#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/02/2013 10:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα κρατήσει το «αντάρτικο του κάμπου»;Πολλοί το τελευταίο διάστημα, επιχειρούν να ερμηνεύσουν λογικά όσα συμβαίνουν στα αγροτικά μπλόκα. Οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης θα υπήρχε μια αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά οι αγροτικές κινητοποιήσεις καλά κρατούν. Ως εκ τούτου, πολλοί αναλύοντας τι ακριβώς γίνεται, ίσως χάσουν τον καιρό τους.

Η κατάσταση διαμορφώνεται πλέον χωρίς κανόνες, ενώ είναι σαφές, ότι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, καθοδηγούν τις κινητοποιήσεις. Ποιος ελέγχει ποιον αυτή τη στιγμή; Στην πλειονότητά τους τα τρακτέρ ανήκουν σε οπαδούς του ΚΚΕ. Υπάρχουν και πολλοί πρώην Πασόκοι που μετακόμισαν στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συμμετέχουν και σκόρπιοι δεξιοί.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι «πράσινες» επιδοτήσεις επί των ημερών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι διευκολύνσεις επί των κυβερνήσεων ΝΔ του παρελθόντος.

Οι αγρότες που διαμαρτύρονται γεύονταν τα δανεικά των κυβερνήσεων από το εξωτερικό και πληρώνονταν, χωρίς να κάνουν τίποτε για να αλλάξουν τη μοίρα τους.

Και μόνο να θυμηθεί κανείς τι γινόταν στο παρελθόν, θα μελαγχολήσει και θα εξοργιστεί: άλλαζε πολλές φορές ο κρατικός προϋπολογισμός και δίνονταν κοινοτικές επιδοτήσεις σε προϊόντα χωρίς μέλλον και αποφασίζονταν καλλιέργειες χωρίς επενδύσεις.

Δεκάδες χιλιάδες αγρότες, εισέπρατταν μόνο από τις κοινοτικές επιδοτήσεις πολλά χρήματα, χωρίς να υπολογίζονται οι άλλες δραστηριότητες και πρόσοδοί τους.

Αν μάλιστα ληφθούν υπόψη τα ελαστικά κριτήρια ­ δηλαδή, οι κομπίνες που κυριάρχησαν στην αποτίμηση των προϊόντων και στην κατανομή των επιδοτήσεων, τότε προκύπτει εύκολα η διεθνής ευρεσιτεχνία: βρέξει χιονίσει, πουλήσουν δεν πουλήσουν, ορισμένοι θα εισπράξουν.

Αυτά πέρασαν και πλέον οι περισσότεροι αγρότες καταλαβαίνουν ότι οι επιδοτήσεις δεν θα είναι αιώνιες και ότι πρέπει να παράγουν προϊόντα για την αγορά και όχι για τις χωματερές.

Μεταξύ των απεργών, θα βρει κανείς αγρότες-επιχειρηματίες, αγρότες-παραγωγούς, αγρότες-νοικοκυραίους που νοιάζονται για τη σοδειά και για την τιμή που θα πιάσει, αγρότες που πληρώνουν τα χρέη τους και δεν λαδώνουν τον γεωπόνο για να τους αυξήσει τη στρεμματική απόδοση.

Άλλοι, όμως, αδιαφορώντας για την κατάσταση της οικονομίας, μένουν πιστοί στην προσδοκία της αποζημίωσης και στην ασφάλεια της επιδότησης και ζητάνε παράλογα πράγματα.

Πιστεύουν ακόμα ότι υπάρχουν υπουργοί Γεωργίας που θα τους κλείσουν το μάτι. Αυτοί ακριβώς οι αγρότες πήραν τώρα τα τρακτέρ και βγήκαν στα μπλόκα. Επειδή τα πράγματα δεν πήγαν καλά, ζητούν το κεκτημένο της πρόσβασης στον κρατικό κορβανά.

Πόσο μάλλον όταν έχουν να κάνουν με το «κόμμα της αγροτιάς». Όσο κι αν άλλαξε η ζωή, δεν άλλαξαν οι ίδιοι. Καλλιεργούν το ίδιο προϊόν με τον ίδιο ράθυμο τρόπο.

