#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/11/2012 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα βγουν οι ελληνορωσικές σχέσεις από την κατάψυξη; 

Περίπου πριν από ένα μήνα, στον ΟΗΕ, λέγεται ότι ο κ.Δημήτρης Αβραμόπουλος κατέβαλε προσπάθειες για κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, κ.Σεργκέϊ Λαβρόφ. Ο ομόλογός του, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ήταν ανένδοτος και άκρως αρνητικός σε κάτι τέτοιο. Όλα δείχνουν ότι οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις περνούν “ιστορικό χαμηλό”, αν και στο βάθος του τούνελ αχνοφέγγει λίγο φως. Η προ ημερών επίσκεψη του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Βλαντίμηρ Τιτόφ, στην Αθήνα, και η ελληνική πρόσκληση στον κ.Λαβρόφ να επισκεφτεί την Ελλάδα, στην αρχή του 2013, δίδει κάποιες ελπίδες. Το ερώτημα είναι, αν πράγματι, τελικώς θα δεχθεί να έλθει στη χώρα μας ο Λαβρόφ ή θα συνεχίσει να αρνείται.

Η συνάντηση Σαμαρά στην αρχή του έτους με τον Βλαντίμηρ Πούτιν, σε μια άκρως δύσκολη συγκυρία για τον πρώτο, καλλιέργησε την αισιοδοξία ότι η Αθήνα με την πρώτη ευκαιρία της ανόδου του κ.Σαμαρά στην κυβέρνηση, θα ρίξει γέφυρες προς τη Ρωσία. Κατά πληροφορίες, ήδη γίνονται εντατικές επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τη Μόσχα. Η πιθανή επίσκεψη Λαβρόφ θα δείξει εάν αυτές θα πιάσουν τόπο ή όχι. Να σημειωθεί πως το Κρεμλίνο είναι άκρως δυσαρεστημένο με την πολιτική της Αθήνας, ιδιαιτέρως από τη στιγμή που ανέλαβε πρωθυπουργός ο κ.Γ.Παπανδρέου. Τόσο επί θητείας Δημήτρη Δρούτσα στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και κατόπιν με τον Σταύρο Λαμπρινίδη, οι ελληνορωσικές σχέσεις είχαν μπει κυριολεκτικά στην κατάψυξη. Ο κ.Λαμπρινίδης μάλιστα, παρά τις επανειλημμένες κρούσεις για συνάντηση με τον Λαβρόφ στη Μόσχα, έτρωγε συστηματικά πόρτα.

Στο Κρεμλίνο είχε εμπεδωθεί πλέον η άποψη ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει κανένα θετικό βήμα, από εκείνα που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών από το 2004 και εντεύθεν, και ότι κινείται ανοικτά στο μήκος κύματος της αμερικανικής πολιτικής. Να θυμίσουμε ότι από τις πρώτες επισκέψεις του κ.Παπανδρέου ήταν στη Μόσχα. Λίγο προτού βάλει την Ελλάδα στη μέγκενη της τρόϊκας. Τότε, όμως, ούτε καν έθεσε ζήτημα βοήθειας από τη Μόσχα, με αποτέλεσμα έκπληκτοι οι Ρώσοι να διερωτώνται: “Μα γιατί ήρθε αυτός εδώ;”

Στη αρχή του 2012, ο Πούτιν συμφώνησε να συναντηθεί στη Μόσχα με τον Αντώνη Σαμαρά, αν και το Κρεμλίνο ήταν άκρως επιφυλακτικό σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και το μέλλον του ιδίου του Σαμαρά. Παρά ταύτα αποφασίστηκε να γίνει η συνάντηση. Τα μηνύματα όμως, που στέλνονται εδώ και μήνες στη Μόσχα από την Αθήνα, ήδη πριν από τις ελληνικές εκλογές, έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους Ρώσους. Το γεγονός και μόνον ότι γίνονται διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα σκοπεύει να πετάξει έξω από το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ την Γκαζπρόμ, τους έχει κάνει έξαλλους. Πόσο μάλλον, όταν κάποιοι ελληνικοί “κύκλοι” (πολιτικοί και κρατικοί στον τομέα των “αποκρατικοποιήσεων”) επικαλούνται το δήθεν επιχείρημα των ευρωπαϊκών Κανονισμών, και ότι τάχατες η Γκαζπρόμ δεν τους τηρεί.

