#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/01/2010 20:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ψευδεπίγραφη ιδεολογία της δεκαετίας που πέρασεΚάνοντας μια ανασκόπηση στις ιδέες που έδωσαν σχήμα στη τελευταία δεκαετία, είναι σαν να ψάχνεις μέσα σε ερείπια. Πριν από δέκα χρόνια, τα πιο λαμπρά μυαλά του κόσμου ήταν ένθερμοι οπαδοί της οικονομίας της Αμερικής, που αν και γεμάτη χρέη, έμοιαζε να είναι το μόνο σύστημα συμβατό με τον εκσυγχρονισμό, και «καταδικασμένο» να διαδοθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν ήταν μόνο οι νεοσυντηρητικοί δεξιοί που το πίστευαν. Ακόμη και κεντροαριστερά κόμματα, που ο ιστορικός τους ρόλος ήταν ο περιορισμός της ελεύθερης αγοράς, πίστεψαν με ενθουσιασμό σε αυτό το μοντέλο. Όταν ο Bill Clinton και ο  Tony Blair αγκάλισαν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, δεν το έκαναν μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους. Πίστεψαν πως η φούσκα που σχεδιάστηκε από τον Alan Greenspan στα τέλη της δεκαετίας του `90, όταν μείωσε τα επιτόκια, αντιπροσώπευε μια νέα εποχή στην ιστορία της οικονομίας. Πολλοί πολιτικοί αλλά και αριστερίζοντες σχολιαστές, πείστηκαν πως ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός είναι ακατανίκητος.

Για οποιονδήποτε διαθέτει μια αίσθηση της ιστορίας, η ιδέα πως μια μεταπολεμική φούσκα θα σηματοδοτούσε μια νέα παγκόσμια τάξη, είναι προφανώς παράλογη. Η ενδογενής αστάθεια του καπιταλισμού δεν εξαφανίστηκε, αλλά τονίστηκε περισσότερο, καθώς τόσο η Αμερική όσο και άλλες δυτικές αγορές βασίζονταν όλο και περισσότερο σε ένα αβάσταχτο χρέος. Αντί για ακατανίκητο, το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ήταν εύθραυστο. Αλλά αυτές οι φαντασιώσεις για ένα περίεργο καπιταλιστικό μοντέλο,  δεν ήταν και οι μόνες ψευδαισθήσεις που σχημάτισαν  μια ολόκληρη δεκαετία. Ένα συγγενές μοντέλο  ήταν και ο φιλελεύθερος παρεμβατισμός, η εξωτερική πολιτική που ανακοίνωσε το 1999 ο  Tony Blair, με σκοπό τη χρήση στρατιωτικής δύναμης προκειμένου να διαδοθεί παντού η φιλελεύθερη δημοκρατία. Εδώ οι ψευδαισθήσεις ήταν πολυεπίπεδες, και πρώτη μεταξύ αυτών ήταν το όνειρο για την Αμερική. Και για μια ακόμη φορά δεν ήταν μόνο οι δεξιοί που πίστεψαν σε αυτή τη φαντασίωση. Για πολλούς που ανήκαν στην αριστερά, οι ΗΠΑ είχαν αναλάβει ένα ρόλο παρόμοιο με αυτόν που είχε στη προοδευτική τους φαντασία, η πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ σε προηγούμενες εποχές. Παρά τα όποια λάθη της, η Αμερική συμβόλιζε την απελευθερωτική δύναμη στο κόσμο, και εκπροσωπούσε τις καλύτερες ανθρώπινες προσδοκίες.

