#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/08/2013 20:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η χαμένη ευκαιρία...Του Κώστα Ροδινού

Η είδηση πέρασε, μάλλον, στα ....ψιλά.

Οι Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες «επέστρεψαν» στην Ελλάδα 1.5 δις ευρώ, από τα κέρδη που αποκόμισαν από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που διακραττούσαν στα χαρτοφυλάκια τους.

Θυμάμαι, σαν να είναι χτές, πόσοι από εμάς, εδώ στο Antinews, αρθρογράφοι και σχολιαστές , γράψαμε και ξαναγράψαμε για την ανάγκη μιας ουσιαστικής παρέμβασης στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων, τόσο από την πλευρά της Ελλάδος, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα θα μπορούσε για παράδειγμα, γράφαμε τότε, να ιδρύσει μια εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία θα «μάζευε» από τη δευτερογενή αγορά τα ελληνικά ομόλογα τα οποία έφτασαν να διαπραγματεύονται ακόμα και στο 18% της ονομαστικής τους αξίας. Δηλαδή, ένα ομόλογο αξίας 1 ευρώ επωλείτο αντί 18 σέντς!

Την ίδια ακριβώς δουλειά θα μπορούσε να κάνει και κάποιος ευρωπαϊκός μηχανισμός μια και η ΕΚΤ, ως εκ της ιδρύσεώς της, (και αυτό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά σφάλματα της ευρωζώνης) έχει περιορισμένες δυνατότητες.

Προφανώς και δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν το σύνολον του ελληνικού χρέους, όμως όταν κορυφωνόταν η συζήτηση για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, πολλές ήταν οι ιδιωτικές τράπεζες, αλλά και άλλοι επενδυτές που, άρον-άρον, έσπευδαν να απαλλαγούν από τα ελληνικά ομόλογα εισπράττοντας  έστω και ένα μικρό μέρος του κεφαλαίου που είχαν επενδύσει.

Aυτό που δεν έκαναν Ελλάδα και Ευρωζώνη, το έπραξαν τα λεγόμενα  «vulture funds», τα γνωστά κοράκια των αγορών δηλαδή, τα οποία στη συνέχεια αποκόμισαν θηριώδη κέρδη, είτε απαιτώντας να πληρωθούν στο ακέραιον, είτε συμμετέχοντας στο PSI, το οποίο «πλήρωνε» τα ομόλογα αυτά στο 50-55% της ονομαστικής τους αξίας. Όχι και ...άσχημα να αγοράσεις κάτι στο 25% και να το πληρωθείς στο 55%!!!!

Εκείνη την περίοδο, οι γνωστοί παπαγάλοι του μνημονίου, που αποθέωναν τον «μεγάλο στοχαστή» και έβλεπαν το Μνημόνιο ως....ευλογία,  μας θεωρούσαν «γραφικούς» και  «λαϊκιστές». Έλεγαν και άλλα χειρότερα, που δεν είναι της παρούσης.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες απαλλάχθηκαν από το φορτίο των ελληνικών ομολόγων και η Ελλάδα μπήκε σ’ εκείνη την αργόσυρτη διαδικασία του PSI, που γονάτισε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κατέστρεψε τα ασφαλιστικά μας ταμεία και λήστεψε τους μικρο-ομολογιούχους, οι οποίοι είδαν τις αποταμιεύσεις μιας ζωής να κάνουνε φτερά.

Θα μπορούσαμε να είχαμε πληρώσει τις «αγορές» με το δικό τους «νόμισμα» και να έχουμε απομειώσει ουσιαστικά το ελληνικό χρέος, αλλά.....

Αλήθεια εκείνη η δέσμευση για τη σύσταση  Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνούσε την υποταγή μας στα Μνημόνια, ισχύει ακόμα;

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George avatar
  George 21/08/2013 21:03:31

