Θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση στο στόμα του Τσίπρα οι δανειστές;
11/11/2014 06:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση στο στόμα του Τσίπρα οι δανειστές;

Μπορεί να δηλώνουν τώρα ότι δεν φοβούνται τον Τσίπρα και να τον βλέπουνε ως πιθανό πρωθυπουργό, όμως, άλλο η θεωρία κι άλλο η πράξη. Όταν θα πρέπει να συνδιαλλαγούν πάνω στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τότε θα καταλάβουν τι σημαίνει διαπραγμάτευση και σοβαρότητα.

Δεν περιμέναμε ασφαλώς από τον Βενιζέλο να πει ότι η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, ούτε ότι η τρόικα πρέπει να έρθει σύντομα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία πριν τις 8 Δεκεμβρίου. Πράγματι υπάρχει πολύ σοβαρή εμπλοκή με τους δανειστές, κάτι που φάνηκε και από την απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει τις δύο ρυθμίσεις για τα χρέη σε εφορίες και ταμεία, παρ’ ότι η τρόικα απαιτούσε την απόσυρσή τους.

Τα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις δείχνουν ότι όλα κινούνται σε τεντωμένο σκοινί, κάτι που επιβεβαίωσε εμμέσως και ο Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με τον Σαμαρά. «Εν πάση περιπτώσει ο ελληνικός λαός θα έχει το ταχύτερο δυνατό και σίγουρα πριν αρχίσει η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας την ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους μας ώστε η χώρα μας να αλλάξει κατάσταση και σελίδα με ασφαλή τρόπο».

Αυτό είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θέτοντας τον διπλό στόχο της κυβέρνησης. «Να ολοκληρώσουμε αυτή την τελευταία επιθεώρηση της τρόικας και ταυτόχρονα να οργανώσουμε την επόμενη φάση μέσα στο πλαίσιο που προβλέπεται από την ΕΕ, γιατί θέλουμε να βγούμε στο ξέφωτο, να είμαστε μια φυσιολογική, θεσμικά ισότιμη χώρα μέσα στην Ευρωζώνη, αλλά με έναν θώρακα ασφαλείας που δεν θα επιτρέπει στις αγορές να κάνει εύκολα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος μας», τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «φυσικά πάντα υπάρχει ένα ρώτημα και ένα δίλημμα σε όλες τις καταστάσεις που έχουν μια ιστορική αξία: Ή θα διαλέξουμε ως λαός και ως έθνος μια λύση που την έχουμε παλέψει με θυσίες και κόπους και που είναι όχι μόνο οργανωμένη και συγκεκριμένη αλλά και σίγουρη ή θα διαλέξουμε άλλες λύσεις που δεν μπορούν να περιγραφούν, είναι επισφαλείς, ασαφείς, υψηλού ρίσκου και θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Αυτή θα είναι στο εξής η γραμμή της κυβέρνησης. Αυτό θα είναι το δίλημμα που τίθεται και που ίσως τεθεί σε ενδεχόμενες εκλογές. «Θα πάμε σε μια λύση που δεν θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, σε μια λύση με διαρθρωτικές αλλαγές που θέλει ο ελληνικός λαός, ο οποίος θέλει καλύτερο δημόσιο τομέα, καλύτερη δημόσια διοίκηση, καλύτερη δικαιοσύνη, καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερο κράτος στην υπηρεσία των πολιτών», είπε ο Βενιζέλος κι ασφαλώς έχει ενδιαφέρον η διαπραγμάτευση που θα γίνει. Για τι είδους διαρθρωτικές αλλαγές μιλά; Και πώς δεν θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας όταν όλη η διαπραγματευτική γραμμή της τρόικας στηρίζεται ακριβώς πάνω σ’ αυτό;

Τα δεδομένα είναι απλά: Οι δανειστές εκβιάζουν για το άνοιγμα του ασφαλιστικού. Απαιτούν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις που θα «βαφτιστούν» εξορθολογισμός. Πιέζουν για μέτρα που δεν έχουν καμιά λογική ή που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Και βέβαια μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό σχετικά με την γραμμή πίστωσης. Αλλά μέσα σε όλα αυτά εντύπωση κάνει το γεγονός ότι δεν έχει ακουστεί ούτε λέξη για τη διευθέτηση του χρέους. Τι περιμένουν οι δανειστές για να υλοποιήσουν μια δέσμευση που είχαν δώσει από το 2012;

