#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/02/2011 23:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η χυλόπιτα της ALPHAΓαργαλιστικό το παρασκήνιο γύρω από την πιθανή συγχώνευση των δύο μεγάλων τραπεζών.

Χύθηκε πολύ μελάνι γύρω από τις διαθέσεις των μεγαλοστελεχών, τα ενδεχόμενα οφέλη από τις συνέργειες και τα πιθανά κέρδη των μετόχων.

Ωστόσο είναι θεαματική η γραπτή (με τακτ βέβαια) μομφή που απευθύνει με την ανακοίνωσή της η ALPHA BANK, μομφή που αγγίζει εμμέσως τον υπουργό οικονομικών.

Μιλάει λοιπόν η ALPHA BANK για τη λάθος συγκυρία.  Με απλά ελληνικά, απευθύνεται στον κ. Παπακωνστανίνου και αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για συγχωνεύσεις αν ακόμα δεν ξέρουμε τι θα ξημερώσει αύριο.

Και τα πολύπειρα στελέχη της τράπεζας έχουν απόλυτο δίκιο.  Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, γίνονται σοβαρές ζυμώσεις στο Βερολίνο γύρω, όχι μόνο από το ελληνικό ζήτημα, αλλά και για το επερχόμενο ευρωπαϊκό ντόμινο.

Επιφανείς οικονομολόγοι στην Ευρώπη έχουν ήδη αρχίσει να μιλάνε για μια κρίση που σοβεί στις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και που σχετίζεται με τις αξίες των ακινήτων.  Την ίδια ώρα η Πορτογαλία δέχεται αφόρητες πιέσεις να ομολογήσει την πτώχευσή της, με την υπαγωγή στο μηχανισμό.

Με όλο αυτό το εκρηκτικό υλικό να πολιορκεί τη γερμανική κυβέρνηση εν μέσω κρίσιμων εκλογών, γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις αναφορικά με το μέλλον της ισχυρότερης οικονομίας στο κοινό νόμισμα.  Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, ότι το γερμανικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο, μια χώρα της ευρωζώνης θα μπορεί να αναδιαρθρώνει το χρέος της, χωρίς να απειλείται με αποπομπή από τη ζώνη.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα καλό νέο, αν δεν σήμαινε την αυτόματη κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Και σε μια περίπτωση τέτοιας κατάρρευσης, η κυβέρνηση θα εβρίκετο μπροστά σε ένα γόργιο δεσμό:  Είτε να αφήσει τις τράπεζες στο έλεός τους και να απειληθούν οι καταθέσεις, πυροδοτώντας μια γενικευμένη κοινωνική εξέγερση σε ένα ήδη τεταμένο κλίμα, είτε να αναγκαστεί να κρατικοποιήσει τις τράπεζες, αναλαμβάνοντας όμως ένα κόστος δεκάδων δις ευρώ, τα οποία απλά δεν υπάρχουν.

Για αυτό και τα ‘’τσακάλια’’ της ALPHA BANK, θα περιμένουν πρώτα τις εξελίξεις του Μαρτίου και, αν πειστούν ότι αξίζει να το παλέψουν, θα πουν το πολυπόθητο ‘’ναι’’.

Κακοφωνιξ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. aris. A avatar
  aris. A 21/02/2011 00:02:35

  Τον Παπακωνσταντίνου ο Κωστόπουλος και τα άλλα τσακάλια μεγαλομέτοχοι της Αλφα τον θέλουν για πρωινό.

  Σιγά μην μασάγανε για να σώσουν την υπουργάρα.

  Ερώτηση την έχω κάνει και σε άλλη ανάρτηση αλλά ας απαντηθεί εδώ.

  Γιατί η κυβέρνηση δεν έρχεται σε απευθείας διαπραγμάτευση με τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων και να τους ζητήσει:


  α) μείωση τουεπιτοκίου δανεισμού στο οριακό επίπεδο του 2%.

  β) Κάθε ομόλογο στην λήξη του να αντικαθίστανται με ένα νέο αξίας στο 90% του προηγούμενου που αντικαταστάθηκε. Δηλαδή σε συμφωνία με τους πιστωτές μας να προχωρήσουμε σε κούρεμα 10% σε πρώτη φάση των ομολόγων.