Κι' όλα αυτά, τη στιγμή που το “Βόρειο Ρεύμα”, ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου της Βαλτικής, που καταλήγει στη Γερμανία, και φτιάχτηκε σε συνεργασία Ρώσων και Γερμανών ολοκληρώνεται. Κι' όμως, στην Ελλαδίτσα, κάποιοι αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί “κύκλοι” επιχειρούν να επιβάλλουν σπάσιμο των ενεργειακών δεσμών της Αθήνας με τη Μόσχα. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχο σχέδιο υποθαλάσσιου αγωγού υπάρχει και για το Νότο. Είναι το “Νότιο Ρεύμα”, το οποίο σχεδιάζεται να περάσει και από την Ελλάδα. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας του παγώματος των σχέσεων των δύο χωρών, οι Ρώσοι εξετάζουν την προοπτική να φτιάξουν μεν τον αγωγό, αλλά χωρίς να περνάει από την Ελλάδα. Ένα άλλο μείζον ζήτημα είναι οι ελληνικοί ενεργειακοί πόροι. Οι Ρώσοι στην προκειμένη, όπως και στην Κύπρο, θέλουν να πλασαριστούν μέσα στο “παιχνίδι”. Ενδιαφέρονται ακόμα και για σειρά άλλων ελληνικών “φιλέτων”, ενώ φήμες τους φέρουν να δείχνουν ενδιαφέρον ακόμα και για τους σιδηροδρόμους.

Για τη Ρωσία η Ελλάδα, ιδιαίτερα τώρα με τις αλλαγές που συντελούνται στη Μέση Ανατολή, με αποκορύφωμα τη Συρία, και κατόπιν πιθανώς το Ιράν, αποκτά μεγάλη σημασία. Τόσο γεωπολιτική όσο και οικονομική. Και αυτά πρέπει να τα εκμεταλλευτεί στο έπακρο η Ελλάδα. Ο προσανατολισμός της Ρωσίας προς την Ελλάδα υπάρχει. Ακόμα και μεταξύ του απλού κόσμου και των εύπορων Ρώσων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί θεαματικά το ρωσικό ενδιαφέρον για τον τομέα του real estate στη χώρα μας. Το ίδιο πρέπει να δει και η Ελλάδα προς τη Ρωσία. Είναι μια τεράστια αγορά, την οποία -δυστυχώς- εδώ και χρόνια έχουμε εκχωρήσει στους Δυτικούς.

Προσωπικές πολιτικές λοιπόν, σε επίπεδο μάλιστα εξωτερικής πολιτικής, από παράκεντρα στην  Αθήνα (διπλωμάτες, επιχειρηματίες και πολιτικούς χαμηλού επιπέδου), είναι απαράδεκτα. Η δε απόλυτη πρόσδεση στο άρμα της Γερμανίας, ή στην περίπτωση της ενέργειας, στο άρμα των ΗΠΑ, αποβαίνει καταστροφική για τη χώρα μας. Η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει πότε θα της δώσουν το πράσινο φως τα ξένα κέντρα. Η επίσκεψη του Ρώσου υφυπουργού λοιπόν, ήταν ένα πρώτο βήμα από τη μεριά της Μόσχας. Εάν συνεχιστεί και έλθει ο Λαβρόφ, τότε όλα μπορούν να ξεκινήσουν και πάλι και να γίνει μια θεαματική καινούργια αρχή.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 04/11/2012 11:40:41

  Δεν θα γίνει τίποτα αν προηγουμένως δεν αποκαθαριστεί ο κρατικός μηχανισμός από τους Ελληνόφ(ο)νους πρακτορες που δουλεύουν για ξένα συμφέροντα. Σ΄αυτός περιλαμβάνω και ιδρύματα όπως το ΕΛΙΑΜΕΠ. Φυσικά, αυτό προυποθέτει μακροχρονια μεταβολή της εκπαίδευσης και της παρεχόμενης παιδείας σ' αυτούς που στελεχώνουν το Ελλαδικό κράτος. Ή θα αποκτήσουμε ανεξαρτησία στην πολιτική ή θα έιμαστε αιωνίως μεταξύ (Αγγλοσαξωνικής) σφύρας και (Ρωσικού ή Γερμανικού ή...) άκμονος...