Προφανώς τίποτε αλλά η σκληρή στάση είναι πολιτική τους. Αν πάμε έτσι στις διαπραγματεύσεις τότε όλα είναι ανοικτά. Ακόμη και οι πρόωρες εκλογές. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί τις σκληρές απαιτήσεις της τρόικας οι οποίες θα οδηγήσουν σε απώλεια τις θυσίες του ελληνικού λαού. Και ο μόνος δρόμος τότε θα είναι η καταγγελία της αδιαλλαξίας τους και η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Και ο κόσμος θα αποφασίσει με ποιους πάει και ποιους θα αφήσει. Μπορεί οι Ευρωπαίοι να δηλώνουν τώρα ότι δεν φοβούνται τον Τσίπρα και να τον βλέπουνε ως πιθανό πρωθυπουργό, όμως, άλλο η θεωρία κι άλλο η πράξη. Όταν θα πρέπει να συνδιαλλαγούν πάνω στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τότε θα καταλάβουν τι σημαίνει διαπραγμάτευση και σοβαρότητα. Αν θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση στο στόμα του Τσίπρα μπορούν να το κάνουν με το να επιμείνουν στη σκληρή γραμμή τους. Σε κάθε περίπτωση να μην αποκλείσουμε τίποτε τώρα που η κυβέρνηση πιέζεται αφενός από την τροικανή αδιαλλαξία και αφετέρου από την τουρκική προκλητικότητα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 11/11/2014 07:53:30

  Δεν είναι καθαρό πως η τρόικα πιέζει για μέτρα που εξυπηρετούν κάποιους ενώ το άρθρο αναφέρει μόνο το άνοιγμα του ασφαλιστικού και μειώσεις μισθών στο δημόσιο όπου έχουν αναφερθεί δύο εκδοχές. Μία με μείωση κατώτατου μισθού εισόδου στο δημόσιο (ίδια με τον ΙΤ και που αφορά νέες προσλήψεις, λες και υπάρχουν) και μία με μειώσεις στους ΥΕ και αυξήσεις στους ΑΕ. Πάντως βιώσιμο ασφαλιστικό και μεγαλύτερη διαφορά μισθολογικών κλιμακίων ΥΕ/ΑΕ δεν τα λες και καταστροφή. Θα περίμενε κανείς ότι το πως το ασφαλιστικό είναι/θα γίνει βιώσιμο να ήταν μια αριθμητική άσκηση κι όχι μια πολιτική διαπραγμάτευση. Αν δεν λυθεί η χώρα θα πάει σε νέα χρεοκοπία, οπότε τι συζητάμε? Απλά οι αλλαγές θα γίνουν τότε, σε ένα νέο μνημόνιο που όμως θα έχει και πολλά άλλα, ιδίως αν έχει υπάρξει πρώτα default. Και με συμφωνία με την τρόικα θα πάνε χαμένες οι θυσίες αλλά και αν τα σπάσουμε και βγει το ΣΥΡΙΖΑ. Lose-lose situation? Πως το ΠΑΣΟΚ τολμά να μιλά για διαρθρωτικές αλλαγές? Διαρθρωτικές αλλαγές στο πλαίσιο που αυτό έφτιαξε! Και για το οποίο ήταν και περήφανο!! Και τέλος πάντων αν τις θέλει (τι άλλο θα ακούσουμε σε αυτή την χώρα, μένει να κατηγορήσει ο Αλέξης τον Σαμαρά ως κνίτη) τότε ποιος τις μπλοκάρει τόσα χρόνια? Ουσιαστικά υπονοείται η ΝΔ? Δεν είναι ώρα να ζητήσει η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ "to put your money where your mouth is"?

