#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/10/2011 13:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η χρεοκοπία ξεκίνησε από το ΧρηματιστήριοΤα χρηματιστήρια προεξοφλούν την κρατικοποίηση των τραπεζών στην Ελλάδα μέσω του κουρέματος ίσως και πάνω από 50%. Στο ελληνικό χρηματιστήριο από το πρωί επικρατεί πανικός με μαζικές πωλήσεις τραπεζικών μετοχών που πλέον έχουν γίνει κουρελόχαρτα και πτώση σταθερά πάνω από 4%. Η Εθνική κάτω από τα 2 ευρώ, η Alpha Bank κάτω από το 1 ευρώ, δραματική η πτώση για όλες τις μετοχές καθώς τα νέα από Μέρκελ και Σαρκοζί ήταν άσχημα. Το κούρεμα θα προκαλέσει τεράστιες απώλειες στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες θα αναγκαστούν να πάρουν δάνεια μέσω του EFSF και με κοινές μετοχές να γίνουν κτήμα του ελληνικού δημοσίου τυπικά, των δανειστών μας ουσιαστικά.

Ένα haircut της τάξεως του 50% για τις ελληνικές τράπεζες αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ που είναι αδύνατο να βρεθούν μέσω αυξήσεων κεφαλαίων. Άρα… τα ξένα χέρια είναι μαχαίρια.  Tέτοια κεφάλαια μόνο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορούν να προέλθουν, έναντι μεταβίβασης κοινών τραπεζικών μετοχών και ...εθνικής ανεξαρτησίας

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εδώ και μέρες ζητήθηκαν από την Ελλάδα στοιχεία για τα χαρτοφυλάκια ομολόγων, τα κεφάλαια και την πρόοδο του ελέγχου των χαρτοφυλακίων δανείων που διενεργεί η Black Rock στις ελληνικές τράπεζες.

Πάντως, η ανακεφαλαιοποίηση με τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ, εγγυάται απολύτως τις καταθέσεις ιδιωτών, δεδομένου ότι οι τράπεζες ουσιαστικά κρατικοποιούνται. Είναι άγνωστο όμως τι θα γίνει αν υπάρξει μαζική ανάληψη των καταθέσεων των Ελλήνων.

Πάντως, η Proton Bank είναι η πρώτη τράπεζα που κρατικοποιείται καθώς μπήκε σε καθεστώς εξυγίανσης με τη δημιουργία «καλής» τράπεζας ή «Νέας Proton Bank» στην οποία μεταφέρονται το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλιάς τράπεζας, εντάσσεται η Proton Bank.

Η άδεια της παλιάς τράπεζας ανακλήθηκε και η παλιά τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.

Εδώ φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πληρώνουμε τα αμαρτήματα του Λ. Λαυρεντάδη, που έχει φύγει από καιρό από την Ελλάδα καθώς γνώριζε ότι έρχεται η κατάρρευση. Πήρε την περιουσία του και άφησε τα σαπάκια να τα διαχειρίζονται η κυβέρνηση ή άλλοι αχυράνθρωποι μέχρι να τα φουντάρουν κι αυτά και να μείνει ο κόσμος στο δρόμο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θοδωρής avatar
  Θοδωρής 10/10/2011 13:23:10

  Την προηγούμενη εβδομάδα η τιμή της μετοχής της Εθνικής τράπεζας, είχε όσο ένα σουβλάκι (με πίτα υποθέτω).
  Σήμερα βλέπω ό,τι αγοράζεις μόνο την πίτα με μια μετοχή Εθνικής τράπεζας...

  • manos avatar
   manos @ Θοδωρής 10/10/2011 13:34:20

   Θοδωρή,

   Αντίστοιχα, η μετοχή της Πειραιώς αξίζει όσο ένα πακέτο τσίχλες. Ισως να λέω και πολλά.
   Μέχρι πριν 10 μήνες πάντως, ο τυπάκος εξαγόραζε τη μισή Ελλάδα και βοηθούσε στην δημοτικότητα του γαπ.

  • Dimosthenis avatar
   Dimosthenis @ Θοδωρής 10/10/2011 14:40:09

   χεχε,
   και πριν δυο τρία χρόνια, όσο ένα γεύμα κατά άτομο σε ακριβό εστιατόριο.... Τώρα έχει αξία όσο μια ... μπουγάτσα και αυτό δεν είναι σίγουρο γιατί εξαρτάται αν είναι η μπουγάτσα με κρέμα ή τυρί.... !!!!

