#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/12/2011 14:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η υπόθεση Εφραίμ αναζωπυρώνει την διένεξη των ΕκκλησιώνΕκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της προφυλάκισης του Εφραίμ η οποία ασχέτως αν είναι δίκαιη ή άδικη, προκαλεί πολιτικές και διπλωματικές αναταράξεις ενώ ανοίγει νέο κύκλο συγκρούσεων μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Συνεχίζοντας σήμερα τις παρεμβάσεις της Ρωσίας, ο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, δηλώνει ότι «διατελεί εν απορία» για την προφυλάκιση του ηγούμενου και ζητεί από τον .... Πρόεδρο της Ελληνικής  Δημοκρατίας την απελευθέρωσή του.

Σε μήνυμά του, που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ρωσικής Εκκλησίας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες, οι λαοί των οποίων ποιμαίνονται πνευματικά από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, εκατομμύρια πιστών αισθάνονται αγωνία για τα αστυνομικά μέτρα, τα οποία ελήφθησαν ως προς έναν γνωστό σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο ηγούμενο μιας δοξασμένης αγιορείτικης μονής εκείνες τις ίδιες ημέρες, κατά τις οποίες η ορθόδοξη Ελλάδα εορτάζει τα Χριστούγεννα...Θεωρώ καθήκον μου να διαβιβάσω αυτόν τον κοινό μας πόνο στον αρχηγό του ελληνικού κράτους και να ζητήσω να απελευθερώσετε από τα δεσμά του τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ, καθηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου».

Το Antinews εγκαίρως, από την αρχή της ...αναζωογόνησης της υπόθεσης Βατοπεδίου, επεσήμανε όλες τις πλευρές της υπόθεσης, αλλά και τον κίνδυνο να ταυτισθεί η επιβαλλόμενη στις σημερινές περιστάσεις υπεράσπιση της Ορθοδοξίας με την υπεράσπιση πρακτικών και σκοπιμοτήτων που δεν έχουν καμία σχέση με αυτή που πρέπει να είναι η αποστολή του κλήρου.

Κάποιοι, ωστόσο, οι ίδιοι εκείνοι που υπονόμευσαν συστηματικά την κυβέρνηση Καραμανλή με αφορμή την "υπόθεση Βατοπεδίου" (όπως πχ ο κ. Μητσοτάκης) επιχειρούν με τη βοήθεια «πρόθυμων» μέσων ενημέρωσης, όπως το συγκρότημα Αλαφούζου, να κάνουν ήρωα τον ηγούμενο Εφραίμ. Παραγνωρίζουν ωστόσο ότι όταν ανάβει μια φωτιά κινδυνεύουν να καούν μαζί με τα ξερά και τα χλωρά.

Και σ' αυτή την υπόθεση διακυβεύονται πολλά, δεν είναι απλά ότι ένας Αγιορείτης πήγε φυλακή. Κι άλλοι ιερωμένοι έχουν μπει πίσω από τα κάγκελα αλλά κανείς δεν έκανε έτσι.

Η νέα παρέμβαση του ρωσικού παράγοντα, και συγκεκριμένα της ρωσικής εκκλησίας, δείχνει ότι το πράγμα χοντραίνει πάρα πολύ.

Ο μοναχός Εφραίμ πριν από  μερικές εβδομάδες έπαιξε τα δικά του χαρτιά θέλοντας να ενισχύσει τη θέση του στη Ρωσία και να κεφαλαιοποιήσει αργότερα το δεσμό του με τον πρόεδρο των σιδηροδρόμων ο οποίος είναι προσωπικός φίλος του Πούτιν.

Η μεταφορά της Αγίας Ζώνης στη Ρωσία και το προσκύνημα από χιλιάδες ορθοδόξους είχε δύο σκοπούς και δεν ήταν μια αθώα περιοδεία ενίσχυσης του θρησκευτικού συναισθήματος.

Πρώτα – πρώτα έγινε κατά την προεκλογική περίοδο προκειμένου ο Β. Πούτιν να επωφεληθεί από την αγιότητα της Ζώνης και τη βαθιά πίστη των Ρώσων.

Και δεύτερον οι Αγιορείτες της μονής Βατοπεδίου προφανώς γνώριζαν τη δικαστική λαίλαπα που ερχόταν και πέτυχαν να αποκτήσουν ένα γερό στήριγμα στη Ρωσία. Ξέχασαν όμως (ίσως και εσκεμμένα) κάτι πολύ σημαντικό που μπορεί να βάλει σε περιπέτειες ολόκληρη την Ορθοδοξία. Ότι το Αγιο Όρος βρίσκεται υπό την πνευματική καθοδήγηση του Φαναρίου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Η Ρωσική Εκκλησία εδώ και δεκαετίες, υπό την ηγεσία του μακαριστού πατριάρχη Αλεξίου, αμφισβήτησε την πρωτοκαθεδρία του Πατριαρχείου στο Φανάρι και πολλές φορές η ρήξη μεταξύ των δύο Εκκλησιών είχε φτάσει στα όρια του σχίσματος. Προς το τέλος της ζωής του Αλέξιου υπήρχε μια προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος και οι σχέσεις είχαν εξομαλυνθεί.

Τώρα όμως, φαίνεται ότι ο νέος πατριάρχης Κύριλλος χρησιμοποιεί το Βατοπέδι ως πολιορκητικό κριό για να επαναφέρει το θέμα της πρωτοκαθεδρίας. Τόσο η ρωσική εκκλησία όσο και ο ίδιος ο Β. Πούτιν θέλουν να βάλουν πόδι στο Αγιο Όρος και τώρα βρίσκουν μια χρυσή ευκαιρία.

Διότι δεν είναι δυνατό, είναι ανεπίτρεπτο να επεμβαίνουν στα εσωτερικά μιας χώρας με τόσο απροκάλυπτο τρόπο και να ζητούν την αποφυλάκιση ενός πολίτη ίσους με όλους τους άλλους ο οποίος βαρύνεται με τρία κακουργήματα.

Στην Ελλάδα ξεχνάμε εύκολα. Αλλά εμείς δεν γίναμε ακόμα ... λωτοφάγοι. Παρατηρούμε λοιπόν ότι με αφορμή την υπόθεση Εφραίμ επιχειρείται να στηθεί παρόμοιο σκηνικό με εκείνο που είχαν στήσει επί κυβέρνησης Καραμανλή με τα παραεκκλησιαστικά κυκλώματα, τους Βαβύληδες και τα πατριαρχεία. Μέχρι η υπόθεση του πατριαρχείου Ιεροσολύμων αναζωπυρώνεται. Όπως διαβάζουμε στον διεθνή Τύπο το Βατικανό αναπτύσσει θεαματική δραστηριότητα και ξοδεύει πακτωλό χρημάτων στις περιοχές όπου ζουν Άραφες χριστιανοί. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επανέρχεται δυναμικά στους Αγίους Tόπους. Μερίδα Αράβων χριστιανών επιδιώκει την ισχυροποίηση των θέσεών της στο Πατριαρχείο, ενώ κάποιοι ζητούν ακόμη και την αραβοποίησή του και την εκλογή Άραβα Πατριάρχη, κατά το πρότυπο των Καθολικών ή άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών. «Στήνουν» επεισόδια στο Ναό της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ, με τους Αρμενίους να διεκδικούν περαιτέρω δικαιώματα ταράσσοντας το status quo που ισχύει στους Αγίους Τόπους.

Δυστυχώς, εδώ στην Ελλάδα όλος αυτός ο μιντιακός και πολιτικός συρφετός αποτελούμενος από τους... νεορθόδοξους τύπου Αλαφούζου, Μητσοτάκη και ΛΑΟΣ στήνουν πολύ επικίνδυνο παιχνίδι, βασιζόμενοι στην άγνοια του λαού για όσα συμβαίνουν διεθνώς. Κι όταν εμείς γράφαμε ότι πολύ ασχοληθήκαμε χρονιάρες μέρες με τον Εφραίμ εννοούσαμε ακριβώς ότι δε μπορεί να παίζουμε τα παιχνιδάκια κάποιων που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την πίστη του κάθε Έλληνα, του κάθε ορθόδοξου.

Αριστερός Ψάλτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Mak avatar
  Mak 29/12/2011 15:10:43

  Από την προφυλάκιση του Εφραίμ μπορεί να βγει κάτι καλό...

  Να ασχοληθεί η FSB με μερικούς εντολοδόχους των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

  Αν αρχίσουν οι Ρώσοι να ψάχνουν κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους...

  Μπορεί να μην έχουν τις "υποδομές" των ΗΠΑ στην Ελλάδα, αλλά κάτι μπορούν να κάνουν...

  Σε συνδυασμό με τα όσα γίνονται στη Συρία και με την αντιπολίτευση στη Ρωσία, νομίζω θα υπάρξει δυναμική αντίδραση σε όλα τα επίπεδα...

  • stanley@gr avatar
   stanley@gr @ Mak 29/12/2011 18:14:10

   πλακα εχουμε ολοι μας!!
   Βρισκεται ο Τσοχατζοπουλος εκτος φυλακων, ο Μαντελης, ο Τσουκατος και βαλαν φυλακη τον Εφραιμ...

   • ΕΥΑ avatar
    ΕΥΑ @ stanley@gr 29/12/2011 20:03:46

    Ο Εφραίμ; δεξί χέρι του Μπιν Λάντεν...

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ Mak 29/12/2011 20:24:25

   Η FSB να μας σώσει ε; Να δείξουμε την ίδια εμπιστοσύνη και στη CIA, την MI5 και τη MIT; Η μόνο στους Ρώσους καγκεμπίτες;

 2. Θύμιος avatar
  Θύμιος 29/12/2011 15:11:04

  Το καλύτερο, για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, θα ’ταν να ενωθεί η Ρωσία με την Αμερική, μ’ έδρα την Κωνσταντινούπολη & ενδιάμεσο την “B.P.”*
  Όλα τα ενδιάμεσα ας γίνουν “σάντουιτς”.
  Τι χρειάζεται ή ανεξαρτησία της Γαλλίας ή της Γερμανίας σήμερα;
  Ότι κι η Αθηναϊκή ανεξαρτησία, τότε που ο Άτταλος Γ΄ χάριζε το κράτος του στους Ρωμαίους, ή η Κλεοπάτρα γίνονταν ερωμένη (& λομπύστρια) Ρωμαίων στρατηγών και πολιτικών.
  Αν δεν δέχεται η Γερμανία να χάσει την ανεξαρτησία της, με ποίο τρόπο θα δεχθεί η Αμερική;*
  Σ’ αυτό το πλαίσιο ας επανέλθουν, αλλά μ’ άλλον τρόπο, τα του σχεδίου Αvνάν,
  -ενιαία δικοινοτική δημοκρατία, μ’ άλλη αυτόνομη δικοινοτική δημοκρατία, στο εσωτερικό της, και μ’ αντίθετη πόλωση-. Με συνομοσπονδιακούς θεσμούς -αλλά όχι συνομοσπονδία- υπό την αιγίδα: Ο.Α.Σ.Ε./Δ.Α.Σ.Ε., Βρετανικής Κοινοπολιτείας, Ε. Ε. & Ο.Η. Ε.
  * στην πορεία της προς τον Καύκασο, η “B.P.”, μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο, σαν της Αργοναυτικής εκστρατείας, ή του αγώνα του Ιουστινιανού για την Λαζική. Η Δημοκρατία της Γεωργίας μην μείνει μόνη.
  * σε ρόλο Αννίβα, Αντιόχου Γ΄ και Μιθριδάτη ςτ΄, η Μέρκελ με τον Πούτιν ή τον Σαρκοζί, θα πρέπει μάλλον να προκαλέσουν την Αμερική να αναλάβει αυτόν τον ρόλο, τον ενοποιητικό, για να μην χάσει την ηγεμονία της.

  • m.s avatar
   m.s @ Θύμιος 29/12/2011 15:24:12

   Τι είχαν μέσα τα μελομακάρονα;
   με τι πασπάλισες τους κουραμπιέδες;

   • juliet avatar
    juliet @ m.s 29/12/2011 15:56:08

    Κερασμένα θα ήτανε !ή τον χρησιμοποίησαν για πείραμα ευρύτητας του πνεύματος .

