09/01/2009 12:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θέμα πανεπιστημιακού ασύλου άνοιξε το ΠΑΣΟΚ

Την ώρα που η εκπαιδευτική κοινότητα συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της, το ΠΑΣΟΚ -διά στόματος Άννας Διαμαντοπούλου- ανοίγει το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως επιχειρεί να προλάβει σχετική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για θέματα Παιδείας, ή ανάλογη κίνηση εκ μέρους του νέου υπουργού Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλου.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό City δήλωσε: «Είναι ανοιχτό το θέμα της προστασίας των πανεπιστημίων και θεωρώ ότι το άσυλο στο Πανεπιστήμιο έχει καταπατηθεί. Δηλαδή αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών, για την οποία παλέψαμε πολλές γενιές και παλεύουμε. Και δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών γιατί υπάρχουν μειοψηφίες, και εξωπανεπιστημιακές πολλές φορές, οι οποίες επιλέγουν και επιτρέπουν ή όχι σε κάποιον να μιλήσει.

»Υπάρχει βεβαίως θέμα συζήτησης για το άσυλο. Υπάρχει θέμα συζήτησης ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι διαφεντεύουν και με ποιο δικαίωμα διαφεντεύουν τη διακίνηση ιδεών μέσα στο Πανεπιστήμιο και αυτά δεν μπορεί να κάνει η πανεπιστημιακή κοινότητα ότι δεν τα βλέπει. Και βεβαίως ούτε και οι πολιτικοί».

Θυμηθείτε και τι είχαμε γράψει πρώτοι εδώ: Προς παρέμβαση Καραμανλή για το άσυλο;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. salmonellas avatar
  salmonellas 09/01/2009 12:16:51

  Αυτη η ιστορια του ασυλου βρωμα πολυεπιπεδως. Ξεκινησε αλλοιως και κατεληξε εργαλειο καθε λογης παραστρατιωτικης εκμεταλλευσης. Βλεπω με εκπληξη πρωτοβουλιες και θεσεις ωσαν να υπαρχει αγνοια του τι εχει συμβει επι δεκαετιες. Μετα φταινε οι Ελληνες που δεν εμπιστευονται κομματα και πολιτικους.

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 09/01/2009 12:49:21

  Πολύ ενθαρρυντικό ότι ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ το θέμα του ασύλου. Το ζήτημα δεν είναι ποιος θα κερδίσει πολιτικά, αλλά να τελειώνουμε επιτέλους με αυτή τη γελοιοποίηση των θεσμών, που ακούει στο όνομα "άσυλο". Γελοιοποίηση της δημοκρατίας, γελοιποίηση της έννοιας του κράτους, του δημοκρατικού κράτους, γελοιοποίηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, γελοιποίηση της αστυνομίας, που την ορίζουμε με πλήρη νομοθετική κάλυψη ως "κακιά" (πώς να μην γίνει μετά και πραγματικά κακιά, αφού τέτοια τη θέλει ο νομοθέτης), γελοιποίηση των διαδηλώσεων και των όποιων (λέμε τώρα, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις) κοινωικών αγώνων, γελοιοποίηση της κοινής λογικής, γελοιποίηση των πάντων. Μπράβο στο ΠΑΣΟΚ. Πολύ ώριμη πολιτική και κοινωνική παρέμβαση. Μακάρι να πάμε σε πλήρη κατάργηση. Χωρίς τη σύμπραξη τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων, δεν μπορεί να "τελειώσει" το άσυλο.

