Θα «καθαρίσουν» και την κόπρο του Αυγείου που μαζεύεται στο Μαξίμου οι καθαρίστριες;
08/05/2015 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα «καθαρίσουν» και την κόπρο του Αυγείου που μαζεύεται στο Μαξίμου οι καθαρίστριες;

Πιο λαϊκιστής πεθαίνεις...

Έκανε πολύ καλά ο Αλέξης Τσίπρας που δέχθηκε τις καθαρίστριες στο Μέγαρο Μαξίμου. Που τις φίλησε, συγκινήθηκε μαζί τους, μίλησε με θέρμη για τον αγώνα τους. Μπράβο στον πρωθυπουργό μας που είναι ευαίσθητος σε σχέση με τους άλλους, τους ανάλγητους που έδιωξαν τις καθαρίστριες. Θα τις χρειαστεί σύντομα ο πρωθυπουργός για να «καθαρίσει» την κόπρο του Αυγείου που αρχίζει και μαζεύεται στην κυβέρνησή του.

Οι καθαρίστριες θα έχουν πολύ δουλειά επίσης όταν ο κόσμος θα τα σπάει έξω στους δρόμους γιατί θα καταλάβει τι τον περιμένει από την κυβέρνηση της αριστεράς. Όταν θα δει να αυξάνονται τα είδη σούπερ μάρκετ και να κόβεται ο μισθός και η σύνταξή του.

Οι καθαρίστριες με το κόκκινο γάντι, στις πλάτες των οποίων έκαναν καριέρα επίσης πολλοί σήμερα βουλευτές και στελέχη (Δούρου, Κωνσταντοπούλου, Βαλαβάνη κ.λπ.), θα χρειαστούν να καθαρίσουν και τα άπλυτα που θα βγουν στη φόρα αλλά και τα... αίματα που θα χυθούν όταν οι Λαφαζάνηδες θα πάρουν τα όπλα.

Τον αγώνα αυτό των καθαριστριών εκμεταλλεύεται τώρα και ο Τσίπρας και τις καλεί σε επικοινωνιακό σόου στο Μαξίμου την ίδια μέρα που προσκύνησε τον Γιούνκερ και τους δανειστές. Με κάμερες, αγκαλιές, δάκρυα και μπόλικο συναίσθημα, όπως θα κάνει σε λίγες μέρες και με το άνοιγμα της ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη για να ξεχάσει τη νέα... Βάρκιζα που ετοιμάζεται να υπογράψει.

Όσο για τις καθαρίστριες έχουμε να πούμε δύο πράγματα: Το πρώτο είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση χειρίστηκε λάθος την υπόθεση. Έδιωξε τις καθαρίστριες την ίδια στιγμή που κάποιοι έκαναν «πάρτι» και έπαιζαν προσωπικά παιχνίδια. Μην ξεχνάμε ότι ο Σαμαράς ανέλαβε το κόστος των καθαριστριών την ώρα που ο Μανιτάκης αρχικά και ο Μητσοτάκης στη συνέχεια δεν έκαναν τίποτε για να διώξουν άχρηστους και κομματόσκυλα του Δημοσίου.

Θα μπορούσε να γίνει λοιπόν διαφορετική διαχείριση της υπόθεσης.

Όμως, το δεύτερο που θα πρέπει να πούμε είναι ένα ερώτημα: Οι καθαρίστριες ξαναδιορίστηκαν με το καθεστώς που δούλευαν και πριν; Και με τους ίδιους μισθούς;

Να θυμίσουμε τα στοιχεία που είχε αποκαλύψει το antinews:

1.Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο μέσος όρος κόστους μισθοδοσίας (μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές) είναι 1080,07 ευρώ μηνιαίως. Χωρίς εργοδοτικές εισφορές είναι περίπου 883 ευρώ. Ο λόγος είναι πως οι καθαρίστριες τετράωρης έπαιρναν την υπερβάλλουσα μείωση που προβλέπεται από το ν. 4024/2011. Εάν αφαιρεθούν από τις 586 οι 12 πλήρους απασχόλησης τότε το κόστος των υπολοίπων ετησίως είναι περίπου 7,5 εκατ. ευρώ. Προσέξτε 4 ώρες δουλεύουν για να παίρνουν καθαρά πάνω από 800 ευρώ όταν στην αγορά δουλεύουν πολλοί 10ωρα για 400 ευρώ.

