#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/10/2011 19:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η χαμηλή φορολογία οδηγεί την Ιρλανδία εκτός ΔΝΤ



Η Ιρλανδία φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη από τις τρεις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται εκτός διεθνών αγορών , η οποία θα αποχαιρετήσει το ΔΝΤ. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντα Κένι, προαναγγέλλοντας την επάνοδο εντός του 2012 στις αγορές.

«Από όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, η Ιρλανδία αποτελεί το παράδειγμα», δήλωσε ο Κένι σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg.

Και πρόσθεσε ότι η Ιρλανδία βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να πει πρώτη «αντίο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι φέτος η κυβέρνησή του ελπίζει να πετύχει με το παραπάνω τον στόχο που έχει θέσει για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 10,6% του ΑΕΠ.

Η Ιρλανδία είναι η τέταρτη πλέον φιλική χώρα για επενδύσεις στον κόσμο στη λίστα που δημοσίευσε το περιοδικό Forbes -η Ελλάδα βρίσκεται στην 68η θέση.

 Το μείζον συγκριτικό πλεονέκτημα της Ιρλανδίας είναι η πολύ χαμηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων (12,5%). 

Η κυβέρνηση του Δουβλίνου είχε αρνηθεί να αυξήσει το συντελεστή αυτό, όπως απαιτούσε η «τρόικα» για να συνεχίσει την εκταμίευση των δόσεων της εξωτερικής βοήθειας προς τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 07/10/2011 19:31:54

  Το μόνο στο οποίο αντιστάθηκε σθεναρά η Ιρλανδία στο ΔΝΤ, συντέλεσε στην ανάκαμψη της οικονομίας της.
  Φανταστείτε να αντιστέκονταν και στα άλλα.
  Θα είχε κινέζικους ρυθμούς ανάπτυξης!
  Εμείς που είπαμε ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, πάμε για ανάπτυξη τύπου Σουδάν...

  • np_complete_problems avatar
   np_complete_problems @ Strange Attractor 07/10/2011 19:51:53

   Αγαπητέ SA,
   η Ιρλανδία είναι μια χώρα με πολύ καλά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με μια Δημόσια Διοίκηση που δουλεύει ρολόϊ, με Ερευνητικά Τεχνολογικά Πάρκα που συνεργάζονται αρμονικά με τον Ιδιωτικό Τομέα και μην ξεχνάμε ότι είναι και Αγγλόφωνη.
   Φυσικά βοηθά και το φορολογικό της :)

   Αλλά φοβάμαι με τα "χάλια" που έχουμε εμείς και 0% να είχαμε φορολογία στην Ελλάδα, δεν θα "σταυρώναμε" σοβαρή επένδυση.
   Εκτός βέβαια από τους "απίθανους Αραβες πρίγκηπες" που θέλουν να επενδύσουν στον Παναθηναϊκό ....

   • tpe avatar
    tpe @ np_complete_problems 07/10/2011 20:08:42

    Μάλιστα...
    Αλήθεια, πόσες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα;

    Παράδειγμα: Αφού όλοι οι κολοσσοί της πληροφορικής πήγαν στην Ιρλανδία (με τελευταίο παράδειγμα το Twitter), έχουμε και συνέχεια...
    Στη γειτονική Βουλγαρία, η HP έχει μαζέψει όλο το τμήμα υποστήριξης της Ευρώπης...

    Εμείς εδώ, διώχνουμε και τις τελευταίες που έχουν μείνει...

    Οι Γάλλοι προτείνουν να φτιάξουν εδώ τις 3 φρεγάτες FREMM, να τους πληρώσουμε αργότερα με απίστευτους όρους κι αν δεν τις θέλουμε ακόμα και τότε, θα τις πάρει το ΠΝ της Γαλλίας...

