#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/12/2010 13:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η 48ωρη απεργία εξυπηρετεί τους δημοσιογράφους ή τους εκδότες;Οι κ.κ. Ψυχάρης και Μπόμπολας φαίνεται πως είναι δύο από τους επιχειρηματίες που πρωτοστάτησαν πιέζοντας την κυβέρνηση να θεσπίσει το νομοσχέδιο που συνθλίβει τα εργασιακά δικαιώματα και καταργεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος τον εργασιακό πολιτισμό πενήντα χρόνων στην Ελλάδα.

Το ζήτησαν σύμφωνα με τις πληροφορίες μας και οι τραπεζίτες με τους υπεύθυνους της Eurobank και της Πειραιώς να πρωτοστατούν. Όχι ότι ο ΣΕΒ έμεινε πίσω ή διάφοροι τύποι σαν το «νεοφιλελεύθερο» Κ. Μίχαλο.

Το νομοσχέδιο που επιβάλλει πλήρη ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας ευνοεί τα επιχειρηματικά σχέδια των μεγαλοεκδοτών, που θα εξελιχθούν κατά την διάρκεια της κρίσης προκειμένου να διατηρήσουν την δεσπόζουσα θέση τους και την επόμενη ημέρα.

Οι πλήρως ελαστικοποιημένες  σχέσεις εργασίας και οι μισθοί των 600-700 ευρώ ταιριάζουν γάντι με το σχέδιο για δημιουργία ενιαίου newsroom που θα τροφοδοτεί τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του αμαρτωλού ΔΟΛ όπου επικεντρώνει πλέον τις προσπάθειές του καθώς βλέπει ότι στο Ίντερνετ τα επόμενα χρόνια θα μεταφερθούν διαφήμιση και οικονομικοί πόροι και παράλληλα μεγαλύτερο μερίδιο πολιτικής επιρροής και αντίστοιχα χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Δεν θα υπάρχει δημοσιογραφική έρευνα, πρωτογενής πληροφόρηση, κριτική της εξουσίας, αλλά διαχείριση της πληροφορίας που θα δίνουν διάφοροι κυβερνητικοί οργανισμοί και συνδεόμενες υπηρεσίες.

Σιγά μην άφηναν οι νταβατζήδες τα social media έξω από τον έλεγχό τους. Για να μην έχουν ψευδαισθήσεις οι χρήστες του διαδικτύου δείτε πως προβάλλουν, αν προβάλλουν, τα blog τα τεκταινόμενα στον ΔΟΛ από την Παρασκευή που ο κ. Ψυχάρης ανακοίνωσε τις απολύσεις. Επίσης δέστε αν προβάλλουν την ανακοίνωση των εργαζομένων στο «Πρώτο Θέμα» που έσπασαν τα συνδικαλιστικά κλισέ και τόλμησαν να βγάλουν απόφαση στην οποία λένε ότι η 48ωρη είναι επιζήμια για τον κλάδο.

Μέχρι τώρα η Ένωση Ιδιοκτητών του κ. Ψυχάρη ακολούθησε μία τακτική καθυστέρησης και εμπαιγμού του κ. Πάνου Σόμπολου ο οποίος είναι και υπάλληλός του παχυλά αμοιβόμενος. Όταν θα καθίσει στο τραπέζι θα διαπραγματεύεται στο πλαίσιο του νέου νόμου.

