#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/08/2011 10:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η χαμένη αξιοπιστία του MEGA!Όταν το MEGA μεταδίδει μια πληροφορία που αφορά στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού  στη ΔΕΘ  και μετά από λίγο η πληροφορία αυτή διαψεύδεται ωσάν να επρόκειτο για κάποιο .. ερασιτεχνικό σταθμό, τότε μιλάμε για την πλήρη απαξίωση του Μεγάλου Καναλιού.

Όποια και να είναι η αφορμή της γκάφας, κανένας δεν θα αποτολμούσε κάτι παρόμοιο, όταν το MEGA ήταν στις δόξες του!

To MEGA ήταν, σχεδόν από της ιδρύσεώς του, το κανάλι των Εκδοτών. Ο πυλώνας του καθεστωτικού συστήματος εξουσίας  που στήριζε, συνήθως το ΠΑΣΟΚ. Με μερικές από τις ακριβοπληρωμένες πριμαντόντες της δημοσιογραφίας στα παράθυρά του. Τα ονόματα είναι γνωστά, μην τα επαναλάβουμε. Μέχρι και τη  σύζυγο  υπουργού Επικρατείας είχε, για μεγάλο διάστημα, ως εκφωνήτρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων. Ο ορισμός της διαπλοκής! Η Αν Σινκλέρ, όταν ο Ντομινίκ Στρος Καν (ο γνωστός) έγινε υπουργός Οικονομικών, παρατήθηκε από την παρουσίαση της δημοφιλέστερης εκπομπής της γαλλικής τηλεόρασης! Αλλά ήθη!

Όμως, οι ένδοξες ημέρες φαίνεται να πέρασαν, ίσως και να μην επιστρέψουν ποτέ ξανά! Το MEGA, όπως και τα άλλα καθεστωτικά ΜΜΕ, βρίσκεται αντιμέτωπο με μια τριπλή κρίση:

Πρώτον  κρίση αξιοπιστίας: Είναι δύσκολο να στηρίζεις μια  κυβέρνηση που παραπαίει και καθημερινά αναζητεί τρόπους για να ξεζουμίσει τον ελληνικό λαό.  Αποτελεί πρόκληση να εμφανίζονται στα παράθυρα κυβερνητικοί παπαγάλοι με τη λογική «πρασινοφρουρού» της δεκαετίας του ’80! Ο κόσμος το καταλαβαίνει και αντιδρά, επιλέγοντας άλλα μέσα ενημέρωσης. Εξ ου και οι χαμηλές πτήσεις του δελτίου ειδήσεων. Και η κορωνίδα του MEGA ήταν το «δελτίο ειδήσεων των οκτώ», με τους ανά καιρούς «κυρίαρχους της ενημέρωσης». Το MEGA, στα μάτια πολλών,  είχε…ταυτιστεί με την αξιοπιστία. Στα μεγάλα γεγονότα, ο κόσμος εμπιστευόταν το MEGA. Αυτή η εικόνα τους τελευταίους μήνες έχει πολλαπλώς θρυμματιστεί.

Δεύτερον κρίση οικονομική: Το MEGA είναι ένας εταιρικός  δεινόσαυρος. Βαρύ σχήμα ικανό να επιζήσει μόνο στην εποχή των «παχέων αγελάδων». Σε μια εποχή λιτότητας είναι αδύνατον να τα φέρει βόλτα με τα σημερινά του λειτουργικά έξοδα. Πρέπει να κάνει περικοπές ή να βάλλουν το χέρι στη τσέπη οι MEGAλο-ιδιοκτήτες. Το ένα δυσκολότερο από το άλλο. Και η κατάσταση θα επιδεινωθεί επειδή η διαφημιστική αγορά συρρικνώνεται και δεν υπάρχει ορατό φως στον ορίζοντα.

