#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/11/2012 08:25
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ώρα των αποφάσεωνΤο Εurogroup θα λάβει σήμερα αποφάσεις για την Ελλάδα, διαβεβαίωναν χθες στις Βρυξέλλες πηγές της ευρωζώνης, ωστόσο οι διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ εξακολουθούν να παραμένουν αμείωτες με αποτέλεσμα να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το εύρος των αποφάσεων, δηλαδή εάν θα διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Χθες συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις τόσο μεταξύ των εταίρων όσο και με το ΔΝΤ σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ενώ η κατάσταση θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει σήμερα στη διάρκεια της ημέρας, αφού το πρωί θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup ώστε να υποβάλει σχέδιο με εναλλακτικά σενάρια στους υπουργούς οικονομικών, οι οποίοι θα συναντηθούν το απόγευμα.

Όλα θα εξαρτηθούν από την τελική στάση της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία και στη σημερινή συνεδρίαση θα εκπροσωπήσει το ΔΝΤ στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Μέχρι χθες το βράδυ και παρά τις διαβεβαιώσεις της γερμανικής κυβέρνησης ότι θα βρεθεί λύση με το ΔΝΤ, αυτό δεν είχε καταστεί εφικτό.

Το ΔΝΤ ζητάει διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους είτε με «κούρεμα» των δανείων των Ευρωπαίων πιστωτών προς την Ελλάδα είτε με τη λήψη δραστικών μέτρων που θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή τη βιωσιμότητα του χρέους. Και για το ΔΝΤ βιωσιμότητα σημαίνει ότι μέχρι το 2020 το χρέος θα πρέπει να έχει μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ, ενώ απορρίπτει προς το παρόν την πρόταση των Ευρωπαίων για μετάθεση της προθεσμίας το 2022.

Στην έδρα της Κομισιόν παραμένουν αισιόδοξοι για τη σημερινή συνεδρίαση. Ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου Ολι Ρεν δήλωσε χθες ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνεχείς διαβουλεύσεις με στόχο να καταλήξουμε σε συμφωνία στη συνεδρίαση του Εurogroup.

Ωστόσο, γερμανικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα έκαναν λόγο για μερική απόφαση στη σημερινή συνεδρίαση και παραπομπή των ανοικτών θεμάτων για τον Δεκέμβριο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και περιεχόμενο. Το Βερολίνο έχει λόγο να προσπαθεί να προωθήσει μια τέτοια εξέλιξη γιατί δεν θέλει μια συνολική απόφαση να εκληφθεί στη Γερμανία ως τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, κάτι που θα απαιτούσε διεξοδική συζήτηση στη Βουλή και όχι μια συνοπτική διαδικασία έγκρισης.

Πάντως, πολύ δύσκολα το ΔΝΤ θα δεχόταν μια απόφαση σε  «φέτες», χωρίς συγκεκριμένα μέτρα που θα καθιστούν το χρέος βιώσιμο. Η μόνη παραχώρηση που θα μπορούσε να κάνει ο διεθνής οργανισμός είναι να συναινέσει να μη γίνει «κούρεμα» των δανείων υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι συνιστώσες της απόφασης για την Ελλάδα θα είναι πολύ ισχυρές.

Το βέβαιο είναι ότι κανένας δεν θέλει να παραμείνει σε πλήρη εκκρεμότητα το ελληνικό ζήτημα γιατί μια τέτοια εξέλιξη αφενός μεν θα προκαλούσε αβεβαιότητα στις αγορές σε μια δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία και αφετέρου θα επιβάρυνε το πολιτικό κλίμα στην Ε.Ε. λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής (22-23 Νοεμβρίου) για το Πολυετές Δημοσιονομικής Πλαίσιο, δηλαδή τον καθορισμό του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2014-2020.

Οι ίδιες πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν σχετικά με τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής ότι όλα τα σενάρια για την αναζήτηση του ποσού των 32,6 δισ. ευρώ βρίσκονται στο «τραπέζι».

Συγκεκριμένα, προβλέπονται παράταση της αποπληρωμής των δανείων που δόθηκαν στη χώρα μας από τους Ευρωπαίους εταίρους, δραστική μείωση ή μηδενισμός των επιτοκίων δανεισμού, επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα στη δευτερογενή αγορά σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας.

Στο «τραπέζι» βρίσκεται και το θέμα της επιστροφής στην Ελλάδα των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κεντρικών τραπεζών ορισμένων χωρών της ευρωζώνης, οι οποίες έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα αξίας 50-60 δισ. ευρώ, τα οποία αγόρασαν στο 70% της ονομαστικής τους αξίας.

Νίκος Μπέλλος, στον Ελεύθερο Τύπο 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.