#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/03/2011 17:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θάνατος από επιμήκυνση!..

Του Γιώργου Καισάριου

Την Παρασκευή λοιπόν η σύνοδος κορυφής αποφάσισε μεταξύ άλλων την επιμήκυνση του ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ κατά 7,5 χρόνια και τη μείωση του κόστους δανεισμού κατά 100 μονάδες βάσης στο 4,2%. Η Ιρλανδία δεν ήταν τόσο τυχερή. Δεν πήρε τίποτα!

Η κυβέρνηση πανηγυρικά μας λέει ότι βγήκε κερδισμένη από την αναμέτρηση και ότι ο χαμηλότερος τόκος θα μας εξοικονομήσει περίπου 6 δισ. ευρώ.

Δηλαδή και με το συμπάθιο, αλλά ειχε άλλη επιλογή η Ευρώπη από το να επιμηκύνει αυτό το δάνειο;

Το πιο κάτω διάγραμμα είναι τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το site του υπουργείου οικονομικών όπου δείχνει τις λήξεις ομολόγων τα επόμενα χρόνια: 

Σε αυτά θα πρέπει από το 2014 και μετά να προσθέσουμε κάθε χρόνο και τα περίπου 17 δισ. σε δάνεια μαζί με τους τόκους της τρόικας (τριμερής χρηματοδότηση αγαπητέ αναγνώστη). Έτσι μόνο για το 2014 έχουμε περίπου 65 δισ. που θα πρέπει να εξευρεθούν για αποπληρωμή παλαιοτέρων δανείων και ομολόγων.

Το ερώτημα είναι, πιστεύει κανείς ότι θα μας τα δώσει αυτά η αγορά; Το πιστεύει αυτό η κυβέρνηση; Το πιστεύουν στην ΕΕ; Ασφαλώς και δεν το πιστεύουν. Για αυτό τον λόγο άλλωστε επίσης αποφασίστηκε να αγοράζει απευθείας το χρέος μας το ταμείο EFSF και ESM στο μέλλον. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Τα χρέος αυτό θα θεωρείται διακρατικό δάνειο με τις ίδιες ιδιότητες του σημερινού δανείου των 100 δισ. Με λίγα λόγια, θα είναι από δύσκολο έως αδύνατο να μην πληρωθεί. Έτσι λοιπόν, το πρόβλημα αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους διαπεράστηκε με πολιτικά μέσα.

Γράψε Χ αγαπητέ αναγνώστη στα περί του ότι θα γυρίσουμε στις αγορές φέτος, του χρόνου ή του πάρα χρόνου. Όσοι λοιπόν ανησυχούσαν για το ότι δεν θα γυρίσουμε σύντομα στις αγορές έπειτα από μια αναδιάρθρωση, να ξέρουν ότι τώρα δεν θα γυρίσουμε πίσω στις αγορές για τα επόμενα 30 χρόνια! Δεν τις χρειαζόμαστε τις αγορές, θα έχουμε τον “Big Brother”, την ΕΕ, να μας δανείζει, να μας νταντεύει για πάντα.

Η Ευρώπη λοιπόν με την συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης αποφάσισε ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποκλείεται και δεν είναι στο πρόγραμμα. Η Ελλάδα θα πρέπει με οποιοδήποτε τρόπο να συνεχίσει να δανείζεται για να πληρώνει τους πιστωτές της.

Έτσι λοιπόν θα πάρουν άφεση αμαρτιών όλοι αυτοί που μόχλευσαν τους ισολογισμούς τους μέχρι το λαιμό… δεν θα χάσουν τίποτα. Άφεση αμαρτιών πήραν και οι ελληνικές τράπεζες που μανιωδώς αγόραζαν ελληνικό χρέος με δάνεια από την ΕΚΤ (ένα είδος επιτοκιακού carry trade) με σκοπό τα υπέρ κέρδη. Θα σωθούν οι τραπεζίτες και δεν θα πάρουν καμία χασούρα για να λέμε ότι δεν έχουμε ταμειακά πτωχεύσει, ενώ στην πραγματικότητα η οικονομία, η χώρα και ο παραγωγικός μας ιστός είναι σε κώμα.

