11/08/2009 14:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα ακούσει ο Καραμανλής τους επικοινωνιολόγους;Αν κοιτάξει κανείς, από κάποια απόσταση και με μία σχετική ψυχρότητα την πολιτική συγκυρία θα αντιληφθεί πως το μέλλον εξακολουθεί να διαρκεί πολύ, όπως μας είχε θυμίσει ο Louis Althusser στην αυτοβιογραφία του.  Με άλλα λόγια η κοινωνική και οικονομική κατάσταση δεν έχει δραματικά διαφοροποιηθεί από τις μεγαλόπνοες διατυπώσεις στις αρχές της χιλιετίας.

Αυτό που έχει αλλάξει είναι η δυνατότητα της πολιτικής  να συν-κινήσει τους πολίτες. Η διάθεση των πολιτών εξαρτάται και κατασκευάζεται ολοένα και περισσότερο από την εγγενή εντυπωσιολαγνεία των ΜΜΕ, αλλά και από συνειδητές επιλογές των επικεφαλής τους.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το φαινόμενο της επιδημίας του φόβου (και όχι του φόβου της επιδημίας): Αν η TV και τα ΜΜΕ, αποφάσιζαν να παίζουν κάθε χρόνο πρωτοσέλιδα ή ως πρώτο θέμα κάθε θάνατο από κοινή εποχική γρίπη (500 μέσα σε 200 μέρες στην Ελλάδα μόνο: 36.000 στο ίδιο διάστημα στις ΗΠΑ), τότε θα κλειδαμπαρώνονταν σύσσωμη η ελληνική κοινωνία σε καταφύγια.

Σημαντικό κομμάτι της διαχείρισης αυτού του παιχνιδιού παίζουν οι διάφοροι «επικοινωνιολόγοι». Είναι οι ίδιοι επικοινωνιολόγοι που διατυμπανίζουν δεξιά και αριστερά όπου βρεθούν την ανάγκη για εκλογές. Είναι οι ίδιοι που προσπαθούν να βρουν κάθε κανάλι επαφής με τον Καραμανλή προκειμένου να τον πείσουν για την ορθότητα των πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Μια κυβέρνηση με ορίζοντα ολίγων μηνών, υποστηρίζουν, που έτσι κι αλλιώς θα συρθεί σε εκλογές τον προσεχή Μάρτιο, δεν αποτελεί μια σταθερή κυβέρνηση και δε μπορεί να λάβει ουσιαστικά μέτρα, για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σε αυτή βέβαια τη περίπτωση παραβλέπουν εύλογα το σενάριο της  μη αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Στο ίδιο πλαίσιο θεωρούν πως θα ευνουχιστεί η αιφνιδιαστική δυνατότητα του πρωθυπουργού, αναμένοντας μια διαφαινόμενη ήττα τον επόμενο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, ο αιφνιδιασμός δεν αποτελεί κίνητρο μετατόπισης της πολιτικής προτίμησης της κοινής γνώμης, αλλά μέσο για την ταχύτερη νομιμοποίηση της ήττας. 
Σπέρνουν με λίγα λόγια την επιδημία του φόβου της ήττας, μέσα σε μία ατέρμονη καταστροφολογία  για να δικαιολογήσουν την…παρουσία τους. 

Η κρίση όμως είναι εδώ και είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για την αφήσουμε στα χέρια του κάθε επικοινωνιολόγου.

 Θ.Τ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. donaE avatar
  donaE 11/08/2009 15:29:38

  Λενε πως ο φοβος δημιουργει εξαρτηση.Σε μερικα ατομα δε,η διαχειρηση του φοβου ειναι προβλημα με συνεπειες σοβαρες στον ψυχισμο.Ιδεοληψιες και ψυχαναγκασμους,φοβιες.
  Ομως παντα οι μαζες χειραγωγουνται,παλια με την ιδεολογια,την θρησκεια τωρα με τους επικοινωνιολογους.