Η πλαστή ποιότητα αυτής της άποψης, δεν οφείλετο τόσο στο ότι επικεφαλής της προσπάθειας ήταν ο βραδύνους George W Bush, όσο στη μη ρεαλιστική αποτίμηση της αμερικανικής θέσης στο πλανήτη. Οι αυτοκρατορικές ΗΠΑ  είχαν ήδη εξαπλωθεί πέρα από τις δυνάμεις τους, και αυτό είχε ήδη επισημανθεί το 1987  στο βιβλίο The Rise and Fall of the Great Powers του Paul Kennedy. Αυτή όμως η αμερικανική αδυναμία είχε ξεχαστεί μέσα στη θριαμβολογία που ακολούθησε τη πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Όχι μόνο δεν είχε η Αμερική τα απαραίτητα εργαλεία για να διατηρήσει έναν αυτοκρατορικό ρόλο, αλλά ήταν και ένας ρόλος τον οποίο δεν την συνέφερε να έχει. Αυτό επιβεβαιώθηκε με σκληρό τρόπο στο Ιράκ. Έχοντας τη πεποίθηση πως η φιλελεύθερη δημοκρατία θα αναδύονταν από μόνη της μόλις θα έπεφτε η τυραννία, η κυβέρνηση Bush φάνηκε ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τους πολέμους φατριών και την αναρχία  που προέκυψε μόλις απομακρύνθηκε το καθεστώς του Saddam Hussein. Φάνηκε επίσης ανέτοιμη σε σχέση με το καταστροφικό κόστος του πολέμου, που ξεκίνησε με τη πίστη ότι η τιμή του πετρελαίου θα έπεφτε μόλις θα είχαμε αλλαγή καθεστώτος, ενώ θα δημιουργούνταν και μια παγκόσμια οικονομική άνθηση η οποία θα αυτοχρηματοδοτούσε την όλη πολεμική προσπάθεια. Το αποτέλεσμα όμως ήταν πως η Αμερική συγκέντρωσε ακόμη περισσότερα χρέη και η πτώση της ισχύος της επιταχύνθηκε.

Οι μοδάτες θεωρίες της παγκοσμιοποίησης είχαν ως αποτέλεσμα να μη φαίνεται η παρακμή της Αμερικής. Από τα τέλη των `90ς και μετά, η ιδέα πως η παγκοσμιοποίηση ήταν ένα και το αυτό με την αμερικανοποίηση, καθιερώθηκε. Αυτό φάνηκε και στα δυο βιβλία του ανταποκριτή των New York Times , Thomas Friedman,  The Lexus and the Olive Tree (1999) και  The World Is Flat (2005). Η τελική επίδραση της παγκοσμιοποίησης ήταν η μεταφορά της οικονομικής ισχύος σε αναδυόμενα κράτη με διαφορετικά μοντέλα καπιταλισμού, ενώ για όλους όσους μοιράζονταν τον ονειρικό κόσμο του Friedman, η παγκοσμιοποίηση δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια αχαλίνωτη Αμερικανό-αγγλική ελεύθερη αγορά. Ήταν όμως μια άποψη που μπορούσε να ισχύει εφόσον η κρίση ήταν περιορισμένη σε αδύναμα κράτη στη περιφέρεια του συστήματος, όπως η Αργεντινή και η Ταϊλάνδη. Άρχισε να διαλύεται όταν το αμερικανικό οικονομικό σύστημα ξεκίνησε τη πτώση του, αρχής γενομένης το 2007. Έχοντας εξαντλήσει και ξεπουλήσει ένα μεγάλο μέρος της παραγωγικής της βάσης, η Αμερική βρέθηκε στο επίκεντρο ενός τύπου καπιταλισμού, που στην ουσία ήταν ήδη πτωχευμένος.

Δεν είναι πολλές οι φορές που κάποιες μεγάλες κρίσεις οφείλονται σε θεωρητικά σφάλματα, αλλά μια λανθασμένη πίστη είναι αυτή που κυριάρχησε σε όλες τις ψευδαισθήσεις της τελευταίας δεκαετίας. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, τόσο η δεξιά όσο και η αριστερά, φαίνεται να πιστεύουν πως η ιστορία αποτελεί μια γραμμική διαδικασία που έχει ως σκοπό, μετά από διάφορες παρακάμψεις, να δημιουργήσει αντίγραφα ανθρώπων όπως οι ίδιοι. Κατά το τέλος της δεκαετίας, οι διαμορφωτές απόψεων στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και στην ηπειρωτική Ευρώπη, συνεχίζουν να βαυκαλίζονται με την ιδέα πως ο φυσιολογικός ρους της ιστορίας οδηγεί αναπόφευκτα σε μια ιδεατή εκδοχή  της δυτικής κοινωνίας, όπως είχε προβλέψει πριν από 20 χρόνια ο Francis Fukuyama.Αλλά ενώ αυτή η άποψη ήταν πιστευτή πριν από δέκα χρόνια, σήμερα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια κουβέρτα απέναντι σε έναν άγνωστο κόσμο. Η αλήθεια είναι πως η Δυτική ισχύς βρίσκεται παντού σε υποχώρηση, όμως την αρνούμαστε. Η άνοδος της Κίνας είναι κάτι περισσότερο από την άνοδο μια νέας δύναμης. Η βαθύτερη σημασία της ανόδου της είναι πως οι ιδεολογίες του περασμένου αιώνα, τόσο ο κομμουνισμός όσο και ο νεοφιλελευθερισμός, είναι πλέον πεπερασμένες. Πρόκειται για αξιακά συστήματα μέσα από τα οποία αναπαράγονται στοιχεία των δυτικών θρησκειών με τη μορφή ψευδοεπιστήμης, και που είναι άχρηστα σε ένα κόσμο όπου το πλέον γρήγορα αναπτυσσόμενο κράτος δεν υπήρξε ποτέ μονοθεϊστικό. Αξίζει το κόπο να υπερασπιζόμαστε τις δυτικές κοινωνίες, αλλά δεν αποτελούν πρότυπο για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Στο μέλλον, αυτές θα είναι απλά, μία από τις πολλές εκδοχές του ανεκτού μοντερνισμού.