Ο κ. Σόμπολος και οι λοιποί της απαξιωμένης Ένωσης έχασαν την ευκαιρία να απομονώσουν τον κ. Ψυχάρη και να υπογράψουν συλλογική σύμφαση με τον κάθε εκδότη ξεχωριστά. Επιπροσθέτως τον βοήθησαν να κάνει και τις απαραίτητες απολύσεις. Εξηγώ: Τι φοβίζει τον κ. Ψυχάρη και τον κάθε εκδότη; Να μην πάει ο αναγνώστης στο περίπτερο και βρει τις ανταγωνιστικές εφημερίδες και όχι την δική του. Γι αυτό και όταν η ΕΣΗΕΑ κήρυξε προ δύο εβδομάδων 48ωρη στον ΔΟΛ η ιδιοκτησία πήρε πίσω τις 28 απολύσεις που είχε ανακοινώσει. Φοβήθηκε ασφαλώς ότι την Κυριακή θα έλλειπε το «Βήμα» από το περίπτερο ενώ θα υπήρχαν «Πρώτο Θέμα», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», «Καθημερινή» κλπ.

Αντί η Ένωση να επιμείνει στην δοκιμασμένη συνταγή και να στριμώξει τον μεγαλομέτοχο του ΔΟΛ προκειμένου να βρεθεί μία λύση που να περισώνει ότι είναι δυνατόν, τον άφησε να ξεφύγει προκηρύσσοντας γενική 48ωρη σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης. Το αποτέλεσμα ήταν ότι αμέσως ο κ. Ψυχάρης έκανε τις απολύσεις που είχε πάρει πίσω.Είναι άθλια η πρακτική ορισμένων «συναδέλφων» που αντί να επιμείνουν το προηγούμενο διάστημα σε κινητοποιήσεις στο συγκρότημα τους προκειμένου να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό που να βοηθά τους συναδέλφους τους, ζητούσαν από την ΄Ενωση να κηρύξει απεργία σε εφημερίδες που με χίλια ζόρια προσπαθούν να αποφύγουν τις απολύσεις και τις περικοπές και το έχουν μέχρι στιγμής πετύχει χάρη στην δουλειά των εκεί εκπροσώπων και όχι βέβαια χάρη στον Σόμπολο. Η κήρυξη 48ωρης απεργίας σε όλα τα Μέσα αφενός λύνει τα χέρια του Ψυχάρη να απολύσει τους δημοσιογράφους και αφετέρου τον ευνοεί επειδή δημιουργεί πρόβλημα στους ανταγωνιστές του. Μόνο οι υπάλληλοι του κ. Ψυχάρη στην Ένωση θα έπαιρναν τέτοια απόφαση.

Η μόνη λύση στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα είναι η Ένωση να πάρει πίσω την 48ωρη απεργία και να εξαγγείλει απεργία διαρκείας στον ΔΟΛ και σε όποιον εκδότη είναι πρόθυμος να τον ακολουθήσει στις απολύσεις. Και φυσικά στον ΣΚΑΙ όπου ο υπό δικαστική διερεύνηση για τις οικονομικές ατασθαλίες που συνέβησαν επί των ημερών του στην ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος ταπείνωσε τους εργαζόμενους και τους ανάγκασε με την ανοχή της ΕΣΗΕΑ να υπογράψουν την ατομική τους καταδίκη-σύμβαση εργασίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ έχει απαξιωθεί στην πράξη. Η μόνη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει στον κλάδο είναι να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές σε συνθήκες κρίσης που ίσως βγάλουν τους βολεμένους δημοσιογράφους από τη νιρβάνα τους. Παρότι η πρόταση υπάρχει εδώ και καιρό ο Σόμπολος αρνείται να παραιτηθεί. Θα το κάνει αφού επιτελέσει την αποστολή του: να διαλύσει τον κλάδο των δημοσιογράφων σε συνεργασία με τον Ψυχάρη και τον Μπόμπολα υπάλληλος των οποίων είναι, σε συνεργασία με κάτι ιδεοληπτικούς της Αριστεράς που νομίζουν ότι κάνουν επανάσταση οδηγώντας τον δημοσιογραφικό κλάδο όπως τον ξέρουμε στον αφανισμό .

