#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/09/2011 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η «Laptop & Latte» γενιά βρήκε το Κόμμα της ;
Το δημοσίευμα που παραθέτουμε παρακάτω είναι από τον  διαδικτυακό Spiegel. Πιστεύουμε ότι και λόγω της κίνησης των «Αγανακτισμένων» παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η πολιτική εμφάνιση των Γερμανών «Πειρατών» μπορεί να θεωρηθεί ως συνέχεια της πρώτης εκδήλωσης του φαινομένου, στη Σουηδία, όπου είχε αποκλειστικό στόχο την κατάργηση των copyrights.

Οι Γερμανοί Πειρατές είναι κόμμα αυτό-οργάνωσης «από τα κάτω» και η επιτυχία τους στο Βερολίνο απηχεί το πρωτεύον πρόβλημα της πολιτικής σε όλο το Δυτικό Κόσμο : την κρίση αντιπροσωπευτικότητας.

Οι κοσμογονικές εξελίξεις στην Τεχνολογία και η συγκέντρωση κεφαλαίου σε περιορισμένο κύκλο επέβαλαν νέα μορφή κοινωνικής οργάνωσης και νέες κοινωνικές σχέσεις, που αφενός οδήγησαν ευρέα στρώματα βίαια στο περιθώριο αφετέρου προκάλεσαν στους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης απογοήτευση και οργή για τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, αφού οι τελευταίοι δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν τούς εκλογείς τους από την πλήρη κοινωνική επικράτηση ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων.

Οι Πειρατές στη Γερμανία, με τις ιδιαιτερότητες τους (μαλακά ναρκωτικά και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα), προοιωνίζουν μια, ακόμη στα σπάργανα, απόπειρα αντίδρασης των πολιτών στην «μάταιη ψήφο».

Όπως έγραψε μια γερμανική εφημερίδα «Στην Αθήνα και στη Μαδρίτη οι νέοι αγανακτούν. Στο Βερολίνο πάνε και ψηφίζουν».

Μια ιδιαίτερη παράμετρος επισημαίνεται από τους Financial Times Deutschland  : «Το γεγονός ότι το κόμμα μπόρεσε να προσελκύσει πολλούς μη-ψηφίζοντες δείχνει πόσο (εκλογικό) δυναμικό έχει παραμεληθεί από τα καθιερωμένα κόμματα κατά στο παρελθόν».

Κάτι που οφείλει να ληφθεί υπόψη και στην Ελλάδα.

Αλλά οι Πειρατές στέλνουν στους παραδοσιακούς πολιτικούς σχηματισμούς και το ισχυρό, δαρβινικό θα λέγαμε μήνυμα : αν δεν προσαρμοστείτε στους καιρούς κινδυνεύετε...

Προφήτης

Links:

Γερμανοί «Πειρατές» : http://berlin.piratenpartei.de/

Σουηδοί «Πειρατές» : http://www.piratpartiet.se/international/english

Οι επισημάνσεις στο πρωτότυπο κείμενο δικές μας

Μεταφρασμένο άρθρο Spiegel

 

Η «Laptop & Latte» γενιά βρήκε το Κόμμα τηςΤο Κόμμα των Πειρατών άφησε άναυδο το πολιτικό κατεστημένο της Γερμανίας –και οι ίδιοι έμειναν άναυδοι - την περασμένη Κυριακή, με το να έρθει «από το πουθενά» και να κερδίσει 8,9% των ψήφων στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου

Σκοπεύει τώρα να κερδίσει έδρες στο εθνικό κοινοβούλιο, στις γενικές εκλογές του 2013. Και μπορεί κάλλιστα να το επιτύχει - το Κόμμα εκφράζει  μια φρέσκια πολιτική δύναμη που αντιπροσωπεύει μια ολόκληρη γενιά χρηστών του Διαδικτύου, λένε πολιτικοί παρατηρητές.

Οι Πειρατές ελκύουν ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει με το Διαδίκτυο, για τους οποίους τα παραδοσιακά κόμματα δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν. Πολλοί λαχταρούν ένα νέο, πιο προσιτό, ειλικρινές ύφος πολιτικής που ενστερνίζεται το πνεύμα της εποχής του Διαδικτύου. Βλέπουν το Web ως μια θετική συνιστώσα στη ζωή τους, εκεί που οι κοστουμαρισμένοι, παραδοσιακοί πολιτικοί, κατά τη γνώμη τους, το βλέπουν ως μια απειλή που πρέπει να παρακολουθείται και να ελέγχεται.

Την Τρίτη, σχολιαστές στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης υποστήριζαν ότι οι Πράσινοι και η Αριστερά έχασαν την ευκαιρία που είχαν να προσελκύσουν τη γενιά του Web. Οι Πειρατές είναι μοντέρνοι, αντισυμβατικοί, αναζωογονητικά ερασιτεχνικοί και κατά του κατεστημένου, όπως οι Πράσινοι πριν 30 χρόνια. Και, όπως οι Πράσινοι, μπορεί επίσης να ήρθαν για να μείνουν.

Η αριστερής απόκλισης Berliner Zeitung γράφει:

«Κάποιος θα αναρωτιόταν: Πόσο επιπόλαιη είναι μια πόλη που δίνει 9% των ψήφων της σε πολιτικά αρχάριους; Μπορεί κάτι να θεωρηθεί διασκεδαστικό, όταν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη για τα επόμενα πέντε χρόνια;  Πάντως, οφείλει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, κάτι που η Αριστερά και οι Πράσινοι θα έπρεπε να είχαν κάνει από πολύ νωρίτερα. Αν και το Διαδίκτυο από τις απαρχές του προκάλεσε ρομαντικά οράματα ενός νέου, πιο δίκαιου κόσμου, ούτε η Αριστερά ούτε οι Πράσινοι κατανόησαν ποτέ το πολιτικό δυναμικό του Web. 
«Η γνώση για όλους είναι δύναμη για όλους» - άφησαν τέτοια συνθήματα σε αθέατους χάκερς.

«Οι πειρατές είναι παιδιά του Μαρξ και της Microsoft που προσπαθούν να χειραφετηθούν απ’ αυτούς. Είναι το μόνο κόμμα που αντιμετώπισε το Διαδίκτυο χωρίς δυσπιστία ή επιθυμία να του επιβάλουν έλεγχο. Η επιτυχία τους πηγάζει από το γεγονός ότι έχουν μετουσιώσει την ευφορική κοινωνική εμπειρία που πολλοί συναρτούν με το Διαδίκτυο σε πολιτικό πρόγραμμα, αν και αόριστο».

