#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/12/2012 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θέλουμε να γίνουμε ξανά Δύση, ή να περάσουμε στο πρώην ανατολικό μπλοκ;Όπως μας πληροφορεί η Eurostat το ΑΕΠ της Ελλάδας βρίσκεται 20%-30% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ των 27. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία συγκρίνει τις 27 χώρες την τελευταία τριετία χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικούς δείκτες: το ΑΕΠ και την πραγματική ατομική κατανάλωση (ΑΙC).

Και στους δύο δείκτες την πρωτιά κερδίζει το Λουξεμβούργο, διατηρώντας μιαν ανοδική τροχιά σχεδόν συνολικά. Ακολουθεί η Ολλανδία, με μικρή καθοδική τροχιά, η Ιρλανδία (με σαφή καθοδική τάση), η Αυστρία (επίσης), η Σουηδία και η Δανία (επίσης).

Η Eurostat επισημαίνει ότι η ευημερία του Λουξεμβούργου σχεδόν ξεπερνά κατά 2,5 φορές τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία ξεπερνούν κατά 20%-30% τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Το Βέλγιο και η Φινλανδία είναι κατά 10%-20% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η Βρετανία και η Γαλλία κινούνται στο 10% πιο πάνω από το μέσο όρο, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται ακριβώς στον μέσο όρο.

Κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο είναι η Κύπρος (-5%), η Μάλτα, η Σλοβενία και η Τσεχία (-15% με -20%), η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Σλοβακία (με -20% ως -30%), η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία και η Πολωνία (-30%), η Λετονία (-40%), ενώ τέλος η Ρουμανία και Βουλγαρία βρίσκονται στο -50% με -55%.Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η Ελλάδα αρχίζει να πλησιάζει τις χώρες της Βαλτικής, τις πρώην Σοβιετικές χώρες δηλαδή και τις βαλκανικές. Δηλαδή το περίφημο «ανήκομεν εις την Δύσιν» πάει περίπατο.

Απλά εδώ να θυμίσουμε ότι όταν μπήκαμε στην ΟΝΕ το όραμα του κ. Σημίτη ήταν προσεγγίσουμε το ΑΕΠ των πρώτων χωρών της Ευρώπης. Στην πορεία ο τότε πρωθυπουργός και το ΠΑΣΟΚ το ξέχασαν αυτό το όραμα. Μας φόρτωσαν με άχρηστα γήπεδα για τους Ολυμπιακούς, μας έμαθαν για τα καλά τι είναι το γρηγορόσημο, άφησαν ανεξέλεγκτους τους πραιτωριανούς τους να πλουτίζουν.

Στη συνέχεια ήρθε η εποχή της ολίγον παιδικής χαράς για να φτάσουμε εδώ που είμαστε. Ούτε στο 80% του ΑΕΠ των άλλων χωρών δεν είμαστε και συνεχίζουμε. Το ερώτημα είναι ένα: Θέλουμε να συνεχίσουμε να… μοιάζουμε στους Βούλγαρους ή τους Εσθονούς ή θα το πάρουμε χαμπάρι και θα ανατρέψουμε τα πάντα με σκληρή δουλειά; Είναι απλό το ερώτημα: Θέλουμε να γίνουμε ξανά Δύση ή θα περάσουμε οριστικά στο πρώην ανατολικό μπλοκ;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. salmonellas avatar
  salmonellas 15/12/2012 09:49:41

  Τεκμηριωμενη η διαγνωση, παιδαριωδης η προταση θεραπειας μεσω '' σκληρης δουλειας''.

 2. Δρυς avatar
  Δρυς 15/12/2012 09:56:48

  Κατ'αρχήν, στη σύγκριση με τις χώρες του "πρώην" ανατολικού μπλοκ, καλό είναι να μη ξεχνάμε και το σύστημα υγείας που είχανε, (καμία σχέση με τα δικά μας). Δεν ήταν μόνο οι ουρές με τα κουπόνια.

  Και επιτέλους ας δούμε τι θα γίνει με αυτούς που φταίνε που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

  Δεν έχουμε μόνο μια κοινή ιδιότητα, την Ελληνική. Έχουμε διαφορετικές ποιότητες στη ζωή, διαφορετικές τσέπες, και πάει λέγοντας. Το σύστημα πρέπει να μάθει να τα σέβεται όλα αυτά και να μη μας παίζει πεντόβολα κατά το δοκούν.

  • Enas avatar
   Enas @ Δρυς 15/12/2012 12:52:36

   Δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στο ελληνικό σύστημα υγείας και στα δικά τους. Στις Τσεχορουμανίες σου δίνανε μια ασπιρίνη για πάσα νόσο, ενώ στην ΕΣΣΔ σε βάζανε και φυλακή που τόλμησες να εκθέσεις το κράτος αρρωσταίνοντας.

   • Tsaros avatar
    Tsaros @ Enas 15/12/2012 14:27:07

    Σαχλαμάρες από άνθρωπο που ούτε έζησε, ούτε έχει ιδέα για το πως ήτανε τα πράγματα εκεί.

    Η ιατρική τους εκπαίδευση και πρακτική ήταν από τις καλύτερες στον κόσμο.

    • ΑΜΟΡΓΟΣ avatar
     ΑΜΟΡΓΟΣ @ Tsaros 16/12/2012 11:09:43

     ΕΠΕΙΔΗ ΕΖΗΣΑ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΠΩΣ ΗΤΑΝΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΚΕΙ,Ο enas ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΘΛΙΑ ΗΤΑΝ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ.

    • Egon avatar
     Egon @ Tsaros 16/12/2012 12:18:07

     Αλήθεια; Πώς ήταν τα πράγματα εκεί; Για πες μας;

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Enas 15/12/2012 22:36:39

    Καμμιά σχέση Τσεχίας με ...Ρουμανία.
    Εντελώς άλλες πραγματικότητες.

 3. Γεώργιος avatar
  Γεώργιος 15/12/2012 09:59:50

  Αν δε γίνει γρήγορα κάτι, αν δεν ανακόψουμε τον κατήφορο , σε δύο με τρία το πολύ χρόνια ο μέσος Ρουμάνος θα ζει καλύτερα από τον μέσο Έλληνα! Διότι εκεί διέκοψαν το πρόγραμμα του ΔΝΤ και έβγαλαν άλλη κυβέρνηση που θα βρει τρόπο να αποκαταστήσει το χαμένο εισόδημα της πλειοψηφίας του λαού. Γι αυτό οη Φρανφού(χ) ρτεν Αλγκεμάινε τους λούζει, διότι δεν υπόκυψαν στις επιταγές του Βερολίνου.

  • Δρυς avatar
   Δρυς @ Γεώργιος 15/12/2012 10:02:54

   Σωστός. Και γενικότερα από όπου ΕΦΥΓΕ το ΔΝΤ, όλα έγιναν καλύτερα, αποδεικνύοντας πως δεν ήταν όλα και τόσο... "αδιέξοδο". Όποιος διαφωνεί, ας ψάξει τα πεπραγμένα και τα αποτελέσματα του ΔΝΤ στις χώρες όπου ανακατεύτηκε.

   • chrisss90 avatar
    chrisss90 @ Δρυς 15/12/2012 11:58:22

    πες μας για την Βραζιλία και για την Μ. Βρετανία

 4. enas avatar
  enas 15/12/2012 10:21:51

  Δηλαδή το άρθρο συμπεραίνει οτι η συμμόρφωσή μας με τα μνημόνια (και μάλιστα σε σημείο που να μας απονέμει τα εύσημα και η Μέρκελ) μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο πρώην Ανατολικό μπλόκ. Μάλιστα το τεκμηριώνει απόλυτα με τα στοιχεία της Eurostat. Με άλλα λόγια αν δεν ακυρώσουμε τα μνημόνια η κατάταξή μας στις χώρες αυτές είναι παραπάνω απο βέβαια. Μήπως τελικά πρέπει να τα βρούν ο Σαμαράς με τον Τσίπρα, δεδομένου οτι αυτή η διαπίστωση είναι κοινή για όλους?Μήπως μια κοινή εξέγερση κατα των μνημονίων αναγκάσει τους Μεγάλους να σταματήσουν την κάθοδό μας πρός το Ανατολικό μπλόκ? Και μήπως το γεγονός οτι δεν το κάναμε ως τώρα τους κάνει να πιστεύουν οτι αντέχουμε ακόμα?

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ enas 15/12/2012 10:53:39

   Το άριρο υπογραμμίζει ότι στην κατάσταση που είμαστε μας έφερε η προ Μνημονίου πολιτική.
   Ποιά είναι η άλλη πρόταση, εναλλακτική του Μνημονίου;

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ Μανιάτης 15/12/2012 10:53:58

    Το άρθρο....