Οδυσσέας Αρβανίτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 11/12/2010 14:01:03

  Στον Σκάι, ποιος θα κάνει απεργία; Οι ιεροκήρυκες του νεοφιλελευθερισμού Μπάμπης, Άρης και Ηλίας;

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Αυριανιστής 11/12/2010 14:51:40

   Το ΣΚΑΪ παινευόταν χθες ότι έχει πλεόνασμα. Αναρωτιέμαι, τι πληρώνει, αν πληρώνει, το ΣΚΑΪ στο κράτος για το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις τηλεοπτικές του συχνότητες;

 2. Le canard avatar
  Le canard 11/12/2010 14:17:25

  Οι του Πρωτου Θεματος, καλό είναι να μην μιλάνε. Τουλάχιστον αυτή τη στιγμή είναι αναγκαία μια γενική απεργία στα ΜΜΕ για να μην βγεί κανένα Κυριακάτικο φυλλο. Οι συλλογικές συμβάσεις και η υποκατάστασή τους από τις επιειρησιακές αφορούν τους πάντες. Από κεί και πέρα, προφανώς δεν χρειάζεται να γίνονται συνεχώς 48ωρες σε όλες τις εφημερίδες. Στοχοποιημένες στις φυλλάδες που απολύουν (πχ Βήμα) και σε εκείνες που προωθούν επιχειρησιακές (πχ συγκρρότημα Αλαφούζου) να γίνονται απεργίες, έτσι ώστε να μην κυκλοφορεί πχ το Βήμα, αλλά να κυκλοφορούν οι υπόλοιπες, στις οποίες δεν υπάρχει πρόβλημα.

 3. Le canard avatar
  Le canard 11/12/2010 14:19:48

  Το Πρωτο Θέμα και άλλες κυριακάτικες δεν θα κλείσουν επειδή δεν θα κυκλοφορήσουν μια φορά. Ας μην σπεύδουν οι του Θέματος λοιπόν, να φωνάζουν. Τη μια ζητάνε οι δημοσιογράφοι 48ωρη για να μην βγούν τα Κυριακάτικα, την άλλη διαμαρτύρονται επειδή οι 24ωρες είναι για τα μάτια του κόσμου. Ας αποφασίσουν επιτέλους τι θέλουν.

 4. Le canard avatar
  Le canard 11/12/2010 14:20:06

  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) αποφάσισε –αφού έλαβε υπόψη τις σχετικές θέσεις των Ενώσεων Μελών της- τη συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ, την Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010.Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. κήρυξε 48ωρη απεργία την Παρασκευή 17 και Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010, σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, με αίτημα την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, το σταμάτημα των μαζικών απολύσεων, την προστασία των θέσεων εργασίας και τη λήψη από την Κυβέρνηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας για τους ανέργους.
  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. καλεί τους συναφείς κλάδους να συμμετάσχουν μαζικά σε όλες τις παραπάνω κινητοποιήσεις ενάντια στην πλημμυρίδα των αναιτιολόγητων απολύσεων και τις λοιπές εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

 5. Le canard avatar
  Le canard 11/12/2010 14:25:50

  Είναι πεντακάθαρο ότι ο συνδυλακισμός των Σόμπολου-νεοΠΑΣΟΚων και παλαιο-ΠΑΣΟΚων έχει τελειώσει εδώ και χρόνια. Είναι προφανές ότι οι δημοσιογράφοι βρίσκονται, συνδικαλιστικά, ακάλυπτοι πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους εργαζόμενους της χώρας. Ομως, διερωτώμαι, δεν πρέπει να δώσουν τη μάχη για το πιο βασικό δικαίωμα των συλλογικών συμβάσεων; Είναι ψευτοδιλήμματα αυτά που βάζουν οι του Θέματος. Επιτέλους, ας καταλάβουν ότι αύριο δεν θα υπάρχει πιά τίποτε στο τοπίο των ΜΜΕ για τους εργαζόμενους, όπως ήταν χτές. Ε, δεν μπορούν λοιπόν κάποιοι να υποστηρίζουν ακόμα και αυτή τη στιγμή ότι δεν πρέπει να γίνει μια 48ωρη και ότι πρέπει να βγούν τα Κυριακάτικα. Αμαν πια με αυτές τις διαπσπαστικές "λογικές"