Τρίτον κρίση ενημέρωσης: To διαδίκτυο πλέον τους προλαβαίνει όλους! Ακόμα και το MEGA, με τους εκατοντάδες δημοσιογράφους! Επομένως, έχει να ανταγωνιστεί έναν εχθρό σε μια μάχη που μοιάζει εξ υπαρχής χαμένη από χέρι. Το διαδίκτυο έχει  άφθονο χώρο και χρόνο (που δεν διαθέτει το MEGA),  αφήνει «όλα τα λουλούδια να ανθίσουν (που δεν αντέχει το MEGA), αντιδρά ταχύτατα (σε αντίθεση με το MEGA), δεν χρειάζεται Μέγαλο-εκδότες (που είναι το σήμα κατατεθέν του MEGA), δεν στηρίζει απροκάλυπτα την εξουσία (που αποτελεί πηγή δύναμης του MEGA)  και το σημαντικότερο δεν έχει ανάγκη από τις διαφημίσεις, χωρίς τις οποίες δεν έχει μέλλον το MEGA!!!

 Επομένως, τόσο το MEGA, όσο και τα άλλα παραδοσιακά ΜΜΕ κινούνται πλέον σε αχαρτογράφητα νερά. Βρίσκονται αντιμέτωπα με μια κρίση που τους υπερβαίνει και για την οποία δεν είναι αποτελεσματικά τα όπλα που είχαν συνηθίσει να χρησιμοποιούν!

Mε την οικονομία σε παρατεταμένη και βαθειά ύφεση (που σημαίνει περαιτέρω συρρίκνωση της διαφημιστικής πίττας) τα περισσότερα ΜΜΕ θα είναι ουσιαστικά αιχμάλωτα των τραπεζών (για ευνόητους λόγους) και της κυβέρνησης (είτε για κάποιο κομμάτι από την κρατική διαφήμιση, είτε για ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχουν σχέσεις με εισφορές και φόρους).

Όμως, αυτή η «σωτήρια αιχμαλωσία» θα έχει ένα πολύ βαρύ τίμημα. Την απώλεια της  αξιοπιστίας τους.

Είναι καιρός και για τη Ν.Δ. που πάντα (αφελώς) επεδίωκε περιστασιακές λυκοφιλίες με τα καθεστωτικά ΜΜΕ, να απαγκιστρωθεί πλήρως από την κηδεμονία τους.

Και είναι καιρός να επιχειρήσει ένα ουσιαστικό  άνοιγμα προς το διαδίκτυο γιατί εκεί δίνεται η καθημερινή μάχη της ενημέρωσης.

Εκεί πλέον κερδίζονται οι μάχες.

Κ.Ρ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 23/08/2011 11:01:09

  Το διαδίκτυο έχει χιλιάδες χρήστες που αφιερώνουν άφθονο προσωπικό χρόνο δωρεάν, για να κάνουν ερασιτεχνικά και με μεράκι το ίδιο πράγμα που κάνουν καλοπληρωμένοι και συχνά βαριεστημένοι και δημοσιοϋπαλληλοποιημένοι επαγγελματίες. Φεύγουν κάποιοι, έρχονται άλλοι. Η δίψα για αλήθεια είναι ασυγκράτητη. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας του διαδικτύου.

 2. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 23/08/2011 11:15:43

  Οπότε:
  ΜΕΓΚΑ - ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ = 0 - 1.

  Τυχαίο, δεν νομίζω, που λέει και η γνωστή διαφήμιση...

 3. φωνη avatar
  φωνη 23/08/2011 11:18:19

  Ε πείτε στους φίλους σας στη Συγγρού να δώσει ο Πρόεδρος μια συνέντευξη στο antinews ή ο Λαζαρίδης να γίνει ντόρος....να είναι οι πρώτοι που θα δώσουν συνέντευξη σε bloggers δεν ξέρω αν έχει δώσει κάποιος άλλος πολιτικός πρώτης γραμμής, εγώ δε θυμάμαι.....