   • enas avatar
    enas @ Μανιάτης 15/12/2012 11:17:03

    Το τύπωμα Ευρώ απο την ΕΚΤ.

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ enas 15/12/2012 11:19:46

     Και γιατί δεν γίνεται;

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ Μανιάτης 15/12/2012 11:27:25

      Να σημειώσω πως δεν κάνω λογοπαιγνικές ερωτήσεις.
      Η ερώτησή μου είναι ειλικρινείς.
      Θεωρώ πως οι υπάρχουσες επιστημονικές προσεγγίσεις - οικονομική επιστήμη - υπολείπονται της δυναμικής της εποχής μας.

   • Tsaros avatar
    Tsaros @ Μανιάτης 15/12/2012 14:33:41

    Το άριρο υπογραμμίζει ότι στην κατάσταση που είμαστε μας έφερε η προ Μνημονίου πολιτική.

    Ναι; Είχαν Σημίτη και Καραμανλή τζούνιορ και η Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλλία, Ιταλία που είναι στην ίδια και χειρότερη θέση; Και η Γαλλία, με τα τρελά χρέη;

    Ας μην τρώμε κουτόχορτο, στην κατάσταση που είμαστε μας έφεραν:

    1) η αδυναμία αυτόνομης διαχείρισης της οικονομίας μας για δεκαετίες, λόγω ευρώ,

    2) η γενικότερη «μεγάλη ιδέα» να γίνουμε «σύγχρονοι» και «δυτικοί» μέσω δανείων και κατανάλωσης, ιδέα βαλτή, από την οποία θησαύρισαν και θησαυρίζουν ξένοι όμιλοι (καθότι, ντόπια παραγωγή για κατανάλωση δεν υπάρχει, και να υπήρχε θέλουμε «φρέντο», όχι Λουμίδη, και ΙΚΕΑ, όχι ΝΕΟΣΕΤ).

    3) διάφορα λαμόγια, όλοι «εκσυγχρονιστές» και «ευρωπαϊστές» τύπου Σημίτη, ΓΑΠ και συνοδοιπόροι, που μοίρασαν κάτι τρις στους εθνικούς εργολάβους (σε συνεργασία όλοι με ξένους εργολάβους: Ζίμενς, Χοχτιφ, Σκαραμανγκάς, ΟΤΕ κλπ κλπ).

    4) Η βλακώδης φιέστα των Ολυμπιακών (στα πλαίσια του (2) και (3) και αυτό).

    • akenaton avatar
     akenaton @ Tsaros 16/12/2012 00:30:00

     Σχεδόν συμφωνώ σε όσα λέτε, εκτός από το 1 και αυτά που λέτε για τα άλλα κράτη. Υπάρχει από το 2008 μια παγκόσμια κρίση αναμφισβήτητα. Και αρκετά κράτη βρέθηκαν στο καναβάτσο. Με την διαφορά ότι το καθένα βρέθηκε στην δύσκολη αυτή θέση για δικούς του λόγους, διάφορους από τα υπόλοιπα. Εμείς λοιπόν, να μην αναγνωρίσουμε τους λόγους που μας οδήγησαν στην πτώχευση; Να μην τους αποδεχτούμε; Να μην προσπαθήσουμε να τους αλλάξουμε; Να τα ρίξουμε όλα γενικώς στην κρίση, το "κακό" ευρώ και τους "ευρωναζί" της Μέρκελ; Πιστεύετε πως θα κερδίσουμε κάτι με αυτόν τον τρόπο; Κάτι χειροπιαστό εννοώ εκτός από ομαδική ψυχοθεραπεία!

    • Μανιάτης avatar
     Μανιάτης @ Tsaros 16/12/2012 10:58:09

     Απαντώ σε σχόλιο μου.

  • BLACK QUEEN IN STORM avatar
   BLACK QUEEN IN STORM @ enas 15/12/2012 11:36:56

   H Θεία Μέρκελ και ο μπαρμπα Σόϊμπλε, νομίζω οτι ευθαρσώς και απροκαλύπτως μας ταυτίζουνε με την Αν.Γερμανία, άμα του γκρεμίσματος του αξιομίσητου τοίχους. Πρόσφατα δεν ειπώθηκε ο παραλληλισμός-οραματισμός-ευχή (!) τους να παραδειγματιστούμε εκ της 10ετούς φιλότιμης ''προσπάθειας'' ανάκαμψης της Α.Γερμανίας (αφού αποξηλώθηκε μπιρ παρά από κάθε δημόσιο περιουσιακό στοιχείο) καλή ώρα ; Αυτοί απλά ονειρεύονται την μετατόπιση - ανέγερση νέου τείχους, στον Ευρωπαϊκό Νότο.
   Ας το κατανοήσουμε, ας το πάρουμε απόφαση, ώστε να το αντιμετωπίσουμε δυναμικά και αποφασιστικά.

   • enas avatar
    enas @ BLACK QUEEN IN STORM 15/12/2012 12:37:57

    Οπως τα λες αγαπητή Βασίλισσα. Οι Γερμανοί μάλλον αυτά ονειρεύονται και δεν βιάζονται όπως λεει και η Μέρκελ αφου ούτως ή άλλως απο την δική μας καταστροφή αυτοί κερδίζουν. Κάποιος θα πρέπει να τους τσιμπήσει για να βγούν απ' το όνειρο πριν να είναι αργά για όλους και για τους Γερμανούς βεβαίως. Κάποιος από εμάς τα PIIGS προφανώς. Μάλλον αυτός που δεν θα αντέξει άλλο την αφαίμαξη των μνημονίων. Θα είναι η Ελλάδα, ή θα μας προλάβουν οι Ιταλοί? ή μάλλον οι Ισπανοι? Ως την άνοιξη θα ξέρουμε...

    • BLACK QUEEN IN STORM avatar
     BLACK QUEEN IN STORM @ enas 15/12/2012 13:59:00

     Aς το κάνουν οι Ιταλοί κι οι Ισπανοί (πρώτοι), που λόγω του μεγέθους τους μπορούν και να τους απειλήσουνε πιό ....αποτελεσματικά και μετά ακολουθούμε.... Όλοι μαζί δε, ακόμα καλύτερα. Αλλά στη μπούκα πάλι ΜΟΝΟΙ εμείς, εξιλαστήριο θύμα της ανικανότητας των Ευρωπαίων ηγετίσκων, δε λέει....

     • JE NE REGRETTE RIEN avatar
      JE NE REGRETTE RIEN @ BLACK QUEEN IN STORM 16/12/2012 02:05:14

      φίλτατη Black Queen γιατί έγινες...IN STORM? λόγω επικαιρότητας ,ή άλλου γεγονότος;

 5. Βατάτζης avatar
  Βατάτζης 15/12/2012 12:12:52

  Να γίνουμε "πρώην ανατολικοί" σε μισθούς αλλά να έχουμε το φυσικό αέριο τους, το (σχεδόν) τζάμπα ρεύμα τους, τα τζάμπα σπίτια που ακόμα έχουν από το παρελθόν, φτηνό νερό, ΔΩΡΕΑΝ όλες τις ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ/ΠΑΙΔΕΙΑΣ/ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, μικρή διείσδυση τραπεζών στην κοινωνία και πιο φτηνή βενζίνη...

 6. Zame avatar
  Zame 15/12/2012 12:14:22

  Δεν είμαστε ο " ακάλυπτος" της δύσης..
  Είμαστε ο χώρος υποδοχής ..
  & ως τέτοιος υποχρεούται να έχει και να δίνει τις καλύτερες εντυπωσεις & προθέσεις της Δύσης..

  Γιατι ως ακαλυπτος τοτε ανήκουμε στην Δύση και όχι κατά ανάγκη στην ευρωζώνη
  (που μονον τις εισαγωγες εξυπηρετει)

  * η ατομική κατανάλωση σε τι ποσοστό επηρεάζει το ΑΕΠ.?
  * το Λουξεβουργο τι ακριβως παραγει ?