  • Βαγγέλης, Πειραιάς avatar
   Βαγγέλης, Πειραιάς @ Θοδωρής 10/10/2011 15:41:52

   Πέστα τα! Ούτε ένα πίτα - σουβλάκι η μια μετοχή!

   Και συνολικότερα, ο «πρωθυπουργός» άφαντος.

   Καταστροφικοί και γελοίοι μέχρι το τέλος.

 2. Νikos Draxma avatar
  Νikos Draxma 10/10/2011 13:32:07

  Το μοντελο του κρατικοδιαιτου ιδιωτικου τομεα , βουλιαξε και διελυσε την οχι μονο την ελληνικη οικονομια , αλλα και τις περισσοτερες οικονομιες της ευρωζωνης
  Οι τραπεζες ειναι το κλασσικο παραδειγμα που το επιβεβαιωνουν περιτρανα
  Ολοι οι κρατικοδιαιτοι νταβατζηδες θα ακολουθησουν την μοιρα του λαυρεντιαδη οσον αφορα τον τραπεζικο τομεα
  Θα ακολουθησουνε οι νταβατζηδες των ΜΜΕ και μεγαλοεργολαβοι

  Η χρεωκοπια στην ελλαδα εχει ηδη αρχισει και μεταδιδεται και στις αλλες χωρες , η dexia και αυτη στο δρομο της proton
  Εχουμε δουμε κανονια απο το τραπεζικο συστημα ουκ ον λιγα

  • madprof avatar
   madprof @ Νikos Draxma 10/10/2011 21:39:32

   "Το μοντελο του κρατικοδιαιτου ιδιωτικου τομεα , βουλιαξε και διελυσε οχι μονο την ελληνικη οικονομια , αλλα και τις περισσοτερες οικονομιες της ευρωζωνης" και όχι οι κακώς προσληφθέντες πλεονάζοντες κομματοσυμμορίτες στο δημόσιο!
   Πολύ εύστοχη επισήμανση!

 3. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 10/10/2011 13:50:59

  Μια παρατήρηση

  Έχω γράψει αρκετές φορές ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι οικονομικό, αλλά πρώτα και πάνω απ' όλα είναι καθαρά πολιτικό. Η αντιμετώπισή του προβλήματος με όρους καθαρά οικονομικούς και η αναγόρευση της άποψης των διαφόρων οικονομολόγων στη μοναδική και εξ αποκαλύψεως αλήθεια, είναι ότι τραγικότερο συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη πατρίδα μας. Υπόψη ότι κανένας οικονομολόγος ποτέ δεν συμφωνεί με τον άλλο. Και ακόμα, ποτέ δεν έπεσαν μέσα στις προβλέψεις τους.

  Για όσο καιρό οι πολιτικές ηγεσίες θα αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση με όρους καθαρά πολιτικούς, προς το συμφέρον και τη σωτηρία της πατρίδας, τόσο ταχύτερα θα οδηγούμαστε προς την απόλυτη καταστροφή.

  Θα σας πω το ακόλουθο:
  Πριν ένα μήνα, συναντήθηκα με στενό συγγενικό μου πρόσωπο που ανήκει στον οικονομικό χώρο, με σπουδαία επιστημονική, τεχνοκρατική και ακαδημαϊκή θέση, της σχολής του Σικάγο, που ήταν απολύτως βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και ούτε ότι θα ληφθούν άλλα μέτρα. Ένας άλλος επίσης συγγενής τον ρώτησε. Έβαλα όλο το εφάπαξ μου και αγόρασα μετοχές της εθνικής προς 10 ευρώ. Τώρα η μετοχή είναι στα 2,90. Τι να κάνω; Να πάω και να τις να τις πουλήσω και ότι μπορέσω να σώσω; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 'Όχι. Το πλέον πιθανό η μετοχή της εθνικής ύστερα από την απόφαση της 21/7 θα αρχίσει να ανεβαίνει. Και αν έχεις και κάποια ακόμη χρήματα, κράτησέ τα, διότι μετά την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να μπορείς να αγοράσεις"

  Τόσο καλά! Απ' ότι φαίνεται το εφάπαξ του συγγενούς μου, χάθηκε στο βαρέλι των οικονομολόγων.

