#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/10/2009 07:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η χαμένη ευκαιρία του Ισραήλ

Του Richard J. Goldstone* Η αποστολή μου ήταν αποφασισμένη να ερευνήσει δίκαια τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα. Η ισραηλινή κυβέρνηση έκανε λάθος που μας απέκλεισε.

 Πέντε εβδομάδες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης μιας διερευνητικής αποστολής στη Γάζα, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια από τους επικριτές της να κατανοήσουν την ουσία της. Έχει εγκριθεί  εξ' ολοκλήρου από εκείνους των οποίων τα συμφέροντα υποτίθεται ότι εξυπηρετεί και έχει απορριφθεί από εκείνους της αντίθετης άποψης. Αυτοί που κατηγορούν την έκθεση το κάνουν τόσο συχνά πραγματοποιώντας επιθέσεις στα κίνητρα των συγγραφέων της και αυτοί που την εγκρίνουν στηρίζονται στη φήμη των δημιουργών της.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Ισραήλ και όσοι τους υποστηρίζουν έχουν επιτεθεί στην έκθεση με τους πιο σκληρούς όρους και, ιδίως, στη συμμετοχή μου σε αυτή, με έναν πιο προσωπικό και επίπονο τρόπο. Τώρα έχει έρθει η ώρα για έναν πιο νηφάλιο προβληματισμό σχετικά με το τι σημαίνει η έκθεση.

 Αρχίζω με το προσωπικό μου κίνητρο, ως εβραίος που υποστήριζε το Ισραήλ και τους ανθρώπους του σε όλη μου τη ζωή και που δέχθηκα να ηγηθώ της αποστολής στην Γάζα. Τα 20 περασμένα χρόνια διερεύνησα σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη χώρα μου, στη Νότιο Αφρική, στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Ρουάντα και ένα σωρό άλλες υποθέσεις από απάτες και κλοπές κυβερνήσεων διαφόρων χωρών στο πλαίσιο του προγράμματος του ΟΗΕ, Ιράκ πετρέλαιο αντί για φαγητό.

 Σε όλα αυτά, οι κατηγορίες και οι έρευνες έφθασαν στα υψηλότερα πολιτικά κλιμάκια. Σε κάθε περίπτωση, μίλησα ανοιχτά και σθεναρά υπέρ της πλήρους διενέργειας ερευνών και, ενδεχομένως και υπέρ των κατάλληλων ποινικών διώξεων.

 Θα ήμουν ενάντια αυτών των αρχών και των δικών μου πεποιθήσεων και της συνείδησής μου εάν είχα αρνηθεί το αίτημα του ΟΗΕ για να ερευνήσω τις σοβαρές καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου  τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς στη διάρκεια της επιχείρησης “Συμπαγές Μολύβι”.

 Ως εβραίος ένιωθα μία μεγαλύτερη-και όχι μικρότερη-υποχρέωση να πράξω έτσι. Αποδεικνύεται, ότι ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή μου επέμεινα και έλαβα την εντολή να διερευνήσω όλες τις πλευρές, και αυτό ακριβώς προσπαθήσαμε να κάνουμε.

 Ειλικρινά θεωρούσα ότι λόγω της δικής μου προϋπηρεσίας και των όρων της αποστολής θα είχαμε τη συνεργασία της ισραηλινής κυβέρνησης. Η άρνησή της να συνεργαστεί ήταν ένα σοβαρό λάθος. Η έκκλησή μου για συνεργασία επαναλήφθηκε πριν και κατά τη διάρκεια της έρευνας.

 Η αποστολή μας προφανώς θα μπορούσε να λάβει υπόψιν της και να αναφέρει αυτά που είδε, άκουσε και διάβασε. Εάν η κυβέρνηση του Ισραήλ απέτυχε να προσκομίσει γεγονότα και αναλύσεις, πραγματικά, δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε για τις συνέπειες. Εκείνοι που θεωρούν ότι η έκθεσή μας δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή σε συγκεκριμένα περιστατικά ή ζητήματα, θα πρέπει να ρωτήσουν την ισραηλινή κυβέρνηση γιατί παρέλειψε να υποστηρίξει τις πράξεις της.

