17/12/2009 22:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ψυχοπαθολογία των αρνητών της κλιματικής αλλαγήςΣε μια πρόσφατη ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Nick Griffin, αρχηγός του ακροδεξιού Βρετανικού Εθνικού κόμματος, αναφερόμενος στους επιστήμονες και τους άλλους ειδικούς, που ζητούν μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, τους χαρακτήρισε ως «τσαρλατάνους». Ο  Griffin, που εκπροσωπεί και την Ε.Ε. στη συνάντηση της Κοπεγχάγης, λέει πως «η συναίνεση που έχει δημιουργηθεί, βασίζεται σε ψευδή στοιχεί, τραμπούκικη λογοκρισία, και όχι σε κάποια επιστημονική συμφωνία…». Αυτό όμως που ισχυρίζεται ο Griffin, δεν είναι η αλήθεια. Ενώ υπάρχουν άφθονα επιστημονικά στοιχεία πως το κλίμα αλλάζει, και πως ο άνθρωπος έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή, οι επιστημονικές αιτιάσεις για το αντίθετο, είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Ο τραμπουκισμός, στον οποίο αναφέρεται, γίνεται κυρίως από τη πλευρά αυτών που αρνούνται τις κλιματικές αλλαγές. Εν ολίγοις, οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής, βάζουν  ταμπέλες στους αντιπάλους τους,  παραποιώντας την αλήθεια και προωθώντας τη δική τους  πολιτική άποψη.

Οι υποστηρικτές των μέτρων αντιμετώπισης της αλλαγής του κλίματος, έχουν μετατραπεί σε νέους «κόκκινους». Ο Griffin ισχυρίζεται πως: «Οι αντι-δυτικοί διανοούμενοι τσαρλατάνοι της αριστεράς, έπαθαν συλλογική παράκρουση όταν κατέρρευσε ο κομμουνισμός. Η νέα τους θεολογία είναι πλέον η κλιματική αλλαγή… όμως οι αιρετικοί θα ακουστούν στη Κοπεγχάγη και η αλήθεια θα νικήσει. Οι κλιματικές αλλαγές χρησιμοποιούνται προκειμένου να επιβληθεί μια απάνθρωπη θανατηφόρα ουτοπία, σαν αυτές που συνέλαβαν ο Μάο και ο Στάλιν…».

Πρόκειται για ψυχροπολεμική ρητορική. Οι «αντι-δυτικοί διανοούμενοι τσαρλατάνοι» πρέπει να εξαφανισθούν, και η αγνότητα της Δύσης να επικρατήσει. Η άποψη αυτή έρχεται να δέσει και με τη πολιτική του Griffin στο ζήτημα των μεταναστών. Η απειλή, σύμφωνα με τον Griffin, προέρχεται από τους διανοούμενους που θέλουν να επιβάλουν ένα ολοκληρωτικό καθεστώς που θα ελέγχει πλήρως το άτομο. Ο έλεγχος είναι η λέξη κλειδί για όλους όσους αρνούνται την επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Έλεγχος του τρόπου ζωής μας, αλλά και της χρήσης των φυσικών μας πόρων. Τόσο ο Griffin, όσο και η Sarah Palin, αλλά και άλλοι πολιτικοί, αναζητούν επιστημονικά στοιχεία τα οποία θα αντικρούουν αυτά που αποδεικνύουν τις κλιματικές μεταβολές, ελπίζοντας πως έτσι θα φανεί καθαρά ότι τα μέτρα που καλούμαστε να πάρουμε όσον αφορά στη χρήση της ενέργειας, δεν είναι τίποτα άλλο παρά  ένας ακόμη τρόπος πολιτικού ελέγχου των ανθρώπων της γης. Οι πολιτικοί αυτοί, είναι αγχωμένοι διότι αντιλαμβάνονται πως η συζήτηση γύρω από το κλίμα, θα έχει παγκόσμιες συνέπειες για το μέλλον της ανθρωπότητας. Και μάλλον έχουν δίκιο. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί τον ναρκισσισμό μας αλλά και την υποτιθέμενη παντοδυναμία μας. Οι αρνητές δεν θέλουν κάποιον να τους λέει πως δεν πρέπει να οδηγούν μεγάλα αυτοκίνητα ή να έχουν δυο ψυγεία. Θέλουν να πιστεύουν πως η γη έχει άπειρους πόρους και πως οι πόροι αυτοί θα πρέπει να ελέγχονται πλήρως από τον άνθρωπο. Πρόκειται για μια λογική όμοια με αυτή των μικρών παιδιών, που θέλουν να πιστεύουν πως έχουν τον απόλυτο έλεγχο της μαμάς τους. Κάθε απειλή προς αυτά, βιώνεται σαν ένα ναρκισσιστικό τραύμα, μόνο στο βαθμό που η εξάρτησή τους από τη μαμά, παραμένει σταθερή και ασφαλής. Πρόκειται για στάδιο  φυσιολογικής ανάπτυξης, από το οποίο όλοι μας περνάμε. Ο ναρκισσισμός είναι μια απαραίτητη άμυνα εναντίον της ευπάθειας του νηπίου, που χωρίς αυτόν θα ήταν κάτι το τρομερό. Επίσης προστατεύει το παιδί από τον χωρισμό ή και την απώλεια. Μεγαλώνοντας όμως, αντιλαμβανόμαστε πλέον τους περιορισμούς της πραγματικότητας και αποδεχόμαστε τη τρωτότητά μας αλλά και το ενδεχόμενο του αναπόφευκτου θανάτου.