 4. Μανούσος avatar
  Μανούσος 10/10/2011 13:53:45

  Καλά έκανε ο κ.Λαυρεντάδης και έφυγε, εσείς δηλαδή ξέρατε πως θα χάσετε την περιουσία σας και τους κόπους μιας ζωής θα καθόσασταν άπραγοι στην Ελλάδα?

  • drider avatar
   drider @ Μανούσος 10/10/2011 13:56:56

   Έφυγε για να αποφύγει τη δικαιοσύνη...

   h**p://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=316307

  • lampros avatar
   lampros @ Μανούσος 10/10/2011 14:12:30

   Ναι, γι' αυτό έφυγε...

   Και ο Κωσκοτάς για τον ίδιο λόγο την είχε κάνει...

  • Βολιώτης avatar
   Βολιώτης @ Μανούσος 10/10/2011 15:43:36

   "Την περιουσία και τους κόπους μιας ζωής"?...

   Έλεος, αγαπητέ μου!
   Σιγά-σιγά θα ζητήσεις να βγάλουμε και δίσκο, για τον καημένο τον κύριο Λαυρεντιάδη...
   Αλλά ξέχασα: ένας απλός καθημερινός άνθρωπος, που έκανε μια απλή καθημερινή δουλειά και, απλά ήταν λίίίγο πιο έξυπνος ή πιο τυχερός από όλους εμάς και κατάφερε και πρόκοψε!!!
   Τελικά, την τραβάει ο οργανισμός μας τη χρεωκοπία, μου φαίνεται...
   Ως φάρμακο! Μπας και κουνηθεί λίγο το μυαλουδάκι μας...

 5. βικυ γουλιωτη avatar
  βικυ γουλιωτη 10/10/2011 14:48:30

  Προς Αρματιστης.Μηπως μετα την καταρρευση των τραπεζικων μετοχων , την κρατικοποιηση τους αρα το περασμα της ιδιοκτησιας τους στους δανειστες μας και την επανακεφαλαιοποιηση τους αρχισουν οι με τοχες τους να ανεβαινουν? Μηπως το στενο συγγενικο σας προσωπο θα εχει δικιο τελικα?Μηπως γινεται αυτη η καταρευσση μεταξυ πολλων αλλων ΚΑΙ για να αλλαξουν οι τραπεζες χερια διχως 1 ευρω?

  • drider avatar
   drider @ βικυ γουλιωτη 10/10/2011 15:27:57

   Δεν νομίζω ότι γίνεται αυτό... Η κρατικοποίηση των τραπεζών θα εμπεριέχει ούτως ή άλλως το κόστος ανακεφαλαιοποίηση τους (τουλάχιστον 25 δις). Είναι ασαφές το αν και πόσο θα "αποζημιωθούν" οι μέτοχοι τους. Για αυτό σήμερα και ο πανικός στο ΧΑΑ.

   Επίσης υπάρχει το πολύ μικρό ενδεχόμενο οι υπάρχοντες μέτοχοι ή άλλοι ιδιώτες να βάλλουν κεφάλαια για να καλύψουν τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης τους μετά το "κούρεμα" των ομολόγων. Άλλα όπως είπα είναι πρακτικά απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο...

 6. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 10/10/2011 15:03:20

  Το άλλο, το φρέσκο, το διαβάσατε;

  Εντός των επομένων ωρών ο όμιλος Media Markt ανακοινώνει ότι κλείνει τα καταστήματα της (θυγατρικής του) Saturn στην Ελλάδα, μετατρέπει τη μπράντα σε e-shop, και το Μάρτιο θα επανεξετάσει αν θα μείνει στην Ελλάδα ή θα αποχωρήσει εντελώς ακόμα και ως Media Markt!

  • drider avatar
   drider @ Αυριανιστής 10/10/2011 15:18:55

   Μιλάμε δηλαδή δυστυχώς για πολλές απολύσεις...

  • Φακ Κωστας avatar
   Φακ Κωστας @ Αυριανιστής 10/10/2011 22:25:13

   Ομολογώ ότι έχεις στυλ στο "λούσιμο"...
   Σχεδόν το απόλαυσα...

   Είμαι υπέρ της τιμωρίας...οι φαύλοι, τα κομματόσκυλα που τόσα χρόνια "δουλεύουν" τον κόσμο, να βγούνε επιτέλους στον "τάκο"...
   Αποχερέτα και εσύ τα προνόμια και έλα να επιβιώσεις στην αρένα...για να δούμε, εκεί το μεγάλο σου στόμα θα βοηθήσει?...

