#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/07/2008 17:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η υπόθεση Ζήμενς απαιτεί δυο (κόμματα)

Θα σας κουράσω, αλλά πρέπει να τα γράψω για να ξέρετε τι παίζει στο παρασκήνιο. Όπως εξηγούμε στο προηγούμενο post,  τα ανοίγματα του Γιώργου Παπανδρέου προς τον Κώστα Καραμανλή κάνουν πλέον «νιάου νιάου στα κεραμίδια». «Να ανατρέψουμε μαζί πρακτικές και λειτουργίες…» του διαμήνυσε χθες. «Ή θα παλέψουμε μαζί, ή θα φύγουμε μαζί» του είπε με την επιστολή που του έστειλε τις προάλλες (βλέπε εδώ). Υπάρχουν όμως περιθώρια συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και ποια; Πόσο στέκουν τα σενάρια της κυβέρνησης «Μεγάλου Συνασπισμού» που προωθούν εδώ και καιρό συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα στην Ελλάδα, που τοποθετούνται ιστορικά στην αντίπαλη πλευρά του συστήματος Ζήμενς – Ιντρακόμ (από το οποίο διαχωρίστηκε αιφνιδίως η δεύτερη);

Οι πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου εκδηλώνονται μέσα σε κλίμα βαθιά πολιτικής σήψης, με τις ευρωεκλογές να προκαλούν στα δύο μεγαλύτερα κόμματα εφιάλτες «στραπάτσου», με τάσεις μεγάλης αποσυσπείρωσης της κομματικής πελατείας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κινδυνεύουν για πρώτη φορά να μην ξεπεράσουν και τα δύο μαζί το 50%-55% του συνόλου του εκλογικού σώματος. Από την άλλη πλευρά, όπως γράφει το ΒΗΜΑ, ο βασικός φόβος που έχει η κυβέρνηση είναι η εμφάνιση κάποιου νέου κόμματος που θα στοχεύει (και) τις ψήφους της Κεντροδεξιάς, αφού κάτι τέτοιο ευνοείται τόσο από την πολιτική συγκυρία όσο και από τη φύση των ευρωεκλογών, όπου ένα νέο κόμμα χρειάζεται απλώς 25 ονόματα και μια ρεαλιστική πολιτική διακήρυξη για να διεκδικήσει με αξιώσεις το 3% πανελλαδικά που ανοίγει τις πόρτες της Ευρωβουλής και της κρατικής χρηματοδότησης.

Με άλλα λόγια ο Κώστας και ο Γιώργος πρέπει να προλάβουν τις εξελίξεις. Δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι τις ευρωεκλογές, να φθείρονται συνεχώς, αφήνοντας παράλληλα ελεύθερο το έδαφος για τη δημιουργία νέου κόμματος (ήδη ο Μάνος έγινε τακτικός …συντάκτης της Καθημερινής και κάτι ανάλογο συμβαίνει με τον κ. Τατούλη και τον ΕΤ). Από την άλλη πλευρά το τεράστιο θέμα της Ζήμενς (με το οποίο είναι φανερό πλέον ότι επιχειρείται η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού) δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο από το ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα. Χρειάζονται και τα δυο.

Πως μπορεί να γίνει αυτό στην πράξη; Ιδού ακόμα ένα σενάριο: Μέσω μιας μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας, που θα έχει την υποστήριξη και των δυο μεγάλων κομμάτων. Πως θα μας προκύψει αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας; Με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, από τις οποίες δεν θα υπάρξει, μετά βεβαιότητος αυτοδυναμία. Ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός; Τι λέτε για τον Σουφλιά; Υπάρχει βεβαίως και η περίπτωση της «ψήφου ανοχής» του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση με Καραμανλή επικεφαλής και κύριο αντικείμενο την «καταπολέμηση της διαφθοράς». Να κτυπηθούν δηλαδή αλύπητα τα αντίπαλα στρατόπεδα. Βοηθούμενοι εξάλλου από τη λίστα (με την οποία θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές) οι δύο αρχηγοί ελπίζουν ότι θα κυριαρχήσουν στο μεταβατικό πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται και θα ελέγξουν τους 180 βουλευτές που θα βγάζουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2010, τότε δηλαδή που θα παιχθεί το μεγάλο παιχνίδι.Σας φαίνονται πολύ απίθανα όλα αυτά; Δεν είναι. Πολύ, τουλάχιστον. Είναι προφανές ότι ο Γιώργος και ο Κώστας «παίζουν» πλέον μαζί εναντίον της οικογένειας Μητσοτάκη, των «εκσυγχρονιστών» του ΠΑΣΟΚ και των άλλων πολιτικών και επιχειρηματικών υπερασπιστών της διαπλοκής που κυριαρχεί εδώ και μια δεκαπενταετία. Έχουν επίσης αποκαταστήσει διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τους εδώ και καιρό. Το ντηλ, δεν έκλεισε όμως ακόμα και το εμποδίζουν κυρίως τα εκατέρωθεν ιερατεία και ομάδες συμφερόντων που διεκδικούν ρόλο και για τον εαυτό τους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. διπλωμάτης avatar
  διπλωμάτης 13/07/2008 17:29:04

  γιατί δεν σχολιάζετε τη τεράστια μίζα ΓΕΡΜΑΝΟΣ που
  μοιράστηκε σε ΝΔ και ΚΚΕ από τον Αλογοσκούφη με αντάλλαγμα το ΚΚΕ να έχει κάνει αντιπολιτευτική λοβοτομή τα τελευταία χρόνια...