 4. mhtsos karditsa avatar
  mhtsos karditsa 23/08/2011 11:35:02

  σωστος.θα το αναπαραγαγουν ομως τα τηλεοπτικα μεσα? χλωμο το βλεπω.

  • φωνη avatar
   φωνη @ mhtsos karditsa 23/08/2011 11:39:09

   Πώς δε θα τ αναπαράγουν χαμός θα γίνει...όπως και με το άρθρο του Φαήλου περί ντιντήδων...αλλά να είναι συνέντευξη αυτή τη φορά...να αναγκαστεί το MEGA και οι λοιποί να του κάνουν και διαφήμιση του antinews θα μπει και περισσότερος κόσμος, θα δώσει και ο Πρόεδρος τη "νομιμοποίηση" ας πούμε της δημοσιογραφίας των Blogs....

   • man8os avatar
    man8os @ φωνη 23/08/2011 19:23:07

    ++++

 5. James avatar
  James 23/08/2011 11:42:11

  @ φωνή:
  Μα τι λέμε τώρα το παπαντρεου είχε δώσει συνέντευξη στο tvxs (kuloglü) λίγο πριν τις εκλογές του 09• πολύ μπροστά αυτό το καραφλο παιδι με το ποδήλατο...

 6. νικος avatar
  νικος 23/08/2011 12:35:38

  ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ
  ΜΕGA-παSSok

 7. Dee Jay Stelios avatar
  Dee Jay Stelios 23/08/2011 13:17:55

  Φίλε Κώστα όπως πάντα έκανες μια πολύ καλή ανάλυση,με επιχειρήματα σωστά.Προσωπικά εδώ και αρκετό καιρό έχω πάψει να παρακολουθώ το συγκεκριμένο δελτίο γιατί βαρέθηκα και τη θεματολογία του και το στησιμό του και τις βαρύγδουπες αναλύσεις του Πρετεντεράκου,της θείας Ολγας και από το υπόλοιπο κακό συναπάντημα.Να περιμένεις δηλαδή ενημέρωση από τον ζαβό τον Καψή?Θα τρελαθούμε τελείως?Πρώτα μπαίνω στα διάφορα site για ενημέρωση και μετά αν δεν βαριέμαι θα δω και λίγο από alter ή alpha για να δω και λίγη εικόνα και μετά κλειστή η τιβι.Προτιμώ να διαβάσω ένα βιβλίο ή μια εφημερίδα.Και φυσικά σχεδόν καθημερινά antinews και ας διαφώνω με αρκετούς εδώ μέσα και αυτοί ενδεχομένως με τη δικιά μου άποψη,όμως μέσα από το διάλογο πάντα κάτι βγαίνει.Μαθαίνουμε και πράγματα που ενδεχομένως δεν τα ξέρουμε.Τώρα αν φαλιρίσουνε οι μέτοχοι ποσώς με ενδιαφέρει,έτσι κι αλλιώς όταν παίζεις με τη φωτιά πάντα καίγεσαι.Τόσο καιρό μας είχαν βομβαρδίσει τον εγκέφαλο με την τρομοκρατία τους,γιατί να τους λυπηθώ.Αυτό που με προβληματίζει είναι το μέλλον των απλών εργαζομένων που δουλεύουν εκεί,των απλών και όχι των αναλυτών που έχουν βολευτεί για δέκα ζωές.....

  • ΧΑΛΙΚΙ avatar
   ΧΑΛΙΚΙ @ Dee Jay Stelios 23/08/2011 13:33:20

   Συμφωνώ σε όλα, Dee Jay Stelios.