Οι αρνητές των κλιματικών αλλαγών αντιπροσωπεύουν μια πλευρά της «παγκόσμιας ψυχής» που προσπαθεί απεγνωσμένα να κρατηθεί στη ναρκισσιστική ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να λεηλατούμε τους φυσικούς πόρους χωρίς καμία επίπτωση, με άλλα λόγια: «το βυζί της μαμάς είναι εκεί για να το ρουφάμε επ` άπειρον». Καθώς όμως το γάλα στερεύει, το άγχος για την απώλειά του, αλλά και για την ανθρώπινη καταστροφικότητα, μεγαλώνει και γίνεται δύσκολο να το αποδεχθούμε. Ένας τρόπος για να ελέγξουμε το άγχος, είναι το να αρνηθούμε τη πραγματικότητα. Η πραγματικότητα γίνεται ο εχθρός που προκαλεί τη ναρκισσιστική μας ηγεμονία και πρέπει να της επιτεθούμε. Η ανάγκη για διατήρηση του ελέγχου, μετατρέπεται σε παράνοια. Και ενώ οι επιστήμονες υφίστανται κατηγορίες ότι συνωμοτούν για να παραποιήσουν την αλήθεια, έτσι ώστε να μπορούν κάποιοι να ελέγξουν τον κόσμο, αυτό ακριβώς είναι που κάνουν οι αρνητές των κλιματικών αλλαγών.

 

http://www.thefirstpost.co.uk/57532,news-comment,news-politics,what-the-deniers-of-climate-change-are-really-denying

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Vachus avatar
  Vachus 17/12/2009 22:32:52

  άρες μάρες κουκουνάρες

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 17/12/2009 22:44:20

  καλά...εκεί που έλεγα να πάω για ύπνο...

  Έχει γίνει πολιτικό το θέμα. Οι συντηρητικοί και οι αστοί το αποκαλούν climategate, απάτη.

  Τα φρούτα, οι σοσιαλιστές, και αρκετοί καλοπροαίρετοι πιστεύουν ότι πρέπει να σώσουν τον πλανήτη.

  Με το συντηρητικό μου καπέλο, λέω στα φρούτα και τους καλοπροαίρετους να σώσουν τον πλανήτη αυτοκτονώντας, κατά προτίμηση διακριτικά, να μην μαζέυουμε σωρούς. Θα λυθεί αυτόματα το μισό πρόβλημα.

  Με το φιλελεύθερο καπέλο μου λέω ότι πρόκειται για μια πονηρή? έξυπνη? ύπουλη? φορολογία για να πάμε στα πυρηνικά 4ης γενιάς.

  Με το επιστημονικό μου καπέλο (trust me I have one), λέω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εχουμε πειράξει τον πλανήτη, η μόλυνση είναι πρόβλημα, ο τρόπος ζωής είναι πρόβλημα, αλλά η άνοδος του CO2 δεν είναι σίγουρο ότι είναι ανθρωπογενής, ούτε ότι έχει σαν συνέπεια κάποια κλιματική αλλαγή, όπως την καταλαβάινει ο πολύς κόσμος.

  Το πρόβλημα του πλανήτη για μένα είναι η ανιση κατανομή και η σχέση πλούσιων και φτωχών. Για το κλίμα, όλες οι ενδείξεις είναι ότι ευθύνεται ο ηίλος ή η τροχιά της γής. Ούτε οι τερμίτες, ούτε οι άνθρωποι.