 Το Ισραήλ έχασε μια χρυσή ευκαιρία για να έχει μια δίκαιη ακρόαση στην έρευνα που γίνεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Φυσικά, και ήμουν ενήμερος και είχα συχνά εκφραστεί κατά της άδικης και ειδικής μεταχείρισης του Ισραήλ από τα Ηνωμένα Έθνη και ιδιαίτερα από το συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Ισραήλ θα μπορούσε να αδράξει την ευκαιρία που παρέχεται από την αποστολή μας και να τη χρησιμοποιήσει ως προηγούμενο για μια νέα κατεύθυνση από τα Ηνωμένα Έθνη στη Μέση Ανατολή. Αντ 'αυτού, αποκλειστήκαμε.

Όπως ανέφερα απαντώντας στην πρόσφατη επιστολή του δημάρχου της Σντερότ, πίστευα ακράδαντα ότι θα έπρεπε να επιτραπεί στην αποστολή μας να επισκεφθεί τη Σντερότ και άλλα μέρη του νότιου Ισραήλ που δέχθηκαν επιθέσεις από πολλές χιλιάδες ρουκέτες και πυρά που εκτοξεύονταν από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες στη Γάζα. Εμποδιστήκαμε και πιστεύω, ήταν μια λανθασμένη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης.

 Στη Γάζα, έμεινα έκπληκτος και σοκαρισμένος από την καταστροφή και τη δυστυχία. Δεν το περίμενα. Δεν είχα προβλέψει την τεράστια καταστροφή της οικονομικής υποδομής της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών εκτάσεων της, τα βιομηχανικά εργοστάσια, την ύδρευση και τα αποχετευτικά έργα. Αυτά δεν είναι στρατιωτικοί στόχοι. Δεν έχω ακούσει ή διαβάσει καμία δικαιολογία της κυβέρνησης για αυτή την καταστροφή.

 Φυσικά, τα παιδιά της Σντερότ και τα παιδιά της Γάζας έχουν τα ίδια δικαιώματα στην προστασία βάσει του διεθνούς δικαίου, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, παρά την απόφαση της κυβέρνησης του Ισραήλ, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να λάβουμε πληροφορίες από τα θύματα και τους εμπειρογνώμονες στο νότιο Ισραήλ σχετικά με τις επιπτώσεις στις ζωές τους από τις χρόνιες επιθέσεις.

 Η άρνηση συνεργασίας από την κυβέρνηση του Ισραήλ δεν μας εμπόδισε να αντιδράσουμε θετικά στο αίτημα του πατέρα του Gilad Shalit, να μιλήσει προσωπικά στην αποστολή μας στη δημόσια συνεδρίαση της στη Γενεύη. Όποιος άκουσε τα όσα είπε, κατάλαβε τον ανείπωτο πόνο ενός γονέα ο μικρός γιος του οποίου, κρατείται παράνομα για διάστημα τριών ετών, δεν έχει οποιαδήποτε επαφή με τον έξω κόσμο και δεν του επιτρέπεται να δεχθεί επισκέψεις ακόμη και από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Η αποστολή ζήτησε την απελευθέρωσή του.

 Το Ισραήλ έχει μια έντονη ιστορία διερεύνησης κατηγοριών εναντίον των ίδιων των αξιωματούχων του, που φθάνουν στα υψηλότερα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης: οι έρευνες σχετικά με τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, Σάμπρα και Σατίλα, λεωφορείο 300 και ο δεύτερος πόλεμος του Λιβάνου.

Το Ισραήλ έχει μια διεθνώς γνωστή και σεβαστή δικαστική εξουσία που θα έπρεπε να ζηλεύουν πολλές άλλες χώρες της περιοχής. Διαθέτει τα μέσα και την ικανότητα να ερευνήσει τον εαυτό του. Έχει τη βούληση;

*Ο Richard J. Goldstone γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου του 1938 και είναι πρώην δικαστής του συνταγματικού δικαστηρίου της Νότιας Αφρικής.  Έχει υπηρετήσει ως γενικός εισαγγελέας των δικαστηρίων διεθνών εγκλημάτων των Ηνωμένων Εθνών για την πρώην Γιουγκοσλαβία και τη Ρουάντα από την 15η Αυγούστου μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1996. Το 2009 ηγήθηκε μίας  ανεξάρτητης διερευνητικής αποστολής, δημιουργημένης από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό την διερεύνηση τυχόν παραβιάσεων διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικών νόμων κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα

 Μ.Α.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην  Jerusalem Post.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. isnogood avatar
  isnogood 30/10/2009 10:19:40

  και του ίδιου του Goldstone ότι οι μαρτυρίες αυτές θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του οργανισμού, ως τις 5 Σεπτεμβρίου 2009 δεν είχαν αναρτηθεί.

