#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/11/2010 10:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ψευδεπίγραφη διαμαρτυρία του «δεν ψηφίζω κανέναν»!Το μήνυμα αυτό απευθύνεται σε όλους εκείνους τους ψηφοφόρους, των οποίων  η επιλογή  την πρώτη Κυριακή δεν βρίσκεται μεταξύ των δύο διεκδικητών της δεύτερης.

Είναι ως ένα βαθμό κατανοητό,  η απογοήτευση να υπαγορεύει την αποχή ή το λευκό, αφού κανείς από τους δύο δεν εκφράζει την επιθυμία τους. Πόσο σωστή όμως, μπορεί  να θεωρηθεί η στάση αυτή;

Το ισχύον σύστημα των Αυτοδιοικητικών εκλογών, θέλει δεύτερο γύρο για τη διαμόρφωση της απόλυτης πλειοψηφίας, από το  νικητή. Αναντίρρητα δημοκρατικό, με την κοινή λογική, γιατί εκφράζει  τη βούληση της πλειοψηφίας, ανεξάρτητα αν υποκρύπτει και συμφωνίες και ανίερες συμμαχίες, που πολλές φορές γίνονται ομολογουμένως κάτω από το τραπέζι.

Αφού όμως έτσι έχουν τα πράγματα, έτσι θα πορευτούμε.

Στην επίκληση όμως του επιχειρήματος «αφού δεν πέρασε η δική μου επιλογή, απέχω ή ρίχνω λευκό, γιατί όλοι οι άλλοι είναι ίδιοι ή δεν με εκφράζουν», ελλοχεύει  ο κίνδυνος της αμφιβολίας για το πόσο ενεργός πολίτης ή απλά ενεργούμενο,  είναι εκείνος που το επικαλείται.

Δεν γίνεται να παριστάνω τον ενεργό πολίτη με άποψη και να μην μπορώ να διακρίνω, με τα δικά μου τα καταδικά μου εντελώς προσωπικά κριτήρια και με τις αρχές μου, τη διαφορά μεταξύ των δύο συνδυασμών και των επικεφαλής των, υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών. Εκείνων  που με την αρχή της σχετικής πλειοψηφίας, πέρασαν στον επόμενο γύρο, ως επικρατέστεροι.

Δεν γίνεται να ισοπεδώνω και τους δύο, γιατί κανείς τους δεν ήταν στην αρχική μου επιλογή.

Δεν γίνεται να μην έχω άποψη για τον ποιόν προτιμώ, μεταξύ των δύο, ως καταλληλότερο για την πόλη μου ή για την περιφέρειά μου. Γιατί αν προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου πως δεν έχω προτίμηση, τότε μάλλον δεν έχω και άποψη και εντελώς κάλπικα παριστάνω πως έχω! Η άποψη και η κρίση δεν συμβαδίζουν με την εκχώρηση του δικαιώματός μου σε τρίτους, να αποφασίσουν εκείνοι για εμένα.

Με την αποχή μου ή με το λευκό μου, ή φυγομαχώ ή αναδεικνύω μια ψευδεπίγραφη διαμαρτυρία, η οποία στην ουσία δεν υφίσταται, αφού την Κυριακή το βράδυ ο ένας εκ των δύο επικρατέστερων, θα πάρει την εντολή να διαχειριστεί τα του Δήμου μου ή τα της Περιφέρειάς μου. Και αν εγώ λείπω από αυτή τη δυνατότητα εντολής, είμαι αμέτοχος και επιτρέπω στους άλλους να αποφασίσουν και για εμένα! Άρα η όποια διαμαρτυρία μου αργότερα, είναι κενή περιεχομένου.

Ας είμαστε εν τέλει πιο ειλικρινείς και πιο υπεύθυνοι ως πολίτες!  Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση με τον Καλλικράτη, δεν είναι παίξε-γέλασε, για να παρακολουθούμε από μακριά, παριστάνοντας του επαναστάτες χωρίς αιτία!

