#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/03/2012 15:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα διαλυθούν οικογένειες για τις ...επικουρικέςΡήτρα θανάτου περιλαμβάνει ο πρόσφατος εφαρμοστικός νόμος για τις επικουρικές συντάξεις, μια διάταξη που θα βάλει χιλιάδες αντρόγυνα να τσακώνονται μεταξύ τους. Στην ουσία το νέο μοντέλο που εισήχθη συναρτά τη λήψη μιας επικουρικής σύνταξης με την οικογενειακή ρήξη!

 

Αν ο άντρας ή η γυναίκα πει ότι δεν θέλει ο άλλος σύζυγος να πάρει τη σύνταξή του (μετά θάνατον), τότε αυτός θα παίρνει περισσότερα χρήματα και το σπίτι θα μεταβληθεί σε ρινγκ...

 

Οσο και αν ακούγεται μακάβριο, είναι πέρα για πέρα αληθινό. Στο εξής, όταν ένας ασφαλισμένος πλησιάζει να πάρει την επικουρική σύνταξη, θα υποβάλλει δήλωση, στην οποία θα αναφέρει πού επιθυμεί να μεταβιβαστεί μετά τον θάνατό του η σύνταξή του. Θα επιλέγει ανάμεσα στη σύζυγο ή στα παιδιά του. Αυτό σημαίνει ότι στα ζευγάρια εμφιλοχωρεί ένας ακόμα σοβαρός λόγος τριβών, με απροσμέτρητες προς το παρόν κοινωνικές επιπτώσεις.

 

Πρόκειται για μια ακραία, κυνική παρέμβαση στα εργασιακά, που πέρασαν η τρόικα και το ΔΝΤ και αποδέχτηκε πλήρως ο φιλεργατικός «πρώην συνδικαλιστής» Γιώργος Κουτρουμάνης και η κυβέρνηση.

 

Οπως αναφέρεται ξεκάθαρα στο άρθρο 42 του εφαρμοστικού, για τον καθορισμό του ποσού της επικουρικής σύνταξης στο εξής, ανάμεσα σε άλλα, παίζει ρόλο και η «μεταβιβασιμότητα ή μη της σύνταξης». Τούτο εστί μεθερμηνευόμενο τα εξής: Αν ο δικαιούχος μιας σύνταξης υπογράψει ότι δεν θέλει μετά τον θάνατό του η επικουρική να μεταβιβαστεί στη γυναίκα ή στα παιδιά του, τότε θα πάρει υψηλότερη σύνταξη. Σε αντίθετη περίπτωση, που θα θέλει να μεταβιβαστεί, επειδή η διάρκεια της σύνταξης μεγαλώνει και επεκτείνεται και μετά το θάνατο του δικαιούχου, τότε το χορηγούμενο ποσό θα είναι μικρότερο.

 

Ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος δηλώνει, μεταξύ άλλων, για το συγκεκριμένο θέμα στη «δημοκρατία» τα ακόλουθα: «Οι εξωσυνταξιοδοτικές αρχές σύνθεσης της σύνταξης, με κριτήρια δηλαδή που δεν λαμβάνουν υπόψη τα χρόνια ασφάλισης και το ύψος των εισφορών, αλλά κριτήρια όπως είναι η βιωσιμότητα ενός Ταμείου και η θνησιμότητα του δικαιούχου, στο βάθος κρύβουν ευθεία αμφισβήτηση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος».

 

Το ζήτημα με την υπογραφή της συγκεκριμένης «ρήτρας» αφορά σε πρώτη φάση μόνο τις επικουρικές συντάξεις και έχει ως στόχο αρχικά να τις περιορίσει και τελικά να τις εξαφανίσει εντελώς. Ανομολόγητος στόχος είναι να υπάρξει επέκταση της μακάβριας ρήτρας και στις κύριες συντάξεις.

 

Η «πατρότητα» της ιδέας αυτής ανήκει στον πρόεδρο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ττον Μεξικανό Ανχελ Γκουρία. Ηταν ο πρώτος που πριν από μία δεκαετία πέρασε σχετικές διατάξεις στο ασφαλιστικό σύστημα της πατρίδας του και πρότεινε στο ΔΝΤ να εφαρμοστεί κάτι ανάλογο και στην περίπτωση του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας, ξεκινώντας από τις επικουρικές συντάξεις.

