#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/01/2010 14:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Google τα βάζει με τη ΚίναΑντιδρώντας σε αυτό που η Google χαρακτηρίζει ως «ηλεκτρονική επίθεση» εκ μέρους της Κίνας, η εταιρία κολοσσός ανακοίνωσε σήμερα πως αναθεωρεί τη βιωσιμότητα του να επιχειρεί πλέον  στη Κίνα. Όπως αναφέρεται στο επίσημο μπλόγκ της εταιρίας, «Διαπράττεται  μια συνεχής κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας εις βάρος της Google»,  μέσω προσπαθειών ανίχνευσης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των Κινέζων διαφωνούντων. Όπως γράφει ο επικεφαλής των νομικών ζητημάτων της Google, David Drummond, «Οι επιθέσεις αυτές μαζί με τις παρακολουθήσεις που αποκαλύφτηκαν, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες περιορισμού της ελευθερίας του λόγου στο διαδίκτυο, μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την επιχειρηματική μας δράση στη Κίνα… αποφασίσαμε  λοιπόν πως δεν είμαστε πλέον διατεθειμένοι να λογοκρίνουμε τα αποτελέσματα των αναζητήσεων στο Google.cn, για αυτό και μέσα στο επόμενο διάστημα θα συζητήσουμε με τη κινεζική κυβέρνηση για το αν θα μπορούμε  να λειτουργήσουμε μια νόμιμη  μηχανή αναζήτησης χωρίς φίλτρα ή όχι. Αντιλαμβανόμαστε πως κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη διακοπή του Google.cn, αλλά και των γραφείων μας στη Κίνα».  Η αντίσταση απέναντι στη Κίνα βοηθάει  στην εικόνα της Google ως «πολέμια του κακού», η οποία εικόνα είχε ξεθωριάσει, καθώς η εταιρία γιγαντώθηκε. Αντιπαρατιθέμενη με τη Κίνα, η εταιρία δείχνει πως μπορεί και τα βάζει με τους «κακούς», τοποθετώντας τις  αρχές της επάνω από τα όποια οικονομικά οφέλη.

Πάντως είναι μάλλον απίθανο να επιτραπεί από τις κινεζικές αρχές στη Google να λειτουργήσει μια μη φιλτραρισμένη μηχανή αναζήτησης στη χώρα, οπότε αν δεν ακολουθήσουν το παράδειγμά της και οι αντίπαλες εταιρίες, η Google κινδυνεύει να χάσει πολλά. Οι επευφημίες πάντως για τη στάση της Google μπορεί να περιμένουν λίγο ακόμη έως ότου διευκρινιστεί ποια συμφωνία θα προκύψει τελικά. Πάντως προς το παρόν, μπορούμε να χαιρόμαστε για αυτήν, καθώς δείχνει πως δεν έχει μόνο τα κέρδη ως σκοπό της.

Η Google μπορεί να ελπίζει πως οι ανταγωνιστές της  θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της,  αλλά μια κόντρα με τη Κίνα θα στοίχιζε πάρα πολύ τόσο στη Microsoft όσο και στη Yahoo. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μπορεί η επιχειρηματική παρουσία της Google στη Κίνα να αντιπροσωπεύει ένα μικρό μόνο μέρος των συνολικών της εσόδων, όμως η εικόνα είναι πολύ διαφορετική για τους υπόλοιπους γίγαντες στις μηχανές αναζήτησης και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Η Microsoft  για παράδειγμα, έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης στη Κίνα, και συνεχώς ρίχνει όλο και περισσότερα χρήματα εκεί, καθώς θεωρεί τη κινεζική αγορά ως κορυφαία προτεραιότητα. Από την άλλη, η Yahoo έχει μια σύνθετη παρουσία στην ασιατική χώρα, έχοντας επενδύσει περισσότερα από $1 δισ. στη λειτουργία των δύο από τα μεγαλύτερα εμπορικά σάϊτς της Κίνας. Τέλος, οι κύριες κινεζικές διαδικτυακές εταιρίες όπως είναι οι Sina, Sohu και  NetEase.com Inc. προσέχουν ιδιαίτερα όσον αφορά στις σχέσεις τους με τη κυβέρνηση, συνεργάζονται με τη κρατική λογοκρισία και θεωρείται πολύ  απίθανο να ακολουθήσουν στη δύσκολη οικονομικά πορεία που χαράσσει  η Google.

 S.A. (Πηγές: Google Blog, Wall Street Journal, AP, Reuters)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Soustom avatar
  Soustom 13/01/2010 20:40:50

  ...Οι Κινέζοι θά μάθουν στά Golden Boys,τών neo-concervative think tanks, τόν καπιταλισμό τής Άγριας Δύσης σέ νέα έκδοση "πακέτο παγόδα"
  γουστάρωωωωωω........!!!!!!!

 2. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 13/01/2010 21:14:50

  Δε νομίζω πως οι Κινέζοι θα διακινδυνεύσουν να είναι εκτός google. Για να θέτουν τους όρους τους τα παιδιά ξέρουν πως είναι απαραίτητα για την εν λόγω φερέλπιδα για πρώτη τη τάξει οικονομικά κυρίαρχη.

  • Soustom avatar
   Soustom @ B.K.Σ. 13/01/2010 21:23:38

   Αγαπητή μου οι Κινέζοι ποσώς ενδιαφέρονται για το τί θά κανει ή google,πόσον μάλλον τήν θεωρούν απαραίτητη..Με μιά διευκρίνηση,πού ίσως σου ξεφεύγει:Την Κινέζικη έκδοση θά σταματήσουν. Η naturalize Αμερικάνικη δέν επηρεάζεται,τό θέμα είναι ότι ποιός Κινέζος και πώς θά μπορεί να τήν βλέπει μέσα στήν Κίνα...

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Soustom 13/01/2010 23:18:36

    Η φάρμα των ζώων

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.