  Ωστόσο, κάποιες ΜΚΟ δημοσιοποίησαν τις μαρτυρίες τους - συμπεριλαμβανομένης και μιας δήλωσης επτά Ισραηλινών ΜΚΟ - και τα στοιχεία τους σε ιστοσελίδες της Diakonia (Σουηδία) και της Διεθνούς Επιτροπής Νομικών (ICJ). Αναλύοντας αυτές τις “καταθέσεις” και τα στοιχεία, η NGO Monitor εντόπισε συστηματικά επιζήμιες δηλώσεις. [6]

  Δήλωση ΜΚΟ με έδρα το Ισραήλ

  Ομάδα Ισραηλινών ΜΚΟ – οι Adalah , ACRI, Gisha , HaMoked , PHR-I , PCATI και Yesh Din – υπέβαλαν στις 30 Ιουνίου 2009 γραπτή κατάθεση που δεν αναφέρει τίποτα για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Hamas “αλλά μάλλον παρουσιάζει τη δική μας ξεχωριστή προοπτική – παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις οποίες κρίνεται υπόλογο το Ισραήλ”. (p.3). Οι ΜΚΟ κάνουν εντελώς υποθετικούς ισχυρισμούς για τα κίνητρα της Ισραηλινής επιχείρησης ενάντια στη Hamas, υποστηρίζοντας - χωρίς όμως να έχουν τις απαιτούμενες αποδείξεις για έναν τέτοιο ισχυρισμό - ότι “αυτή σχεδιάστηκε ως μια τιμωρητική επιχείρηση με βασικό σκοπό όχι την επίτευξη ορατών στρατιωτικών στόχων αλλά την πρόκληση σκόπιμης ζημιάς που θα χρησίμευες ως αποτρεπτικό και εκφοβιστικό μέτρο”. (p.6).

  Στην κατάθεσή τους, κατηγορούν, εξάλλου, το Ισραήλ ότι “σκόπιμα και ενσυνείδητα βομβάρδισε πολιτικά κτίρια” γεγονός που, επισημαίνουν, στηρίζει τον ισχυρισμό που θέλει το Ισραήλ “να έχει παρεκκλίνει από την αρχή που επιτρέπει ζημιές μόνο σε στρατιωτικούς στόχους και να έχει χτυπήσει περιοχές αμάχων σε μα προσπάθεια να πετύχει πολιτικούς του σκοπούς” (p.8). Παραδείγματα Ισραηλινών παραβιάσεων συχνά δεν αποδεικνύονται, όπως ο ισχυρισμός ότι “πολλοί αιχμάλωτοι …κρατούνταν σε ορύγματα στο έδαφος …που είχαν σκαφτεί προφανώς από το Στρατό” (p.9). Δεν αναφέρεται όμως η πηγή αυτών των στοιχείων, απλώς ότι οι λεπτομέρειες προέρχονται από “πληροφορίες που έχουμε στην κατοχή μας” (p.10).

  Η χρηματοδότηση αυτών των ΜΚΟ εξασφαλίζεται από Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, και από το New Israel Fund.

  Ευρωπαϊκές ΜΚΟ – η Diakonia και η Διεθνής Επιτροπή Νομικών
  Η Diakonia (μια εκκλησιαστική οργάνωση αρωγής χρηματοδοτούμενη από τη Σουηδική Κυβέρνηση) και η Διεθνής Επιτροπή Νομικών (ICJ) με έδρα τη Γενεύη υπέβαλαν και οι δυο γραπτές καταθέσεις που εστιάζονταν σε υποτιθέμενες Ισραηλινές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Η Diakonia υπέβαλε μια συνοπτική έκθεση που διασύρει το Ισραήλ και απονομιμοποιεί το δικαίωμά του να υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι στις πυραυλικές επιθέσεις τη στιγμή που τα εγκλήματα της Hamas περιορίζονται σε τρεις μικρές παραγράφους στην τελευταία σελίδα της έκθεσης. Η έκθεση, εξάλλου, επαναλαμβάνει τον πλαστό νομικό ισχυρισμό ότι, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, το Ισραήλ δεν βρισκόταν σε αυτοάμυνα αλλά στόχευε σκόπιμα πολίτες αγνοώντας τις εκτεταμένες αποδείξεις για το αντίθετο.