Αφροδίτη

ΣΧΟΛΙΑ

 1. moloch82 avatar
  moloch82 11/11/2010 10:21:22

  Δεν ανήκω σε εκείνους που απέχουν, αν και πιστεύω ότι το εκλογικό σύστημα δεν θα έπρεπε να βλέπει την αποχή ως αδιαφορία αλλά ως πραγματικό ποσοστό και αν έχει ποσοστό άνω του 20-30% να οδηγεί τους υποψηφίους σε παραίτηση λόγω ήθους. Πέρα από εκεί, στο θέμα της 2ης Κυριακής ξεχνάς νομίζω την άλλη διάσταση, εκείνη του συμβιβασμού. Εάν π.χ. κάποιος ψηφίζει αριστερά και οι 2 υποψήφιοι είναι δεξιοί, θα πρέπει να μπει στη λογική "Ε εντάξει μωρέ, καλός είναι και ο τάδε δεξιός". Ενώ δεν το πιστεύει. Το δικαίωμα της επιλογής εδώ είναι στην πραγματικότητα κάλπικο. Σαν να εμφανίζεις σε κάποιον έναν κατάλογο με όλα τα φαγητά του κόσμου, να επιλέγει ένα υπέροχο φιλέτο και μετά να του λες ότι έχουν τελειώσει όλα τα φαγητά και να διαλέξει ξαναζεσταμένες φακές ή άγουρα σταφύλια. Δε θα πάθει τίποτα αν φάει τις φακές αλλά δεν είναι αυτό που ήθελε. Και η ζωή δυστυχώς είναι πολύ μικρή για συμβιβασμούς. Κλισέ ναι, αλλά η δημοκρατία δεν είναι το καλύτερο πολίτευμα απλώς δεν έχει βρεθεί καλύτερο...

 2. maximos avatar
  maximos 11/11/2010 10:24:57

  Ποιοι κάτσανε σπίτι; Μα φυσικά οι κομματάνθρωποι αυτοί που για χρόνια εχουν χάσει την επαφή με την λογική και κάτω από μπαλκόνια χειροκροτούσαν τους αρχηγούς ότι και να έλεγαν, αυτοί που αφού δέχθηκαν να λοβοτομηθούν από το πολιτικό κατεστημένο είναι ανίκανοι για κριτική σκέψη. Είναι τα πρόβατα των κομματικών μαντριών που δεν μπορούν να ξεφύγουν από την γκλίτσα του κομματικού τσοπάνη. Βλέπουν το εισόδημά τους να εξαφανίζεται, τα παιδιά τους να φοιτούν σε αχούρια, να τρέχουν όταν χρειάζεται σε τριτοκοσμικά νοσοκομεία. Τα βλέπουν όλα αυτά. Τι κάνουν; Είναι αδύνατον να ξεφύγουν από την κομματική μέγκενη και δίνουν στον εαυτό τους την εύκολη λύση, Αποχή. Κάθονται σπίτι και ήσυχοι ασυνείδητοι και ευτυχείς νομίζοντας ότι με την αποχή έκαναν την μούρη κρέας αυτών που μας κυβερνάνε. Ας γελάσω! Ο κυριος Παπακωνσταντίνου είπε σε ομιλία στο LSE ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δικαιώνει την πολιτική της κυβέρνησης του. Εσείς που διαλέξατε τον ρόλο του τρέσαντος της πολιτικής αφήστε τα σάπια και τα παραμύθια Διαλέξατε αποχή γιατί δεν μπορούσατε να βγείτε από το κομματικό μαντρί για να ψηφίσετε το άλλο το διαφορετικό. Δειλά ανθρωπάκια.

  • MANIA avatar
   MANIA @ maximos 11/11/2010 10:41:51

   ΚΑΛΑ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΟ (ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΚΟΜΜΑΤΟΣ!!!) ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ;
   ΠΟΥ ΖΕΙΣ;;;;;;

 3. MANIA avatar
  MANIA 11/11/2010 10:47:52

  ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΠΟΛΥ ΡΟΜΑΝΤΙΚΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!
  ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΚΑΛΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΣΟΚ Ή ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΤΙ; ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ;
  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ "ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ"...