Αν οι δυτικοί κοσμικοί διανοούμενοι αποδεχτούν κάτι τέτοιο, αυτό θα σημάνει τη κλοπή από αυτούς, του οποιουδήποτε νοήματος της ζωής τους. Κουκουλωμένοι στη ζεστή κουβέρτα της ιστορικής εσχατολογίας, η οποία τους λέει πως αυτοί αποτελούν τους φάρους της ανθρωπότητας, φιλτράρουν κάθε εξέλιξη η οποία αποδεικνύει την ασημαντότητά τους. Η θρησκεία αναγεννιέται σε πολλές περιοχές του πλανήτη, όπως στις αναδυόμενες δυνάμεις της Βραζιλίας και της Κίνας, αλλά για τους  κοσμικούς διανοούμενους, αυτό αποτελεί μάλλον μια ατυχή υστέρηση, και ένα προσωρινό εμπόδιο στην αργή πορεία της ανθρωπότητας να τους φτάσει στο φωτισμένο σημείο της λογικής που οι ίδιοι βρίσκονται. Η υστερική τραχύτητα του ευαγγελικού αθεϊσμού, ενός από τα πλέον χαρακτηριστικά φαινόμενα της δεκαετίας, είναι ενδεικτική της νοητικής παραφωνίας που επικρατεί. Όπως όλοι οι άλλοι, έτσι και αυτοί οι λόγιοι, πιστεύουν πιο πολύ στις θεωρίες τους, για το μόνο λόγο ότι υποψιάζονται πως αυτές στερούνται βάσης. Οι μεγαλοπρεπείς ψευδαισθήσεις με τις οποίες ξεκίνησε ο νέος αιώνας, δεν έχουν ακόμη εγκαταλειφθεί. Αντ` αυτού, απλά μίκρυναν σε μέγεθος, έτσι ώστε να μπορούν να συντηρηθούν. Ο μικρόκοσμος της βρετανικής πολιτικής, μας παρέχει πολλά παραδείγματα για τα παραπάνω. Αντί οι πολιτικοί των τριών κύριων κομμάτων να παραδεχτούν πως ο νεοφιλελευθερισμός έχει αποτύχει, κρέμονται από μια σειρά θεωρητικών κόλπων για λύσεις στα προβλήματα που η ίδια αυτή η ιδεολογία  δημιούργησε εξ `αρχής. Όλα αυτά δεν μπορούν να επιλυθούν με πισωγυρίσματα. Οι ιδεολογίες του παρελθόντος έχουν ενσωματωθεί από μεγάλο μέρος του κοινού, και είναι αποτέλεσμα της χρόνιας ανικανότητας να αντιμετωπιστεί η πραγματικότητα. Ίσως μόνο μια νέα σοβαρή κρίση θα μπορούσε να ανατρέψει τις παραπλανητικές βάσεις πάνω στις οποίες οι περισσότερες πολιτικές στηρίζονται.  Μια κρίση της στερλίνας σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση στις επόμενες βρετανικές εκλογές, μια κατακλυσμιαία ήττα που θα ακολουθήσει την απόφαση του Ομπάμα να ενισχύσει την αναπότρεπτη αποτυχία στο Αφγανιστάν, μια άνοδος στις τιμές του πετρελαίου εξαιτίας γεγονότων στο Ιράν, η κατάρρευση του δολαρίου καθώς ο κόσμος αρχίζει να χάνει την υπομονή του με τους αμερικανικούς σολοικισμούς… οποιαδήποτε από αυτές τις  πιθανότητες, μαζί με άλλες που δεν μπορούν  σήμερα να προβλεφθούν, θα ήταν ένας σοβαρός καταλύτης για μια γενική αναθεώρηση.

