#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/08/2011 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Alpha έσωσε την Eurobank588 εκατ. ευρώ ήταν στο πρώτο εξάμηνο οι ζημιές για την Eurobank ενώ το κούρεμα των ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιο θα την έφερνε ζημιά 664 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο.

Όσο για την Alpha Bank τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 14 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου 532 εκατ. ευρώ ενώ το αποτέλεσμα προ προβλέψεων παρέμεινε σταθερό σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε 559,8 εκατ. ευρώ έναντι 562 εκατ. Ευρώ κατά το α’ εξάμηνο του 2010.

Τώρα εξηγείται η πρεμούρα του Λάτση να κλείσει η συμφωνία καθώς η τράπεζά του ήταν υπό κατάρρευση. Ο Κωστόπουλος έσωσε το Νανόπουλο από μια ταπεινωτική χρεοκοπία αφού έτσι όπως πήγαιναν τα πράγματα ήταν θέμα χρόνου να υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας.

Έτσι εξηγείται και η ονομασία της νέας τράπεζας που αρχίζει από Alpha καθώς και το σήμα που μένει από την τράπεζα του Κωστόπουλου. Ο τελευταίος αποδείχθηκε γάτα του τραπεζικού συστήματος αφού διατήρησε επί χρόνια μια συντηρητική πολιτική σε αντίθεση με νεόκοπους τραπεζίτες που μοίραζαν αφειδώς χρήμα και έπαιζαν και πολιτικά παιχνίδια.

Σαν τη Eurobank υπάρχουν τουλάχιστον δύο τράπεζες που είναι έτοιμες να σκάσουν και περιμένουν να τους σώσει καμιά… άγια Εθνικούλα, ίσως να σωθεί κι αυτή μετά την παταγώδη αποτυχία του Ταμβακάκη να τη συγχωνεύσει με την Alpha. Τώρα παρακολουθεί τις εξελίξεις και βλέπει την πλάτη των άλλων. Για να θυμίσουμε, πρόκειται για αγαπημένο παιδί του ΠΑΣΟΚ, όπως και ο πρόεδρος της Εθνικής, Β. Ράπανος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Lampros avatar
  Lampros 30/08/2011 10:16:40

  Σιγουρα ΑΛ Λ-ού Αυτα Συμβάινουν.

 2. antiκοινοβουλευτικός avatar
  antiκοινοβουλευτικός 30/08/2011 10:33:48

  Πράγματι, η Η Alpha έσωσε την Eurobank. Θα μπορούσε όμως να είχε δημιουργηθεί μια υπερτράπεζα αν είχε συγχωνευθεί η Εθνική Τράπεζα με την
  Alpha. Ποιός άραγε χάλασε τη συμφωνία; Μήπως έγινε για να σώσει η Εθνική την Πειραιώς; Λέμε τώρα... (θα το δούμε τις επόμενες ημέρες...)!

  • tpe avatar
   tpe @ antiκοινοβουλευτικός 30/08/2011 16:02:50

   Βουλωμένο γράμμα διαβάζεις καλέ!

 3. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 30/08/2011 10:43:02

  Έτσι. Και το σημαντικότερο δεν αναφέρθηκε, που είναι η σχέση ανταλλαγής των δύο τραπεζών. Πέντε προς επτά. Δηλαδή, πέντε της Alpha αξίζουν όσο επτά της Eurobank. Και μιλάμε για μια τράπεζα (η Eurobank) με κάποια δέκα δεκαπέντε δις ευρώ μεγαλύτερο ενεργητικό από αυτό της Alpha.

  Στην ουσία, πρόκειται για εξαγορά της Eurobank από την Alpha και κατά τα λοιπά ο μπαρμπα-Γιάννης γίνεται κυρίαρχος του παιχνιδιού στην Ελλάδα και τη Ν.Α. Ευρώπη. Το μόνο που έσωσε τον Λάτση είναι το υψηλότατο ποσοστό που είχε στην Eurobank, πράγμα που τον κάνει μεγαλύτερο Έλληνα μέτοχο στο νέο σχήμα (με 13%). Πρόκειται όμως για ποσοστό τραγικά χαμηλό, αν σκεφτεί κανείς την κυριαρχία του στην πρώην Eurobank.

  Υπάρχει και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό για το Κατάρ. Το Κατάρ ήταν μέτοχος της Alpha (με 4% στο παλιό μετοχολόγιο). Όχι της Eurobank. Στην ουσία, τώρα, οι παλιοί μεγάλοι μέτοχοι της Alpha κυριαρχούν με 21% (Κωστόπουλος + Κατάρ), ενώ ο Λάτσης έχει 13%. Μπορεί εμάς το Κατάρ να μας φαίνεται ως ουδέτερος παίκτης, όμως στα επιχειρηματικά δεδομένα ΔΕΝ είναι: Είναι μέτοχος της Alpha, έχει τεράστια σημασία αυτό.