    • Τιγράνης avatar
     Τιγράνης @ juliet 29/12/2011 17:29:37

     Μόνο που το πείραμα juliet ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Το πνεύμα διεστάλη τόσο πολύ που πλέον απειλούμαστε με συμπαντικό big bang! Τώρα καταλαβαίνω το κρυφό νόημα του Lars von Trier στο Melancholia…

 3. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 29/12/2011 15:34:39

  Μάλλον θα αρχίσουν να δημοσιεύονται σε ΜΜΕ της αλλοδαπής διάφορα για το συρφετό που εξυπηρετείται από τον τρόπο που δημιουργείται αυτός ο θόρυβος...
  Δηλ... έστω και σαν πρόφαση το Βατοπαίδι θα δούμε σε καμμιά ρωσική εφημερίδα αποκαλύψεις για τον Παπακωνσταντίνου, τον Βενιζέλο κ.α..
  Να δούμε αν το φτύσιμο του ΠΑΣΟΚ στη Ρωσία τα τελευταία 2 χρόνια (ενεργειακά, δάνεια, ΑΟΖ, έρευνες, ναύσταθμοι κ.α.) προξενήσει ακόμη μεγαλύτερο από πλευράς Μόσχας... Βενιζέλο, θα βρέξει...

  • anonymous avatar
   anonymous @ ΝΙΚΟΛΑΣ 29/12/2011 16:28:40

   Μα ήδη τα ΜΜΕ της Ρωσίας στάζουν δηλητήριο. Τα παρακάτω προέρχονται από την ηλεκτρονική σελίδα του Ελεύθερου τύπου.

   Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει η κάλυψη από τα ρωσικά ΜΜΕ της υπόθεσης της προφυλάκισης του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, ιδιαίτερα μετά τις χθεσινές επίσημες καταδικαστικές δηλώσεις επίσημων εκπροσώπων ή επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, του Πατριαρχείου Μόσχας και του Ιδρύματος Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου.

   Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι πρόκειται ουσιαστικά για τη μεγαλύτερη προβολή, που έτυχε ποτέ οποιοδήποτε ελληνικού ενδιαφέροντος θέμα, με εξαίρεση την πρόσφατη οικονομική κρίση και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, και οπωσδήποτε η μεγαλύτερη κάλυψη που έχει ποτέ γίνει για κάποιον μεμονωμένο Έλληνα, όλα τα τελευταία μετασοβιετικά χρόνια.

   Όπως αναφέρει στο ημερήσιο δελτίο του, το Γραφείο Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανρωσικής εμβέλειας, τα τρία πρακτορεία ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ΡΙΑ Νόβοστι και Ιντερφάξ, καθώς και χιλιάδες ιστοσελίδες ανά τη Ρωσία, αναφέρονται και σχολιάζουν την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στις αντιδράσεις πολιτικών, θρησκευτικών και κοινωνικών παραγόντων στη Ρωσία, καθώς και στις σχετικές διαδηλώσεις στη Μόσχα, την Αθήνα και τη Λευκωσία. Πολλά ρωσικά ΜΜΕ έχουν ήδη στείλει ανταποκριτές στην Ελλάδα, προκειμένου να καλύψουν την υπόθεση και τα ρεπορτάζ τους αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες ημέρες.

   Ο πανρωσικής εμβέλειας τηλεοπτικός σταθμός NTV, μετέδωσε χθες το βράδυ, αναλυτικό ρεπορτάζ με τίτλο "Η Ελλάδα αποκτά ισχυρότατο εχθρό", στο οποίο συνέδεσε την προφυλάκιση του Εφραίμ με την άρνηση της Εκκλησίας και της Μονής Βατοπεδίου ειδικότερα, να μοιραστεί τον πλούτο της με το ελληνικό δημόσιο. Χαρακτήρισε δε τη στάση της ελληνικής δικαιοσύνης ως μήνυμα, ούτως ώστε να αναγκαστούν άλλοι κληρικοί να υποχωρήσουν.

   «Η σύλληψη ιερωμένου συνιστά εξαιρετικό γεγονός, με μεγάλη απήχηση στους Ρώσους πιστούς, οι οποίοι εκτίμησαν το γεγονός ότι ο ηγούμενος Εφραίμ επέλεξε να φέρει την Τίμια Ζώνη στη Ρωσία, παρότι είχε πολλές προσκλήσεις από χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ», ανέφερε το ρεπορτάζ του σταθμού, προβάλλοντας σκηνές από τη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ελληνική πρεσβεία.

   Ο ειδικός απεσταλμένος του καναλιού στην Ελλάδα, Αϊράν Σαβαλίεφ, στο ρεπορτάζ του, μίλησε για «παραβίαση του Αγίου Όρους από τους αστυνομικούς», που προσήγαγαν τον γέροντα, κάνοντας λόγο, για «μεσαιωνικό ξεκαθάρισμα», ενώ αναφέρθηκε και σε διάφορες εκδοχές, όπως συνωμοσία της ΕΕ και οικονομικός εκβιασμός.

   Ο πρόεδρος του φιλανθρωπικού ιδρύματος "Εταιρεία Φίλων της Μονής Βατοπεδίου Μάξιμος ο Γραικός", Σεργκέι Ρούντεφ, συνέδεσε τις πιέσεις προς τον ηγούμενο Εφραίμ με «παλαιά γραμμή της ΕΕ, να ξεκαθαρίσει η Ελλάδα την κατάσταση στο Άγιον Ορος, να καταργήσει τα σύνορά του και τη διακυβέρνηση της Ιεράς Κοινότητας», αλλά και με την ενίσχυση της ρωσικής επιρροής στο Άγιο Όρος.

   Προβλήθηκαν, επίσης, δηλώσεις του επικεφαλής του Γραφείου Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του ρωσικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υποστήριξε, ότι η υπόθεση αυτή «προκαλεί πάρα πολλές ερωτήσεις και μας κάνει να πιστεύουμε, ότι πίσω απ' αυτήν την απόφαση κρύβεται κάποιο πολιτικό παιχνίδι, που δε φαίνεται πολύ καθαρά».

   Στο χθεσινοβραδινό ρεπορτάζ, προβλήθηκε και η άποψη του Ίγκορ Γκάσλοφ, διευθυντή της ιστοσελίδας "Ορθοδοξία και Κόσμος", ο οποίος συνέδεσε την πίεση προς τον ηγούμενο Εφραίμ με τη μεταβίβαση κονδυλίων της Μονής σε υπεράκτιες εταιρείες της Κύπρου, το οποίο θεωρείται εξαγωγή κεφαλαίου και φοροδιαφυγή.

   Το κανάλι προβάλλει και σήμερα ως "βασική εκδοχή" την πίεση της ελληνικής κυβέρνησης προς την Εκκλησία, προκειμένου να μοιραστεί τους πόρους της, για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης και αμφισβητεί την εκδοχή ότι ο Εφραίμ καταδιώκεται λόγω της ανταλλαγής ακινήτων με το δημόσιο, παραθέτοντας τις δηλώσεις του προέδρου της "Ορθόδοξης Εταιρείας Ράντονεζ" Γεβγκένι Νικίφοροφ, ο οποίος υποστηρίζει ότι «κάποιος επιθυμεί να καταστρέψει τις αγιορείτικες παραδόσεις» και «να φέρει στον Άθω φεμινίστριες και να το μετατρέψει σε τουριστικό μέρος αναψυχής».

   Τέλος, το NTV συνδύασε την υπόθεση του ηγούμενου Εφραίμ με τον πλούτο της Μονής Βατοπεδίου, η αξία της οποίας, όπως τόνισε, ανέρχεται σε περίπου ένα δισ. ευρώ και τις υποδείξεις της ΕΕ προς την ελληνική κυβέρνηση, να αναζητήσει πηγές εισοδήματος στο εσωτερικό της χώρας. Χαρακτήρισε δε τις οικονομικές απαιτήσεις της κυβέρνησης από την Εκκλησία ως «επικίνδυνες», καθώς «η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να αποκτήσει και εσωτερικό εχθρό, δηλαδή την Εκκλησία, η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να μοιραστεί την περιουσία της με το κράτος».

   O ίδιος τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε και άλλο ρεπορτάζ, στο οποίο επαναλαμβάνει την εκτίμηση, ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία πιέζει την Εκκλησία, προκειμένου να πετύχει απ' αυτήν οικονομική συμπαράσταση, αναφέροντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι αποφάσισε να προχωρήσει σε επιχείρηση, με πρότυπο αυτή του Φιλίππου Δ΄ του Ωραίου, ο οποίος διέλυσε το Τάγμα των Ναϊτών».

  • anonymous avatar
   anonymous @ ΝΙΚΟΛΑΣ 29/12/2011 17:22:35

   Πάλι από την ηλεκτρονική σελίδα του Ελεύθερου τύπου.

   Διεθνής επιτροπή κοινωνικών οργανώσεων με την ονομασία "Θα υπερασπιστούμε τον 'Αθω!" ιδρύθηκε σήμερα ως αποτέλεσμα συνεδρίασης ομάδας πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση του συλληφθέντος αρχιμανδρίτη Εφραίμ.

   Η συνεδρίαση έγινε στο Διεθνές Ίδρυμα Σλαβικών Γραμμάτων και Πολιτισμού και στην Επιτροπή εκτός από το εν λόγω Ίδρυμα συμμετέχουν το Συμβούλιο Ορθοδόξων Κοινωνικών Οργανώσεων, το Ίδρυμα βετεράνων ενόπλων συγκρούσεων "Πίστη και Τιμή", καθώς και άλλες πατριωτικές οργανώσεις βετεράνων, το κοινωνικό κίνημα "Πορεία κατά της διαφθοράς", η ρωσική Λέσχη μοτοσυκλετιστών"Νυχτερινοί Λύκοι", γνωστοί για τις συναντήσεις τους με το Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν και πολλοί άλλοι φορείς.

   Η Επιτροπή αποφάσισε τις επόμενες ημέρες να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να προκαλέσει την προσοχή της κοινής γνώμης σχετικά με τις ενέργειες των ελληνικών Αρχών "για την καταπίεση Αθωνιτών μοναχών και τη δίωξη του πατέρα Εφραίμ". Ειδικότερα, αποφασίστηκε να οριστεί διεθνής δημόσια διερεύνηση της "υπόθεσης του αρχιμανδρίτη Εφραίμ" και να συνταχθούν εκκλήσεις προς την πολιτική ηγεσία της Ρωσία να πάρει θέση. Όπως ανακοινώθηκε, η επιτροπή προετοιμάζει σειρά διαδηλώσεων διαμαρτυρίας έξω από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα, για τις οποίες παραχωρήθηκε η σχετική άδεια από τις δημοτικές Αρχές της πόλης για την 30ή και 31η Δεκεμβρίου.

   Σε δήλωσή του προς το κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας, πρωθιερέας Βλαντίμιρ Βιγκιλιάνσκι διερμήνευσε το μήνυμα, που εστάλη νωρίτερα από τον πατριάρχη Κύριλλο προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και το αίτημά του για απελευθέρωση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ. Σύμφωνα με τον κ. Βιγκιλιάνσκι "δεν είναι απόπειρα να ασκηθεί πίεση στην ανάκριση, είναι προσπάθεια να προσελκυστεί η προσοχή της ευρύτερης κοινής γνώμης σε μια άδικη σύλληψη".

 4. factorx avatar
  factorx 29/12/2011 16:14:21

  Αρχίζουν να χσρησιμοποιούν τον Εφραίμ κατά της ΝΔ (αυτό για όσους δεν κατάλαβαν εγκαίρως τι παίζεται). Ιδού σημεία απο την κατάθεσή που προβάλλουν σήμερα οι πασοκικές εφημερίδες:

  «Οι αποκαλούμενες ιερές ανταλλαγές ήταν επιλογή και απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ», ανέφερε στην απολογία του ο προφυλακισμένος ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, που ουσιαστικά οριοθέτησε τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων, οι οποίες ούτως ή άλλως πλέον έχουν παραγραφεί και με τη σφραγίδα της Δικαιοσύνης.

  «Δεν θέλαμε τις ανταλλαγές, αλλά μας επιβλήθηκαν από την τότε κυβέρνηση για να ικανοποιηθούν οι τοπικοί φορείς που δεν μας ήθελαν εκεί», ήταν η απάντηση που έδωσε ο κατηγορούμενος σε μία από τις δεκάδες ερωτήσεις που του έθεσε η εφέτης ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, η οποία είχε και τη γνώμη ότι ο ηγούμενος πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή.

  Στην πολυσέλιδη απολογία του, που παρουσιάζουν Τα Νέα, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου περιγράφει τις σχέσεις που είχε αναπτύξει στο πλαίσιο των πνευματικών του καθηκόντων με πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής όπως με τον άλλοτε διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Αγγέλου και τον πρώην υπουργό Θεόδωρο Ρουσόπουλο.