  Οι άνθρωποι εθυνονται για καταστροφή βιοτόπων και ρύπανση με χημικά και τοξικά, την βλάβη στους υδροφόρους ορίζοντες, τέτοια.

  Με άλλα λόγια, χωρίς πλάκα, όλα σοβαρά θέματα, αλλά χωρίς καμία σχέση με την μόδα Gore, Soros και Μπιρμπίλη. Αυτοί πουλούν ακριβά συγχωροχάρτια, σε βάρος του πλανήτη και της τσέπης ΜΟΥ. Αυτοί είναι απάτη. Τους απατεώνες μόνο με τρέλα μπορείς να τους ξεφοτρωθείς,

  Για την μόλυνση του περιβάλλοντος δεν θα πω, κάνει κακό.

  Για την ενέργεια θα πω ότι για πολλά χρόνια ακόμα θα προέρχεται από ορυκτά καύσιμα και πυρηνικά. Το πετρέλαιο θα υπάρχει, με τα σκαμπανεβάσματα και τις πολιτικές αστάθειες για καιρό. Μην ακούτε τις Κασσάνδρες, τα ίδια έλεγαν και το 73 και το 79. Το καρβουνο θα κρατήσει πολύ περισσότερο. Τα πυρηνικά 3ης ή 4ης γενιάς θα επανέλθουν (και αν ο Ομπάμα δεν ήταν φρούτο θα το είχε ξεκινήσει αλλά και αυτός πασόκος είναι). Όταν τα πυρηνικά είναι παντού, ίσως έρθει η οικονομία του υδρογόνου. ¨Οταν έρθει η οικονομία του υδρογόνου, φ/β και τέτοια μπορεί να έχουν θέση. Μελλοντολογίες

  Αλλά αυτά είναι μελλοντολογίες από αστικο-συντηρητικο-επιστημονική άποψη. Οι κυνική πιθανότητα είναι ότι, πριν από όλα αυτά, αρρώστειες και πόλεμοι θα μας έχουν περιορίσει. Η Γη αυτοπροστατεύεται από αυτά που την ενοχλούν. Και στο απώτερο μέλλον, ο ήλιος θα έχει γίνει κόκκινος γίγας και δεν θα υπάρχουμε, αμήν.

  ΥΓ δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι τα παληκάρια του East Anglia μαγείρευαν. Τώρα έχει πάρει πολιτική διάσταση, όχι Ανατολή-Δύση αλλά Βοράς/Νότος με την Ευρώπη να είναι ...Δανία. Υπάρχει παράνοια, αλλά μάλλον ο γιατρός πάσχει από αυτήν.

  • Giorgos_T avatar
   Giorgos_T @ archaeopteryx 17/12/2009 23:38:21

   Joint Royal Society - NERC - Met Office climate science statement

   (Fulltext at:
   Joint Royal Society - NERC - Met Office climate science statement,
   in PDF format)

   Summary

   The 2007 IPCC Assessment, the most comprehensive and respected analysis of climate change to date, states clearly that without substantial global reductions of greenhouse gas emissions we can likely expect a world of increasing droughts, floods and species loss, of rising seas and displaced human populations.

   However even since the 2007 IPCC Assessment the evidence for dangerous, long term and potentially irreversible climate change has strengthened. The scientific evidence which underpins calls for action at Copenhagen is very strong. Without coordinated international action on greenhouse gas emissions, the impacts on climate and civilisation could be severe.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Giorgos_T 18/12/2009 07:20:40

    Ναι, Giorgos_T αλλά είναι ανθρωπογενή τα φαινόμενα; ή μετά από κουλτούρα σωτηρίας της φώκια (καλοπροαίρετης) θα σώσουμε και τον πλανήτη; Τους Αφρικάνους που πεθαίνουν σαν κουνούπια γιατί δεν τους σώζουμε; Υποκρισία; ή μεθοδευμένη αυτοφορολόγηση;

    Τα φαινόμενα του 12ου και 13ου αιώνα ήταν ανρρωπογενή;

    Δεν αμφισβητεί κανείς ότι "κάτι" γίνεται, ή ότι "αλλαγές" είναι αναπόφευκετες, αλλά κάποτε οι άνθρωποι φορούσαν άσπρες κελεμπίες και αυτμοαστιγώνονταν για να ...εξιλεωθούν (στο Ιράν το κάνουν ακόμα!)

    Το 1960, ο μέσος Αθηναίος πλενόταν με ζεστό νερό μία φορά την εβδομάδα, και ο μέσος Έλληνας, τα Χριστούγεννα...