Η οικονομική εφημερίδα Financial Times Deutschland γράφει:«Οι νεοφερμένοι στην πολιτική σκηνή θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για τα καθιερωμένα κόμματα από ό,τι πολλοί θεωρούν, εκτιμώντας τους ως περιστασιακό φαινόμενο. Μπορούν να δώσουν στους ψηφοφόρους κάτι που οι Πράσινοι, οι Σοσιαλδημοκράτες, η Αριστερά ή το (συνδεδεμένο με τον επιχειρηματικό κόσμο) FDP έχουν έντονα ανάγκη: Όχι μόνο επιτηδειότητα στο Internet αλλά και ένα εντελώς νέο, ανανεωτικό ύφος πολιτικής».

«Οι παραδοσιακοί πολιτικοί φαίνεται να ξεχνούν ότι 57 εκατομμύρια Γερμανοί χρησιμοποιούν τακτικά το Διαδίκτυο. Η «Ιντερνετ-ο-φοβία» των πολιτικών δεν ταιριάζει σε ανθρώπους που συνδέουν το Web με επέκταση των γνώσεών τους, του κύκλου των φίλων τους και των δυνατοτήτων ψυχαγωγίας τους. (Το Διαδίκτυο) Είναι ένα σταθερό, φυσιολογικό μέρος της ζωής τους. Δεν ανέχονται πλέον η μοίρα του να καθορίζεται από μια κυβέρνηση που προφανέστατα δεν το κατανοεί».

«Πολλοί χρήστες του Διαδικτύου θέλουν ελευθερία και δικαιοσύνη στο Web. Έψαχναν για ένα ευνοϊκά διακείμενο προς Διαδίκτυο κόμμα για την “laptop and latte” γενιά - και βρήκαν τους Πειρατές. Το γεγονός ότι το κόμμα μπόρεσε να προσελκύσει πολλούς μη-ψηφίζοντες δείχνει πόσο (εκλογικό) δυναμικό έχει παραμεληθεί από τα καθιερωμένα κόμματα κατά στο παρελθόν».

Η κεντροαριστερή Süddeutsche Zeitung γράφει:

«Η αγάπη για το Διαδίκτυο δεν επαρκεί ως μόνη εξήγηση για την επιτυχία των Πειρατών, δεδομένου ότι συγκριτικά και οι Πράσινοι δεν είναι άσχετοι με το Διαδίκτυο. Βρίσκεται κάπου βαθύτερα. Μπορεί να εντοπιστεί στην εμπειρία ζωής μιας γενιάς που μεγαλώνει σε έναν κόσμο όπου μετρούν η απόδοση, η οικονομική επιτυχία και η προσαρμοστικότητα. Σε αντίθεση με τους γονείς τους, πολλοί οφείλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους γρήγορα, να βρουν δουλειά γρήγορα, να προχωρήσουν στη σταδιοδρομία τους γρήγορα,  ώστε να έχουν χρόνο για να αποκτήσουν οικογένεια».

«Ζουν με την αίσθηση ότι έχουν στερηθεί τα έξαλλα χρόνια της ζωής τους, και με το φόβο της καθυστέρησης σε σχέση με τους υπόλοιπους. Μερικοί έχουν ήδη σταματήσει να ψηφίζουν. Αισθάνονται απόβλητοι σε ένα σύστημα το οποίο γι’ αυτούς είναι σαν ένας υπολογιστής που έχει σταματήσει να ανταποκρίνεται. Οι Πειρατές προσφέρουν καταφύγιο για την ανυπομονησία τους και για την λαχτάρα τους για μια ελευθερία που πολλοί από αυτούς ποτέ δεν απόλαυσαν».

«Οι Πειρατές δεν έχουν απλώς αρπάξει τα θέματα των Πρασίνων, όπως  πολιτικά δικαιώματα, συν-καθορισμός και διαφάνεια. Κάνουν επίσης τους  κέντρο-αριστερούς Σοσιαλδημοκράτες να φαίνονται ντεμοντέ. Ο δήμαρχος Klaus Wowereit (SPD) αποκαλύφθηκε στην έκθεση ηλεκτρονικών ειδών IFA στο Βερολίνο ως ένας που δεν ξέρει πώς να χρησιμοποιεί ένα smart phone και ούτε το χρειάζεται».

Η κεντροαριστερή εφημερίδα του Βερολίνου Der Tagesspiegel γράφει:

«Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους Πειρατές για την ωραιότερη έκπληξη της βραδιάς των εκλογών. Γιατί μας υπενθυμίζουν ότι τα πολιτικά κόμματα προέρχονται από το λαό, και ότι η αυτο-οργάνωση μπορεί (ακόμα) να είναι ο τρόπος ώστε οι άνθρωποι να συναντώνται με σκοπό να επιτύχουν κάτι.»

«Είναι εντελώς ανοικτό το αν και πώς θα αναπτυχθούν πέρα από το Βερολίνο. Αλλά δεν χρειάζεται πολύ φαντασία για να αντιληφθούμε ότι μια επανάσταση, όπως η ψηφιακή, ενδέχεται να έχει εξίσου σοβαρές επιπτώσεις όπως η βιομηχανική επανάσταση, που γέννησε το φιλελεύθερο, το συντηρητικό και το εργατικό κόμμα».

«Οι στόχοι των Πειρατών είναι τόσο ασαφείς όσο και θεμιτοί. Βασικότερο στοιχείο του προγράμματος τους είναι η διαφάνεια, και αυτό τους καθιστά ελκυστικούς επειδή η πολιτική στις μέρες μας ταυτίζεται με το ακριβώς αντίθετο».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. NIK THE GR avatar
  NIK THE GR 24/09/2011 12:48:28

  Οι στοχοι των πειρατων ειναι τοσο ασαφεις οσο και θεμιτοι.
  Πειτε μου παρακαλω μεσα απο την θολουρα της αρνησης και της αποχης τι καλο μπορει να αναδυθει.Τα μεχρι τωρα στ0ιχεια της πολιτικης ιστοριας δειχνουν οτι καθε πολιτικη θεωρια εχει κανονες ,εχει σκοπο,εχει προοπτικη,εχει λογους υπαρξης,εδω τι εχουμε χαβαλες με ψιλοαναρχια και ψιλομαστουρα,κακο ανατυπο των "παιδιων των λουλουδιων".