Οι οιωνοί δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικοί. Τα παραμύθια που σχετίζονται με τη κλιματική αλλαγή, και που φανερώθηκαν με τις κενές ανακοινώσεις προθέσεων στη Κοπεγχάγη, δείχνουν περίτρανα πως οι μεγαλύτερες προκλήσεις για το μέλλον, αποφεύγονται τεχνηέντως. Μοιάζει σαν να συνεχίζουμε να τσαλαβουτάμε στα ερείπια της δεκαετίας, για πολύ καιρό ακόμη.

New Statesman

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tiramola avatar
  tiramola 02/01/2010 21:04:04

  Η Θάτσερ στην Βρετανίας και ο Ρήγκαν στις ΗΠΑ πρωτοστάτησαν στην προώθηση αυτού του μοντέλου που ονομάστηκε "νεοφιλευθερισμός".
  Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ήταν ο τρόπος προαγωγής της νεοφιλεύθερης θεωρίας , ενώ το ΔΝΤ και ο ΠΟΕ έγιναν οι κύριοι μοχλοί εφαρμογής του.
  Όλο και περισσότερο οι καπιταλιστές αναζητούσαν το κέρδος στην χρηματηστηριακή κερδοσκοπία και όχι στην πραγματική παραγωγή.
  Τέτοιες "πρακτικές" μπορεί να αποφέρουν μεγάλα κέρδη σε μερικούς παίκτες αλλά καθιστούν την παγκόσμια οικονομία ασταθή και επιρρεπή σε απότομες μεταβολές σε συναλλαγματικές ισοτιμίες αλλά και την απασχόληση.
  "Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός" είναι το σύνθημα των ακτιβιστών από όλο τον κόσμο που μετέχουν στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ.
  Όσο περνούν τα χρόνια ο κόσμος θα αντιμετωπίζει όλο και πιό έντονα και καθαρότερα ένα αγώνα πολυμέτωπο μεταξύ του πνεύματος του Νταβός και του πνεύματος του Πόρτο Αλέγκρε μέρος που οργανώθηκε για πρώτη φορά το ΠΚΦ.

  • Ένας Τυχαίος avatar
   Ένας Τυχαίος @ tiramola 03/01/2010 13:54:58

   tiramola θα στο πω άλλη μια φορά και θα στο λέω μέχρι να το εμπεδώσεις! Το ΠΑΣΟΚ έκανε το συμφέρον, ιδεολογία!

   Το ίδιο κάνουν όλοι, όπως σου λέει και ο αρχαιοπτερίξ(sic). ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ! Απλά οι σοσιαλιστές το ΠΑΡΑΚΑΝΟΥΝ και το βαφτίζουν ισότητα και ελευθερία. Είναι και τα πέντε(5) δάκτυλά σου ίσα και ελεύθερα; Ισως εσύ ως τιραμόλα μπορείς να τα ισιώσεις, όχι μόνο στα ονειρά σου, αλλά και στη καθημερινότητά σου. Εμείς οι απλοί άνθρωποι τι σου φταίμε;

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 02/01/2010 21:14:56

  Ο κοσμος θα οργανωθει κατα ηπειρους συμφωνα με τους συσχετισμους ισχυος διαφορων κρατων με διαφορετικα μιγματα οικονομικης πολιτικης που πρεπει ομως να ειναι ανταγωνιστικα στη παγκοσμια αγορα.
  Στην πρωτη παγκοσμιοποιηση του 19ου αιωνα κυριαρχουσε η Βρεταννικη Αυτοκρατορια με αντιβαρο τις ηπειρωτικες δυναμεις της Ευρωπης.Γαλλια,Αυστρια,Γερμανια,Ρωσια ενω οι ΗΠΑ ηταν περιορισμενες στο ημισφαιριο τους.
  Στον 21ο αιωνα τη θεση της Βρεταννικης Αυτοκρατοριας θα παρουν οι ΗΠΑ και οι συμμαχοι τους που ζωνουν τους ωκεανους(Ν.Αφρικη.Αυστραλια,Ιαπωνια)με ενα προγεφυρωμα στην Ευρωπη και αντιβαρα τα μεγαλα κρατη της Ασιας (Κινα,Ινδια,Ινδονησια,Ρωσια).Ειδικο ρολο θα παιξουν και μεσαια κρατη οπως το Ιραν ή η Βραζιλια.Η ΕΕ θα χανει σε επιρροη και δυναμη προιοντος του χρονου.Ειναι δουλεια καθε κρατους να βρει το βελτιστο συστημα για να ειναι ανταγωνιστικο στο παγκοσμιο συστημα.