    Αλήθεια, τι είπαμε πως απάντησε ο πανμέγιστος;

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Strange Attractor 07/10/2011 19:52:41

   Άκουσα ότι θα ανοίξει σε μια κωμόπολη του Σουδάν ένα καινούριο κλειτοριδεκτομείο, ενώ ανακαινίζονται δύο τεκέδες στην πρωτεύουσα, οπότε πλέον θα μας περάσουν και αυτοί σε ρυθμούς ανάπτυξης.

 2. kostas* avatar
  kostas* 07/10/2011 20:45:00

  Ναι τωρα θα βγουν αυτοι του χρονου ... Το κακο ειναι οτι το πιστευουν κιολας ...

 3. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 08/10/2011 00:17:49

  Αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός.
  Αλλά μήπως και κάτι τέτοιες αηδίες δεν μας έλεγαν και πριν. Ότι δηλαδή η Ιρλανδία είναι υπόδειγμα δημοσιονομικής πειθαρχίας, χώρα με χαμηλά ελλείμματα και μικρό χρέος, με ανύπαρκτη διαφθορά, κλπ. Και ξαφνικά η Ιρλανδία κατέρρευσε και της ήρθε η τρόικα.

  Αλλά διαβάστε στο h--p://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=8971
  Βαρουφάκης:
  "....... Στην χώρα μας, το παράδειγμα της Ιρλανδίας αναφέρεται κατά κόρον ως παράδειγμα προς μίμηση και διαμορφώνεται μια εικόνα χώρας που οδεύει καλά και η οποία σιγά-σιγά πετυχαίνει τους στόχους της. Χτες μάλιστα κυκλοφόρησαν και τα πρώτα θετικά στατιστικά που δείχνουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης της Ιρλανδίας για πρώτη φορά από το 2007. Μήπως τελικά στην Ιρλανδία το Μνημόνιο είχε την πρώτη επιτυχία του; Μήπως τελικά αν ήμασταν κι εμείς υποδειγματικοί κρατούμενοι (model prisoners - έκφραση την οποία χρησιμοποιούν Ιρλανδοί υποστηρικτές του Ιρλανδικού Μνημονίου!) να είχαμε καλύτερη τύχη και να μην βρισκόμασταν εδώ που είμαστε τώρα; Σε καμία των περιπτώσεων! Η Ιρλανδία βρίσκεται το ίδιο βαθειά βουτηγμένη στην Κρίση με εμάς. Το ίδιο σφικτά αλυσοδεμένη στο άρμα της ύφεσης και της διπλής ασθένειας χρέους-ύφεσης ......... ........ Οι λόγοι είναι δύο: (Α) Η ανάπτυξη του 1,6% που είδαμε χτες οφείλεται, αν κοιτάξετε προσεκτικά τα στοιχεία, σε έναν και μόνο βιομηχανικό τομέα: Χημική βιομηχανία και φαρμακοβιομηχανίες - βασικά πολυεθνικές που έχουν μετακομίσει στην Ιρλανδία λόγω του χαμηλού φόρου. Όμως, η αύξηση του κύκλου εργασιών των εταιρειών αυτών δεν αφορούν την οικονομία της Ιρλανδίας! Κατά την παραμονή μου, με πήγαν να δω κάποιες από αυτές τις εταιρείες. Άδεια κελύφη είναι οι περισσότερες. Κτήρια με λίγους υπαλλήλους που οι εταιρείες αυτές δηλώνουν ως έδρα τους στην Ευρώπη για να πληρώνουν τους χαμηλούς φόρους της Ιρλανδίας (αντί για της Γαλλίας, της Ολλανδίας ή της Ελβετίας, ........."