  • anonymous avatar
   anonymous @ NIK THE GR 24/09/2011 13:37:45

   Δε θα το έβλεπα έτσι. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια φάση όπου το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας πρέπει να αναθεωρηθεί και πολλές εταιρίες να αλλάξουν στρατηγική.

 2. Νικ avatar
  Νικ 24/09/2011 13:20:12

  ψιλοαναρχία κλπ, αλλά είχαν την στοιχειώδη γνώση και οργάνωση και πήραν 9 τοις εκατό. Είναι δηλαδή καλύτεροι οι πολιτικοί που στήνουν μια σελίδα στο διαδίκτυο και την ανανεώνουν κάθε.... έξη χρόνια; Για να μην πούμε για τεχνοφοβικούς αρχικηφήνες που διοικούν εταιρείες κατ'εξοχήν τεχνολογικές και κυριολεκτικά δεν έχουν ανοίξει ποτέ τους το προσωπικό τους email επειδή ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ πως να το κάνουν! Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει στο δημόσιο όπου η χρήση υπολογιστού θεωρείται ακόμη.... προσόν άξιο αμοιβής.

  Η τεχνολογία δεν είναι κάτι το ξένο προς την κουλτούρα και την πολιτική, είναι αναπόσπαστο κομμάτι και των δύο. Αν δεν κατανοείς στοιχειωδώς την τεχνολογία της εποχής σου είσαι εκτός θέματος. Οι καιροί αλλάζουν και οι παλιομοδίτες που νομίζουν ότι θα την βγάλουν με την ρητορική τους τέχνη και την επικοινωνιακή ταχυδακτυλουργία και καμία άλλη χρήσιμη δεξιότητα θα πάνε στα σκουπίδια. Καιρός ήταν.

  • NIK THE GR avatar
   NIK THE GR @ Νικ 24/09/2011 15:26:56

   Καταλαβαινω απολυτα και την τεχνολογια και την χρησιμοτητα της,την προταση δεν καταλαβα αυτησ της κινησης.Τωρα για το σφουγγαρι της διαγραφης πρεπει να κανει πολλα χιλιομετρα να διαγραψει πολιτικες και ιστορια τοσων και τοσων χρονων.

 3. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 24/09/2011 15:02:32

  Άντε, όπου να ' ναι θα εμφανιστούν κι εδώ..ποια είναι η πολιτική τους ιδεολογία, δεν το κατάλαβα..ρομαντικό κόμμα, τεχνολογία, διαφάνεια, ίσα δικαιώματα, μπλα μπλα μπλα...και;
  ΥΓ: Κάποιες φορές ο φαινότυπος κρύβει αλλοιώσεις στα χρωματοσώματα...
  ΥΓ: Πιο γνήσιοι μου φαίνονται οι Τζακ Σπάροου και Γουίλ Τέρνερ..

 4. mas_doulevoun_psilo_gazi avatar
  mas_doulevoun_psilo_gazi 24/09/2011 15:04:19

  @ NIK THE GR: Ψάξε λίγο τι νόμοι ψηφίστηκαν διεθνώς για την "πνευματική ιδιοκτησία" λίγο πριν γίνουν ελεύθερα προς εκμετάλλευση "προϊόντα" όπως οι Beatles, ο Elvis Presley, ακόμα και το γνωστό ποντίκι ο Μίκυ της Ντίσνεϋ και βγάλε τα συμπεράσματα σου... Εκτός αν είσαι στέλεχος δισκογραφικής ;-) ΥΓ1: Ο Όμηρος ζητούσε πνευματικά δικαιώματα στις πόλεις που πήγαινε??? ΥΓ2: Αλήθεια γιατί αρκετοί καλλιτέχνες (ακόμα και διάσημοι) διαθέτουν το προϊόν τους ελεύθερα στο διαδίκτυο χωρίς τη μεσολάβηση και την προώθηση των δισκογραφικών εταιρείων, έχει σκεφτεί. Ή μήπως σε χαλάει ότι η πληροφόρηση και η γνώση μπορεί να γίνει προσιτή σε όλους?

  • NIK THE GR avatar
   NIK THE GR @ mas_doulevoun_psilo_gazi 24/09/2011 20:13:01

   Αιντε-αιντε αυτο καταλαβατε εσεις,ποιος μιλησε για ελευθερια του λογου και εξαπλωση της πληροφορησης,ισια-ισια το αντιθετο λεω,οτι

   θα γινομουν και στελεχος δισκογραφικης,τρεμε Ματσα.
   @Ψιλο γαζι που τοδες να υπεραμυνομαι της στερησης πνευματικων δικαιωματων και ελευθεριας του λογου,ξαναδιαβασε με παρακαλω .

 5. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 24/09/2011 15:43:17

  Υπάρχει μια νέα γενιά, η γενιά του διαδικτύου, μια παγκόσμια γενιά, εκ των πραγμάτων που αγνοεί το σύστημα. Αυτή η γενιά είτε το θέλουμε είτε όχι θα αναδείξει στο μέλλον νέες πολιτικοκοινωνικές σταθερές που θα ανατρέψουν το υπάρχον σύστημα. Οι νέοι προσανατολίζονται προς την αγάπη, την ανιδιοτέλεια, την διαφάνεια την αλληλεγγύη και την εξέλιξη του ανθρώπου σε κάτι ανώτερο από αυτό που επέβαλαν τα αποδεδειγμένα αποτυχημένα συστήματα μέχρι σήμερα.
  Μπορεί τώρα να ακούγεται ρομαντικό έως και χαζοχαρούμενο όλο αυτό αλλά στο μέλλον αυτή η γενιά, μέσα φυσικά από συμπληγάδες, θα καταφέρει να βρει τον δρόμο της και να ¨σκοτώσει¨ ειρηνικά το παλιό, το σάπιο, το απάνθρωπο σήμερα.

 6. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 24/09/2011 15:52:14

  Νὰ σημειωθεῖ ὅτι καὶ μόνο τὸ αἴτημα τῆς ἐξάλειψης τοῦ κινδύνου... φυλάκισης ἢ ἐξοντωτικῆς παραδειγματικῆς χρηματικῆς τιμωρίας ἐπειδὴ "κατέβασες" ἕνα ἐπεισόδιο κάποιου σήριαλ ἢ μιὰ ταινία ἢ μουσικὴ σὲ τόρρεντ εἶναι κάτι ποὺ δικαίως ἀφορᾶ ἄμεσα πολλούς. Εἶναι μία πραγματικὴ ἀνάγκη πραγματικῶν ἀνθρώπων, ὁπότε ὡς πολιτικὸ αἴτημα πρὸς ἀντιπροσώπευση εἶναι λογικὸ καὶ ὑγιές.