  Αυτά τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από την δευτερογενή δεν βγήκαν? Το περασμένο φθινόπωρο δεν έγινε κάτι αντίστοιχο? Αν ναι, αυτό που λέτε έγινε. Απλά θέλατε να γίνει σε μεγαλύτερο βαθμό? Αν ναι τότε θα ήταν σαν το Ελληνικό δημόσιο να κάνει default και να πληρώνει ένα τμήμα του χρέους αλλά να γίνει πιό έξυπνα και ουσιαστικά να έρθουν οι πιστωτές και να το ζητήσουν. Το αποτέλεσμα θα ήταν οι τράπεζες να χάσουν. Οι τράπεζες της Ευρώπης. Μου διαφεύγει γιατί οι χώρες της Ευρώπης θα βοηθούσαν εμάς για να καταστρέψουμε τις τράπεζές τους. Νομίζω το δίλημμα ήταν η συνεργασία της Ελλάδας (με το να μην κυρήξει default) με αντάλλαγμα χρηματοδότηση του πρωτογενούς ελλείματος για 3 χρόνια και ανακύκλωση των δανείων από τις χώρες ή default και έξοδος. Σκύλος χορτάτος και πίττα ολόκληρη δεν νομίζω ότι ήταν ποτέ πάνω στο τραπέζι....

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ George 22/08/2013 01:01:35

   Ακριβέστατο!
   Βλέποιυμε τωρα με το πρωτογενές πλεόνασμα, πώς το "ιπτάμενο" ρευστό που "συγκράτησε" η ΕΚΤ (50 - 60 δις απο το χρέος) ξαναγυρίζει στη φωλια του.
   Αλλά γιατί δεν το παρουσιάζουν; Θα μπορούσαν και να το "διαφημίζουν", Έλληνες και Βρυξέλλες;
   Μάλλον "ντρέπονται" τις τράπεζες, που πούλησαν και έχασαν απο το deal.
   Ο καπιταλισμός εκτός απο υπεραξία δημιουργεί και ενοχές...

   • George avatar
    George @ Uncle Stgm 22/08/2013 12:50:50

    Δεν τις ντρέπονται. Πληρώσαν είτε μέσω PSI είτε μέσω δευτορογενούς για το risk που πήραν στην Ελλάδα. Αλλα πληρώσαν μέχρι εκεί που αντέχανε. Νομίζω ότι ο κύριος Ροδινός θα ήθελε να απαλαγούμε μέσω δευτερογενούς από το χρέος. Αλλά αυτό δεν είναι win/win ή loose/loose μεταξύ Ελλάδας και εταίρων αλλά double win για την Ελλάδα και double loose για τους εταίρους μας. Οι αγορές δεν είναι παρά οι καταθέσεις και οι ασφαλιστικές εισφορές των λαών τους. Μοχλευμένες αλλά στη βάση τιους αυτό είναι. Εχετε δίκιο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Φτιαχτό και μη διατηρήσιμο, μάλλον για να βοηθήσει την Μέρκελ εσωτερικά. Αρα δε λέμε πολλά για το πως βγήκε :-)

 2. Κώστας ΜΠ avatar
  Κώστας ΜΠ 21/08/2013 21:04:23

  "Η Ελλάδα θα μπορούσε για παράδειγμα, γράφαμε τότε, να ιδρύσει μια εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία θα «μάζευε» από τη δευτερογενή αγορά τα ελληνικά ομόλογα τα οποία έφτασαν να διαπραγματεύονται ακόμα και στο 18% της ονομαστικής τους αξίας"...
  Tην εταιρεία αυτή θα χρηματοδοτούσε ο ελλειμματικός προυπολογισμός;

  11/2012: "Επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δημοσιοποίησε σήμερα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σύμφωνα με τα οποία, από τις αρχές του 2010 μέχρι και το τέλος του 2011, οι ελληνικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, η Τράπεζα της Ελλάδος και ιδιώτες αποταμιευτές, αγόρασαν πολύ μεγάλο αριθμό ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, την ίδια ώρα που το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο των αλλοδαπών τραπεζών, «απομειώθηκε εντυπωσιακά...
  ...Την ίδια περίοδο, το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο των αλλοδαπών τραπεζών, μειώνεται από 141,5 δισ. ευρώ στις αρχές του 2010, σε 45,9 δισ. το τέλος του ίδιου έτους - και σε 35 δισ. στις 31/12/2011"

  Ξεφόρτωσαν δηλαδή χοντρικά άνω των 100δις. Αν η κρατική εταιρεία τα αγόραζε στη δευτερογενή στο πχ 20% της αξίας τους θα χρειαζόταν δεκάδες δις.
  Ξανά το ερώτημα: που θα έβρισκε τα χρήματα( μιλάμε για δις) ο ελλειμματικός ελληνικός προυπολογισμός;

  • tpe avatar
   tpe @ Κώστας ΜΠ 22/08/2013 09:48:09

   Με τα ίδια λεφτά που πληρώσαμε το PSI, δηλαδή με δανεικά. Και δεν θα χρειαζόμασταν δεύτερο μνημόνιο.