  Δεν είναι επιλογή ανατολής & δύσης..
  Είναι η αποδοχή της λανθάνουσας πορείας αυτής της περίφημης παγκοσμιοποίησης του μονοπωλιακού καπιταλισμού..
  πού φέρνει & αναδεικνύει τα ΑΔΙΕΞΟΔΑ

 7. GLAD avatar
  GLAD 15/12/2012 12:21:30

  Νομίζω ότι το ερώτημα που θέτει το άρθρο (ποιός το υπογράφει?) δεν έχει σημασία , για δύο λόγους :
  1. Δεν υπάρχει πλέον Ανατολικό μπλοκ για να προσχωρήσουμε ,
  2. Οι "λάτρεις" του σχετικού πολιτικού ιδεώδους και κατά το παρελθόν και ιδιαιτέρως υπό τις παρούσες -ιδανικές για αυτούς- κρίσιμες συνθήκες , έχουν μαθηματικώς μετρηθεί και περιλαμβανομένων "παλαιοημερολογιτών" (ΚΚΕ) και "διαταραγμένων" (Ανταρσύα , Ρόζα κλπ.) είναι κάτω από 10%.
  Είναι αυθαίρετη (και δημιουργεί πλασματική εικόνα) η προσθήκη στα ποσοστά των ανωτέρω, των "λειψάνων" του Πασόκ , διότι αυτοί είχαν μάθει να ζουν πολύ πλούσια 30 χρόνια τώρα και δεν θα το αντέξουν , αν τους πουν να κάτσουν σε ουρές όπως στη φωτογραφία.


  0

 8. Zame avatar
  Zame 15/12/2012 12:24:27

  ..και μηπως αυτουπονομεύτηκε & μπλόκαρε η οικονομική επιστήμη
  ..προς όφελος των άπληστων προσδοκιών ?

 9. enas avatar
  enas 15/12/2012 12:31:10

  Γιατί προς το παρόν, δεν συμφέρει τους Γερμανούς και είναι αβέβαιο οτι εμείς θα υπάρχουμε ακόμα αν και όποτε το αποφασίσουν...

  Συμφωνώ απόλυτα πως οι υπάρχουσες επιστημονικές προσεγγίσεις – οικονομική επιστήμη – υπολείπονται της δυναμικής της εποχής μας, αλλα η δημοσιονομική χαλάρωση, το τύπωμα χρήματος που με επιτυχία εφαρμόζει η Αμερική, είναι η μόνη απάντηση μέχρι σήμερα στις κρίσεις αυτού του τύπου. Μέχρι να βρεί κάτι καλύτερο η επιστήμη της οικονομίας δεν έχουμε άλλη λύση και εν ανάγκη θα πρέπει να υποχρεώσουμε τους Γερμανούς να την εφαρμόσουν. Ολοι οι θιγόμενοι μαζί εξυπακούεται. Μόνοι μας δεν θα καταφέουμε τίποτε εκτός ίσως απ το να βάλουμε τη φωτιά στο φυτίλι...

 10. Hans avatar
  Hans 15/12/2012 12:36:01

  Μιλάτε σαν οι χώρες του πρώην ανατολικοού μπλοκ να είναι υπεύθυνες για την πτώση του ΑΕΠ της Ελλάδας. Κι ομως δεν είναι έτσι. Οι χώρες αυτές διαθέτουν δύο στοιχεία που η Ελλάδα πεισματικά αρνείται να δει: αυτογνωσία και σοβαρότητα. Αυτογνωσία ως προς το σημείο αφετηρίας της και τις δυνατότητες ανάπτυξης και σοβαρότητα ως προς την αξιοποίηση της ξένης τεχνογνωσίας.

  Εδώ και εφτά χρόνια δουλεύω με αυτές τις χώρες που απαξιωτικά υπονοείτε ότι είναι κατώτερες ημών. Και εδώ και εφτά χρόνια βλέπω ότι θα μας ξεπεράσουν σε όλους τους δείκτες. Ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα. Στην καλύτερη θα πλένουμε τα σεντόνια και τα πιάτα των τουριστών τους που θα έρχονται διακοπές στην Ελλάδα.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Hans 15/12/2012 12:39:40

   Βλέπεις τα πράγματα με διαύγεια.

  • Γεώργιος avatar
   Γεώργιος @ Hans 15/12/2012 13:46:20

   Συμφωνώ απόλυτα πως οι πιο πολλές απ'αυτές τις χώρες θα μας ξεπεράσουν σε όλους τους τομείς σε συντομότατο χρονικό διάστημα, ενώ σε μερικούς μας ξεπερνούν ήδη. Κατακαημένη πατρίδα!

 11. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 15/12/2012 13:16:05

  Μακάρι να μοιάζαμε σοτυς Εσθονούς: εκεί ιδρύεις επιχείρηση σε 2 ώρες...αυτό είνια αλήθεια...εδώ με την γραφειοκρατία θέλεις πάνω από 6 μήνες...και ξέρεις ποιός είναι ο νέςο στρατηγικός στόχος τους; Να καταργηθoύν ΟΛΕΣ οι επίσημες δοσοληψίες μεταξύ των πολιτών-κράτους με χαρτί...ΟΛΕΣ οι δοσοληψίες θα γίνονται ηλεκτρονικά...εδώ; Κάθε μπαραμπάκος δημ. υπάλληλος έχει στα χέρια του μία σφραγίδα...η οποία αποτελεί το μέσον, το όχημα με το οποίο αυτός νομιμοποιεί την παρουσία του...ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΦΡΑΓΙΔΩΝ.

 12. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 15/12/2012 13:28:28

  Δεν θα το κάνουν όσο οι εναπαρκείς πολιτικοί μας θέλουν να έχουν την κοινωνία αιχμάλωτη.
  Κι όσο οι άχρηστοι του δημοσίου θα θέλουν να δικαιολογούν την ύπαρξή τους.
  Δεν είναι τυχαίο ότι το ζήτημα αυτό που τόσο αυτονόητο και και εύκολο στην υλοποίησή του είναι οι πολιτικοί το αναμασούν χρόνια σαν τις γελάδες...

 13. Χμμ avatar
  Χμμ 15/12/2012 13:29:27

  Το άρθρο το θεωρώ κάπως αστείο. Όλοι μιλάνε για ύφεση και πως πρέπει να διακοπεί και ζήτω η ανάπτυξη και τα γνωστά. Κανείς δεν λέει την αλήθεια, είτε επειδή είναι άσχετος είτε επειδή κοροϊδεύει τον κόσμο. Ποια είναι αυτή;
  Ότι η ύφεση ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ για να ισορροπήσει η οικονομία μας και πρόκειται ακριβώς για το ποσοστό του ΑΕΠ που προέρχεται από την υπερβάλλουσα κατανάλωση σε σχέση με την παραγωγή δεδομένου ότι αυτή καλύπτεται από εισαγωγές και μεταφράζεται σε έλλειμα εμπορικού ισοζυγίου.
  Μου φαίνεται ότι λίγοι έχουν καταλάβει τι συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια... Ζούσαμε "καπιταλιστικά" με δανεικά ενώ φτιαξαμε ένα μοντέλο οικονομίας "κομμουνιστικό" καλύπτοντας τη διαφορά με ελλείματα δημοσιονονικό και εμπορικού ισοζυγίου.
  Αν δει κανείς τα νούμερα δεν οδεύουμε στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ, είμασταν εκεί απλά δανειζόμασταν και κάναμε εισαγωγές και έτσι δεν το καταλαβαίναμε.
  Όσο για τη δαιμονοποίηση του ΔΝΤ αυτή είναι πραγματικά αστεία: Μεγάλη Βρετανία, Τουρκία, Ρωσία, Βραζιλία και άλλες περιπτώσεις πέρασαν από το ΔΝΤ και τα πηγαίνουν περίφημα. Αυτοί που πηγαίνουν κατά διαόλου είναι αυτοί που το "διώξανε" κακήν κακώς και δεν ακολούθησαν τα προγράμματα. Και άλλο πράγμα είναι το να "διώξεις" το ΔΝΤ επειδή εφάρμοσες το πρόγραμμα και άρα δεν είχες ανάγκη περαιτέρω δανεισμού από το ΔΝΤ (κάτι που είναι και ο στόχος του ΔΝΤ) (όπως έκαναν οι παραπάνω χώρες) και άλλο το να το διώξεις να αρχίσεις τις υποτιμήσεις και το τύπωμα χρήματος κτλ. και να καταλήξεις μην πω τι. Το πρόβλημα είναι το έλλειμα και όχι το χρέος (αυτό θα δείτε ότι αν ξεπεράσουμε τα ελλείματα οριστικά θα μας το χαρίσουν για πλάκα, ήδη το έχουν κάνει εν μέρει και δεν το κάνουν ολοκληρωμένα γιατί ΕΥΤΥΧΩΣ θέλουν να έχουν έναν μοχλό πίεσης για να μην κάνουμε τα ίδια).
  Ιδιαίτερα στην περίπτωσή μας το ΔΝΤ συμβάλλει πάρα πολύ θετικά και μακάρι να ήταν μόνο αυτό ανανεμιγμένο ή να μην μας είχε λάχει ο Γιωργάκης και να είχε γίνει κούρεμα το 2009 όπως γίνεται όπου πηγαίνει το ΔΝΤ. Τώρα θα είχαμε ήδη ανάπτυξη αφού τα ελλείματά μας αρχίζουν να εξισορροπούνται...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Χμμ 15/12/2012 23:39:02

   Μπράβο! Εξαιρετική προσέγγιση!