  Αὐτά, ἂν τὸ κόμμα ἦταν μονοθεματικό. Ἐδῶ στὸ Βερολίνο καλῶς ἢ κακῶς δὲν εἶναι, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ εἶναι ἐπιρρεπὲς στὶς κοτσάνες- ὅπως εἶναι ἡ νομιμοποίηση τῆς λαθρεπιβίβασης στὰ ΜΜΜ... Γενικά, ἔχει ἀρκετὲς μαρξιστικὲς ἀναφορές, "καπελώνοντας" ἔτσι τρόπον τινὰ μιὰ πραγματικὴ ἀνάγκη.

  Σύμφωνα μὲ τοὺς ισχύοντες νόμους, ἕνα τεράστιο ποσοστὸ τοῦ ἐνεργοῦ πληθυσμοῦ στὶς ἀνεπτυγμένες χῶρες (κάπου, ἡ ἀπόλυτη πλειοψηφία), δηλαδὴ ὅσοι "κατεβάζουν", ζοῦν στὴν... παρανομία καὶ θεωρητικῶς κινδυνεύουν μὲ φυλάκιση. Μιὰ στὸ τόσο, κάποιος φουκαρᾶς τυχαῖα ἐπιλεγμένος τὴν πατάει καὶ τ[ον σέρνουν στὰ δικαστήρια σὰν ἀρκουδιάρηδες, ἐνῷ ὅταν δὲν τὸν κλείνουν στὴν ψυρροῦ τὸν ἐξοντώνουν οἰκονομικά. Ἂν εἶσαι ἐσὺ αὐτὸς αὔριο; (Γιὰ τὴν ἀκρίβεια σκέφτομαι: ἂν εἶμαι ἐγώ;)

  Εἶναι αὐτὸ πολιτικὸ θέμα; Ἂν ὄχι, τότε ποιό εἶναι!


  ΥΓ θυμηδίας: κάποτε -τὸ 2009 ἢ τέλη τοῦ '08- στὸ ἐδῶ Πανεπιστήμιο, πῆγα νὰ "κατεβάσω" ἀπὸ τοὺς ὑπολογιστὲς τοῦ Πανεπιστημίου ἕνα ἑλληνικὸ δίσκο (ὁρκωτὸς ἠλίθιος, ἠλίθιος ὑπηρεσίας, βλέπεις). Ἐντὸς 60 δευτερολέπτων -μὰ τὸ Θεό!- εἶχε ἔρθει ἕνας Γερμανὸς πάνω ἀπὸ τὸν ὤμο μου νὰ μὲ ἐνημερώσει ὅτι "μᾶς ἦρθε μήνυμα πὼς προβαίνετε σὲ παράνομη δραστηριότητα, γιὰ τὴν ὁποία εἶναι ἐνήμεροι οἱ ἁρμόδιοι, ἐνῷ τὰ ἴχνη σας ἀποθηκεύονται στοὺς ὁμοσπονδιακοὺς ὑπολογιστὲς καὶ εἶναι ἀνιχνεύσιμα γιὰ τὰ ὑπόλοιπα 3 χρόνια. τὴν πρώτη φορά, τὸ Πανεπιστήμιο ἁπλῶς θὰ σᾶς σταματήσει. Τὴν δεύτεωρη, ...ὄχι". Μπρρρρρ!

 7. abyssus avatar
  abyssus 24/09/2011 18:40:48

  Thomas Müntzer - omnia sunt communia - γερμανός κι αυτός
  h++p://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_M%C3%BCntzer

 8. Nik avatar
  Nik 24/09/2011 21:34:39

  Αστυάναξ,

  Σε ξένισε η πρόληψη της παρανομίας; Εδώ όπου τα πάντα, από παράνομη στάθμευση μέχρι Ζίμενς, αφήνονται στην τύχη τους είναι καλύτερα;

  Αυτή η στάση είναι η εξ αντανακλαστικών μεταπολιτευτική αριστερίστικη πατάτα. Ετσι φτάσαμε να μην φωνάζυομε αστυνομία ούτε σε τροχαίο για να μην φανούμε χαφιέδες. Σαφώς και δεν είμαστε χαφιέδες, είμαστε οικοπράσινοι μούλτι κούλτι καραγκιόζηδες που διακρινόμαστε για την αναποτελεσματικότητα μας.

  Οι Πειρατές έκαναν μια αρχή. Σαφώς και έχουν διάφορες νεφελώδεις σκέψεις. Οπως είχαν και οι του Πολυτεχνείου που ενώ ο κόσμος έξω καιγόταν αυτοί μέσα συζητούσαν για τα.....Κολχόζ. Οι πιθανότητες είναι ότι οι Πειρατές θα εξελιχθούν σε κάτι πιο χρήσιμο από την δική μας γενιά του Πολυτεχνείου.

  Νικ

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Nik 25/09/2011 01:15:19

   Nik,

   τὸ παράνομον τοῦ νὰ "κατεβάζεις" θὰ προκαλοῦσε ἁπλῶς θυμηδία, ἂν δὲν περιέκλειε τὸ ρεαλιστικὸ ἐνδεχόμενο φρικωδῶν κυρώσεων. Ὁ κόσμος (μὲ τὴν ἔννοια τῆς ὑφηλίου, πλέον) τό'χει τούμπανο καὶ ἡ νομοθεσία κρυφὸ καμάρι. Εἶναι πιὸ δυσλειτουργικὸ ἀκόμα καὶ ἀπὸ τὴν... ποτοἀπαγόρευση. Ὡς ἐκ τούτου, ἕνα κόμμα ποὺ θέτει αὐτὸ τὸ ζήτημα δὲν εἶναι οὔτε "χαβαλὲς" οὔτε ἀπολιτὶκ καθ' ἑαυτό. Τώρα, ἂν καταλήγει τέτοιο λόγο μαρξοαναρχικῆς γαρνιτούρας, αὐτὸ εἶναι ἀλλουνοῦ παπᾶ ipad bible app.