 3. IOKLOS ZARAS avatar
  IOKLOS ZARAS 21/08/2013 21:29:42

  Θα μπορούσαμε να είχαμε πληρώσει τις «αγορές» με το δικό τους «νόμισμα» και να έχουμε απομειώσει ουσιαστικά το ελληνικό χρέος, αλλά….. ΣΑΣ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ
  1. Να μην κανει κουμαντο ενα απιθανο τσιρκο ανικανων προδοτων το οποιο υποστηριζοταν απο αντιστοιχου επιπεδου μαϊμουδες που ειχαν το θρασος να λεγονται ψηφοφοροι (δημοκρατικοι βεβαιως)
  2. Να υπάρχουν λεφτα, τα οποια βεβαια ειχαν σε καποιο βαθμο τα ταμεια, τα οποια θα μπορουσαν υπο ορους να παιξουν τον ρολο των vulture funds. Αλλα αυτο προϋπεθεται τα ταμεια να διοικουνται απο ατομα που θα ειχαν εκτος απο ικανοτητες και μηδενικη μεν εξαρτηση απο την κομματική καμαριλα, απολυτο δε εναντι των ασφαλισμενων ευθυνη επι ποινη ισοβιου καθειρξεως
  Αλλα αυτα ηταν ψιλα γραμματα για το σοβιετικο κρατος των πασοκαληταραιων. Το θεμα ειναι τωρα πια ποιος ειναι ο λογος που αφηνουμε ακομα να βρωμιζει τη Χωρα μας αυτο τσιρκο και οι μαϊμουδες που ειπαμε πιο πανω. Ειλικρινα δεν μπορω να σκεφτω καποιο λογο για τον οποιο η απωλεια τους θα γινοταν αντιληπτη και στο μετρημα ακομα

 4. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 21/08/2013 22:14:56

  Το σύνολο ομολόγων Ελληνικου δημοσίου που αγόρασε στη δευτερογενή αγορά η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες επιμέρους χωρών ανέρχεται σε 50 - 60 δις. Με μέση τιμή κτησης στο 60 % της ονομαστικής αξίας (αγόρασαν την μεγάλη ποσότητα νωρίς, πριν το PSI), τα "κέρδη" είναι 20 - 25 δις. Την αντίστοιχη χασούρα 40 % την χρεώνονται όσοι πούλησαν - κυρίως τράπεζες. Όσοι περίμεναν να κουρευτούν, έχασαν κάτι παραπάνω - 50 - 60 %.
  Στη συνέχεια, βγάζουν βόλτα το ρευστό και κάνει κύκλο - το λεγόμενο "ο σκύλος γλείφει την ουρά του και τότε η ουρά χαιδεύει το πρόσωπό του". Τα ομόλογα εξοφλούνται λίγα - λίγα απο τον Ελληνικό Δημόσιο στη λήξη κανονικά - μέσω των νέων δανείων - στη συνέχεια η διαφορά επιστρέφει πάλι λίγο - λίγο πίσω στο Ελληνικό δημόσιο ως διαθέσιμο ρευστό.
  Έτσι, το ποσοστό αυτό των 50 δις του χρέους, που είναι ονομαστικά 17 % του ΑΕΠ περίπου ανακυκλώνεται σε νέο διακρατικό χρέος του ESM. Μειωμένο όμως κατά 40 %, δηλαδή κατά 7 % του ΑΕΠ περίπου, λόγω της επιστροφής του χρέους.
  Μήπως έτσι βγαίνει το πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 - 2 δις των τελευταίων μηνών; Μάλλον...
  Κακώς το αποσιωπούν. Με μυστικά και ψέμματα δεν πάς μακριά

 5. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 21/08/2013 22:47:12

  Ορθόν!

 6. rally monkey avatar
  rally monkey 22/08/2013 01:00:04

  Στα 18c το παιχνίδι έχει χαθεί προ πολλου.
  Να μαζέψεις 10δις max στην δευτερογενη μέχρι να ανεβεί στα 30c.
  Σημαντικά μεγέθη αν είσαι hedge fund.
  Σταγόνα στον ωκεανό αν πρόκειται για άσκηση διαχείρισης δημοσίου χρέους ευρείας κλίμακας.

