#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/12/2011 17:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Goldman Sachs (των Σημίτη – Παπαδήμου) υπονομεύει το "κούρεμα" και πυροδοτεί τα CDSΎποπτο χτύπημα στην ελληνική οικονομία, με απρόβλεπτες συνέπειες, κατάφερε η Goldman Sachs, συμβουλεύοντας τους πελάτες της να μην ανταλλάξουν τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν στα χέρια τους και να μην συμβάλουν έτσι στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, οδηγώντας πιθανώς τη χώρα μας σε χρεοκοπία. Ο «ντίλερ» της εισόδου μας στο ευρώ γίνεται τώρα «άγγελος» της χρεοκοπίας, αποδεικνύοντας τον ύπουλο και αδίστακτο ρόλο που διαδραματίζει στις διεθνείς αγορές.

Εμπιστευτική έκθεση, που έστειλε την Τετάρτη η αμερικανική τράπεζα σε επενδυτές και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αποκαλύπτει σήμερα η "Κυριακάτικη Δημοκρατία" υπονομεύει το πρόγραμμα ανταλλαγής του ελληνικού χρέους, το περίφημο PSI, το οποίο χαρακτηρίζει ευθύς εξαρχής «μη ελκυστικό». Η έκθεση επιβεβαιώνει τον βρόμικο ρόλο ενός οργανισμού, που η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» πρόσφατα χαρακτήρισε «πανευρωπαϊκή κυβέρνηση», προβάλλοντας τους δεσμούς που έχουν με την τράπεζα ο Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ), ο Μάριο Μόντι (Ιταλία) και ο Λουκάς Παπαδήμος.

Ο βασικότερος ίσως λόγος σχηματισμού της μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Παπαδήμο ήταν η έναρξη και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του PSI, της συμμετοχής δηλαδή των ιδιωτών στη μείωση του δημόσιου χρέους, με «κούρεμα» της τάξης του 50% των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους. Τώρα, έρχεται η Goldman Sachs να αμφισβητήσει αυτή τη διαδικασία, λέγοντας κατ’ ουσίαν στους ιδιώτες ότι αυτή η συμφωνία δεν είναι προς όφελός τους. Η ίδια τράπεζα, που συμμετείχε στο μαγείρεμα των στοιχείων για να μπούμε στην ευρωζώνη με το επίμαχο swap χρέους που πραγματοποίησε για λογαριασμό της Ελλάδας το 2001, τώρα παίζει το αντίστροφο παιχνίδι και στρώνει το έδαφος για την έξοδό μας από αυτή.

Στην έκθεση «Επικαιροποίηση για την Ελλάδα εν μέσω προβλημάτων του PSI», που εστάλη στους πελάτες της την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου το πρωί, ο αναλυτής της Goldman Sachs υπογραμμίζει ότι «το πρόβλημα βρίσκεται στην επιμονή σε 50% μείωση στην ονομαστική αξία (των ομολόγων) για τους κατόχους ομολόγων». «Σε συνδυασμό με την επιμήκυνση της ημερομηνίας λήξης τους», υποστηρίζει η τράπεζα, «αυτό οδηγεί σε απώλειες περισσότερο από 70%-75% για ένα μέσο ομόλογο».

Οδηγώντας μεθοδικά τους επενδυτές στην απόρριψη του PSI, η Goldman Sachs τούς λέει ότι «η ανταμοιβή για το ρίσκο του να συμμετέχει στη συμφωνία δεν μπορεί να είναι κάτι πολύ ελκυστικό για τους επενδυτές». Στη συνέχεια μπαίνει βαθύτερα στο ζουμί της ανάλυσής της, προτρέποντας τους κατόχους των περίφημων CDS (ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας) να προτιμήσουν να μη δεχτούν το «κούρεμα» και να πληρωθούν από τα CDS, που θα ενεργοποιηθούν βέβαια μετά τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

