ΥΓ-Από ΟΠΑΔ ξέρεις;

   • κάποιος άλλος avatar
    κάποιος άλλος @ Strange Attractor 16/12/2011 11:24:25

    Επιμένετε στην άποψή σας, χρησιμοποιώντας λάθος επιχειρήματα.

    > Για να γίνει η εξουσιοδότηση χρειάζεται να χαθούν δυο μεροκάματα

    Ta ΚΕΠ ή τα αστυνομικά τμήματα λειτουργούν και τις ώρες/μέρες που δεν εργάζεσθε, άρα δεν προκύπτει υποχρεωτικά απώλεια μεροκάματου.


    > Αντε βρες γείτονα ή λογιστή ή τέκνο να τρέχει μαζί με τον παππού στα ΚΕΠ.

    Ο παππούς εξακολουθεί να είναι υποκείμενο φόρου, άρα κάποιος (αν δεν μπορεί ο ίδιος) πρέπει να ετοιμάσει τη φορολογική δήλωσή του. Αυτός υποθέτω θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί για να πάρει κλειδάριθμο. Αν ο παππούς δεν μπορεί να κάνει εξουσιοδότηση μεταβαίνοντας σε ΚΕΠ και δεν μπορεί να μετακινηθεί, μπορεί να κληθεί αστυνομικός σπίτι για την βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής στην εξουσιοδότηση.


    > Δυστυχώς το ελληνικό δημόσιο ... είναι η μεγάλη πληγή της χώρας.

    Για την οικονομία της συζήτησης θα συμφωνήσω μαζί σας (*). Αλλά η λήψη του κλειδαρίθμου (με την άπαξ ταλαιπωρία) είναι επένδυση χρόνου. Και εξηγώ: με τη λήψη του ο φορολογούμενος μπορεί να εκτελεί φορολογικές διαδικασίες (π.χ. έκδοση φορολογικής ενημερότητας, λήψη ακριβών αντιγράφων Ε-1, Ε-9 κλπ., αλλαγή στοιχείων επικοινωνίας) χωρίς να χρειασθεί να μεταβεί ο ίδιος στη ΔΟΥ, άρα εξοικονομώντας τον αντίστοιχο χρόνο.

    Επίσης, επιτρέπει στη φορολογική αρχή να μειώσει τις πρόσωπο με πρόσωπο συναλλαγές και να έχει έτοιμα (σε ψηφιακή μορφή) δεδομένα, που στο παρόν σύστημα αποστέλλονται σε έγγραφα μέσα σε ταχυδρομικούς σάκκους στις ΔΟΥ και πρέπει εκεί να τύχουν επεξεργασίας (με το σχετικό εργατικό/χρονικό κόστος και την πιθανότητα λαθών) από τους υπαλλήλους. Οι εκκρεμείς στιβαγμένοι φάκελοι τείνουν να γίνουν διακοσμητικό υλικό (κάτι σαν ταπετσαρία) στις ΔΟΥ.    *) Ξεχνάτε πως το δημόσιο είναι φτιαγμένο κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσή μας: ζει με την οκνηρία και την αρχή της ήσσονος προσπάθειας, που μάθαμε να εκτιμούμε όλοι μας. Η έλλειψη ισονομίας (κι επομένως αξιοκρατίας) και η μη τιμωρία των παρανομούντων είναι η ουσιαστική αιτία της κατάντιας της χώρας. Το χάλι του δημοσίου είναι απλώς το σύμπτωμα: το γεμίσαμε με ημι-ανίκανους, ημι-ανάξιους, ημι-οκνηρούς και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο έργο του. Μόνο που αυτοί δεν είναι κάποιοι εξωγήινοι από τον πλανήτη Άρη, είναι τα αδέλφια μας, οι γιοι και οι κόρες μας που βολεύτηκαν με τη βοήθεια του γνωστού μπάρμπα από την Κορώνη... Όταν πάτε σε ΔΟΥ και ο προϊστάμενος του τμήματος εισοδήματος είναι απόφοιτος λυκείου με άγνοια χρήσης η/υ (ενώ δεκάδες απόφοιτοι οικονομικών σχολών με μεταπτυχιακά, γλώσσες και δεξιότητες η/υ είναι άνεργοι), ίσως καταλάβετε το σφάλμα του συλλογισμού σας.

    > Από ΟΠΑΔ ξέρεις;

    Όχι. Αν κι εκεί οι ουρές είναι πιο μακριές κι από το σινικό τείχος, απαιτήστε από τα συνδικαλιστικά σας όργανα να πιέσουν για να γίνουν κάποιες διαδικασίες ψηφιακές και μέσω η/υ. (Η πληρωμή αποζημιώσεων ιατρικών πράξεων και εξετάσεων σε τραπεζικό λογαριασμό είναι ένα πρώτο βήμα). Μόνο με την κλάψα μπροστά στο πληκτρολόγιο δεν βγαίνει αποτέλεσμα.

    • Ignoramus avatar
     Ignoramus @ κάποιος άλλος 16/12/2011 13:40:47

     απο την ελβετια γραφεις εσυ;

 10. Ignoramus avatar
  Ignoramus 16/12/2011 09:03:58

  ο μονος κλαδος του διμοσιου που εργαζεται σκλιρα και τα παιρνη χοντρα είναι οι παππαδες

  • Ignoramus avatar
   Ignoramus @ Ignoramus 16/12/2011 10:55:20

   και δεν φορολογητε κιολας

   • Χαλκιδέος avatar
    Χαλκιδέος @ Ignoramus 16/12/2011 14:44:18

    Από την Ελβετία γράφεις εσύ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.