 4. MatrixRevolutionEra avatar
  MatrixRevolutionEra 11/11/2010 10:56:38

  Αφροδίτη,
  όσον αφορά εμένα πασόκο δεν θα ψηφίσω ποτέ αλλά ούτε και Ψωμιάδη. Στο δεύτερο γύρο θα απέχω. Και χαρακτήρισε με όπως θες, δεν ψαρώνω. Όποιος μου βάζει στα μούτρα το δίλλημα "Επικίνδυνο κόμμα vs Επικίνδυνος νομάρχης" του το επιστρέφω επίσης στα μούτρα.

  "Με την αποχή μου ή με το λευκό μου, ή φυγομαχώ ή αναδεικνύω μια ψευδεπίγραφη διαμαρτυρία, η οποία στην ουσία δεν υφίσταται, αφού την Κυριακή το βράδυ ο ένας εκ των δύο επικρατέστερων, θα πάρει την εντολή να διαχειριστεί τα του Δήμου μου ή τα της Περιφέρειάς μου. Και αν εγώ λείπω από αυτή τη δυνατότητα εντολής, είμαι αμέτοχος και επιτρέπω στους άλλους να αποφασίσουν και για εμένα! Άρα η όποια διαμαρτυρία μου αργότερα, είναι κενή περιεχομένου." Με αυτά που λες διαφωνώ καθέτως.
  Αν εγώ λείπω από αυτή τη δυνατότητα επιλογής του δευτέρου γύρου δεν είμαι αμέτοχος και ούτε επιτρέπω στους άλλους να αποφασίσουν για μένα. Σημαίνει ότι και οι δύο που πέρασαν στο δέυτερο γύρο , δεν έχουν καμμία νομιμοποίηση, ούτε και νομιμότητα στα μάτια μου. Βέβαια αυτό μπορώ να το εκφράσω και χωρίς να απέχω...με άκυρο. Θα το σκεφτώ.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ MatrixRevolutionEra 11/11/2010 13:15:09

   Το άκυρο όμως, καθώς δεν προσμετράται -όπως και το λευκό- στο αποτέλεσμα, έχει το ίδιο πρακτικό αντίκρυσμα με τον αποχή.

   • MatrixRevolutionEra avatar
    MatrixRevolutionEra @ Αυριανιστής 11/11/2010 13:59:23

    Το ξέρω. Παίζουμε με τις λέξεις. Είτε άκυρο, είτε αποχή, είτε λευκό, είτε δύο υποψήφιοι που δεν γουστάρεις είναι το ένα και το αυτό. Πρέπει να αλλάξει το σύστημα και τα πρόσωπα.

 5. enianos avatar
  enianos 11/11/2010 11:11:00

  Κατανοούμε ότι μερικοί εκ τον αρθρογράφων έχουν επενδύσει σε συγκεκριμένους υποψήφιους. Το να προσπαθούν όμως να προστατέψουν την επενδυσή τους με κάθε τρόπο, προσβάλλοντας μας, δεν είναι θεμιτό .Από την κυρία Αφροδίτη καλούμαστε να διαλέξουμε η τον απατεώνα η τον ληστή, να τους απορρίψουμε και τους δυο, δεν μπορούμε , διότι θα χαρακτηρίσουμε επιεικώς ως ανενεργοί πολίτες !

  • Αφροδίτη avatar
   Αφροδίτη @ enianos 11/11/2010 14:43:08

   Εάν πράγματι, βρεθείτε στο δίλλημα, μεταξύ ενός απατεώνα και ενός ληστή, ασφαλώς και δεν θα τους ψηφίσετε, αγαπητέ φίλε! Αλλά τότε θα πρέπει να ντρεπόμαστε ως πλειοψηφία, που ανέδειξε αυτούς με αυτά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Αφροδίτη 11/11/2010 14:50:49

    Κι εγώ μπερδεύομαι με το δίλημμα. Κυρίως στο πως γράφεται. Μετά θυμάμαι ότι προέρχεται εκ του λαμβάνω.

