15/04/2008 15:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θέμα με δηλώσεις του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα

Μεγάλο θέμα έχει δημιουργηθεί με δηλώσεις του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Φ. Ξύδα στην τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν». Όπως γράφει η εφημερίδα ο πρέσβης δήλωσε ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι η εφαρμογή της γνωστής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αναγνωρίζει σε δυο ενώσεις της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονταν ως «τουρκικές», θα οδηγήσει και στην αλλαγή της ελληνικής νομοθεσίας που προσδιορίζει την μειονότητα ως μουσουλμανική. Υπονοεί επίσης σαφώς ότι έχουν αλλάξει οι συνθήκες από την εποχή της …Συνθήκης της Λωζάνης και γι αυτό πρέπει να φανούμε όλοι «γενναίοι» και να ενδώσουμε στις τουρκικές επιθυμίες. 

Συγκεκριμένα, απαντώντας ο κ .Ξυδάς, σε ερώτηση της εφημερίδας για την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπε: «Ο,τι εφαρμοζόταν παλιά ήταν λάθος. Τώρα θα διορθωθεί. Ψάχνουμε τρόπο για να εφαρμοστεί η απόφαση του δικαστηρίου. Καθότι είναι απόφαση δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βεβαίως και θα εφαρμοστεί. Προσπαθούμε να αλλάξουμε το νόμο και πιστεύω ότι θα εφαρμοστεί σε λιγότερο από δύο χρόνια. Το ελληνικό δίκαιο δεν το επέτρεπε. Τώρα όμως, έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Παλιά υπήρχαν προβλήματα. Τα γνωρίζουμε όλοι. Σύμφωνα με τις τότε συνθήκες δεν ήταν λάθος (σ.σ. εννοεί τη συνθήκη της Λωζάνης και τον προσδιορισμό «μουσουλμανικός» πληθυσμός). Όμως, έχουν αλλάξει οι συνθήκες, αλλά και η στάση της μειονότητας. Οι συνθήκες βελτιώνονται. Είναι καιρός να πάρουμε πιο γενναίες αποφάσεις. Όλοι μπορεί να κάνουν λάθος…». Μιλώντας επίσης για το θέμα της μαντίλας, είπε ότι «οι μουσουλμάνες φοιτήτριες μπορούν να πάνε στα ελληνικά πανεπιστήμια φορώντας μαντίλες». 

Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος είπε ότι «όσα αναφέρθηκαν σε συζήτηση που είχε ο πρέσβης δεν έχουν αποτυπωθεί με τρόπο που αναφέρθηκαν» και παρέπεμψε σε σχετική δήλωση του ίδιου του πρέσβη στο ΑΠΕ. Στην δήλωσή του ο κ. Ξύδας διευκρινίζει ότι είχε φιλική συζήτηση με δημοσιογράφο της εφημερίδας "Ζαμάν" ο οποίος τον ρώτησε για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η απάντησή του ήταν σαφής και δεν αποδέχεται παρερμηνείες. «Η απόφαση είναι πρόσφατη, θα μελετηθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και θα δούμε τι θα κάνουμε". Διευκρινίζει επίσης ότι δεν είπε ποτέ ότι πρόκειται να αλλάξει η ελληνική νομοθεσία ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπως τον εμφανίζει να λέει η εφημερίδα. Τέλος, διευκρίνισε ότι δεν έχουν αποδοθεί σωστά και παρατηρήσεις του γύρω από δήθεν λάθη που φέρεται να δήλωσε πως έχει κάνει η ελληνική πλευρά στην αντιμετώπιση του μειονοτικού ζητήματος στη Θράκη. 

Διαβάστε κι αυτό: Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε τουρκική μειονότητα 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 15/04/2008 16:29:25

  Είναι η πρώτη συνέντευξη Φώτη Ξύδα (πρόξενος 1996-2000 στην Κων/λη, μετά υπηρέτησε στις ΗΠΑ) στην τουρκική εφημερίδα Ζαμάν, η οποία στηρίζει μονίμως το κόμμα του Ερντογκάν. Η ισλαμιστική εφημερίδα συνεχώς και πολλές φορές στο κείμενό της αναφέρεται με θετικά σχόλια στον κ.Ξυδά, ενώ σημειώνει ότι «ανοίγει νέα σελίδα στις σχέσεις τουρκίας Ελλάδας».
  Ο κ. Ξυδάς αναφέρει επίσης ότι «η Τουρκία είναι δημοκρατική χώρα», αν και επισημαίνει ότι πρέπει να κάνει ακόμα βήματα προς την Ευρώπη. Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημειώνει: «Τα τελευταία χρόνια έκαναν τεράστια βήματα οι δύο χώρες. Όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τι γίνεται στο Αιγαίο (σ.σ.παραβιάσεις κ.λ.π.). Δεν βλέπουμε βελτίωση σε αυτό τον τομέα. Τα προβλήματα πάντως, πρέπει να λυθούν μα αμοιβαία εμποστοσύνη με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα έχει προτείνει ακόμα και προσφυγή και στο Δικαστήριο της Χάγης. Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα (σ.σ. συνολικά για τη βελτίωση της κατάστασης)». Σχετικά με την οικοδόμηση τζαμιού στην Αθήνα, είπε: «Εχει ληφθεί η πολιτική απόφαση για οικοδόμηση τεμένους και μέχρι το τέλος της χρονιάς μπορεί μνα ξεκινήσει να φτιάχνεται». Για το Πατριαρχείο και τη σχολή της Χάλκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ο Πατριάρχης είναι ο θρησκευτικος αρχηγός 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων (σ.σ.αυτή η δήλωση μάλλον θα τσαντίσει τη Μόσχα). Είναι και δικός μας θρησκευτικός αρχηγός. Θα θέλαμε να φέρει εις πέρας τα θρησκευτικά καθήκοντά του. Αυτό είναι το μοναδικό ενδιαφέρον της Ελλάδας. Δεν έχουμε άλλο εθνικό όφελος. Πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος της Τουρκίας να βρίσκεται το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. Η ψυχή του Πατριαρχείου εδώ. Αρα, και η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται εδώ».

 2. Gianni avatar
  Gianni 15/04/2008 16:44:38

  Αδέλφια στη νικοτίνη. Ετσι χαρακτηρίζει ο κ.Ξυδάς τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας στη συνέντευξή του στη Ζαμάν. Ο λόγος που το λέει, είναι ότι και οι δυό τους καπνίζουν πίπα, όπως ο ίδιος εξηγεί. Λέτε να εννοεί ότι, αφού τα βρίσκουν στη νικοτίνη, θα καπνίσουν σύντομα μαζί την πίπα της ειρήνης; Επιφυλασσόμεθα, τουλάχιστον για τον σκληροπυρηνικό τούρκο Α ΓΕΕΘΑ που αρέσκεται στγους στρατιωτικούς περιπάτους προς μεριά Νοτιοανατολικής Τουρκίας και ιρακινού Κουρδιστάν. Ο κ.Ξυδάς πάντως λέγει επίσης, ότι πρόσφατα συναντήθηκε με τον τούρκο Α ΓΕΕΘΑ. Λέτε να προετοιμάζει την συνάντηση των δύο Α ΓΕΕΘΑ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.