  • Ένας Τυχαίος avatar
   Ένας Τυχαίος @ ψυχραιμια 03/01/2010 13:56:53

   Αειφορία!

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 02/01/2010 21:20:37

  και ο Χριστοδουλάκης κάτι τέτοιες αρλούμπες έλεγε. Οι πασόκοι, αποτελεσματικότατα πούλησαν τα πάντα πλην ΑΓΕΤ. Και δεν ήταν καθόλου κερδοσκόποι οι πασόκοι. Σίγουρα χασοσκόποι ήταν. Αυτό σας μαθαίνουν στα σοσιαλιστικά φόρα: Χασοσκοπία. Πως να χάσει ο κοσμάκης τα λεφτά του. Καλά να πάθει, σίγουρα τα έχει ...κλέψει. Σοσιαλιστικά κόμπλεξ.

  • tiramola avatar
   tiramola @ archaeopteryx 02/01/2010 21:56:00

   Αρχαιοπτέρυγα , το δικό μου όνειρο για το μέλλον είναι μιά κοινωνία ελευθερίας και ισότητας.
   Ξέρω ότι ακούς για ισότητα και βγάζεις σπυριά.

   Δεν πετάω στα σύνεφα.Στην πραγματικότητα το ζητούμενο για το μέλλοντικό σύστημα που θα διαδεχτεί το τωρινό είναι μεταξύ ενός ιεραρχικού συστήματος όπου θα μοιράζει ή θα επιτρέπει ασυδοσία ανάλογα με την θέση που θα έχει ο καθένας σε αυτό ή σε ένα περισσότερο δημοκρατικό και αξιοκρατικό κοινωνικό μοντέλο όπου απαραίτητη προυπόθεση επιτυχίας του θα είναι η διαφάνεια.
   Η πάσης φύσεως αδιαφάνεια είναι εκείνη που φέρνει σύγχηση και ευνοεί εκείνους που μας περιορίζουν την ελευθερία.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ tiramola 02/01/2010 22:08:04

    και εγώ θα ήθελα όλες οι γυναίκες να είναι όμορφες, κανένα παιδί να μην έχει άσχημη παιδική ηλικία, να μην υπάρχει φτώχεια, να βρέχει μόνο την νύχτα, να έμενα πάντα νέος, και να υπήρχε αεικίνητο.

    Μην μπερδεύεις ευχές με πραγματικότητα. Ποιός θα κάνει την μοιρασία ταβάριτς? Εκεί κολλάει πάντα. Τα "συστήματα" δεν μοιράζουν, οι κομισσάριοι μοιράζουν και αυτοί ΠΑΝΤΑ είναι διεφθαρμένοι.

    Σύνελθε, σε είχα για σοβαρό.

   • tiramola avatar
    tiramola @ tiramola 02/01/2010 22:19:33

    Πρόσεξε...
    Όπως έχεις και συ γράψει στο παρελθόν πραγματική ελεύθερη αγορά δεν υπήρξε ποτέ.
    Αυτό θα σήμαινε πληθώρα πωλητών και ανάλογο πλήθος αγοραστών όπου η γνώση και από τους δύο όλων των κόστη παραγωγής θα υποχρέωναν τον πωλητή στο μικρότερο δυνατό κέρδος.
    Διαφάνεια σε όλα!

    Τις γενικεύσεις περί ανθρώπινης φύσης δεν τις συμμερίζομαι.
    Ήταν άπληστος ο Καραμανλής ας πούμε?
    Μία βόλτα στη Ραφήνα και 1 κιλό μαριδάκι στην ταβέρνα του έφταναν.