   • Dee Jay Stelios avatar
    Dee Jay Stelios @ ΧΑΛΙΚΙ 23/08/2011 16:45:57

    Χαλίκι να 'σαι καλά

 8. ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 23/08/2011 13:35:25

  Ηγγικεν η ώρα αγαπητέ "Κ.Ρ." να μάθει ο κόσμος και για τις "πηγές".Ητοι, για τους "δημοσιογράφους" ή "δημοσιογραφίζοντες" που ήσαν και είναι στις καταστάσεις μισθοδοσίας του ΥΠ.ΕΞ. ή της Ε.Υ.Π. και ελάμβαναν ή λαμβάνουν ακόμη (;) μισθάρες για-τι άλλο- προπαγάνδα.Γνωρίζεις πολύ καλά σε ποιούς αναφέρομαι.Σε αυτούς που σήμερα το "παίζουν" κήνσορες της ηθικής και της δεοντολογίας, σε αυτούς που δεν αφήνουν το λιβανιστήρι του "Μνημονίου", σε αυτούς που μοναδικό σκοπό έχουν την παντί τω τρόπω απαξίωση των θέσεων του Α.Σ. Βγάλτε λοιπόν τα ονόματα στη φόρα να τελειώνουμε μια κι έξω με τα ψευτοκάναλα. Να πάει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Διαφορετικά η τύχη που περιμένει τον Α.Σ. θα είναι σκληρότερη από αυτήν που ντύθηκε ο Κ.Κ.

  • irida avatar
   irida @ ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 23/08/2011 18:18:21

   Αυτούς όμως τους δημοσιογράφους μην τους περιορίσουμε μόνο στο ΜΕΓΚΑ αλλά και στα λοιπά κανάλια. Μην τους περιορίσουμε μόνο στις εποχές του ΠΑΣΟΚ..Αφορούν όλα τα κόμματα, όλα τα κανάλια, όλα τα ραδιόφωνα. Δυστυχώς. Κι όταν λέω όλα, εννοώ όλα. Η στρατευμένη (προς την οικονομική ευμάρεια εκάστου ασφαλώς) είναι μια μεγάλη παθογένεια του συστήματος. Και κάποιοι δεν έχουν ούτε τη στοιχειώση τσίπα ούτε τη στοιχειώδη νοημοσύνη να σκεφτούν πως δεν είναι όλοι κώτσοι σε αυτή τη χώρα!!

   • irida avatar
    irida @ irida 23/08/2011 18:20:02

    στρατευμένη δημοσιογραφία (ήθελα να γράψω)..

 9. Dimitris avatar
  Dimitris 23/08/2011 14:05:11

  Πώς λένε στ' αγγλικά "megάλο φεγγάρι";
  Ε... καλά σε κάνουν...

  • juliet avatar
   juliet @ Dimitris 23/08/2011 14:43:28

   Ανανεωμένος κ.Ροδινέ!
   Πάντα μπροστά και με φρέσκιες ιδεές που ελπίζουμε ν΄ακουστούν .
   Καλά κάνεις και θυμίζεις και κάποιες παλιές αμαρτίες ,προχωράμε μπροστά αλλά δεν ξεχνάμε ,το απόστημα που λέγεται διαπλοκή μας έφερε εδώ .Σαν μικρό παιδάκι την κανακέψανε και τη κάνανε κλέφτρα της τσέπης μας και των συνείδησεών μας.

 10. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 23/08/2011 15:39:53

  Χαμένη; γιατί χαμένη; ( Με τη λέξη αξιοπιστία δεν αναμειγνύομε καθώς στο ΜΕΓ ΚΑΛΟ κανάλι θα έπρεπε να προστρέξουν στον Μπαμπινιώτη για να κατανοήσουν)
  Δεν μπαίνει πχ κανείς στο Twitter να δει τα ωσαννά και το λιβάνισμα του Αντιπροέδρου Β από τον κύριο Παναγιωτόπουλο;
  Τι χρυσή εφεδρεία τι ελπίδα για το έθνος τι όλοι οι άλλοι φταίνε πλην Ευάγγελου....ακόμα και για την αύξηση των δαπανών η ύφεση φταίει...κύριε Παναγιωτόπουλε έχω και εγώ να προσφέρω πχ για τη Φινλανδία φταίει ...ο Στάλιν

  Μερικοί δεν διδάσκονται ούτε από τον φραπέ.