  Σε επόμενο στάδιο νέα αντικατάσταση των ομολόγων με ένα επιπλέον κούρεμα 10%.

  Εδώ κάθε μέρα στην ελεύθερη αγορά οι προμηθευτές τουμπάρουν επιταγές και χαρίζουν τόκους στους πελάτες που παλεύουν τα φέσια τους για να μην ρίξουν κανόνι και χάσουμε τελείως τα πιστωμένα χρήματα.

  • skeptomenos avatar
   skeptomenos @ aris. A 21/02/2011 00:19:12

   Κατά την ταπεινή μου γνώμη,
   θα ήσουν απολύτως σωστός εάν το 10% το έκανες 20%.
   Δεν θα υπήρχε καμιά αντίρρηση από κανένα.
   Αλλά δυστυχώς τις διαπραγματεύσεις τις κάνουν ερασιτέχνες.
   Ούτε καν ερασιτέχνες, μικρά παιδιά

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ aris. A 21/02/2011 09:53:38

   Η ερώτηση είναι "γιατί δεν παίρνουμε εμείς την πρωτοβουλία υπό την απειλή του δις ιζ Πάρτα". Η απάντηση είναι γιατί δεν αφήνουν οι εδώ τράπεζες, και γιατί είμαστε αδερφές.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ aris. A 21/02/2011 15:16:51

   γιατί έτσι θα τους ναγκάσει να γράψουν λογιστική ζημιά, που πρακτικά υπάρχει, αλλα που προσπαθούν να μην υποχρεωθούν να εγγράψουν. Έτσι και πει η κυβέρνηση το δις ιζ Πάρτα, θα γραφτούν κάτι ζημιές "να".

   Αυτό που δεν ξέρω είναι γιατι η Κυβέρνση δεν διαχωρίζει την αντιμετώπιση Ελληνικών και ξένων τραπεζών. Εγω αυτό θα έκανα (και δεν είμαι υποψήφιος για τίποτα)

 2. drider avatar
  drider 21/02/2011 00:14:56

  Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά νομίζω ότι τα 10 από τα 110 δις του μνημονίου έχουν προβλεφθεί για αυτό ακριβώς το σενάριο, δηλαδή ενδεχόμενη παροχή ρευστότητας στις τράπεζες στην περίπτωση "κουρέματος".

  Υποθέτω, από την τοποθέτηση σας ότι αυτά δεν θα είναι αρκετά στην περίπτωση ενός "γενναίου" κουρέματος της τάξεως 30% και άνω...

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ drider 21/02/2011 21:29:17

   Αν το πρόβλημα ήταν μόνο το ''κούρεμα'', πιθανόν μια συντονισμένη ενίσχυση να μπορούσε να στηρίξει το σύστημα, μαζί με κάποιες γενναίες συγχωνεύσεις. Δυστυχώς η κατάσταση είναι περισσότερο περίπλοκη, καθώς αναμένουμε με αγωνία, τόσο τις ζημιές που πρέπει να εγγράψουν από την πτώση των τιμών στα ακίνητα, όσο και τις ζημιές από τα ''κόκκινα'' δάνεια. Αν συνυπολογίσετε και τις εκροές των καταθέσεων, έχετε μια ατομική βόμβα έτοιμη να σκάσει.

 3. Panagiotis anagnostopoulos avatar
  Panagiotis anagnostopoulos 21/02/2011 00:18:32

  Η τράπεζα είχε ανέκαθεν μία συντηριτική διοίκηση που δεν παίρνει βιαστικές αποφάσεις. Η κυβέρνηση νόμιζε ότι θα μπορούσε να εκβιάσει τη συγκατάθεση της με το δάνειο που της έχει δόσει. Γελάστηκε όμως.

 4. kargia avatar
  kargia 21/02/2011 00:53:56

  Πόσα ξέρει αυτός ο Γαλάτης τελικά. Όπως όταν έβγαινε σε όλα τα σχετικα posts του Antinews και έλεγε με στόμφο 1000 Γαλατών ότι γνώριζε ότι η Alpha έλεγε "ναι" λέγοντας "όχι῾". Τώρα γνωρίζει και τις υπόγειες διαβουλεύσεις του Βερολίνου, και το παγκόσμιο πλάνο. Έλεος! Για τόσο βλάκες έχεις τους αναγνώστες αυτού του site?