  • akenaton avatar
   akenaton @ Χμμ 15/12/2012 23:40:32

   Και το άρθρο δεν είναι αστείο, τα ίδια υπονοεί....

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Χμμ 16/12/2012 00:01:59

   Κάνεις την ΟΡΘΗ προσέγγιση!

  • MCA avatar
   MCA @ Χμμ 16/12/2012 00:34:40

   Είναι πολλές οι Δυτικές χώρες που έχουν πλεόνασμα στο εμπορικό τους ισοζύγιο;Αυτές πως την βγάζουν;Μάλλον ζούνε και αυτές καπιταλιστικά με δανεικά.

   • Χμμ avatar
    Χμμ @ MCA 16/12/2012 00:41:30

    Αυτό είναι σχετικό: οι εξαγωγικές χώρες σαφώς και έχουν πλεονάσματα και για αυτό και έχουν τον πρώτο λόγο στην Ευρώπη επειδή δεν μπορεί να τις εκβιάσει κανείς.
    Υπάρχει μια μεγάλη εξαίρεση βέβαια, οι ΗΠΑ, και ο λόγος είναι πολύ συγκεκριμένος: πέρα από το εμπορικό ισοζύγιο "εξάγουν" και το ίδιο τους το νόμισμα, αφού το δολάριο είναι αποθεματικό νόμισμα με αποτέλεσμα να μπορούν να τυπώνουν όσο θέλουν χωρίς να έχουν πληθωρισμό ή, για να είμαι πιο ακριβής, με τον πληθωρισμό που τους αναλογεί στο σύνολο της κυκλοφορίας του δολαρίου μαζί με τα αποθεματικά σε δολάριο όλων των άλλων χωρών, δηλαδή ένα ελάχιστο ποσοστό.

   • Χμμ avatar
    Χμμ @ MCA 17/12/2012 00:43:51

    Γενικά συμφωνούμε λοιπόν: όπως και να έχει η στάση μας θεωρώ ότι θα πρέπει να καθορίζεται από τα παρακάτω:
    1. Ως κράτος καλώς ή κακώς πήραμε μια απόφαση, τη διαδικασία των μνημονίων. Αν είχε νόημα κάποια συζήτηση περί στάσης πληρωμών αυτή είχε μόνο στην αρχή αυτής της διαδικασίας. Τώρα που φτάσαμε στα 3/4 του δρόμου είναι σαν να θέλουμε να διανύσουμε άλλα 7/4 αντί για 1/4 αν το κάνουμε αυτό.
    2. Όλη η συνομωσιολογία κτλ. μπορεί να έχει κάποιες βάσεις αλλά αυτές δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με το τί θα πρέπει να κάνουμε εμείς. Η Ελλάδα δεν μπορεί να καθορίσει τις παγκόσμιες εξελίξεις ούτε οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από το αν συμφωνούμε ή όχι με το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα. Θα πρέπει να λαμβάνονται κάθε φορά από τις επιπτώσεις που αυτές θα έχουν επάνω μας.
    3. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξουμε σοβαρά είναι το τί θα γίνει με τους υδρογονάνθρακες. Είναι η μόνη σοβαρή προοπτική σήμερα για την Ελλάδα και το χρέος μας είναι ένα μικρό μέρος των προσδοκούμενων εσόδων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουμε παλαβές κινήσεις: η τιτλοποίηση π.χ. σημαίνει πραγματική υποθήκευση αλλά κάποιοι την υποστηρίζουν ως λύση(!) και καταγγέλουν τους υπολοίπους για παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Τιτλοποίηση είναι σα να πουλάς το οικόπεδο ενώ έχεις τη δυνατότητα να κτίσεις και να πουλήσεις πολυκατοικία.
    Στα παραπάνω δεν είπα ότι προτείνω προστατευτισμό. Αλλά σήμερα θεωρώ ότι το καλύτερο για εμάς θα ήταν να πάμε γρήγορα σε φιλελευθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και πιο κευνσιανές λογικές στην Ευρώπη μήπως και ισορροπήσουν και οι δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Μακροπρόθεσμα όμως θεωρώ ότι η Γερμανία ξέρει τί κάνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί πέρα από την τρέχουσα κρίση βλέπει τί συμβαίνει και με την Κίνα και αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο δεν έχω απάντηση. Με τις ΗΠΑ και το στρατό τους, όντως είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ισχύος και αυτός πέρα από το δολάριο όπως επίσης και η soft power τους.

  • Χμμ avatar
   Χμμ @ Χμμ 16/12/2012 00:44:05

   Αγαπητοί akenaton και Μανιάτη, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Akenaton, σας παρακολουθούσα εδώ μέσα: και τα δικά σας σχόλια ήταν από τα πιο εύστοχα. Προ των εκλογών σχολίαζα ως Απορών, μετά από μια αγρανάπαυση αν επανέλθω θα χρησιμοποιώ το ίδιο. Και όντως το άρθρο αυτό προσπαθεί να πει (το ξαναδιάβασα) αλλά στην αρχή κατάλαβα ότι εννοούσε "μνημόνιο ως εδώ".

  • Εθνικιστης avatar
   Εθνικιστης @ Χμμ 16/12/2012 02:14:02

   Ελλειμμα εμπορικου ισοζυγιου εχει και η Φινλανδια και η Αυστρια αλλα και η Βρετανια (που μας λες οτι παει περιφημα). Και αυτες ζουν με δανεικα; Κατεληξα και σε μια λογικη συνεπεια που με ταραξε. Για να εχουν καποιες χωρες εμπορικο πλεονασμα, καποιες αλλες πρεπει να εχουν ελλειμμα. Οσο για το χαρισμα του χρεους (και μαλιστα για πλακα) οταν κλεισει το ελλειμμα μας, που το υποστηριζεις; Ποιος βουλευτης στην Γερμανια, Φινλανδια, Ολλανδια θα δεχθει κατι τετοιο; Νομιζεις οτι το πολιτικο προσωπικο στην Βορεια Ευρωπη ειναι σαν το ελληνικο;

   • Χμμ avatar
    Χμμ @ Εθνικιστης 16/12/2012 15:31:10

    Η Φιλανδία και η Αυστρία έχουν θετικό ισοζύγιο πληρωμών. Για τη Βρετανία είπε ότι τα πήγε περίφημα μετά το ΔΝΤ, δεν το είπα για σήμερα μετά από τόσα χρόνια εργατικών (αλλά μακάρι να είμασταν στη θέση της).
    "Για να εχουν καποιες χωρες εμπορικο πλεονασμα, καποιες αλλες πρεπει να εχουν ελλειμμα" προφανώς, εμείς που θέλουμε να είμαστε; Πέρασε η εποχή του ψυχρού πολέμου, άρα κανείς δεν θα μας τα σκάει (ακόμα και αν τα τρώγανε 10 οικογένειες). Μακάρι να ήταν έτσι η ευρωζώνη ώστε να υπήρχε μηχανισμός ανακύκλωσης πλεονασμάτων, αλλά δυστυχώς δεν είναι δομημένη έτσι. Ίσως πάει εκεί στο μέλλον και πρέπει να πάει. Ως τότε όμως εμείς τι θα πρέπει να κάνουμε, να τους λέμε "πρέπει να μας δίνετε τα λεφτά σας;" ή έστω "πρέπει να μας δίνετε τα λεφτά σας επειδή σας συμφέρει;". Αν κάνουμε ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ με απειλές περί ατομικών όπλων πως να το καταλάβουν αυτό; Και άντε οι πολιτικές ηγεσίες τους το ξέρουν, οι λαοί όμως (όπως λετε κι εσείς) πως να το καταλάβουν με απειλές; Αυτό το αφήνεις στις πολιτικές τους ηγεσίες σταδιακά να τους το εμπεδώσουν.
    Όσο για το χάρισμα του χρέους δεν μιλάω για ολική διαγραφή βεβαιώς, αλλά για διαγραφή τόσο μεγάλη που θα υπερβαίνει και την ΕΛΕ, και το απεχθές και όλα όσα κατά καιρούς φαντασιωνόμαστε. Και ήδη έχει γίνει κάτι τέτοιο σε πολύ μεγάλο βαθμό και μια χαρά το δέχτηκαν όπως και θα το δεχθούν στο μέλλον. Ο λόγος που έως τώρα αντιδρούσαν δεν ήταν το χρέος καθαυτό, αλλά ότι χωρίς να έχουμε πλεονάσματα κάθε κούρεμα σήμαινε ότι θα καλούνταν να καλύψουν και τα ελλείματά μας: και αυτά είναι που πονάνε.

