#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/03/2011 00:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η χρεοκοπία είναι όχι μόνο αναπόφευκτη, αλλά αποτελεί και ...ιστορική παράδοση
(The Telegraph). Η πρόσφατη παραίτηση του Πορτογάλου πρωθυπουργού José Sócrates, θα ρίξει την ευρωζώνη σε μια κρίση από την οποία δύσκολα θα συνέλθει. Η αποτυχία του  Sócrates να περάσει τη πολιτική λιτότητας στο λαό του, αποτελεί μια κρίσιμη καμπή για την ΕΕ.

Είναι η στιγμή, που οι περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης αποφασίζουν να πάψουν να δέχονται διαταγές από το κέντρο. Στην ουσία, η Πορτογαλία υιοθετεί μια εκβιαστική οικονομική πολιτική, η οποία της είναι και αποδοτική.

Η χώρα δέχεται να διασωθεί οικονομικά από τα χάλια στα οποία βρίσκεται, αλλά με τους δικούς της μόνο όρους. Αλλιώς, έχει ένα θανατηφόρο όπλο στα χέρια της. Μπορεί να αποφασίσει να χρεοκοπήσει, κάτι που θα ήταν μια κακοπροαίρετη πράξη, θέτοντας σε κίνηση έναν νέο (δεύτερο) γύρο για την τραπεζική κρίση που ξεκίνησε το 2007.

Οι συνέπειες από μια πορτογαλική χρεοκοπία θα ήταν τρομακτικές. Θα διαλύονταν το ευρώ, θα υπήρχε μαζική ανεργία, οικονομική κατάρρευση, και κοινωνική απελπισία. Μέχρι σήμερα, οι πραγματικές συνέπειες της κρίσης της ευρωζώνης δεν έχουν γίνει πλήρως γνωστές, κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο μέρος στον οικονομικό αναλφαβητισμό των δημοσιογράφων. Οι περισσότεροι δεν έχουν την ικανότητα να αμφισβητήσουν τα λεγόμενα των οικονομολόγων, των πολιτικών, ή να διαβάσουν ανάμεσα στις γραμμές των παραπλανητικών τραπεζικών ισολογισμών.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι μοιράζονται το ισχυρό αίσθημα για το ευρώ, που έχουν και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί. Για παράδειγμα οι Financial Times ήταν ανέκαθεν υπέρ του κοινού νομίσματος, και ακόμη και πρόσφατα δημοσίευσαν άρθρο πως η Αγγλία θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα, αν υιοθετούσε το ευρώ στην αρχή.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι η άγνοια της ιστορίας. Εκεί βλέπουμε μια επανάληψη των γεγονότων. Για παράδειγμα, η Πορτογαλία αθέτησε το εθνικό της χρέος πέντε φορές από το 1800, η Ελλάδα επίσης πέντε φορές, η Ισπανία επτά, (και δεκατρείς φορές από το 1500).

Σε αντίθεση, τα αγγλοσαξονικά κράτη σπάνια κάνουν κάτι τέτοιο. Η Βρετανία δεν αθέτησε χρέος της εδώ και 1.000 χρόνια, αν και κόντεψε αρκετές φορές. Το ίδιο ο Καναδάς, η Αυστραλία, και οι ΗΠΑ. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν δέχονται μια αθέτηση χρέους, βάσει των πολιτισμικών τους αρχών. Η Ελλάδα όμως, έχει διανύσει τη μισή της ιστορία ως ανεξάρτητο κράτος (182 χρόνια) σε κατάσταση χρεοκοπίας, και συνεπώς σε αδυναμία να προσφύγει στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, κάτι που μάλλον θα επαναληφθεί σύντομα.

Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν πως η πεποίθηση των γραφειοκρατών, των σχολιαστών, και των αξιωματούχων, ότι δύσκολα θα δούμε πτώχευση σε χώρα της ευρωζώνης, είναι απλά λάθος. Ισχύει μάλλον το αντίθετο. Η παραδοσιακή φυσιολογική αντίδραση της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, και πολλών άλλων ευρωπαϊκών κρατών σε οικονομικές κρίσεις όπως η σημερινή, είναι να κηρύξουν πτώχευση. Για αυτό, το περίεργο θα ήταν να μην αθετήσουν το χρέος τους για μια ακόμη φορά.

Όπως μας δείχνει η ιστορία, οι νομισματικές ενώσεις, όπως είναι η σημερινή ευρωζώνη, στο τέλος πάντα αποτυγχάνουν. Οι σημερινοί πολιτικοί ηγέτες δεν πιστεύουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο επειδή όπως λένε υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση υπέρ του ευρώ. Όπως άλλωστε δήλωσαν ο Σαρκοζί και η Μέρκελ, θα κάνουν τα πάντα για να στηρίξουν το ευρώ. Ναι, αλλά μάλλον ονειρεύονται. Μάχονται με δυνάμεις που δεν μπορούν να ελέγξουν, και που στο τέλος θα τους πνίξουν. Η οικονομική πραγματικότητα, και όχι η πολιτική ρητορική, είναι αυτή που θα καθορίσει το μέλλον του ευρώ.

Δυστυχώς, το πείραμα της σύγκλισης οικονομιών τόσο διαφορετικών μεταξύ τους όπως είναι της Ελλάδας και της Γερμανίας, αποδείχθηκε λάθος. Η οικονομία της Γερμανίας, ευνοημένη από μια τεχνητά χαμηλή νομισματική ισοτιμία και χαμηλά επιτόκια, ανθίζει. Οι οικονομίες όμως της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και άλλων, καταστρέφονται. Επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία καλπάζει, και στηριζόμενες σε πακέτα διάσωσης, οι χώρες αυτές βλέπουν πως ο αυτοσεβασμός και η ανεξαρτησία τους εξαφανίζονται.

Αν οι χώρες αυτές ήταν εκτός ευρωζώνης, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Θα επενέβαινε το ΔΝΤ, θα αναδιάρθρωνε τα χρέη τους, και θα επέτρεπε τα  νομίσματα τους να βρουν την ανταγωνιστικότητα τους. Στη περίπτωση της Ελλάδας, αυτό το επίπεδο θα ήταν τουλάχιστον το μισό του σημερινού της, ως μέλος της ΟΝΕ.