2.Η μισθοδοσία των συγκεκριμένων εργαζομένων είναι κατά πολύ υψηλότερη από τη μισθοδοσία ενός νεοδιοριζόμενου υπαλλήλου ΥΕ 8ωρης απασχόλησης (780 ευρώ) και περίπου στα ίδια επίπεδα με ένα νεοδιοριζόμενο υπάλληλο ΔΕ στο δημόσιο (858 ευρώ). Βεβαίως οι μισθοί νεοδιοριζόμενου ΔΕ και ΥΕ στο Δημόσιο βάσει ενιαίου μισθολογίου θεωρούνται πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες της αγοράς. Δηλαδή μια καθαρίστρια με 4 ώρες δουλειάς παίρνει περισσότερα από έναν νεοδιοριζόμενο υπάλληλο.

3.Το εντυπωσιακό, που φαίνεται και στον πίνακα είναι ότι 12 καθαρίστριες μόνιμης απασχόλησης αμείβονται κατά μέσο όρο μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές με 2.414 ευρώ το μήνα.

4.Οι καθαρίστριες για 3 ώρες δουλειά παίρνουν 952 ευρώ, αυτές που εργάζονται 4 ώρες παίρνουν 1.066 ευρώ και αυτές των 5 ωρών εργασία αμείβονται με 1.455 ευρώ μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές.

5.Οι πιο πολλές, 531 στο σύνολο, είναι 4ωρης απασχόλησης που παίρνουν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 1.066 ευρώ και είναι οι περισσότερες που φωνάζουν. Ο μέσος μισθός του συνόλου των μερικής απασχόλησης καθαριστριών που είναι 574, φτάνει λοιπόν μαζί με τις εισφορές τα 1.080 ευρώ. Για πείτε μας που υπάρχει τέτοιος μισθός στον ιδιωτικό τομέα;

6.Το ετήσιο κόστος για τις καθαρίστριες είναι 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Στον επόμενο πίνακα φαίνεται και πόσα εξοικονόμησε το δημόσιο από τη διαθεσιμότητα των καθαριστριών.

7.Υπάρχει, όμως, και μια σημαντική παράμετρος που κάποιοι κρύβουν γιατί δεν τους συμφέρει. Εδώ και πολύ καιρό οι χώροι που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών είναι πολύ λιγότεροι καθώς μειώθηκαν τα κτίρια των εφοριών και άλλων υπηρεσιών. Επίσης μειώθηκε και το προσωπικό που εργάζεται στο υπουργείο, επομένως οι καθαρίστριες έχουν πολύ λιγότερη δουλειά να κάνουν απ’ ότι στο παρελθόν. Συγκεκριμένα:

Η επιφάνεια σε τ.μ. των κτιρίων του ΥΠΟΙΚ όπου κατά κύριο λόγο απασχολούνται οι εργαζόμενοι του κλάδου (πλην Τελωνείων-Χημείων) το Σεπτέμβριο 2012 ήταν 302.426 τ.μ. Λόγω των ενοποιήσεων των Δ.Ο.Υ. (Ιανουάριος 2013-Απρίλιος 2014) που ήδη έχει πραγματοποιηθεί η συνολική επιφάνεια κτιρίων του ΥΠΟΙΚ έχει μειωθεί κατά 121.911 τ.μ. που σημαίνει μείωση 40% σε σχέση με την προαναφερθείσα επιφάνεια.

Σημειωτέον πως το 80% των εκκενώσεων των κτιρίων πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα

Ιαν 2013 έως Ιούνιος 2013. Σε ότι αφορά τις Κεντρικές Υπηρεσίες αυτές χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια υπηρεσίες ιδιωτικών συνεργείων για τις υπηρεσίες καθαρισμού.