  • Φακ Κωστας avatar
   Φακ Κωστας @ Αυριανιστής 10/10/2011 22:34:04

   Όσο για τα παιδιά που απολύονται απο τη Saturn, τους καταλαβαίνω, ξέρω τη δυσκολία τους, τα έχω περάσει και εγώ, αλλά είναι άνθρωποι που έχουν μάθει να δουλεύουν και θα τη βρουν την άκρη...είναι "κομάντο" της ζωής, όχι του γλυκού νερού σαν εσένα, που τρέμεις σαν ψάρι στην ιδέα ότι θα πρέπει (πιθανόν) να ψάξεις για δουλειά..

 7. Rebel Yell avatar
  Rebel Yell 10/10/2011 15:10:11

  Καλη Proton? Δεν υπαρχει κατι τετοιο- μονο κακη και ασχημη (το λεω ευγενικα)

 8. deldio avatar
  deldio 10/10/2011 15:54:30

  Υπάρχει ακόμα κανείς που έχει λεφτά σε ελληνικές Τράπεζες στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό; Φαντάζομαι όχι. Το χειρότερο όμως θα είναι το "κούρεμα" για τα ασφαλιστικά ταμεία που τα φαλήρισαν οι πασοκονεοδημοκράτες "δομημένοι" και "αδόμητοι": Όσοι είμαστε από 60 ετών και κάτω δεν θα πάρει κανείς σύνταξη μόνο θα ....πλερώνουμε εσαεί ως ...μαλάκες, ενώ όσοι ήδη παίρνουν σύνταξη από την 1-1-2012 θα παίρνουν 250 ευρώ, όχι για Δώρο Χριστουγέννων, κάθε μήνα εννοώ.

 9. Theoprovlitos avatar
  Theoprovlitos 10/10/2011 15:54:53

  Δυο-τρεις οικογενειες επιχειρηματιων και δυο-τρεις οικογενειες πολτικων παρατρεχαμενων τους ρημαξαν τον τόπο. Τα δανεια τα παιρναμε για να κανουν αυτοι δημοσια εργα ή για να αυξανονται τα κερδη και οι μετοχες των τραπεζων. Και τωρα ο λογαριασμος σε μας...

 10. deldio avatar
  deldio 10/10/2011 16:08:31

  Παιδιά, καταθέσεις στις Τράπεζες, όπως ήδη ξέρετε, δεν υπάρχουν. Οι εγγυήσεις καταθέσεων του Αλογογκούφη (100.000 ευρώ ανά λογαριασμό) είναι να' χαμε να λέγαμε!!! Ποιός και με τί θα εγγυηθεί και σε ποιόν; Μήπως θα εγγυηθεί το Δημόσιο με τίποτε ομόλογα που θα λήγουν σε 150 έτη; Καλαμπούρια κάνουμε τώρα; Το μέγα σκάνδαλο είναι ότι μεσούσης της κρίσης που έχει κλείσει έως σήμερα 300.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει ρίξει στην ανεργία 1.000.000 ανθρώπους και άλλους τόσους στην υποαπασχόληση κλπ, οι μόνες που δεν βάζουν λουκέτο (ούτε ένα !) είναι οι χρεωκοπημένες τράπεζες που τις πληρώνουμε και από πάνω!

 11. avanti avatar
  avanti 10/10/2011 16:10:54

  Δηλαδή όταν θα ανακοινωθεί επίσημα το " κούρεμα " που θα πάει το χρηματιστήριο, κάτω από τις 400-500 μονάδες? Ερχεται κάποιος και αγοράζει όλο το μαγαζί όπως είναι επιπλωμένο, ωραία τα κατάφεραν, πρέπει να είναι υπερήφανοι όλοι οι μέγιστοι πολιτικοί και λοιποί συγγενείς. Αχ που είσαι βρε Σημίτη να βάλεις μία τάξη (πλάκα κάνω).

  • drider avatar
   drider @ avanti 10/10/2011 16:56:53

   Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Όλοι αυτοί οι κύριοι θησαύρισαν τις "καλές" εποχές, αλλά δε βάζουνε ούτε ένα ευρώ για να στηρίξουν το μαγαζί τους τώρα στις δυσκολίες! Σε λίγο θα μας πούνε ότι δε φταίνε για τη κρίση αλλά είχαν τα "καλύτερα" μαγαζιά τα οποία τους τα κατάστρεψε το κράτος.