Βραχυπρόθεσμα, το ίδιο θα διασωθεί και η Πορτογαλία. Οι Γερμανοί ταμίες, και η ΕΚΤ δεν έχουν άλλη επιλογή, πλην της καταστροφής τους. Όμως αυτή η διάσωση θα οδηγήσει νομοτελειακά σε μια νέα τραπεζική κρίση που θα οδηγήσει ολόκληρη την ήπειρο σε νέα ύφεση, πολύ χειρότερη από τη τρέχουσα.

S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εν Πλώ avatar
  Εν Πλώ 27/03/2011 00:29:00

  Μας πήρανε χαμπάρι οι μάγκες.

 2. Y. avatar
  Y. 27/03/2011 00:54:41

  Αττράκτορα θαυμάζω το φωτογραφικό σου αρχείο

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 27/03/2011 01:29:12

  Αυτο βεβαια θελουν οι Αγγλοι συντηρητικοι τους οποιους υποστηριζει η εφημεριδα.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ ψυχραιμια 27/03/2011 15:16:32

   το πραγματικο προβλημα ομως δεν ειναι τι θελουν οι Αγγλοι συντηρητικοι αλλα το τι θελουν οι πολιτικοι στη Γερμανια - οπου αγνοουν (η θελουν να αγνοουν γιατι κοστιζει) ποιο ειναι το προβλημα και ποια η λυση (κοινο νομισμα ναι - αλλα και τα δικα μου δικαμου και τα δικα σου δικα μου).
   Δεν ειναι ο 'οικονομικος αναλφαβητισμος' των δημοσιογραφων αλλα των πολιτικων που δημιουργει το προβλημα.

 4. Ιντζεσίλογλου Λάζαρος avatar
  Ιντζεσίλογλου Λάζαρος 27/03/2011 02:48:45

  Mέσα σε αυτό το κλίμα της χρεοκοπίας ή μη ,γίνεται ο νέος πολιτικός αγώνας της σαθρής πίστης για νέα οικονομική ανάπτυξη, η ο οποία θα ξεπηδήσει μέσα από την παρατεταμένη οικονομική κρίση , ρίχνοντας στο άπατο πάτο τους μισθούς του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας που όλοι η Ευρώπη την έχει σαν Ευαγγέλιο, διότι οι συγκεκριμένες οικονομικές θεωρίες διατηρούν την οικονομική ανάπτυξη των Βορείων Χωρών, αλλά ρίχνουν στα Τάρταρα τις Οικονομίες των Νοτίων Χωρών της Ευρωζώνης.Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει είναι ότι τελικά οι βόρειες χώρες δεν είναι και τόσο χαζές,ώστε να ξοδεύουν τα λεφτά τους σε επιδοτήσεις στις νότιες χώρες για τη δήθεν προσαρμογή τους και τη δήθεν Ευρωπαϊκή συνοχή, η οποία δεν μπορεί να υπάρχει εάν δεν υπάρχει και οικονομική συνοχή, την οποία οι πλούσιες χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά, δεν την θέλουν και δεν την επιδιώκουν.Διότι εάν πραγματικά πίστευαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση , τότε στη Σύνοδο της 25-03-11 δεν θα ενέκριναν απλά τον Μόνιμο Μηχανισμό Οικονομικής Διάσωσης(Καταβαράθρωσης) των χωρών της Ευρωζώνης αλλά θα δημιουργούσαν ΕΥΡΩ ΟΜΟΛΟΓΟ, το οποίο αποτελεί το μόνο αποτελεσματικό μέτρο, με το οποίο μπορεί να επιτευχθεί η περιβόητη Ευρωπαϊκή Συνοχή.Αλλά παρόλαυτά στο ερώτημα εάν η Ελλάδα θα χρεοκοπίση ;Θα απαντήσω πως όχι. Όχι διότι δεν είναι το πιο πιθανό οικονομικό σενάριο, αλλά διότι εάν συμβεί η χρεοκοπία της Ελλάδος, τότε το Αγαπημένο Ευρωπαϊκό νόμισμα των Βόρειοι Ευρωπαίων, θα δεχθεί τεράστιες πιέσεις(νομισματική αξία κ.α),και άρα και οι Οικονομίες τους.Κάτι τέτοιο όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό δεν είναι δυνατόν να το επιτρέψουν, οπότε και η μικρή αλλά τόσο σημαντική Ελλάδα στο ιστορικό και πολιτιστικό προφίλ των Ευρωπαίων Εταίρων μας, γλιτώνει την χρεοκοπία. διαμέσου των διαφόρων μηχανισμών διάσωσης. Έτσι λοιπόν και αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.Α::: να μην έχουμε παράπονο μας πρόσεξαν οι εταίροι μας, αυτοί εξασφάλισαν την συνέχεια της ευημερίας και εμάς μας πέταξαν ένα ξεροκόμματο για να μην φωνάζουμε, για να καταλάβουμε, ότι όταν λέμε ότι υπήρχε και άλλως δρόμος είναι ο δρόμος του ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟΥ που αποτελεί την πραγματική Οικονομική Ένωση η όποια θα οδηγήσει και στην Πολιτική Ένωση και άρα στην Ένωση των λαών της Ευρώπης.

 5. ekxba avatar
  ekxba 27/03/2011 06:18:57

  Πολύ απαισιόδοξο μήνυμα στα όρια του πεσιμιστικού., αλλά τόσο αληθινό. Εγώ την αρχή της καταστροφής την βλέπω λίγο μετά την κατάρευση κάποιας τράπεζας. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις τώρα δά πήραν 30 δις. Κι άκουσα στο ράδιο κάποιον οικονομολόγο να λέει:"Η κρίση παγκοσμίως και στην Ευρώπη ξεκίνησε απο τις τράπεζες. Και η τρύπα τους είναι απύθμενη. Οσα χρήματα κι αν τους ρίξεις τα εξαφανίζουν μονομιάς"

 6. Κρητικός avatar
  Κρητικός 27/03/2011 09:05:34

  Ειναι φως φαναρι ,παρα τις περισπουδακτες αναλύσεις των οικονολόγων των (υπαλλήλων των τραπεζων) ότι η πτώχευση δεν εχει απλα καταγραφεί ,επειδή τρέχουν μεχρι την τελευταία στιγμή για να περισώσουν ότι ειναι δυνατόν.
  Σε όλες αυτές τις αναλύσεις στο τέλος αυτό που μένει σαν αίσθηση , είναι η διάλυση κρατών-εθνων και η κυριαρχία της παγκόσμιας διακυβέρνησης.
  ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!!!!!!!!!