 9. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 25/09/2011 01:38:55

  Ως ευρισκόμενος επί τόπου και ζώντας τα πράγματα από πρώτο χέρι, αλλά και διαθέτοντας κάποια σχετικά πλούσια εμπειρία αναφορικά με τα δεδομένα του Βερολίνου, μετά από παρουσία 39 ετών σε αυτήν την πόλη, με την οποία έχω ζυμωθεί σχεδόν σε όλους τους τομείς, θεωρώ, ότι οφείλω να καταθέσω κάποιες απόψεις στο ζήτημα, που πραγματεύεται εδώ ο Προφήτης, με αυτήν την ιδιαίτερα φιλότιμη - αλλά μοιραίως εκ του μακρόθεν - αναφορά.
  Το πρώτο, που αξίζει να σημειωθεί σε αυτήν την προοπτική, είναι ο ιδιαίτερος ρόλος του Βερολίνου. Το Δυτικό Βερολίνο πριν την επανένωση της Γερμανίας, λειτούργησε ως νησίδα του δυτικού συνασπισμού, περιβαλλόμενη από την επικράτεια της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Στα πλαίσια του ανταγωνισμού των συνασπισμών, τόσο το δυτικό, όσο και το ανατολικό Βερολίνο είχαν έντονο συμβολικό χαρακτήρα. Τα δυο τμήματά του αποτελούσαν τις βιτρίνες των δυο συνασπισμών. Το ανατολικό τμήμα υπήρξε η έδρα του λεγόμενου "Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος" (SED) με επικεφαλής τον Έριχ Χόνεκερ και της φασιστικής του θυγατρικής "Στάζι" (Staatssicherheit). Ως είναι φυσικό, μέχρι την πτώση του "τείχους", έπεσε το αντίστοιχο μπετόν αρμέ, με στόχο την πάκτωση και μακροημέρευση (μέχρι της "δια μαγείας" ταχυδακτυλουργική" πτώση του) του εγκαθιδρυθέντος δια χειρών Στάλιν, Τσώρτσιλ και Ρούσβελτ σοσιάλφασιστικού καθεστώτος.
  Επί 46 συναπτά έτη η παρέα του Χόνεκερ - αλλά και τα δρώντα παρασκήνια - έριχναν χαπάκι μάτριξ στο πόπολο περί "διεθνιστικής αλληλεγγύης", "σοσιαλιστικής οικονομίας" και τα τοιαύτα.
  Στο εν λόγω χαπάκι αναμειγνύεται μια κολλώδης ουσία, η οριζόμενη από τους χημικούς επιστήμονες της κοινωνικής μηχανικής ως "δογματέλ", η οποία επικολλάται στα τοιχώματα των σπειρωμάτων του εγκεφάλου και αφού εισέλθει κατά κόρον εις αυτά, παραμένει εκεί επί δεκαετίες δεκαετιών και βάλε, έστω κι αν επέλθει χαλασμός κόσμου. Το καθεστώς μοίρασε απλόχερα από ψωμάκι μέχρι παντεσπάνι, με βασικό γνώμονα την κατοχή βιβλιαρίου μέλους του κόμματος, το οποίο έσπευσαν σχεδόν όλοι να παραλάβουν, τόσο δια λόγους του μη ευκαταφρόνητου επισιτισμού, αλλά και διότι μέσω αυτού βοηθούσαν την "προοδευτική ανθρωπότητα" και την "υπόθεση της εργατικής τάξεως παγκοσμίως".
  Το γεγονός, ότι ο Χόνεκερ και η παρέα του αποδείχθησαν ελέω Περεστρόικας εντός ολίγων ημερών τζομπάνηδες σε σοσιαλιστική Ντύσνεϋλαντ, παίρνοντας κακήν κακώς πόδι, ουδόλως επροβλημάτησε (ένεκα του κολλώδους χαρακτήρος της ουσίας).
  Εδώ όμως οφείλουμε να προβούμε σε ένα διαχωρισμό, όσο αφορά το πεπρωμένο της εν λόγω παρέας:
  - Κάποια στελέχη στην κορυφή, όπως ο Χόνεκερ, ο Μίλκε (επικεφαλής Στάζι) Ο Κρεντς κ.α. χτυπήθηκαν ανελέητα, σε αντίθεση με κάποιους, οι οποίοι γνώριζαν πολλά (όπως ο επικεφαλής της αντικατασκοπείας Μάρκους Βολφ) οι οποία εξαγόρασαν την ασυλία με σιωπή.
  - Όλο τα σοσιαλφασιστικό χτικιό παρακάτω από την υψηλότατη κορυφή ενσωματώθηκε ανέπαφο στους μηχανισμούς της επανενωμένης "δημοκρατικής" Γερμανίας, με αποτέλεσμα να τους τρώμε ακόμη και σήμερα στην μάπα, όσοι έχουμε πάρε δώσε με υπηρεσίες των "νέων ομοσπονδιακών κρατιδίων". Υπολογίζω ότι μια πρώην οικογένεια των στάζι καθαρίζει σήμερα περί τα 12 με 15 χιλιάρικα Ευρώ μηνιαίως, αν λάβω υπ' όψει και κάποιους υψηλόβαθμους κουκουέδες με εγγόνια που είναι γαλονάδες στο Αφγανιστάν.
  Αυτό βέβαια, που εντέχνως άφησαν να εννοηθεί, είναι ότι κάποια στελέχη των στάζι, απογοητευμένοι από την "προδοσία" του Γκορμπτσόφ, συνεργάστηκαν με την CIA, για να τον "τιμωρήσουν".
  - Κάποιες πρώην στελεχάρες του κομμουνιστικού καθεστώτος, όπως η υπεύθυνος προπαγάνδας της πάλαι ποτέ κομμουνιστικής νεολαίας ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ εκτοξεύθηκαν σε θέσεις κορυφαίες του νέου "δημοκρατικού" καθεστώτος, παίρνοντας και την καρέκλα της καγκελαρίας (και έχει και παρέα - όπως ο Günther Schabowsky, πρώην μέλος του πολιτικού γραφείου χόνεκερ, ο ποίος στην συνέχεια έκανε λόγο για "αλήτες κομμούνια" από την καρέκλα μέλους της κεντρικής επιτροπής των χριστιανο"δημοκρατών", κλπ.)

  Συνεχίζεται...