 2. βαγόνι avatar
  βαγόνι 04/11/2012 12:08:34

  H διεύρυνση των σχέσεων με τη Ρωσία πρέπει να προχωρήσει...βήμα,βήμα
  και προσεκτικά...η παράλληλη σύσφιξη σχέσεων με τα βαλκανικά κράτη
  είναι μιά άλλη επείγουσα ιστορία....δεν υπάρχει κανένα plan B,στην κρίση
  που αντιμετωπίζουμε σήμερα,χωρίς ένα μεσο-μακροπρόθεσμο αναπροσανα-
  τολισμό της εξωτερικής μας πολιτικής...διαφορετικά,άς αποδεχθούμε το
  παρόν status,του "ανήκομεν εις την Δύσιν"άνευ όρων,όπως και τον
  διαφαινόμενο ρόλο του κράτους-προτεκτοράτο...!
  Δεν φτάνει μόνο η οικονομική και θεσμική επαναπροσέγγιση...η Ελλάδα
  ανήκει πρωτίστως στους ΄Ελληνες αλλά και στα Βαλκάνια,στη Μεσόγειο
  στην Ευρώπη,κατα σειράν αξιολογήσεως...θέλει χρόνο και πολλή δουλειά
  αλλά αξίζει τον κόπο...άλλωστε,πρέπει να βγούν και κάποια συμπεράσματα
  απο αυτή την ξεθεμελιωτική κρίση που ζούμε...τί νόημα θα είχε διαφορετικά;

 3. Spiros avatar
  Spiros 04/11/2012 12:29:52

  Η Ελλάδα ανήκει εκεί που είναι το συμφέρον της! Αλλά δυστηχώς δεν κυβερνούν Έλληνες αυτό τον τόπο. Απλοί εντολοδότες είναι.

 4. Σταύρος Πετρολέκας avatar
  Σταύρος Πετρολέκας 04/11/2012 12:33:12

  Factorx,

  Προφανώς, δεν έχεις πάρει χαμπάρι τον βαθύτατο και ραγδαίο μετασχηματισμό της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς που έχει επιφέρει, κατά πρώτο και κύριο λόγο, η καινοτομία των σχιστολιθικών εξορύξεων, κατά δευτερο, οι πρόσφατες "deepwater"εξερευνήσεις/εξορύξεις...... δραστηριότητες από τις οποίες απουσιάζουν παντελώς οι Ρώσοι.
  Εναν μετασχηματισμό που η Ρωσία (και πολλά Δυτικά διαπλεκόμενα μαζί της.....μεταξύ των οποίων και οι λογής-λογής Πράσινοι φονταμενταλιστές) μάχεται με νύχια και με δόντια. Γιατί έχει ως αποτέλεσμα, σήμερα, την ραγδαία πτώση της τιμής του φυσικού αερίου... αύριο αυτήν του πετρελαίου.

  Δεν είναι ο χώρος εδώ να εξηγήσω το πως και το γιατί του shale gas και του shale oil (για να περιορισθώ μόνο σε αυτά). Αρκεί μόνο η επισήμανση ότι η πελώρια αφθονία φυσικού αερίου που η εφαρμογής της τεχνολογικής αυτής καινοτομίας έχει αποφέρει (αρχικά στη Αμερική με εξάπλωση τώρα σε Κίνα, Αργετινή, Καναδά, Αυστραλία, Νότια Αφρική, Πολωνία, Βρεταννία, Ισπανία , κτλ), προκαλεί ήδη τις πρώτες ρωγμές στο παραδοσιακό εκείνο ογκόλιθο που λέγεται gas-oil indexation (όπου η τιμή του φυσικού αερίου καθορίζεται, όχι σύμφωνα με την σχέση προσφοράς/ζήτησης, αλλά με βάση δεσμευμένης αναφοράς την τιμή του πετρελαίου).