 7. βαγόνι avatar
  βαγόνι 27/03/2011 09:08:03

  Δεν έχει πλέον πρακτικό αποτέλεσμα αλλά καλό είναι να το
  υπενθυμίζουμε:
  Το 1980 μπορούσαμε να παραμείνουμε στο καθεστώς απλής
  συνδέσεως και να αποφύγουμεμε την ένταξη.
  2ο χρόνια αργότερα, τί δουλειά έχει η ανάπηρη αλεπού στο
  παζάρι; με ποιά προετοιμασία στην ευρωζώνη;
  Ο σαρωτικός επαρχιωτικός "ευρωπαισμός" βρήκε,στο διάβα του,
  τους δύο "μεγάλους" εκφραστές του: τον "εθνάρχη" και τον Σημίτη.
  'Αν και,για να παραφράσουμε τον χρησμοθέτη Πάγκαλο, "όλοι
  μαζί το θέλαμε"....κλασσική υπόθεση συλλογικού ντελίριου....η
  αντίθεση των σταλινικών ήταν τυπική ιδεολογική διεκπεραίωση!
  Και στις δύο περιπτώσεις, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε βάσιμη
  επιχειρηματολογία αντίθεσης σ'αυτή την πορεία αλλά δεν
  προχώρησε σε αντιπαράθεση....ήταν προφανώς μειοψηφικός και
  ανέτοιμος-ιδιαίτερα το κόμμα του-για μιά πιό περίπλοκη
  διαδρομή!
  Η ευκολία,μεταπολεμικά,ήταν το σήμα κατατεθέν αυτής της χώρας.
  Τώρα,πληρώνουμε αναδρομικά!

 8. Pilot avatar
  Pilot 27/03/2011 10:13:30

  τα σχολεια τα δικα μου ειναι περιτα.
  ας δει καποιος το ακολουθο
  http://vimeo.com/20657021

 9. pilot avatar
  pilot 27/03/2011 10:23:30

  καλα τα λες εσυ αλλα ποιος σε ακουει?
  η φωνη σου δυστηχως δεν φτανει στην γερμανια!!

 10. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 27/03/2011 11:23:49

  Ωραία όλα αυτά περί χρεωκοπίας ή μη. Εχετε σκεφτεί μήπως όλη αυτή η κατάσταση με τον φόβο της χρεωκοπίας των τραπεζών, των μικρών περιφερειακών χωρών, των βρώμικων ομολόγων και άλλων συμπτωμάτων, δεν είναι παρά τα προεόρτια της κατάρρευσης του καπιταλιστικού συστήματος, που έχει ξεπεράσει κάθε όριο εκμετάλλευσης, με αποκορύφωμα το στοίχημα της χρεωκοπίας μέρους του συστήματος ή και όλου ?

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ΝΑΥΤΗΣ 27/03/2011 12:06:31

   Δεν μπορει να καταρρευσει κατι που δεν εχει αντικαταστατη.

   • ΝΑΥΤΗΣ avatar
    ΝΑΥΤΗΣ @ ψυχραιμια 27/03/2011 12:11:00

    Οι κοινωνικές συνθήκες συνήθως γεννούν το νέο ...

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ ΝΑΥΤΗΣ 27/03/2011 14:23:05

   δεν κατερρευσε το'30-33 τοτε που ηταν και προσφατος ο 'επιστημονικος κουμμουνισμος', η επανασταση των μπολσεβικων κλπ και η ανεργια στην Αμερικη 30%, συσσιτια κλπ
   αυτο κατι μας λεει
   σιγουρο ειναι πως ο καπιταλισμος θα μετεξελιχθει και στην 'νεα ορθοδοξη' version που προκυπτει το αλανθαστο των αγορων δινει χωρο σε περισσοτερο κρατικο παρεμβατισμο και ρυθμιση των αγορων.

 11. neotera avatar
  neotera 27/03/2011 11:58:41

  Αυτό το "ΟΧΙ" στην τοκογλυφία όφειλαν να το πούνε έλληνες ηγέτες. Οχι μόνον θα βρίσκονταν μέσα στην ιστορική τάξη των πραγμάτων αλλά και μεσοπροθέσμως θα περιποιούσε τιμή στην ελλαδάρα. Εμείς έχουμε και την πολιτική συνταγή για την αλλαγή πορείας της Δύσης που συνοψίζεται στο Παν Μέτρον Αριστον με όραμα το κοινό καλό. Το οποίο ταιριάζει μ' έναν εμπειρικό κεϋνσιανισμό με ευρεία αυτοδιοίκηση κατοχυρωμένα συνταγματικά.

 12. JOHN avatar
  JOHN 27/03/2011 12:56:33

  Πολυ ευροληγουρικη η παρατηρηση σου.Ως προς το τελευταιο για πολιτικη ενωση ουτε στη σφαιρα της φαντασιας δεν μπορει να γινει με τα σημερινα δεδομενα.Ειναι τεραστιες οι ανισωτητες και οι ανομοιομορφιες των κρατων μελων για κατι τετοιο.Γι αυτο ο ισχυροτερος θα επικρατησει στραγκαλιζοντας στη κυριολεξια τους πιο αδυναμους.Ειναι ακριβως αυτο που βρησκεται σε εξεληξη επι των ημερων μας.Οσο για την ενωση των λαων,ποτε δεν θα γινει με τον τροπο λειτουργιας και τη σημερινη δομη της ΕΕ. Οι¨πλουσιοι βορειοι¨θα συνεχιζουν να ευημερουν σε βαρος των υπολοιπων γιατι ενεκα δομης μοιραια τα πλεονασματα τους θα ειναι τα ελλειματα των αλλων,και παει λεγοντας.Η ενωση των λαων δεν γινεται ουτε με φιρμανια μη εκλεγμενων κομισαριων ουτε με διαταγες τραπεζιτων,αλλου ειναι το κλειδι για την επιτευξη ενος τετοιου στοχου.Και σε πρωτη φαση χρειαζεται οαλληλοσεβασμος μεταξυ των κρατων μελων και οχι η βιαιη επικρατηση των μεν προς τους δε.Οι διαφορες που υπαρχουν εχουν βαθυες ιστορικες ριζες και δεν ξεπερνιονται ευκολα,και οποιος βιαια προσπαθεισει να κανει ανατροπες δεν κανει τιποτε αλλο απο το να επιταχυνει τη διαλυση!