   Αρχίζω να σκέφτομαι ότι η πρόταση του Τσίπρα για κρατικοποίηση των τραπεζών στη συμβολική τιμή του ενός (1) ευρώ θα έπρεπε να εφαρμοστεί με το ζόρι!

   Επίσης τα ίδια θα μπορούσα να σούρω στους βιομήχανους μας αλλά δεν πειράζει, τους τα είπε ο Ρέσλερ...

   • avanti avatar
    avanti @ drider 10/10/2011 17:17:06

    Ακου Drider, και να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες εάν δεν αλλάξει το πολιτικό σύστημα μία ημέρα θα οδηγηθούμε στην ίδια κατάσταση. Δηλαδή θα τις πάρει το κράτος τώρα, θα τις εξυγιάνει και στην συνέχεια θα αρχίσει να τις πουλάει σε καινούργιους " καλούς " επιχειρηματίες, γιατί δεν θα είναι ανταγωνιστικές στα χέρια του κράτους ........το έργο το έχουμε δει εκατοντάδες φορές ( Θυμίζω Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Νιάρχος - κράτος - ξανά ιδιώτες, Εμπορική Τράπεζα, Ανδρεάδης - κράτος - ξανά ιδιώτες ). Οσον αφορά τους Ελληνες βιομήχανους, τους έλουσε και ο Γερμαναράς πρόεδρος του δικού τους ΣΕΒ, αλλά οι δικοί μας είναι τόσο χαμηλής στάθμης που μάλλον νόμισαν ότι ψιχαλίζει.

    • drider avatar
     drider @ avanti 10/10/2011 17:29:11

     Το ξέρεις ότι στην ουσία συμφωνούμε...

     Εδώ που φτάσαμε η κρατικοποίηση είναι αναγκαίο κακό και μάλιστα από τα μικρότερα συγκρινόμενο με αυτά που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε στη συνέχεια.

     Επίσης το ευκταίο είναι να έχουμε αποκτήσει άλλης ποιότητας επιχειρηματικότητα όταν το κράτος φθάσει στο σημείο να ιδιωτικοποιήσει ξανά τις τράπεζες. Αλλιώτικα να μην το κάνει...

 12. αριστερος avatar
  αριστερος 10/10/2011 16:15:40

  ειμαι πραγματικα εξοργισμενος απο τα χαλια ,φανταστειτε οτι η κινηση αυτη του ΧΑΑ μας δειχνει ξεκαθαρα οτι ερχονται πολυ χειροτερα και σε συντομο χρονο,μην ξεχναμε το αξιωμα, "η αγορα προεξοφλει" .
  Ομως τι γινεται? ποιος θα αναλαβει? αυτοι που κρυβονται?
  Η αυτοι που φωναζουν?
  Γιατι αμα αναλαβουν αυτοι που φωναζουν ,αστο καλυτερα..

 13. χόμπιτ avatar
  χόμπιτ 10/10/2011 16:18:03

  επειδή γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένο επιχειρηματία ,να θυμίσω ότι οι επενδυτές συμμετείχαν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της εταιρείας Alapis (2007-2009) με συνολικό ποσό πάνω από 1 δις ευρώ και σήμερα η εταιρεία αποτιμάται κάτω από τα 4 εκατομμύρια ευρώ (αυτή την στιγμή που σας γράφω η τιμή της μετοχής είναι 0,07 ευρώ).

  • drider avatar
   drider @ χόμπιτ 10/10/2011 16:48:23

   Πυραμίδα λοιπόν...

 14. madprof avatar
  madprof 10/10/2011 21:58:21

  Μόλις σήμερα χρεωθήκαμε 1 δις ευρώα από την Proton bank των κομματοΣκυλοΛησταρχοΤραπεζοΧρηματιστοΣυμμοριτοΣυνδικαλησταρχοΛαμόγιων!

 15. madprof avatar
  madprof 10/10/2011 22:07:42

  Κολλητός του είσαι; Πολύ κοπίασε ο εν λόγω;
  Πάντως εμείς θα πληρώσουμε τα όσα λήστεψε αυτός και η παρέα του!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.