Αυτοί οι«καιροσκόποι του κάμπου» μετρούν εδώ και χρόνια τη σοδειά με βάση τις ζημίες που καταφέρνουν να δηλώνουν ή την ανύπαρκτη παραγωγή που πλαστογραφούν παρά με την έννοια του καλλιεργητή που ενδιαφέρεται για το προϊόν του. Αυτοί ακριβώς συγκροτούν τους βασικούς πυρήνες των κινητοποιήσεων. «Κάτι θα πάρουμε» επιμένουν.

Θα κρατήσει τελικά το «αντάρτικο του κάμπου» όσο κρατάει η περίοδος του «αράγματος»στα χωριά που τροφοδοτεί τις κινητοποιήσεις με «αραχτούς»; Μήπως σε λίγο τα τρακτέρ πρέπει να πάνε να οργώσουν τα χωράφια για να πάρουν οι ιδιοκτήτες τους και του χρόνου τις όποιες επιδοτήσεις;

Η κυβέρνηση έκανε ότι έπρεπε. Ικανοποίησε ένα μέρος των αιτημάτων τους και αναμένει αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Μέχρι στιγμής, υπάρχει ένταση και διάθεση σύγκρουσης. Ίδωμεν.

Μάρκος Αυρήλιος

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 08/02/2013 11:49:27

  Είναι ότι πιο λυπηρό οι εικόνες που εκτυλίσονται κάθε χρόνο με τους Αγρότες.Χωρίς να είναι οι ίδιοι άμοιροι των ευθυνων τους έχουν πέσει θύματα σκληρής λαικιστικής πρακτικής τα τελευταία 30 χρόνια. Για να μην χανόμαστε σε ατέρμονες συζητήσεις για το χτές ας έρθουμε στο σήμερα και να δούμε τι μπορεί να γίνει

  Σε πρόσφατη τοποθέτηση του ο ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ τόνισε πως
  - «Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να ταΐσει όλον τον κόσμο, αλλά μπορεί να του προσφέρει προϊόντα γεωγραφικής προέλευσης και υψηλής προστιθέμενης αξίας» ,
  - «μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πλεονέκτημα» το μικρό μέγεθος του ελληνικού αγροτικού τομέα και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να δρομολογηθούν μια σειρά από δράσεις για την παραγωγή ελληνικών προϊόντων με «ταυτότητα», μέσω πιστοποιήσεων, συστημάτων ποιότητας και εκπαίδευσης των παραγωγών, αλλά και μέσω της καλύτερης σύνδεσης τουρισμού και αγροτικής οικονομίας.
  -αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης των συστημάτων ελέγχων πληρωμών και γενικότερα των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε «η Ελλάδα να μη χάσει χρήματα, που θα μπορούσε να πάρει από κοινοτικά κονδύλια».

  -Ανέφερε πως ο αγροτικός τομέας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια σειρά από αδυναμίες και προβλήματα, όπως η χαμηλή παραγωγικότητα του ανθρώπινου δυναμικού, λόγω διοικητικών αδυναμιών, ελλιπών υποδομών και άλλων παραγόντων.

  Ο υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Ολλανδίας, Σάιμον Σμιτς ανέφερε με την σειρά του
  - «Οι επιδοτήσεις από μόνες τους δεν βοηθούν» και στη στενότερη συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα και παραγωγών, βρίσκεται το «κλειδί» για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.«Η συνεργασία είναι καθοριστικός παράγοντας. Στην Ολλανδία, πάνω από το 60% της παραγωγής το διαχειρίζεται το συνεταιριστικό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά ο Σμιτς, σημειώνοντας ότι ο πρωτογενής τομέας είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Ολλανδία, προσφέροντας δουλειά σε συνολικά 500.000 ανθρώπους (άμεσα και έμμεσα απασχολούμενους).

  -Οι πιο επιτυχημένοι κλάδοι της γεωργίας διεθνώς είναι αυτοί που στηρίζονται στα πόδια τους»
  -Εκμετάλλευση στο έπακρο απο Ελληνικής πλευράς των στρατηγικών πλεονεκτημάτων, όπως η δυνατότητα παραγωγής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, λόγω των ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών, τα «ειδικά», παραδοσιακά και ποιοτικά προϊόντα και ο αγροτουρισμός.