 13. Misha avatar
  Misha 27/03/2011 13:33:08

  144 δις ευρώ ΧΑΡΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΝΤΟΠΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ από τοΕλληνικό κράτος μέσα σε δυο χρόνια , από τον Δεκέμβριο του 2008 μέχρι τον Μάρτιο του 2011!!!

  110 δις είναι το σύνολο των δανεικών του «μνημονίου».

  Τωρα ξέρετε πού πάνε τα λεφτα που σας εκλεψαν από μισθούς και συντάξεις, ξέρετε και τους ενόχους.
  ΟΧΙ ΔΕΝ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΕ ! Τα φάγατε εσύ και οι φίλοι σου οι goldenboys των τραπεζων και των εργολάβων

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Misha 27/03/2011 14:07:33

   Αν λέω αν αντί να ενισχύαμε τις Τράπεζες με εγγυήσεις οι οποίες δανείζονται από την ΕΚΤ για να μας δανείζουν, απλά τις κρατικοποιούσαμε καίγανε τα ομόλογα που είχαν στο συρτάρι και μετά τις πουλούσαμε ή απλά τις αφήναμε να κλείσουν, δεν θα χρειαζόμαστε κανένα μνημόνιο.
   Αλλά δεν είμαστε ...Ισλανδοί είναι κόμματα και πολιτικοί υπάλληλοι τραπεζών

   ΥΓ

   Misha με τις καταθέσεις του ΤΤ πριν 18 μήνες είχαμε αγοράσει και τις 5 ... εμείς απλά επιλέξαμε να εγγυηθούμε μερικές δεκάδες δις...

   Οσο για την ανάρτηση παραβλέπει ένα σημαντικό παράγοντα: δεν τους ένοιαζε αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα στο παρελθόν, τώρα υπάρχει ομόλογο σε €, για να χρεοκοπήσεις θα πρέπει ορισμένοι να έχουν αποφασίσει να γυρίσουν στο μάρκο και δεν τους συμφέρει, η ηγεμονία απαιτεί κοινή αγορά και νόμισμα ...σαν το δηνάριο κάποτε...

 14. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/03/2011 14:14:39

  Ψάξτε λίγο και την ιστορική παράδοση συμμαχιών των εξτρεμιστικών τάσεων του Ελληνικού πολιτικού φάσματος με Tories και Rerps (γενικώς με συντηρητικούς Αγγλοσάξωνες) και θα μείνετε έκπληκτοι:
  Από Μικρασιατικό, μέχρι "στρατηγέ ιδού ο στρατός σας" (εποχή Αιζενχάουερ), το της ίδιας εποχής "τι Πλαστήρας τι Παπάγος", το "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ ίδιο συνδικάτο", μέχρι και την εξυπνάδα της "αντιμνημονιακής σύγκλισης" δεξιάς και (ακρο)αριστεράς αφού "θα καταρρεύσουν μαζί Ευρώπη και Ελλάδα".
  Μας πρήξατε, κολλημένοι έναν αιώνα με τους δεξιούς Αγλοσάξωνες φίλους σας, δεν σας σας άντεχε ούτε ο Κάμερον - που τού τα κάνανε χθές λίμπα.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Ο Θείος 27/03/2011 14:29:46

   Στο μικρασιατικο αλλοι ειναι που ειχαν φερει το στολο της Ανταντ για να βομβαρδισει την Αθηνα ωστε να εξαναγκασει την Ελλαδα να κηρυξει πολεμο στη Γερμανια.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ψυχραιμια 27/03/2011 14:36:50

    Αυτό έγινε το 1914 στον Ά παγκόσμιο. Άν δεν γινόταν αυτό, τότε, θα παίρναμε "τον πούλον" και οι Σέρβοι τη Θεσσαλονίκη. Άλλοι πήγαν μετά να μπουκάρουν μέχρι την Άγκυρα, το καλοκαίρι του 1922, "τρώγοντας" όλες τις μπλόφες του τότε πρωθυπουργού Λόυντ Τζώρτζ.

    • anonymous avatar
     anonymous @ Ο Θείος 27/03/2011 15:14:01

     Οι Σέρβοι σταμάτησαν να πολεμάνε από κάποιο σημείο και μετά γιατί από κει και κάτω δεν είχε Σλαύους. Όταν μάλιστα τους ζητήσαμε βοήθεια μας είπαν βγάλτε τα πέρα μόνοι σας. Δικούς μας εκεί δεν έχει.

     Για το 22 η ευθύνη είναι αποκλειστική του Βενιζέλου. Ως συνήθως τα φόρτωσαν στους δεξιούς.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ anonymous 27/03/2011 15:35:14

      Οι Σέρβοι ήταν ήδη το 1915 ...στην Κέρκυρα. Προσωρινοί ηττημένοι, αλλά από την αρχή με τους μελοντικούς νικητές, μάλλον θα έπαιρναν επάξια το "έπαθλο" άν ή Ελλάδα έμενε "ουδέτερη" (και πώς να έμενε όταν γύρω γινόταν χαμός).
      Τι έγινε μετά; "Της Αμύνης τα παιδιά, διώξανε το βασιλιά.." και βρεθήκαμε με την Αντάντ στο μέτωπο του Σκρά.
      Όχι πώς ο Βενιζέλος ήταν αλάνθαστος. Κάποια στιγμή καβάλησε το καλάμι και είδε τον εαυτό του ως "Μεγαλέξανδρο". Δυστυχώς όμως, το 22 η νέα αντιβενιζελική ηγεσία φαντασιώθηκε ότι είναι "καλύτερος Μεγαλέξανδρος".
      Η τρέλλα του μεγαλείου και τα επακόλουθά της.