 2. Γεροκωστας avatar
  Γεροκωστας 11/08/2009 15:48:22

  Ακούστε και έναν που ήταν κάποτε πολύ μέσα στο σύστημα: Ο Καραμανλής στις 17 Αυγούστου θα επιτεθεί στον ΓΑΠ για ευτελισμό του θεσμού του προέδρου. Θα τον καλέσει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος άμεσα, με κάλπη τον Σεπτέμβριο (αρχές). Ο ΓΑΠ θα πει τις παπαριές του, ότι θα ψηφίσει Παπούλια μετά από εκλογές. Τότε ο Παπούλιας θα πει "παιδιά το ξεφτιλίσατε το πράγμα, δεν είμαι υποψήφιος". Ο Καραμανλής, είτε
  α) θα προτείνει Σημίτη, με αποτέλεσμα το Πασοκ να πάθει πανωλεθρία και θα γίνει μπίλιες, με 30 βουλευτές να ψηφίζουν Σημίτη, να τους διαγράφει ο ΓΑΠ και να κάνουν νέο κόμμα με αρχηγό τον Βενιζέλο και πρόεδρο Δημοκρατίας τον Σημίτη. Αμέσως μετά, ο Καραμανλής θα κάνει εκλογές -Οκτώβριο-, θα έρθει πρώτο κόμμα, αυτοδύναμο η μη αυτοδύναμο (μάλλον αυτοδύναμο μιας και με κόμμα Βενιζέλου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει) και θα κάνει συγκυβέρνηση με Βενιζέλο.
  β) θα προτείνει Δήμα, με τον Χριστοφοράκο να έχει παραδοθεί και να δίνει κι άλλους Πασόκους που δεν έχουν "απομακρυνθεί" (sic) από τον ΓΑΠ για την Siemens. Οι Πασόκοι θα καταψηφίσουν και θα γίνουν εκλογές τις οποίες θα κερδίσει ο Καραμανλής, θα εκλέξει τον Δήμα (με ΛΑΟΣ) και κάνει κυβέρνηση μάλλον μόνος, αυτοδύναμα.

  Πιστεύω ότι θα "παίξει" το σενάριο 1.

  • zaza avatar
   zaza @ Γεροκωστας 11/08/2009 20:07:29

   O Κινέζος την ηθικη του ικανοποίηση και αποκατάσταση την πήρε απο τον ΚΚ όταν ουσιαστικά ο ΚΚ αποδόμησε το μότο περί Σημίτη-Αρχιερέα της Διαπλοκής που είχε στηριχθεί η προεκλογική καμπάνια της ΝΔ.
   Το αποθμένο του είναι να τον προσκυνήσει το ΠΑΣΟΚ δηλ. να γίνει από αυτό πρόταση για ΠΔ.
   Δεν πιστεύω να δώσει καν την ευκαιρια στον ΚΚ με το να αποδεχθεί πρόταση για υποψηφιότητα, δεν έχει λόγο να στρέψει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ εναντίον του, όση πίκρα και να έχει είναι απο τα ιδρυτικά μέλη του και είναι αρκετά σοβαρός/έξυπνος/πονηρός (βάλτε ότι θέλετε) για να παίξει σε τέτοια παιχνίδια.
   Άλλωστε μετα την εξουσία αυτό που τους νοιάζει είναι η υστεροφημία και αν αρνηθεί να συντελέσει στο κομφούζιο όλο και κάπως θα "ξεπληρωθεί" η αρνησή του στο μέλλον απο το ΠΑΣΟΚ.

   Εγώ που είμαι πολυυυυυ εκτός συστήματος σκέφτηκα το σενάριο 3:
   ΚΚ συναντιούνται και συμφωνούν να γίνουν εκλογές με την "γνωστή αντιπαλότητα" για να παραμείνει δυνατός ο δικομματισμός αλλά εφόσον κερδίσει το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει Ντόρα για ΠΔ αμεσα πριν αρχίσει να διεκδικεί την καρέκλα του κόμματος.
   -Η Ντόρα η ποιό φιλοδοξος πολιτικός εν Ελλάδι μέγα δίλημμα θα αρνηθεί το έτοιμο περιμένοντας α)πότε θα ξαναβγεί η ΝΔ β)να γίνει υπουργός εξωτερικών της ΕΕ? ή τελικά γ) κάλλιο 5 και στο χέρι παρά....
   -Ο ΚΚ κρατά την παντοδυναμία του και ξαναγυρνα στην ξεκούραστη θέση της αντιπολίτευσης που είναι και το φόρτε του
   -Ο ΓΑΠ επιτέλους πρωθυπουργός
   και εμείς εις άλλα με υγεία :)

 3. sweet avatar
  sweet 11/08/2009 15:53:43

  δεν νομίζω πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για τον Καραμανλή.Οι ελληναράδες είναι συναισθηματικά δεμένοι με τους ’βιαστές’ τους.Πάσχουν απ το σύνδρομο της Στοκχόλμης...κι άλλωστε όπως δείξαν τελευταίες μετρήσεις,ο έλληνας θέλει την ’ησυχία’ του,δεν επιθυμεί ανατροπές και είναι συντηρητικός.Οι επικοινωνιολόγοι κάνουν αυτό που διδάχθηκαν κι άλλωστε-όπως σωστά περιγράφει ο Τσομσκι,,’το ζαλισμένο κοπάδι χειραγωγείται εύκολα’ μπροστά σε μαζικούς φόβους,απώλεια εργασίας,κλυδωνισμούς εθνικούς...