 14. Maximus Decimus avatar
  Maximus Decimus 15/12/2012 14:15:28

  Κεδίκογλου: Νέα παράσταση Τσίπρα για το λόμπι της δραχμής

  «Πριν φύγει για Χριστούγεννα στη Λατινική Αμερική, ο κ. Τσίπρας έδωσε άλλη μια παράσταση για το λόμπι της δραχμής», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, με αφορμή τη σημερινή ομιλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα.

  Κάνοντας το άσπρο-μαύρο, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να απαξιώσει το τέλος των σεναρίων για έξοδο από το ευρώ , είπε ο Σίμος Κεδίκογλου. «Κατανοούμε την απογοήτευσή του. Ελπίζουμε στην Αργεντινή να καταλάβει τις συνέπειες μιας α λα ΣΥΡΙΖΑ πολιτικής», κατέληξε.

 15. kolegas avatar
  kolegas 15/12/2012 16:26:21

  αστικοι μυθοι:
  1.στιs πρωην σοσσιαλιστικεs χωρεs πειναγαν
  ρωτηστε ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ μεταναστη να σαs πει οτι ειναι ΨΕΜΑ!
  2.23 χρονια ΜΕΤΑ,ποτε περνανε καλυτερα:
  ρωτηστε ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ κανονικο πολιτη απο τιs χωρεs αυτεs-ανω των 40 για να εχει μνημεs-ποτε περναγανε καλυτερα....
  3.το 1962 στην μοσχα-ΤΟ 1962!-οι συλλογοι γονεων απαιτουσαν ...θερμαινομενεs πισινεs.....

  Υ.Γ1:απο καποιον που εζησε στην βουλγαρια ...πριν και ...μετα-και ρωταει καθε βουλγαρο εργατη γηs που ερχεται στην ελλαδα 23 χρονια ΜΕΤΑ για 15 ευρω μεροκαματο-για το ποτε ηταν καλυτερα....
  Υ.Γ2:υπαρχει στο youtube η εκπομπη <> του τσιμα στην βουλγαρια που απαντανε-ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΡΩΤΗΘΟΥΝ-οι ιδιοι οι βουλγαροι για το ποτε ηταν καλυτερα....
  Υ.Γ3:lekanost detsa.....

  • Χμμ avatar
   Χμμ @ kolegas 15/12/2012 19:31:41

   Το 1962 όπως και το 2000π.Χ. αν οι πισίνες δεν ήταν θερμαινόμενες ήταν απλά παγωμένες... ιστορικός υλισμός κατά τα άλλα...
   Αν περνούσανε καλύτερα λοιπόν γιατί δεν εφαρμόζουν ξανά κομμουνισμό, δημοκρατία δεν έχουν; Α φυσικά όχι, είναι χώρες υπό κατοχή από τον καπιταλισμό ενώ μετα το 1945 δεν ήταν υπό ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ απο τη Ρωσσία με στρατιωτικές επεμβάσεις κτλ.
   Δεν αντέχω να ακούω βλακείες...

   • Χμμ avatar
    Χμμ @ Χμμ 16/12/2012 00:35:01

    Στη Ρωσσία εννοώ ήταν παγωμένες...

 16. skliro lamogio avatar
  skliro lamogio 15/12/2012 16:36:18

  καλα φιλε μου το "σκληρη δουλεια" τι το ηθελες..αναιδεστατε..
  υπαρχει και η λυση των νταβατζηδων μας, μας το εμαθαν στο χρηματιστηριο..τυπωναν χαρτια και μας τα πουλουσαν και ολοι γιναμε πλουσιοι..
  Τωρα μπορουμε να παμε στην δραχμη να τυπωνουμε..και να καθομαστε..με την βοηθεια του Συριζα..και των αφεντικων της χωρας.

 17. skliro lamogio avatar
  skliro lamogio 15/12/2012 16:39:41

  Διαβασα οτι η αγοραστικη δυναμη των Ελληνων εφτασε στο 1996, δηλαδη στην εποχη της "ισχυρης ελλαδος" του κινεζου.
  Εχουμε δρομο ακομα....
  το πρωην ανατολικο μπλοκ, παραγει κατι, εμεις τι?
  υπομονη..συντροφοι..δεν εχουμε δει ακομα τιποτα..σκληρο..Σορυ..

 18. Νικήτας avatar
  Νικήτας 15/12/2012 21:55:11

  Ας συνέλθουμε.
  Το δουλέψετε ασταμάτητα χωρίς ξεκούραση έξι μέρες την βδομάδα για να έχετε καταναλωτικά αγαθά , ένα μεθύσι το σαββατοκύριακο για τους μόνους ή γέυμα οικογενειακό για τους υπόλοιπους και δύο εβδομάδες κάθε καλοκαίρι ας το βάλουμε στις απάνθρωπες διαστάσεις που ανήκει.
  Μην του αλλάζουμε φύση και προπαντός μην το ζηλεύουμε.
  Ξυπνάτε.

  Οι Έλληνες είναι εργατικός λαός διότι διαθέτει αυξημένη νοημοσύνη - λόγω γλώσσας και παράδοσης - και εργάζεται με το μυαλό του αυξάνοντας την αποδοσή του χωρίς να δουλεύει συνεχώς.

  Άλλο ευρωπαικός προσανατολισμός και άλλο ευρωλιγούρης

 19. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 15/12/2012 22:35:32

  Oι χώρες της Βαλτικής, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβενία ήταν ανέκαθεν και είναι πολύ περισσότερο "Δύση" - δηλαδή ανήκουν οργανικά στον ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ οικονομικά ανεπτυγμένο κόσμο, παρά η Βαλκανική Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, FYROM κτλ ή ακόμη και ο Ιταλικός νότος.
  Από κάθε οικονομική άποψη - υποδομών, παραγωγικότητας, εκβιομηχάνισης, επένδυσης κεφαλαίων σε παραγωγικούς τομείς σε σχέση με τη παραγωγικούς, δομή απασχόλησης, εργασιακό ήθος, δημιουργικότητα...
  Και δεν θα επεκταθώ καθόλου σε πολιτισμικά ή ιστορικά στοιχεία.
  Γι αυτό και ξεπερνούν ή θα ξεπεράσουν σχετικά εύκολα την "παλιά κατάσταση" (δηλαδή το ιστορικό διάλειμμα 50 - 70 χρόνων "σοσιαλισμού"), και την βαθειά κρίση που ήλθε με την αλλαγή καθεστώτος.
  ΥΓ.: Η Ιρλανδία που αναφέρεται σωστά στο άρθρο ως πάνω απο τον μέσο όρο της ΕΕ, έστω και με καθοδική τάση, είναι ένα παράδοξο: Η κρίση της οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην κατάρρευση του στεγαστικού τομέα και την απόλυτη καταστροφή των τραπεζών της. Τα δημοσιονομικά της ήταν άψογα, οι άλλοι εταιρικοί κλάδοι της σε καλή κατάσταση - και συνεχίζουν να είναι σε σχετικά καλή κατάσταση. Έτσι παρά τις περικοπές μισθών-συντάξεων, εξακολουθεί να έχει ένα αξιοζήλευτο ΑΕΠ ως μέσο όρο (έστω και καθοδικό) και υψηλή "κατανάλωση", χάρις στις εισροές λόγω εξαγωγών και την "χονδρική".

 20. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 15/12/2012 22:43:40

  Μην ξεχνάμε το βασικό: Σλοβενία, Τσεχία, Σλοβακία, Εσθονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Λετονία, Ρουμανία, Βουλγαρία κτλ, ανήκουν πιά όχι μόνον στην ΕΕ (Σλοβενία, Σλοβακία, Εσθονία ανήκουν επίσης στην Ευρωζώνη), αλλά είναι και χώρες του ΝΑΤΟ. "Δύση" με τα όλα της.
  Ξεκολλήστε από το 1989, ο χάρτης έχει αλλάξει, η ορολογία επίσης. Η "Ανατολή" άρχιζε κάποτε στις ακραίες συνοικίες της Βιέννης (ακριβώς απέναντι στον Δούναβη, στα 2 χιλιόμετρα, είναι η Μπρατισλάβα της Σλοβακίας). Τώρα αρχίζει νοτίως του Καυκάσου.
  Έπεσε επίσης το Τείχος στο Βερολίνο, για όσους δεν κατάλαβαν ακόμη.