     • sanderson avatar
      sanderson @ anonymous 27/03/2011 22:03:23

      Για το 22 η ευθύνη είναι αποκλειστική του Βενιζέλου. Ως συνήθως τα φόρτωσαν στους δεξιούς.

      Second that.

 15. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/03/2011 14:19:39

  Το άλλοθί σας είναι αυτό που αποκαλείτε με την Ζουρ(λι)άρεια λέξη ¨ευρωλιγουρισμός".
  Ναι, όλη η Ευρώπη πάει σε λάθος κατεύθυνση και μόνον οι εφημερίδες του City μαζί με τους αναρχοαριστερίστες και τους επαρχιώτες πολιτευτάκιες της Grecoland ανακάλυψαν την αλήθεια.

 16. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/03/2011 14:28:07

  Oχι αυτοί. Ένας φίλος των εκ του City "φίλων", φαναρτζής εξειδικευμένος σε Rolls Royce μάλλον.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Ο Θείος 27/03/2011 14:35:34

   Την υποθεση της χρεωκοπιας με τους τιτανικους και τον εκβιασμο προς τη Γερμανια παραβιαστε το Μααστριχτ αλλιως χρεωκοπουμε σε συμμαχια με το αγγλοαμερικανικο παραγοντα την προωθησε ο Γιωργος Παπανδρεου και κανεις αλλος.
   Το ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ιδιο συνδικατο το ελεγε ο πατερας του και τους Αγγλους στην Ελλαδα τους εφερε ο παππους του ενω τους ειχε ξαναφερει ο γεναρχης της ψευδοδημοκρατικης παραταξης Βενιζελος στον πρωτο πολεμο.
   Αυτα για να ξερουμε ποιος κανει παρομοια παιγνιδια.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ψυχραιμια 27/03/2011 14:52:33

    Τώωωωρα Μάαστριχτ;
    Περσινά ξινά σταφύλια. Ή Schnee von gestern, που λέει και η Αγγελικούλα.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ψυχραιμια 27/03/2011 15:21:16

    ψυχραιμια , δεν ήταν ο ΑΓΠ (της πρώτης φάσης) ένας πολιτικός εξτρεμιστής περονικού - μπααθικού τύπου;
    Δεν ήταν ο Συναγερμός του Παπάγου το ακροδεξιό κόμμα της διατήρησης του εθνικού διχασμού;
    Ο παππούς Παπανδρέου και ο Βενιζέλος, ναί, έφεραν Άγγλους με Tory πρωθυπουργία στην Ελλάδα, αλλά σε καιρό πολέμου, όχι ειρήνης, επέλεξαν συμμάχους και κρίνονται ιστορικά γι αυτό. Να δώ όμως τι θα λέγαμε τώρα άν η Θεσσαλονίκη είχε περάσει τότε στο "Βασίλειο Σέρβων Κροατών και Σλοβένων" (που ήταν από την αρχή με τους νικήτές του Α' Παγκοσμίου). Να δώ και τι θα λέγαμε τώρα, άν φεύγαμε κι εμείς από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας το 1989, όπως οι φίλοι Βούλγαροι.

 17. SPYROS T. avatar
  SPYROS T. 27/03/2011 14:30:10

  Η λύση για το συμμάζεμα της Οικονομίας στην Ελλάδα δεν είναι ούτε πολύπλοκες οικονομικές αλχημείες ούτε δεήσεις εις τον Ύψιστο.

  Είναι απλά τα πράγματα.

  ΔΙΩΞΙΜΟ 400.000 δημοσίων υπαλλήλων (που προσελήφθησαν ρουσφετολογικά) με συνοπτικές διαδικασίες!

  Με 3-4 χιλιάρικα μεικτά το μήνα και 14 μισθούς, γλιτώνουμε 22 δις το χρόνο!!!

  Οι συγκεκριμένοι όυτως η άλλως δεν έχουν αντικείμενο και δεν παράγουν κανένα έργο.

  Οι υπηρεσίες θα λειτουργήσουν καλύτερα και εμείς δεν θα σπάμε τα νεύρα μας να πηγαίνουμε στις υπηρεσίες και να μας αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι σαν να μας κάνουν χάρη...

  • KK avatar
   KK @ SPYROS T. 28/03/2011 13:39:15

   Καλά χαλάρωσε λίγο.

   Από τα μέσα του 90 ο κόσμος διορίζεται με ΑΣΕΠ.
   Πόσοι μείνανε από τα παλιά;
   Όλοι οι Δ.Υ του στενού τομέα στην Ελλάδα είναι γύρω στις 450.000,
   700 βγήκανε μαζί με Στρατό, Παπάδες, Αστυνομίες κλπ

   Οι παλιοί με τα ρουσφέτια είναι δεν είναι καμιά 200.000, και στα επόμενα 10-15 χρόνια θα βγούνε στην σύνταξη.
   Αυτά τα 3-4 χιλιάρικα μάλλον θα αναφέρεσαι στους μισθούς των Δ.Υ. της Ιρλανδίας, αλλιώς μόνο ως Δημοσιογράφος του ΔΝΤ TV (συγνώμη, του SKAI ήθελα να πω) θα μπορούσες να τα δεις στην Ελλάδα!

   Αλλά τέσπα, φαντάζεσαι να μένανε άνεργοι 200.000 55άρηδες και 60άρηδες;

   Αυτοί όπως γνωρίζεις πολύ καλά τα λεφτά τους δεν τα πάνε στην Ελβετία, τα ξοδεύουν εδώ για να συντηρήσουν τους υπόλοιπους.

   Την επόμενη, θα κλείνανε και 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις!