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ kargia 21/02/2011 21:36:35

   Ο ανυπόφορος Γαλάτης είχε σωστή πληροφόρηση μέσα από την Άλφα, όπως θα έχετε ήδη δει στη σημερινή επικαιρότητα. Το γιατί η Άλφα αναγκάστηκε να πει ένα γρήγορο όχι, αναλύεται στο παραπάνω πόνημα. Αν τελικά το επόμενο διάστημα κυλήσει ήρεμα και αν ο GAP εξασφαλίσει κανένα καλό νέο από τη Μέρκελ, η Άλφα θα πει το ''ναί''. Τις πληροφορίες σχετικά με τη σοβούσα κρίση στις τράπεζες παρέθεσε πρώτος ο αγαπητός καθηγητής Βαρουφάκης σε παρέμβασή του στο Protagon. O Γαλάτης αξιολογεί, τοποθετείται και μεταφέρει. Αν δεν γίνεται κατανοητός, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον Αυτοματίξ για τα σχετικά!

 5. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 21/02/2011 08:23:45

  Με δυο λόγια, πως λέγεται όταν ένας insolvent αγοράζει έναν άλλο insolvent;
  Λέγεται συγχώνευση επισφαλειών, με την ελπίδα να μειωθεί το λειτουργικό κόστος.
  Οι πνιγμένοι δηλαδή από τα μαλλιά τους πιάνονται. Bootstrap start.

  Αυτά έκαναν και στην Αμερική από το 2008 και στην Ιρλανδία με τις AngloIrish.
  Η μία τράπεζα άρχιζε να συγχωνεύει την άλλη μήπως κατόρθωναν να διατηρηθούν στον αφρό από τις οικονομίες κλίμακας και τις συνέργιες που προκύπτουν από τις συγχωνεύσεις.

  Τα αποτελέσματα τα είδαμε.
  Tent cities, 4closures κατασχέσεις με δικαστική απόφαση του 1΄με χαλκευμένα έγγραφα από ένα σημείο και πέρα, διότι κάπως έπρεπε να ισοφαρίσουν, και έτσι κατέληξαν να έχουν στα χέρια τους αυτή τη στιγμή 4 εκατομμύρια άδεια σπίτια ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΑ ΦΟΥΣΚΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ, πού ούτε μπορούν να πωληθούν, και οι ιδιοκτήτες τους σε σκηνές.
  Ένα απέραντο Ντιτρόιτ βλέπεις από τη μία ως την άλλη άκρη της Αμερικής. Δρόμοι στη Φιλαδέλφεια και σε άλλες μεγάλες πόλεις που έσφυζαν από ζωή τους διανύεις για χιλιόμετρα και όλα τα σπίτια και τα καταστήματα είναι έρημα με σανίδες καρφωμένες χιαστί στα παράθυρα και στις πόρτες…
  Οι πρέσες της Fed δεν έχουν σταματήσει να τυπώνουν, πάνω από 3 τρις πρέπει να έχουν τυπωθεί μέχρι στιγμής.

  Η Ιρλανδία ωθείται προς δεύτερο bail out που ΔΕΝ πρόκειται να το πάρει διότι οι Γερμανοί είπαν NΕΙΝ χτες στην κυρά, αφού δεν θέλουν να δανείσουν και άλλες χώρες [οι Γερμανοί γνωρίζουν ότι οι Καρχαρίες Banksters των Αγορών πιέζουν την Iρλανδία να δανειστεί άλλα 75 και αφόρητα την Πορτογαλία η οποία αντιστέκεται].

  Η Δικτατορία των Τραπεζών επί των Κρατών θα πάρει κάποια στιγμή τέλος και θα είναι αιματηρό.

 6. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 21/02/2011 08:25:36

  Με δυο λόγια, πως λέγεται όταν ένας insolvent αγοράζει έναν άλλο insolvent;
  Συγχώνευση επισφαλειών, με την ελπίδα να μειώσουν το λειτουργικό κόστος.
  Οι πνιγμένοι από τα μαλλιά τους πιάνονται. Bootstrap start.