 2. Νικολάου Κώστας. avatar
  Νικολάου Κώστας. 11/11/2014 08:55:57

  "Όταν θα πρέπει να συνδιαλλαγούν πάνω στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τότε θα καταλάβουν τι σημαίνει διαπραγμάτευση και σοβαρότητα." Άλλωστε ο Τσίπρας δια του οικονομικού του συμβούλου Γιάννη Bαρουφάκη και άλλων συντρόφων, τους έχει προειδοποιήσει, πως αν δεν δεχτούν τουλάχιστο την ρήτρα ανάπτυξης, ο Ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι έτοιμος για δάκρυα και αίμα, αφού ο μόνος δρόμος που θα του απομείνει, είναι εκείνος της Ισλανδίας. Και η Ευρωζώνη ας πείσει μετά τις αγορές, οτι δεν τρέχει τίποτε επειδή απέτυχε να διασώσει το 3% της...Μια Leehman Brothers είναι και η Ελλάδα, αναλογικά με τις ΗΠΑ. Θα βάλουν την ΕΚΤ να τυπώσει ό,σα τρις χρειαστούν, για να ξεπεράσουν το πρόβλημα αντί να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις του Τσίπρα απο το Αθαμάνι της Άρτας...

  • George N avatar
   George N @ Νικολάου Κώστας. 11/11/2014 12:24:01

   Και θα συμφωνήσουν χωρίς καμία διαπραγμάτευση μια και θα καταλάβουν γρήγορα ότι θα ξεχάσουν και αυτά που ξέρανε αν αναγκαστούν να δουν το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ :-) Απλά θα πούνε δίνεις το ποσοστό του ΑΕΠ που πληρώνουμε εμείς στις αγορές για τόκους για το δικό μας χρέος συν μόνο ότι λεφτά μαζέψεις με φορολογικά έσοδα από την ανάπτυξη. Αρα 3 δις + αν έχεις 3% ανάπτυξη άλλα 3. Σύνολο δηλαδή 6. Λίγο παραπάνω από όσα δίνουμε (5,5). Χάνουμε 0,5 δις Αν όμως έχουμε 2% ανάπτυξη θα δώσουμε 5. Κερδίζουμε 0,5 δις. Δεν την λες και συγκλονιστική την διαφορά.... Οι αγορές είναι ήδη πεισμένες ότι δεν τρέχει τίποτα μια και το χρέος είναι του public sector και όχι δικό τους. Οπότε δεν χρειάζεται να τρέχει η ΕΖ. Απλά θα περιμένει συντάσσοντας στο ενδιάμεσο το επόμενο μνημόνιο.

   • Νικολάου Κώστας avatar
    Νικολάου Κώστας @ George N 11/11/2014 16:16:36

    Σαν να είσαι μέσα στο μυαλό τους φίλε George. Kαι να μην σκέφτηκαν κάτι, τους τόχεις πεί εσύ...Πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να εισπράττουν είτε σε χρήμα είτε σε αίμα (δέχονται προφανώς και φιάλες αίματος ή όργανα προς μεταμόσχευση, όταν δεν έχουμε χρήμα) ώστε να μην χάνουν ούτε δεκάρα απο τη "βοήθεια" που μας δίνουν μέσα στη χρονιά. Να τα πάρουν αργότερα δε δέχονται, διότι δεν θά 'χουν ν' αγοράσουν ψωμί αφού μας δάνεισαν ΟΛΑ τα λεφτά τους και πήραν δανεικά για το ψωμί τους. Επομένως όπως τους λες εσύ θα κάνουν τους λογαριασμούς. Ετσι απλά... Έχουμε δεν έχουμε, θα μας ζητήσουν όχι ποσοστό απο την ανάπτυξη που τυχόν θα έχουμε, αλλά ΟΛΟΥΣ τους τόκους που θα πλήρωναν αυτοί ΑΝ είχαν δανειστεί τα λεφτά που μας δανείζουν και δεν είναι απο τα περισσευούμενα που βρυκολακιάζουν στις τράπεζες σαν αποθεματικά=εικονικό χρήμα... Αφού δεν μας άφησαν να χρεωκοπήσουμε γιατί να χάσουν τα δανεικά όπως τά 'χασαν απ' την Ισλανδία που χρεωκόπησε? Έτσι όπως το λές, ακούγεται σαν μελωδία. Εμείς θα κερδίζουμε αφού με τα δανεικά τους θα βγαίνουμε απο την κρίση κι αυτοί δεν θα χάνουν μία, αφου θα μας παίρνουν στο ακέραιο τους τόκους, αν τα λεφτά τους τά 'βαζαν στον τόκο. Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Μου θυμίζεις τον Αντρέα βρέ παιδί μου...Μαγεία τελικά ο νεοφιλελευθερισμός...