   Επομένως τα 20 δις που λες, θα αφαιρούνταν από την Ελληνική κατανάλωση,
   για να δοθούν στους Διεθνείς τοκογλύφους!

   Αλλά και πάλι έχεις τόση σχέση με τα νούμερα όση και η Κοζάνη με την Λωζάνη, διότι αν διαβάσεις τον προϋπολογισμό, θα έπρεπε να ξέρεις ότι το συνολικό κόστος των μισθών όλων μα όλων των υπαλλήλων, είναι δεν είναι 18 δις τον χρόνο!

   Για σοβαρευτείτε λίγο!

 18. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 27/03/2011 14:31:40

  Αρθρο απο αγγλικη εφημεριδα δημοσιευεται.Εδω δημοσιευονται αρθρα δεξια και αριστερα,πτωχευτικα και μη.Μηπως πρεπει να γινει λογοκρισια;

  • brankaleon avatar
   brankaleon @ ψυχραιμια 27/03/2011 14:43:30

   Ψυχραιμία.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ψυχραιμια 27/03/2011 14:43:39

   Δεν είδα ποτέ εδώ μέσα άρθρο π.χ. από Γαλλική ή Ιταλική ή Ισπανική εφημερίδα. Τι λέω, ούτε από Αγγλική εφημερίδα ή ιστότοπο προσκείμενη στους Εργατικούς ή ανεξάρτητη. Ούτε φυσικά από Αμερικανική εφημερίδα ή ιστότοπο "φιλελεύθερη" (με την Αμερικανική έννοια).
   Μονίμως Tories, Reps, και προπαντός για τα οικονομικά, τους προσκείμενους στο City, στη Wall ή σε κάποιους περιθωριακούς Hedge.
   ¨Α ξέχασα, και κάποιους επιλεγμένους Γερμανούς νεοφιλελεύθερους κύκλους (εκέι τους λένε Ordoliberal).
   Είπα να μη "τα ρίξω χοντρά", αλλά τελικά χρειάζεται. Επιβάλλεται, παίζονται παιχνίδια.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Ο Θείος 27/03/2011 15:49:38

    Θείε, είσαι άδικος αν μη τι άλλο. Έχουν αναρτηθεί εδώ μέσα άρθρα από κάθε είδους πηγή, μέχρι και από αναρχικά μπλογκ της Αμερικής. Έχουν ανέβει αριστερά, δεξιά, φιλοαμερικανικά, φιλορωσικά, συντηρητικά, libertarian, και ότι μπορείς να φανταστείς.
    Και μπράβο στον Φάκτορα που έχει ανοιχτό μυαλό, και τα βάζει όλα ασχέτως της ιδεολογίας που εκπροσωπούν.
    Προσωπικά έχω αποδόσει κάθε είδους και κάθε προέλευσης ξένο άρθρο, και πάντα μα πάντα το αντινιούζ τα αναρτά. Αν μη τι άλλο υπάρχει πλουραλισμός στη πληροφόρηση.
    Μην είσαι κακεντρεχής επειδή κάποιο συγκεκριμένο άρθρο δεν ανταποκρίνεται στα δικά σου θέλω ή πιστεύω.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Strange Attractor 27/03/2011 15:54:30

     Όντως. Αριστερά, δεξιά, φιλοαμερικανικά, φιλορωσικά, συντηρητικά, libertarian, μπόλικα αναρχικά ...
     Ακριβέστατος. Αλλά πάντα, ευρωσκεπτικιστικά. Και προπαντός, "χρεωκοπητικά", παραφράζοντας τον Γιάννη Μαρκόπουλο.
     Τυχαίο; Δεν νομίζω!

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Strange Attractor 27/03/2011 15:57:16

     "Όλος ο κόσμος τώρα δουλεύει μηχανές
     κι αν κάνεις το κορόϊδο σου κάνει πιο πολλές".
     (παλιό ρεμπέτικο, Στελλάκης Περπινιάδης, Στράτος Παγιουμτζής, Τεμπέλης. Μουσική: Δημήτρης Σέμσης, Σαλονικιός)

     • factorx avatar
      factorx @ Ο Θείος 27/03/2011 16:23:16

      "Μια μαχαιριά του δώσανε τον πάτησε το τραίνο. Κριτική να κάνουμε στο Antinews και ο,τι ναναι"

      (παλαιό δημώδες)

 19. brankaleon avatar
  brankaleon 27/03/2011 14:35:25

  Όσο κι' αν ακούγεται παράφωνα, ακόμα δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε στο τι σημαίνουν οι έννοιες.
  Για τον G.A.P. (and the other boys), ακόμη και αυτό που εννοεί ως αλήθεια είναι ψέμα και πάει λέγοντας.
  Για τους "απέναντι", μισές αλήθειες- μισά ψέματα, ...
  Ψεύτικες Αλήθειες, Αληθινά Ψέματα, μα κανείς δεν είναι βέβαιος.
  Θα αρκούσε ίσως το Λεξικό Μπαμπινιώτη ή το "παλιό" των "LIDELL-SCOTT", για να ξεστραβωθούμε ακόμη στο πώς ερμηνεύονται οι έννοιες και θα ησυχάζαμε.
  Όμως αντίθετα, στην ζώσα εμπεδωμένη "πραγματικότητα", χρέος, είναι η υποχρέωση να πληρώσει κάποιος άλλος και όχι αυτός που τα ενθυλάκωσε.
  Κατά τον Καρχιμάκη (αθάνατε !!!) δεν τα παντελώνιασε.
  Και αν ο, περί ού λόγος, φορούσε κολάν τί θα έλέγαμε;
  Δεν τα κολάνιωσε;
  Κατά την νεο-ελληνική η έννοια αποδίδεται με το :
  ΑΛΛΟΣ GΑΜΗΣΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΕΡΩΣΕΙ.

  Βεβαίως ασχέτως και αν αυτά που εδανείσθημεν, τα επιστρέφουμε εις το πολλαπλάσιον αυτά τα έτη, ...
  Και όλ' αυτά για να προσαρμοσθούμε στις επιταγές της Παγκοσμιοποίησης, ώστε να παράγουμε μόνον τρωφαντούς φαλλούς, δια τας και τους, εξ Εσπερίας, δεσποσύνας και "δεσπότας".
  Ή εις την "λίγο" χειροτέραν των περιπτώσεων, να γίνουμε υπηρέτες, εις το να τους αλλάζουμε τα σινδόνια, ή ως σερβιτόροι να τους προσφέρουμε MOUZAKAS.
  Αλλά τραγωδία δεν είναι αν πτωχεύσουμε, αλλά το ότι επτώχευσε η αυτοεκτίμησίς μας, μας έφυγε το φως από τα μάτια μας, όταν κοιτάζουμε τα παιδιά μας και αναρωτιόμαστε, πώς θα ξεπληρώσουμε την οφειλή, που τα φέραμε σ' αυτόν τον κόσμο.

  Φτάσαμε στο σημείο να πρέπει να πληρώσουμε ακόμη και τα στοιχήματα που βάζουν αν θα χρεωκοπήσει το Ελλαδικό κράτος.
  Πήγαμε πιο κάτω από τον πάτο δηλα δή.
  Και από την άλλη, μέσα από αυτόν τον κατακλυσμό (που άρχισε), σου βγαίνει το τραπεζικό "σύστημα", ατσαλάκωτο και στεγνό με παντελωνιασμένες, τον παρά και τις εγγυήσεις.

  Κι' όλα αυτά γιατί ακόμα ο πολιτικός "κόσμος", δεν λέει την αλήθεια (παρεκτός του Κ.Κ.Ε., κι'αυτή στρογγυλευμένη).

  Πρέπει λοιπόν, φτού πάλι από την αρχή, την αλήθεια να την βρούμε μόνοι μας,
  αλλά το πρόβλημα είναι ποιος θα μας δώσει την λεξικογραφία.
  Κάποιο Εθνικό Κέντρο;

 20. rally monkey avatar
  rally monkey 27/03/2011 14:41:50

  Πολιτικη βουληση για να σωθει το ευρω σημαινει στην ουσια 1 πραγμα
  ΕΕ σαν 'transfer union' και τιποτα λιγοτερο.
  Η εννοια 'transfer union' ειναι δαιμονοποιημενη σε Γερμανια Ολλανδια κλπ (οι πολιτικοι σ'αυτες τις χωρες δεν λαικιζουν λιγοτερο..)
  Χωρις 'transfer union' το € με τη σημερινη του μορφη δεν μπορει να διαρκεσει.
  Το αρθρο ομως στην ουσια μια απο τα ιδια ευπεπτα που παιζουν ολη την ωρα στον Αγγλοσαξωνικο τυπο δεν αναγνωριζει καν ο'τι υπαρχει αυτη η προοπτικη.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ rally monkey 27/03/2011 14:47:32

   Η Μέρκελ ίσως πέφτει απόψε, χα χα.
   Ο Βεστερβέλε ακόμα πιό πιθανό. Θα πάει από "βόλι με πράσινο στην ούγια", από τον Μέλανα Δρυμό.

 21. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/03/2011 14:45:07

  Ά, βλέπω και μπόλικα αναρχοαριστερίστικα, τρότσκες, αλέκους, μάο μάο κτλ.
  Είπαμε, "αντιμνημονιακό μπλόκ".

 22. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/03/2011 14:49:44

  Κουλουάχατ, που λένε και οι Λίβυοι.

 23. hello avatar
  hello 27/03/2011 14:50:16

  ΔΗΛΑΔΗ ΑΜΑ ΠΗΓΕΝΑΜΕ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΠΕΡΝΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ -50 ΜΕΙΩΣΗ?

  ΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΑΜΕ?

 24. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 27/03/2011 15:03:46

  Χα χα, "περισσοτερο κρατικο παρεμβατισμο και ρυθμιση των αγορων".
  Χα χα αυτό πρεσβεύει το νέο βιβλίο του Ρουμπίνι (και στα Ελληνικά).
  Να κομματιάσουν την Goldman Sachs και την Citygroup προτείνει.
  "Too big to fall, too big to save".
  Η πολιτική ξανά στην εξουσία, οι "αγορές" πάλι υπηρέτριες. Όλο το σενάριο μου θυμίζει 1945 - 1965. Τι έγινε η Θάτσερ και τα "Ρεηγκανόμικς"; Τι θα γίνει η Μέρκελ;

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Ο Θείος 27/03/2011 19:54:55

   απο τις δηλωσεις του Ρουμπινι στον τυπο νομιζω πως να διαβασει κανεις και το βιβλιο του θα ηταν τελειως χασιμο χρονου (δεν το εχω διαβασει).
   Το χαρακτηριστικο του ειναι να εμφανιζεται σαν 'μ.Χ. προφητης' αυτος ο τυπος - απλα παρατηρει (και στη καλυτέρα καταγραφει) καποια απο οσα συμβαινουν στην πραξη - για τοσο μπορει να του δωσω credit αλλα οχι παραπανω.