    Το δίλημμα τελικά είναι μεταξύ του ενός Φορολογητή και Εισπράκτορα και του άλλου Φορολογητή και Εισπράκτορα. Αμφότεροι εισπράκτορες του ΔΝΤ.

    Ενώ το ΣΩΣΤΟ δίλημμα θα έπρεπε να είναι
    Καταστροφή
    ή ΑΜΕΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑ

    Βάλε μου τέτοιο δίλημμα, κι εγώ διαλέγω με χαρά.

    Θραξ Αναρμόδιος

   • enianos avatar
    enianos @ Αφροδίτη 11/11/2010 17:12:10

    Το όνομα της χώρας μας κοντεύει να γίνει συνώνυμο της διαφθοράς ,και μιλάμε για δίλημμα?

 6. Δημόπουλος Θωμάς avatar
  Δημόπουλος Θωμάς 11/11/2010 11:14:25

  @Maximos: Συγνώμη, αλλά δεν είμαι ούτε κομματανθρωπακι ούτε έχω χάσει την επαφή με τη λογική. Αντιθέτως, ήταν η 5η φορά που δεν συμμετείχα σε εκλογές συνειδητά για ένα απλό λόγο: αρνούμαι να νομιμοποιήσω στη συνείδηση μου αυτή τη διαδικασία ως δημοκρατική και αξιοκρατική διότι απέχει έτη φωτός από αυτό.

  Το ότι κάθομαι σπίτι μου δεν σημαίνει ότι είμαι και ήσυχος, διότι πολύ απλά δεν περιμένω τις δύο αυτές Κυριακές που τα λαμόγια ονομάζουν εκλογική διαδικασία για να είμαι ενεργός πολίτης, το κάνω καθημερινά. Πόσες φορές μάζεψες έστω ένα σκουπίδι από κάτω για να έχεις την απαίτηση να το κάνει ο δήμαρχος σου?

  Ο ελιτισμός του Παπακων/νου και του κάθε πιονιού είναι ωραίος για όσους ζουν κάτω από την ίδια σκέπη. Τους ξεφεύγει όμως κάτι, αυτός που δεν πάει στην κάλπη έχει δηλώσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν είναι σαν τους άλλους και δεν μπορεί να του το αμφισβητήσει κανείς. Κανείς.

  @Αφροδίτη: Αν παρατηρήσεις τα στατιστικά οι εντολές που παίρνουν οι επικρατέστεροι στις εκλογές προέρχονται από το μισό πληθυσμό. Ο άλλος μισός δεν δίνει την εντολή και αυτό δεν συνιστά φυγοπονία ή αδιαφορία, αλλά επιλογή. Δεν δίνω εντολή δεν σημαίνει ότι είμαι και αμέτοχος όμως, αντιθέτως δείχνει στάση απέναντι στην παρούσα κατάσταση που δεν με εκφράζει. Το θέμα είναι τι κάνει κανείς μετά. Ελπίζω να έχεις παρατηρήσει ήδη την δράση των Atenistas. Δεν πιστεύω ότι κάποιος από αυτά τα παιδιά πήγε να ψηφίσει, αντιθέτως όμως κάθε ένα από αυτά τα παιδιά κάνει κάτι για την πόλη του, είτε συμβολικό είτε ουσιαστικό, έμπρακτα και χωρίς να χρειάζεται καμία ψήφο και κανένα καθοδηγητή. Η δύναμη δεν είναι στην κάλπη με τη μορφή που αυτή έχει πάρει, αλλά στα χέρια μας, η μορφή των οποίων ήταν πάντα σταθερή. Αξιοποίησε τη λοιπόν έμπρακτα και μην κρίνεις τόσο αβίαστα την επιλογή κάποιου να είναι ενεργός πολίτης αλλά και μέρος της αποχής.