    • George N avatar
     George N @ Νικολάου Κώστας 11/11/2014 21:41:55

     Ναι εμένα περιμένανε Κώστα! Δεν φταίω εγώ αν το ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παράξει αξιόπιστες προτάσεις και πετάει μπαρούφες όπως το κούρεμα του χρέους στο μισό....για να αποπληρωθεί! Εγώ λέω ότι για χρεολύσια δεν μπορούμε να πληρώσουμε μία. Ούτε ένα Ευρώ. Στο iskra και στα ΜΜΕ από συριζαίους ανεβαίνουν προτάσεις/δηλώσεις ότι μπορούμε τα μισά ("..και γιαυτό πρέπει να κουρευτεί το χρέος τουλάχιστον 50% ώστε να μπορέσουμε να το αποπληρώσουμε"). Και όταν πάμε στις πιο σοβαρές προτάσεις "να πληρώνουμε με ρήτρα ανάπτυξης" τα νούμερα βγαίνουν ίδια. Πάμε στις απειλές: To χρέος είναι κρατικό άρα οι αγορές δεν θα ασχοληθούν αν κάνουμε στάση πληρωμών. Αυτοί μπορούν να τελειώσουν τις τράπεζες και να σταματήσουν τις εισπράξεις από ΕΕ. Ταυτόχρονα θα είσαι σε default που σημαίνει ότι πρώτα στέλνεις τα λεφτά και μετά σου στέλνουν το πετρέλαιο. Μάλλον λοιπόν δεν μπορείς να τους αναγκάσεις να κάνουν κάτι παρά την θέλησή τους. Επομένως δεν υπάρχει πρόταση. Δεν θα έπρεπε να σε ανησυχεί αυτό? Φυσικά και δέχτηκαν να τα πάρουν αργότερα (30 χρόνια) και με επιτόκιο ευρωομολόγου. Και θα δεχθούν και άλλα τέτοια. Θα δεχθούν οτιδήποτε θα χρειασθεί για να επαναγοράσουν οι αγορές το χρέος από αυτούς. Στο ρυθμό και στον βαθμό που το επιτρέπουν τα δικά τους εκλογικά σώματα κάθε φορά. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί ένδεια προτάσεων ούτε αερολογίες.

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Νικολάου Κώστας 11/11/2014 23:23:12

     Το χρέος δεν αποπληρώνεται. Αναχρηματοδοτείται με νέο δανεισμό. Και κατά το δυνατόν μειώνεται το ποσοστό του ως προς το ΑΕΠ, με δύο τρόπους: με άνοδο του ΑΕΠ, και όταν είναι εφικτό, με δημιουργία λογιστικών πλεονασμάτων και μείωση του νέου δανεισμού. Τι έγινε μετά το 2010; Το δημόσιο χρέος στις "αγορές" (ομόλογα) αντικαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό με διακρατικό χρέος. Αυτή η μορφή αναχρηματοδότησης κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσει να αντιστρέφεται. Δηλαδή πρέπει "οι αγορές" να αρχίσουν να ξαναδανείζουν με επιτόκια συγκρίσιμα με τα μέσα επιτόκια του διακρατικού δανεισμού. Το πρόβλημα είναι ότι οι "αγορές", σε αντίθεση με τους εταίρους δεν δέχονται πολιτική διαπραγμάτευση. Δανείζουν με ρεαλιστικά επιτόκια ή στην πράξη δεν δανείζουν καθόλου. Στη φάση αυτή "οι αγορές" δεν δανείζουν το Ελληνικό δημόσιο ως ανεξάρτητο δανειολήπτη. Το "δήλωσαν". Δύο επιλογές μένουν: είτε αναβολή της αναχρηματοδότησης του χρέους απο τις αγορές για κατάλληλο μέλλον, είτε συνεγγύηση των εταίρων ώστε οι "αγορές" να δανείσουν (άν επιτευχθεί, στην πράξη θα δανείσουν την ευρωζώνη). Η πρώτη εναλλακτική, σε περίπτωση που υπαρχει χρηματοδοτικό κενό (για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων ομολόγων), έχει και την υπο-εναλλακτική πρόσθετου διακρατικού δανεισμού. Και για τις δύο εναλλακτικές χρειάζεται πολιτική συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Δηλαδή εκπλήρωση όρων. Ποιοί όροι, και πως, είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Έτσι το πρόβλημα είναι τι προτεραιότητες έχουν οι κυβερνώντες, πηγαίνοντας στη διαπραγμάτευση. Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι οι προτεραιότητες δεν είναι κοινωνική συνοχή, επούλωση αδικιών, μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, καταπολέμηση της ανεργίας και δεν είναι πραγματικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και της πραγματικής ανταγωνιστικότητας. Ποιές είναι οι προτεραιότητες; Οι εξής δύο: Προστασία των ήδη προστατευμένων και παροχές σε πελατειακά target groups. Δηλαδή η εξής μία: αύξηση της κοινωνικής ανισότητας. Η πολιτική διαπραγμάτευση θα γίνει και κάπου θα "τα βρούν". Αλλά με τις κυβερνητικές προτεραιότητες αυτές, θα "τα βρούν" εις βάρος των απλών πολιτών. Η αποτυχία του τυχοδιωκτικού εγχειρήματος αυτού του καλοκαιριού θα φορτωθει στις πλάτες αυτών που κουβαλούν τις προηγούμενες αποτυχίες. Η διαπραγμάτευση θα πετύχει, γιατί έχουν δοκιμασμένο "γαιδούρι" για να φορτώσουν το νέο βάρος. Έ, κι άν καταρρεύσει, "το πρόβλημα θα είναι των επόμενων κυβερνώντων". Έτσι ακριβώς σκέφτονται. "Άλλοι θα πιούν το ποτήρι". Όμως, μεταξύ κύλικος και χειλέων πολλά πέλει.