  Σήμερα στη Ευρώπη, την κατ'εξοχήν αγορά της Ρωσίας, η τιμή του (indexed) φυσικού αερίου βρίσκεται μεταξύ $8 και $12/btu, δηλαδή μονάδας που ισοδυναμεί με περίπου χίλια κυβικά πόδια. Στην Αμερική - όπου δεν υπάρχει πλεον κανένα indexation είναι $3.50. .......Και οι πρώτες καινούργιες παραγγελίες Αμερικανικού φυσικού αερίου προς Ευρώπη (για προμήθειες LNG το 2014/5) ήδη κυμαίνονται σε ανάλογα με την τελευταία επίπεδα.

  Αυτος είναι ο εφιάλτης της Ρωσίας.....εφιάλτης που φαντάζει ακόμη πιο τρομακτικος, όταν αρχίσει να προσμετράται, εκεί γύρω στο 2015/16, και η συνεισφορά της Ευρωπαικής σχιστολιθικής παραγωγής...για να περιορισθούμε μόνο στη εδώ ηπειρο. Γιατί τιμή φυσικού αερίου κάτω απο $5/btu ίσον κατακρήμνιση του Ρωσικού προυπολογισμού και δυστοκία, άν όχι κατάρρευση, όλων όσων σχεδίων κρέμονται πάνω του (βλ αγωγό SouthStream, εγχειρήματα στην Αρκτική, αγωγοι αερίου προς Κίνα, κα).

  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον οι Ρώσοι δραστηριοποιούνται τόσο δραστήρια στην ευρύτερη περιοχή της ευρύτερης αναφυόμενης υδρογονοανθρακικής περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, μέρος της οποίας είναι και τα όποια Ελληνικά "assets" (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ύπαρξη κάποιων πιθανών χερσαίων/θαλασσίων κοιτασμάτων) υπάρχουν ή προκύπτουν. Οχι για να εμποδίσουν την ανάπτυξή της (όπως ισχυρίζονται ορισμένοι κουφιοκεφαλάκιδες "δυτικοί" αναλυτές) αλλά γιά να την ελέγξουν.
  Να δεσμεύσουν δήλαδή όση και όποια παραγωγή -μαζί με τα άλλα συστατικά της τροφικής αλυσίδος της παραγωγής υδρογονανθράκων, (διυλιστήρια, αποθηκευτικόι χώροι, αγωγοί,κτλ) - μπορούν στο άρμα του "indexation" μέσα από τα προσφίλη τους μακροχρόνια συμβόλαια.

  Ετσι λοιπόν το ρεαλιστικό ερώτημα που τίθεται γιά μας τους Ελληνες είναι αν θέλουμε να προσδευούμε στο Ρωσικό άρμα που θα παρέχει μιά δήθεν ασφαλή ενεργειά σε εσ αεί υψηλές τιμές ή να παραμείνουμε στο καθεστός του ανταγωνισμού και της καινοτομίας με οσονούπω ιμές τουλαχιστόν τέσσερεις φορές πιό φτηνές απο σήμερα.

  Ολα τ' αλλα είναι επικολυρικά φοκλόρ καταβολών του Αγαθάγγελου.

  • alvita avatar
   alvita @ Σταύρος Πετρολέκας 04/11/2012 22:14:45

   Γι αυτό Σταύρο Πετρολέκα, μόλις πρόσφατα Μέρκελ, Σρέντερ και Πούτιν εγκαινίασαν το βόρειο αδερφάκι του South Sream, τον υποθαλάσσιο στη Βαλτική αγωγό φυσικού αερίου, North Stream, που καταλήγει στη Γερμανία και από εκεί θα διακλαδωθεί σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης; Τα περί σχιστολιθικών εξορύξεων τα ξέρουμε και πολύ καλά μάλιστα. Αλλά, πως να το κάνουμε, δεν είναι βλάκες οι Γερμανο-Γάλλοι και οι λοιποί. Ξέρουμε επίσης πολύ καλά και για τις κινήσεις των αμερικανών με τα σχιστολιθικά, όπως επίσης (επειδή εμείς διαβάζουμε και τις ρώσικες εφημερίδες), ξέρουμε και τους μεγάλους προβληματισμούς που υπάρχουν εκεί πάνω για αυτό το ζήτημα. Μην προσπαθείς λοιπόν, να παραβιάσεις ανοικτές θύρες. Αναλογίσου μόνο γιατί η Γερμανία, που θέλουμε ή όχι είναι το Νο1 σήμερα στην Ευρώπη οικονομικά (για πόσο ακόμη, άγνωστο) προβαίνει σε τόσο στενή συμμαχία με τη Μόσχα. Αν θα τους βγεί (σε ρώσους, γερμανούς, κ.λ.π.) θα το δούμε. Μην βιάζεσαι όμως να βγάλεις από τώρα συμπεράσματα.