 10. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 25/09/2011 01:40:45

  Ως ευρισκόμενος επί τόπου και ζώντας τα πράγματα από πρώτο χέρι, αλλά και διαθέτοντας κάποια σχετικά πλούσια εμπειρία αναφορικά με τα δεδομένα του Βερολίνου μετά από παρουσία 39 ετών σε αυτήν την πόλη, με την οποία έχω ζυμωθεί σχεδόν σε όλους τους τομείς, θεωρώ, ότι οφείλω να καταθέσω κάποιες απόψεις στο ζήτημα, που πραγματεύεται εδώ ο Προφήτης, με αυτήν την ιδιαίτερα φιλότιμη - αλλά μοιραίως εκ του μακρόθεν - αναφορά.
  Το πρώτο που αξίζει να σημειωθεί σε αυτήν την προοπτική, είναι ο ιδιαίτερος ρόλος του Βερολίνου. Το Δυτικό Βερολίνο πριν την επανένωση της Γερμανίας, λειτούργησε ως νησίδα του δυτικού συνασπισμού, περιβαλλόμενη από την επικράτεια της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Στα πλαίσια του ανταγωνισμού των συνασπισμών, τόσο το δυτικό, όσο και το ανατολικό Βερολίνο είχαν έντονο συμβολικό χαρακτήρα. Τα δυο τμήματά του αποτελούσαν τις βιτρίνες των δυο συνασπισμών. Το ανατολικό τμήμα υπήρξε η έδρα του λεγόμενου "Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος" (SED) με επικεφαλής τον Έριχ Χόνεκερ και της φασιστικής του θυγατρικής "Στάζι" (Staatssicherheit). Ως είναι φυσικό, μέχρι την πτώση του "τείχους", έπεσε το αντίστοιχο μπετόν αρμέ με στόχο την πάκτωση και μακροημέρευση (μέχρι της "δια μαγείας" ταχυδακτυλουργική" πτώση του) του εγκαθιδρυθέντος δια χειρών Στάλιν, Τσώρτσιλ και Ρούσβελτ σοσιάλφασιστικού καθεστώτος.
  Επί 46 συναπτά έτη η παρέα του Χόνεκερ - αλλά και τα δρώντα παρασκήνια - έριχναν χαπάκι μάτριξ στο πόπολο περί "διεθνιστικής αλληλεγγύης", "σοσιαλιστικής οικονομίας" και τα τοιαύτα.
  Στο εν λόγω χαπάκι αναμειγνύεται μια κολλώδης ουσία, η οριζόμενη από τους χημικούς επιστήμονες της κοινωνικής μηχανικής ως "δογματέλ", η οποία επικολλάται στα τοιχώματα των σπειρωμάτων του εγκεφάλου, αφού εισέλθει κατά κόρον εις αυτά, παραμένουσα εκεί επί δεκαετίες δεκαετιών και βάλε, έστω κι αν επέλθει χαλασμός κόσμου. Το καθεστώς μοίρασε απλόχερα από ψωμάκι μέχρι παντεσπάνι, με βασικό γνώμονα την κατοχή βιβλιαρίου μέλους του κόμματος, το οποίο έσπευσαν σχεδόν όλοι να παραλάβουν, τόσο δια λόγους μη ευκαταφρόνητου επισιτισμού, αλλά και διότι μέσω αυτού βοηθούσαν την "προοδευτική ανθρωπότητα" και την "υπόθεση της εργατικής τάξεως παγκοσμίως".

  Συνεχίζεται...

 11. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 25/09/2011 01:42:14

  Το γεγονός, ότι ο Χόνεκερ και η παρέα του αποδείχθησαν ελέω Περεστρόικας εντός ολίγων ημερών τζομπάνηδες σε σοσιαλιστική Ντύσνεϋλαντ, ουδόλως επροβλημάτησε (ένεκα του κολλώδους χαρακτήρος της ουσίας).
  Εδώ όμως οφείλουμε να προβούμε σε ένα διαχωρισμό, όσο αφορά το πεπρωμένο της εν λόγω παρέας:
  - Κάποια στελέχη στην κορυφή, όπως ο Χόνεκερ, ο Μίλκε (επικεφαλής Στάζι) Ο Κρεντς κ.α. χτυπήθηκαν ανελέητα, σε αντίθεση με κάποιους, οι οποίοι γνώριζαν πολλά (όπως ο επικεφαλής της αντικατασκοπείας Μάρκους Βολφ) οι οποία εξαγόρασαν την ασυλία με σιωπή.
  - Όλο τα σοσιαλφασιστικό χτικιό παρακάτω από την υψηλότατη κορυφή ενσωματώθηκε ανέπαφο στους μηχανισμούς της επανενωμένης "δημοκρατικής" Γερμανίας, με αποτέλεσμα να τους τρώμε ακόμη και σήμερα στην μάπα, όσοι έχουμε πάρε δώσε με υπηρεσίες των "νέων ομοσπονδιακών κρατιδίων". Υπολογίζω ότι μια πρώην οικογένεια των στάζι καθαρίζει σήμερα περί τα 12 με 15 χιλιάρικα Ευρώ μηνιαίως, αν λάβω υπ' όψει και κάποιους υψηλόβαθμους κουκουέδες με εγγόνια που είναι γαλονάδες στο Αφγανιστάν.
  Αυτό βέβαια, που εντέχνως άφησαν να εννοηθεί, είναι ότι κάποια στελέχη των στάζι, απογοητευμένοι από την "προδοσία" του Γκορμπτσόφ, συνεργάστηκαν με την CIA, για να τον "τιμωρήσουν".
  - Κάποιες πρώην στελεχάρες του κομμουνιστικού καθεστώτος, όπως η υπεύθυνος προπαγάνδας της πάλαι ποτέ κομμουνιστικής νεολαίας ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ εκτοξεύθηκαν σε θέσεις κορυφαίες του νέου "δημοκρατικού" καθεστώτος, παίρνοντας και την καρέκλα της καγκελαρίας (και έχει και παρέα - όπως ο Günther Schabowsky, πρώην μέλος του πολιτικού γραφείου χόνεκερ, ο ποίος στην συνέχεια έκανε λόγο για "αλήτες κομμούνια" από την καρέκλα μέλους της κεντρικής επιτροπής των χριστιανο"δημοκρατών", κλπ.)

  Συνεχίζεται...