     • George N avatar
      George N @ Uncle Stgm 11/11/2014 23:56:28

      Ουσιαστικά και οι δύο εναλλακτικές είναι ίδιες. Εγγυώνται τον δανεισμό της Ελλάδας και το επιτόκιο είναι αυτό ενός εωροομολόγου. Το μόνο που μένει πια είναι η απευθείας αγορά από την ΕΚΤ ή η εγγύηση μόνο από τις κορυφαίες χώρες σε αξιολόγηση, για να μειωθεί λίγο ακόμα το επιτόκιο. Μικρές διαφορές. Το ενδιαφέρον είναι ότι τέσσερα κόμματα κυβέρνησαν και τουλάχιστον δύο ακόμα θέλουν να κυβερνήσουνγνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνουν όσα απαιτούνται. Ξέρουν επίσης και ότι με το να μην τα κάνουν περνάνε από την μηχανή του κιμά σε όλο και πιο επιταχυνόμενο πολιτικό χρόνο. Τόσος αυτοκτονικός ιδεασμός μαζεμένος είναι πολύ παράξενος.

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ George N 12/11/2014 03:43:00

      Κατά τη γνώμη μου, η εξήγηση του άκρως παράδοξου βρίσκεται στα target groups: στη σύνδεσή τους με αυτό το κομματικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό με μια σχέση αφέντη και υπηρέτη. Οι υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις, δυστυχώς είναι όμηροι "διπλο-εξασφαλισμένων" κοινωνικών ομάδων. Και δεν ισχύει το αντίστροφο, όπως νομίζει πολύς κόσμος.

 3. ΣΚΑΙς avatar
  ΣΚΑΙς 11/11/2014 09:24:10

  Δηλαδή στο στόμα του Τσίπρα τί θα καταλάβουν οι δανειστές? Θα κάνουν και με αυτόν διαπραγμάτευση, αυτή που εννοεί αυτός! Σε τελευταία ανάλυση, ο λαός θα αποφασίσει αν θέλει να διαπραγματευτεί ο Τσίπρας ή ο Σαμαράς. Πάντως σύμφωνα με την λογική του άρθρου σας, ο Τσίπρας θα διαπραγματευτεί κατάργηση της λιτότητας ("Λεφτά υπάρχουν!"). Αυτό δεν θέλει ο λαός? το 2009, τώρα και πάντα.