Η εξεύρεση πόρων με σκοπό να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε αυτό το χρέος θα είναι η ταφόπλακα στην οικονομία της χώρας μας. Οι πόροι που απαιτούνται για τους τόκους θα προσεγγίσουν στο μέλλον το 9% του ΑΕΠ (7% ήταν φέτος). Όσο για ανάπτυξη, δεν γνωρίζω καμία περίπτωση οικονομίας στον κόσμο που κατάφερε και αναπτύχτηκε με τέτοιο χρέος. Αλλά ακόμα και αν υπαρχει, μάλλον θα είναι ειδική περίπτωση για ειδικούς λόγους και είμαι σίγουρος ότι εμείς δεν θα επαναλάβουμε αυτό το θαύμα. Πέραν αυτού όμως, έχουμε εξηγήσει για ποιο λογο δεν θα δούμε ανάπτυξη (Γιατί δεν θα δούμε ανάπτυξη (σύντομα) , Γιατί δεν θα δούμε ανάπτυξη (σύντομα) ΙΙ) 
 
Όσοι φοβούνται τις επιπτώσεις μιας αναδιάρθρωσης, δεν έχουν σκεφτεί τις επιπτώσεις μιας μακροχρόνιας ύφεσης που δεν θα έχει τελειωμό. Δεν έχουν σκεφτεί τις επιπτώσεις του φαινομένου του ζωντανού νεκρού (zombie), όπως της Ιαπωνικής οικονομίας τα τελευταία 20 χρόνια.

Η Ιαπωνία όμως είναι μια πολύ ανταγωνιστική οικονομία. Παράγει προϊόντα και υπηρεσίες προστιθεμένης αξίας και είχε όλο αυτό το διάστημα τεράστια εμπορικά πλεονάσματα. Αυτό είναι άλλωστε που τους έσωσε, παρ΄ όλο που το πραγματικό (real) ΑΕΠ της Ιαπωνίας είναι αμετάβλητο τώρα και μια δεκαπενταετία.

Η Ελλάδα όμως δεν έχει ούτε εμπορικά πλεονάσματα και ούτε είναι ανταγωνιστική. Και χάρη στους ανεπαρκείς θεσμούς μας (και κατ΄ επέκταση στα ανεπαρκή πρόσωπα που αναδεικνύονται στην εξουσία), δεν νομίζω να αλλάξει αυτή η κατάσταση σύντομα.

Είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσό των 50 δισ. από πωλήσεις κρατικής περιουσίας και είμαι επίσης σίγουρος όταν θα έρθει η στιγμή, η ΕΕ θα βρει κάποιο λόγο για να συνεχιστεί το κουκλοθέατρο και να συνεχίζει να μας δανείζει για να έχουμε να λέμε ότι δεν έχουμε πτωχεύσει.

Την Παρασκευή ενώ οι τραπεζικές μετοχές έτρεξαν να προεξοφλήσουν τα καλά μαντάτα –το ότι κανείς δεν θα υποστεί κούρεμα – η αγορά ομόλογων δεν ήταν αισιόδοξη.  Συνήθως (όχι πάντα) έχει δίκιο η αγορά ομολόγων. Λογικά όμως το επόμενο διάστημα θα πρέπει να δούμε ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών. Μέχρι που, δεν ξέρω, αλλά να είστε σίγουροι ότι αν δεν μηδενίσουν οι τράπεζες από ένα κούρεμα, θα πάθουν τα ανάλογα από τα επισφαλή δάνεια. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ελληνική οικονομία και οι πολίτες αυτής της χώρας θα τραβήξουν τα πάθη του Χριστού στο όνομα του ότι δεν έχουμε πτωχεύει και ότι δεν πρέπει να γίνονται κουρέματα.

Οι πολιτικοί αυτής της χώρας πανηγυρίζουν διότι νομίζουν ότι έλυσαν το πρόβλημα μας. Είναι όμως οι ίδιοι πολιτικοί (και παρατάξεις) που έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα. Είναι οι ίδιοι που δημιούργησαν αυτή την αναποτελεσματική οικονομία. Είναι οι ίδιοι που δεν πιστεύουν στην αγορά και για αυτό δεν θέλουν να εφαρμόσουν λύσεις στα πλαίσια της αγοράς. Είναι οι ίδιοι που νομίζουν ότι αρκεί να υπαρχει πολιτική θέληση και βούληση και μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα και είναι οι ίδιο που δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει χρέος 150% του ΑΕΠ. Πάνω από όλα είναι οι ίδιοι που μας έλεγαν ότι “λεφτά υπάρχουν”.