 2. tsik 2 tsik avatar
  tsik 2 tsik 13/07/2008 17:54:56

  Τα σκέφτηκε όλα αυτά ο ΓΑΠ;

  ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ
  ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ

  Νομίζω πως το παιδί αυτό (55-56 χρονών -ήλικας) ποτέ δε μπόρεσε να σκεφτεί πέρα από τη 2η κίνηση σο σκάκι.

  έτοιμη σκέψη, στο μπλέντερ πρέπει να του έδιναν!

 3. Factorx avatar
  Factorx 13/07/2008 17:55:35

  περίμενε κ. διπλωμάτη. Και διάβασε και κανένα προηγούμενο post, please

 4. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 13/07/2008 18:18:34

  Αυτό το σενάριο προυποθέτει ότι οι δύο αρχηγοί ως προσωπικότητες διαθέτουν εξαιρετικά αποθέματα πολιτικής δύναμης, μεγάλο και αξιόλογο επιτελείο και κυρίως την δυνατότητα να περάσουν αυτή την δύσκολη απόφαση στους παρακάτω των κομμάτων.
  Θυμίζω ότι στην Οικουμενική του 89 ο ασθενής και υπόδικος Ανδρέας μπήκε στην κυβέρνηση χωρίς να ανοίξει μύτη στο ΠΑΣΟΚ, ενέργεια που ουσιατικά έδωσε την απαραίτητη ανάσα στην Ν.Δ. να βγάλει τους 150 Βουλευτές (με 47%) και με τον Κατσίκη να κάνει κυβέρνηση. Βλέπετε ακόμη και τότε λειτουργούσε η πολιτική.
  Πιστεύει κανένας σήμερα στα σοβαρά ότι οι δύο αρχηγοί έχουν κάποια ανάλογη δυναμική; Αμφιβάλλω ζωηρά.
  Οι παλιοί έμποροι λέγανε "από την ζημία κέρδος δεν βγαίνει", και στην συγκεκριμένη περίπτωση είμαστε στο κόκκινο εδώ και πολύ καιρό. Απλώς μας ανακοίνωσαν το υπόλοιπο του λογαριασμού σε Μάρκα.

 5. nas avatar
  nas 13/07/2008 22:00:07

  Καλή η προσπάθεια ταύτισης για μία ακόμη φορά του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο παρά τη φθορά του το ψηφίζουν εκατομμύρια δημοκρατικοί πολίτες με τη Ν.Δ. και τον Κ. Καραμανλή που επίσης ψηφίζεται απο εκατομμύρια συντηρητικούς πολίτες... πλήν όμως τι μπορεί να προσφέρει αυτή η προσέγγιση σε όσους απεργάζονται -ή επιθυμούν- τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ; Ποιοί επιθυμούν την δια μέσου της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ επικράτηση αυτής της δεξιάς, που όλο και περισότερο θυμίζει δεξιά του '50 και του '60;
  Βέβαια παρακολουθώντας τα σχόλια δεν είδα καμιά βαρυσήμαντη προσέγγιση, εξ αριστερών φαντάζομαι, για το τεράστιο σκάνδαλο ΟΤΕ-Γερμανού. Αλήθεια, τόσο πολύ συνηθίσατε(με)απο χοντρές μίζες και σκάνδαλα, που αυτό το ζήτημα το οποίο ακουμπά ΑΛΛΑ κόμματα πλήν ΠΑΣΟΚ, ξεπερνιέται έτσι ακροθιγώς; και για να μην καταχρώμαι του χώρου σας, θα υποστηρίζατε στ' αλήθεια, όποιο κόμμα έκανε κάθαρση; ακόμα και αυτό του Καρατζαφέρη, ή όποιου άλλου σαν τον Καρατζαφέρη; Ο οποίος στην εκπομπή που έχει στο κανάλι του την Παρασκευή το μεσημέρι έλεγε ανοιχτά πώς όλα τα γνωστά ονόματα της Ελλάδας είναι ναρκωμανείς, πως όσοι πάνε στη Μύκονο κάνουν χρήση κόκας, μοντέλα, δημοσιογράφοι, πλούσιοι επιχειρηματίες και λοιποί παράγοντες της χώρας μέχρι και πολιτικοί(!)... εάν έτσι έχουν τα πράγματα μήπως είμαστε υπό πλήρη διάλυση και κανένας απο τους γνωστούς μπορεί να μας σώσει; εφ' όσον κανείς απ' τους γνωστούς τότε... ποιός;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.