  Ας σταθούμε στο σημείο " και στη στενότερη συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα και παραγωγών, βρίσκεται το «κλειδί» για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, "
  Προσέξτε τον όρο που χρησιμοποιεί "επιχειρηματιών" , αποτελεί μαι σημαντική διαφοροποίηση απο τον όρο αγρότης που χρησιμοποιείται ευρέως στον Ελλαδικό χώρο στις όποιες αναλύσεις.Επίσης συνεταιριστικό σύστημα και όχι Συνεταιριστικό κίνημα που και αυτός ο όρος χρησιμοποιείται ευρέως στον Ελλαδικό χώρο στις όποιες αναλύσεις.

  Είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της εποχής μας, το να αλλάξει η νοοτροπία στον αγροτικό κόσμο και σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην λειτουργεία του αγροτικού τομέα.

  Να εφαρμοστούν νέες μορφές οργάνωσης ο χαρακτήρας των οποίων να είναι αναγκαστικός λ.χ. συνεταιριστικές επιχειρήσεις και όχι Συνεταιρισμοί να μην αποκλειστεί δηλαδή ο ιδιωτικός τομέας , να υπάρξει αυστηρότατη χωροταξική κατανομή των γεωργικών βιομηχανίων με αναγκαστική συγχώνευση ,

  Να υπάρξει διαχωρισμός των σταδίων συγκέντρωσης, επεξεργασίας-μεταποίησης και εμπορίας όπου σε κάθε στάδιο θα ενεργοποιείται και διαφορετικός φορέας κάτι που θα επιτρέψει την δημιουργία συνθηκών για οικονομίες κλίμακας αλλά και θα κάνει ευκολότερη και την χρηματοδότηση του αλλα και θα προσφέρει τρομακτική ευελιξία και προσαρμογή στις συνθήκες ανταγωνισμού κα ιστις απαιτήσεις της αγοράς

  Τέλος ο τραπεζικός τομέας με την αναγκαστική εφαρμογή χρηματοδοτικών μηχανισμών όπως το leasing να δώσει την απαιτούμενη ευελιξία για προσαρμογή στις τεχνολογικές εξελίξεΙς

  Πρέπει να γίνει αντιληπτό απο όλους τους εμπλεκόμενους στον αγροτικό τομέα ότι δεν μπορούμε να μείνουμε στα ίδια, να αναπαράγουμε παρωχημένα σχήματα γιατί αυτό προκαλεί στασιμότητα,Χρειάζεται τόλμη, επαναστικότητα, τομές ότι δηλαδή χαρακτηρίζει τον αγροτικό τομέα σε παγκόσμια και πανευρωπαική κλίμακα

  Αυτή είναι η πρόκληση πρός όλους.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Δρόλαπας 08/02/2013 17:45:21

   Ζητάς δηλαδή, να ξαναεφαρμόσουμε τις σοσιαλιστικές ανοησίες του πρώτου ΠΑΣΟΚ, με τους -πολλές εκατοντάδες- σχεδόν αναγκαστικούς Γεωργικούς συνεταιρισμούς, με τις αστειρευτες επιδοτήσεις, αφορολόγητα, προνόμια και αποκλειστικότητες, που διέλυσαν την Ελληνική γεωργία και κατάντησαν τους αγρότες να βλέπουν τις επιδοτήσεις σαν καρπό και τον καρπό σαν πρόσχημα. Που είχαν αποκλειστικό δικαίωμα εγκρίσεως εξαγωγών και κατέστρεφαν όποιον εξαγωγέα δεν λάδωνε τα γελοία ΔΣ τους, αρνούμενοι, ή απλώς καθυστερώντας την απάντηση (μην ξεχνάμε ότι, τα γεωργικά προϊόντα είναι ευπαθή).
   Και ζητάς αναγκαστική δραστηριοποίηση "φορέων" (δημοσίων, δηλαδή, επιχειρήσεων) και αναγκαστική συνδρομή των τραπεζών (που, αφού θα δρούν αναγκαστικά, δεν μπορεί να είναι ιδιωτικές).
   Ζητάς κομμουνισμό, δηλαδή... αλλά, μάλλον, δεν έχεις αυτό στο νού σου, οπότε, επαναδιατύπωσέ το.
   Όσον αφορά την χωροταξική κατανομή των βιομηχανιών, αυτή είναι αυτονόητη και εκούσια, αφού είναι προς το συμφέρον τους, αλλά δεν είναι και κρίσιμη γιατί η Ελλάδα είναι τόσο μικρή, που εύκολα θα πήγαιναν τα τεύτλα για ζάχαρη στις Σέρρες, αν μας επέτρεπαν να ξαναβάλουμε τεύτλα.
   Επ' ευκαιρία, το υπέρ τίνων εγκαταλείφθηκε η ακμάζουσα καλλιέργεια τεύτλων και παραγωγή ζαχάρεως, την οποία τώρα φέρνουμε από την... Γερμανία, δεν έχω καταλάβει πλήρως.

