24/10/2009 23:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η CIA και ο έλεγχος του διαδικτύουΠροχωρώντας σε μια ασυνήθιστα έξυπνη για αυτήν κίνηση, η CIA ξεκίνησε να μελετά το ενδεχόμενο χειραγώγησης των social media networks, μέσω της εταιρίας που ελέγχει πλήρως, δηλαδή της In-Q-Tel. Αυτό που θέλει να κάνει, είναι να εκμεταλλευτεί τον πλούτο των πληροφοριών που διατίθεται πλέον online, σε ιστοσελίδες και σαϊτς όπως το Twitter και το  YouTube. Για να το πετύχει, η In-Q-Tel προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με μια εταιρία (Visible Technologies) που έχει ως αντικείμενο εργασίας της, το να επιτηρεί περισσότερες από 500.000 διαδικτυακές σελίδες σε καθημερινή βάση, συμπεριλαμβανομένων των μπλογκς, των διάφορων φόρουμ, καθώς και των πολλών messageboards. Η εν λόγω εταιρία αδυνατεί να παρακολουθεί συζητήσεις σε κλειστά σαϊτς όπως είναι το Facebook, αλλά έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα Twitter feeds όπως και σε διάφορα εμπορικά σαϊτς, π.χ. την Amazon. Η Visible Technologies ισχυρίζεται πως οι εν λόγω ιστότοποι είναι «μια ανερχόμενη αγορά που απαιτεί παρακολούθηση και καταγραφή». Πελάτες της είναι ήδη πολλοί, μεταξύ των οποίων και εταιρίες όπως η Microsoft και η Xerox, οι οποίες χρειάζονται πρόσβαση στα σχόλια του κοινού σε σχέση με τα νέα προϊόντα που κατά καιρούς βγάζουν στην αγορά.

Η In-Q-Tel συστάθηκε το 1999 με σκοπό την ενημέρωση της CIA σε θέματα τεχνολογίας. Ο πρώην επικεφαλής της CIA George Tenet, είχε δηλώσει πως η  υπηρεσία του  θέλησε να εκμεταλλευτεί τον μικρό της προϋπολογισμό, χρησιμοποιώντας τεχνολογία που αναπτύσσουν άλλοι. «Το 1999 φτιάξαμε την In-Q-Tel. Την πληρώνουμε, αλλά είναι ανεξάρτητη από εμάς. Η CIA αναγνωρίζει τα επείγοντα προβλήματα και η In-Q-Tel παρέχει τη τεχνολογία για να αντιμετωπιστούν». Η In-Q-Tel ήταν μάλιστα αναμεμιγμένη στην εμπορική συμφωνία δια της οποίας πουλήθηκαν στη μηχανή αναζήτησης Google, τα λογισμικά της δορυφορικής χαρτογράφησης Keyhole, που χρησιμοποιούνται στην εφαρμογή Google Earth.

Το πόσο χρήσιμα θα είναι όλα αυτά για τη CIA, απομένει να αποδειχθεί. Πολλοί «τρομοκρατικοί» πυρήνες, έχουν από καιρό αντιληφθεί τα προβλήματα ασφάλειας του διαδικτύου, και προτιμούν να διεκπεραιώνουν  τις όποιες επικοινωνίες τους  μέσω των ανθρώπινων επαφών και μόνο. Η δυνατότητα όμως της παρακολούθησης, της ανάλυσης  και της συλλογής εκατομμυρίων διαδικτυακών συζητήσεων, θα βοηθήσει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών στο να γνωρίζουν αλλά και να συνδέουν τις συζητήσεις αυτές, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ των ατόμων που τις ενδιαφέρουν.

Και ίσως το πιο σημαντικό για τη CIA , που πρόσφατα έχει δει το κύρος της να πλήττεται από τις μεταγωγές, τα βασανιστήρια κλπ. υπόπτων, να είναι το διαφημιστικό σλόγκαν της Visible Technologies, που υπόσχεται: «προστασία της φήμης σας … προβολή θετικών στοιχείων για την εταιρία σας, καθώς και πρόληψη, διαχείριση αλλά και επιδιόρθωση τυχόν κρίσεων».

 www.thefirstpost.co.uk

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ avatar
  ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ 24/10/2009 23:59:42

  Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ !!! ΟΡΓΟΥΕΛ ΣΟΥ ΒΓΑΖΩ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ!! ΜΟΝΟ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΕΣΕΣ ΕΞΩ!!!!