  Πάει λοιπόν ένα φιλόδοξο σχέδιο άλωσης του ελληνικού τραπεζικού χάρτη σχεδόν άκλαφτο. Ο γιος του μπαρμπα-Γιάννη Λάτση γίνεται μεγαλομέτοχος ενός τραπεζικού γίγαντα (τηρουμένων των αναλογιών, κάτι σαν τον Βαρδινογιάννη στην Πειραιώς) και σταματά να έχει τον ρόλο που είχε παλιότερα. Τα βιολιά τώρα είναι όλα στα χέρια του καλαματιανού Κωστόπουλου. Μεγάλη εξέλιξη.

  Κάπου είχα ακούσει ότι περίμεναν να πεθάνει ο Κωστόπουλος για να εξαγοράσουν την Alpha. Σίγουρα αυτοί που το είπαν θα πρέπει να αναθεωρήσουν πάρα πολύ. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!

  Και μην ξεχνούμε ότι η επιτυχία της Alpha βασίστηκε σε δύο κυρίως πυλώνες: α) στη σχετικά συντηρητική πολιτική που επέδειξε την περίοδο της τραπεζικής τρέλας ("διακοποδάνεια" κλπ.) και β) στο ότι άντεξε τις πιέσεις το 2009-2010 του ΓΑΠ και είχε αναλογικά το μικρότερο (πολύ μικρότερο!) χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων από οποιαδήποτε άλλη ελληνική τράπεζα.

  Από μένα, τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Κωστόπουλο. Δεν τους θεωρώ ούτε "δύο νεκρούς", όπως ο Κακοφωνίξ, ούτε τίποτε άλλο. Πήρε ένα ρίσκο ο ένας (Λάτσης) που του βγήκε μόνο λίγο (γίνεται μεγαλομέτοχος κάπου όπου άλλος πια θα έχει το κουμάντο...) και ο άλλος με υπομονετική πολιτική γίνεται σήμερα ένας παίκτης πανευρωπαϊκών και παγκοσμίων διαστάσεων. Χαίρομαι πολύ διότι ανταμείβεται η σύνεση, η διορατικότητα, η συνέχεια, και δεν ανταμείφθηκε η αρπαχτή που, λίγο πολύ, πήγε να κάνει ο Λάτσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Επώνυμος 30/08/2011 12:27:55

   Την μεγάλη αρπαχτή ο Λάτσης την είχε κάνει ήδη, κατέχοντας αυτή την τράπεζα.

   Και μόνο το ότι υπήρχε η Eurobank ήταν σκάνδαλο.

   Ξεχάστηκαν γρήγορα τα επεισόδια με τη Τράπεζα Εργασίας, τώρα πια θα θαφτούν οριστικά κάτω απ' την κελεμπία του Εμίρη ή κάτω από την αναπόφευκτη κρατική επέμβαση μέσω του μηχανισμού στήριξης.

   Σκάνδαλο υπήρξε και η μετέπειτα λειτουργία της, η εισαγωγή "νέων τραπεζικών προϊόντων" και ηθών, το επιθετικά απατηλό marketing, από τις βασικές αιτίες της πιστωτικής εξάρτησης των Ελλήνων μέσα σε μόλις μια 10ετία.

   Τελικά, το καταγωγικό ήθος δεν ξεπερνιέται.

   Ο "Δρ" Σπύρος είναι πάντα ο γιος ενός αμφιλεγόμενου βαρκάρη, κατηγορηθέντος και ως συνεργάτη των Ναζί. Πειρατεία έκανε με την Εργασίας.

   Ο Κωστόπουλος, αν και βέβαια δεν υπάρχει «καλός» τραπεζίτης, απηχεί τον παλιό «Έλληνα νοικοκύρη».

   Όχι τυχαία, ο Κωστόπουλος φέρεται να έχει δεξιό πολιτικό προσανατολισμό, με όση αξία έχει η πολιτική τοποθέτηση ενός τραπεζίτη, ενώ τα πρωτοπαλλήκαρα του Λάτση είναι κολλητοί του Παπανδρέου.