  Αρνείται όμως με κατηγορηματικό τρόπο ότι κάποιος από αυτούς είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση των ανταλλαγών και πολύ περισσότερο ότι ο ίδιος εκμεταλλεύτηκε τη γνωριμία τους και την εξουσία που εκείνοι είχαν για να προχωρήσει το σχέδιο των ανταλλαγών ακινήτων μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Μονής Βατοπαιδίου.

  Επιπλέον ο Εφραίμ αναφέρεται σε επαφές που είχε και με άλλους πρώην υπουργούς της ΝΔ, ισχυριζόμενος μεταξύ των άλλων:

  Για τον Πέτρο Δούκα: «Στον κ. Δούκα υποβάλαμε δύο αιτήματα. Ένα ήταν η απόδοση της διαχείρισης της λίμνης και το δεύτερο ήταν να μας αποζημιώσει εκείνο το τμήμα των παραλίμνιων που είχε δοθεί σε κατοίκους της περιοχής. Ο κ. Δούκας στα λίγα λεπτά που μας δέχτηκε στον διάδρομο, μας είπε ότι δεν είναι αρμόδιος και να πάμε στον κ. Σάββα Τσιτουρίδη».

  Για τον Σάββα Τσιτουρίδη: «Το ίδιο αίτημα επαναλάβαμε λίγες μέρες μετά και μάλιστα εγγράφως στον κ. Τσιτουρίδη, υπουργό τότε Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν τον επισκεφθήκαμε μαζί με τον μοναχό Αρσένιο στο υπουργείο».

  Για τον Ευάγγελο Μπασιάκο: «Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2004 επισκεφθήκαμε τον υπουργό κ. Μπασιάκο. Αυτός μόλις είχε αναλάβει και μας είπε ότι είχε ενημερωθεί από τον κ. Αλέξανδρο Κοντό για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του μετοχιού και ότι δεχόμαστε πολλές πιέσεις από τους φορείς και πάμε για συνολικές ανταλλαγές, δηλαδή ανταλλαγή της λίμνης και των παραλίμνιων εκτάσεων με αντίστοιχες εκτάσεις του Δημοσίου αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

  «Η πάγια θέση της μονής είναι να μείνουμε εκεί σεβόμενοι την παράδοση της μονής μας, που τόσους αιώνες είναι εκεί και θέλει να συνεχίσει να παραμένει. Οι νομικοί μας σύμβουλοι μας είπαν ότι πρέπει να δεχτούμε τη θέση της κυβέρνησης να φύγουμε από τη λίμνη, γιατί αλλιώς θα είχαμε μακροχρόνιες διαδικασίες. Εμείς και συγκεκριμένα εγώ, λόγω της επαφής μου με τον πρίγκιπα Κάρολο και αφού μιλήσαμε, μού εξέφρασε τον ενθουσιασμό του να συνεργαστεί το Πριγκιπικό Ιδρυμα σε θέματα οικολογίας με το Βατοπαιδίου για το μετόχι της Ξάνθης», λέει σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της απολογίας του ο Εφραίμ.

  «Ανακρίτρια: Εφόσον δεν θέλατε τις ανταλλαγές τι σας εμπόδισε να τις αρνηθείτε;».

  «Κατηγορούμενος: Μας έπεισαν οι νομικοί μας σύμβουλοι ότι δεν είχαμε άλλη διέξοδο γιατί διαφορετικά θα είχαμε μακροχρόνιες διενέξεις, πράγμα το οποίο δεν επιθυμούσαμε».

  • Theoprovlitos avatar
   Theoprovlitos @ factorx 29/12/2011 16:29:11

   Δεν "αρχιζουν" να χρησιμοποιούν τον Εφραιμ. Εξ αρχης το ολο σκανδαλο ειναι κατασκευασμένο, και φαινεται και από το πρωτοπαλικαρο Σταθοπουλο ο οποίος γυρναει στα ιδια φορα με το Μητσοτακαϊικο, το Στεφανο Μανο, το Σηφουνακη, τη Σαιεντολογια και λοιπους εκλεκτους παραγοντες. Για μενα, απο μερους του Εφραιμ δεν υπαρχει κανενα απολυτως σκανδαλο. Αν θα υπήρχε καποιο σκανδαλο αυτο θα ηταν στην αξια των ανταλλαχθεντων ακινητων η οποια και αυτη ειναι αμφισβυτισιμη.

   Το ολο σκανδαλο ειναι ενα ακομα χτυπημα στην κυβερνηση Καραμανλη (μετα το Ζαχοπουλο και τις πυρκαϊες) για να ερθει ο Παπανδρεου στην εξουσια και να σπασει ο αξονας Ρωσσιας-Ελλαδας.

   Οι αρνητικες αναφορες που γινονται εδω κατα τις Ρωσσιας αλλα και η αναφορες στο Βαβυλη που βλεπουν το φως και σε άλλα blog που αντιπαθουν και τον Εφραιμ και τους Ρωσσους μου δημιουργουν ερωτηματικά. Εχει πεσει αντιρωσσικη γραμμή που σκοπό εχει να μας πεισει οτι οι φυσικοι μας συμμαχοι ειναι άλλοι;

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Theoprovlitos 29/12/2011 16:49:41

    Πέστα λεβέντη μου!

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Theoprovlitos 29/12/2011 17:51:55

    Δεν υπαρχουν αιωνιοι και φυσικοι συμμαχοι.Οι Ρωσοι εχουν τις δικες τους βλεψεις στο Αγιον Ορος.
    Εαν εσυ εισαι ετοιμος να ταχθεις με ενα ρωσικο ιδρυμα στο οποιο συμμετεχουν και "βετερανοι πολεμων" (!) με τιτλο "Θα υπερασπισθουμε τον Αθω" εγω δεν ειμαι.
    Αλλο η συνεργασια με τη Ρωσια οπως την προωθησε η κυβερνηση Καραμανλη και αλλο η κατασταση οπως εξελισσεται τωρα με τον Εφραιμ να αποτελει οργανο πανσλαβικων επιδιωξεων.
    Μηπως ξεχασες ποιος πραγματικα ξεκινησε το ζητημα της Μακεδονιας πριν δεκαετιες;
    Δεν ειναι καθολου τυχαια η σιωπη της ΝΔ.

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ ψυχραιμια 30/12/2011 23:45:11

     Στη Ρωσία δεν κυβερνούν οι κομμουνιστές πλέον για να παίξουν το παιχνίδι του πανσλαβισμού που χρησιμοποίησε η ΕΣΣΔ για επέκταση. Για αυτό τα παίρνουν από την Κλίντον για να ρίξουν τον Πούτιν. Όποιος του τα δίνει γίνεται αφεντικό τους. Ακόμη και ο πρώην εχθρός. Τώρα θα φανεί ο ρόλος όλων...

    • Theoprovlitos avatar
     Theoprovlitos @ ψυχραιμια 31/12/2011 14:35:43

     Ψυχραιμια,

     Τις Πανσλαβιστικες λυκοφιλιες τις ξερω. Αλλα εδω εχουμε να κανουμε με μια παγκοσμια επικρατηση των εχθρων τις Ελλαδας και της Χριστιανοσυνης. Αυτοι μας διελυσαν, αυτοι μας ποδοπατουν ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ και με περισση αλαζονεια. Το συμφερον μας αυτη τη στιγμη ειναι η Ρωσσια του Πουτιν. Με τους άλλους προκοψαμε. Και με την Κυπρο και με την Αλβανια, και με την Τουρκια και με το Αιγαιο και παντου.

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ factorx 29/12/2011 17:46:58

   Δύο χρόνια επί ΠΑΣΟΚ είχε θαφτεί το θέμα. Μόλις η ΝΔ μπήκε στη συγκυβέρνηση ξαναβγήκε το "σκάνδαλο" του Βατοπεδίου. Είναι προφανές ότι θα καταλήξει το όλο θέμα εναντίον της ΝΔ, προκειμένου να αναθαρρήσει το ΠΑΣΟΚ.

  • Πελασγός ο Μιλήσιος avatar
   Πελασγός ο Μιλήσιος @ factorx 29/12/2011 21:00:23

   Και ποιός φταίει!
   Αυτοί που κάνουν παιχνίδι, ή ο... πολύς Σαμαράς που δεν ψέλισε ούτε έναν φθόγγο για τον Ευφραίμ;
   Τι είναι η Ορθοδοξία, λέξη που έμαθαν ακόμα και στον ...στοχαστή της Μινεσότα, να τη μετέρχεται και κει που δεν κολλάει, τι είναι;
   Θα βιώσει ο Σαμαράς, μετά της κουστωδίας, την έννοιά της σε μερικούς μήνες, μπορεί να την αντιληφθεί τι περίπου είναι, και με την έλλειψή της...
   Πάντως δεν είναι, αυτό που προφέρουν ως καραμέλα,μπροστά στους τηλεοπτικούς φακούς, αλληλασπαζόμενοι με τον εγκαταβιόντα εν Φαναρίω.
   Είναι αυτή η αιτία, που επιτρέπει στους νεκροθάφτες της χώρας μας να κορδακίζονται για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας, χωρίς να ξέρουν τι είναι!
   "Είναι η Ορδοδοξία ηλίθιοι", για να μετέλθω οικεία τσιτάτα των ...προτύπων τους.
   Είναι η Ορθοδοξία, που ουδέποτε θα καταλάβουν ούτε το περιεχόμενό της αλλά ούτε την ουσία της.

   Πελασγός ο Μιλήσιος

 5. Δ.Φ. (ανιδεος) avatar
  Δ.Φ. (ανιδεος) 29/12/2011 16:19:21

  Αυτα τα ομορφα συμβαινουν οταν δεν υπαρχει διαχωρισμος εκκλησιας και κρατους.

  • Theoprovlitos avatar
   Theoprovlitos @ Δ.Φ. (ανιδεος) 29/12/2011 16:31:32

   Πληρωνεσαι με την ατάκα;

   Διαχωρισμος μασωνίας και κρατους, κομματων και κρατους και επιχειρηματιων και κρατους ποτε θα υπάρξει;

   • anonymous avatar
    anonymous @ Theoprovlitos 29/12/2011 16:49:44

    Πολύ καλό αυτό δεν το είχα σκεφτεί. Αν το καλοσκεφτείς από αυτά υποφέρουμε ως έθνος.

  • Σπύρος Σ. avatar
   Σπύρος Σ. @ Δ.Φ. (ανιδεος) 29/12/2011 18:58:13

   Φίλε είσαι όντως ανίδεος

 6. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 29/12/2011 16:32:15

  Ε, όταν δέχεσαι Βιετναμέζο Επίτροπο και Ύπατο Αρμοστή Γερμανό Ράιχενμπαχ και τεχνοκράτη της ΕΚΤ για πρωθυπουργό και σύρεσαι αλυσοδεμένος στα Διεθνή Παζάρια για να αποπληρώσεις ένα αέναο χρέος που δεν αποπληρώνεται στον αιώνα τον άπαντα, γιατί να μην υποστείς και ένα Ρώσο Πατριάρχη να διατυπώνει φόβους -αυτός τι είναι δηλαδή, αποπαίδι, τα καλά φιλέτα στους άλλους και οι Ρώσοι "στην απέξω"- επί ενός θέματος τέλος τέλος, όπου εύλογα αναρωτιέται ο Ελληνικός λαός:
  "Εντάξει, ο Εφραίμ κατηγορείται, είναι υπόδικος, να δικασθεί και να τιμωρηθεί εάν κριθεί ένοχος, αλλά για ποιό πράγμα τελικά; Για κάτι που ΔΕΝ ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο; Για τις ανταλλαγές τις οποίες ήθελε να επιστρέψει; Γιατί γίνονται όλα αυτά; Και οι υπόλοιποι που συνήργησαν με τον Εφραίμ θα μείνουν "στην απέξω;" (εδώ το "στην απέξω" έχει θετικό νόημα...)

  Δεν φταίει κανείς άλλος, παρά ο Νεοταξίτης που ΔΙΕΣΥΡΕ τη χώρα στα παγκόσμια φόρα και ΕΔΩΣΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και κάλεσε τους Ξένους να επέμβουν στο σπίτι ΜΑΣ, και όχι σπίτι ΤΟΥ. Για αυτό κυρίως πρέπει να λογοδοτήσει.

  ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΔΕΞΙΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΔΡΟ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΧΑΡΙΣ ΣΤΟ ΔΕΚΑΝΙΚΙ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΕΤΑΞΑΝ... ΑΛΛΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΚΙΝΕΙ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΦΕΛΕΙΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ 'ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΘΗΚΕ'

  ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΗΤΩ...