 2. alex23 avatar
  alex23 08/02/2013 13:39:57

  ας ανακοινωσει η κυβερνηση οτι θα κανει ελεγχο στις επιδοτησεις και τις επιστροφες φπα για τα τελευταια 10 χρονια και οτι οι παραβατες θα πρεπει να επιστρεψουν τα λεφτα με προστιμο και τοκο και θα δουμε ποσο γρηγορα οι πλειονοτητα των συνδικαλιστων θα αρχισουν να τα μαζευουν και να λενε τι καλη που ειναι η κυβερνηση και ποσο πολυ ειναι υπερ του ΄διαλογου' ...

 3. Ραβινος avatar
  Ραβινος 08/02/2013 16:38:52

  Τους δρομους ανοικτους να κρατησει η Κυβερνηση και ας κατσουν εκει μεχρι το Πασχα !Δεν τους στηριζει ΚΑΝΕΝΑΣ εκτος ''των παρατρεχαμενων των τρομοκρατων και της τουρκικης προπαγανδας ''για προφανεις λογους .Πηγα να παρω στραγαλια και σταφιδες σημερα και ηταν ολα απο τουρκια ,ρουμανια !Σαν δεν ντρεπομαστε λεω εγω επιδοτουμενοι τεμπεληδες του καμπου !

 4. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 08/02/2013 21:37:15

  Το σύστημα αυτό το εφαρμόζει η Ισπανία κα ιτο εφαρμόζει διαχρονικά ανεξαρτήρτων πολιτικών κυβερνήσεων είναι Εθνική Πολιτική και έχει παράγει ιδαίτερα θετικά αποτελέσματα, το απο πού το υιοθέτησε η Ισπανία θα σε εκπλήξει , παραλλαγή της βασικής πρακτικής του Ωνάση η οποία ήταν και το μυστικό της επιτυχίας του .

  Σε ότι αφορά την απορία που έχεις είναι δικαιολογημένη και οφείλεται στο γεγονός δεν γνωρίζεις την Κοινή Αγροτική πολιτική ως εξελισσεται και επίσης και τον μηχανισμό των ποσοστόσεων.

  Σε ότι αφορά την αναγκαστική εφαρμογή μηχανισμών τύπου Leasing δεν γνωρίζεις τι επιπτώσεις έχει στο παραγωγικό κόστος , αν το γνωριζες θα είχες άλλη άποψη.

  Τέλος δε σε ότι αφορά το Συνεταιριστικό κίνημα στην Ελλάδα , οφείλεις να γνωρίζεις ότι ήδη λειτουργούν Συνεταιριστικές επιχειρήσεις με θετικά οικονομικά αποτελέσματα των οποίων τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμα καλύτερα αν δημιουργούνταν οικονομίες κλίμακας μέσα απο συνενώσεις.Ο δε τελευταίος όρος είναι βασικό στοιχείο της Οικονομίας της Αγοράς .

  Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε το σχόλιο το ότι δεν το κατάλαβες δεν οφείλεται σε μένα

  Εχεις το απόλυτο και αναφαίρετο δικαίωμα λοιπόν να κρίνεις αλλά όχι με γνώμονα την επιφανειακή σκέψη και όταν κρίνεις καλό θα είναι να προτείνεις.
  Θα γνωρίζεις ότι μέσω της σύνθεσης παράγεται το βέλτιστο αποτέλεσμα

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Δρόλαπας 11/02/2013 17:47:52