 7. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 11/11/2010 11:25:22

  Μόνο η γενικευμένη αποχή είναι που φοβούνται. Κανονικά, με 40-τόσο (4.000.000 ψήφοι) αποχή και με 9-τόσο άκυρα-λευκά (9%, αν είναι ποτέ δυνατόν, 500.000 ψήφοι άκυρα-λευκά), δεν θα έπρεπε να συζητάμε τίποτε άλλο. ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.

  Κι εδώ κάνουμε λες κι ο ένας δήμαρχος ή ο άλλος περιφερειάρχης θα μας διώξουν αύριο το Μνημόνιο.

  Τίποτε δεν θα διώξουν. Και καθόλου άμεσα μάλιστα. Η συνήθης εναλλαγή προσώπων στο τιμόνι. Οδηγό αλλάζουμε μόνο. Ούτε διαδρομή, ούτε πολύ περισσότερο λεωφορείο.

  Στους δήμους, και εικάζω και στις περιφέρειες, θα συνεχιστεί το ίδιο μεγάλο ΦΑΓΟΠΟΤΙ όλων τους. Η ρεμούλα και η διαφθορά δεκαετιών. Οι κουμπάροι, οι μπατζανάκηδες και οι ημέτεροι.

  Εχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές, κι ενώ ξέρουμε όλοι μας ότι στους δήμους έγινε για δεκαετίες το μεγάλο ΦΑΓΟΠΟΤΙ, δεν ακούστηκε κουβέντα. Ούτε τι έγινε, ούτε πως έγινε, ούτε τι να κάνουμε για να το καταπολεμήσουμε.

  Από καμμία πλευρά και από ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ.
  Ε, άϊ ...
  Αμάν πια μ' αυτό το βιολί.

  Τόση απροκάλυπτη ανεντιμότητα, να με καλούν τα κόμματα να ψηφίσω τον υποψήφιό τους, και να έχει και τόση πέραση αυτή η ανεντιμότητα, είναι απίστευτο πια.

  Εχω πει κι έχω ξαναπεί πως ψήφος σε κόμμα που ΔΕΝ ΛΕΕΙ ότι το Μνημόνιο είναι ΑΚΥΡΟ και ΠΑΡΑΝΟΜΟ, αναγνωρίζει και νομιμοποιεί το Μνημόνιο.

  Μήπως δεν είναι έτσι;
  Πως είναι δηλαδή;

  Ψήφο σε ένα αυτοδιοικητικό σύστημα που έχει φάει τον ΑΓΛΕΟΡΑ, και δεν λέει να κάνει κάθαρση, ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ.

  Μήπως δεν είναι έτσι;
  Πως είναι δηλαδή;

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Θραξ Αναρμόδιος 11/11/2010 14:41:21

   Και ένα εκατομμύριο πολίτες αν ψηφίσουν την Κυριακή και έχουμε αποχή 90%, πάλι ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους θα διοικήσει.
   Μετά από ένα - δυό χρονάκια θα έχουν ξεχαστεί οι απόλυτοι αριθμοί και το μόνο που θα μείνει θα είναι το 50 ή το 60% με το οποίο εκλέχθηκε.
   Και να είσαι σίγουρος ότι θα πανηγυρίζουν κιόλας.
   Εδώ ο ΓΑΠ με μόνο δύο στους δέκα πολίτες να στηρίζουν τους υποψηφίους του στις περιφερειακές εκλογές, θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος για πρόωρες εθνικές εκλογές και πως ο λαός του έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχίσει το καταστροφικό έργο του.

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Κάποιος 11/11/2010 14:46:45

    "Και ένα εκατομμύριο πολίτες αν ψηφίσουν την Κυριακή και έχουμε αποχή 90%, πάλι ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους θα διοικήσει."

    Ναι αλλά αυτό το όνειδος πρέπει να το αλλάξουμε. Δεν είναι δημοκρατία αυτό το πράγμα. Είναι σχολική παράσταση.