  ΥΓ: ...μόλις προχτές οι Ρώσοι αναρωτήθηκαν γιατί δεν προχωράμε στις δοκιμαστικές γεωτρήσεις; Να τις αναλάβουν αυτοί δωρεάν και αν δεν βρεθεί τίποτα δεν τρέχει και τίποτα.

  ΛΟΙΠΌΝ;
  ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ;

  -ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΔΙ-ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΔΙΑΓΚΩΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΜΩΝ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΟ.

  • romios avatar
   romios @ αλλενάκι 29/12/2011 17:04:26

   Έθιξες εύστοχα όλες τις πτυχές του προβλήματος, που δεν είναι παρά το ίδιο το πρόβλημα που καταδικάζει σε καχεξία το δημόσιο βίο της χώρας μας. Ομολογουμένως, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι της ΝΔ ταυτίζονται σ' αυτό το θέμα με την πολεμική των πρασινοπασόκων και μη βλέποντας τα προφανή που επισήμανες θρηνούν και οδύρονται για την "πρόκληση" των Ρώσων που επεμβαίνουν στα εσωτερικά "μας", λες και είναι δικοί μας οι χειρισμοί και δικές μας οι αποφάσεις για όσα γίνονται στη γη των πατέρων μας. Αποφασίζει η μασωνία, η λέσχη μπίλντεμπεργκ, το γκαγκστερικό τραπεζικό κεφάλαιο, εμάς μας έχουν μπουκωμένους με τα σκουπίδια των ΜΜΕ, τη γνώμη μας την έχουν γραμμένη εκεί που δεν πιάνει μελάνη, και κάποιοι ΝΔίτες κουνάνε το δάχτυλο στους Ρώσους, γιατί είναι "δικό μας θέμα" το τι κάνουμε με τον Εφραίμ

 7. Εnzo avatar
  Εnzo 29/12/2011 16:50:56

  ευλογημενος να ειναι ο ατσαλακωτος και καιρος να αναμειχθει στα εσωτερικα μας να σφιξουν μερικα κωλαρακια νενεκων πολιτικων.

  • Αυτόνομος avatar
   Αυτόνομος @ Εnzo 29/12/2011 16:57:43

   Η βλακεία σου είναι τελικά απύθμενη. Κάθεσαι και ποστάρεις με τις ώρες εδω και σε μπλοκάκια της συμφοράς εναντίον του Σαμαρά με πρόσχημα τις δήθεν πατριωτικές θέσεις σου. Και τι μας λες τώρα συνοδοιπόρε του Αλαφούζου και του Μητσοτάκη και τις απροσμέτρητης πατριδοκαπηλίας; Να κάνει ο πρώην πράκτορας της KGB επέμβαση στα εσωτερικά μας!!! Τόσο πολύ πατριώτης είσαι. Στο απλοϊκό σου μυαλό δεν μπορείς προφανώς να καταλάβεις ότι όπως ο Πούτιν φροντίζει τα συμφέροντα της Ρωσίας έτσι κι εμείς πρέπει να φροντίζουμε τα συμφέροντα της Ελλάδας.

   • Γιώργος1 avatar
    Γιώργος1 @ Αυτόνομος 29/12/2011 17:07:45

    ΧΑΧΑΧΑΧΑ!! Πλάκα κάνεις, έτσι;

 8. ΜΑΚΗΣ Π avatar
  ΜΑΚΗΣ Π 29/12/2011 16:58:57

  θέλουν να χτυπήσουν πάλι την Νέα Δημοκρατία , θέλουν να παγώσουν οι σχέσεις μας με την Ρωσία. θέλουν να αποδείξουν ότι οι φωτιές μετά από πόρισμα που θα βγεί , δεν είναι στημένες.
  θα ανοίξουν πάλι θέματα ....σκανδάλων παλιών η νέων με σκοπό την αποδυνάμωση της ΝΔ. Σε άρθρο μου πριν από είκοσι μέρες έγραφα.... δεν θέλω να γίνω μάντης κακών αλλά πολλά θα δούν τα μάτια μας τις επόμενες μέρες και μέχρι τις εκλογές .

 9. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 29/12/2011 16:59:47

  Θα 'χει πλάκα να πάρει ανάποδες ο Πουτιν , και να διατάξει την FSB να βγάλει στη φόρα τίποτα παλιά ντοσιέ απο την εποχή που ονομάζονταν KGB!

  Προπαντώς για εκείνους τους πράκτορες που , για προστασία απο διαροές , τους είχε αναθέσει στην STASI....

  Ναι ,αυτούς , που οταν οι Αμερικάνοι μετά την ξαφνική κατάρευση της Ανατολικής Γερμανίας βρήκαν στα συρτάρια της STASI τους φακέλους τους, απο το 1990 και μετά, τους ανάγκασαν να δουλεύουν για τίς Αμερικάνικες Υπηρεσίες (και τα ντόπια λαμόγια)....

  Έλα ρε Βλαδίμηρε! Γιατί αν περιμένουμε απο την Ελλάδα να βγεί κάτι στη φόρα,σωθήκαμε!

 10. athos avatar
  athos 29/12/2011 17:01:52

  Δηλαδη μας λετε οτι οι Ρωσοι "χρησιμοποιουν" τον Εφραιμ για να...πατησουν ποδι στο Αγιον Ορος!

  Αντε και να το δεχτουμε! Τα δικα μας ΤΑ ΒΟΔΙΑ τι κανουν γι'αυτο;

  Εδω και δεκαετιες η Ελλαδα δειχνει να ενοχλειται απο την υπαρξη του Αγιου Ορους. Δεν χρειαζοταν ο Εφραιμ για να το καταλαβουμε. Συγκεκριμενες "προοδευτικες" δυναμεις, υβριζουν συστηματικα το Περιβολι της Παναγιας και ενδομυχα θα ηθελαν να ριξουν μια...βομβα και να γκρεμισουν τα Μοναστηρια.

  Οταν λοιπον οι Ρωσοι βλεπουν πως τα εγχωρια λαμογια και οι λυσσασμενοι χριστιανομαχοι πολεμουν την Ορθοδοξια, τι θα κανουν; Δεν θα παρουσιαστουν ως προστατες της;

  Κατηγορειστε λοιπον πρωτα τους αλιβανιστους αυτου του τοπου και μετα τους ξενους.

  • anonymous avatar
   anonymous @ athos 29/12/2011 17:44:05

   Οι Ρώσοι αγαπητέ μου από κτήσεως Ελληνικού κράτους ψάχνουν τρόπο να κατέβουν στη Μεσόγειο. Κυκλοφορούν φήμες ότι θέλουν να υιοθετήσουν το Άγιο όρος για να το κάνουν αγκυροβόλιο. Τα υπόλοιπα περί προστασίας της ορθοδοξίας είναι πρόσχημα.

   Οι δικοί μας στάθηκαν βλάκες και τους έδωσαν πρόσχημα.

   • crisis avatar
    crisis @ anonymous 29/12/2011 19:51:06

    κακως εστησαν το δηθεν σκανδαλο βατοπαιδιου ετσι και παρουν το αγιο ορος οι ρωσοι θελουν κρεμασμα και καταρες στους εκδοτες και στους μηντιαρχες που μετετρεψαν το αγιο ορος σε ελληνορθοδοξα ιμια.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ athos 29/12/2011 18:01:34

   Ποιος σου ειπε ρε φιλε οτι δεν τους κατηγορουμε και αυτους;
   Γιατι εγω πρεπει να παρω θεση σε ενα διπολο που απο τη μια μερια ειναι οι πρωην πρακτορες της Ρωσιας (οι κομμουνιστες και αριστεροι) και απο την αλλη οι τωρινοι πρακτορες της Ρωσιας που και οι δυο εποφθαλμιουσαν και εποφθαλμιουν τη Μακεδονια και το Αγιον Ορος;
   Aυτοι που λες ποτε δεν ενδιαφερθηκαν για εθνικα θεματα και με τη σταση τους τωρα εδωσαν το πατημα στους Ρωσους να αρχισουν αξιωσεις με βαση τα "ανθρωπινα δικαιωματα" του Εφραιμ.
   Αν θες να σου πω τι πρεπει να γινει εδω που εφθασαν τα πραγματα ειναι να βγει εξω ο Εφραιμ με καποιο νομικο προσχημα για να μη τρωθει το κυρος της χωρας και να κοπει η εκστρατεια με βαση τη φυλακιση του και απο την αλλη να τον τρεχουν δικαστικα καμμια δεκαρια χρονια ακομη χωρις ποτε να τον βαζουν μεσα.

   • jctergal avatar
    jctergal @ ψυχραιμια 30/12/2011 20:15:42

    Εμένα την εμπλοκή των Ρώσων την βλέπω θετικά.

    Γιατί

    1. Θα σπάσει το μονοπώλιο ΗΠΑ-Γερμανών το οποίο όχι μόνο μας έχει χρεοκοπήσει αλλά παράλληλα μας αφήνει ξεβράκωτους απέναντι στον Τούρκο

    2. Δυνατή Ρωσία συνήθως σημαίνει κ μαζεμένη Τουρκία

    3. Η Ρωσία θέλει απεγνωσμένα θαλάσσια πρόσβαση (κ προφανώς αυτό δεν αφορά το Βόρειο Πόλο). Η πρόσβαση αυτή εξαρτάται από τα Στενά, τα οποία ελέγχουν οι Τούρκοι. Οι Τούρκοι παράλληλα ελέγχουν κ κάποιους από τους αγωγούς που περνάνε Ρωσικές ενεργειακές πηγές.

    Αν οι Τούρκοι πέρα από τα στενά αρχίσουν να ελέγχουν και το ΑΙΓΑΙΟ, αυτό είναι μια ΠΟΛΎ ΚΑΚΉ ΕΞΈΛΙΞΗ για την Ρωσία

    Άρα η Ρωσία είναι η μοναδική μεγάλη δύναμη που ΔΕΝ ΘΈΛΕΙ επέκταση της κυριαρχίας της Τουρκίας (στο Αιγαίο).

    Αυτό μας συμφέρει. Βέβαια κάποιοι φοράνε παροπίδες, αμερικάνικα κ γερμανικά γυαλιά.

  • G.L.K.75 avatar
   G.L.K.75 @ athos 30/12/2011 10:45:08

   Μπράβο athos !

 11. η Dimi avatar
  η Dimi 29/12/2011 17:16:11

  Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, κ. Νικόλαος:
  "Εμπαθής η προφυλάκιση Εφραίμ" http://bit.ly/suOdzy
  (by hellas-orthodoxia.gr) 25/12/2011

  • Τιγράνης avatar
   Τιγράνης @ η Dimi 29/12/2011 18:20:59

   Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικόλαος είναι σπουδαίος άνθρωπος. Είναι μείζον λάθος όμως να ταυτίζουμε τον Εφραίμ και το φαινόμενο του Βατοπεδίου με την Εκκλησία συλλήβδην. Ακόμα κι αν τα κίνητρα για τέτοιες κρίσεις είναι η αγάπη, το σφάλμα δεν αίρεται, ίσως μάλιστα οι συνέπειές του γίνονται και πιο επικίνδυνες. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό πρωτίστως από τους πιστούς και έπειτα από τον ίδιο τον Εφραίμ και τους Βατοπεδινούς. Ο Ηγούμενος, αν νοιάζεται πραγματικά για το χριστεπώνυμο πλήθος, επιβάλλεται να καταστήσει σαφές πως ό,τι κι αν έχει συμβεί, μεμπτό ή όχι - αυτό ας το βρει η δικαιοσύνη - αφορά το μοναστήρι και το πολιτικό σύστημα. Το ταγκό των συναλλαγών το χόρεψαν η μονή και εξέχοντα μέλη του πολιτικού συστήματος. Μόνοι τους, για πάρτη τους. Ας μην επικαλείται κανένας λοιπόν τους πιστούς και τον δήθεν σκανδαλισμό τους, πολύ περισσότερο ας μην επιχειρήσει κανείς να ταυτιστεί μαζί τους. Και όταν με το καλό καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός και μάθουμε τι έγινε ακριβώς, τότε θα μιλήσουμε και για τη σχέση του Πατριαρχείου με το Μορφέα…

   ΥΓ. Τη γελοιότητα της προφυλάκισης την αναδείξαμε, τη στηλιτεύσαμε, εμπεδώσαμε τα πολιτικά της κίνητρα. Μέχρις εκεί όμως, οι από ‘κεί και πέρα κραυγές προδίδουν από τους μικρόνοες αφέλεια, από τους πονηρούς σπέκουλα.