 12. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 25/09/2011 02:51:37

  Αυτό που παρουσίασαν ως "επανένωση", ήταν συμφώνως προς την κοινή γνώμη μια απροκάλυπτη ενσωμάτωση της ανατολικής Γερμανίας στην δυτική, ειδικά εάν λάβουμε υπ' όψει τον τρόπο, με τον οποίο ιδιωτικοποιήθηκε η κρατική περιουσία της πρώην ανατολικής, μέσω του σκανδαλώδους οργανισμού "Treuhand", τον επικεφαλής του οποίου φρόντισαν να "ξεπαστρέψουν" οι "τρομοκράτες" της "RAF" εγκαίρως, ώστε να αναλάβει τα ηνία η συμβεβλημένη με αγγλοσαξονικά συμφέροντα τραπεζίτης Μπίργκιτ Μπρόυελ.
  Ζητούμενο παρέμενε τι γίνεται με όλο αυτό το γαλουχισμένο από το καθεστώς χόνεκερ ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο μόνο μετά θάνατον ίσως μπορέσει να απογαλακτισθεί. Ενώ ο Χέλμουτ Κολ, ως καγκελάριος της επανένωσης, έκανε λόγο για επερχόμενα "ανθηρά τοπία", η οικονομία της πρώην ανατολικής Γερμανίας υπέστη αποψίλωση, με αποτέλεσμα την αλματώδη άνοδο της ανεργίας και την έξοδο εργατικού δυναμικού προς την δύση.
  Έτσι φτάσαμε ήδη από τις αρχές της τρίτης χιλιετίας, στην νέα πρωτεύουσα το 65% του πληθυσμού να ζει από κρατικές παροχές (δημόσιοι υπάλληλοι, άνεργοι, δέκτες κρατικών βοηθημάτων, συνταξιούχοι). Το γιατρικό για την αρρώστια το βρήκαν - ως είθισται σε τέτοιου είδους περιπτώσεις - οι σοσιαλδημοκράτες επί Σρέντερ, καταργώντας το επίδομα ανεργίας και εντάσσοντάς το στο επίδομα κοινωνικής προνείας, το λεγόμενο "Χαρτς 4", το οποίο συνίσταται στην πληρωμή των εξόδων στέγασης και ασφαλίσεως συν 350 Ευρώ περίπου μηνιαίως για τα έξοδα διαβιώσεως.
  Είναι τοιουτοτρόπως αυτονόητο, ότι όλοι αυτοί οι νεόπτωχοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια δεξαμενή άντλησης πολιτικής επιρροής από το PDS, το διάδοχο κόμμα του κομμουνιστικού κόμματος χόνεκερ.
  Με στόχο να παραμείνουν τα πράγματα εντός ορίων πολιτικής αξιοπρεπείας (όχι δηλαδή, ότι αυτοί που κινούν τα νήματα πίσω από τους Χριστιανο"δημοκράτες", τους Σοσιαλ"δημοκράτες", τους Ελευθερο"δημοκράτες" και τα "Πράσινα" σκουλίκια, είναι διαφορετικοί από αυτούς που κινούν τα νήματα πίσω από το P"D"S) έβαλαν επικεφαλής του PDS ένα δικηγόρο της πλάκας, τον Gregor Gysi, τον οποίον ανέδειξαν σε τηλεοπτικό show master, συμφώνως προς το πάγιο "καθήστε στους καναπέδες μπροστά από τις τηλεοράσεις, για να φέρουμε την αλλαγή".

 13. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 25/09/2011 03:00:06

  Είναι τοιουτοτρόπως αυτονόητο, ότι όλοι αυτοί οι νεόπτωχοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια δεξαμενή άντλησης πολιτικής επιρροής από το PDS, το διάδοχο κόμμα του κομμουνιστικού κόμματος χόνεκερ.
  Με στόχο να παραμείνουν τα πράγματα εντός ορίων πολιτικής αξιοπρεπείας (όχι δηλαδή, ότι αυτοί που κινούν τα νήματα πίσω από τους Χριστιανο"δημοκράτες", τους Σοσιαλ"δημοκράτες", τους Ελευθερο"δημοκράτες" και τα "Πράσινα" σκουλίκια, είναι διαφορετικοί από αυτούς που κινούν τα νήματα πίσω από το P"D"S) έβαλαν επικεφαλής του PDS ένα δικηγόρο της πλάκας, τον Gregor Gysi, τον οποίον ανέδειξαν σε τηλεοπτικό show master, συμφώνως προς το πάγιο "καθήστε στους καναπέδες μπροστά από τις τηλεοράσεις, για να φέρουμε την αλλαγή".
  Σε κάποια φάση φρόντισαν βεβαίως να συμμετέχει το PDS στην κυβέρνηση του κρατιδίου του Βερολίνου και αλλού, εφαρμόζοντας πολιτική "μια από τα ίδια". Με στόχο να λειτουργήσει καλύτερα η χλαπάτσα της απογοήτευσης στους νοσταλγούς του "εργατοαγροτικού" καθεστώτος, έβαλαν και τον Gysi να παραιτηθεί, μετά από ένα "σκάνδαλο", ότι καταχράστηκε κάποια ψιλά για δυο αεροπορικά εισιτήρια.
  Με αυτόν τον τρόπο "ηρέμησε" το αμπελοχώραφο της μείζονος περιοχής επιρροής πρώην στάζι και τα τοιαύτα.
  Το ερώτημα είναι, αφού φαγώθηκε το ροζέ μπιφτέκι, τι προβλέπει το μενού για το επόμενο μαγείρεμα;