 4. tiramola avatar
  tiramola 02/01/2010 21:28:08

  Το ότι το σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί με τους συνηθισμένους τρόπους είναι σίγουρο παρόλο το γεγονός ότι βρίσκεται σε κρίση.
  Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο ο κόσμος θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον συνηθισμένο τρόπο αναζητώντας μία ασφάλεια μπροστά στην έντονη ανασφάλεια που θα δημιουργούν τα οικονομικά σκαμπανεβάσματα.
  Μετά την κρίση του χρηματοπιστωτικού όμως θα επέλθει η κρίση των χρεών των επιχειρήσεων.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ tiramola 02/01/2010 22:12:50

   Η κρίση χρεών επιχειρήσεων (και ιδιωτών) είναι εδώ και μεταφράζεται σε κρίση τραπεζών, ξανά, δηλαδή τί λέγαμε για το πόσο ασφαλείς είναι οοι αποταμιεύσεις σου... πρόσεχε, θα βγάλω βρώμα ότι το πασόκ ετοιμάζει πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών... χαχαχα... δεν απέχει πολυ από την αναπόφευκτη αλήθεια, εγώ σου προβλέπω αύξηση της ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Γράψε την ημερομηνία και την ώρα ου στο είπα.

  • Soustom avatar
   Soustom @ tiramola 02/01/2010 22:13:54

   Τών δικών μας επιχειρήσεων tiramola,γιατί κατά ανατολή μεριά κυρίως,όπως και σε μερικά άλλα μέρη,θά έχουν πάρτυ φίλε μου είς βάρος ένός συστήματος πού τό εξαχρείωσαν διάφοροι δήθεν καπιταλοσοσιαληστές ηγέτες στήν ΕΕ & ΗΠΑ

   • tiramola avatar
    tiramola @ Soustom 02/01/2010 22:54:54

    Και για καπιταλοκομμουνιστες μπορείς να γράψεις αφού τέτοιου είδους πάρτυ θα μπορούσε να γίνει και στη χώρα μας αν δίναμε εργάτες στην adidas με δυό πιάτα ρύζι μεροκάματο...
    Καπιταλισμός φίλε μου με την μορφή εταιρειών ή προσώπων που παράγουν με σκοπό το κέρδος υπήρξαν και υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια.
    Μισθωτή εργασία επίσης για χιλιάδες χρόνια.
    Καπιταλιστικό σύστημα όμως είναι η διαρκής συσσώρευση κεφαλαίου με σκοπό την ακόμη περισσότερη συσσώρευση.
    Όσο ο πλούτος ανισομερίζεται τόσο οι κοινωνικές συγκρούσεις θα είναι εντονότερες.
    Σε μία πραγματικά ελεύθερη αγορά η αέναη συσσώρευση κεφαλαίου θα ήταν αδύνατη.
    Οι καπιταλιστές έχουν φυσικά ανάγκη τις αγορές , όχι όμως τις πραγματικά ελεύθερες.
    Ο πραγματικός στόχος λοιπόν των καπιταλιστών-πωλητών και ο "ελεύθερος" ανταγωνισμός τους , είναι το μονοπώλιο.
    Διότι μόνο έτσι έχει ευρύ περιθώριο ανάμεσα στο κόστος παραγωγής και την τιμή πώλησης και φυσικά υψηλό ποσοστό κέρδους.
    Τώρα θα μου πεις ότι είναι γνωστά όλα αυτά...
    Το τραγικό είναι που ενώ είναι εντοπισμένο το πρόβλημα δεν διαφαίνεται λύση...

    • Ένας Τυχαίος avatar
     Ένας Τυχαίος @ tiramola 03/01/2010 14:04:58

     Γιατί ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ;

     Λύση δεν υπάρχει διότι ο εγωισμός του ανθρώπου δεν το επιτρέπει.

     Οι άνθρωποι πάντα θα καταλαβαίνουν τα προβλήματα και ελαττώματά τους, αλλά πολύ δύσκολα θα τα φτιάχνουν.

     Η διαχείριση του εγωισμού μας είναι το άλυτο πρόβλημα για όλα.

     Ελπίζω να φριντίσει η φύση και να φέρει "άλλους" ανθρώπους ή κάτι που να να μπορεί να ελέγξει τον εγωισμό!

     Αν το ανθρώπινο είδος δεν εξελιχθεί πνευματικά, τόετ όλα όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα, απλά θ' ανακυκλώνονται στο διηνεκές.

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 02/01/2010 21:36:51

  Η σημερινή γκρίνια, που είναι αποτέλσμα ύφεσης, δεν έχει σχέση με την Θατσερ ή με τον Ρέηγκαν, και σίγουρα ΔΕΝ έχει σχέση με αυτό που λαϊκα λέμε "νεοφιλελευθερισμό" (και μεταξύ μας, δεν ξέρω καν τι σημαίνει ο όρος)

  Για την Θάτσερ δεν ξέρω, αλλά ο Ρέηγκαν παρέλαβε μια χώρα ταπεινωμένη από βλακείες Δημοκρατικών και παεδωσε υπερδύναμη, με λίγη βοήθεια από τον Paul Volcker και από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Ο Ρέηγκαν έκαν μία "αμαρτία", αύξησε πολυ το δημόσιο χρέος -- αλλά αυτό δεν φταίει για την ύφεση.