    Πρέπει το Σύνταγμα να προβλέπει μηχανισμό αναθεώρησης, συζήτησης, κάτι τις, όταν η αποχή φτάσει ένα υπολογίσιμο ποσοστό. Οχι έτσι.

    Αλλιώς και 100 νοματαίοι να πάνε να ψηφίσουνε, και να πάρει ο ένας τους 35, θα λέει "Νίκη μεγάλη, αύξησα και το ποσοστό μου".

    Το Σύνταγμα είναι επίτηδες φτιαγμένο όπως είναι.
    Και είναι δημοκρατική ντροπή.

    Θραξ Αναρμόδιος

 8. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 11/11/2010 12:03:40

  Αν τα λευκά υπολογίζονταν ως έδρες (κενές) στη Βουλή, πράγμα που είναι το πλέον δημοκρατικό και οφείλουμε να το επιδιώξουμε σε μια συνταγματική μεταρρύθμιση, οι δέ αποφάσεις που απαιτούν την απόλυτη πλειοψηφία (καθώς και η ψήφος εμπιστοσύνης)υπολογίζονταν επί του όλου αριθμού των βουλευτών (300), τότε η αξία της λευκής ψήφου θα έπειρνε άλλη διάσταση.

 9. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 11/11/2010 12:52:01

  Σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω!
  Το παιχνίδι χάθηκε την πρώτη Κυριακή που δεν τους άρεσε καμία επιλογή από τις προσφερόμενες, που δεν ήταν και λίγες. Μμμμ..!
  Τώρα οι επιλογές στένεψαν.
  Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, ή "η επιλογή του λιγότερου κακού".
  Μόνοι τους έφεραν τον εαυτό τους, και όλους τους υπόλοιπους δυστυχώς, ανάμεσα στις Συμπληγάδες.
  Αν την πρώτη Κυριακή η αντιμνημονιακή ψήφος ήταν 70% ΜΕ συμμετοχή και όχι ΜΕ αποχή, η κυβέρνηση θα είχε απονομιμοποιηθεί πλήρως.
  Και σήμερα θα μιλούσαμε με άλλους όρους ΛΑΙΚΗΣ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑΣ.

  Αλλά μη βαφτίζουν και το ψάρι κρέας όμως!
  Μπορεί όπως είπε και ο Max Keiser, ο Webster Tarpley, o Mark Weisbrot - δεξιοί οικονομολόγοι είναι όλοι αυτοί, όχι τπτ μαρξιστές, να αρέσει στον Ελληνα η οικονομική του εκτέλεση και εθνοκάθαρση.
  Ας ρουφήξουν τώρα το αυγό τους ακούγοντας παπ-δες και παπακ-ες, τον Βεστερβέλλε!!! και τον Τρισέ να χαμογελούν σαρδώνεια και να ερμηνεύουν την αποχή ως ευρεία αποδοχή.

  • ο νοών...νοείτω avatar
   ο νοών...νοείτω @ αλλενάκι 11/11/2010 15:29:48

   Μπράβο σου αλλενάκι.
   Όπως πάντα, λες αυτά που οι άλλοι θέλουν να κρύβουν.
   Οι πληγές έμειναν ανοιχτές, και θα κακοφορμίσουν.
   Όσοι παριστάνουν τους νοσηλευτές, ας ψάξουν τώρα για γάζες και πενικιλίνες νομίζοντας ότι θα προλάβουν τον ακρωτηριασμό.
   Ας διαλέξουν τώρα μεταξύ ενός άθλιου δήμαρχου, και ενός ανθέλληνα υποψήφιου.