 12. nickname@taleftaiparhoun.gap avatar
  nickname@taleftaiparhoun.gap 29/12/2011 17:32:07

  Αν δεν κάνω λάθος ο μητροπολίτης Προικονήσου είναι στην ενδημούσα ιερά συνοδο του οικουμενικού Πατριαρχείου .Το παρακάτω το παίρνω από το sitia press.
  Δήλωση του Μητροπολίτη Προικονήσου Ιωσήφ Χαρκιωλάκη για την προφυλάκιση του Ηγουμένου Εφραίμ
  Ημερομηνία Δημοσίευσης: 28/12/2011.

  Δήλωση έκανε στην ιστοσελίδα Romfea.gr ο Μητροπολίτης Προικονήσου Ιωσήφ Χαρκιωλάκης για την απόφαση της προφυλάκισης του Ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Αρχιμ. Εφραίμ. Στη δήλωσή του ο Μητροπολίτης Ιωσήφ είπε:

  "Σπουδαίο Χριστουγεννιάτικο δώρο επεφύλαξε η Ελληνική Δικαιοσύνη στο Άγιον Όρος, στο Μοναχισμό, στην Εκκλησία, στους πιστούς, σ’ όλους μας, ανήμερα των Χριστουγέννων:

  Την ώρα που απολύονται από τις φυλακές επικίνδυνοι κακοποιοί ποικίλης δράσεως στα πλαίσια μέτρων επιεικείας και χάριτος, εγκλείει αδίκαστο στις φυλακές τον σεβάσμιο Ηγούμενο της μεγαλύτερης ελληνόφωνης ανδρικής Μονής της Ορθοδοξίας, τον μαρτυρημένης οσιακής βιοτής και φιλανθρωπότατο εν ενεργουμένη αγάπη Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινό!

  Στερεί έτσι την 120μελη Αδελφότητα του Βατοπαιδίου από τον πνευματικό της πατέρα και διδάσκαλο, τη στιγμή που τον χρειάζεται κοντά της όσο ποτέ! Άγιες μέρες!

  Στερεί το Άγιον Όρος από έναν από τους μεγαλύτερους στύλους του στην εποχή μας.

  Νομίζει η Ελληνική Δικαιοσύνη ότι έτσι ικανοποιείται το κοινό αίσθημα περί δικαίου, έτσι εξασφαλίζεται η κοινωνία από έναν «επικίνδυνο και αδίστακτο κακοποιό»; O sancta simplicitas!...

  Ο ελληνικός λαός έχει αρκετά αποθέματα ευφυΐας, δόξα τω Θεώ, και μπορεί να διακρίνει την προφανέστατη σκοπιμότητα.

  Η απόφαση που στέλνει τον Γέροντα Εφραίμ στη φυλακή, από νομικής, από λογικής, από ηθικής πλευράς είναι ελεγχόμενη αν όχι διάτρητη και εκθέτει την Ελλάδα ως ευνομούμενη χώρα διεθνώς.

  Κρίμα!... Ειλικρινά κρίμα!... Πολύ κρίμα!..

  ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΤΕΡΤΣΕΤΗΣ για να αποκαταστήσει το κύρος της Ελληνικής Δικαιοσύνης στα μάτια των Ελλήνων!

  Παγωμένα τα φετινά Χριστούγεννα για τον Άθωνα, για την Ορθοδοξία, για τους Έλληνες!..."

 13. Χρήστος Δημάρης avatar
  Χρήστος Δημάρης 29/12/2011 17:48:35

  ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ: Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας μας τι θα κάνεις τώρα; Θα απαντήσεις στον Ρώσο Πατριάρχη; Και αν απαντήσεις τι θα του απαντήσεις; Ο Εφραίμ λέει ότι του φταίνε οι νομικοί του σύμβουλοι και η κυβέρνηση του Καραμανλή. Εγώ έχω μια διαφορετική γνώμη. Όπως ξέρεις κάποιοι είχαν δανείσει τον Ανδρέα. Μόνο που τον είχαν δανείσει άτοκα. Αν τον είχαν δανείσει έντοκα τότε δεν είχαμε πρόβλημα. Τώρα όμως τους τόκους που δεν πλήρωσε ποτέ του ο Ανδρέας τους πληρώνει ο Ελληνικός λαός. Άκου τώρα ένα τραγούδι με την φωνή του αξέχαστου Χατζηδάκι. Πριν ακούσεις όμως το τραγούδι διάβασε και κάποιους στίχους του Γκάτσου για να δείς τι σημαίνει δικαιοσύνη για τον λαουτζίκο μας: "...Φίλοι σκύλοι μου μην κλαίτε. Μες στην συμφορά να λέτε: Κάπου υπάρχει Θεός..." Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ: http://www.youtube.com/watch?v=bG6YxTl-C2Q

 14. Μεσσήνιος avatar
  Μεσσήνιος 29/12/2011 17:53:21

  Απορώ με τους Έλληνες που παίρνουν στα σοβαρά την αντιδημοκρατική και θρασύτατη παρέμβαση της Ρωσίας στα εσωτερικά μιας χώρας όπως η Ελλάδα.
  Και τί είναι η Ρωσία; Ένα κράτος παραδοσιακά εχθρικό προς την Ελλάδα, για όσους διαβάζουν Ιστορία και κατέχουν στοιχειωδώς γεωστρατηγική και γεωπολιτική.
  Η Ρωσία δεν μπορεί να κανονίσει τα του οίκου της.
  Και για την Ιστορία δεν θα ανατρέξω στα Ορλωφικά, ούτε στην στάση της Ρωσίας για την εξάπλωση του Πανσλαβισμού το 19ο αιώνα ή στον ρόλο της κατά την Μικρασιατική Καταστροφή. Θα αναφέρω δύο σχετικά πρόσφατα παραδείγματα.
  Μόλις το 1980 ονόμασε δειλά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο "επέμβαση".
  Και δεύτερο αναγνώρισε τα Σκόπια ως "Μακεδονία" ένα μόλις μήνα μετά την ανακήρυξη του κρατιδίου που προέκυψε από την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
  Αντιστοίχως οι Αμερικανοί τον αναγνώρισαν μετά 13 συναπτά έτη (Δεκέμβριος 2004).
  Λυπάμαι για την άγνοια που επικρατεί στην Ελλάδα και περισσότερο λυπάμαι για την απαίτηση να αποφαίνονται - όλοι για όλα - χωρίς τα απαιτούμενα σχετικά εφόδια.

  • romios avatar
   romios @ Μεσσήνιος 29/12/2011 18:08:37

   Τα πιστεύεις και τα λες; Ιερή αγανάκτηση; Πανικός;

   • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
    Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ romios 31/12/2011 00:04:32

    πού έχει λάθος;

 15. siakkas avatar
  siakkas 29/12/2011 17:53:31

  Όσο και αν δεν το παραδέχονται το θέμα έχει πάρει "διεθνείς" διαστάσεις εκτός από πολιτικές εσωτερικής κατανάλωσης.
  Και γνώμη μου είναι ότι δεν ήταν θέμα "ερασιτεχνισμού" αλλά στοχευμένης επιλογής από πλευράς "αδέσμευτης" δικαστικής εξουσίας (δεν μπορεί σε διάστημα 3 ημερών η δικαιοσύνη να είναι αδέσμευτη και μόλις εχθές να δηλώνουν δυο εισαγγελείς παραίτηση λόγο παρέμβασης στο έργο τους).
  Μετά το ίδρυμα Αποστόλου Ανδρέα έχουμε παρέμβαση του πατριάρχη πασών των Ρωσιών προς τον πρόεδρο της δημοκρατίας.
  Γνωρίζουν καλά το δικονομικό μας σύστημα και "απαιτούν" ουσιαστικά την αποφυλάκιση του ηγούμενου από τον πρόεδρο της δημοκρατίας με τον στόλο τους ανοιχτά του Καστελόριζου
  Ούτε ο Σαμαράς πήγε απλά για ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ κ.Δήμα.
  Κάποια πράγματα ΔΕΝ λέγονται δια τηλεφώνου αλλά κατ ιδίαν (τι έπαθε ο Κ.Κ.)
  σημ. ο αείμνηστος τροβαδούρος Στράτος Διονυσίου είχε πάρει χάρη από τον τότε πρόεδρο της δημοκρατίας για χρήση κοκαϊνης αν δεν απατώμαι.
  Μη δούμε καμιά διακήρυξη ΑΟΖ Αγίου Όρους γιατί ιεραρχικά η επόμενη παρέμβαση θα είναι από Mediedev και δε νομίζω να έχει λόγο παρακλητικό.
  Ας πρόσεχαν, δεν τους λυπάμαι, όπως έστρωσαν ας κοιμηθούν.

 16. Parrot avatar
  Parrot 29/12/2011 18:08:12

  Δεν εχω σε ιδιαιτερη εκτιμηση τα ¨νταβαριτς" ρωσσια (πουτιν και τετοια) αλλα δεν με πολυαπασχολει το θεμα..
  Δεν ξερω γιατι ο Βαρθολομαιος ειναι καλλιτερος απο τον ομολογο του της ρωσσιας.. Ουτε και πιστευω οτι θα χασω τιποτα αν το Αθω τεθει υπο την προστασια της ρωσσιας,και παυσει να το εποπτευει ο Βαρθολομαιος..

  Στη συγκεκριμενη περιπτωση ομως ΚΑΛΑ κανει η ορθοδοξη εκκλησια της Ρωσσιας και αντιδρα ετσι,στο θεμα Εφραιμ..
  Γιατι εδω προκειται για πουστια...Κατευθυνομενη,προγραμματισμενη,και ελεγχομενη πληρως απο το "αχουρι" της Ιπποκρατους..

  Υ.Γ
  Εδω που φτασαν τα πραγματα δεν θα μου κανει και καμμια αισθηση αν γινομασταν και επαρχια της Ρωσσιας η της Γερμανιας η της Αμερικης..
  Τι δηλαδη θα μου πειτε οτι αισθανεστε περισσοτερο Ελληνες να σας κυβερναει ενα "ελληνοαμερικανακι" ? Που δεν φημιζεται κιολας και για τις .."ικανοτητες του"?? (τι ποιες??) .. "Μηδεν εις το πηλικιον"ειναι..

  Ασε δηλαδη που αμα βλεπω "παγκαλο" "βενιζελο" μουρχεται να σπασω την τηλεοραση..
  Τι σχεση εχω εγω με αυτους?? ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ Χιτλερ, μαμω την κοινωνια την ιδια.. Γιατι πολεμησε ο παππους μου τους Γερμανους? Ε? Γιατι???????
  ( ασε που παρεσυραν και το προεδρο και σε ηλικια 11 χρονων εκανε αντισταση..Πολεμησε τους Γερμανους και αυτος!! )

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Parrot 29/12/2011 18:24:16

   Γιατι πολεμησε ο παππους μου τους Γερμανους? Ε? Γιατι???????
   ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ Χιτλερ, μαμω την κοινωνια την ιδια.

   Η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια. Πρέπει να διαβαστείς.
   Πάραυτα.

   • Parrot avatar
    Parrot @ Strange Attractor 29/12/2011 18:35:15

    Μειναμε απο ..παππαδες,χρυσε μου..
    Αλλα απο οτι ειδα "ταχεις" με τους παπαδες ..
    Τι σου κανανε ρεεε??

    Υ.Γ
    Λευτερια στον Εφραιμ.. Να σκασεις..

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ Parrot 29/12/2011 18:37:07

     Θα σου πω μόλις κλείσεις τα 18.

     • Parrot avatar
      Parrot @ Strange Attractor 29/12/2011 18:40:46

      Εχεις και ταλεντο "μεντιουμ"??
      Πως δηλαδη καταπιανεσαι?
      Μυριζεις τα νυχια σου ,γλειφεις τα δακτυλα σου ..τι κανεις τελος παντων και βρισκεις με την πρωτη την ηλικια??

      Ρε μπας και εισαι ο ιδιος ο Εφραιμ?

  • juliet avatar
   juliet @ Parrot 29/12/2011 18:25:45

   Parrot
   συγγνώμη για την διόρθωση αλλά ο Πρόεδρος δεν πολέμησε τους Γερμανούς ,εθνική αντίσταση έκανε ,δηλ. από μικρός γράμματα πήγαινε από τον έναν στον άλλο.Η εθνική αντίσταση στη γλώσσα την καθομιλουμένη λέγεται εμφύλιος.Εδωσε εύσημα στους μισούς Ελληνες γιατί σκοτώνανε τους άλλους μισούς τους δεξιούς .Κανάντια .
   Ονομάστηκε εθνική για να συνταξιοδοτήσει -πληρώσει-τους μισθοφόρους της πράσινης στρατιάς.Είχαμε συντάξεις γήρατος,αναπηρίας ,χηρείας και προστέθηκε η αντίσταση.Το ταμπλό πλήρες.