Από την "Δημοκρατία"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εγώ avatar
  Εγώ 14/03/2012 15:39:05

  Άμα είναι να διαλυθεί μια οικογένεια για το αν θα κληρονομήσει τη σύνταξη η χήρα και τα παιδιά ή όχι, τότε αυτή η οικογένεια δεν υπήρξε ποτέ οικογένεια.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Εγώ 14/03/2012 16:43:17

   Είναι όμως τα πράγματα, στο ζήτημα αυτό άσπρο-μαύρο; Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είμαστε άγιοι. Δηλαδή, άν υπάρχουν ήδη υποβόσκοντα προβλήματα, χρειάζεται να τα υποδαυλίζουν περαιτέρω και να προσθέτουν κι άλλη γκρίνια με αυτόν τον τρόπο;

  • Λευτέρης avatar
   Λευτέρης @ Εγώ 14/03/2012 16:46:13

   Για " Εγώ ": πόσο άσχετος περί τα οικογενειακά είσαι! Αν η γυναίκα δεν δούλεψε και δεν έχει δική της σύνταξη, όταν πεθάνει ο άντρας της , πώς θα ζήσει αυτή; Με την παρηγοριά ότι είχε μια δεμένη οικογένεια; Το πρόβλημα είναι η ωμή πραγματικότητα και όχι ηθικό ή ιδεολογικό όπως το θέτεις.

   • 3birdssitting avatar
    3birdssitting @ Λευτέρης 14/03/2012 18:53:19

    Τότε να παίρνει πολύ μικρότερη σύνταξη όποιος εχει δουλέψει, ετσι ωστε να μένει ενα συμβολικό ποσό για τον εν ζωή σύζηγο μετά τον θάνατό του.

 2. noldor avatar
  noldor 14/03/2012 15:49:23

  Επίσης θα κάνεις και δήλωση και για το πόσα χρόνια προβλέπεις ότι θα ζήσεις και αν είναι πάνω από δέκα θα παίρνεις ακόμα πιο μειωμένη σύνταξη. Αν πάλι θεωρείς ότι θα ζήσεις πάνω από 20 χρόνια δεν θα παίρνεις καθόλου, σιγά μη σε πληρώνουμε 20 χρόνια για να κάθεσαι. Να δουλεύεις ΡΕΕΕΕΕ, πως θα κάνει ποδήλατο ο Γιωργάκης παρέα με τα άλλα μέλη της Διεθνούς;

 3. Ραβινος avatar
  Ραβινος 14/03/2012 16:17:25

  ''.....στο βάθος κρύβουν ευθεία αμφισβήτηση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος''Να παμε στο ΣτΕ για να μας δικαιωσει οπως εκανε με το μνημονιο,τις περικοπες των συνταξεων εις δοξαν της αρχης της ισης μεταχειρισης και το χαρατσι !Αν ηταν ομως για τις αμοιβες των δικαστικων εκει να δειτε δικαιωση και αναδρομικα μαλιστα !Μια απο τις ''χαρες ? '' του PSI ηταν και το κουρεμα των ομολογων που πηραν οι δικαστικοι ως αναδρομικα αποδοχων που δεν ωφειλοντο ''κατα κριση αγαθου ανδρος '' που λενε και τα δικαστηρια τους !

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ραβινος 14/03/2012 16:41:24

   Το όπλο της εισαγωγής "αγοραίας" λογικής σε όλο και περισσότερα ζητήματα δούναι και λαβείν μεταξύ κράτους και πολιτών ή εταιριών, είναι δίκοπο:
   Χε χε, ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου έναντι "αναδρομικών selfservice" πήραν οι δικαστικοί!
   Ομόλογα έναντι οφειλών υπερτιμολογημένων φαρμάκων από ασφαλιστικά ταμεία πήραν οι φαρμακευτικές εταιρείες.
   Κουρεύτηκαν και τώρα προσπαθούν να πιάσουν το αυγό και να το κουρέψουν!
   Για την μετά θάνατον μεταβίβαση συντάξεων σε συγγενικά πρόσωπα, 2 πράγματα πρέπει να έχουν ρόλο, κατα τη γνώμη μου:
   1. Η ανταποδοτικότητα - δηλαδή τι πλήρωσε σε κρατήσεις ό δικαιούχος και ο εργοδότης, ποιοί οι όροι αυτής της "αποταμίευσης" και τι τελικά λαμβάνει ο διακιούχος.
   2. Το εισοδηματικό επίπεδο του συγγενικού προσώπου: Πάνω από ένα ύψος εισοδήματος, μεταβίβαση σύνταξης πέρα από τις αρχές της ανταποδοτικότητας είναι κατά τη γνώμη μου αντικοινωνική. Συνιστά μεταφορά πόρων από κάτω προς τα πάνω.
   3. Η "τριμερής χρηματοδότηση" (δηλαδή κάλυψη ελλειμμάτων των ταμείων με Δημόσιους πόρους) έχει νόημα για τα "φτωχά" ταμεία. Η γενίκευσή της και στα "εύπορα" ταμεία (που χορηγούν υψηλές συντάξεις), ήταν και είναι επίσης αντικοινωνική, εις βάρος των χαμηλών εισοδημάτων.