 10. daimonaki avatar
  daimonaki 11/11/2010 13:38:05

  ΟΛΟΙ να προσέλθουν μαζικά στις επικείμενες εκλογές και να ψηφίσουν είτε έναν από τους δύο υποψήφιους είτε λευκό.
  Όποιος είναι απογοητευμένος-δυσαρεστημένος με το πολιτικό σύστημα και δεν θέλει να ψηφίσει οποιονδήποτε υποψήφιο, ας προσέλθει στις κάλπες και ας ψηφίσει λευκό.
  Τα 2 κόμματα εξουσίας θα σοβαρευτούν και θα λάβουν σοβαρά το μήνυμα, αν υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες λευκά από απαγοητευμένους-δυσαρεστημένους ψηφοφόρουςμέσα μάλιστα στα πλαίσια μιας αυξημένης συμμετοχής.
  Γιατί το λευκό δείχνει ότι ο ψηφοφόρος επέλεξε να έρθει να ψηφίσει, ότι άφησε την ζεστασιά του καναπέ του, αλλά δεν θέλει να ψηφίσει κανέναν...αντίθετα θέλει να στείλει ένα μήνυμα στο πολιτικό σύστημα.....
  Η αποχή κάνει κακό στην ίδια την δημοκρατία.

 11. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 11/11/2010 13:58:13

  Τη σημασία του καναπέ δέν την κατάλαβαν καλά αρκετοί εδώ μέσα.
  Νομίζουν οτι είναι απάθεια, κλασική τεμπελιά, αδιαφορία....

  Απελπισία είναι !

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ τσώφλι πασατέμπου 11/11/2010 14:39:00

   Και η λύση, ποια είναι; Ο Μάνος και η Ντόρα;

 12. Aggelos avatar
  Aggelos 11/11/2010 15:04:10

  "Το ξέρω. Παίζουμε με τις λέξεις. Είτε άκυρο, είτε αποχή, είτε λευκό, είτε δύο υποψήφιοι που δεν γουστάρεις είναι το ένα και το αυτό. Πρέπει να αλλάξει το σύστημα και τα πρόσωπα."

  ολο αυτο παραγεται απο το σκανδαλωδες γεγονος οτι τα λευκα δεν μετρανε ως ψηφοι..

  κανονικα με τα περισσοτερα λευκα επρεπε να ξαναγινονταν εκλογες..
  και οποιος καταλαβε καταλαβε..

  εγω ειμαι Πατρα..και δεν εχω δεξιο υποψηφιο να ψηφισω για δευτερο γυρο..

  τι να κανω?αν το εκλογικο συστημα μετραγε το λευκο ως ψηφο και οχι ακυρο,τοτε θα ηταν αλλιως τα πραγματα..θα ειχε τροπο ο λαος να διαμαρτυρυθει..
  αλλα το κομματικο κατεστημενο δεν σου δινει περιθωρια απορριψης..ή ψηφισε τα κοματικα μαντρια..ή κοψε το λαιμο σου,,μεινε σπιτι και μην μας πρηζεις..

  δικτατορια ειναι αυτο..των κομματων..

  Σκανδαλο..

  ποιος το δεχεται απο εσας αυτο?να μην μετρανε τα λευκα ως ψηφοι..?

  • Αφροδίτη avatar
   Αφροδίτη @ Aggelos 11/11/2010 19:12:28

   Άγγελε κι εγώ θα ήθελα το λευκό να μετράει και να έχει το ποσοστό του, διότι έτσι θα καταγραφόταν η άρνηση του πολίτη προς τις προτεινόμενες λύσεις, εάν δεν τον εκφράζουν.
   Έτσι όμως που έχουν τα πράγματα, δια του εκλογικού νόμου, δεν μας επιτρέπεται αυτή η καταγραφή. Και επειδή μεταξύ των δύο, ο ένας θα είναι ο νικητής, νομίζω πως μπορούμε να διακρίνουμε τον καλύτερο ή ακόμα και τον λιγότερο κακό, εκτιμώντας και το τί εκφράζει ο καθένας, ποιά είναι η διαδρομή του, καθώς και το από ποιόν στηρίζεται.