 14. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 25/09/2011 11:29:30

  Συνέχεια προηγούμενου

  Στον ευαίσθητο από πλευράς εξάσκησης κοινωνικής μηχανικής χώρο του Βερολίνου ξάφνου εμφανίστηκε εκ του μηδενός το "κόμμα των Πειρατών" στις πρόσφατες εκλογές. Μέχρι τούδε ουδείς γνώριζε αυτόν τον οργανισμό, ούτε είχαν κάπου κάποια από τα άγνωστα μέλη του την όποιαα αξιοσημείωτη παρουσία.
  Τυχαίνει να γνωρίζω αρκετά καλά την γερμανική μπλογκόσφαιρα. Αυτή ει να είναι αριθμητικά πολύ μικρότερη της Ελληνικής, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την έντονη πνευματική και επικοινωνιακή κινητικότητα των Ελλήνων. Είναι όμως ιδιαίτερα μαχητική και συστηματικότατα εμπεριστατωμένη, συμφώνως με την πάγια αυτή γερμανική αρετή, την οποία διαπίστωσε και ο Φρίντριχ Έγκελς. Οι "Πειρατές" δεν είχαν κατά το πρόσφατο ή πιο μακρινό παρελθόν την παραμικρή αξιόλογη παρουσία στο διαδίκτυο. Για να μπορέσει κάποιος να σταθεί επάξια σε αυτό τον χώρο, χρειάζονται κότσια, διότι θα πρέπει να επιβιώσει δίπλα σε πολύ ισχυρούς ιστολόγους. Μπορεί πράγματι η φαντασία να μην είναι το ισχυρό σημείο των Γερμανών. Η τάση και η ικανότητα της θεωρητικής διεισδυτικότητος όμως τους καθιστά συχνά ιδιαιτέρως πρωτότυπους και μη συμβατικούς.
  Δεν είναι όμως μόνο η έλλειψη ουσιαστικής διαδικτυακής παρουσίας, η οποία χαρακτηρίζει τους "Πειρατές". Και το ίδιο το διαδίκτυο έδειξε μια έντονη απάθεια έναντι στην εκλογική τους νίκη. Με εξαίρεση το "Radio Utopie", που έκανε κάποιες ελάχιστες χλιαρές αναρτήσεις περί του θέματος, τα καθιερωμένα γερμανικά ιστολόγια δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον. Οι "Πειρατές" εκτός από κάποια συνθήματα δεν έθεσαν σε ευρεία κυκλοφορία μια δομημένη πλατφόρμα άξια λόγου.
  Έμφαση στην εκλογική νίκη των "Πειρατών" απέδωσε μόνο ο αστικός τύπος. Και οι εκδότες της Berliner Zeitung μπορεί να ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μια "αριστερή" εφημερίδα, στην ουσία όμως ο τρόπος που αυτή προσεγγίζει τα πράγματα είναι πανομοιότυπος με αυτόν του Tagesspiegel. Η μόνη, αξιόλογη ανεξάρτητη γερμανική αριστερή εφημερίδα είναι η Junge Welt, η οποία δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για το θέμα.

  Συνεχίζεται..

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Μποτίλια στο Πέλαγος 26/09/2011 11:53:34

   Μποτίλια, είσαι διεισδυτικός, με τις καταθέσεις περί γερμανικού διαδικτύου και τις συσχετίσεις με τους "Πειρατές".
   Ξέρεις τι μού έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση από τους "Πειρατές";
   Το ότι ενώ ισχυρίζεται πως είναι το κόμμα των χρηστών του Διαδικτύου η ιστοσελίδα τους είναι πολύ φτωχή και χωρίς φαντασία.
   Επίσης, η υιοθέτηση από τους Financial Times.

 15. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 25/09/2011 12:06:04

  Προκύπτει βεβαίως το ερώτημα, με ποιο τρόπο μπόρεσε η πειρατεία να βρει αυτήν την απήχηση, στο κέντρο της πάλαι ποτέ Πρωσίας, για την οποία είχε πει χαρακτηριστικά ο Λένιν: "Οι Γερμανοί σύντροφοι για να καταλάβουν ένα τραίνο, θα αγοράσουν πρώτα εισιτήριο εισόδου στην πλατφόρμα της γραμμής";
  Οι πρόσφατες εκλογές στο Βερολίνο έγιναν με κύριο μοχλό προπαγάνδισης των κομμάτων την ανάρτηση πλακάτ αφισών στις κολώνες των δρόμων. Παντού δεν έμεινε ούτε ο παραμικρός στύλος στα πεζοδρόμια, χωρίς προεκλογική αφίσα.
  Αυτός ο τρόπος άσκησης επηρεασμού εφαρμόστηκε σε αυτόν τον βαθμό για πρώτη φορά. Πράγματι αισθάνθηκα να βάλλεται κυριολεκτικά κάθε έννοια της αισθητικής και αισθητηριακής μου αντίληψης.
  Ότι στις εκλογές θα επικρατούσε η SPD διαφαινόταν από το γεγονός, ότι το πλήθος των αφισών της ήταν πολλαπλάσιο των άλλων κομμάτων. Με μια εξαίρεση: Τους "Πειρατές".
  Ενώ σε όλες τις αφίσες των κομμάτων εικονιζόντουσαν πρόσωπα της περιφερειακής πολιτικής σχεδόν άγνωστα, οι "Πειρατές" πρόβαλαν στις αφίσες μια ερεθιστική από επικοινωνιακής πλευράς συνθηματολογία. Κατ' εμέ ήτο προφανές, ότι κάποιοι μάστορες της επικοινωνιολογίας είχαν στήσει το όλο σκηνικό, σε βαθμό που κάποια στιγμή σκέφτηκα να... ψηφίσω τους "Πειρατές", ενώ δεν έχω συμμετάσχει ποτέ στις γερμανικές εκλογές. Στο τέλος ευτυχώς επικράτησε η συμβουλή της μακαρίτισας να μην κάνω παρέα με αλήτες, κλέφτες και πειρατές.
  Οι Γερμανοί είναι γνωστό, ότι έχουν εκ παραδόσεως μια ροπή στις παράτες, στις στολές, τους δαυλούς, τις παρελάσεις και τις πολιτικές μασκαράτες. Μετά τον αδόλφο αυτή η τάση ηρέμησε σχετικά για ευνόητους λόγους. Οι σύγχρονοι τεχνικοί της επικοινωνιολογίας φρόντισαν να αναβιώσουν αυτήν την τάση στην νεολαία στα πλαίσια μιας "party και event" κοινωνίας. Τα χάπενινγκ πάντοτε ενθουσιάζουν αυτούς, που πέρασαν περισσότερες γενεές πίσω από την ταινία ταίηλορ, μέχρι να έλθει το Σαββατοκύριακο για να πάνε να γίνουν σκνίπα στις μπυραρίες.
  Δεν γνωρίζω (ή μάλλον γνωρίζω) που βρήκαν τα χρήματα οι πειρατές για μια τέτοια προεκλογική καμπάνια. Από όσα γνωρίζω, οι πειρατές μικρό μόνο μέρος των εσόδων τους διέθεταν για ρούμι και την μερίδα τους λέοντος έθαβαν σε κάποια νησιά, χαρτογραφώντας τα μέρη αυτά, όπως πολύ σωστά ανέλυσε ο Ρ. Λ. Στήβενσον, με αινίγματα και καλυμμένους συμβολισμούς.
  Τέλος ζητώ συγγνώμη, διότι επιχείρησα να καλύψω τον άκρατο υποκειμενισμό πίσω από την αυθεντία του αυτόπτου.

 16. Προφήτης avatar
  Προφήτης 26/09/2011 11:37:07

  Φίλε Μποτίλια, πολύτιμη η συνεισφορά σου.
  Ευχαριστώ για τον εμπλουτισμό του θέματος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.