 4. Agriemenos avatar
  Agriemenos 08/10/2011 02:16:54

  Ας αναρωτηθούμε γιατί άραγε η Ιρλανδία είναι το "καλό παιδί" που θα βγεί στις αγορές και η Ελλάδα όχι. Η Ιρλανδία δεν είχε πρόβλημα δημοσίου χρέους όπως η Ελλάδα, αλλά έναν κακό ιδιωτικό τομέα (τον τραπεζικό) ο οποίος ποντάρισε τα κεφάλαιά του στις φούσκες των στεγαστικών δανείων, τα οποία στηρίχτηκαν στις φούσκες των τιμών των ακινήτων. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι οι τράπεζες της Ιρλανδίας μόχλευσαν υπερβολικά τις θέσεις αυτές και χορήγησαν σε κάθε καρυδιάς καρύδι σχετικά δάνεια. Όταν έσκασε η φούσκα των ακινήτων ήταν φυσικό να μην μπορούν να αποπληρωθούν τα δάνεια, οι τιμές των ακινήτων έπεσαν στα φυσιολογικά επίπεδα αλλά πια οι τράπεζες εμφάνιζαν ζημιές δισεκατομμυρίων. Τότε εμφανίστηκε ο "καλός σαμαρείτης" Ιρλανδικό Δημόσιο ΑΕ και αντί να πεί εγγυόμαι τις καταθέσεις των Ιρλανδών πολιτών έως 100.000 ευρώ, ανέλαβε τα χρέη των χρεοκοπημένων τραπεζών, και κάπου εκεί εμφάνισε έλλειμμα 32% του ΑΕΠ της και χρέος άνω του 100% του ΑΕΠ. Και έτσι ήρθε το ΔΝΤ. Η κατάσταση της Ελλάδος που κολλάει? το μόνο που κολλάει σε όλες τις περιπτώσεις είναι η προσπάθεια διάσωσης των τραπεζών και άλλων διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών μέσω των κρατικών ενισχύσεων (δηλαδή παίρνω λεφτά από Γερμανούς, Ιταλούς, Ιρλανδούς, Έλληνες κλπ φορολογούμενους) και τα δίνω σε άπληστους κεφαλαιούχους, αντί να εγγυηθούν τα κράτη τις καταθέσεις των πρώτων