Για συνολική επιφάνεια 91.472 τ.μ. απασχολούνται 179 ΥΕ Καθαριότητας Μ/Α με ετήσιο μισθολογικό κόστος 2.319.840,00 €συμπεριλαμβανομένων και των εργοδοτικών εισφορών. Χωρίς αυτές είναι: 1.825.800,00 €.

Σύγκριση: ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων: Στις 13/8/2013 υπεγράφη σύμβαση με εταιρεία καθαρισμού, για τον καθαρισμό του κτιρίου της ΓΓΠΣ (Χανδρή 1), το οποίο είναι 30.000 τμ.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, απασχολούνται 17 άτομα πλήρους απασχόλησης και 2 άτομα 2ωρης απασχόλησης με μηνιαίο κόστος 20.000+23%=24.600, δηλαδή ετησίως 295.200 ευρώ.

Οι αποδοχές των καθαριστριών, οι οποίες καθορίζονται με τον νόμο 3863/2010 /ΦΕΚ 115 Α, ανέρχονται συνολικά σε 126.000€, οι εργοδοτικές εισφορές 34.748 € και το υπόλοιπο ποσό είναι το κέρδος της εταιρείας περιλαμβανομένων και των υλικών καθαρισμού.

Για 30.000 τ.μ. το συνολικό κόστος (μισθοδοσία, υλικά, κέρδος) είναι 300.000 € περίπου. Για τριπλάσια επιφάνεια στις Δ.Ο.Υ. Αττικής το μισθολογικό μόνο κόστος είναι 2.320.000 € περίπου.

Άρα το μισθολογικό κόστος για την τριπλάσια επιφάνεια είναι 250% περισσότερο από τη χρήση ιδιωτικού συνεργείου.

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία που σας παραθέτει το antinews δεν έχουν σκοπό να «ακυρώσουν» τον αγώνα των καθαριστριών. Δικαίωμά τους να διαμαρτύρονται και να δικαιώνονται. Ο βασικός σκοπός μας είναι να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια για το τι ποσά υπερασπίζονται και για πόσες ώρες εργασίας. Και να αποκαλυφθεί ο βρόμικος ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ που χρησιμοποιεί το όνομα «καθαρίστρια» που έχει και… κοινωνική φόρτιση, προκειμένου να κερδίσει πολιτικά οφέλη. Και ο ίδιος ο Τσίπρας που στήνει επικοινωνιακά σόου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Eva avatar
  Eva 08/05/2015 07:14:21

  Εμένα την μακροχρόνια άνεργη, πτυχιούχο, απολυμένη, πρώην υπάλληλο του ιδιωτικού τομέα θα με καλέσετε στου Μαξίμου να φωτογραφηθούμε αγκαλιά κύριε Τσίπρα? Σ εμένα θα αφιερώσετε κανένα πεντάλεπτο στις εκπομπές σας κύριοι δημοσιογράφοι ? Με εμένα θα ασχοληθείτε κύριοι της κυβένησης? Βέβαια δεν σας ψήφισα, αλλά ούτε κι αυτούς που ψήφισα τους γνώρισα ποτέ. Δεν είχα χρόνο να σουλατσάρω σε πολιτικά γραφεία γιατί έψαχνα για δουλειά.

  • blackunder avatar
   blackunder @ Eva 09/05/2015 13:03:29

   Εσύ να κοιτάξεις να πληρώσεις φόρους για να πληρωθούν οι ΔΥ. Αυτό μετράει μόνο, αυτό ψηφίσαμε. Μάζεψε μόρια εσύ να γίνεις μέσω ΑΣΕΠ ΔΥ, εντωμεταξύ οι έξυπνοι περνάνε τις τροπολογίες με τις οποίες υπάλληλοι ΙΔΑΧ γίνονται μόνιμοι και εξασφαλίζονται δια βίου. Η μόνη λύση είναι η εκτύπωση νέου νομίσματος και η στην πράξη απαξίωση των μισθών όλων των κρατικών υπαλλήλων. Για να γίνει αυτό, κάνω έκληση, μην πληρώνετε τίποτα σε αυτό το κράτος, αφήστε το να καταρρεύσει οικονομικά...