  • outis avatar
   outis @ ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ 25/10/2009 01:55:30

   25

 2. Bibita avatar
  Bibita 25/10/2009 07:39:28

  «ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛ-ΑΛΩΝ» !

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/10/2009 08:48:42

  άντε να σας παρηγορήσω... 1. Η ιδέα της google σαν Μεγάλο Αδερφό γραφτηκε εδώ στο antinews εδώ και καιρό. 2. Ο Β' ΠΠ και όχι μόνο κερδήθηκαν από καλή πληροφόρηση δηλ. κατασκοπεία. 3. Ιδρωσε το αυτή της CIA από αγγλικές αναφορές 4. Ο Τένετ δικός μας δεν είναι;

  Το κύρος της CIA πλήττεται μόνο όταν αποτυγχάνει να πετύχει τον σκοπό της. Τα άλλα είναι παραπλάνηση για τα μάτια.

 4. Aris lalidis avatar
  Aris lalidis 25/10/2009 10:01:22

  Πως ηταν δυνατον να πεσει εξω ο Οργουελ;
  Aφου εγραψε καθ υπαγορευσιν απο μεσα.

  • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο Πέλαγος @ Aris lalidis 25/10/2009 14:14:34

   Από που συνάγεις το συμπέρασμα ότι ο Όργουελ έγραψε καθ' υπαγόρευσιν από μέσα;
   Ο βίος και η πολιτεία του ανθρώπου, άλλα καταδεικνύουν:
   Γόνος ευκατάστατης οικογένειας αποικιοκρατών υπαλλήλων στην Ινδία, αποφοίτησε από το κολέγιο της αριστοκρατίας Eton. Μπαίνοντας για πέντε χρόνια στην υπηρεσία της αποικιοκρατικής αστυνομίας στην Βιρμανία, παραιτήθηκε με ένα βαρύ αίσθημα ενοχής, που τον οδήγησε στην συνέχεια, σαν είδος μετάνοιας, σε μια ζωή άστεγου και περιπλανόμενου αλήτη στις λαϊκές συνοικίες του Λονδίνου και του Παρισιού για να περιγράψει την ζωή και τις κακουχίες των φτωχών, λαϊκών στρωμάτων.
   Μέσα σε μια ζωή εκούσιας επιλογής κακουχιών και της ταπεινότερης δυνατής επιβίωσης, κοιμόταν στις υγρές γωνίες των μαγέρικων στο Παρίσι, όπου έπλενε πιάτα παθαίνοντας φυματίωση. Προσπαθώντας να θεραπεύσει αυτήν την ασθένεια στα νοσοκομεία απόρων και στα άσυλα αστέγων στο Παρίσι και το Λονδίνο αυτή χειροτέρευε συνεχώς, ταλανίζοντάς τον μονίμως. Η συμμετοχή του στον Ισπανικό Εμφύλιο με την μεριά των δημοκρατικών, στις γραμμές του αντισταλινικού POUM, είχε σαν συνέπεια να δεχθεί μια σφαίρα στον λαιμό, που του κατέστρεψε σχεδόν τις φωνητικές χορδές. Με μια φωνή ισχνότατη, λεπτή και σχεδόν αστεία, ακολούθησε μια συμπεριφορά έντονα εσωστρεφή και λιγομίλητη.
   Με τεράστιο κόπο μπόρεσε να εκδώσει τα πρώτα βιβλία του, που περιέγραφαν την ζωή της φτωχολογιάς, τις αυθαιρεσίες των αποικιοκρατών στις Ινδίες και το αγώνα των Δημοκρατικών ενάντια στον Φράνκο. Το πρώτο του βιβλίο "Down and out in Paris and London" καταστράφηκε δυο φορές από την λογοκρισία. Για το επόμενο "Burmese Days" δεν μπόρεσε καν στην Αγγλία να βρει εκδότη, μια και το βιβλίο αναφερόταν στην αυθαιρεσία και την καταπίεση που εξασκούσαν οι αποικιοκράτες και πρωτοεκδόθηκε στις ΗΠΑ. Ακόμη και ο T.S. Eliot, κατοπινός φίλος του Όργουελ, ως υπεύθυνος του οίκου Faber & Faber αρνήθηκε να το εκδώσει το "Down and out in Paris and London". Το βιβλίο κατάφερε ο Όργουελ να εκδοθεί μετά από προσπάθεια πέντε ετών από τον Golancz, ο οποίος όμως συνέγραψε τον πρόλογο αυτού ου βιβλίου, για να διαχωρίσει την θέση του από το περιεχόμενο, προβάλλοντας σθεναρή άρνηση να εκδώσει στην συνέχεια το "Φόρος τιμής στην Καταλονία".