    Από τις "αλλαγές" μέχρι τα χωματουργικά στα Βαρδούσια για να "τις προλάβουμε" έχει μια απάτη.

    • Giorgos_T avatar
     Giorgos_T @ archaeopteryx 18/12/2009 17:40:40

     @ archaeopteryx


     Οφείλουμε προληπτικά να σταματήσουμε τη μόλυνση, ακόμα κι αν ενδεχόταν απλά η ανθρώπινη δραστηριότητα να επιβαρύνει ανεπίστρεπτα την κατάσταση του κλίματος.

     Οι έλεγχοι στις εκπομπές των ρύπων κάθε κατάστασης (στερεάς, υγρής,αέριας) είναι αναγκαίοι εκ των πραγμάτων, λόγω της συνολικής βλάβης που προξενούν στο οικοσύστημα (αυτό δεν αμφισβητείται) και στο γένωμα (στα γονίδια) αλλά -κυρίως- στις ισορροπίες των οικοσυστημάτων. Για παράδειγμα, η μόλυνση με τα πλαστικά, ενοχοποιείται για το σταδιακό εκθηλυσμό των πληθυσμών, που αρχικά ξεκίνησε από τα ψάρια των μολυσμένων ποταμών και πέρασε σε εμάς......... Πόσοι επίσης γνωρίζουν ότι τα πτώματα πλέον αποσυντίθενται πιο αργά διότι είμαστε γεμάτοι χημικά και συντηρητικά, ότι τα κατάγματα επουλώνονται αργότερα και ότι υπάρχει έκπτωση της ανοσίας και των φυσικών ικανοτήτων τω ανθρώπων (και των πνευματικών λόγω φόρτου εικόνας / θορύβου – εγκεφαλική μόλυνση).

     Επειδή ο επαγγελματικός μου κλάδος (Ιατρική) πάσχει από την κακή εμπλοκή των εταιρειών στα ερευνητικά του ζητήματα, γνωρίζω από πρώτο χέρι πως μια καλή ανάγκη (πχ ένα φάρμακο) μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης (Όμως, το αντιγριππικό εμβόλιο πρέπει να γίνει οπωσδήποτε - και πιθανώς πιο πολλά χρήματα θα πάνε σε φάρμακα ΓΙΑ τη γρίππη, όχι για το εμβόλιο της). Αυτό δεν αναιρεί την αξία του φαρμάκου, (οι μισοί θα ήμασταν τώρα νεκροί χωρίς εμβόλια), αλλά δημιουργεί την ανάγκη ελέγχου και εποπτείας της έρευνας, ώστε να μην προάγεται ένα μέτριο αλλά ένα καλό φάρμακο. Το οποίο είναι προτιμότερο από ένα ανύπαρκτο ή μια θεραπεία με μαντζούνια (αν και έχει και καλές τέτοιες).

     Επομένως, κατανοώ -και αποδέχομαι- τις ενστάσεις σου για τη μέθοδο αντιμετώπισης.

     Γνωρίζω όμως και πως χαλκεύονται στοιχεία, όπως οι συνέπειες του καπνίσματος, που ήταν γνωστές από το 1950, από εταιρείες οι οποίες τότε προέβαλαν -και προβάλουν- δευτερεύοντα επιχειρήματα υπέρ του καπνίσματος, όπως αντίστοιχα κατά της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. (Αρχικά, προέβαλαν -και προβάλλουν σποραδικά- επιχειρήματα κατά της κλιματικής αλλαγής καθαυτής, όχι της ανθρωπογενούς, αν θυμάσαι).

     Το "αντιπαραγωγικό, ελληνικό" "δε βαριέσαι", βρίσκεται στον πυρήνα του "παραγωγικού" παγκόσμιου καπιταλισμού.

     Η κλιματική αλλαγή επιβαρύνεται δραστικά από την ανθρωπογενή παρέμβαση. Επομένως τα μέτρα είναι αναγκαία. Το κίνημα για την κλιματική αλλαγή δεν είναι κίνημα μπαχαλάκηδων. Έχει τις ρίζες του στην Ευρώπη,σε μια βαθιά προβληματική, υπεύθυνων ανθρώπων (οι Έλληνες σε αυτό υστερούμε γενικά) και είναι η φυσική συνέχεια του ήδη υπάρχοντος οικολογικού κινήματος. Αυτό ήταν καλό, διότι υπήρχαν ήδη οι ενεργοί μηχανισμοί για την οργάνωση των πολιτών και των επιστημόνων σε ένα σύστημα δράσεων και αξιών. Επίσης είχαν προετοιμάσει την κοινή γνώμη, εξελισσόμενοι από ένα φαινομενικά κυρίως ακτιβιστικό σε ένα πλήρως οργανωμένο -και επιστημονικά τεκμηριωμένο κίνημα.