 4. Χι avatar
  Χι 11/08/2009 17:04:03

  Δεν θα έβαζα το χέρι μου στη φωτιά για το "μια κυβέρνηση με ορίζοντα ολίγων μηνών [...] που _έτσι_κι_αλλιώς_ θα συρθεί σε εκλογές τον προσεχή Μάρτιο".

  Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις.

 5. giankoulas avatar
  giankoulas 11/08/2009 17:40:52

  DEn uparxei komma benizelou megale. Ksexaste ta auta. SE kathe periptosi, o kosmos tha dialeksei anamesa sto pasok kai ton 'sunaspismo' tis kentrodeksias. Den blepo oute o theos na bazei to xeri tou..

 6. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 11/08/2009 20:17:30

  Ο Althusser πάντως παραδέχτηκε στο τέλος ότι ήταν "απατεώνας" της σκέψης και λογοκλόπος.

 7. tiramola avatar
  tiramola 12/08/2009 09:27:21

  Το ποστ ξεκινά με ερώτηση αν ο Καραμανλής θα ακούσει τους επικοινωνιολόγους και καταλήγει ότι η κρίση είναι πολύ σοβάρη για να την αφήσουμε στα χέρια τους.
  Επί σχεδόν 6 χρόνια η χώρα κυβερνάται με επικοινωνιακούς όρους.Όχι μόνο προβλήματα δεν λύθηκαν αλλά η επιδείνωση της κατάστασης της χώρας είναι εμφανής και σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο αξιών και αξιοκρατίας.
  Αν ρωτήσεις ακόμα και έναν ΝΔκράτη ψηφοφόρο αν άλλαξε κάτι προς το καλύτερο ή να θυμηθεί κάτι θετικό από την πρωθυπουργία Καραμανλή θα δυσκολευτεί να απαντήσει.
  Ξοδεύοντας χιλιάδες εργατοώρες στα τηλεπαράθυρα το πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης ασχολείτο με την επικοινωνία και με απίστευτες δικαιολογίες προκειμένου να δικαιολογήσει της παραβατική συμπεριφορά στελεχών της κυβέρνησης εισάγωντας νέους όρους όπως "και η μη θέση είναι θέση" ή "ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό".
  Τα πραγματικά προβλήματα όμως της χώρας δεν αστειεύονται.
  Δεν υπάρχει κανένας οικονομικός δείκτης που να έχει παρουσιάσει βελτίωση μετά από χρόνια "ήπιας προσαρμογής".
  Και όχι μόνο αυτό αλλά είναι τέτοιο το μέγεθος της κοροιδίας όπου στελέχη του ιδίου κόμματος αλληλοκατηγορούνται για την οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε έχοντας όμως όλοι μα όλοι την στήριξη του πρωθυπουργού!
  Σαν να μην πέρασε μιά μέρα στην κυριολεξία από το 2004.
  Επί σειρά ετών , το κατάλαβαν τον τελευταίο χρόνο και σταμάτησαν το παραμύθι , ένας άβουλος και εν τέλει ανίκανος πρωθυπουργός εμφανιζόταν από τα παπαγαλάκια της Ρηγίλλης στα βραδυνά δελτία των 8 άλλοτε εκνευρισμένος , άλλοτε θυμωμένος και άλλοτε μπαρουτιασμένος.
  Ε και?
  Πότε πήρε μιά σοβαρή απόφαση?
  Μία κυβέρνηση που στηρίζεται στις ψήφους του Παυλίδη και του Μανώλη.
  Ο πρώτος λαμόγιο και ο δεύτερος να καταγγέλει ετεροχρονισμένα ότι τους πίεσαν να τον αθωώσουν.
  Γιατί λοιπόν να μην ακούσει για άλλη μιά φορά τους επικοινωνιολόγους ο πρωθυπουργός?
  Τζάμπα πληρώνει έναν Λούλη που παίρνει του κόσμου τα λεφτά παράγωντας αέρα κοπανιστό?
  Τα χρόνια της πρωθυπουργίας Καραμανλή το κυρίαρχο ήταν η εικόνα η επικοινωνία η ανικανότητα και η τεμπελιά.
  Ρωτήστε τον εαυτό σας αν είσασταν στη θέση του και καιγόνταν η Ελλάδα όπως συνέβει πέρυσι το καλοκαίρι , τι θα απαντούσατε στον επικοινωνιολόγο σας αν σας έβαζε μέσα στο κατακαλόκαιρο να φορέσετε στρατιωτικό τζάκετ εμφανιζόμενος δήθεν ότι πάτε να συντονίσετε το έργο για την κατάσβεση των πυρκαγιών.
  Η φυσιολογική αντίδραση θα ήταν "δε γ.... ρε μαλάκα , εδώ κοντεύει να καεί η Αρχαία Ολυμπία και εσυ σκέφτεσαι την εικόνα μου προς τα έξω?"
  Η χώρα θέλει καινούργια αρχή, θέλει επανεκκίνηση.
  Η υγεία , η παιδεία , η ασφάλιση , η απαλλαγή του κρατους από τον κομματισμό και η διαμόρφωση συνθηκών ισονομίας και αξιοκρατίας θα είναι το στοίχημα της επόμενης κυβέρνησης μετά τις εκλογές που κατά τη γνώμη μου θα γίνουν σε δύο περίπου μήνες.
  Η παρούσα κυβέρνηση δεν θα καταγραφεί καν από τους ιστορικούς του μέλλοντος γιατί απλά δεν θα έχουμε τίποτα να θυμόμαστε παρά μόνο Παυλίδηδες , Μανώληδες , Βουλγαράκηδες και Ρουσόπουλους πρόσωπα δηλαδή που δεν αξίζει όχι μόνο να ασχοληθείς μαζί τους αλλά αν υπήρχε η δυνατότητα να τους απαγορευόταν η είσοδος στη χώρα.