 2. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 08/05/2015 07:54:24

  Τα εύσημα στο επικοινωνιακό τιμ του σύριζα που χειρίστηκε εξαιρετικά κάθε γκάφα της κυβέρνησης.Και συνεχίζει να το κάνει και ως εξουσίαΚαθαρίστριες-ερτ-ενφια, έκαναν μια χώρα να στρίψει αριστερά

  • Βαγγέλης avatar
   Βαγγέλης @ Μεγάλες στιγμές 08/05/2015 09:59:35

   Αν η ΝΔ θεωρείται δεξιά και ο σύριζα αριστερά, τότε ναι μπορεί να πει κάποιος πως είχαμε αριστερή στροφή. Νομίζω όμως πως κανείς δεν έστριψε αριστερά. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν έχουν ιδεολογία (λογικό εφόσον δεν έχουν και τα κόμματα ως ιδεολογικοί φορείς) οπότε απλώς πηγαίνουν εκεί που βλέπουν ελπίδα, έστω και ψεύτικη. Η ΝΔ είχε φροντίσει να τη σκοτώσει ενώ ο σύριζα τις ψευτοκαλλιεργεί. Οι άνθρωποι μπορούν να υπομείνουν τα πάντα όταν ελπίζουν.

   • Μεγάλες στιγμές avatar
    Μεγάλες στιγμές @ Βαγγέλης 08/05/2015 13:45:03

    Σωστά μιλάς,αλλά κάποτε πρέπει να μπει και στο λεξιλόγιο του Ελληνα ψηφοφόρου η αυτοκριτική

    • Βαγγέλης avatar
     Βαγγέλης @ Μεγάλες στιγμές 08/05/2015 17:47:57

     Αυτό είναι από τις πιο ριζοσπαστικές αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν στην Ελλάδα. Ενδεχομένως να προκαλούσε και επανάσταση... Μάλλον δεν πολυσυμπαθείς ιδιαίτερα κανένα κόμμα!

     • Μεγάλες στιγμές avatar
      Μεγάλες στιγμές @ Βαγγέλης 08/05/2015 18:52:52

      Μόνο πρόσωπα.Γι'αυτό και ψήφισα τον Γενάρη πρώτη φορά ΝΔ αν και περπατούσα πάντοτε δεξιά

   • Μεγάλες στιγμές avatar
    Μεγάλες στιγμές @ Βαγγέλης 08/05/2015 13:45:05

    Σωστά μιλάς,αλλά κάποτε πρέπει να μπει και στο λεξιλόγιο του Ελληνα ψηφοφόρου η αυτοκριτική

   • ΤΤ avatar
    ΤΤ @ Βαγγέλης 08/05/2015 16:21:22

    Και θα τα υπομείνουν.

  • Παρατηρητής avatar
   Παρατηρητής @ Μεγάλες στιγμές 08/05/2015 14:02:46

   η ερτ δεν ηταν γκαφα. ηταν ενα μηνυμα προς πασα κατευθυνση οτι θα επιβληθουν οι μεταρυθμισεις δια ροπαλου. και ορθα.

   • Μεγάλες στιγμές avatar
    Μεγάλες στιγμές @ Παρατηρητής 08/05/2015 18:49:05

    Ακριβώς το αντίθετο.Οι μεταρρυθμίσεις γίνονταν με ρυθμό χελώνας,ελάχιστα πράγματα έγιναν απο εκείνα που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση.Εκτός φυσικά απο φόρους έμμεσους/άμεσους και μειώσεις εισοδημάτων. Αυτό άλλωστε ήταν και το ''παράπονο'' της Τρόικα.Αποτύχαμε γιατί δεν μπορούσαμε να αγγίξουμε ορισμένα επαγγέλματα και πρόσωπα και βαθμολογηθήκαμε με μηδέν.Και φυσικά αυτή η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να μην αγγίζει..