 21. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 15/12/2012 22:52:07

  Αυτή η αλαζονεία μας έφαγε.
  Ότι δήθεν είμαστε "κάτι άλλο". Ενώ κάποιοι άλλοι (π.χ. οι πρωην ανατολικοί), τσουτσέκια.
  Απο κάθε άποψη, χώρα της Νοτιονατολικής Ευρώπης (δηλ. της Βαλκανικής χερσονήσου) είμαστε. Και του Μεσογειακού Ευρωπαικού Νότου.
  Αυτογνωσία μας χρειάζεται, προπάντων.

 22. MCA avatar
  MCA 16/12/2012 01:05:09

  Και τι πρέπει κατά την γνώμη σου να κάνουμε για να γίνουμε και εμείς εξαγωγική χώρα;Ή μάλλον πόσο θα πρέπει να υποβαθμίσουμε τη ζωή μας;

  • Χμμ avatar
   Χμμ @ MCA 16/12/2012 01:48:17

   Το τί θα πρέπει να κάνουμε για να γίνουμε εξαγωγική χώρα είναι τεράστια συζήτηση και προφανώς δεν μπορεί να γίνει εδώ πέρα. Επιπλέον δεν είμαι ειδικός. Σίγουρα όμως θα πρέπει να αρθεί ο εσωτερικός προστατευτισμός και να ακολουθήσουμε πιο φιλελεύθερες πολιτικές (και δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει σήμερα, άλλο τί λένε τα κανάλια). Τουλάχιστον, όμως, δεν θα βλέπω ποια το σιχαμένο θέαμα κάθε γωνιά και cayen κάθε τετράγωνο και lexus. Επιπλέον, οι ζωές μας δεν αναβαθμίζονται ή υποβαθμίζονται με διατάγματα. Μακάρι να ήταν έτσι. Οι ζωές αναβαθμίζονται όταν το κράτος σου δίνει τη δυνατότητα να παράγεις απελευθερώνοντας την αγορά και μειώνοντας τους φόρους, μειώνοντας το δημόσιο και κόβοντας τις επιδοτήσεις.
   Και αυτά στα λέει ένας δημόσιος υπάλληλος που επέλεξε το δημόσιο επειδή γνωρίζε ότι σε μια "κομμουνιστική" (ή καλύτερα χώρα "υπαρκτού λαϊκισμού")αυτό τον συνέφερε αλλά έχει σιχαθεί τον εαυτό του εκεί μέσα και εύχεται να πάρουν πόδι καμμιά 100-200.000 ΔΥ γιατί μόνο έτσι θα βρει και ο ίδιος δουλειά μετά από 1-2 χρόνια με πολύ καλύτερη αμοιβή πλέον στον ιδιωτικό τομέα.

   • MCA avatar
    MCA @ Χμμ 16/12/2012 08:11:20

    Θα ήθελα να συμφωνήσω με τη λογική σου αλλά βλέποντας τις φιλελεύθερες δυτικές χώρες δεν μου βγαίνει.Ακόμα και η Γερμανία που είναι εμπορικά πλεονασματική χώρα είναι φουλ στα δάνεια,λιγότερα δημόσια,περισσότερα ιδιωτικά.Συνολικά το ίδιο ή και περισσότερο από εμάς.Εάν πάει κάτι στραβά,που θα πάει,και δεν έχει να πουλήσει τα προϊόντα της τότε να δω πως οι Γερμανοί πολίτες θα ξεπληρώσουν τα τεράστια δάνεια που έχουν πάρει και που θα παν τα επιτόκια.Και τότε θα σκάσει όλη αυτή η φιλελεύθερη φούσκα.Αυτό κατά την γνώμη μου θα γίνει πάρα πολύ σύντομα.Η κατηφόρα της φιλελεύθερης λογικής φίλε μου που προτείνεις καταλήγει στο μεροκάματο του ενός ευρώ.Δεν είναι λύση κατά την γνώμη μου η φιλελεύθερη πολιτική των δυτικών, που πότε βέβαια δεν είχαμε ως χώρα, όπως πολύ σωστά προανέφερες.Αργά η γρήγορα θα περιχαρακαθούμε για να επιβιώσουμε είτε στα πλαίσια της χώρας μας,είτε στα πλαίσια της Ευρωζώνης ,είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Δεν μπορείς να ανταγωνιστείς χώρες που δεν λειτουργούν με φιλελεύθερη λογική.π.χ.Κίνα.Οι χώρες που κυριαρχούν και επιβάλονται χάρη στο στρατό τους.π.χ.ΗΠΑ.

    • Χμμ avatar
     Χμμ @ MCA 16/12/2012 15:23:32

     Δεν διαφωνώ με τη λογική σου: όντως σήμερα υπάρχει μια τεράστια φούσκα παγκοσμίως, σε αυτό συμφωνώ. Ωστόσο, μπερδεύουμε στην Ελλάδα αυτό που θα πρέπει να γίνει παγκοσμίως με αυτό που θα πρέπει να γίνει στην Ελλάδα: δεν είναι το ίδιο. Αν περιχαρακωθούμε σήμερα όχι μόνο δεν θα καταφέρουμε τίποτα αλλά θα καταντήσουμε Κίνα μέσα σε μία ημέρα. Επίσης, αν η προτεινόμενη λύση είναι κρατικός καπιταλισμός τύπου Κίνας δηλαδή μια δικτατορία όπου θα δουλεύουμε για 50 ευρώ τότε μια χαρά μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε, αυτό θέλουμε όμως;
     Επιπλέον, στην Ελλάδα έχουμε μια τάση να μπερδεύουμε το τί είναι φιλελεύθερο και τί οχι. Έτσι δεν συνειδητοποιούμε ότι όντως η Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί πιο προστατευτικά προς τα έξω αλλά η Ελλάδα αντιθέτως θα πρέπει να κινηθεί πιο φιλελεύθερα, εκτός βέβαια και αν θέλουμε να γίνουμε Κίνα, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί να το κάνουμε αυτό αφού ήδη φαίνεται πως έχουμε φάει το γάιδαρο.
     Όσο για τις ΗΠΑ, δεν νομίζω ότι είναι θέμα στρατού αλλά θέμα δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος.
     Σημείωση: η φιλελεύθερη λογική θα επέβαλε τεράστια κουρέματα και σκάσιμο της φούσκας, όχι αυτό που συμβαίνει σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

     • MCA avatar
      MCA @ Χμμ 16/12/2012 21:28:08

      Η περιχαράκωση που ανέφερα δεν είναι κάτι που θα επιδιώξουμε.Θα γίνει αναγκαστικά στο τέλος και όχι από εμάς αλλά από τους Ευρωπαίους.Και φυσικά προτιμώ να είμαστε μέσα όταν θα γίνει αυτό.Εκτός βέβαια αν διαλύσουν το μαγαζί από μόνοι τους πράγμα πολύ πιθανό.Επίσης συμφωνώ μαζί σου ότι ένα μέτρο θα ήταν και ο προστατευτισμός,η περιχαράκωση που ανέφερα παραπάνω εντός της Ευρωπα'ι'κής Ένωσης.Για την χώρα μας συμφώνησα και προηγουμένως μαζί σου.Θα το ονόμαζα Κουμουνιστικό Καπιταλισμό με ιδρυτή τον Ανδρέα Παπανδρέου.Όσο για τις ΗΠΑ το βασικό όπλο που τους έχει μείνει σε σχέση με το ένδοξο πρόσφατο παρελθόν τους και διατηρούν το δολάριο ως παγκόσμιο νόμισμα είναι ο στρατός και τα πυρηνικά τους.Όλοι τις φοβούνται και τις σέβονται.Πολλοί δε όπως η Ευρώπη,η Ιαπωνία και η Σαουδική Αραβία είναι υπό την προστασία τους.Η ισχύ τους δημιουργεί ασφάλεια στους επενδυτές.Γι αυτό αγοράζουν δολάρια θέλουν το προστάτη ικανοποιημένο και ετοιμοπόλεμο.Όταν πάψουν οι ΗΠΑ να είναι ισχυρές στρατιωτικά να δεις πως θα λακίσουν ένας ένας.Για την σημείωση σηκώνει πολύ συζήτηση με περισσότερες λεπτομέρειες.

 23. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 16/12/2012 09:31:40

  Δεν υπαρχει πια ανατολικο μπλοκ.Υπαρχει μια ενιαια Ευρωπη οπου καποιοι ξεκινουν για ιστορικους λογους απο καλυτερη θεση απο αλλους.
  Τιποτε ομως δεν αποκλειει οι εσχατοι να εσονται πρωτοι.