  Για την ύφεση φταίνει 3 πράγματα, το ένα δεν ελέγχεται, τα άλλα είναι ξεκάθαρα.

  Το πρώτο είναι η ανθρώπινη φύση: θέλουμε πάντα περισσότερο, είμαστε άπληστοι.

  Το δεύτερο ήταν η αναληψη επενδυτικών δραστηριοτήτων από εμπορικές τράπεζες. Τα δύο είχαν διαχωριστεί το 1929, σαν υπέυθυνα, ΤΟΤΕ, του κραχ. Η κατάργηση του Glass Steagall έγινε επί Δημοκρατικών (οι σοσιαληστές των ΗΠΑ), με πρωταγωνιστή τον Rubin που έκανε εκδουλέυσεις στην Citibank και κάποιον σοβαροφανή πονηρό ονόματι Sanford Weil.

  Το τρίτο ήταν η χαλάρωση των λογιστικών προτύπων, που επέτρεψε, ενάντια σε κάθε αρχή συντηρητισμού, την προς τα πάνω αποτίμηση, στα χαρτιά, περιουσιακών στοιχείων. Εγκλήμα που κατέστρεψε ισολογισμούς, επιτρέποντας στους μάνατζερς να παίρνουν πλουσιοπάροχα μπόνους σε βάρος των μετόχων, των εργαζομένων και των πελατών.

  Δεν υπάρχει τίποτα το φιλελεύθερο ή το "νεο"φιλελεύθερο στα δύο παραπάνω. Λαμογιές απλήστων, χάρη στα Δημοκρατικά σοσιαλιστάκια.

  • Soustom avatar
   Soustom @ archaeopteryx 02/01/2010 21:56:39

   ...Καί ή ετέρα εκδούλευση-πρεμούρα από τούς ΔΉΘΕΝ Δημοκρατικούς επί Clinton το ΄92 (μόλις ανέλαβε-βρε τι μου θυμίζει,τι μού θυμίζει) τήν βεβιασμένη είσοδο τής Κίνας στόν ΠΟΕ πού επιτάχυνε τίς εξελίξεις(ενώ ή Ρωσία ακόμη περιμένει..)

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 02/01/2010 21:42:56

  Υπαρχουν και αυτοι που δεν καταλαβαν τιποτα απο νεοφιλελευθερισμο καθως παρεμειναν ακλονητοι στα σοσιαλιστικα ιδεωδη.
  http://www.youtube.com/watch?v=zkfiTWHxIUA&feature=player_embedded

 7. donaE avatar
  donaE 02/01/2010 23:55:17

  ' Η βαθύτερη σημασία της ανόδου της (Κινα) είναι πως οι ιδεολογίες του περασμένου αιώνα, τόσο ο κομμουνισμός όσο και ο νεοφιλελευθερισμός, είναι πλέον πεπερασμένες.
  Μα εκει περισσοτερο απο παντου κανει θραυση ο κομμουνισμος και νεοφιλελευθερισμός ταυτοχρονα.Νεο υβριδιο.
  Αν προκειται για ανοδο.

  • man8os avatar
   man8os @ donaE 02/01/2010 23:57:53

   Ενα υβριδιο συνηθως ειναι ισχυροτερο απο τους γονεις του και ποιο ανθεκτικο... (Στις ιδεες οχι στην βιολογια)

   • donaE avatar
    donaE @ man8os 03/01/2010 00:02:26

    Στην βιολογια ισως.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ donaE 03/01/2010 00:07:20

   Κίνα: ο απόλυτος μαρξισμός στη πράξη: θέση-αντίθεση=σύνθεση.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ donaE 03/01/2010 00:11:12

   Το κινεζικο προτυπο ειναι προτυπο ολης της Απω Ανατολης.
   Προηγηθηκαν Ιαπωνια,Κορεα,Ταιβαν (που ειναι Κινεζοι) και μετα ξυπνησε ο μεγαλος δρακος.
   Χαρακτηριζεται απο αυταρχικα καθεστωτα που διευκολυνουν τις ιδιωτικες επιχειρησεις ,παραμεριζουν καθε εμποδιο στην παραγωγη και καλλιεργουν πνευμα εθνικης ενοτητας και υπακοης στο κρατος και την επιχειρηση.