     Ένα πρόβλημα των "επιφανών" αρνητών της κλιματικής αλλαγής είναι το γεγονός ότι όλοι εκπροσωπούν κοινωνικές ομάδες που ανέκαθεν επιθυμούσαν να μην ενθαρρύνεται η συμμετοχή του κόσμου σε κινήματα ή αυτά να χειραγωγούνται.

     Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι ακόμα και το IPCC ,το παγκόσμιο¨Όργανο για το Κλίμα,τελεί υπό την πίεση των κυβερνήσεων, οι οποίες ενδιαφέρθηκαν για το κλίμα αφού δώσαν χρόνο σε πολλές ρυπογόνες επιχειρήσεις να οργανωθούν και ενίοτε προσπαθούν να δίνεται προτεραιότητα στις μετριοπαθείς προβλέψεις.

     Τέλος, από πλευράς επιστημονικής μεθόδου, όπως είναι γνωστό η επιστήμη των σύνθετων συστημάτων,χρησιμοποιεί στατιστικά μοντέλα. Η επίκληση των γραμμικών αποδεικτικών μεθόδων σε αυτή την περίπτωση, συνιστά ψευδοεπιστήμη.

     Δεν θα δεις από εμένα,το ξέρεις, αγιογράφηση ούτε του Σόρος, ούτε του Γκορ, ούτε του ΓΑΠ (αν και μπροστά τους είναι αγγελάκι ο άνθρωπος). Δεν επιθυμώ την μανιχαιστική (0 ή 1) επιλογή "στρατόπεδο Γκορ" ή " στρατόπεδο εταιρειών", γιατί τότε θα αναγκαστώ να πάρω θέση με τον Γκορ. Επιθυμώ τη επαναριζοσπαστικοποίηση του κινήματος για την κλιματική αλλαγή και τη συλλογή πόρων από το κοινό για τη χρηματοδότηση ακόμα πιο ανεξάρτητης τεκμηρίωσης των δραματικών αλλαγών.

     Όπως έδειξαν οι αμερικανικές εκλογές, το κοινό μπορεί, παρά τα πενιχρά οικονομικά του μέσα, να χρηματοδοτήσει -και διαδικτυακά, τις σημαντικές εκστρατείες.

     Θα τα ξαναπούμε για το θέμα οπωσδήποτε

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ archaeopteryx 18/12/2009 18:33:56

     Giorgos_T

     λες αλήθειες, και πρακτέα, αλλά όχι στο θέμα.
     Δεν αμφισβητώ ότι πρέπει να περπατώ στο περίπτερο, ή να κλείνω φωτα που δεν χρησιμοποιώ. Οδηγώ με μειωμένη ταχύτητα για οικονομία και δίκυκλο για απόλαυση. Δεν ξέρω τι να κάνω τις χαλασμένες οικολογικές μου λάμπες (έχουν υδράργυρο) και αποφέυγω επαφή με βενζίνη, βενζόλιο και τολουόλη για τον καρκίνο. Δεν καπνίζω, έχω τον θερμοστάτη στους 19 βαθμούς το χειμώνα και 28 το καλοκαίρι.

     Αυτά και αυτά που λές εσυ, δεν έχουν σχέση με το IPPC. To IPPC ζητάει άπό τον κόσμο να αυτοφορολογηθεί, απο τους Αμερικάνους να αυτοτιμωρηθούν και από τους Κινέζους και τους Ινδούς να πεινάσουν. Προτείνει φωτοβολταϊκά, την ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια, βιώσιμη μόνο σε διαστημόπλοια, για τους Αφρικάνους, φτωχότερους των φτωχών.

     Το IPPC επικαλείται επιστημονικά, κλιματολογικά, και στατιστικά στοιχεία για να πείσει για μια αλληλουχία πραγμάτων μερικώς σωστών αλλά όχι αναγκαστικά με σχέση αιτίου και αιτιατού. Κοινώς, Έχει ανέβει το CO2. Αλλά φταίει ο άνθρωπος ή φταίει ο καιρός; Και για τον καιρό φταίει ο άνθρωπος ή φταίει ο ήλιος? ΟΛΑ μα ΟΛΑ τα στοιχεία δείχνουν ότι για τον καιρό φταίει ο Ήλιος, άντε και η τροχιά της Γης. Η "επιφανής ομάδα" που επεξεργαζόταν τα κλιματολογικά στοιχεία έγινε τσακωτή ή καρφωτή να τα μαγειρεύει προς το θερμότερον.