 3. ολονος avatar
  ολονος 08/05/2015 12:56:54

  γυναικειο γουστο που εχεις μεγαλε!!αλεξη 150 κιλα ζυγιζουν οι καθεμια τους!!αποτελεσμα της τεμπελιας τους

 4. Παναγιώτης Μεσολόγγι avatar
  Παναγιώτης Μεσολόγγι 08/05/2015 14:01:41

  Πιό κιτς πρωθυπουργό και μεγαλύτερο εκμεταλλευτή της ανθρώπινης ελπίδας δεν έχουμε ζήσει... Και μόνο που εκμεταλλεύεται τους εργαζομένους με αυτόν τον εξευτελιστικό τρόπο έπρεπε να πέσουν πολλά γιαούρτια από τις ίδιες τις καθαρίστριες στο κεφάλι του. Οι ίδιες αν είχαν αξιοπρέπεια δεν έπρεπε να δεχτούν να γίνουν μέρος του επικοινωνιακού του σόου. Αλλά προφανώς οι ίδιες ΘΕΛΟΥΝ να είναι μέρος αυτού του σόου. Αλλωστε τόσο καιρό αυτό έκαναν. Κατά τα άλλα η υπόλοιπη Ελλάδα εξακολουθεί να στενάζει και να προσπαθεί να εργαστεί για να βγάλει το ψωμί της. Φυσικά οι τηλεοπτικοί σταθμοί και το Μαξίμου δεν νοιάζονται... Αρκεί που είχαν μια ιστορία με λίγο κόκκινο γάντι (ετσι για να φαίνεται καλύτερα στην καμερα και στις φωτογραφίες), λίγο δάκρυ και λίγη ελπίδα πουλημένη στο βωμό της εξουσίας... Ολα πολύ καλά μελετημένα και στημένα από το επικοινωνιακό επιτελείο που είναι το μόνο που εργάζεται τελικά σ' αυτή την κυβέρνηση... Περαστικά μας... όχι μονάχα διότι θα μας καταστρέψουν οικονομικά αλλά και γιατί εξευτελίζουν την ποιότητα του λαού μας.

 5. greg avatar
  greg 08/05/2015 14:20:31

  Δέν χρειάζεται τόση ανάλυση γιά νά καταλάβει κανείς πόσο βαριά ήταν τά καθήκοντά τους, γιά τούς μισθούς πείνας πού έπαιρναν. Αρκεί νά δεί κανείς τήν ιερή λύσσα τού "αγώνα" τους καί τήν υπομονή τους μέχρι τή "δικαίωση" καί τήν επιστροφή τους στήν αγκαλιά τής Δημόσιας ...αγελάδας. Αραγε στό μεταξύ έκαναν καμμιά προσπάθεια νά βρούν δουλειά σέ ιδιωτικό συνεργείο ή αλλού; Αλλά ξέχασα, εκεί πρέπει καί νά δουλεύεις. Καί όταν έχεις μάθει κάπως σού κακοφαίνεται τό αλλιώς. Πάντως, οπτικά καί μόνο, δέν τίς λές καί θύματα ανθρωπιστικής κρίσης. Θέλω δέ νά πιστεύω ότι τά είδη ευπρέπειας καί καθαρισμού, όπως λέγονται, (κωλόχαρτα, σαπούνια, καθαριστικά, αλλά καί απορρυπαντικά, μαλακτικά, σαμπουάν, αρωματικά, εντομοκτόνα, σερβιέτες κλπ) πού αγοράζονταν αφειδώς μέ πιστωσεις τών υπηρεσιών, δέν κατέληγαν στά σπίτια τους καί τών φίλων καί συγγενών τους, όπως κάποιοι άλλοι, αλλού, έκαναν συστηματικά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.