   Είμαι χρόνια πελάτης στην Πίστεως. Από την Eurobank δεν περνάω ούτε απ’ έξω.
   Τώρα θα αφήσω το «σχήμα». Αν ήθελα Λάτση θα πήγαινα και τότε που ήταν μόνος του.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Προφήτης 30/08/2011 13:08:33

    Προφήτη, τι εννοείς με "τα επεισόδια με την Τράπεζα Εργασίας"; Τι είχε κάνει με την εξαγορά της;

 4. Ν.Καραβαζάκης avatar
  Ν.Καραβαζάκης 30/08/2011 11:16:20

  "Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε Ευρώ 14,0 εκατ., μειωμένα κατά 63,6% σε ετήσια βάση, επηρεασμένα κυρίως από τη συνεχιζόμενη ύφεση της Ελληνικής Oικονομίας. Τα καθαρά κέρδη που αναλογούν σε μετόχους της Τραπέζης μετά από τις ζημιές απομειώσεως των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου ανέρχονται σε Ευρώ -524,8 εκατ."
  Από την ανακοίνωση της ίδιας της τράπεζας.
  Πώς προκύπτει ότι είναι κερδοφόρα;
  Αντίστοιχα η ΕΥΡΩΒ είχε 3 εκατ. προ ζημιών ομολόγων.

  Όσο για τους διθυράμβους μη βιάζεστε διότι ήλθε η black rock και θα ελέγξει τις επισφάλειες δανείων.Τότε,θα βγεί η ξεκάθαρη εικόνα.
  Όντως δυο ημιθανείς τζογαδόροι κρατικών ομολόγων με δανεικά λεφτά και με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 150% (120/80 εκατ.),που αχόρταγα καταπίνουν λεφτά φορολογουμένων από το 2008,έκαναν ΠΟΛΙΤΙΚΗ κίνηση.Δημιουργούν μια "πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει" στα ελληνικά δεδομένα τράπεζα και κερδίζουν χρόνο.
  Οι αγορές όμως είναι αδυσώπητες και σύντομα θα το δείξουν.
  Όσο για το Λάτση βγάζει πονοκέφαλο από πάνω του ο δε Κωστό κρατά το μισθό του.
  Μέχρι νεωτέρας...

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 30/08/2011 11:32:55

  Ελάχιστα ξέρουμε ακόμη για τις πραγματικές επισφάλειες.
  Ποια επιχειρηματικά δάνεια είναι επισφαλή, προυποθέτει εκτίμηση για τις "καταδικασμένες" επιχειρήσεις. Το άρθρο 99 έχει πελάτες τελευταία, αλλά δεν είναι μόνον αυτοί.
  Όσο για τα στεγαστικά, πρέπει να εκτιμηθεί ο ρεαλιστικός "πάτος" όπου θα καθίσουν οι τιμές. Σε πόσα χρόνια όμως; Οι ανοδικοί και καθοδικοί κύκλοι της αγοράς κατοικίας είναι εξαιρετικά μακροπερίοδοι - ιδίως στην Ελλάδα με την κυριαρχία ιδιοκατοίκησης. Πολύ δύσκολο εγχείρημα τέτοιες εκτιμήσεις.
  Περιμένουν την black rock. Αλλά πόσο ξέρει την Εληνική αγορά επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων; Πόσο ρεαλιστικές θα είναι οι παραδοχές για τα τεστ της; Πολλή ομίχλη...
  Εκτίμησή μου είναι ότι το νέο σχήμα (και όχι μόνον) δεν θ' αποφύγει την "'ενεση" κεφαλαίων από το μηχανισμό Δημοσίου/EFSF έναντι μετοχών και επιτρόπου. Προσωρινή κρατικοποίηση δηλαδή.
  Όσο για το Κατάρ, με τελικό 20 % περίπου, θα είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά υπολογίσιμος μέτοχος. Την ξέρει καλά τη δουλειά με τα τραπεζικά πάντως, από την Credit Suisse και την Barclays (έστω και με ποσοστό μικρότερο).

 6. Vassilis avatar
  Vassilis 30/08/2011 11:50:53

  Ας σοβαρευτούμε βρε παιδιά... Η Alpha έχει EBITDA να το κλαίνε και οι κότες, όσο για την Eurobank του κ. Λάτση μας, άσε να πάει στο ... Πως να μην αξιολογηθούν για αγορά στο 17% με ψίχουλα από Κατάρ....

 7. milkman avatar
  milkman 30/08/2011 11:58:18

  Αλλά αμφιβάλω πολύ αν οι Άραβες έχουν μακροπρόθεσμες βλέψεις, διότι ο τρόπος με τον οποίον βάζουν λεφτά στο σχήμα είναι copy paste από τακτικές του Warren Buffet, όπου δεν παίρνουν σχεδόν καθόλου ρίσκο.