«Το κίνητρο για συμμετοχή είναι ακόμα μικρότερο για τους επενδυτές που έχουν αντισταθμίσει τον κίνδυνο με συμβόλαια CDS» γράφει χαρακτηριστικά η έκθεση. Ιδού, λοιπόν, η δεύτερη λύση που προτείνει η τράπεζα: «Το λιγότερο φιλικό προς τις αγορές σενάριο περιλαμβάνει μη εθελοντικές επιλογές». Επιλογές, δηλαδή, που με άλλα λόγια θα αναγκάσουν τους ομολογιούχους να δεχτούν το «κούρεμα» και θα οδηγήσουν τη χώρα μας πιθανότητα στη χρεοκοπία.

Δύο ακόμα σημεία της έκθεσης, πάντως, δεν πρέπει να ξεφύγουν της προσοχής μας. Το πρώτο είναι η επισήμανση ότι το ρίσκο να μην πάρει η Ελλάδα μία από τις επόμενες δόσεις παραμένει και το δεύτερο η πρόβλεψη ότι η ύφεση το 2012 θα είναι 4,1% και όχι 2,8%, που εκτιμά η κυβέρνηση.

Όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο γνωστός Γάλλος δημοσιογράφος Marc Roche, η Goldman Sachs χρησιμοποίησε την Ελλάδα πάνω κάτω ως πειραματόζωο όσον αφορά την προώθηση του διαβόητου swap, το οποίο στη συνέχεια πούλησε και σε άλλους πελάτες, από περιφερειακές τράπεζες σε Ισπανία και Γερμανία έως και πετρελαϊκές εταιρίες της Κίνας. Ο Roche είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η Τράπεζα - Πώς η Goldman Sachs κυβερνά τον κόσμο». Κεντρικό σημείο αναφοράς σε αυτό είναι η υπόθεση της συγκάλυψης του ελληνικού χρέους μέσω του αμαρτωλού ομολόγου των Κώστα Σημίτη και Λουκά Παπαδήμου το 2001.

Σήμερα, η Ελλάδα είναι και πάλι το πειραματόζωο όσων παίζουν με τις ισοτιμίες των νομισμάτων, τα CDS και τα άλλα «παιχνίδια» που προσφέρει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Θυμηθείτε: Τι συνδέει Goldman Sachs – Ντράγκι – Μόντι – Παπαδήμο;

Δάφνη Φιλίππου στην "Κυριακάτικη Δημοκρατία"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 18/12/2011 17:54:49

  Δηλαδή μέ πρωθυπουργό Παπαδήμο, το περίφημο PSI θά είναι παιχνίδι Goldman Sachs εναντίον Goldman Sachs;
  Υποθέτω τά CDS ασφάλισης γιά ελληνική χρεωκοπία δέν είναι τής Goldman Sachs.
  Δέν τραβάμε μιά χρεωκοπία νά δούμε ποιός θά πληρώσει, πόσο καί σέ ποιόν;
  Μάς καλύπτουν οι Μερκοζύ σέ τέτοια περίπτωση;
  Δική τους απαίτηση δέν ήταν τό κούρεμα;
  Άς τό κάνουμε σωστά.

  • madprof avatar
   madprof @ Ιαπετός 18/12/2011 18:21:04

   Είσαι έτοιμος να αντικρύσεις το κρεματόριο εν έτι 2012 ή μήπως το λες λόγω άγνοιας της κοινωνικής πυράς που θα προκύψει ή/και ακατολόγιστου;

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ madprof 18/12/2011 18:51:00

    Πιό λιανά.

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ madprof 18/12/2011 19:05:53

    Καλά ρε φίλε mad, εσείς δε μας λέτε να τα κάνουμε όλα λαμπόγυαλο και να κηρύξουμε επαχθές το χρέος και να γκρεμίσουμε το ευρώ και ότι ο Σαμαράς είναι λίγος επειδή δεν κατεβαίνει με φωτιά και τσεκούρι?