Η ιστορία θα δείξει ότι η χειρουργική επέμβαση πέτυχε μεν (δεν είχαμε αναδιάρθρωση), αλλά απεβίωσε ο ασθενής. Το δε πόρισμα του ιατροδικαστή θα λέει: Θάνατος από επιμήκυνση

Πηγή: www.capital.gr

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ορθολογιστής avatar
  Ορθολογιστής 14/03/2011 18:07:48

  Πολλοί όμως είναι εκείνοι, εκτός βεβαίως τών Γερμανών, οί οποίοι δέ δείχνουν καί τόσο ενθουσιασμένοι από τήν βοήθεια πού προσφέρεται στήν Ελλάδα.
  Νά μία σελίδα τών Φινλανδών στό Facebook μέ 14800 μέλη, αναφορικά μέ τό συγκεκριμένο ζήτημα.
  http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=118322964855998

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ Ορθολογιστής 14/03/2011 22:13:53

   καμιά μετάφραση;!

 2. neotera avatar
  neotera 14/03/2011 18:09:55

  Πολύ καλό ! Ειδικά θα πρέπει να προσέξουμε αυτο που λέει ο Καισάριος ότι οι "λύσεις" της Παγκόσμιας διακυβέρνησης είναι έξω από τα "πλαίσια της αγοράς". Εκεί ακριβώς είναι το πείραμα της επιβολής ολοκληρωτισμού στην άτυχη Ελλάς.

 3. drider avatar
  drider 14/03/2011 20:06:22

  Η επόμενη φάση, θα είναι μάλλον έμμεση αναδιάθρωση μέρους του χρέους (με επαναγορά "κουρεμένων" ομολόγων) και με τις ευλογίες της Ευρώπης (χωρίς έξοδο από το ευρώ). Νομίζω ότι το EFSF "προικοδοτήθηκε" με τη δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα κατευθείαν από την πρωτογενή αγορά, αν παραστεί η ανάγκη...

  Επίσης είναι πιθανή η λήψη απόφασης για την έκδοση ευρωομολόγου "ανάπτυξης". Όπως και για την επιβολή φόρου σε όλες τις χρηματοικονομικές συναλλαγές πανευρωπαϊκά, η οποία μπορεί να δημιουργήσει ένα αντίστοιχο αποθεματικό.

  Δεν ξέρω σε τι βαθμό θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες προς όφελος μας, αλλά νομίζω ότι πλέον έχουν αλλάξει αρκετά δεδομένα.

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 14/03/2011 20:17:26

  Αντε να δουμε σε τι επιπεδο θα φτασουν οι σημερινες συζητησεις στα πανελς των ΜΜΕ. Ολα τα κομματα δε θα συμμετασχουν?? Ειμαι πολυ περιεργος. ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ.
  Θα πεσουν οι μασκες??

  ΠΠ

  • kiki avatar
   kiki @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 14/03/2011 21:49:32

   Πεσαν οι μασκες ΠΠ, πεσαν .

 5. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 14/03/2011 20:19:07

  Εγω κολλαει αμεσα... και να εχουν μια σελιδα να μελετησουν οι απανταχου διανοιες... ημεδαπες κ αλοδαπες.

  Εχθροι του Λαου ειναι οι ψευτες και τα ΜΜΕ.
  Το δανειστηκα…..
  Το μνημόνιο έλεγε ότι δανείστηκαμε 110 με τόκο 5,2% για 3 χρόνια δηλαδή :
  110 x 0,052 x 3 = 17,16 δις τόκους

  Με την επιμήκυνση 7 ετών και τόκο 5,2% θα πληρώναμε
  110 x 0,052 x 7 = 40,04 δις τόκους

  Ενώ με τον νεο μειωμένο τόκο 4,2% θα πληρώσουμε
  110 x 0,042 x 7 = 32,34 δις τόκους

  ΔΗΛΑΔΗ 15,18 δις ΠΑΡΑΠΑΝΩ!
  ————————————————-
  Αν τελικά δεχτούν την επιμήκυνση οι Γερμανοί, τα τρία χρόνια της περιόδου χάριτος και τα δύο χρόνια αποπληρωμής αυξάνονται σε τέσσερα χρόνια περιόδου χάριτος και επτά χρόνια περιόδου αποπληρωμής (ethnos.gr).