   • franc avatar
    franc @ Ο Θείος 14/03/2012 19:49:48

    Θείε, με εκφράζεις απόλυτα.
    Ολα για τα λεφτά...Ολοι και όλα αποτιμώνται σε αργύρια.
    Η Ευρώπη πούλησε την μάνα της Ελλάδα στο τσιγκέλι για περισσότερα λεφτά στα θησαυροφυλάκια των υπογείων τραπεζών με τοίχους απο χρυσά τούβλα.
    Οι πολιτικοί ιδίως Πρωθυπουργοί και υπουργοί, ΟΛΟΙ με λογαριασμούς και θυρίδες στους φορολογικούς παραδείσους. Μας κατηγορούν και αυτοκατηγορούμαστε για κράτος κλεφτοκοτάδων και αυτοί είναι "επιστήμονες" της κλεψιάς και της ανηθικότητας. Κι ύστερα μιλάμε για αξίες...

   • juliet avatar
    juliet @ Ο Θείος 14/03/2012 19:58:37

    Θείε,
    είσαι έξοχος απόψε ,έχεις έμπνευση που λένε.

  • Λ.Υ. avatar
   Λ.Υ. @ Ραβινος 14/03/2012 16:55:12

   Shalom

 4. anonymous avatar
  anonymous 14/03/2012 16:19:11

  Κουτσό άλογο μας πλασάρουν. Ή θα έχεις κεφαλαιοποιητικό σύστημα και αν πεθάνεις πρόωρα ότι έχεις πληρώσει πηγαίνει στη σύζυγο και στα παιδιά, δηλ. θα κληρονομείται ή θα έχεις αναδιανεμητικό σύστημα, δηλ. αυτό που έχουμε εμείς, και καλύπτεις κι επιπλέον κινδύνους.
  Αυτό που κάνουν αυτοί είναι να μεταφέρουν πρακτικές του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στο αναδιανεμητικό αλλά μόνο μονομερώς δηλ. μόνο για να κάνουν περικοπές. Διότι αν αυτός πεθάνει νωρίς η σύζυγος ή τα παιδιά δε λαμβάνουν μια και ότι έχει πληρώσει χάνονται.

 5. Δημητρης Μπρατοπουλος avatar
  Δημητρης Μπρατοπουλος 14/03/2012 16:42:37

  Ειναι κατι αντιστοιχο με τα ιδιωτικα ασφαλιστικα προγραμματα, οπου αν η συνταξη ειναι μεταβιβασιμη σε περιπτωση θανατου του ασφαλισμενου ειναι μειωμενη.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Δημητρης Μπρατοπουλος 14/03/2012 17:49:26

   Αυτό γράφω φίλε μου πιο πάνω. Ότι φέρνουν συστήματα της ιδιωτικής ασφάλισης/κεφαλαιοποιητικό στην κοινωνική ασφάλιση αλλά μόνο για να κάψουν δικαιώματα.
   1) Δηλ. τώρα που θα παραιτηθούν από το δικαίωμα θα ανέβει η επικουρική τους
   2) Αν έχουν πληρώσει περισσότερα και πεθάνουν θα πάνε τα ρέστα στην οικογένεια;

   Και στις δυο περιπτώσεις υποθέτω πως όχι. Άρα κόβουν δικαιώματα.

 6. Ραβινος avatar
  Ραβινος 14/03/2012 17:52:25

  Προσυπογραφω !!

 7. JOHN avatar
  JOHN 14/03/2012 18:24:44

  Πως ο ψηφοφορος θα κλειθει να ψηφισει και να κρινει οσους ψηφισαν τετοια τερατουργηματα!Και μετα θα ψαχνουμε φαιχτες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.