 11. armagedon avatar
  armagedon 23/08/2011 18:45:48

  ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟΝ ΓΑΠ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ...ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΝΤΕΡΜΠΕΝΤΕΡΗΔΕΣ,ΧΑΤΖΗΝΤΟΡΟΥΛΗΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΙΧΝΟΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ.ΚΑΝΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ

 12. Κώστας avatar
  Κώστας 23/08/2011 22:47:28

  Δεν είναι μόνο απλά θέμα ακροαματικότητας, στην οποία κατρακυλά το τάχα μου Μεγάλο Κανάλι. Είναι και η διάθεση με την οποία το παρακολουθούν οι όποιοι τηλεθεατές του. Το βλέπουν μέσα από το πρίσμα του σοβαροφανούς κυβερνητικού παραμάγαζου, στρατευμένο στην ωραιοποίηση, στην δια της τεθλασμένης υποστήριξης της κυβερνητικής προπαγάνδας( Μνημόνιο, συμφωνία 21/7 με εγγυήσεις και συμμετοχή ιδιωτών), δυσφήμιση όλων συλλήβδην των απεργούντων κλάδων χωρίς διακρίσεις κοκ.
  Και από κοντά και τα ύπουλα "παιγνίδια" . Από που και ως που μεταδίδονται κάθε μέρα οι επί παντός επιστητού ανακοινώσεις των "κομμάτων" Δημοκρατική Αριστερά και Δημοκρατική Συμμαχία; Είναι κόμματα χωρίς κοινοβουλευτική παρουσία, απλά βουλευτές που αποχώρησαν/ διαγράφησαν από τα κόμματα τους ανεξαρτητοποιήθηκαν ανούμενοι να παραδώσουν τις έδρες τους. Πότε δεν έχει ξαναγίνει αυτό! Ούτε με τον Καρατζαφέρη, που ως ανεξάρτητος με κόμμα το 2001-2007 ουδέποτε γνώρισε τέτοιου τηλεοπτικού κανακέματος από το "Μεγάλο Κανάλι". Και μια που αναφερθήκαμε στον τηλεπρόεδρο να θυμηθούμε το ραντεβού που έχει τακτικότατα στο ΜEGA: κάθε δεύτερη εβδομάδα στο Δελτίο, κάθε τρίτη στον Πρετεντέρη. Φαιδρό σμπρώξιμο των "έγκυρων" στον βαστάζο του ΓΑΠ.

  Η αξιοπιστία τους και κυρίως η δυνατότητα παρέμβασης τους ως διαμορφωτών γνώμης χάθηκε οριστικά και αμετάκλητα. Κατάντησαν μια οπισθοφυλακή της κυβέρνησης, με πινελιές αντικυβερνητικής κριτικής για ξεκάρφωμα.
  Στους Αμπελοκήπους, σε κάθετο της Λ. Κηφησίας είναι γραμμένο: "ΜEGA Ψεύτες" . Και δεν ξεγράφει.

 13. ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΣΑΓΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 24/08/2011 00:23:43

  Ορθόν

 14. Δεξιός avatar
  Δεξιός 24/08/2011 11:29:29

  Βαρύς δημοσιοκάφρος της κρατικής ΝΕΤ, διδάσκων σε Πανεπιστήμιο (έκτακτος) και άρτι διορισθείς σε Διοικούσα Επιτροπή ΤΕΙ προς κλείσιμο, δήλωσε προχθές σε εκδήλωση του ως άνω ΤΕΙ την οποία συντόνιζε: "περισσότερο επικίνδυνο για τους πολίτες (Πολίτης γαρ και ο ίδιος) από τα ΜΜΕ είναι το Internet και οι κουκουλοφόροι των blogs" και μετά έκλεισε τη συζήτηση προφανώς φοβούμενος την απάντηση. Ας αναλογιστούμε ποιός ασκεί τρομοκρατία.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.