  Οι του Qatar θα αγοράσουν ένα MCN (mandatory convertible note) ονομαστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ, με τιμή μετατροπής 1,70 ευρώ, που αντιπροσωπεύει ένα discount της τάξεως του 20% σε σχέση με την pro forma τιμή της μετοχής του ενιαίου σχήματος. Με λίγα λόγια, αγοράζουν το νέο σχήμα μεν, αλλά με πολύ μεγάλη εκτύπωση και με πολύ μεγάλη απόσταση ασφαλείας από το ενδεχόμενο μελλοντικού dilution. Μάλιστα μου κάνει εντύπωση ότι όλοι υμνούν τη συμμετοχή του Qatar, διότι αν εξετάσει κανείς προσεκτικά το ζήτημα, το σχήμα ΑΛΦΑ-ΕΥΡΩΒ έδωσε γη και ύδωρ για να πάρει αυτά τα 500 εκατ. ευρώ.  Πηγή:www.capital.gr

  Δεν ειναι καν 500ΕκΕ ειναι 350 εκ με το ευτελες επιτοκιο του 10% για τρια χρονια και ετσι φτανουμε στα 500εκΕ οσο κατορθωσε(γιατι προκειτε περι κατορθωματος) να χρεωσει το συστημα το alter του γιαννικου-σφαελου και σια!!

 8. GregoryPennyRobot avatar
  GregoryPennyRobot 30/08/2011 12:02:57

  1) Η Eurobank και η Πειραιώς ζήτησαν και πήραν 2 και 1,5 δις από τον ELA.
  (Οι φήμες για μια μεγάλη τράπεζα ήταν ανακριβείς , δυο ήταν οι μεγάλες τράπεζες)

  2) Όλες οι mega τράπεζες παγκοσμίως (ΗΠΑ-Μ.Βρετανία) την περίοδο της κρίσης του 08' προσπάθησαν να αποφύγουν την κρατική βοήθεια ζητώντας κεφάλαια από Άραβες-Ιάπωνες.Μόνο 2-3 τα κατάφεραν : Goldman (με τη συνδρομή των 500εκ $ του Buffet) , Barclays.

  3) Συνεχίζετε μια ηλίθια πιπίλα περί πίεσης της κυβέρνησης δηλαδή του Ελληνικού κράτους προς τους τραπεζίτες να αγοράσουν Ελληνικά ομόλογα για μια περίοδο που το Ελληνικό δημόσιο είχε σταματήσει να εκδίδει ομόλογα.Αντιθέτως θα έπρεπε να λέτε πως όλες οι τράπεζες έκαναν κρα για συμμετοχή στις καινούργιες εκδόσεις διαχρονικά διότι τα κέρδη ήταν πάντα απίστευτα καλά.

  4) Η Εθνική και ο Ταμβακάκης θα μετανιώνουν τώρα (παρόλο που η EFG είναι σχεδόν σαπάκι) για την εξευτελιστική πρόταση προς την Alpha.Μη νομίζετε όμως πως δεν ήθελαν τη συγχώνευση Εθνική-Alpha και έκαναν επίτηδες εξευτελιστική πρόταση τότε.Αυτοί ήταν οι αριθμοί τότε.

  5) Εάν η Εθνική είχε ενωθεί με την Alpha τότε πολύ πιθανόν να συζητούσαμε τώρα την πτώση (σ.σ κρατικοποίηση) ολόκληρου του υπόλοιπου τραπεζικού κλάδου.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ GregoryPennyRobot 30/08/2011 12:40:37

   Η Barclays petro-dollar free ;;; !!! Έλεος!
   Το Qatar Ιnvestment είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Barclays, με 5, 8 %. Το 2008 πήραν το 6,4 % και πούλησαν ένα μέρος της συμμετοχής τον Απρίλιο του 2009.
   h**p://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/banksandfinance/5202935/Qatar-cuts-stake-in-Barclays.html
   Διασπορά τερατώδης, δεν λέω, αλλά ο πρώτος είναι πρώτος, έστω και με κελεμπία.