 24. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 16/12/2012 10:59:18

  1. οι ρίζες και οι αιτίες βρίσκονται στις ασκούμενες τα τελευταία 30 περίπου χρόνια πολιτικές.
  1.α. Οι ασκούμενες πολιτικές πέραν του λαϊκίστικου, πελατειακού και διεφθαρμένου χαρακτήρα τους, ήταν και ανεπαρκείς, λαθεμένες και μη ανταποκρινόμενες με τις πραγματικές δομές, ανάγκες και δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, καθώς και με τις διεθνείς εξελίξεις.
  Κύριο αποτέλεσμά τους ήταν η αποβιομηχανοποίηση, ο υπέρμετρος καταναλωτισμός και ο δημοσιοϋπαλληλισμός (όχι μόνο λόγω των υπαλλήλων, αλλά και λόγω των "δημοσίων υπαλλήλων" επιχειρηματιών / εργολάβων, π.χ, ασφαλτοστρώστες / τσιμεντοστρώστες).

  2. Τα κράτη δεν υπάρχουν ανεξάρτητα από το διεθνή περιβάλλον. Με τις αλλαγές στην Α. Ευρώπη, την είσοδο στην παγκόσμια οικονομία της Κίνας κι άλλων του λεγόμενου τρίτου κόσμου χωρών, αλλά και την ταυτόχρονη απελευθέρωση των χρηματοπιστωτικών αγορών και του εμπορίου και της τεχνολογίας το διεθνές περιβάλλον άλλαξε ραγδαία. Οι εξελίξεις αυτές ήταν και είναι εξ αντικειμένου αρνητικές για κάποιες χώρες. Για τη χώρα μας αρνητικές.

  Η ευθύνη των πολιτικών μας ελίτ έγκειται και στο γεγονός πως δεν άσκησαν έγκαιρα πολιτικές προσαρμογής της Ελλάδος στις αναφερόμενες εξελίξεις. Η ευθύνη τους δε είναι μεγαλύτερη διότι είτε ήξεραν και δεν έπραξαν (αδιάφοροι/ανεπαρκείς) , είτε δεν ήξεραν (άρα ανίκανοι).
  Ήδη την περίοδο 1989 – 1992 τα πανεπιστήμια της Β. Ευρώπης εστίασαν πρώτιστα το ενδιαφέρον τους στο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης. Οι επιστημονικές έρευνες προετοίμασαν τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ των χωρών αυτών να προσαρμοστούν στη νέα διεθνώς κατάσταση πραγμάτων. Στη Σκανδιναβία και την Κ. Ευρώπη ασκείται ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μεθοδικά πολιτική προσαρμογής, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας δομούν το Μνημόνιο. Αποτελέσματα μέχρι σήμερα, μεταξύ των άλλων:
  προσαρμογή της παραγωγής, αναζήτηση νέων τομέων παραγωγής με υψηλό εθνικό πλεονέκτημα, υποτίμηση τομέων παραγωγής με χαμηλό πλέον βαθμό ανταγωνιστικότητας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας, αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων, περιορισμός του Κράτους Πρόνοιας, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, περιορισμό της γραφειοκρατίας, ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ ή/και λειτουργίας του με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια (δηλ. άσκηση μεν εθνικής πολιτικής, όχι, όμως, κοινωνικής) και διατήρηση της σχέσης εξαγωγές /εισαγωγές σε επίπεδα ικανοποιητικά.
  Επομένως, έχει επιτευχθεί σταδιακή προσαρμογή. Στη χώρα η προσαρμογή γίνεται πλέον με τη μορφή ηλεκτροσόκ.

  Το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης και της φιλελευθεροποίησης δεν είναι βέβαια και σε καμία περίπτωση μόνο ιστορική εξέλιξη, αλλά και πολιτικοοικονομική επιλογή. Ισχυρά παγκοσμίως πολιτικοοικονομικά κέντρα επιδιώκουν την επιβολή των συμφερόντων τους. Είναι αυτό που αποκαλείται τρίτος παγκόσμιος πόλεμος με όπλο την οικονομία και το σύγχρονο αυτής μέσο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
  Η νέα αυτή μορφή πολέμου επιβάλει νέες μορφές αντίστασης.
  Κι αυτές είναι οικονομικοπαραγωγικές.
  Πρόκειται για το τέλος της αθωότητας του ηρωισμού και του πολιτικού ρομαντισμού!


  Λύση:
  Η Ιστορία και η Πολιτική δεν είναι φαρμακολογία για να δίνει χάπι γιατρειάς.
  Οι πολιτικές δυνάμεις, που πληρώνονται από του πολίτες, οφείλουν να βρουν τις λύσεις.
  Οι Πολίτες οφείλουμε να πάρουμε την τύχη μας και την τύχη του Έθνους στα χέρια μας και να επιβάλλουμε τις λύσεις.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Μανιάτης 16/12/2012 12:05:34

   Αγαπητέ Μανιάτη, για μια φορά ακόμη εξαιρετικός! Προσυπογράφω.

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ akenaton 16/12/2012 15:43:25

    Αγαπητέ akenaton,

    έχουμε ηθική υποχρέωση επέναντι στον εαυτόν μας να δημιουργουμε γνώση και να την εκφράζουμε με εντιμότητα και ειλικρίνεια.
    Για να το πετύχουμε πρέπει να αντιπαλέψουμε με τα κατά συνθήκη ψεύδη.

  • MCA avatar
   MCA @ Μανιάτης 16/12/2012 12:59:54

   Μόνο που η Κίνα μπήκε στην παγκόσμια οικονομία με τους δικούς της όρους εκμεταλευόμενη βέβαια το μεγαλό της πληθυσμό και το φθηνό εργατικό της δυναμικό.Όμως αυτά κατά την γνώμη μου δεν είναι τα κύρια όπλα που χρησιμοποίησε για να πετύχει την άνοδο της.Το κύριο όπλο είναι ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ της.Δεν δανείζεται το νόμισμα της,ούτε το αφήνει να διαπραγματεύεται στις αγορές.Φαντάσου εάν ήταν ελεύθερο το Κινέζικο νόμισμα πόση θα ήταν η αξία του σε σχέση με το δολάριο ή το ευρώ.Πιθανόν να μιλούσαμε για μη ανταγωνιστική οικονομία παρά τα χαμηλά μεροκάματα.Επίσης το Εθνικό της Χρέος θα ήταν πολύ υψηλότερο.Επιπλέον από όσο γνωρίζω το ύψος των μισθών των ιδιωτικών υπαλλήλων είναι υπό την άμεση εποπτεία του κράτους.Μπορεί οι πολυεθνικές να πληρώνουν χαμηλά αλλά μέσα σε κάποια όρια που έχουν συμφωνήσει με το κράτος.
   Και το ερώτημα είναι:Μπορεί οποιαδήποτε Φιλελεύθερη Δυτική Χώρα να αντιμετωπίσει η να ανταγωνιστεί την Κίνα;Η απάντηση είναι όχι υπό τους όρους της νεοφιλελεύθερης οικονομίας.Είναι άνισος ανταγωνισμός.Μπορεί αυτού του τύπου η οικονομία να απέδωσε για τους Δυτικούς τις τελευταίες δεκαετίες αλλά όχι πλέον.Διότι πριν είμασταν μόνοι μας.Τώρα οι σκλάβοι ξύπνησαν και απαίτουν μια καλύτερη ζωή.Και δεν χαζοί βέβαια να δανείζονται το νόμισμα τους ούτε να το άφησουν ελεύθερο στην αγορά, στις ορέξεις των ιδιωτών.Η Παγκοσμιοποιημένη φιλελεύθερη οικονομία όπως αναφέρεις και εσύ δεν είναι απλά μόνο μια ιστορική εξέλιξη αλλά είναι και μια πολιτικοοικονομική επιλογή.Δεν είναι και δεδομένη, όπως παν να μας την περάσουν συμπληρώνω εγώ.Παγκοσμιοποίση ίσως γίνει στο μακρινό μέλλον αλλά τότε δεν θα είναι κυρίαρχη γλώσσα τα Αγγλικά, ούτε κυρίαρχη πολιτική ο φιλελελευθερισμός και δεν θα κυριαρχούν τα ήθη και έθιμα του Δυτικού Κόσμου.