 5. χόμπιτ avatar
  χόμπιτ 08/10/2011 03:32:12

  το άρθρο δεν αναφέρει όλα τα πραγματικά γεγονότα.....για την περίοδο 2011-2014 η Ιρλανδία δρομολόγησε με το δικό της αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας (Μνημόνιο) δραστικά μέτρα, συνολικού ύψους 15 δις ευρώ, με βασική προτεραιότητα τις μεγάλες περικοπές στις κρατικές δαπάνες. Χαρακτηριστική ήταν η μείωση των συντάξεων στο Δημόσιο κατά 4% μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του 2012 και κατά 7% έως τα τέλη 2014. Αποφασίστηκε, επίσης, μείωση αποδοχών των κρατικών υπαλλήλων κατά 10% και των κοινωνικών δαπανών κατά 14% την περίοδο 2010-14. Μεταξύ άλλων, δρομολογήθηκε η κατάργηση φοροαπαλλαγών 1,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενης της αγοράς ακινήτων…….http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_12_09/09/2011_455419 ……….η Ιρλανδία δηλαδή μείωσε σημαντικά τις κρατικές δαπάνες και δεν επέβαλλε κυρίως νέους φόρους –όπως δυστυχώς έκανε η Ελλάδα που με αυτόν τον τρόπο μεγάλωσε την ύφεση -, ούτε μείωσε τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ούτε δέχτηκε να αυξηθεί η (χαμηλή) φορολογία στις επιχειρήσεις..... δηλαδή η Ιρλανδία εφάρμοσε λιτότητα κυρίως με περικοπή κρατικών δαπανών, σε αντίθεση με την Ελλάδα που εφάρμοσε κυρίως λιτότητα με την αύξηση των φόρων και την μείωση των μισθών σε δημόσιο-ιδιωτικό τομέα.
  Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός στην συγκεκριμένη συνέντευξη δήλωσε, ότι η Ιρλανδία θα επανέλθει στις διεθνείς αγορές μέσα στο 2012, καθώς βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να πει πρώτη αντίο στην τρόικα και το (αντίστοιχο) Μνημόνιο……. συμπλήρωσε μάλιστα ότι φέτος η κυβέρνησή του ελπίζει να πετύχει με το παραπάνω τον στόχο που έχει θέσει για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 10,6% του ΑΕΠ……. http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4663451 ………………….από τα παραπάνω, συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα, ότι η Ιρλανδία εφάρμοσε με συνέπεια το δικό της Μνημόνιο, όπου μάλιστα και επιτεύχθηκαν οι βασικοί του στόχοι....και αυτό έγινε, επειδή με αυτό (το ιρλανδικό Μνημόνιο) κυρίως μειώθηκαν δραστικά οι κρατικές δαπάνες και δεν επιβλήθηκαν νέοι φόροι –όπως αντίθετα έκανε η Ελλάδα με την εφαρμογή του αντίστοιχου δικού της Μνημονίου…………η τρόικα από την αρχή μας έθεσε απλώς τους δημοσιονομικούς στόχους.......η κυβέρνηση -λανθασμένα όπως αποδείχθηκε - προσπάθησε από το 2010 μέχρι σήμερα να πιάσει τους στόχους με την επιβολή νέας αυστηρής φορολογίας, επειδή πραγματικά δεν ήθελε να μειώσει τις κρατικές δαπάνες...όπως δεν ήθελε να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, όπως δεν έκανε τίποτα σοβαρό για την μείωση της φοροδιαφυγής ..........και τώρα που απέτυχε παταγωδώς και μεγάλωσε την ύφεση (μέσα από την αύξηση της ανεργίας και την μείωση της κατανάλωσης), είναι αναγκασμένη ΤΩΡΑ (όχι αύριο) για να βγούμε από το αδιέξοδο, να μειώσει δραστικά τις κρατικές δαπάνες (για αυτό θεσπίζεται άρον-άρον εργασιακή εφεδρεία και ενιαίο μισθολόγιο) και να επιβάλλει νέους δυσβάστακτους φόρους (για να πιάσει τους στόχους)......αλλά ταυτόχρονα η κυβέρνηση δυστυχώς και ΚΑΚΩΣ συζητάει και για σημαντικές αλλαγές στην εργατική νομοθεσία καθώς και για μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.....αυτό δεν το θέλουν, ούτε το συζητάνε οι έμποροι και ο ΣΕΒ(Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων).....δεν το θέλουν δηλαδή, ούτε το συζητάνε οι εργοδότες.....γιατί γνωρίζουν ότι θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης, που θα επιφέρει μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία.........

 6. Zyklon B avatar
  Zyklon B 08/10/2011 09:19:13

  Ασε μωρε τωρα τι ξερουν και αυτοι οι ιρλανδοι.
  Ασχετοι ειναι.

 7. Κάποιος avatar
  Κάποιος 08/10/2011 18:07:22

  Εντάξει, κι εμάς εδώ αυτά δεν μας έλεγε ο ΓΑΠ; Ότι το ΔΝΤ θα μείνει για καμιά βδομαδούλα και μετά θα ξαναβγούμε στις αγορές; Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Κι εμείς κατά το πρώτο εξάμηνο τού Μνημονίου "καλά" τα πηγαίναμε, και ήμασταν "καλοί μαθητές". Στη συνέχεια έρχονται τα δύσκολα, και για την Ιρλανδία, και για την Πορτογαλία. Όπου πατάει το πόδι του το ΔΝΤ αφήνει πίσω του αποκαΐδια.

 8. ΑΟΡΑΤΟΣ avatar
  ΑΟΡΑΤΟΣ 11/10/2011 17:34:26

  ναι αλλά αν είχαν συμβεί τα τραγικά για τον Ιρλανδικό λαό μέτρα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα θα χαν πέσει πυροβολισμοί. Οι Ιρλανδοί σχεδόν αδιαμαρτύρητα από το 2008 έχουν υποστεί 40-50% μείωση στους μισθούς τους. Ουσιαστικά με το άρθρο αυτό επιβραβεύετε το τσεκούρωμα των μισθών και την φορολογική ασυλία στους επιχειρηματίες. Είναι ένα γνήσιο άρθρο προστάτης του νεοφιλελευθερισμού και καπιταλισμού.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.