 4. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 11/11/2014 10:41:08

  Αν κάποιος ρίξει την κυβέρνηση στα χέρα του Τσίπρα, αυτός θα είναι ο καθένας Έλληνας πολίτης που θα τον ψηφίσει στις προσεχείς εκλογές. Ίδιοι διανοητικώς με τους σημερινούς Συριζαίους ήταν οι Έλληνες πολίτες που έφεραν το 1981 το Πασόκ στην κυβέρνηση με τα ολέθρια αποτελέσματα που επακολούθησαν. (Και ίδιοι διανοητικώς με εκείνους που έβγαλαν την ΕΔΑ το 1958 αξιωματική αντιπολίτευση.) Οι δανειστές, ψηφίζουν στις Εθνικές εκλογές της Ελλάδας; Μάλλον όχι, έ; Ούτε το 1981 ψήφιζαν, έτσι; Ούτε το 1958, υποθέτω... Την κυβέρνηση στο στόμα του Τσίπρα, αν την ρίξουν κάποιοι, θα είναι όλοι όσοι εξακολουθούν να αποβλέπουν στο πώς θα παρασιτίσουν σε βάρος των άλλων. Στο πώς θα αρπάξουν το βιός των άλλων. Για τους οποίους, καθένας που έχει κάτι, εξ ορισμού το έχει κλέψει. Για τους οποίους η ιδιοκτησία είναι κλοπή, και νόμος είναι ο τσαμπουκάς του παρανόμου. Όλοι όσοι είναι μαθημένοι να ζουν με επιδοτήσεις, με χορηγίες, με διαπλοκές, με αργομισθίες, με τέτοια. Εμείς οι άλλοι, θα τους αφήσουμε άραγε; Με την χαλαρή μας ψήφο; Αν ναι, θα φταίμε και εμείς. Και ούτε εμείς είμαστε οι δανειστές. Ας αρχίσουμε να αναζητάμε τις ευθύνες τις δικές μας, του εαυτού μας, μήπως και καταφέρουμε να γίνουμε κάποτε ικανοί και αποτελεσματικοί άνθρωποι, όπως οι ξένοι, στους οποίους μιά ζωή εμείς χρωστάμε, και μιά ζωή εκείνοι μας δανείζουν. Αυτό πρέπει να αλλάξει από εμάς, ό,τι κι αν λένε ή κάνουν οι ξένοι. Αν δεν μπορούμε, τότε η μεγάλη Ελλάδα καλώς έσβησε το 30 πΧ με τον θάνατο της Κλεοπάτρας. Και αδίκως μας έδωσαν μιά νέα ευκαιρία στο Ναυαρίνο οι Δυνάμεις το 1827. Αν έχουμε εκφυλιστεί τόσο ώστε να μην μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας μόνοι μας χωρίς ξένα δεκανίκια, είμαστε έτσι ή αλλιώς τελειωμένοι... Όσο ζω, θα ελπίζω ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, και θα αγωνίζομαι να μην συμβεί ποτέ.

 5. greg avatar
  greg 11/11/2014 11:05:08

  Μάλλον πλησιάζει η ώρα, τό μεγάλο τμήμα τού πληθυσμού, πού αρέσκεται νά τού χαϊδεύουν τ' αυτιά, νά διαπιστώσει καί στήν πράξη (μέχρι νά τό εμπεδώσει καλά), ότι δέν υπάρχουν πιά μαγικές λύσεις.

 6. Η επόμενη κίνηση avatar
  Η επόμενη κίνηση 11/11/2014 11:59:17

  Δεν αγωνιούν πια για τίποτε κι έχουνε μάθει να μας δίνουν εντολές που εκτελούνται αδιαμαρτύρητα. Εκβιάζουν ασύστολα και δε νοιάζονται ποιός θα στέκεται απέναντί τους. Αισθάνονται σίγουροι κι αυτό δεν μας τιμά.

 7. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 11/11/2014 12:01:53

  Δεν νομίζω ότι ΠΡΕΠΕΙ να ενδιαφέρει τους δανειστές (που είναι πια κυρίως οι εταίροι μας στην ΕΕ και όχι οι αγορές) ποιό κόμμα είναι στην κυβέρνηση. Στις σοβαρές δημοκρατίες λειτουργεί ο θεσμός της εναλλαγής των κομμάτων και υπάρχει συνέχεια στα βασικά του κράτους, μαζί με τις αναγκαίες αλλαγές που σχετίζονται με τα διαφορετικά κομματικά προγράμματα. Αυτο ισχύει ιδιαίτερα για τις δύσκολες συνθήκες, όπως τώρα, με την Ευρωπη σε κρίση Αν όντως έφθασε να τους ενδιαφέρει ποιό κόμμα είναι στην κυβέρνηση (και ιδίως αν ανησυχούν γι αυτό), αυτό το γεγονός χαρακτηρίζει την ποιότητα του κομματικού μας συστήματος - και την χαρακτηρίζει αρνητικά. Δεοντολογικά είναι αδιανόητο. ΑΝ όμως ισχύει, τότε "για μας μιλά ο μύθος", όχι για τους δανειστές. Άν ισχύει, τοτε υπάρχει καταφανές σε όλους πρόβλημα δυσλειτουργικού και αποτυχημένου κομματικού συστήματος. Χρειάζεται επανασυσταση: τα ερείπια δεν "στοκάρονται"