   Αλλά ούτε και για την "Φάρμα των Ζώων" δεν μπορούσε ο Όργουελ να βρει εκδότη. Ο πιο πολυδιαβασμένος σήμερα Αγγλόφωνος συγγραφέας έφτασε σε σημείο απόγνωσης να επιχειρήσει να θέσει το βιβλίο αυτό σε κυκλοφορία μόνος του με πολύγραφο. Σε φάση μάλιστα που είχε αρχίσει να γίνεται γνωστός στο κοινό, μετά τις εκπομπές του στο BBC με στόχο την ενθάρρυνση των αμάχων κατά το Blitz Krieg, ενώ έπεφταν βροχή οι βόμβες γύρω από τον σταθμό.
   Αυτό το προτελευταίο βιβλίο που έγραψε ο Όργουελ το 1945, ήταν που τον έκανε γνωστό και έφερε την οικονομική επιτυχία. Σε μια φάση που αυτή δεν είχε καμία αξία για τον συγγραφέα, λόγω της πλήρως κατεστραμμένης του υγείας και του θανάτου της αγαπημένης του γυναίκας, που στάθηκε, παραμελημένη από τον συγγραφικό του ενθουσιασμό, μια ζωή πιστή δίπλα στις κακουχίες του.
   Η προσοχή που απόδωσε το κατεστημένο με κεκτημένη ταχύτητα στην "Φάρμα Των Ζώων", είχε να κάνει με ότι το έργο αυτό αποτελούσε κριτική στον Μπολσεβικισμό. Έτσι όμως άνοιξε το λάκκο του. Διότι ο Όργουελ μέσα σε συνθήκες βαριάς φυσικής φθοράς, ετοίμαζε τον τελευταίο του καταπέλτη, πριν πεθάνει: το "1984".
   Με μια ορμή "δημιουργικής" αυτοκαταστροφής απομονώθηκε ο Όργουελ το 1947 σε μια αγροικία χωρίς φως και τηλέφωνο, στο νησί Jura της νοτιοδυτικής Σκωτίας, 30 μίλια μακρυά από τον πλησιέστερο γιατρό και οκτώ μίλια από το πιο κοντινό μπακάλικο. Εκεί έγραψε το "1984", σαν είδος στερνής παρακαταθήκης προς την ανθρωπότητα, που σφράγισε με το θάνατό του το 1950.
   Ο Όργουελ χτύπησε με μαρτυρικό τρόπο την θύρα της έμπνευσης και της γνώσης. Αυτή του άνοιξε απλόχερα την αυλαία των επερχόμενων, όπως πράττει πάντοτε, απέναντι στα ευγενή τέκνα της.
   Αισθάνομαι υπερήφανος, που και εγώ έχω κάτι κοινό με τον Άγιο αυτόν της Δημοκρατίας. Και εμένα μου αρέσει ο μουσακάς, που απολάμβανε ο Όργουελ, ως το αγαπημένο του φαγητό, όποτε έβρισκε τα απαραίτητα ψιλά, σε κάποιο ταπεινό ελληνικό μαγέρικο του Λονδίνου.

 5. καθρέφτης avatar
  καθρέφτης 25/10/2009 15:03:43

  Το πραγματικό του όνομα ήταν Έρικ Άρθουρ Μπλερ - το ψευδώνυμο το υιοθέτησε το 1933, σε ηλικία 30 ετών - υπέφερε από φοβία για τα ποντίκια, όπως και ο ήρωας (Winston Smith) του "1984" και, παρά τις επιφυλάξεις του για τα γεγονότα που οδήγησαν στον Β΄παγκόσμιο πόλεμο, γράφει στο My country Right or Left, ( Η χώρα μου, σωστά ή λαθεμένα) δοκίμιο δημοσιευμένο το 1940:" Κατά βάση ήμουν ένας πατριώτης[...]δεν θα έκανα τίποτε και δεν θα έπαιρνα μέρος σε καμια πράξη δολιοφθοράς εναντίον της πατρίδας μου,[...]θα υποστήριζα τη συμμετοχή της στον πόλεμο και αν μπορούσα θα έπαιρνα μέρος σ'αυτόν".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.