  • factorx avatar
   factorx @ Le canard 11/12/2010 14:52:10

   Για το ΣΥΝασπισμό και του Ιους δεν μας λες τίποτα

 6. Papageorgiou Takis avatar
  Papageorgiou Takis 11/12/2010 14:45:34

  Είναι δύσκολο να βρει κανείς ποιούς ακριβώς εξυπηρετούν όλα όσα συμβαίνουν σήμερα. Ελπίζω να μην ενοχλεί το λινκ http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2244.aspx που αναφέρεται σε μία μεγαλύτερη εικόνα του συστήματος. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.

 7. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 11/12/2010 15:01:07

  Πόσο λυπάμαι τους "αδέσμευτους και ανεξάρτητους" δημοσιογράφους και ιδιοκτήτες ΜΜΕ.
  Πόσο "λυπάμαι" για κάθε εφημερίδα ή ΜΜΕ που κλείνει.

  ΥΓ

  όταν αυτοί που βρίζουν κάθε απεργό
  όταν αυτοί που τρώνε από χέρι αφεντικού

  -γίνουν ...ιρλανδοί δημοσιογράφοι
  -καταβάλλουν το 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων
  -πληρώνουν ΦΠΑ στα μπλοκάκια τους
  -είναι το Ταμείο τους σαν όλα τα άλλα
  -έχουν τα κανάλια τους, τα ραδιόφωνα τους και οι συχνότητες τους άδεια πληρωμένη

  θα λυπηθούμε τους εργοδότες και εργαζομένους (δημοσιογράφους) στα ΜΜΕ.

  Μέχρι τότε που οι δημοσιογράφοι είναι η εικόνα του κάθε Καψή, Θέμου, Χατζηνικολάου, Τριανταφυλλόπουλου ή κάθε Πρετεντέρη που λυπάται που δεν φορά παντελόνια για να είναι ...Ιρλανδός, δεν έχω δάκρυα.
  Ας κλείσουν όπως κλείνουν τόσα μαγαζάκια, μόνο σε αντίθεση με τους άλλους άνεργους τους ...ανώνυμους, τα σκυλάκια της εκάστοτε εξουσίας πάντα θα βρίσκουν πρόθυμα για γλείψιμο αφεντικά

  • Orestios avatar
   Orestios @ Ο Ιθαγενής 11/12/2010 18:42:13

   Κι εγώ Ιθαγενή δεν ξέρεις πόσο "λυπάμαι".
   Πονάω μαζί τους και κλαίω τα βράδια, όπως κάνει το GAP για τους Έλληνες.

   Μήπως να βοηθήσουμε να κλείσουν όλες αυτοί οι οργανισμοί?
   Προκαλούν πολύ πόνο και θλίψη.

 8. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 11/12/2010 18:21:10

  H 48ωρη απεργία εξυπηρετεί την κυβέρνηση γιατί την Tρίτη περνάει 6 νομοσχέδια!

 9. FOTZIO avatar
  FOTZIO 11/12/2010 21:31:04

  ΟΣΟ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΑ ΕΚΔΟΤΙΚΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΘΑ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΥΝΟΗΜΕΝΟΙ ΜΕΓΑΛΟΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ...ΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΟΥΡΤΩΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥΣ

 10. Γιώργος Γκ. avatar
  Γιώργος Γκ. 11/12/2010 22:26:31

  Ολοι οι συνδικαλιστές είναι πουλημένα τομάρια,γιατί θα διέφεραν οι της ΕΣΗΕΑ.
  Ολοι φροντίζουν το προσωπικό τους συμφέρον και πρώτιστα ενδιαφέρονται για την προσωπική τους ανέλιξη.Μετρήστε πόσοι βουλευτές και υπουργοί υπάρχουν σήμερα στη Βουλή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.