#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/03/2008 14:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Deutsche Telekom παίρνει μέσω MIG τον ΟΤΕ

Σε συμφωνία με την Marfin Investment Group για την εξαγορά του ποσοστού που κατέχει στον ΟΤΕ (20% περίπου) έναντι 2,5 δισ. ευρώ (ή 26 ευρώ ανά μετοχή) κατέληξε η Deutsche Telekom, όπως ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα. Το μέσο κόστος κτήσης των μετοχών του ΟΤΕ για την MIG είναι 26 ευρώ ανά μετοχή. Το premium έναντι της τιμής κλεισίματος της μετοχής του ΟΤΕ (19,26 ευρώ) την περασμένη Παρασκευή είναι 36%, δηλαδή 7 ευρώ ανά μετοχή. Η Deutsche Telekom δήλωσε ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση με στόχο να αυξήσει τη συμμετοχή της στον ΟΤΕ με τελικό στόχο να αποκτήσει το management του οργανισμού.. Η MIG με τη συμφωνία με την Deutshce Telekom καταγράφει κέρδη της τάξης των 200 εκατ. ευρώ και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που το Χρηματιστήριο πέφτει. Η κυβέρνηση βλέπει θετικά την εξαγορά οι υπουργοί Οικονομίας και Τηλεπικοινωνιών Γ. Αλογοσκούφης και Κ. Χατζηδάκης.

Είναι όμως προφανές ότι η Deutshce Telekom δεν θα έδινε αυτό το μεγάλο premium ανά μετοχή, αν δεν είχε προσυμφωνήσει να αποκτήσει το management του ΟΤΕ. Αν δηλαδή η κυβέρνηση δεν απεμπολούσε τον έλεγχο του Δημοσίου στον Οργανισμό. Επειδή με το 20%, δεν έχει ούτε management, ούτε συμμετοχή στο ΔΣ. Τίθεται λοιπόν επί τάπητος το ερώτημα:  Οι μεθοδεύσεις του κ. Αλογοσκούφη (που δεν έκρυβε τις γερμανικές προτιμήσεις του) και οι προσωπικές συναντήσεις του στο πρόσφατο παρελθόν με τον κ. Βγενόπουλο, τι ρόλο έπαιξαν σε όλα αυτά; Εκείνες οι υπουργικές αποφάσεις περί «ορίων στην ιδιωτική πρωτοβουλία» ποιόν βοήθησαν τελικά; Το Δημόσιο ή τους φίλους της κυβέρνησης; Υπάρχει βέβαια και η άλλη εκτίμηση. Ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντισταθεί στις πιέσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων για το όρια που έβαλε στις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ και ότι ο ευφυής κ  Βγενόπουλος το προέβλεψε αυτό και εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση. Ότι κι αν συμβαίνει πάντως, πρόκειται πάντως για ένα από τα μεγαλύτερα deals των τελευταίων ετών που προκαλεί ήδη αναταράξεις σε όλο το επιχειρηματικό και επενδυτικό φάσμα. Εμείς πάντως το έχουμε γράψει. Στον τόπο αυτό οι πολιτικές ανατροπές αρχίζουν πάντα από τον ΟΤΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 17/03/2008 17:52:11

  Αρνητική η Κομισιόν στην τροπολογία Αλογοσκούφη για τις επιθετικές εξαγορές οργανισμών εθνικής στρατηγικής σημασίας όπως ο ΟΤΕ: Αρνητική εμφανίζεται η Κομισιόν στην τροπολογία Αλογοσκούφη σχετικά με τις επιθετικές εξαγορές ανωνύμων εταιρειών εθνικής στρατηγικής σημασίας με την οποία το Υπουργείο Οικονομικών περιόρισε ουσιαστικά στο 20% τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε επιχειρήσεις εθνικής στρατηγικής σημασίας όπως ο ΟΤΕ. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά κ. Τσαρλς ΜακΚρίβι στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη. Από τον «γενικό κανόνα» ο κ.ΜακΚρίβι εξαιρεί τον τομέα της ενέργειας όπου είναι γνωστό ότι έχουν ασκηθεί πιέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ για απεξάρτηση από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας, όπως επισημαίνει, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση οδηγίας προς το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο που περιλαμβάνει κοινούς κανόνες για επενδύσεις τρίτων χωρών στην εσωτερική αγορά φυσικού αερίου.

 2. wert01gf avatar
  wert01gf 17/03/2008 20:23:27

  Πούλα! Πούλα! ..