 3. T-Rex avatar
  T-Rex 09/01/2009 13:07:11

  Στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου έχουν ήδη ειπωθεί πολλά, κάτι μου λέει ότι η συζήτηση δεν έχει λήξει ακόμα. Ωστόσο θα παραθέσω ορισμένες αλήθειες που ίσως ενοχλήσουν. Φοίτησα στη Θεσσαλονίκη και το Α.Π.Θ., τη περίοδο 1988 – 1993 και θεωρώ αυτά τα χρόνια – ακόμα και τώρα – τα καλύτερα της ζωής μου. Τα έτη 1990 και 1991 ήταν ιδιαίτερα ταραγμένα, εξαιτίας της τότε κυβέρνησης και της μεταρύθμισης που ήθελε να εφαρμόσει στη παιδεία. Υπήρξε μεγάλη περίοδος καταλήψεων, όπου χάθηκαν και εξεταστικές. Ωστόσο, δεν θυμάμαι να καταστρέφονται αίθουσες και να καίγονται κτίρια. Ξέραμε ότι ακόμα και ένα κοινό μικροσκόπιο κόστιζε εκείνη την εποχή περί τα 10 εκ. δραχμές. Παρ’ όλα αυτά τίποτε εντός του ασύλου δεν στερούσε τον υγιή διάλογο και τις αντιπαραθέσεις. Έντονα μπορώ να ανακαλέσω θυελώδεις συνελεύσεις στη Φυσικομαθηματική και στο Πολυτεχνείο. Η τότε ΔΑΠ αρκούσε να κατεβάσει τον κόσμο της και να σπάσει οποιαδήποτε κατάληψη (άραγε γιατί δεν το πράτει και σήμερα?), εντούτοις υπήρχαν περιπτώσεις που, όταν η οργή για τα γεγονότα ξεχείλιζε, δεν μπορούσε να πείσει ούτε τους δικούς της. Για συγκρούσεις και ξύλο μεταξύ των φοιτητών δεν υπήρχε λόγος, όλοι γνωρίζαμε όλους με τα μικρά τους ονόματα και αρκετοί πολιτικοί αντίπαλοι ήταν και παραμένουν φίλοι. Δεν σκεφτήκαμε να χτίσουμε τη πόρτα κανενός καθηγητή, προτιμούσαμε να αντιπαρατεθούμε λεκτικά και άγρια μερικές φορές και με αυτούς τους φορείς εξουσίας. Και φυσικά δεν ήταν όλα τέλεια, υπήρχαν προβλήματα ανά σχολή αξεπέραστα και λόγω έλλειψης χρημάτων και λόγω κακοδιαχείρισης, αλλά όλα αυτά αποτελούσαν απλά αιτία διαλόγου και αντιπαράθεσης. Με όλα τα παραπάνω θα αρκούσε να πω ότι ακόμα και τώρα διατίθεμαι αρνητικά στη κατάργηση του ασύλου, όμως επειδή ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και – από ότι βλέπω και διαβάζω – τα πράγματα έχουν εκτραχυνθεί, η έναρξη μίας πολιτικής συζήτησης γύρω από το θέμα του ασύλου θεωρώ ότι είναι η μόνη προσοδοφόρος προοπτική. Ζητώ συγνώμη προκαταβολικά για το σεντόνι αλλά εάν η μόνη συζήτηση που θα ανοίξει είναι το πως θα καταργηθεί το άσυλο, τότε η όποια απόφαση θα εκφυλιστεί σε αστυνομικό μέτρο που θα στερήσει δια παντός (φοβάμαι) τη καλή έννοια της πολιτικοποίησης του πανεπιστημιακού χώρου.

 4. Σπατζιώτης avatar
  Σπατζιώτης 09/01/2009 13:08:32

  Η έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου ήταν η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών πέρα από κάθε παρέμβαση (ή και τη φυσική παρουσία) των μηχανισμών του κράτους. Σήμερα, σε συνθήκες (έστω κουτσουρεμένης) δημοκρατίας, η διακίνηση ιδεών γίνεται παντού - σε κέθε κοινωνική συναναστροφή και σε κάθε δημόσιο χώρο, από τις πλατείες μέχρι την τελευταία ταβέρνα του πλέον ξεχασμένου χωριού της επαρχίας. ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΟΠΟΥ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΙΔΕΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ. Εκεί, η διατύπωση οποιωνδήποτε απόψεων μπορεί να αντιμετωπισθεί με γρονθοκοπήματα, λιθοβολισμούς, ακόμα και με ''χτίσιμο'. Κατάντησαν, μάλιστα, καταφύγια πάσης φύσεως περιθωριακών, κουκουλοφόρων, καταστροφέων, τσαμπουκάδων, χουλιγκάνων, παρακρατικών, πρεζονίων και εργαστήρια μολότοφ. Αν και το πανεπιστημιακό άσυλο αποτελεί ίσως μια παγκόσμια πρωτοτυπία της χώρας μας, ΑΣ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ (έστω για λόγους ιστορικούς), γιατί αποτελεί ένα είδος αναφοράς σε γεγονότα που αξίζει να τα θυμόμαστε. Φτάνει, βέβαια, να ξαναβρεί το αρχικό του περιεχόμενο και να αποκαθαρθεί από αυτή την μποχα του φασισμού (πιο έντονη και πιο επιζήμια από εκείνη των δακρυγόνων)που σήμερα το χαρακτηρίζει.

 5. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 09/01/2009 13:21:41

  Aμα γινει πρωτα μια ζυμωση καλη,με ξεφτιλισμα και των κομματοσκυλων που ειναι στα καναλια,ισως και να περασει χωρις πολλες απωλειες.
  Γιατι μην ξεχνατε,οτι κυκλοφορουν και κουκουλοφοροι.
  Χρειαζεται πολυ πονηρια για να γινει η δουλεια.Αλλα καθε αρχη και δυσκολη.
  Μπραβο στη Διαμαντοπουλου παντως.