 25. antanistimi avatar
  antanistimi 27/03/2011 15:13:43

  Οταν μπηκαμε στο ευρω δεν ερωτηθηκε κανεις μας.Ο Ελληνικος λαος ηταν και ειναι ''ανωριμος''για την ληψη αποφασεων μεσω καποιου δημοψηφισματος στο οποιο προσεφυγαν καποιες ''βελανιδοφαγες''χωρες.Αντιθετως ο Ελληνικος λαος ''θαυμαζεται''απο τους Κυβερνωντες και τους εκ του εξωτερικου συνεργατες τους, για την ''ωριμοτητα''την οποια δειχνει στα συνεχιζομενα ανωφελα καψωνια τα οποια του επιβαλλουν.
  Ειμαι στην πιατσα απο τοτε που γεννηθηκα και πρωτη φορα εφτασα σε τετοια μονοπατια πρωτογνωρα.Καταρευση της αγορας,συνεργατες στα ορια της τρελλας,απιστευτη οικονομικη ασφυξια,και το κυριωτερο καμμια ελπιδα.
  Δεν ξερω πως μπορει να αντιδρασει η Χωρα μας, αλλα αρχιζω σοβαρα να πειθομαι για το πως πρεπει να αντιδρασω εγω οσο ειμαι ακομη ''υγιης''.
  ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ.
  Ποιος μου εγγυαται οτι οι ηδη πεσμενοι τζιροι της δουλειας μου δεν θα πεσουν κι αλλο?
  Οταν βλεπω οτι τα σπιτια των γειτονων μου εχουν παρει φωτια ειναι σιγουρο οτι αυτη θα ερθει και σε μενα.Προσωπικα δεν βλεπω φως για τα επομενα 5 χρονια,ετσι πιστευω πως η αποσυρση απο το προσκηνιο ισως ειναι η καλυτερη λυση.Ειμαι καθαρος στον Τειρεσια(αυριο τι?),αλλα εχω καποιες δανειακες υποχρεωσεις.Τωρα τις εξυπηρετω οριακα ,αυριο ομως?
  Σκεφτομαι να πουλησω ενα ακινητο το οποιο εχω,οχι κυρια κατοικια(χανω ενα 15%- 20% αλλα μετα απο 3-4 χρονια,αν συνεχιστει ετσι ο κατηφορος δεν ξερω μην μου το παρει καμια τραπεζα η θα χανω 50% τοτε) ,να καθαρισω τα δανεια και να εκποιησω το εμπορευμα που εχω.Θα κανω παυση εργασιων και θα πεσω σε χειμερια ναρκη για οσο χρειαστει.Θα γλυτωσω απο εφορια,φπα,περαιωσεις,οαεε,ικα,ενοικια,δεη, οτε,καυσιμα κλπ.Εχω μια νοσοκομειακη ιδιωτικη ασφαλιση υγειας για μενα και την οικογενεια μου την οποια θα κρατησω.Θα ασχοληθω με καποιες αγροτικες εργασιες,οι οποιες ναι μεν θα εχουν πολυ μικρο εισοδημα ,αλλα δεν θα εχω αυτο το καθημερινο ''μπες ψυχη-βγες ψυχη''το οποιο στην κυριολεξια σε σκοτωνει καθε μερα.Πρωτη φορα βλεπω το μελλον τοσο αβεβαιο και σκοτεινο και θα ηθελα να προλαβω τα χειροτερα.Ισως να κανω λαθος,ισως η οπτικη μου να ειναι λαθος, αλλα αυτη τη στιμη αυτα βλεπω.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ antanistimi 27/03/2011 15:44:34

   Η οικονομία κάνει πάντα κύκλους. Ότι ανεβαίνει κατεβαίνει, ότι κατεβαίνει ανεβαίνει.
   Το κακό είναι πώς πάντοτε, ότι ανεβαίνει πολύ, κατεβαίνει πολύ, ενώ το αντίστροφο δεν είναι εξασφαλισμένο πάντα.
   Το ακόμα χειρότερο είναι η αυταπάτη της συνεχούς ανόδου. Αυτή την "παραμύθα" έφαγε η γενιά μου (είμαι κοντά στα 60) και οι νεότερες, γι αυτό τώρα στα δύσκολα "δεν ξέρουν που πατούν και που πηγαίνουν".
   Συυσωρεύτηκε πολύ χρήμα ιδιωτικά, εδώ και 30 - 40 χρόνια. Και μένει ανεπένδυτο, ανενεργό. Σε offshore, σε ακίνητα, στην Ελβετία...Κάποια στιγμή θα ρευστοποιηθεί ένα μέρος του, και θα επενδυθεί σε νέες δραστηριότητες.
   Έτσι θ' αρχίσει ένας νέος ανοδικός κύκλος - και όχι με κρατικό χρήμα.
   Το θέμα είναι ο νέος ανοδικός κύκλος να μην είναι φαύλος, σαν τον παλιό.

   • brankaleon avatar
    brankaleon @ Ο Θείος 27/03/2011 16:17:26

    Αλλά μην τρέφουμε και αυταπάτες ότι θα επανέλθει πάλι στο ίδιο σημείο.
    Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την "επιστροφή" σαν σπειροειδή κίνηση.
    Αλλά από όποιο σημείο την δούμε θα συμπεράνουμε αν κάνει "κύκλους" ή κάνει κύκλους προς τα πάνω ή προς τα κάτω.
    Αλλά επειδή το , τείνει να μετεξελιχθεί σε Γόρδιο Δεσμό, τότε και οι απαραίτητες κινήσεις θα γίνονται και πιο βίαιες και ριζοσπαστικές.
    Ο πολιτικός "κόσμος" έριξε την Ελλάδα σε ένα λάκκο και νομίζω ότι από αυτόν θα βγούμε μόνοι μας.
    Απ΄ ότι φαίνεται, αυτοί που μας έρριξαν, δεν μπορούν να είναι και αυτοί που θα χαράξουν τον δρόμο για να βγούμε.
    Η λογική του επειδή ανεβήκαμε (κι' αν ανεβήκαμε, αναρωτιέμαι), δεν σημαίνει ότι νομοτελειακά θα κατεβούμε.
    Το ζητούμενο, είναι πώς θα κατεβούμε (μή πως και γκρεμοτσακισθούμε );
    Ίσως αυτοί που θα μας βγάλουν είναι λίγοι αιθεροβάμωνες, ...
    Όχι πάντως Πασοκοβάμωνες.
    Οι συγκυρίες είναι πολύ διαφορετικές από προηγούμενες.
    Όσο θα βαθαίνει η κρίση τόσο και περισσότερο θα καθίστανται και πιο υπερβατικές, ρηξικέλευθες και χαοτικές.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 27/03/2011 16:40:42

    Η υπερ-πολιτικοποίηση και υπέρ-κομματικοποίηση είναι κακός σύμβουλος. Εξαπατά. Και κυρίως αυτο-εξαπατά.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 27/03/2011 16:44:55

    Σε 3 - 4 χρόνια ίσως δεν υπάρχει πασόκ και νουδού. Ίσως (λίγο απίθανο, αλλά δεν αποκλείεται).
    Μη κολλάμε.

 26. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 27/03/2011 17:03:55

  Να αναλάβει πρωθυπουργός ο Σαμουίλης απ το "Για λογαριασμό σας".
  Τώρα!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.