  Η κατάθεση της ICJ χρησιμοποίησε επίσης τη ρητορική του διεθνούς δικαίου, επαναλαμβάνοντας τους καθιερωμένους ισχυρισμούς για χρήση “δυσανάλογης” βίας από την πλευρά του Ισραήλ και “για τέτοιες εκτεταμένες καταστροφές που αποτελούν σοβαρή παραβίαση του IHL που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τη στρατιωτική αναγκαιότητα” (p.9). Η ICJ επίσης “απέρριψε ολοκληρωτικά” το επιχείρημα ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να θεωρηθεί ως η “δύναμη κατοχής” (p.4) και το κατηγόρησε για χρήση “συλλογικής τιμωρίας” που “πλήττει αδιάκριτα τον άμαχο πληθυσμό” (p.3).

  Συμπέρασμα
  Από την αρχή, η εκστρατεία του ΟΗΕ που οδήγησε στη συγκρότηση της διερευνητικής Επιτροπής Goldstone για τη Γάζα ηγείτο από τον Οργανισμό της Ισλαμικής Διάσκεψης και τον Αραβικό Σύνδεσμο και στηριζόταν από ένα δίκτυο πολιτικοποιημένων ΜΚΟ. Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), ειδικότερα, υπήρξε εξαιρετικά δραστήριο εκδίδοντας πολυάριθμα “ερευνητικά πορίσματα” για να στηρίξει το στόχο της περαιτέρω απομόνωσης και δαιμονοποίησης του Ισραήλ – μια στρατηγική του Durban NGO Forum. Στα πλαίσια αυτά, ο Ύπατος Αρμοστής για τ’ Ανθρώπινα Δικαιώματα, Navi Pillay, διακήρυξε ότι, μετά την έκθεση Goldstone, το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να ζητήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει τα “εγκλήματα πολέμου”.
  Μεγάλο μέρος του επίσημου έργου της “διερεύνησης γεγονότων” βασίστηκε στην επιπλέον συνεργασία με εξαιρετικά πολιτικοποιημένες ΜΚΟ που, από το 2001, προωθούν τη Στρατηγική Durban. Αξιωματούχοι από πολλές τέτοιες οργανώσεις κλήθηκαν να υποβάλλουν προφορικές μαρτυρίες και γραπτές καταθέσεις. Παράλληλα, το HRW, η Αμνηστία και ο Αραβικός Σύνδεσμος δημοσιοποίησαν μακροσκελείς “εκθέσεις” χωρίς αξιόπιστα και επαληθεύσιμα στοιχεία που συνεισέφεραν και ενίσχυσαν τη δίωξη που ενορχηστρώθηκε ενάντια στο Ισραήλ.

  Πράγματι, βάση του αντι-Ισραηλινού παρελθόντος αυτών των οργανώσεων και κάποιων αποσπασμάτων από τις καταθέσεις τους, φαίνεται πιθανό ότι η έκθεση της Επιτροπής θα προσθέσει στις καταδίκες του Ισραήλ για υποτιθέμενες ενέργειές του στη Γάζα. Και όπως συνέβη στις εκθέσεις του HRW και της Αμνηστίας, μπορούμε ν’ αναμένουμε κάποια ελάχιστη μομφή προς τη Hamas χωρίς όμως πρακτικό αντίκτυπο.

  Επιπλέον, αν η Επιτροπή Goldstone δεν απομακρυνθεί ριζικά από τις εκστρατείες των ΜΚΟ και την ίδια της την εντολή και σύνθεση, η έκθεσή της θα παραβιάζει και τις θεμελιώδεις διατάξεις των κατευθυντήριων γραμμών London-Lund για έρευνες σχετικά με τ’ ανθρώπινα δικαιώματα.