  Μιλάνε όμως για ένα “μικρό” αντίτιμο της “επιμήκυνσης! Από 0,1% έως 0,3%. Το “μικρό” αυτό αντίτιμο μεταφράζεται σε 40% με 60% δις ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΟΚΟΥΣ!

  110 δις × 0.05 × 3 έτη = 16,50 δις τόκοι
  110 δις × 0.053 × 10 έτη = 58,30 δις τόκοι (για ο,3% αυξηση)

  ΠΠ

 6. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 14/03/2011 21:40:18

  Πολύ καλό άρθρο. Μάλλον είμαστε ένα πολύ χρήσιμο πειραματόζωο, ώστε στο τέλος να πτωχεύσουμε (διακριτικά), αφού έχουν δοκιμαστεί επάνω μας όλες οι πιθανές "λύσεις". Κάτι σαν "υποθέσεις εργασίας" εφαρμοζόμενες σε πραγματικό υποκείμενο.

 7. Προφήτης avatar
  Προφήτης 14/03/2011 22:13:05

  Δεν θα πτωχεύσουμε ποτέ.
  Δεν σφάζεις την αγελάδα που αρμέγεις καθημερινά.

  ΔΕΗ,
  ΕΥΔΑΠ,
  ΟΠΑΠ,
  υπόλοιπος ΟΤΕ,
  ΕΛΠΕ,
  ΟΣΕ,
  ορυκτός πλούτος στη Β. Ελλάδα,
  ιδιωτικές κλινικές με αλλοδαπούς διευθυντές και συνδυασμό με τουρισμό, στα νησιά,
  ζώνες τουρισμού στις καλύτερες παραλίες υπό ξένη κυριαρχία, όπως το Αεροδρόμιο Σπάτων όπου ΔΕΝ ισχύει η Ελληνική Νομοθεσία,
  καδ

  Α, στο χώρο θα κυκλοφορούν κάτι αναμαλλιασμένοι, κακοντυμένοι με ένα ακατανόητο γλωσσικό ιδίωμα, "Ελληνικά".
  Ό,τι μαζεύουν οι κακοντυμένοι θα δίνεται για να πληρωθούν αυτά με τα οποία αγοράστηκε η "επιφάνεια". Τους αγόρασαν με τα ίδια τα λεφτά τους.

  Εκτός εάν ...

 8. rally monkey avatar
  rally monkey 14/03/2011 22:50:11

  αρθρο cocktail 5 facts + 3 αυθαιρετα συμπερασματα και βγαλε ακρη ..
  Όσοι φοβούνται τις επιπτώσεις μιας αναδιάρθρωσης, δεν έχουν σκεφτεί τις επιπτώσεις μιας μακροχρόνιας ύφεσης που δεν θα έχει τελειωμό.
  και ποιος του λεει ο'τι με την αναδιαρθρωση
  - θα αποφυγουμε την μακροχρονια υφεση?
  - ο'τι μπορεις να επανακινησεις την οικονομια ευκολοτερα μετα απο αναδιαρθρωση παρα οταν εχεις να εξυπηρετησεις μεγαλο χρεος?
  ευκολα τα πραγματα δεν ειναι - αλλα καιω τα χαρτια που εχω δεν ειναι λυση,
  και ποιος του λεει ο'τι οι αγορες θα ειναι κλειστες ?
  - αμα υποψιαστουν ο'τι δεν χρεωκοπεις (επειδη υπαρχει backstop το EFSF) και πληρωσεις και κατιτις παραπανω .. να δεις πως θα ρθουν..
  και ποιος του λεει τελικα σε τι περιβαλλον επιτοκιων θα ειμαστε διεθνως το 2015 ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.