  • Γεώργιος avatar
   Γεώργιος @ Σταύρος Πετρολέκας 05/11/2012 08:30:07

   Πολύ καλή η προπαγάνδα για τα σχιστιλιθικά ,αλλά κρούουν ανοικτές θύρες. Ο κύριος λόγος είναι πως η Αμέρικα πάρα πολύ θα ήθελε να έχει αυτά τα πρωτογενή κοιτάσματα φυσικής ενέργειας=έτοιμης για χρήση και, όχι φυσικά τα ...σχιστολιθικά. Πρόκειται περί πομφόλυγος, που γρήγορα θα αποδυναμωθεί και θα σκάσει. Διαφορετικά δε θα γίνονταν όλα αυτά τα δίκτυα ,βόρεια και νότια και ανατολικά και δυτικά, κ.λπ. για να φέρουν τον πλούτο της ρωσικής γης στην Ευρώπη και εσχάτως στην Ασία!

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Σταύρος Πετρολέκας 05/11/2012 18:46:27

   Ότι θες λες. Οικονομικά αν κάποιος έχει κάτι σίγουρα επικερδές όσο και φθηνό να είναι, από τη στιγμή που αντί να το εισάγει το παράγει και το εμπορεύεται, θα έχει όφελος και μάλιστα σίγουρο και μακροπρόθεσμο. Αυτό σημαίνει σχετική σταθερότητα. ΗΠΑ και Γερμανία που εισάγουν ενέργεια έχουν ελλείμματα. Η Ρωσία κέρδη και ανεργία σε ρεκόρ χαμηλού. Στα χάλια των ΗΠΑ δεν (ξανα)φθάνει αν δεν ξεπουληθούν οι ηγέτες στη μετά-Πούτιν εποχή.

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 04/11/2012 12:50:43

  Υπάρχουν 2 κατηγορίες ανθρώπων στον πλανήτη - Οι θεατές και οι Παίκτες.
  Οι θεατές, πάντα πληρώνουν. Οι Παίκτες, αμοίβονται.

 6. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 04/11/2012 14:13:13

  Ο Νίκος Αργεάδης έχει δίκιο πιο πάνω. Και ας δούμε κάποιους παράγοντες διαμόρφωσης της κοινής γνώμης που εκτρέφουν εμπάθεια εναντίον της Ρωσίας, ύποπτη εμπάθεια:
  1. Συγκρότημα Αλαφούζου, "Καθημερινή" και Σκάι. Είναι η φωνή του ΕΛΙΑΜΕΠ. Θάνος Βερέμης, Ιωάννης Γρηγοριάδης, κ.λπ.
  2. Συγκρότημα Λαμπράκη, "Βήμα" και "Νέα".
  3. Στον εκκλησιαστικό χώρο: Πρακτορείο (κυριολεκτικά....) εκκλησιαστικών ειδήσεων "Αμήν" (Νίκος Παπαχρήστος, παπαγαλάκι του Φαναρίου). Εκεί αρθρογραφεί ένας (αγνώστου ιδιότητας) αντιρώσος Theodor Petrov, για τον οποίο έχει καταγγελθεί ότι είναι ουνίτης, χωρίς αυτός να το διαψεύσει. Ο Petrov στάζει διαρκώς δηλητήριο τόσο για τον Πούτιν, όσο, κυρίως, για τη Ρωσική Ορθοδοξία.
  Να σημειώσω ότι η πολιτική στήριξης του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την Αμερική αποσκοπεί στο να υπάρξει ενδοορθόδοξο μέτωπο κατά του Πατριαρχείου Μόσχας και όχι στην υποστήριξη των δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και να προσθέσω ότι, για όποιον θέλει να δει καθαρά τα πράγματα, τα συμφέροντα του Φαναρίου και της Ελλάδας δεν ταυτίζονται 100% (όπως και δεν ταυτίζονται 100% τα συμφέροντα Ελλάδας και Ρωσίας, αλλά αυτό είναι προφανές). Ας πούμε, η Χάλκη, αν ανοίξει θα είναι μία σχολή που θα βγάζει παπάδες για το Πατριαρχείο, αλλά το άνοιγμά της θα προβληθεί ως ένα μεγάλο βήμα εκδημοκρατισμού για την Τουρκία, κλπ, κλπ, και η Ελλάδα θα το ξεπληρώσει με πολύ βαριά ανταλλάγματα. Δεν το λέω εγώ, το έχει γράψει ο Σταύρος Λυγερός. Πιθανότατα, θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε κορανικές σχολές σε κάποιες μεγάλες ελληνικές πόλεις, φυσικά με πελάτες Αφροασιάτες ισλαμο-λάθρο. Αυτό σε "αποπληρωμή" του ανοίγματος μιας θεολογικής ακαδημίας στην Τουρκία, κάτι που δεν θα δυναμώσει τον ελληνισμό της Πόλης. Και στο κάτω-κάτω, η Χάλκη καμία συνεισφορά πραγματική στα θεολογικά γράμματα δεν είχε να δείξει όταν ήταν ανοιχτή. Μία ακαδημία μετριοτάτου επιπέδου ήταν, για όσους γνωρίζουν, η "περίπυστη" Σχολή....