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Ιαπετός 18/12/2011 21:27:26

   o ρολος οσων ειναι στην κυβ/νση (οι αβανταδοροι του Γιωργακη, και καποιοι προσφατως εμφανιζομενοι αντι-μνημονιακοι) ειναι πολυ συγκεκριμενος - η ελεγχομενη εκρηξη ωστε στο εξωτερικο να εχουν προλαβει να απομακρυνθουν.
   οι Ελληνες δεν μπορουνε να απομακρυνθουνε (τουλαχιστον οι περισσοτεροι) και παρ'ολαυτα τους κοιταμε αποχαυνωμενοι να μας παραμυθιαζουν καθημερινα.
   Αρα για να γινει το παραμικρο προς τη σωστη κατευθυνση πρεπει πρωτα να βρεθει στην εξουσια ενας που να μπορει να σταθει για το Εθνικο συμφέρον.
   Καμμια εκλπηξη οτι οι εκλογες ειναι θεμα ταμπού.

 2. Δικερως avatar
  Δικερως 18/12/2011 18:41:19

  Εξω απο συναισθηματισμους,πλακα πλακα,αυτο που συμφερει τους ιδιωτες κατοχους κρατικου Ελληνικου χρεους ειναι σιγουρα η ενεργοποιηση των
  ασφαλιστρων κινδυνου(CDS).
  Εαν δεν υπαρχει μια καποια αντιστοιχια ρισκου-κερδους-ζημιας,ειναι φυσικο να προτιμηθει απο τους κατοχους η ''πληρης εξασφαλιση'' της ενεργοποιησης.
  Εαν,τωρα,η ιδια η ενεργοποιηση προκαλεσει διαχυση της κρισης(λογω πχ. της αδυναμιας των ασφαλιστων να καλυψουν την ζημια),τοτε ισως αυτο να ειναι
  και το τελευταιο μας οπλο εναντι των αγορων.
  Παντως πιστευω πως πρεπει να ειμαστε ψυχραιμοι δοθεντος του οτι αρκετοι εκ των κατοχων εχουν αγορασει με πραγματικο discount 35-45% απο την δευτερογενη αγορα με οτι αυτο σημαινει.

 3. Geros avatar
  Geros 18/12/2011 18:49:53

  Άντε πάλι τα καταφέρατε να με κάνετε συνήγορο του διαβόλου .
  Βρε παιδιά κακια και απαράδεκτη η G.S. αλλα το συγκεκριμένο κείμενο είναι λάθος ?
  Είναι ελκυστικό το κούρεμα για τους ιδιώτες ?
  Τι δηλαδή περιμένατε να πει ? Μπορεί το κούρεμα να μην είναι για το συμφέρον σας αλλα επειδή εμάς μας τρώνε οι τύψεις για τον δικό μας ρολο στην παγκόσμια κρίση σας συμβουλεύουμε να το δεχτείτε? Να πούνε δεχτείτε το κούρεμα για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες μας?
  Τεστάρανε την ευρωζώνη και αυτή βγήκε λίγη , ας μην ήτανε ανίκανοι οι ηγέτες και θα δείτε τι δύναμη θα είχανε η G.S και οι αγορές.
  Αυτοί είναι καθαροί , είναι στο παιχνίδι για τα λεφτά , ποτε δεν ισχυρίστηκαν κάτι άλλο. Οι βρώμικοι είναι οι πολιτικοί που λένε ότι είναι στο παιχνίδι για την προάσπιση των συμφερόντων μας και τελικά μας πρόδωσαν.
  Τέλος πάντων αυτά είναι ιστορία τώρα πια , η ουσία είναι ότι όλοι μας πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτά που έρχονται.
  Μακριά από όποιον λέει ότι έχει λύσεις για να προστατέψετε τα λεφτά σας , θα γεμίσουμε στους απατεώνες ,τους πολιτικούς καιροσκόπους , τους άσχετους , τα αεροπλανάκια (μετά το πρώτο κανόνι και την ληστεία των καταθέσεων μέσω υποτίμησης πάντα ακολουθούν τα μικρότερα κανόνια πυραμίδων που εκμεταλλεύονται το ότι η απόγνωση και η σύγχυση κάνει τους ανθρώπους εύπιστους) και όλους αυτούς που θέλουν να μας πάνε στον γκρεμό γιατί ο γκρεμός νομίζουν ότι επιβεβαιώνει την ιδεολογία τους.
  Μονο με σύνεση και λογική θα βγούμε σιγά σιγά από το λούκι.
  Πριν πολλά χρονια είχαν ρωτήσει τον Milovan Djilas (γνωστό διανοούμενο αντιφρονούντα του Tito) τι έχει να πει για την τεραστια κρίση στην χωρα και αυτός είπε : "πια κρίση ? Η κρίση ακόμα δεν άρχισε" . Τότε είδα αυτή την δήλωση σαν κλασική απαισιοδοξία ενός γέροντα . Ο Djilas επιβεβαιώθηκε με τον πιο δραματικό τρόπο , εγώ τώρα πιστεύω ακριβώς ότι αυτός πίστευε τότε . Θα δούμε αν αυτή την φορα είναι όντως η απαισιοδοξία ενός γέροντα . Μακάρι.