   • GregoryPennyRobot avatar
    GregoryPennyRobot @ Ο Θείος 30/08/2011 13:11:58

    Δεν καταλαβαίνω την διαφωνία σας.
    Επιβεβαιώνετε το ποστ μου με το λινκ σας.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ GregoryPennyRobot 30/08/2011 12:45:29

   Συγγνώμη, συμφωνούμε για τη Barclays, "τα κατάφερε να πάρει Άραβες" γράφεις. Όπως και έκανε. Το διάβασα στραβά.
   Είναι όμως και η Credit Suisse. Μόλις το Φεβρουάριο ξαναπήρε έναντι μετοχών άλλα 15 δις φράγκα Ελβετίας.
   Υ.Γ. Για την πιπίλα περί αγοράς Ελληνικών ομόλογων σε περίοδο που το Ελληνικό δημόσιο είχε σταματήσει να εκδίδει ομόλογα, το παρατηρώ επίσης συνέχεια, αλλά απάντηση δεν παίρνω.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ GregoryPennyRobot 31/08/2011 09:44:39

   Σωστή η παρατήρηση για τα ελληνικά ομόλογα. Όμως αναφέρομαι στις εκδόσεις από τον Ιανουάριο 2010 έως και το τέλος Μαρτίου 2010, στις πιέσεις για αγορές (και, επίσης, για μη πωλήσεις) στη δευτερογενή αγορά την περίοδο από το Δεκέμβριο 2009 και μετά για τη στήριξη των σπρεντς. Η Άλφα τα κατάφερε και ξεφορτώθηκε εγκαίρως μεγάλο μέρος των ομολόγων της. Σκέφτεστε η Εθνική να πουλούσε ελληνικά ομόλογα; Δεν γινόταν, με δεδομένο ότι η Εθνική είναι ημικρατική. Αλλά η Πειραιώς και η Eurobank γιατί βρέθηκε με τέτοιο μεγάλο χαρτοφυλάκιο ομολόγων στο ουσιαστικό κλείσιμο της δευτερογενούς αγοράς, λίγο μετά το Πάσχα του 2010 και στην ανακοίνωση για υπαγωγή στο Μνημόνιο;

   Εν πάση περιπτώψει, η λέξη "πιέσεις" αντικατοπτρίζει αυτό που συνέβη, τελικά, και έμειναν οι λοιπές μεγάλες ιδιωτικές με ένα σωρό ελληνικά ομόλογα στο χέρι και η Άλφα τα κατάφερε και γλίτωσε. Δεν θέλετε να το πείτε πιέσεις; Πείτε το όπως θέλετε. Όμως υπήρξε αναμφίβολα και μια "ενίσχυση" από κυβερνητικής πλευράς της διάθεσης των τραπεζιτών να πάρουν ή να κρατήσουν ελληνικά ομόλογα την κρίσιμη περίοδο.

   Κατά τα άλλα, συγχαρητήρια για το εμπεριστατωμένο και μεστό σχόλιο. Το "5" δεν μου είχε περάσει από το μυαλό, όμως έχεις απόλυτο δίκιο. Ίσως τελικά αυτή ήταν η καλύτερη εξέλιξη για τον κλάδο. Η Εθνική θα επιβιώσει, και η νέα Alpha-Eurobank θα επιβιώσει, η Πειραιώς πήρε ανάσα με την αύξηση μ.κ., αν αλλάξει σύντομα και η κυβέρνηση και λήξει η κρίση που προκαλεί ο ιδεολοηπτικός και συμπλεγματικός γόνος, τότε θα είναι όλοι ευχαριστημένοι - πλην Ταμβακάκη, όπως σωστά λες.

 9. AUD avatar
  AUD 30/08/2011 14:20:23

  απορώ.. πρόβλημα βιωσιμότητας δεν είχαν οι τράπεζες?? ξαφνικά έχουν οι δύο συγκεκριμένες 150 δις ενεργητικό και 80 δις σε καταθέσεις... χιλιάδες ακίνητα και κλπ... και κλπ... τελικά ποιος έχει το πρόβλημα?? μήπως δεν έχει συλλάβει η γκλάβα καλά?

  • Andy avatar
   Andy @ AUD 31/08/2011 00:53:28

   150 δις ενεργητικό έχουν, δε σημαίνει όμως κάτι αυτό... τα 140 δις είναι δανεικά και με το ρυθμό που αυξάνονται οι επισφάλειες σύντομα θα λείπουν πάλι λεφτά από το ταμείο ακόμα κει μετά τις ΑΜΚ...

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ AUD 31/08/2011 09:47:20

   Τα πάντα είναι θέμα εμπιστοσύνης. Αν π.χ. επιστρέψουν τα 60 δις καταθέσεις που έφυγαν επί ΓΑΠ από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την εκλογή του ΓΑΠ και μετέπειτα, καμία ελληνική τράπεζα δεν θα χρειάζεται την ΕΚΤ και τις κρατικές εγγυήσεις. Αυτό που πέτυχε η συγχώνευση είναι η ανόρθωση της κατακρημνισμένης εμπιστοσύνης. Αν μπορέσει να συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο ανόρθωσης της εμπιστοσύνης, τότε θα πάνε καλά όλοι, και η καινούργια τράπεζα, και οι υπόλοιποι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.