   • man8os avatar
    man8os @ ψυχραιμια 03/01/2010 00:12:40

    Αποδεικνυετε ιδιαιτερα αποτελεσματικο προτυπο.
    Ειναι επισης συμβατο με την αυτοκρατορικη παραδοση.

    • tiramola avatar
     tiramola @ man8os 03/01/2010 00:25:50

     Ασιατικός τρόπος παραγωγής...
     Τον όρο είχε επινοήσει ο Μαρξ για συστήματα παραγωγής κάτω από συγκεντρωτικά αυτοκρατορικα συστήματα

     • man8os avatar
      man8os @ tiramola 03/01/2010 00:34:58

      Οταν ο Μαρξ μιλουσε για Ασιατικο τροπο παραγωγης στην καλυτερη περιπτωση αναφεροταν στην Οθωμανικη αυτοκρατορια.
      Η Κινα ηταν υπο Κατοχη, η Ινδια Βρετανικη κτηση και η Ιαπωνια ακομα προσπαθουσε να εξυγχρονιστει αλλα δεν ειχε ξεπερασει ακομα την φεουδαρχια. Την συγχρονηη Κινα και την κοινωνικη της οργανωση αποκλειετε να ειχε στο μυαλο του. Διαφερει τοσο πολυ απο την Κινα της εποχης του η οποιοδηποτε αλλο ανατολικο κρατος του 1840-1880.

  • tiramola avatar
   tiramola @ donaE 03/01/2010 00:15:40

   Προλετάριοι οι Κινέζοι εργάτες και αγρότες επί κομμουνιστικού καθεστώτος , προλετάριοι και επί (νεο)φιλελεύθερης οικονομίας...
   Η "άνοδος" της Κίνας...
   Για το σύνδρομο της Κίνας θα κάνουμε λόγο σε κάποια χρόνια , αν ζούμε...

   • man8os avatar
    man8os @ tiramola 03/01/2010 00:21:21

    Ξανασκεψου Τιραμολα πριν μιλησεις την μακραιωνη ιστορια της Κινας. Δεν ειναι Ρωσσοι χωριατες οι Κινεζοι. Ουτε το 1917 θα επαναληφθει στην Κινα στο συντομο μελλον.

 8. Νίκος avatar
  Νίκος 03/01/2010 14:00:04

  Μανθο και ΝτοναΕ, ουτε και στη βιολογια.
  Ως βιολογος μπορω να σας πω οτι ο μυθος της "ανωτεροτητας" των υβριδιων ειναι ...αγγλοσαξωνικη μπαρουφα. Καθ'οτι τα βακτηριδια π.χ. και πολλα-πολλα φυτα πολλαπλασιαζονται εξ΄ισου αποτελεσματικα και ως μη υβριδια. Απο τους πιο πετυχημενους οργανισμους (με βιολογικα κριτηρια) οργανισμοι, οι μυκητες, δεν χρειαζονται (παντοτε) ενωση γαμετων και επομενως υβριδοποιηση για να πολλαπλασιαστουν. Δυστυχως η βιολογια δεν απεβαλλε ακομα την Αγγλοσαξωνικη τελεολογια της (Δαρβινισμος) που αποτελει συγχυση του αποτελεσματος (επιλογη-επιβιωση) με τους μηχανισμους επιβιωσεως.

 9. bugtrottel avatar
  bugtrottel 03/01/2010 15:42:02

  Κύριοι,
  διάβασα με προσοχή όσα γράψατε και απογοητεύθηκα!
  Δηλαδή μας λέτε ότι, είτε θέλουμε είτε όχι θα ακολουθήσουμε τις θεωρητικές μελέτες των yapis των οικονομικών κολεγίων τις οποίες προσπαθούν να εφαρμόσουν, με προτεραιότητα στην Ευρώπη, οι εδώ απεσταλμένοι τους, που με χαρισμένα πτυχεία και τίτλους προσπαθούν να εμφανιστούν ως ειδήμονες.
  Το τι εξυπηρετούν όλοι αυτοί με τη διττή γλώσσα- άλλα λέμε και άλλα εννοούμε- γίνεται σιγά-σιγά σαφές. Δείτε τις δηλώσεις οικονομικών παραγόντων που αυτοαποκαλούνται "οικονομολόγοι" και θα καταλάβετε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.