   • Parrot avatar
    Parrot @ juliet 29/12/2011 19:02:20

    προστέθηκε η αντίσταση
    ==
    Πουστια ητανε (σορυ για την χυδαια εκφραση)..
    Πηρανε συνταξη και ατομα που δεν ειχαν γεννηθει καν!!
    Μιλαμε οργιο.. Αλλα ποιος νοιαζοταν ?!?!
    Λεφτα πληθωριστικα ητανε ! Η δραχμη ειχε γινει κουρελοχαρτο..
    Μεχρι την αποφραδα 18-10-81, 1 δολλαριο=30 δραχμες σκαρτες..
    Μετα την 25-01-82, 1 δολλαριο-42 δραχμες..
    Και καθε μερα ανεβαινε.. Ηρθανε μετα και τα πακετα της "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ ιδιο συνδικατο" και η συμμορια μοιραζε λεφτα αβερτα.. Φατε κοσμε.. Λεφτα της αλλαγης!

    Αρκει να δηλωνες πασοκ και επαιρνες επι τοπου τον "τιτλο"του αντιστασιακου!!! και συνταξη 30.000 δραχμες κατι τετοιο νομιζω!!

 17. aporias avatar
  aporias 29/12/2011 18:20:37

  Μαθανε οτι "κουνιόμαστε" πλακώσανε και οι ολιγάρχες. Οσο για τους μεταπράτες - οφσορικά λαμόγια σαν τον Εφραίμ στο κάτεργο να σπάει πέτρες μέχρι να γεράσει ο γέροντας που δεν είναι ούτε 60. Γιατί έφυγε νυχτα απο την Κύπρο; Πόσα μετόχια έχει η μονη στη Ρωσία; Ο γκαγκεμπίτης Πούτιν να αφήσει τις πουτινιές για τη χώρα του.

 18. Θέμις avatar
  Θέμις 29/12/2011 18:31:06

  Τελικά, μήπως η θρησκεία είναι πραγματικά το όπιο των λαών; Αναρωτιέμαι γιατί, όπως ακριβώς και πριν 3 χρόνια, όταν μάθαμε για πρώτη φορά για την ανταλλαγή της Βιστωνίδας με Ολυμπιακά ακίνητα, παρακολουθήσαμε το θέατρο του παραλόγου να μονοπωλεί την επικαιρότητα για μήνες, με κατάληξη το εκλογικό αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου 2009, έτσι και τώρα με την προφυλάκιση του Εφραίμ, ο παραλογισμός βασιλεύει.
  Βασιλεύει στο σκεπτικό της απόφασης της προφυλάκισης, που δεν αντέχει σε σχολιασμό.
  Βασιλεύει στο γεγονός ότι δεν προκύπτει πως υπήρξε σκάνδαλο και ότι τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις.
  Βασιλεύει διότι, ακόμη κι αν προκύψει στη δικαστική διαδικασία κακουργηματική πράξη, θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου μόνο η μία πλευρά, λόγω παραγραφής.
  Βασιλεύει διότι η χώρα δοκιμάζεται πρωτόγνωρα, αλλά άπαντες ασχολούνται με τον ηγούμενο.
  Βασιλεύει διότι κάποιοι έχουν αναγάγει τον Εφραίμ σε σύμβολο της Ορθοδοξίας και της πίστης.
  Βασιλεύει διότι για πολιτικούς λόγους, κάποιους από τους οποίους μόνο να εικάσουμε μπορούμε, έχει γίνει το μείζον ζήτημα της Ορθοδοξίας διεθνώς.
  Βασιλεύει διότι με αφορμή την προφυλάκιση άνθρωποι που ίσως δεν γνωρίζουν που βρίσκεται το Άγιο Όρος εξεγείρονται κατά της απόφασης στο εξωτερικό (αυθόρμητα, υποθέτω).
  Βασιλεύει διότι, την ώρα που η Μέρκελ, ο Βιετναμέζος της, ο Ραϊχενμπαχ, ο Ρεν, ο Τόμσεν και οι συν αυτοίς δύνανται να μιλούν επί παντός επιστητού στη χώρα μας, θεωρούμε προσβλητική ως έθνος την ανάμειξη του Ρώσου Πατριάρχη.
  Βασιλεύει, διότι την ώρα που αποκαλύφθηκαν από επίσημα χείλη οι εχθροπραξίες των γειτόνων μας που έκαιγαν την Ελλάδα, ο ηγούμενος μονοπωλεί το ενδιαφέρον.
  Κυρίως όμως ο παραλογισμός βασιλεύει δυστυχώς γιατί τη στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ενωμένοι ενάντια στην καταστροφική πολιτική του μνημονίου και στο έλλειμμα δημοκρατίας που μας επιβλήθηκε, ασχολούμαστε παθιασμένα με το ζήτημα του αντιπαθούς –κατά τη γνώμη μου- Κύπριου ιερωμένου, που επανήλθε στην επικαιρότητα με αυτόν ακριβώς το σκοπό: να μας διχάσει.

 19. Διογένης avatar
  Διογένης 29/12/2011 18:50:01

  Μια στιγμή και το ζήτημα δεν είναι ακριβώς έτσι.

  Η απόφαση της ανταλλαγής ΗΤΑΝ πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή και ένα πρώτης τάξεως ρουσφέτι στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης. Αυτό από μόνο του δεν ήταν καθόλου κακό ως απόφαση, για την πολιτεία, διότι έλυνε ένα πρόβλημα που διάφοροι τοπική παράγοντες Ξάνθης και Κομοτηνής είχαν δημιουργήσει εκ του μη όντος με τη λίμνη.

  Η πολιτική αυτή απόφαση περιγράφεται ως "έγκλημα" της κυβέρνησης Καραμανλή σήμερα, που η ιδιοκτησία της λίμνης από τη Μονή αμφισβητείται. Η λίμνη όμως ανήκε στη Μονή για 900 χρόνια. Οι διάφοροι τοπικοί παράγοντες που ήθελαν να βάλουν χέρι στη λίμνη - να αποκτήσουν δηλαδή άλλη μια πηγή ρουσφετιών και αδιαφανούς, επωφελώς αδιαφανούς διαχείρισης - ανέκαθεν προσπαθούσαν να αμφισβητήσουν το καθεστώς της λίμνης, από την εποχή της απελευθέρωσης της Δυτικής Θράκης. Ωστόσο, για όποιον θέλει να δει το πράγμα αντικειμενικά και χωρίς παραμορφωτικούς φακούς, η λίμνη ανήκει αδιαμφισβήτητα στη Μονή.

  Δεν υπάρχει λοιπόν κάποιο πρόβλημα με αυτή την πολιτική απόφαση (πέρα από το ότι την εντάσσουν στην προσπάθεια κατασκευής σκανδάλου) ούτε προσπαθεί ο Εφραίμ να εκθέσει τη ΝΔ λέγοντας την καθαρή αλήθεια - ότι δηλαδή η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν αυτή που πίεσε για τις ανταλλαγές. Ας μην έχουμε καμιά αμφιβολία, ότι αν το αδηφάγο ελληνικό κράτος είχε ερείσματα έναντι της Μονής, θα είχε βάλει χέρι στη λίμνη εδώ και πολύ καιρό - άλλωστε προσπάθησε να το κάνει επανειλημμένα από το 1919 και μετά, χωρίς επιτυχία. Ούτε τώρα θα πετύχει.

  Από κει και πέρα, η Ρωσία "είδε φως και μπήκε". Σε αντίθεση με εμάς, που ορισμένοι σχεδόν ντρεπόμαστε που είμαστε Ορθόδοξοι και δεν είμαστε αναγκασμένοι να γινόμαστε φορείς του αδιέξοδου, ηθικολογικού Δυτικού Διαφωτισμού, οι Ρώσοι έχουν έντονη ταύτιση με την Ορθοδοξία και την βλέπουν ως εθνική τους υπόθεση, αλλά (ειδικά στην τσαρική εποχή) και ως όχημα πολιτικού ιμπεριαλισμού. Βλέπουν ότι η Ορθοδοξία διώκεται στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα, διότι αν ο Εφραίμ δεν ήταν ιερωμένος και ήταν, ας πούμε, ο Αφγανός λαθρομετανάστης που μαχαίρωσε προχθές κανα-δυο λιμενικούς χωρίς να προφυλακιστεί από εισαγγελέα και ανακριτή, τότε να είμαστε σίγουροι ότι κανένας δεν θα ασχολούνταν με την προφυλάκισή του, όπως τόσοι και τόσοι που διέπραξαν πραγματικά σκάνδαλα ουδέποτε προφυλακίστηκαν.

  Δεν χρειάζεται λοιπόν να τους κάνει τον φίλο ο Εφραίμ. Είναι αστήρικτο να λέμε ότι πήγε στη Ρωσία με την Αγία Ζώνη για να κερδίσει στήριξη ενόψει της... προφυλάκισής του, μιας προφυλάκισης που κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορούσε να προβλέψει. Η ζημιά στη ΝΔ γίνεται από τη στιγμή που η ΝΔ δεν υπερασπίστηκε σωστά τον εαυτό της και παραδέχθηκε για σκάνδαλο μια απίστευτα κατασκευασμένη ιστορία. Της ΝΔ δεν της φταίει κανένας Εφραίμ, παρά μόνον ο ίδιος ο εαυτός της.

 20. Greco avatar
  Greco 29/12/2011 18:56:02

  Δεν νομιζω οτι ειναι η καταλληλη στιγμη για μαγκες στους ρωσους και απαντησεις τυπου "δεν δεχομαι υποδειξεις" οταν εχεις γινει ρεζιλι διεθνως για την διαχειριση των οικονομικων, γυρνας σαν ζητιανος και οι γερμανοι στην ουσια κανονιζουν τα του οικου σου

  Η απαντηση στην πραγματι ακραια---- και γεματη γεωπολιτικα υπονοουμενα ---παρεμβαση της ρωσιας επρεπε να ναι πιο διπλωματικη, αν γνωριζουν απο λεκτικη διπλωματια οι ρωμιοι σπουδαγμενοι διπλωματες μας. Και ο Σαμαρας νομιζω βιαστηκε να υιοθετησει την ανακοινωση του υπεξ...

  Προσωπικα δε πολυσυμπαθω ουτε τους ρωσους, ουτε την ορθοδοξια, αλλα το εθνικο συμφερον της Ελλαδος πιστευω οτι ειναι να τα εχει καλα με τη Ρωσια, ειδικα σε αυτη τη περιοδο και τη στιγμη που προετοιμαζονται νεοι πολεμοι στη μεση Ανατολη και μαλιστα με την εμπλοκη πολυποικιλων παραγοντων

 21. TARAMAS avatar
  TARAMAS 29/12/2011 20:40:36

  Τελικά κάποιοι που το παίζουν "πατριώτες" και αγανακτούν με τους δυτικούς, εύχονται να επέμβουν οι Ρώσοι Καγκεμπίτες και "να αποκαλύψουν μυστικά από τα παλιά κιτάπια της Κα Γκε Μπε", λες και έχει οποιαδήποτε αξιοπιστία η ελεγχόμενη διαρροή "πληροφοριών" από μυστικές υπηρεσίες. Τόσο πατριώτες είναι και τόσο σοβαροί, που εμπιστεύονται ξένους πράκτορες με ίδια συμφέροντα, περισσότερο από ότι την ελληνική δικαιοσύνη. Συντρόφια το σύστημα Πούτιν δε διστάζει να εξοντώνει όποιον Ρώσο σταθεί απέναντί του, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα είναι ο σωτήρας-ιππότης για την Ελλάδα; Πόσο τυφλός και πόσο φανατικός μπορεί να είναι κανείς; Μήπως να αρχίσουμε να μιλάμε για "ρωσολιγούρηδες" και για "παπαγαλάκια της (Ρωσικής) πρεσβείας";

 22. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 29/12/2011 21:00:16

  Μπράβο Ἀ.Ψ., πάρα πολὺ καλὸ ἄρθρο. Πραγματικὰ ἐξαιρετικό. Ἐμφανίζει πτυχὲς -ἀληθινώτατες- ποὺ ἄλλοι οὔτε κἂν ὐποψιάζονταν.