  Πρακτικα. Λύση μπορούσε να δοθεί από την ΕΚΤ πριν κατρακυλησουν κάτω από τα 80c.
  Με δήλωση τύπου whatever it takes όπως έγινε πέρυσι με Ισπανία Ιταλία και για συνολικο μεγέθος χρέους 10πλασιο του Ελληνικού.
  Σε εκεινη τη φάση όμως με κυβέρνηση ΓΑΠ στην Ελλάδα και πολυ υποπτες κινησεις απο Ελληνικης πλευρας, οι ευρωπαίοι (ειδικά η ΕΚΤ) δεν είχαν ιδέα τι ακριβώς προσπαθούσε να κάνει αυτός ο άνθρωπος.
  Η κατάσταση αυτή φάνηκε ξεκάθαρα στις Καννες.
  Οταν ο Παπανδρέου απομακρύνθηκε τα πάντα είχαν κριθεί.

 7. monomaxos avatar
  monomaxos 22/08/2013 07:38:27

  Δυστυχώς κ. Ροδινέ, η είδηση που πέρασε στα ψιλά είναι άλλη.

  Είναι η δήλωση, σε μια στιγμή ειλικρίνιας του κ. Βενιζέλου ότι "το καλοκαίρι του 2011 μας πρότειναν βελούδινη έξοδο από το ευρώ και εμείς το αρνηθήκαμε".

  Όταν οι ίδιοι οι εκτελεστές σου (ΕΚΤ, Ε.Ε.) σου προτείνουν, σε μία στιγμή κατανόησης της δυσκολίας επίλυσης του προβλήματος, να σε ενισχύσουν για να αποδεσμευτείς από το βαρίδι του ευρώ και να πετύχεις ανάπτυξη και εσύ σαν κυβέρνηση δεν το δέχεσαι, τότε το να μου πετάνε εμένα να γλίψω τα κόκκαλα από το φαγοπότι που έκαναν αυτοί με τα ομόλογα, όχι μόνο δεν με χορταίνει αλλά μου προκαλεί και εμετό.

 8. Αναξ avatar
  Αναξ 22/08/2013 10:08:57

  Kαι εν κατακλείδι όπως απεφάνθη ο καλύτερος γνώστης αυτών των θεμάτων καθηγητής Ρομάνο Πρόντι, η υπόθεση του Ελληνικού χρέους λυνόταν σε 5 λεπτά, αλλά οι τραπεζίτες δεν ήθελαν αυτό. Το Πραγματικό-ζεστό χρήμα του Νότου ήθελαν και εξακολουθούν να το απομυζούν κρατώντας τα κράτη αιχμάλωτα των "οίκων" τους. Αλήθεια εκείνος ο Ευρωπαικός οίκος αξιολόγησης που οι Μερκοζί εξήγγειλαν απο το 2007 πότε θα γίνει? Αλλά είναι προφανές οτι αυτοί είναι χειρότεροι απο τους δικούς μας, έστω και ΓΑΠ.

 9. The Camel avatar
  The Camel 22/08/2013 15:15:24

  Γιανα προχωρούσε η Ελλάδα σε επαναγορά του χρέους της θα έπρεπε κάποιος να την δανείσει αφού η ίδια δεν είχε λεφτά.
  Ποιός; Μα, οι εταίροι μας. Ομως, εκείνο το σχέδιο δεν έγινε αποδεκτό.

  Κάτι ακόμη.
  Οι τράπεζες ήταν υπερ της επαναγοράς του χρέους το 2011. Οταν όμως εγκρίθηκε η επαναγορά για ομόλογα ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2012, τάχθηκαν εναντίον.

 10. Albert avatar
  Albert 22/08/2013 16:01:38

  @ George, πρώτο σχόλιο: Έτσι ακριβώς.

  Η εκάστοτε τρέχουσα αξία των χρεωγράφων αντανακλά την προοπτική αποπληρωμής τους. Αν η Ελλάδα ή η ευρωζώνη συνιστούσαν ταμείο αγοράς (=αποπληρωμή) ελληνικών χρεωγράφων απο τη δευτερογενή αγορά, η αξία τους θα επανερχόταν πολύ σύντομα στο 100% της ονομαστικής αξία τους, και η επιχείρηση θα ήταν μια τρύπα στο νερό. Δεν υπήρξε καμία χαμένη ευκαιρία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.