   • MatrixRevolutionEra avatar
    MatrixRevolutionEra @ Αφροδίτη 11/11/2010 19:20:12

    Σεβαστή η άποψη σου αλλα τώρα ζούμε στα χρόνια του ΔΝΤ και όλα αλλάξαν. Τώρα δεν έχουμε την πολυτέλεια επιλογής μεταξύ κακού και κάκιστου. Αυτοί μας φτάσαν ως εδώ. Πρέπει να αλλάξουν όλα με πρώτο το Σύνταγμα. Τέλος.....το πάρτυ τελείωσε. Πολλοί φαίνεται να μην το καταλαβαίνουν και νομίζουν ότι θα φάνε κι άλλο...

 13. Aggelos avatar
  Aggelos 11/11/2010 15:05:15

  "Αν τα λευκά υπολογίζονταν ως έδρες (κενές) στη Βουλή, πράγμα που είναι το πλέον δημοκρατικό και οφείλουμε να το επιδιώξουμε σε μια συνταγματική μεταρρύθμιση, οι δέ αποφάσεις που απαιτούν την απόλυτη πλειοψηφία (καθώς και η ψήφος εμπιστοσύνης)υπολογίζονταν επί του όλου αριθμού των βουλευτών (300), τότε η αξία της λευκής ψήφου θα έπειρνε άλλη διάσταση."

  ακριβως..

  τοσο απλα τα πραγματα..

 14. Aggelos avatar
  Aggelos 11/11/2010 15:06:52

  αν και καπου διαβασα,,οτι τα λευκα πανω απο ενα ποσοστο,,3-10% ισως? μετρανε ως ψηφοι...ισχυει τιποτα τετοιο?

 15. 11888 avatar
  11888 11/11/2010 15:59:11

  Ας είμαστε εν τέλει πιο ειλικρινείς και πιο υπεύθυνοι ως πολίτες! Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση με τον Καλλικράτη, δεν είναι παίξε-γέλασε, για να παρακολουθούμε από μακριά, παριστάνοντας του επαναστάτες χωρίς αιτία!

  .....................................................................................
  Η τελευταια παραγραφος με αποτελειωσε.Συνεχισε να ζεις τον μυθο σου μεσα στα πλαισια της αστικης ολιγαρχιας που φαινεται να λατρευεις και ασε μας να ειμαστε οσο ανευθυνοι θελουμε.Αλλωστε απο κατι υπευθυνους πολιτες σαν και του λογου σου με ετοιμες και αναμασημενες αποψεις περι "δημοκρατιας" , η χωρα εχει πατωσει.

 16. nina avatar
  nina 11/11/2010 19:34:57

  προτιμώ να είμαι ανεύθυνη παρά υπεύθυνη με τον τρόπο που είναι υπεύθυνοι ολοι αυτοί που ζητούν την ψήφο μου για νομιμοποίηση. Αυτό το παιχνίδι δεν θα το παίξω. άς το σκεφτόταν τα κομματικά επιτελεία καλύτερα. κανένας τους δεν νοιάζεται γι αυτό τον έρμο τόπο. βρήκαν όλοι μιά αγελάδα και μαλώνουν ποιός θα την πρωτοαρμέξει.

 17. ευτυχια avatar
  ευτυχια 12/11/2010 00:17:03

  Οι Παπακωνσταντίνου και Δρούτσας εκμεταλεύτηκαν την (δεξιά) αποχή και περιφέρονται στην Ευρώπη λέγοντας ότι οι Ελληνες θέλουν το μνημόνιο.Δεν το λέω εγώ, στον Χατζηνικολάου χθές σχολιάστηκε. Αν θέλετε να χρησιμοποιούν μ αυτόν τον τρόπο τον θυμό σας, απέχετε

 18. George avatar
  George 12/11/2010 01:17:48

  Πρέπει να μετράνε λευκά και άκυρα. Δεν μπορεί με ~29% στο σύνολο να μιλάνε για "ισχυρές αυτοδυναμίες" και ότι "ο λαός μίλησε" ή ακόμα από την ανάποδη "εσείς τους ψηφίσατε".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.