 6. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 09/01/2009 13:56:48

  Βούτυρο στο ψωμί του Συνασπισμού άλειψε η Αννούλα, υπονομεύοντας ευθέως το Γιωργάκη. Μην ξεχνάμε ότι παίρνει εντολές απευθείας από το διαμέρισμα της οδού Αναγνωστοπούλου...

 7. Σπύρος avatar
  Σπύρος 09/01/2009 14:12:39

  Σέ σωστή κατεύθυνση κινείται το ΠΑΣΟΚ στο θέμα αυτό.
  Καιρός να ξεκολλήσουν όλοι απο αγκυλώσεις τού παρελθόντος και νά πάψουν να φοβούνται τήν ΄κριτική΄τής κυρίας Τεγοπούλου.

 8. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 09/01/2009 15:00:55

  Πως φαινεται οτι μερικοι απο δω μεσα, ειτε ειναι ολυ νεοι και δεν ξερουν, ειτε δεν θελουν να μαθουν, κι ας περασαν τα χρονια.
  Καλα,αν γινει κατι ογω της κρισεως, τι θα κερδισετε ωρα παλληκαραδες μου, αν υπαρχει η δεν υπαρχει το ασυλο;
  Δηλαδη, αν εχει γινει της πουτανας απ εξω, και μπειτε μεσα στο Παν/μιο, και σας κυνηγανε οι χωροφυλακοι,θα τους πειτε στοπ,υπαρχει ασυλο;
  Και πες οτι εσεις το λετε.Εκεινοι, θα το ακουσουν;
  Δεν καταλαβαινετε λοιπον, οτι αυτα τα ωραια με τα ασυλα,,και αλλες παιδικες ιστοριες, ισχυουν μονον εν καιρω ειρηνης;Αμα σφιξουν οι κωλοι, κανενα ασυλο δε θα σταματησει τις δυναμεις της καταστολης,απο το να κανουν τη δουλεια την οποια θα τους πουν.
  Γκεγκε;
  Αντε γιατι δεν ειναι ωρες να κανω το δασκαλο παλι.Βαρεθηκα 35 χρονια.

 9. Petros avatar
  Petros 09/01/2009 15:23:58

  Και μετά θα έρθει ο Προμηθέας και θα φέρει στην Ελλάδα τη φωτιά!! Πρέπει να είμαστε η μόνη πολιτισμένη (;) χώρα που ασχολείται με τόσο τετριμμένα θέματα. Αλλά και να μείνει το άσυλο, υπάρχουν άραγε ιδέες που διακινούνται ή έχει μόνο ο τραμπουκισμός και τα παπαγαλάκια με τα ετοιμα κειμενάκια?

 10. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 09/01/2009 16:04:56

  Oχι ετοιμα κειμενακια.Κασετες ηθελες να πεις.Κασετες.
  Πως ελεγε εκεινο το κατοχικο τραγουδακι,(πως φαινονται τα πουστικα τα γεραματα!),
  "παταω ενα κουμπι, και βγαινει μια χοντρη...";
  Ε, εδω βγαινει, η φωνη του κυριου τους.
  Ηis master"s voice,επι το Αγγλικοτερον.

 11. penyton avatar
  penyton 09/01/2009 16:34:06

  Να πούμε κατάρχάς ότι το άσυλο είναι έμπνευση μιας άλλης γενιάς και που ΝΑΙ, τότε είχε νοήμα (Δικτατορία, μεταπολίτευση, αριστεροί, διανοούμενοι και λοιποί κυνηγημένοι κτλ). Από τότε λοιπόν περνάμε στην παρούσα δεκαετία με όλους μας σχετικά καλοταισμένους, με ειρήνη ευτυχώς και με απόλυτη ελευθερία λόγου...Ως προς τι λοιπόν το άσυλο...???? Για να τα σπάνε κάθε λίγο και λιγάκι επειδή πήδηξε ο Τζάκ διαφορά νούμερα των γηπέδων/εξαρχείων και λοιπών γνωστών στεκιών όπου καμία ιδεολογία δεν έχουν κια μόνο πλιάτσικο και καταστροφές δημιουγούν????