     Αλλά αυτά είναι τρίχες. Η Κοπεγχάγη δεν έχει σχέση με επιστήμη. Επικαλείται την επιστήμη για γεωπολιτικές συγκρούσεις, και για εθελούσια φορολογία. Μάντεψε ποιόν πονάει κυρίως αυτή η φορολογία. Τους φτωχούς. Βόηθα εσύ με τον πλανήτη και πέθανε τους φτωχούς. Σαν τις ΑΠΕ στην Ελλάδα: Να μην προσβάλουμε την μνήμη των πεθαμένων αντιστασιακών, να προσβάλουμε την ύπαρξη των ζωντανών.

     Το κόστος της kWhr κοστολογείται επακριβώς. Το κάρβουνο είναι το φτηνότερο, οι ΑΠΕ οι ακριβότερες. Στο Κατάρ το αέριο είναιπαμφθηνο κοκ. Σε έχουν πείσει ότι το καρβουνο σκοτώνει. Ναι, αν σου πέσει στο κεφάλι. Όχι ότι κάνει καλό, βεβαίως και θέλει αποθειωτές, φίλτρα κλπ., αλλα και με αυτά είναι φτηνή λύση για τα επόμενα 40-50 χρόνια. Το πετρέλαιο είναι ακριβότερο και κυρίως μουσουλμανικότερο.

     Κατά έναν άρρωστο συλλογισμό, όσο περισσότερες ΑΠΕ βάζεις, τόσο περισσότερο κλειδώνεσαι στο πετρέλαιο και το αέριο που μόνο αυτά μπορούν να έιναι backup. Εάν βάλεις κάρβουνο, δεν χρειάζεσαι ούτε πετρέλαιο ούτε ΑΠΕ. Τις ορθολογικά ενδεδειγμένες χρήσς καυσίμων τις έχω ξαναγράψει μην λέμε τα ίδια και τα ίδια.

     Φόρος στο κάρβουνο νομοτελειακά σημαίνει ένα πράγμα: πυρηνικά. ΑΠΕ κλπ είναι ενδιάμεσες κομπινίτσες. Δεν με χαλάνε εμένα τα πυρηνικά, εσένα μάλλον χαλάνε.

     Αν φοβάσαι τον καρκίνο μην τρως αλλαντικά (με τα νιτρώδη συντηρητικά κάνουν νιτροσαμίνες), και να αποφεύγεις τηγανητά σε ταβέρνες που ξαναχρησιμοποιούν πολυακόρεστα στο τηγάνι ή κάρβουνα στην ψησταριά.

     Και αφού ξέρεις από μοντελα... Το 1975, δούλεψα στο μοντέλο που αποδείκνυε ότι το πετρελαιο στον πλανήτη θα τέλειωνε το ...2000. Το ίδιο μοντέλο χρησιμοποιούν. Κάθε φορά που έχει ύφεση, για να κρατήσουν την τιμή ψηλά. Όταν δεν έχει ύφεση, οι πόλεμοι το κρατούν ψηλά από μονοι τους.

     Αγαπάς τον πλανήτη? Αυτομαστιγώσου, ή κάνε μετάνοιες και αγόρασε συγχωροχάρτια. ΟΛΑ αυτά έχουν γίνει στο παρελθόν. (Οι Σιίτες το κάνουν και σήμερα χαχαχαχα)

 3. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 17/12/2009 22:50:31

  Κλιματική αλλαγή; Τι'ν' τούτο;

 4. thouthou avatar
  thouthou 18/12/2009 07:32:10

  Το κακό είναι ότι στην δύση δεν υπάρχουν πια άνθρωποι του πνεύματος, φιλόσοφοι. Μόλις βγει ένα μυαλό, τρέχουν όλοι να το εκμεταλλευτούν, και να το χώσουν στο πέη-ρολ....
  Έτσι πλέον δεν υπάρχει εμπιστοσύνη πουθενά. Και η μόνη αντίδραση έρχεται από τους αντισυστημικούς, που όμως είναι ανοργάνωτη και ψυχολογική περισσότερο, με αποτέλεσμα να πέφτει σε συχνές γραφικότητες, και αντιδράσεις τσαντισμένου παιδιού...