 8. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 11/11/2014 12:07:47

  Εννοείται ότι η παραπάνω διαπίστωση του αυτονόητου, απευθυνεται εξίσου στα σημερινά κυβερνητικά κόμματα και στον υποψήφιο αντικαταστάτη ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, το ότι πρέπει να υπενθυμίζονται στους καθ' ύλην αρμόδιους τα αυτονόητα, σημαίνει ήδη ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Πρόβλημα απλής λογικής για τη συννενόηση εντός της δημοκρατίας.

 9. Χάνος ποταμίσιος avatar
  Χάνος ποταμίσιος 11/11/2014 14:00:40

  Oι δανειστές θέλουν αυτό που θέλανε κι εχθές. Εμείς, είμαστε ξεκάθαροι για το τι προτιθέμεθα να ...παραχωρήσουμε κι έχουμε συνυπολογίσει και το κόστος όσον αφορά την κοινωνική συνοχή, που έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά της;

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ Χάνος ποταμίσιος 11/11/2014 15:00:51

   Οι δανειστές θέλουν να πάρουν πίσω τα λεφτά που μας δάνεισαν. Εμείς θέλουμε να πάρουμε νέα δανεικά από τους ίδιους και να ξεχάσουν τα παλιά. Ψάχνουμε για κορόιδα ή θεωρούμε ότι ανακαλύψαμε την μαγική συνταγή. Ακούγοντας σήμερα το πρωί έναν από τους φερέλπιδες σωτήρες μας να επιμένει ότι εμείς απλά θα συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε όσο χρειαστεί , χωρίς να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες δεν ξέρω αν πρέπει να γελάμε ή να κλαίμε για το τι μας περιμένει. Προφανώς ήρθε η ώρα της βίαιης ενηλικίωσης της κοινωνίας μας. Δεν υπάρχει αηβασίλης να φέρνει δώρα τζάμπα στα παιδιά, με τα λεφτά των γονιών αγοράζονται. Τα παιδιά το μαθαίνουν αυτό κάποια στιγμή που μεγαλώνουν, δεν γίνεται αλλιώς. Δηλαδή αν μας απειλήσουν οι Αλβανοί ότι θα αυτοκαταστραφούν αν δεν τους δανείσουμε ,εμείς τρέμοντας θα σπεύσουμε να τους δώσουμε δανεικά και αγύριστα μήπως και το δοκιμάσουν... Αυτό θεωρούμε ότι θα κάνουν οι Σλοβάκοι, οι Τσέχοι, οι Λιθουανοί κλπ. Αν δεν το έχουμε αντιληφθεί το μαγαζί χωρίς δανεικά δεν βγαίνει. Αν δεν πάρουμε τα δανεικά, θα χρειαστούν είτε νέοι φόροι ,άμεσα και γρήγορα σε βενζίνες φπα ή μάζεμα το ρευστό από τις καταθέσεις ή μείωση δαπανών δημοσίου χτές κατά 30% ή απόλυση και διάλυση δομών του δημοσίου κατά 30%. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Ακόμη και δραχμή να φέρουμε με μαγικό τρόπο σε ένα βράδυ, τα παραπάνω δεν τα γλυτώνουμε γιατί θα χρειαστούμε συνάλλαγμα σε σκληρό νόμισμα για να υπάρχει το κράτος εν λειτουργία.