   Επειδή, φαντάζομαι ότι, στο παραπάνω αντισχόλιό μου απαντάς, μάθε ότι (κατά την γνώμη μου πάντα):
   -δεν είναι σωστό να βάζεις τον Α.Σ.Σάμου (του Μεταξά) με τους λαμογιοσυνεταιρισμούς του Ανδρέα στο ίδιο τσουκάλι.
   -εκτός από λήζιγκ, μπορείς να έχεις και άλλα "για αγρότες ειδικά" τραπεζικά προϊόντα, αλλά ποτέ αναγκαστικά, όσο είσαι στην ΕΕ. ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ!
   -Στην Ισπανία, η "Εθνική Αγροτική Πολιτική" έχει για πατέρα τον Φράνκο, που δέχτηκε μέχρι και Αφορισμούς(!) από τοπικούς καθολικούς επισκόπους, όταν την επέβαλε. Έχεις κανέναν πολιτικό με αντίστοιχες "κοχόνες" πρόχειρο;
   Τέλος, για τα τεύτλα, θεωρώ άτυχο τον σχετικό συμβιβασμό, γιατί ήταν πετυχημένη καλλιέργεια, που "δόθηκε" υπέρ άλλων, όχι τόσο προσοδοφόρων.
   Πάντως, πέρα από μερικά ιστορικά και επιφανειακά στοιχεία, για όσα αφορούν την γεωργία μας, όντως δεν ξέρω αρκετά και, γι'αυτό, δεν θα μπορέσω να κάνω προτάσεις, εκτός από μία: Ή να ξεκολλήσετε από τις επιδοτήσεις, που σας μετατρέπουν σε δημόσιους υπαλλήλους, με ανάλογη αποτελεσματικότητα, η να δεχθείτε να μοιράζονται σε καθένα, που δεν του βγήκε το επιχειρηματικό του πλάνο -κι εμείς για μια κρικέλα ζούμε ( το ποιός θα τις πληρώνει, να σας το πούνε οι συνδικαλιστές σας).
   Εν τέλει, ή θέλουμε την ΕΕ και ο καθένας αποφασίζει για τον εαυτό του, ή δεν την θέλουμε και σοσιαλιζόμαστε ως "ανάδελφοι". Αυτό ήταν και το νόημα της κριτικής μου πιό πάνω.
   Υ.Γ. Ή Οικονομία της Αγοράς, ή Καταναγκαστική. Ή παπάς-παπάς, ή ζευγάς-ζευγάς.
   Και πάλι φίλοι...

 5. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 09/02/2013 15:50:13

  Τα πολλά τα λόγια είναι φτώχεια!
  Η απεργίας είναι αναφέρετο δικαίωμα και κάθε ένας έχει το δικαίωμα της απεργίας, δηλαδή να πάψει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, εφόσον αυτό δεν συγκρούεται με την ελευθερία κάποιου άλλου, βασικό εξάλλου συστατικό της Δημοκρατίας !!
  Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα μάθαμε (ή μάλλον μας μάθανε), ότι Δημοκρατία είναι να κάνουμε ότι γουστάρουμε και να ενεργούμε όπως μας επιτάσσει το ατομικό συμφέρον. (Μην ξεχνάτε και το πάλαι ποτέ σύνθημα " Δημοκρατία έχουμε ότι θέλουμε κάνουμε")
  Συνεπώς και οι αγρότες έχουν κάθε δικαίωμα να μην καλλιεργούν και να μην παράγουν τα προϊόντα τους, πλην όμως δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μου στερήσουν τη δυνατότητα να πάω στο σπίτι μου στη δουλειά μου, να μεταφέρω τα προϊόντα μου και γενικώς να μου εμποδίσουν το έργο μου!
  Και προσέξτε, δεν με ενδιαφέρει το γεγονός ότι είναι μια από τις πιο ευνοημένες τάξεις των τελευταίων καιρών, ότι έλαβαν πλήθος αδιαφανών επιδοτήσεων επιχορηγήσεων , αποζημιώσεων και πολλών άλλων ευεργετημάτων!
  Καλά κάναν και τα πήραν αφού τους τα έδωσαν.
  Αυτό που με εξοργίζει είναι ότι , όταν προσπαθεί κάποιος να τους συγκρίνει με όσα έλαβαν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι τα τελευταία χρόνια, η απάντηση τους είναι "..δεν με νοιάζει , κάθε ένας κοιτάζει τι έχει μέσα ο δικός του ντορβάς" ¨!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.