  Όσο για το κλίμα και τον πλανήτη, αυτά δεν κινδυνέυουν... Απλά η ζωή μας όπως την ξέρουμε κινδυνεύει... Δεν έχουμε ξκαταλάβει ότι είμαστε μικροβιακός πληθυσμός πάνω σε έναν πλανήτη που θα συνεχίσει να υπάρχει, ό,τι και να κάνουμε εμείς... Αυτό που κάνουμε, είναι να κάνουμε τον πλανήτη πιο άσχημο, πιο βρώμικο, πιο φτωχό... Και την ζωή μας χειρότερη.... Αν ψοφολογήσουμε όλοι, ο πλανήτης θα συνεχίσει να υπάρχει, και θα επανέλθει πολύ πιο γρήγορα απ'όσο νομίζουμε...
  Είμαστε τόσο αλαζόνες, που νομίζουμε ότι εμείς ελέγχουμε τον πλανήτη και το μέλλον του... Ενώ αν αν ριγήσει λίγο ο πλανήτης, αν φάμε καμιά πέτρα, ή αν ο ήλιος μας κάνει καμιά κουλή μικρή εκρηξούλα, θα τρέχουμε στις σπηλιές να σώσουμε τα τομαράκια μας...

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 18/12/2009 08:24:25

  "Ως παραδοσιακή ναυτιλιακή χώρα και πρωτοπόρα στις θαλάσσιες μεταφορές, θα θέλαμε να αναλάβει την ευθύνη για τη μείωση ή τον περιορισμό της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία η ΙΜΟ"

  είπε ο ΓΑΠ. Αυτός και οι Ισπανοί θα σώσουν τον κόσμο. Φέρτε πίσω τα ιστιοφόρα. ΓΑΠ, με το συμπάθειο, θα αρχίσω να αναρωτιέμαι αν δουλεύεις για την Iberdrola, τον Ρόκα και την North Sails.

 6. grleo avatar
  grleo 18/12/2009 09:15:39

  Η κλιματική αλλαγή
  Αστεία και γελοία η προσπάθεια ταύτισης της επισυμβαίνουσας διαρκώς για εκατομμύρια και δισεκατομμύρια χρόνια κλιματικής αλλαγής με ακροδεξιές η αριστερές αντιλήψεις που αφορούν αποκλειστικά την οργάνωση της κοινωνίας του homo sapiens sapiens .
  Ως ένας ΠΑΛΑΙΟ-κομμουνιστής homo sapiens sapiens στην αρχή έβαλα τα γέλια διαβάζοντας την παραπάνω ανάρτηση , μετά όμως εκνευρίστηκα με την προσπάθεια που γίνεται από κάποιους να με κατατάξουν στους αρνητές η στους υποστηρικτές μιας φυσικής διαδικασίας που θα έλεγα ‘’ευτυχώς’’ που συμβαίνει γιατί μπορεί ακόμη να ήμαστε στις σπηλιές .
  Βέβαια όλα αυτά γίνονται και έχει γίνει πλέον κατανοητό σε αυτό το χώρο που καθημερινά διαβάζω και κάπου και κάπου γράφω την άποψη μου, ότι όλα αυτά γίνονται για να μας φορτώσουν με το ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΝΟΧΗΣ απέναντι στα εγκλήματα που αυτοί(οι διάφοροι Γκορ , Σορος κ.λ.π) διέπραξαν και διαπράττουν καθημερινά απέναντι στο περιβάλλον .
  Έτσι είμαι έτοιμος να πάω αδιαμαρτύρητα να πληρώσω τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας της Κας Μπιρμπίλη, για το παλιάμαξο μου σήμερα και αύριο πάλι αδιαμαρτύρητα θα πληρώσω το φόρο που θα μου επιβάλλουν για το Κάρβουνο που κάποιος Ηλίθιος Ευρωπαίος πρωθυπουργός πρότεινε να καθιερωθεί στο πανηγυράκι της Κοπεγχάγης .
  Είμαι έτοιμος να αποδεχθώ ότι η υπό χρεωκοπία χώρα μου θα επενδύσει 10 δις ευρώ στις ανεμοδούρες της Siemens και όχι στην ανάπτυξη του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα για μια έστω προσιτή κατά την γνώμη μου αυτάρκεια προϊόντων.
  Η επένδυση λοιπόν που γίνεται και γίνεται με όρους τρομοκρατίας είναι στο ‘’ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΝΟΧΗΣ’’ που προσπαθούν να μας εμπεδώσουν με τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής.
  Συμφωνώ απόλυτα και με τον αρχαίο και με πολλούς άλλους που συνεχώς προσπαθούν να ξεχωρίσουν τις έννοιες της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος που είναι θέμα ΣΕΒΑΣΜΟΥ στην ΜΗΤΕΡΑ ΟΛΩΝ ΤΗΝ ΦΥΣΗ και όχι στα καραγκιοζιλίκια της Κας Μπιρμπίλη και του ΓΑΠ που νομίζει ότι ΦΥΣΗ είναι το Τζόκινγκ και η κωπηλασία στο Σχοινιά.
  Όχι πολύ μακριά από σήμερα εδώ που ζω και εργάζομαι στην Αργολίδα η θάλασσα έφτανε στην Αρχαία Τίρυνθα (άνοδος της στάθμης κατά 5 μ από την σημερινή ,την περίοδο της χαλκοκρατίας – πριν 5 έως 6000 χρόνια).
  Όταν άρχισαν να λιώνουν οι πάγοι , πριν 18000 χρόνια η στάθμη της θάλασσας ήτανε 120 μέτρα περίπου πιο κάτω από εκεί που είναι σήμερα και πήγαινε ο τότε homo sapiens περπατώντας από το Ναύπλιο στο Αστρος ενώ σήμερα θέλει βάρκα.
  Όλα αυτά συμβαίνουν πριν μερικές χιλιάδες χρόνια , ένα αστείο χρονικό διάστημα για την ηλικία του πλανήτη μας , ας μην μπερδεύουμε λοιπόν την δική μας ηλικία με αυτή της γης.
  Τις ευχαριστίες μου στον Φάκτορα για την πράγματι σημαντική επιλογή των θεμάτων μετά την καταιγίδα των εξελίξεων στο χώρο της Ν.Δ που έφαγε νομίζω σημαντικό χρόνο ΑΝ και όχι τελείως αδικαιολόγητα.