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 17/03/2008 20:43:14

  Χωρίς να αποκλείω να είναι μιλημένη η δουλειά (όλες και όσες δουλειές τέτοιας φύσεως έχω δει στην χώρα μας, από το 1990, ήταν μιλημένες και στημένες), εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι τέτοιο premium δεν είναι παράλογο όταν βρίσκει κανείς συγκεντρωμένο πακέττο μετοχών. Επιπλέον, 20% στα χέρια της DT είναι αρκετά αποτρεπτικό για την είσοδο άλλων στρατηγικών επενδυτών. Με άλλα λόγια το 20% στα χέρια της DT περίπου καθορίζει το μέλλον του ΟΤΕ. Και ας στείλει το κράτος την ΥΠΕΔΑ στην DT εάν δεν της αρέσει. Εκεί που έχουμε φτάσει θα προτιμήσουμε και τους Τούρκους από τους δικούς μας (αλλά μην το πείτε αυτό σε Ελληνα της Μικρασίας)

 4. Le canard avatar
  Le canard 17/03/2008 23:09:10

  Τι σχέση έχει ο Αλογοσκούφης με την Ντόϊτσε Τελ και την είσοδό της στην ΟΤΕ;

 5. factorx avatar
  factorx 18/03/2008 04:23:20

  Συμπαιγνία με τη MIG κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΝ
  «Η θετική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην πώληση του ποσοστού στον ΟΤΕ της Marfin προς την Deutsche Telecom επιβεβαιώνει ότι αυτή η πώληση γίνεται σε συμπαιγνία με την κυβέρνηση προκειμένου να κερδοσκοπήσει η Marfin και κυρίως να παραδοθεί στη συνέχεια ο έλεγχος και το «μάνατζμεντ» του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom», αναφέρει σε δηλώσεις του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

  «Η απαράδεκτη αυτή κυβερνητική μεθόδευση, που οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση μιας στρατηγικής επιχείρησης όπως ο ΟΤΕ, συνιστά μείζον πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και εργασιακό έγκλημα σε βάρος της χώρας αλλά και της εθνικής ασφάλειας. Το μεθοδευμένο παιχνίδι για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ θα συναντήσει την αντίθεση και αντίσταση σύσσωμου του ελληνικού λαού. Η πώληση της Ελλάδας, που πάει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να περάσει», αναφέρει ο κ.Λαφαζάνης.

 6. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 18/03/2008 13:14:22

  Διευρύνεται το "Πάζλ 4ο Ράϊχ" ή "Ευρωπαϊκή Ένωση".

  Έχουμε και λέμε :

  -R.W.E. θέλει τον έλεγχο της ΔΕΗ

  -DEUTSCHE TELECOM ...τον έλεγχο του ΟΤΕ

  -SIEMENS ελέγχει γενικότερα τις προμήθειες του τηλεπικοινωνιακού υλικού στην Ελλάδα και κρατά το πολιτικό σύστημα με αποκαλύψεις για λαδώματα.

  -HDW ,τα Ναυπηγεία του Αμβούργου και του Κιέλου ελέγχουν τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας και της Σύρου;

  -MANNESMAN-LEOPARD - EADS - HDW , ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος των στρατιωτικών προμηθειών ( Τάνκς, Αεροπλάνα , Υποβρύχια , Οπλοπολυβόλα ... )

  -HOCHTIEF ,ελέγχει το στρατηγικό αεροδρόμιο του "El Venizelos" ...  -DEUTSCHE BANK στην "EUROBANK" υιού Λάτση ( ο πατέρας καλός φίλος του Φ..Γ. Στράους και στο παρελθόν... )

  -DRESNER BANK - διακινεί τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων ...( η συγκεκριμένη τράπεζα επί Γ΄Ράϊχ είχε τη "διαχείριση" των Βαλκανίων ...)

  -WAZ και BERTELSMAN προσπαθούν να εισχωρήσουν στα ΜΜΕ της Ελλάδας

  -BAYER-BASF και άλλες γερμανικές φαρμακευτικές-χημικές βιομηχανίες φροντίζουν για την υγεία μας και για τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ελλάδα.

  -LIDL και METRO ελέγχουν ήδη ένα καλό κομμάτι των λιανικών και χονδρικών πωλήσεων της Ελλάδας.


  Το έλλειμμα της Ελλάδας στο Ελληνο-Γερμανικό Εμπορικό Ισοζύγιο αυξάνεται διαρκώς με γοργούς ρυθμούς από την ημέρα της εισόδου μας στην Ε.Ε. , μια κατάσταση που θυμίζει την προπολεμική Μεταξική περίοδο , όπου η Γερμανία έλεγχε σχεδόν όλο το εμπόριο της χώρας με το περίφημο "Ελληνο-Γερμανικό Κλήρινγκ" .

  Και... ο Γ.Παπανδρέου κάλεσε στο συνέδριο του τον βουλευτή του Γερμανικού Φιλελεύθερου Κόμματος (FDP) κ. Χατζημαρκάκη ( Έλληνας κατά τα άλλα ) για να πάρει "ιδέες" , ίσως διότι δεν μπορούσε πια να καλέσει τους Μάνο-Ανδριανόπουλο...
  Και "γαμ...τες" εμμονές και νευρώσεις θα έλεγα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.