  Παίζεται ΜΕΓΑΛΟ παιχνίδι, καὶ τὸ Φανάρι καλεῖται νὰ κάνει αὐτὸ ποὺ ξέρει καλὰ νὰ κάνει ἐδῶ καὶ αἰῶνες: νὰ μᾶς βγάλει ἀσπροπρόσωπους, σὲ ἀπόλυτη ἀναντιστοιχία μὲ τὶς ἐλάχιστες δυνάμεις του. Δόξα τῷ Θεῷ, ἔχουν πολὺ καλύτερη πολιτικὴ παράδοση ἐκεῖ ἀπ' ὅτι οἱ... ἑλλαδίτες πολιτικοί. Ὄρτσα!

  Ἂν δὲν τὸ κάνει, θὰ τὸ φάει μεσοπρόθεσμα ἡ μαρμάγκα... Οἱ Ρῶσοι δὲν ἀστειεύονται. Κατανοοῦν τὴν ὀρθοδοξία ὡς ἐξουσία, καὶ εἶναι ἀποφασισμένοι νὰ τὸ φτάσουν στὰ ἄκρα. Ὅμως "ἡ δύναμίς μου ἐν ἀσθενείᾳ τελειοῦται".

  Κάποιοι νομίζουν ὅτι τὰ ἐκκλησιαστικὰ/θρησκευτικὰ εἶναι αὐτόνομα, ἀποσυνδεδεμένα ἀπὸ τὰ γεωπολιτικὰ καὶ ἱστορικά. Ἅλλος λέει παραπάνω "τί κι ἂν τὸν ἔχει τὸν Ἄθωνα ἡ Ρωσία, τί ὁ Βαρθολομαῖος". Σσσσσσσς, μὴν τοὺς ξυπνήσετε.

  • Theoprovlitos avatar
   Theoprovlitos @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 30/12/2011 00:11:32

   Υπαρχουν και αλλα παρασκηνια. Στην Σλοβακια προσφατως εφαγαν τον φιλελληνα και Ελληνομαθη πρύτανη της Θεολογικής Σχολης (ο μοποίος μολις ειχε εκδόσει και το πρωτο Ελληνοσλοβακικο λεξικο) για να τοποθετησουν στη θεση του εναν Ρωσσοφιλο εβραϊκής καταγωγης θεολογο.

   Ο μεγλορωσσισμός σαφως υπαρχει.

   Πλην ομως η υποτιθεμενη έριδα την οποία παρουσιαζει η κα Α.Ψ. προκειμενου να διασπαστει το πανορθοδοξο μετωπο καταδικης του Ελλαδικου καθεστωτος ειναι και ανυπόστατη και περιεργη. Και διασπαστικη.

 23. Βασιλική avatar
  Βασιλική 29/12/2011 21:17:14

  Nα πώ και εγώ τη βλακεία μου και ας φάω κράξιμο ......Στο θέμα Εφραίμ ,δεν έχω αμφιβολία πως έχει κάνει τις κουτσουκέλες του ο γέροντας όμως δεν ήταν μόνος του σε αυτό και δεν είναι δίκαιο να πληρώσει τα σπασμένα όλων.Έχει δίκιο ο stanley@gr ,όταν λαμόγια τύπου Τσουκάτος ,Άκης ,Παπαντωνίου (μπορείτε να βάλετε όποιον θέλετε στη λίστα γιατί πολιτικάντηδες και από τα δύο κόμματα βίασαν την Ελλάδα ) κυκλοφορούν ελεύθερα ,ο Εφραίμ φαντάζει στα μάτια πολλών ως ο μ..........ς που θα πληρώσει το λογαριασμό !
  Στο θέμα της επέμβασης της Ρωσίας στα εσωτερικά μας ,πραγματικά δεν καταλαβαίνω το χαμό .Αν ψάξετε εύκολα θα βρείτε πως η κόντρα μεταξύ Ελλαδικής Εκκλησίας (και Οικ. Πατριαρχείου ) και Ρωσικής πάει αρκετά χρόνια πίσω .Τότε που το (φιλοαμερικανικό Οικ.Πατριαρχείο) μπλέχτηκε άκομψα και καθόλου διπλωματικά στα εσωτερικά της Ρωσίας ,υπολογίζοντας πως με κάποιες πρώην σοβιετικές χώρες στην αμερικανική σφαίρα επιρροής π.χ. Ουκρανία ,Εσθονία ,θα κέρδιζε σε βάρος του Πατριαρχείου Μόσχας ....Μπορεί λοιπόν οι Ρώσοι να επιστρέφουν τα δανεικά .Κάθε χώρα στον κόσμο ,με εξαίρεση δυστυχώς την Ελλάδα ,υπερασπίζεται τα συμφέροντά της ,για γεωπολιτική μιλάμε όχι για αγάπες και λουλούδια .Αν έχουμε μάθει μια ζωή να είμαστε ραγιάδες και να περιμένουμε Μεσσίες από τη Δύση ή την Ανατολή ,το πρόβλημα είναι δικό μας όχι του κάθε Ρώσου ,Αμερικάνου και δε συμμαζεύεται ,αυτοί το συμφέρον τους κοιτάζουν.Ελπίζω να μην σας κούρασα ......Καλές γιορτές σε όλους !

  • anonymous avatar
   anonymous @ Βασιλική 29/12/2011 21:26:13

   Δεν ξέρεις καλά τα εκκλησιαστικά. Το Οικ Πατριαρχείο ενεπλάκη στα εκκλησιαστικά της Ουκρανίας διότι του ζητήθηκε από την εκεί Εκκλησία. Η Ουκρανία ως κράτος είναι χωρισμένο στα δυο. Η ανατολική Ουκρανία είναι Ρώσοι και η δυτικοί είναι Ουκρανοί δηλ. Πολωνικής καταγωγής. Η δυτικοί μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ ήθελαν να απεξαρτηθούν από το Πατριαρχείο της Μόσχας και ζήτησαν τη συνδρομή του Οικ Πατριαρχείου. Οι ανατολικοί που είναι Ρώσοι συνεχίζουν να υπάγονται στο Πατριαρχείο της Μόσχας. Αυτό φυσικά ενόχλησε τους Ρώσους αλλά δε γινόταν διαφορετικά.

   Κάποια στιγμή η Ουκρανία θα διχοτομηθεί. Οι Ρώσοι θα πάνε στη Ρωσία και οι άλλοι μόνοι τους. Υπάρχει και φυσικό όριο το ποτάμι.

 24. stamoschios avatar
  stamoschios 29/12/2011 21:58:24

  Ορισμένοι εξ υμών βιώνουν την πλάνη ότι η εθνική ανεξαρτησία απειλείται από τη ρωσική άρκτο. Στην Ελλάδα των αμερικάνικών βάσεων, της αμερικανικής ετεροδικίας, του μνημονίου, του Παπαδήμου, την Ελλάδα = Γερμανικό προτεκτοράτο. Οι γνωστοί ευρωλιγούρηδες, τα παρωπιδοφώρα φερέφωνα των εξ εσπερίας δυναστών μας, βρήκαν βήμα εναντίον των αξιών του έθνους. Προσκυνήστε την Μέρκελ οσφυοκάμπτες. Προσέξτε καλά μην πληγεί η ανεξάρτητη δικαιοσύνη που έκρινε συνταγματικό το μνημόνιο με αντάλλαγμα υπουργικούς θώκους, που θεώρησε ως μη ύποπτο φυγής και δεν προφυλάκισε τον αγαπούλα Ψωμιάδη. Καταντήσατε συνοδοιπόροι με τα τσιπράκια.

 25. Βασιλική avatar
  Βασιλική 29/12/2011 22:22:25

  @anonymous
  Οι Δυτικοί Ουκρανοί (Galicia) δεν είναι Πολωνοί όμως βολόδερναν για αιώνες μεταξύ Πολωνικής και Αυστροουγγρικής κατοχής και φυσικά έχουν επηρεαστεί από αυτούς ,με αποτέλεσμα να μην έχουν και τα καλύτερα αισθήματα προς τους Ρώσους ,το αντίθετο συμβαίνει με τις ανατολικές και νότιες επαρχίες της Ουκρανίας (σε ένωση με τους Ρώσους από το 1654 αν δεν κάνω λάθος και με δωράκια κάποιες ρωσικές πόλεις ) .Ο Γιούσενκο βγήκε με την στήριξη των δυτικο-Ουκρανών (και όχι μόνο :-D ) και προσπάθησε να επιβάλει την δική τους εθνική ταυτότητα (γλώσσα ,Θρησκεία και ιδεολογία π.χ. φασίστα Μπαντέρα κλπ )και στους υπόλοιπους Ουκρανούς με αποτέλεσμα να μεγαλώσει το ρήγμα στην Ουκρανική κοινωνία .Στο θέμα της Θρησκείας ,υπάρχουν 3 Ορθοδοξες εκκλησίες Αυτοκέφαλη Ουκρανική ,Ουκρανική Ορθόδοξη- Πατριαρχείο Κιέβου και η Ρωσική Ορθόδοξη -Πατριαρχείο Μόσχας .Οι περισσότεροι δυτικο-Ουκρανοί είναι Ουνιάτες ή Καθολικοί ΟΧΙ Ορθόδοξοι όμως ο Γιούσενκο για να μειώσει τη Ρωσική επιρροή στη χώρα προσπάθησε να πετύχει αναγνώριση του σχισματικού Φιλάρετου ο οποίος αποσχίστηκε αφού είχε αποτύχει στο παρελθόν να εκλεγεί Πατριάρχης Μόσχας (είχε χάσει από τον Αλέξιο ).....Γενικά η Ουκρανία είναι ένα μπέρδεμα και συχνά πυκνά συμμαχούν οι 2 σχισματικές εκκλησίες με υπερεθνικιστές Ουνιάτες κατά της Ρωσικής εκκλησίας.......

  • anonymous avatar
   anonymous @ Βασιλική 29/12/2011 22:48:24

   Μονο 5 εκ είναι οι ουνουνίτες. Οι άλλοι είναι ορθόδοξοι. Τέλος πάντων το Οικ Πατριαρχείο πήγε διότι το κάλεσαν και οι πράξεις του ήταν σύμφωνες με το κανονικό δίκαιο. Άλλο ότι δε άρεσε στη Μόσχα.

   • Βασιλική avatar
    Βασιλική @ anonymous 29/12/2011 23:41:56

    Tο Οικ. Πατριαρχείο δεν συγχώρησε ποτέ στη Μόσχα τη μεταφορά της Ουκρανίας στο Ρωσικό Πατριαρχείο το 1686 ....Το είπα και εγώ πιο πάνω η Ουκρανία είναι μπέρδεμα !Ο Γιούσενκο ως αντι-ρώσος έπαιζε παιχνίδια τόσο με τους Ουνιάτες (φιλο-νατοϊκους δυτικο-Ουκρανούς με έδρα την πρωτεύουσα της Galicia ,Lvov ή Lviv και κύριους υποστηρικτές του κατά την Πορτοκαλί Επανάσταση ) όσο και με τον σχισματικό Φιλάρετο.Το ποιός έιχε δίκιο ή άδικο δεν το ξέρουμε έμεις φυσικά όμως η παρέμβαση του Βαρθολομαίου σε ένα καθαρά ΠΟΛΙΤΙΚΟ θεμα ήταν άκομψη και αντιδιπλωματική .Θα σου δώσω ένα απλό παράδειγμα η Σκοπιανή Ορθόδοξη εκκλησία έχει αποσχιστεί από το Σερβικό Πατριαρχείο και δεν αναγνωρίζεται ως αυτοκέφαλη από κανένα Ορθόδοξο Πατριαρχείο , αν λοιπόν στο μέλλον καλέσουν το Βαρθολομαίο οι Σκοπιανοί να πάρει θέση στη διένεξη τι θα κάνει ???? Είναι παγίδα γιατί αυτά τα θέματα δεν είναι μονο εκκλησιαστικά αλλά κυρίως πολιτικά.Τέσπα ,ας μη χαλάμε τη ζαχαρένια μας χρονιάρες μέρες .....Χρόνια Πολλά anonymous !

 26. Siglitiki avatar
  Siglitiki 29/12/2011 22:47:16

  Γιατί ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δεν έχει τοποθετηθεί για την υπόθεση Εφραίμ;

 27. mx avatar
  mx 29/12/2011 23:45:57

  ......ante kali leyteria stin xwra.....