  • sinn avatar
   sinn @ tiramola 12/08/2009 09:43:07

   ΑΥΤΟΣ ZAΛIZETAI (ΤΟΥ ΓΥΡΝΑΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ) ΣΤΑ ΚΟΤΕΡΑ

   "Απαντώντας για πρώτη φορά σε δημοσίευμα εφημερίδας έχω να πω τα εξής: Σε κότερα δεν μπαίνω ποτέ γιατί ζαλίζομαι. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί την δικαστική διαμάχη που έχω με τον Παναθηναϊκό, και δεν έχει τελεσιδικήσει, ορισμένοι προσπαθούν να την "περάσουν" ως πρόταση που δέχτηκα από τον Παναθηναϊκό. Ουδέποτε είχα πρόταση από τον Παναθηναϊκό και απορώ ποιους εξυπηρετούν όλα αυτά τα δημοσιεύματα."

   http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/08/11/1701126.htm

   • tiramola avatar
    tiramola @ sinn 12/08/2009 11:07:13

    Sinn επειδή το ψάχνεις καλά το διαδύκτιο , μήπως έχεις εύκαιρη καμιά φωτο του Καραμανλή με το τζάκετ?

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ tiramola 12/08/2009 12:07:03

   Tiramola,

   μήπως το τζάκετ ήταν πυρίμαχο και πυράντοχο ... ; το σκέφθηκαν αυτό οι επικοινωνιολόγοι;

   • tiramola avatar
    tiramola @ αλλενάκι 12/08/2009 12:20:33

    Του το φόρεσαν για καλό και για κακό μπας και έπιανε φωτιά μέσα στα γραφεία του κέντρου επιχειρήσεων....
    Και ο άνθρωπος έκαστε και του το φόρεσαν!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 8. ataktos avatar
  ataktos 12/08/2009 10:00:16

  Tiramola – μια ενημερωση
  γνωρίζεις ότι ο μεγαλύτερος μαθηματικός του κόσμου ήταν ο Pietiagoras (στα δικά μας Πυθαγόρας) …????..

  • tiramola avatar
   tiramola @ ataktos 12/08/2009 10:19:35

   και λοιπόν?

 9. ataktos avatar
  ataktos 12/08/2009 10:53:45

  Σε έχω ενημερώσει όπως επιβάλλεται , άρα έχεις τώρα ποιο σφαιρική εικόνα του μικρού μας κόσμου …

  • tiramola avatar
   tiramola @ ataktos 12/08/2009 11:04:19

   Ευχαριστώ Άτακτε.

 10. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 12/08/2009 12:04:50

  τώρα φεύγω από την παραλία να πάω να αγοράσω το βιβλίο του Αλτουσέρ μη με πιάσουν αδιάβαστο

 11. Αρμάντος avatar
  Αρμάντος 12/08/2009 12:08:07

  Τα κρυμμένα SMS να δει
  http://politis-gr.blogspot.com/2009/06/sms_09.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.