 7. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 18/12/2009 15:08:59

  «Αναγνωρίζοντας την επιστημονική θέση ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη πρέπει να μην ξεπεράσει του 2 βαθμούς Κελσίου ... τα μέρη δεσμεύονται για μία σθεναρή ανταπόκριση μέσω άμεσων και βελτιωμένων ενεργειών σε εθνικό επίπεδο, βασισμένων στην ενισχυμένη διεθνή συνεργασία», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο σχέδιο απόφασης.

  αυτά λέει η Ναυτεμπορική για τον ΟΗΕ της Κοπεγχάγης, και πείτε μου εμένα για "αρνητές". Και η Εκκλησία λέει "επι Γης ειρήνη" και το ΚΚΕ φωνάζει "έξω η φτώχεια". Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα: Κάνει το Σοβιέτ ψήφισμα, χ_στηκε η φοράδα στο αλώνι, πλήρωσε μικρέ 20% παραπάνω το χρόνο από το 2011, προς δόξα των Ισπανών φίλων του Πρωθυπουργού και του Ρόκα.

  Λες και οι αποφάσεις του Σοβιέτ επηρεάζουν τον ήλιο ή την τροχιά της Γής. Μια απόφαση παρακαλώ για την γειτονική μαύρη τρύπα να πάψει να ρουφάει.

 8. αμπλα ουμπλας avatar
  αμπλα ουμπλας 20/12/2009 04:06:57

  ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ; ΟΥΑΟΥ. ΣΑΝ ΝΑ ΜΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ.
  ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ CHANNEL 4 the great global warming swindle ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΔΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΑΥΤΑ ΠΕΡΙ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ;ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΔΕ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΔΕΙΞΕ 2 ΦΟΡΕΣ ΠΑΡΟΤΙ ΜΑΣ ΖΑΛΙΖΕΙ 24 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ,ΑΣ ΤΟ ΨΑΞΕΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΤΑ ΞΑΝΑΛΕΜΕ.
  ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΑ ΜΕΗΛ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΥΑΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΚΟΥΣΕΙ ΕΠΙΣΗΣ;(ΓΙΑΤΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΟΤΑΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΑΣ ΤΟΣΟ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ)
  Α, ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ. ΜΕ ΤΟΣΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΚΑΙ ΤΟΣΗ ΤΑΧΑ ΜΟΥ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΟΙ ΠΑΓΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ 1980 ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ 10%. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΞΕΡΟΚΕΦΑΛΟΥΣ ΠΑΓΟΥΣ.
  Υ.Γ. ΑΥΤΟ <> ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ,ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΕΙΧΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΤΙΑΧΤΟ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.