  Αυτά έκαναν και στην Αμερική από το 2008 και στην Ιρλανδία με τις AngloIrish.
  Η μία τράπεζα άρχιζε να συγχωνεύει την άλλη μήπως κατόρθωναν να διατηρηθούν στον αφρό από τις οικονομίες κλίμακας και τις συνέργειες που προκύπτουν.

  Τα αποτελέσματα τα είδαμε.
  Tent cities, 4closures κατασχέσεις με δικαστική απόφαση του 1΄με χαλκευμένα έγγραφα από ένα σημείο και πέρα, διότι κάπως έπρεπε να ισοφαρίσουν, και έτσι κατέληξαν να έχουν στα χέρια τους αυτή τη στιγμή 4 εκατομμύρια άδεια σπίτια ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΑ ΦΟΥΣΚΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ, πού ούτε μπορούν να πωληθούν, και οι ιδιοκτήτες τους σε σκηνές.
  Ένα απέραντο Ντιτρόιτ από τη μία ως την άλλη άκρη της Αμερικής. Δρόμοι στη Φιλαδέλφεια και σε μεγάλες πόλεις που έσφυζαν από ζωή, τους διανύεις για χιλιόμετρα και όλα τα σπίτια και τα καταστήματα είναι έρημα με σανίδες καρφωμένες χιαστί στα παράθυρα και στις πόρτες τους.
  Οι πρέσες της Fed δεν έχουν σταματήσει να τυπώνουν, πάνω από 3 τρις πρέπει να έχουν τυπωθεί μέχρι στιγμής.

  Η Ιρλανδία ζητάει δεύτερο bail out που ΔΕΝ πρόκειται να το πάρει γιατί οι Γερμανοί ψήφισαν Nein χτες.

  Η Δικτατορία των Τραπεζών επί των Κρατών θα πάρει κάποια στιγμή τέλος και θα είναι αιματηρό.

 7. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/02/2011 09:52:03

  αυτό με τα ακίνητα δεν το έχουμε εκτιμήσει αρκετά.

  Οι τραπεζες θεωρούν στοιχεία του ενεργητικού τους τα "δάνεια". Τα δάνεια αξίζουν όσο η δυνατότητα αυτων που τα έχουν πάρει να τα αποπληρώσουν. Ξέρουμε τι γίνεται σε αυτό το μέτωπο.

  Τα δάνεια εχουν εμπράγματες ασφάλειες (υποθήκες, προσημειώσεις). Η κλασσική εμπράγματη ασφάλεια είναι το ακίνητο.

  Βρισκόμαστε τώρα στην κατάσταση "αυξημένου συτημικού ρίσκου" που ούτε το δάνειο μπορεί να αποπληρωθεί, ΟΥΤΕ το ακίνητο αξίζει όσο νόμιζαν, ΟΥΤΕ μπορεί να πουληθεί σε πλειστηριασμό, γιατί δεν είναι 1 ακίνητο αλλά 1000 ακίνητα, και ΔΕΝ υπάρχει αγοραστης παρά στο 1/5 της τιμής, κοινώς διπλό αγγούρι για τα βιβλία της τράπεζας, και αυτό είναι το "τοξικό" προϊόν στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Τα κρατικά ομόλογα κάνεις κάποιο ντηλ, τα βαφτίζεις διάρκειας 200 ετών με περίοδο χάριτος 100 χρόνια και κοροϊδεύεις τον εαυτό σου (και τους ελεγκτες). Τα τοξικά ενυπόθηκα δεν μασκαρεύονται εύκολα.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ archaeopteryx 21/02/2011 21:54:42

   Εδώ, αγαπητέ Αρχαίε, αγγίζετε την ουσία του προβλήματος. Οι Φρίτσηδες έχουν πλήρη άγνοια της κομπίνας γύρω από τα ελληνικά στεγαστικά δάνεια. Κάποιοι δικοί μας οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι γύρω στο 20% ‘’μέσα’’, ενώ η πιάτσα, (εργολάβοι & τραπεζικοί) κάνουν λόγο για υπερεκτιμήσεις έως 50%. Αν στις πρότερες υπερεκτιμήσεις συνυπολογίσετε και μια πτώση των τιμών στα ακίνητα τουλάχιστον 30%, αντιλαμβάνεστε για τι αξία ενεργητικού πρέπει να μιλάμε!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.