  [1] Η ερευνητική επιτροπή συγκροτήθηκε κατά την 9η Εδική Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (στις 9 και 12 Ιανουαρίου του 2009), για να εξετάσει “όλες τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και ειδικά στην πρόσφατη επιχείρηση στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας”. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αξιωματούχοι των ΜΚΟ κατηγόρησαν το Ισραήλ για “εγκλήματα πολέμου”, “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”, “συλλογική τιμωρία”, “απαρτχάιντ”, “σφαγές”, “ρατσισμό” και “γενοκτονία” (pp. 16-19). Παρόλο που ο Goldstone και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (καθώς και το Παρατηρητήριο και ο Ken Roth) είχαν ισχυριστεί τον Απρίλιο ότι η εντολή είχε τροποποιηθεί για να περιλαμβάνει παραβιάσεις “όλων των πλευρών”, η 10η Συνεδρίαση του Συμβουλίου τον Ιούνιο επαναβεβαίωσε τους μονόπλευρους όρους της έρευνας.

  [2] Υπάρχουν πολλά κωλύματα και εμπόδια στη διερεύνηση εγκλημάτων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ασύμμετρων πολέμων και σε περιοχές που ελέγχονται από τρομοκρατικές οντότητες. Ενώ πολλές ΜΚΟ ισχυρίζονται ότι είναι σε θέση να παρέχουν αυτήν την πληροφόρηση, οι εκθέσεις τους υπολείπονται σε αξιοπιστία και χρησιμοποιούνται ως θεμέλιο για πολιτικές και ιδεολογικές εκστρατείες, ειδικά στα πλαίσια του ΟΗΕ. Όπως έχει δείξει η NGO Monitor, οι ΜΚΟ έχουν ακολουθήσει αυτήν την πορεία στις καταθέσεις τους στην Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων και στην Επιτροπή του ΟΗΕ για την Άσκηση των Αναφαίρετων Δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού Λαού .

  [3] Ο Διεθνής Δικηγορικός Σύλλογος, το Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Κατευθυντήριες Γραμμές για τις Διερευνητικές Εκθέσεις για τ’ Ανθρώπινα Δικαιώματα ("Lund-London Guidelines"), 1 Ιουνίου 2009, διαθέσιμα στη: http://www.unhcr.org/refworld/docid/4a39f2fa2.html p. 3

  [4] Οι Goldstone, Hina Jilani και Desmond Travers υπέγραψαν μια επιστολή το Μάρτιο του 2009 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Αμνηστίας, δηλώνοντας ότι “τα γεγονότα στη Γάζα μας έχουν σοκάρει ως τα βάθη της ψυχής μας”. Παρομοίως, σε επιστολή της στους Times (Μ. Βρετανία), το μέλος Christine Chinkin εξέφρασε το προαποφασισμένο συμπέρασμά της ότι “ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ είναι έγκλημα πολέμου”. (Ο Goldstone επιχείρησε να υπερασπιστεί τη Chinkin, κάνοντας διάκριση μεταξύ της “διερεύνησης” και της “δικαστικής εξέτασης” και διαβεβαιώνοντας ότι είναι “ικανοποιημένος που η Chinkin διαθέτει ένα ανοιχτό μυαλό και δεν θα επιδείξει καμία μεροληψία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο”.) Δείτε επίσης τη συνοπτική έκθεση του Παρατηρητηρίου του ΟΗΕ: “Αίτημα Αποκλεισμού της Καθ. Christine Chinkin Από τη Διερευνητική Επιτροπή Για Τη Σύγκρουση στη Γάζα”, 20 Αυγούστου 2009.

  [5] Ο Jabarin δεν εξασφάλισε βίζες εξόδου από το Ισραήλ και την Ιορδανία εξαιτίας των υποτιθέμενων δεσμών του με την τρομοκρατική οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP).

  [6] Τον Ιούνιο, η NGO Monitor κατέθεσε στην Επιτροπή αναλύοντας τους μεροληπτικούς και αστήρικτους ισχυρισμούς των ΜΚΟ και τις αντι-Ισραηλινές εκστρατείες τους σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα.

  http://www.ngo-monitor.org/digest_info.php?id=2636
  www.cohen.gr

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.