 28. Γιαγκούλας avatar
  Γιαγκούλας 29/12/2011 23:55:18

  Ορθώς το άρθρο τονίζει ότι το θέμα συμπλέκεται με ευρύτερα παιχνίδια.
  Οπως είναι ορθότατη η παρατήρηση ότι οι κυβερνήσεις μετά το 1994 έχουν τεράστιες ευθύνες για το ζήτημα.
  Δενμπορούμε να δεχθούμε, βεβαίως, ότι ο Εφραίμ συμβολίζει την Ορθοδοξία. Και, βεβαίως, ότι έκανε δεν το έκανε μόνος του, χωρίς δηλ. τους πολιτικούς, που αυτοαπαλλάχθηκαν κάθε νομικής ευθύνης. Ούτε μπορούμε να πούμε ότι δεν έγινε και τίποτα με το θέμα της λίμνης. Γιατί ξεσηκώθηκε η τοπική κοινωνία της Ξάνθης; Μήπως επειδή είναι συμφεροντολόγα;
  Πόλεμος συμφερόντων σε διεθνές επίπεδο διεξάγεται.
  Εάν ο Αθως ήταν μόνον μια απλή μοναστική πολιτεία, τί δουλιά είχαν εκεί οι Κάρολοι (άλλου μάλιστα δόγματος, αιρετικού), οι Πούτιν και λοιποί πολιτικοί και μεγαλοεπιχειρηματίες; Πήγαιναν να προσκυνήσουν;
  Ας μη βιάζεται κανείς να βγάλει εύκολα συμπεράσματα.
  Και προπαντός έχουμε πήξει εδώ και 10ετίες από πολλών ειδών ξενόδουλους.
  Οι ξένοι κοιτούν τα συμφέροντά τους. Εμείς;

  • Πελασγός ο Μιλήσιος avatar
   Πελασγός ο Μιλήσιος @ Γιαγκούλας 30/12/2011 08:28:27

   Γιαγκούλας,

   Μάθε, ότι ο Κάρολος, χωρίς να χτυπάει καμπάνες, έχει γίνει Χριστιανός Ορθόδοξος, εδώ και πολλά χρόνια.
   Ο πατέρας του Φίλιππος, Δούκας του Κεντ είναι και ήταν Ορθόδοξος Χριστιανός.

   Πελασγός ο Μιλήσιος

 29. karenin avatar
  karenin 30/12/2011 00:35:43

  Η Ρωσσία δεν λειτουργεί με τρόπο που πολυ νομίζουν. Συνήθως σε μια μπίζνα γίνονται δέκα μπίζνες, για αυτό και θεωρείται χώρα σκοτεινή και περίπλοκη. Γιατί λοιπόν τόσο απρόσμενη σκληρή αντίδραση για τον η γούμενο; Η απάντηση είναι απλή. Γιατί ολη η πολιτική και θρησκευτική ελίτ εκτέθηκε ανεπανόρθωτα στα εκατομύρια των ρωσων πιστων. Δηλαδή για δυο βδομάδες γινόντανε ορθόδοξο πανηγύρι με πρωταγωνιστή .εναν ανθρωπο που είχε δικαστικές εκρεμότητες στην χώρα του, και αυτό δεν το έλεξε κανένας ; Ο ηγούμενος εφθασε ρωσία μέσω των φίλων των φίλων. Οι ίδιοι τον εντάξανε στην προεκλογική εκστρατεία, σαν προσφορά των φίλων στον πρόεδρο. Ετσι όταν έσκασε η προφυλάκιση, το θέμα ήταν ποιός θα χρεωθεί το φιάσκο. Λόγω επικείμενων προεδρικών εκλογων, προτιμήθηκε η επίθεση στην χώρα μας. Η ενορχήστρωση είναι εύκολη υπόθεση στην Μόσχα όπου η διαπλοκή είναι ολοκληρωτική.
  Είναι θέμα χρόνου το θέμα απο αυτήν την λογική να το αναδείξει η αντιπολίτευση, και αν το καταφέρει το πλήγμα για τον Πούτιν θα είναι ανεπανόρθωτο. Και επειδή παραμονές εκλογών με τα πατριωτικά και θρησκευτικά συναισθήματα των ρώσων δεν παίζεις, οι πιέσεις και οι παρεμβάσεις θα συνεχισθουν μέχρι την Απελευθέρωση του Εφραίμ.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ karenin 30/12/2011 09:21:29

   Eιναι πολυ αμφιβολο εαν η Ρωσια δεν εχει υπηρεσιες που να γνωριζουν οτι ο Εφραιμ ειχε εκκρεμοτητες.Αυτα ησαν δημοσιως γνωστα.
   Η ρωσικη ηγεσια κατα πασα πιθανοτητα με τη στηριξη στον Εφραιμ ζητησε καποια αντιπαροχη και επιρροη στην Ελλαδα.
   Καποιοι "εκσυγχρονιστες" στην Αθηνα θεωρησαν την κατασταση ως ευκαιρια για να κανουν επιδειξη δυναμης και αδιαφοριας προς τη Ρωσια και τωρα ακολουθουν οι συνεπειες.

 30. Βασιλική avatar
  Βασιλική 30/12/2011 01:14:55

  Yπάρχει ένα μικρό προβληματάκι στον παραπάνω συλλογισμό.Η μόνη αντιπολίτευση που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την υπόθεση Εφραίμ κατά του Πούτιν είναι η θεσμική αντιπολίτευση κοινώς οι κομμουνιστές !!!Αν προσπαθήσουν να το χρησιμοποιήσουν οι νεο-φιλελεύθεροι φιλοδυτικοί θα τους πάρουν με τις πέτρες ,θα γελοιοποιηθούν τελείως .Όταν στις τάξεις τους έχουν τους μαφιόζους-Ολιγάρχες που κατέκλεψαν τη Ρωσία επί Γέλτσιν δεν δικαιούνται να μιλάνε .Ο Εφραίμ μπροστά στους Μπερεζόφσκι,Χαρντακόφσκι ,Προχόρωφ φαντάζει Γιάννης Αγιάννης !

 31. bunga-bunga avatar
  bunga-bunga 30/12/2011 22:33:19

  To Πατριαρχείο Κων/λεως για ιστορικούς και γεωπολιτικούς λόγους που όλοι γνωρίζουμε δεν είναι δυνατό να ανταποκριθή στον θεσμικό του ρόλο που ούτως ή άλλως έχει ατονίσει και εν τοις πράγμασι δεν δύναται να ελέγξει τα του οικου του ή μη πέραν του Φαναρίου. Με ενοχλούν σφόδρα οι επεμβάσεις του στα εκκλησιαστκά τεκτενόμενα στην χώρα μου και η σιωπή του στο θεμα του Εφραίμ. Εφ'όσον αυτό με τον συγκεκριμένο Πατριάρχη αδυνατεί να ανταποκριθή στις απαιτήσεις αυτής της χρονικής στιγμής ο ρόλος της Ρωσίας είναι καλοδεχούμενος, ασχέτως των γεωπολιτικών παιχνιδίων που πιθανόν να υποκρύπτονται. Το ίδιο ανίκανη, πλήν ορισμένων εξαιρέσεων, κρίνεται και η ηγεσία της ελληνικής εκκλησίας με προεξάρχοντα τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τους συν αυτώ με πρώτον και καλύτερον τον Ιωαννίνων ( οι οικονομικές του κινήσεις βούλιαξαν την εκκλησία κυριολεκτικώς). Ο τελευταίος για ένα χρονικό διάστημα είχε εξελιχθή σε τηλεοπτικό αστέρα. Ο πρώτος ρόλος δεν είναι αυτοδίκαιος αλλά κατακτάται. Και αυτός έχει απωλεσθή πρό πολλού δια το πατριαρχείο και την ελλαδική εκκλησία. Ο λαός έχει εύρει στηριγμα σε μεμονωμένους ιεράρχες.
  Και μία κρίση για την απόφαση και την εισήγηση της Καλού. Είναι νομικά αστηρικτη και παραβιάζει το σχετικό άρθρο του ΚΠΔ περί προσωρινής κρατήσεως.
  Και μία ερωτηση: Μπορεί κάποιος να προσδιορίσει χρηματικώς την ζημία του ελληνικού δημοσίου στην υπόθεση βατοπεδίου, διότι χωρίς αυτή δεν υπάρχει και αδίκημα.
  και δια όσους δεν γνωρίζουν : η περιουσία του Πατριαρχείου βασίζεται κυρίως στα χρυσόβουλα, οπότε...

 32. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 31/12/2011 12:31:46

  Το ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ανταποκρίνεται στο ΘΕΣΜΙΚΟ του ΡΟΛΟ στο πλαίσιο του συστήματος των ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ αλλά και της περιπλοκότητας της γεωπολιτικής με μοναδική ικανότητα.
  Ο ΘΡΟΝΟΣ της ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΕΙΝΑΙ είναι ο πρώτος τη τάξει μεταξύ ΤΩΝ ΠΡΕΣΒΥΓΕΝΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΩΝ και ίσος στην τιμή και τάξη της ΠΑΛΑΙΑΣ ΡΩΜΗΣ._
  Η Μόσχα είναι πολύ πίσω στον κατάλογο της εκκλησιαστικής τάξης ... Έχει επιθυμίες και πόθους ευσεβείς. Αλλά ξέρει ότι η κατά κόσμο ΕΚΚΛΗΣΙΑ έχει αιώνιους νόμους, ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥ.
  Ασφαλώς οι ΡΩΣΟΙ προσπαθούν να εμφανιστούν και εδραιωθούν ως ΤΡΙΤΗ ΡΩΜΗ εδώ κι αιώνες. Χωρίς αποτέλεσμα. Ένας από τους λόγους ο ΠΑΝΣΛΑΒΙΣΤΙΚΟΣ χαρακτήρας της προσπάθειάς τους συναρτημένεης αποκλειστικά σε πολιτικά σχέδια (άλλοτε τσαρικά, άλλοτε μπολσεβίκικα, άλλοτε νεορωσικά) που έρχονται σε απευθείας σύγκρουση με την πνευματική διάσταση της Εκκλησίας.
  Την αντίδραση των Ρώσων καλό είναι να την εξετάσουμε πολύπλευρα κι όχι σε ένα υπεραπλουστευτικό δίπολο. Οι ΡΩΣΟΙ ΠΡΩΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ. Από την εποχή του ΟΡΛΩΦ έπρεπε να έχουμε κατανοήσει τα πράγματα. Κι ΕΜΕΙΣ οι ΕΛΛΗΝΕΣ εννοείται ότι πρέπει να ενδιαφερόμαστε για τα δικά μας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. Και τα Ρωμέϊκα, Πρεσβυγενή Παριαρχεία ανήκουν σε αυτά.
  ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ δεν επιτρέπουν αφελείς ταυτίσεις κι εναγκαλισμούς. Να υπενθυμίσω χαρακτηριστικά κάποιο ανάμεσα στα πολλά παραδείγματα που θα μπορούσα να αναφέρω.
  Οι ορθόδοξοι Ρώσοι "εν Κυρίω αδελφοί" ΚΑΤΕΧΟΥΝ στη ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ τον ιστορικό ΝΑΟ και τα ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ καθώς και τα ΙΔΡΥΜΑΤΑ και ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ της ιστορικής ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ. Τα ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ από την εποχή των Σοβιετικών και τα ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ μέχρι σήμερα παρά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Μιλάμε για ΦΙΛΕΤΑ στο Κέντρο της ΠΕΣΤΗΣ.
  Μην χαίρεστε λοιπόν αδέλφια ΕΛΛΗΝΕΣ για τις παρεμβάσεις του Μόσκοβου. ΑΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΜΕ κι ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

  • Παναγιώτης avatar
   Παναγιώτης @ Εύμηλος 31/12/2011 23:16:27

   Αγαπητέ φίλε, δεν νομίζω ότι είναι ώρα να αναδυκνείουμε τις όποιες αντιθέσεις της ορθόδοξης εκκλησίας. Ο ορθόδοξος κόσμος σήμερα ειδικά πρέπει να είναι ενωμένος. Ανεξάρτητα από τη γνώμη μας για τα δογματικά και την θρησκευτική πίστη του καθενός από εμάς, αυτή τη στιγμή η ορθοδοξία ίσως αποτελεί το τελευταίο οχυρό απέναντι στην προσπάθεια που γίνεται διεθνώς για την εγκαθίδρυση της γνωστής νέας τάξης. Τα κινήματα της αριστεράς έχουν γίνει ήδη όχημα της νέας τάξης. Οι πολιτικοί οργανισμοί όπως η ΕΕ, το ίδιο. Βέβαια πάντα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις συμμαχίες μας, όπως επισημαίνεις. Ομως αυτην την εποχή έχουμε ανάγκη να ενισχύσουμε τη γέφυρα με τα πνευματικά μας αδέλφια. Οταν μια οικογένεια είναι σε κίνδυνο, ενώνεται. Και αυτό πιστεύω πως πρέπει να κάνουμε και μεις τώρα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.