  Να καταργηθεί άμεσα, να σημειώσουμε εδώ ότι το άσυλο είναι και Ελληνική πατέντα εφόσον σε καμιά άλλη Ευρωπαική χώρα δεν ισχύει κάτι τέτοιο...Μπράβο και στην Κ. Διαμαντοπούλου, καιρός είναι να μιλήσει κάποιος επιτέλους για να σταματήσει η καφρίλα σε αυτή την χώρα επιτέλους...υπάρχουν πιο σοβαρά πράγματα για να ασχοληθεί κανείς (Γάζα, Οικονομική κρίση, Φτώχεια, Οικολογία, Εθνικά θέματα κτλ.).

  Το άσυλο δεν εκφράζει κανένα δημοκρατικό άνθρωπο, μόνο περιθώριο και πρεζάκια...

 12. τρια πουλακια καθονταν avatar
  τρια πουλακια καθονταν 09/01/2009 16:46:22

  @6
  Αλλα ντ΄ αλλων και στην κορφη κανελλα. τι δουλεια εχουν τα δημοκρατικα δικαιωματα με τους 50 κουκουλοφορους που μας τα περιοριζουν?

 13. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 09/01/2009 17:12:23

  Σιγά σιγά σπάει το αυγό του φιδιού και ξεπροβάλλει το κεφαλάκι του ερπετού, το οποίο -
  οποία έκπληξις - είναι πράσινο!!

 14. φοιτητής avatar
  φοιτητής 09/01/2009 17:58:11

  Σιγά ρε μάγγες, είμαι από τη γενιά που πάλεψε για το πανεπιστημιακό άσυλο, σε παλαιότερους καιρούς. Τώρα είναι μπουρδέλο, είναι άσυλο κακοποιών, εμπόρων ναρκωτικών, κουκουλοφόρων κλπ δημοκρατικών δυνάμεων. Μπράβο στη Διαμαντοπούλου που έθεσε ευθέως το ζήτημα, επιτέλους είναι καιρός το Πασόκ να πάρει πρωτοβουλία να ξεκαθαρίσει τα πανεπιστήμια από τα πρεζόνια . Ας μην κοροιδευόμαστε, αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν έχει καμμία σχέση με το άσυλο.

 15. ATHENA avatar
  ATHENA 09/01/2009 23:52:21

  ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΩ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΕΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΚΑΙ ΗΣΥΧΑΣΑ...

  ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ!

  ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ.

 16. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 10/01/2009 00:38:58

  Athena, αυτό που λες έχει βάση μόνο και μόνο επειδή υπάρχει μια αστυνομία πραγματικά κακή στη χώρα μας. Παντού υπάρχει μια τάση αυθαιρεσίας της αστυνομίας, αλλά σε χώρες πραγματικά δημοκρατικές (όχι σαν τη δική μας) η δημοκρατική κυβέρνηση κάνει κουμάντο στην αστυνομία και τη φρενάρει και αποδίδει ευθύνες σε όσους αυθαιρετούν.

  Το να κρατάμε το άσυλο σημαίνει ότι ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ από το να φτιάξουμε σωστή αστυνομία. Πρέπει να το καταλάβουμε ότι το άσυλο είναι το άλλοθι της κακιάς αστυνομίας. Εσένα τώρα πες μου τι σε εξυπηρετεί η αστυνομία να μην σε δέρνει μέσα στο άσυλο και να σε δέρνει έξω από το άσυλο; Το θέμα είναι είτε να μην σε δέρνει ή, όταν δεν γίνεται αλλιώς και πρέπει να δείρει, να δέρνει εκεί που πρέπει και όχι εκεί που δεν πρέπει.

  Και στον T-Rex σε όσα ενδιαφέροντα μας είπε, πρέπει να πω ότι η απουσία ασύλου εκτός πανεπιστημίου, δεν απαγορεύει πουθενά αλλού στην Ελλάδα να γίνεται πολιτικός διάλογος και λεκτικές αντιπαραθέσεις. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Γιατί η μη ύπαρξη ασύλου να μειώσει την πολιτικοποίηση του Πανεπιστημίου; Νομίζω όμως ότι ξέρω τι εννοείς υποσυνείδητα. Εννοείς ότι θα μειώσει την πολιτικοποίηση εκείνη που οδήγησε στο σημερινό μπάχαλο του δήθεν "ασύλου". Στη μέθη μιας ανεξέλεγκτης "ελευθερίας" που δεν είναι ελευθερία, αλλά ασυδοσία. Πραγματικά σου λέω, να μας λείπει μια τέτοια πολιτικοποίηση. Δεν είνα πολιτικοποίηση. Μια χαρά είμαστε παντού και έχουμε μεγάλη πολιτικοποίηση ως λαός και χωρίς άσυλο. Ευτυχώς δηλαδή που είναι έτσι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.