 7. δημης avatar
  δημης 04/11/2012 15:13:55

  ΟΛΟΙ ΟΙ...ΦΙΛΟΙ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ .....
  -ΞΕΧΝΑΜΕ ...ΕΜΦΥΛΙΟΥΣ...
  ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ Η...ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΣΤΟΝ ΚΕΜΑΛ....
  ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΓΟΡΑΖΟΥΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ..ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ..."ΧΡΗΣΙΜΩΝ ΒΛΑΚΩΝ"

  • AIK avatar
   AIK @ δημης 04/11/2012 18:01:02

   Οι αλητοκομμουνιστές της ρωσσίας βοήθησαν τον κεμάλ και κέρδισαν την Αρμενία η οποία είχε κηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος ομόσπονδο με τον Πόντο (1921). Στον πελοποννησιακό πόλεμο δεν υπήρχε ρωσσικό κράτος και άρα δεν συμμετείχαν σε Ελληνικό εμφύλιο. Αν εννοείτε τον συμμοριτοπόλεμο ισχύουν τα ανωτέρω: οι αλητοκομμουνιστές της ρωσσίας βοήθησαν τους αλητοκομμουνιστές της Ελλάδος. Οι μεν δεν ήταν ρώσσοι , οι δε δεν ήταν Έλληνες

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ AIK 05/11/2012 18:48:31

    Άψογος! Και να κοπεί η ηλιθιότητα ταύτισης του κομμουνιστικού-εβραϊκού (και δήθεν αθεϊστικού) καθεστώτος με τη θέληση και τα αισθήματα του Ρωσικού λαού γιατί είναι σα να ταυτίζουμε τους Έλληνες της 7ετίας με τη χούντα. Άδικο από λάθος ή σκοπιμότητα; Μάλλον το δεύτερο...

 8. yellow avatar
  yellow 04/11/2012 18:00:27

  Και πάνω στις αρκούδες ο πρόεδρος Μεντβέντεφ και ο πρόεδρος τότε Αντώνης Σαμαράς να φωνάζουν "Χτύπα την Κρίση" !!

 9. Mara avatar
  Mara 04/11/2012 21:11:46

  κ. Πρωθυπουργέ, όταν μιλάμε για ελπίδα πρέπει να έχουμε θάρρος και να τολμάμε....
  Όχι να ζυγίζουμε... διαρκώς, χωρίς να έχουμε καταλήξει ή αποφασίσει που εντέλει μας συμφέρει να γύρει η ζυγαριά.

 10. Tassos avatar
  Tassos 05/11/2012 00:28:16

  Φάκτορα, κάποιος πρέπει να σε μιλήσει για την Γιάλτα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.