 10. Seagull avatar
  Seagull 11/11/2014 14:58:34

  Μόνο 19 λέει τα προαπαιτούμενα για να έρθει η τρόϊκα στην Ελλάδα και προφανώς περιμένει να συμφωνήσει στα περισσότερα η κυβέρνηση πριν τον ερχομό της. Και τίθεται το ερώτημα, θα άρει η κυβέρνηση την προστασία στην πρώτη κατοικία και θα επιτρέψει τους πλειστηριασμούς από 01.01.2015??? Και ποιοί βουλευτές θα το ψηφίσουν? Και μετά ποιοί άλλοι θα βρεθούν για να μαζευτούν οι 180 για την εκλογή προέδρου? Η κυβέρνηση τα άφησε όλα για το τέλος προσδοκώντας στην στήριξη της κομισιόν και του Βερολίνου με πρόσχημα τον ερχομό του σύριζα και τώρα είναι με την πλάτη στον τοίχο και ακόμη χειρότερα. Και με τις καινούργιες φουρτούνες λόγω του LuxLeaks άντε να τρέχεις να βρεις υποστηρικτές.

 11. Padron avatar
  Padron 11/11/2014 16:44:34

  Δηλαδή η Τρόικα φταίει γι'αυτά που οι βουλευτές της συγκυβέρνησης υπέγραφαν ;

 12. alex avatar
  alex 11/11/2014 17:58:23

  H κυβερνηση εχει ηδη πεσει απλα δεν το ξερει. Και ο Τσιπρας ειναι στο Μαξιμου αλλα και αυτο δεν το ξερει. Θα θυμηθω την περηφανη Κυπρο που αρνηθηκε το κουρεμα των καταθεσεων και καθε μερα που περναγε το κουρεμα γινοταν μεγαλυτερο,με αποτελεσμα οι περηφανοι βουλευτες να πανε βραδιατικα να ψηφισουν το αντιθετο απο οτι ειχαν ψηφισει δυο μερες νωριτερα. Μας το φωναζουν αλλα δεν το ακουμε απο 1/1/15 δεν υπαρχει μνημονιο αρα δεν υπαρχει και μετρητο,τα λεφτα του ΤΧΣ ειναι μαυρα σημαδια σε ασπρο χαρτι,και δεν θα τα δουμε ποτε. Η τροικα δεν φαινεται να ερχεται οποτε αν ο Σαμαρας καταλαβαινει λιγο θα πρεπει να προκυρηξει αμεσα εκλογες. Εκει με η χωρις διλημματα θα αποφασισει ο κυριαρχος λαος,μεταξυ αυτων και η πρωην πασοκαρια που τωρα εγινε συριζαρια,και η Ιστορια θα παρει τον δρομο της,αφου αποδεκατιστηκε ολη η μεσαια ταξη που ψηφιζε ΝΔ. Εγω θα ψηφισω συριζα γιατι α) δεν μπορω να βλεπω τον δημοπουλο υπουργο και τη βουλτεψη κ.ε και β) θελω να δω τον αλεξη να κλινει το ρημα τρεχω,σκυβω,φιλαω,παρακαλω,σε ολους τους χρονους,και τα θλιμενα πλεον μουτρακια του κνιτη συντροφου λαφαζανη. Αντε γιατι καλα κοροιδευαμε τοσα χρονια αλλα τελικα μας καταλαβαν

  • ilias avatar
   ilias @ alex 11/11/2014 22:04:57

   ποιο δημοπουλο τον επιθετικο του παναθηναικου.μαλλον ντινοπουλο εννοεις. ο συριζα ειναι το κομμα του λαου .ο γιος του σκουρλετη οργανωνει καταληψεις στο αρσακειο εκαλης ριξτε μια ματια στα διδακτρα. το μεγαλο μπαμ κ φτου απτην αρχη δεν εγινε το 2010. τωρα ευκαιρια να βγει ο τσιπρας να γινουν ολα σταχτη κ να ξεμπερδεψουμε με ολους αυτους αλλα κ με πολλους αλλους τωρινους στυλ βενιζελου ψαριανου που δε θα τολμησουν να ξαναφανουν την επομενη μερα και θα εξαφανιστουν.

  • Yet avatar
   Yet @ alex 12/11/2014 09:27:20

   γ) Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Αυτό, το ξεχάσατε αγαπητή ...Κασσάνδρα. Κρατήστε και μία επιφύλαξη, δεν είναι κακό.... Η ζωή, αποδεικνύεται τρελός ανατροπέας καμιά φορά.

 13. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 12/11/2014 11:24:47

  Τι γινόταν το 2010. http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231363034

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.