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ MCA 16/12/2012 14:09:07

    "Μπορεί οποιαδήποτε Φιλελεύθερη Δυτική Χώρα να αντιμετωπίσει η να ανταγωνιστεί την Κίνα;Η απάντηση είναι όχι υπό τους όρους της νεοφιλελεύθερης οικονομίας.Είναι άνισος ανταγωνισμός."
    Ποιό είναι το θεωρητικό πλαίσιο προσέγγισης πίσω από τη θέση αυτή;
    Ποίου είδους οικονομία μπορεί π.χ. να ανταγωνιστεί την Κίνα;
    Όπως είναι γνωστό η Κίνα ασκεί εσωτερικά έναν άκρατο, πρωτόγονο καπιταλισμό. Και βέβαια δε μπορεί η Ευρώπη να ανταγωνιστεί οικονομία που ασκεί πλήρως εξαθλιωτική πολιτική.
    Το μοντέλο της Κίνας με τον άκρατο καπιταλισμό και τον πολιτικό ολοκληρωτισμό το λιμπίζονται κάποιοι και για την Ευρώπη.
    Τι προτείνεις για την αντιμετώπιση της Κίνας; Συναλλαγματική πολιτική; Ή τι;

    • Karenin avatar
     Karenin @ Μανιάτης 16/12/2012 14:31:02

     Η ελλάδα είναι μια μικρή χώρα που μπαίνει εύκολα τάξη. Με ΑΕΠ γύρω στα 180-200δισ. μπορεί εύκολα να διατηρηθεί ένα αξιοπρεπές ευρωπαικό κράτος. Και η μεγαλύτερη προίκα της χώρας που ακόμη είναι αφάγωτη είναι να λειτουργήσουν οι δομές του κράτους στο 70% ενος ευρωπαικού.

    • MCA avatar
     MCA @ Μανιάτης 16/12/2012 23:20:41

     H μία λύση θα ήταν να αναγκαζόταν η Κίνα να αφήσει το νόμισμα της να διαπραγματεύεται ελεύθερα στις αγορές.Αυτόματα θα πολαπλασιαζόταν η αξία του σε σχέση με τα άλλα νομίσματα.Επίσης θα είχαμε έξτρα υποτίμηση του Ευρώ. Πολλοί θα το πουλούσαν για να αγοράσουν Κινέζικο.Εν αντιθέση με το δολάριο το οποίο δεν θα είχε τόσο μεγάλη μείωση για το λόγο ότι είναι το παγκόσμιο νόμισμα.Αυτόματα η τιμή των Κινέζικων προϊόντων θα πολαπλασιαζόταν και θα βρίσκαμε την ισυχία μας ή τουλάχιστον θα τους ανταγωνιζόμασταν με πιό δίκαιους όρους.Από την στιγμή που η Κίνα δεν θα υποχωρούσε στις πιέσεις τότε δεν βλέπω άλλο δρόμο από τον πλήρη έλεγχο των ισοτιμιών των νομισμάτων με διακρατικές συμφωνίες μέσω παγκόσμιων οργανισμών.Όποιος δεν σέβεται τις συμφωνίες δασμοί στα προϊόντα του.Επίσης μου φαίνεται παράλογο γιατί θα πρέπει μια χώρα να δανείζεται το νόμισμα της.Ίσως να χρειαστεί να δανειστεί άλλο νόμισμα αλλά το δικό της γιατί;Δεν μπορώ να καταλάβω τι και ποιούς εξυπηρετεί αυτό το πράγμα.Η Κίνα φυσικά δεν κάνει κάτι τέτοιο.Τυπώνει όσο και όποτε χρειάζεται.Οι ΗΠΑ,η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες γιατί να μην κάνουν το ίδιο;Τα χρέη τους θα ήταν μικρότερα και δεν θα μας ρουφούσαν το αίμα με τους φόρους.Για την Κίνα θα συμφωνήσω μαζί σου ότι το πολίτευμα της είναι ολιγαρχικό.Παλαιότερα πίστευα ότι για να λειτουργήσει ο καπιταλισμός χρειάζεται την Δημοκρατία γιατί η ελευθερία της άποψης και των ιδεών βοηθάει την πρόοδο και την ανάπτυξη της οικονομίας.Όμως βλέποντας την Κίνα διαπίστωσα ότι έκανα λάθος.

  • MCA avatar
   MCA @ Μανιάτης 16/12/2012 14:42:00

   Μόνο που η Κίνα μπήκε στην παγκόσμια οικονομία,εκμεταλευόμενη βέβαια το πληθυσμό της και το χαμηλό εργατικό κόστος,με τους δικούς της όρους.Τα βασικά όπλα όμως που χρησιμοποιεί,κατά την γνώμη μου, και αναπτύσεται γρήγορα δεν είναι αυτά. Είναι ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ της.Δεν δανείζεται το νόμισμα της,ούτε το αφήνει να διαπραγματεύεται ελεύθερα στην αγορά.Φαντάσου τι αξία θα είχε το κινέζικο νόμισμα εάν διαπραγματευόταν ελεύθερα αυτήν τη στιγμή.Θα είχε πολλαπλάσια αξία σε σχέση με την σημερινή.Δεν θα μιλούσαμε πλέον για μια ανταγωνιστική οικονομία παρά τα χαμηλά μεροκάματα.Επίσης το Εθνικό της χρέος είναι ελάχιστο αφού δεν δανείζεται το νόμισμα της.Η Κίνα χρησιμοποιεί όλα τα πλεονεκτήματα της παγκόσμιας φιλελεύθερης οικονομίας χωρίς να εκτίθεται στα μειονεκτήματα της.Μπορεί κάποια Δυτική Χώρα να την ανταγωνιστεί υπ αυτούς τους όρους;Όπως ανέφερες στο σχόλιο σου το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης και της φιλελευθεροποίησης δεν είναι σε καμία περίπτωση μόνο ιστορική εξέλιξη, αλλά και πολιτικοοικονομική επιλογή. Εγώ θα πρόσθετα ότι δεν είναι καν κάτι δεδομένο όπως μας το παρουσιάζουν.Η Δυτικές Χώρες λειτούργησαν επιτυχημένα την φιλελεύθερη οικονομία μετά την πτώση του Ανατολικού Μπλοκ.Αυτό συναίβει γιατί δεν είχαν ανταγωνισμό.Τώρα όμως που ξεφυτρώνουν καινούργιοι παίκτες που δεν έχουν όρεξη να παίξουν το παιχνίδι με τους νεοφιλελεύθερους όρους τα πράγματα αλλάζουν.Μην θεωρούμε λοιπόν δεδομένη την παγκοσμιοποίηση υπό φιλελεύθερους όρους.Πιστεύω ότι δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους ισχυρούς του Δυτικού Κόσμου γιατί κυριευμένοι από το πάθος του ατομικού κέρδους βαδίζουν προς την αυτοκτονία.Διάλυση των οικονομιών τους,μεροκάματα του ενός ευρώ.Συνεπώς όσες προσπάθειες και να κάνουμε από μόνοι μας για να επιβιώσουμε δεν αρκούν.Εάν οι δυτικοί προστάτες μας δεν αλλάξουν μυαλά και πολιτικές των μέλλον μας θα είναι δυσίωνο.Ίσως το μόνο εξτρά μέτρο που πρέπει να έχουμε έτοιμο για εφαρμογή εάν χρειαστεί είναι το εθνικό νόμισμα.

 25. Zame avatar
  Zame 16/12/2012 14:02:52

  Μανιάτης είπε:
  16/12/2012 στις 10:59 am ++++++++++++++++


  pc:
  *Aφου οι πολιτες οφειλουμε να παρουμε την τυχη μας στα χερια μας & να επιβαλουμε λυσεις ..τοτε γιατι η Πολιτικη και η Ιστορια δεν συμβάλει στην αναβαθμισμένη αναγκαια.. "φαρμακολογια"
  *και οι πολιτικές δυνάμεις που πληρώνονται από τους πολίτες..ΟΦΕΙΛΟΥΝ..ΓΕΝΙΚΑ..ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ..αλλα παραλληλα
  δίνει απάντηση στην ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ των ΦΟΡΩΝ..που χρησιμοποιηθηκαν για να ΕΓΚΛΩΒΙΣΟΥΝ τους πολιτες ετσι ωστε να "διασκορπιστουν" οι ευθυνες..αλλα δυστυχως αυτες δεν θα παυουν να "φωσφορίζουν"

 26. Zame avatar
  Zame 16/12/2012 15:27:11

  και δυστυχως ΔΕΝ βγαίνει η "εξίσωση" όσο ο άνθρωπος θα υπάρχει για να εξυπηρετεί το χρήμα...
  ίσως ένα κοκτέιλ από ..Συναλλαγματική πολιτική πού να συμπληρώνεται από προδιαγραφές παραγωγής + την αναπάντεχη & επιτάχυνση της συμμετοχής της τεχνολογίας στην παραγωγη & εργασία + εισόδημα που ειναι= η κατανάλωση..ακυρώνει την πλεονάζοντα παραγωγή (επιβαρύνει επιπλέον την μόλυνση..κλπ).. ενισχύοντας την αναπόφευκτη ολοενα & μη αναστρέψιμη ανεργία...η ?
  & η κατανάλωση πως & από ποιούς θα απορροφηθεί ..από το 10% που κατέχουν τον σωρευμένο πλούτο?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.