 4. rally monkey avatar
  rally monkey 18/12/2011 19:12:58

  Η GS ανεκαθεν ο αγαπημενος αντιπερισπασμος καποιων πολιτικων.
  'Να οι κακοι - αυτοι φταινε' (και κατα συνεπεια μην κοιτατε εμας που τα εχουμε κανει σκ@τα').

  Τον δρομο για την εξοδο απο την ευρωζωνη τον στρωνει η Γκολντμαν συμφωνα με το αρθρο και οχι 2 χρονια τωρα ο Γ. Παπανδρεου με τα 'δημοψηφισματα΄προσφατως να ξεχειλιζουν το ποτηρι.

  Στην τελικη η καθε Γκολντμαν κοιταζει το συμφερον των πελατών της και τους συμβουλευει πως να τοποθετηθουν απεναντι στο κατ'αυτην πιθανοτερο ενδεχομενο. Που ειναι το μεμπτον.
  Το θεμα ειναι η δικη μας κυβερνηση τι εκανε - και πως (δεν) αντιδρασαμε σαν πολιτες.

 5. Orestios avatar
  Orestios 18/12/2011 20:40:29

  Ύποπτο χτύπημα??? αχαχαχαχαχα

  Μήπως να ρωτούσαμε τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ να μας πεί σχετικά με την GS?

 6. teos avatar
  teos 18/12/2011 21:07:19

  Εαν δεν συμφωνήσουν σε εθελοντικό κούρεμεα τότε υπάρχει και η λύση του κουρέματος γουλί! δηλαδή 80-90% και αει στο διάκονο και η Goldman Sach s και αλλοι, αμά πια, μετά να δείτε πως τρεχου ολοι για εθελοντικό και 50% και θα πουν και ευχαριστώ.

 7. Παυλος Βαφειάδης avatar
  Παυλος Βαφειάδης 18/12/2011 23:40:59

  Η Goldman Sachs, είναι από τους μεγαλύτερους εκδότες CDS. Αποκλείεται να επιθυμεί την εκδήλωση πιστωτικού γεγονότος καθώς τότε θα αναγκαστεί να πληρώσει τα ασφάλιστρα κινδύνου. Το ίδιο συμβαίνει με αρκετούς οίκους των ΗΠΑ αλλά και με την D.B. O Πρόεδρος Obama, πιέζει για να μήν υπάρξει πιστωτικό γεγονός, ώστε να μην ανοίξει ξανά το κουτί της Πανδώρας, όπως είχε γίνει με την Lehman Brothers.
  Απορώ με την ασχετοσύνη της συγγραφέως του άρθρου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.