#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/07/2010 16:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η υιοθέτηση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας προϋπόθεση για την ένταξη της ΤουρκίαςΠαρέμβαση Ευρωβουλευτή Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή τις ενέργειες του τουρκικού ωκεανογραφικού "Τσεσμέ"  επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

"Η Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου. Είναι διεθνής Συμφωνία μικτού χαρακτήρα την οποία έχουν υπογράψει και κυρώσει

η ίδια η Ευρωπαϊκή  Ένωση,
όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη
και όλα - πλην της Τουρκίας - υποψήφια για ένταξη κράτη",

ανέφερε ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνέρχεται στο Στρασβούργο.

Στην συνέχεια υπογράμμισε ότι "Γι' αυτόν τον λόγο κάθε υποψήφια χώρα οφείλει να υιοθετήσει την Σύμβαση (UNCLOS) πριν και προκειμένου να επιτύχει την ένταξή της στην Ε.Ε.".

"Η Τουρκία δεν μπορεί αποτελέσει εξαίρεση" τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Η παρέμβαση έγινε με αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο που προκλήθηκε στο βορειοανατολικό Αιγαίο με τις δραστηριότητες, επί ελληνικής υφαλοκρηπίδας του τουρκικού ωκεανογράφου "Τσεσμέ".

Ολοκληρώνοντας, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι η μη ανταπόκριση της Τουρκίας στο θέμα αυτό, δεν μπορεί παρά να επηρεάσει αρνητικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας σε ορισμένα διαπραγματευτικά Κεφάλαια όπως τα Κεφάλαια "Ενέργεια" και "Αλιεία".

"Γι' αυτό", τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, "το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να καλέσει την Τουρκία να υιοθετήσει  το ταχύτερο αυτήν την Σύμβαση".

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 06/07/2010 17:00:23

  Πολύ σωστή πρόταση. Δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από του Τούρκους αλλά τους στριμώχνει άγρια.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 06/07/2010 17:07:58

  Τώρα μάλιστα... Τρέμει η Τουρκία... την απειλούν ότι δεν θα την δεχτούν στην ΕΕ. Φαντάσου να μην την δεχτούν στην επόμενη επανδρωμένη πτήση για την Ανδρομέδα.

 3. Γιάννης Σ. avatar
  Γιάννης Σ. 06/07/2010 17:59:28

  Αφού την έχει υπογράψει η ΕΕ και βρισκόμαστε στην εποχή μετά της Συνθήκη της Λισαβόνας (ένα νομικό πρόσωπο), η σύμβαση θα δεσμεύει και την Τουρκία, αν γίνει μέλος της ΕΕ.

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 06/07/2010 19:38:17

  Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
  Η Σερβία δεν έχει άλλη επιλογή από το να επανεξετάσει τις σχέσεις της με τον διεθνή παράγοντα στο Κόσοβο εάν αυτός δεν σταματήσει να στηρίζει αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Πρίστινας, δήλωσε την Τρίτη ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

  Η συνεδρίαση συνεκλήθη εκτάκτως με σερβικό αίτημα λόγω της κλιμακούμενης έντασης των τελευταίων ημερών στο βόρειο Κόσοβο, μετά τη βομβιστική επίθεση κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένας Σέρβος γιατρός και τραυματίστηκαν άλλα 11 άτομα.

  Η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης Σέρβων στην εθνικά διαιρεμένη Κόσοφσκα Μιτρόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου. Οι συγκεντρωθέντες αντιδρούσαν στην πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει γραφείο για την έκδοση ατομικών εγγράφων στην περιοχή.

  Η Μιτρόβιτσα χωρίζεται από τον ποταμό Ιμπάρ ανάμεσα στον αλβανικό νότο και το σερβικό βορρά, που υποστηρίζεται οικονομικά από το Βελιγράδι και ουδέποτε αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου που ανακηρύχθηκε μονομερώς το 2008.

  Ο Μπόρις Τάντιτς υπογράμμισε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας πως ο μόνος τρόπος για την εδραίωση της σταθερότητας στο Κόσοβο είναι η πλήρης εφαρμογή του Σχεδίου Έξι Σημείων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

  Σχετικά με τη βομβιστική επίθεση στη Μιτρόβιτσα, έκανε λόγο για μια ακόμη «καταστροφική συνέπεια ενός δόλιου σχεδίου, που υποστηρίζει κατά ένα μέρος το λεγόμενο γραφείο του εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας, του οποίου προΐσταται ο Πίτερ Φέιθ, για μονομερή επιβολή ενός παράνομου και μη επιθυμητού καθεστώτος, σε αυτό το τμήμα της επαρχίας μας».

  Ο πρόεδρος της Σερβίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει πως «τίποτα παρόμοιο με αυτό που συνέβη την Παρασκευή δεν θα επαναληφθεί» και ότι «το παράνομο γραφείο [της κυβέρνησης του Κοσόβου] στη βόρεια Μιτρόβιτσα, θα παραμείνει κλειστό».

  Ο ίδιος τόνισε πως η EULEX θα πρέπει να οδηγήσει άμεσα ενώπιον της Δικαιοσύνης τους δράστες όλων των εγκλημάτων κατά Σέρβων του Κοσόβου, και ζήτησε να παραμείνουν στις θέσεις τους τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ που φρουρούν τα ορθόδοξα σερβικά μνημεία στο Κόσοβο.

  Το Βελιγράδι, σημείωσε ο Σέρβος πρόεδρος, δεν πρόκειται να ανεχτεί προσπάθειες μονομερούς επιβολής, από την πλευρά της Πρίστινας, λειτουργίας γραφείων, δικαστηρίων και τηλεπικοινωνιακών υποδομών στις τοπικές σερβικές κοινωνίες.

  Ο πρόεδρος της Σερβίας είπε ακόμη πως μετά τα βίαια γεγονότα του Μαρτίου του 2004, η διεθνής κοινότητα «επιβράβευσε το πογκρόμ των Σέρβων που ενορχήστρωσαν οι Αλβανοί του Κοσόβου, αναγνωρίζοντας τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου».

  Εξέφρασε, δε, την ελπίδα πως δεν θα υπάρξει ενθάρρυνση προς την Πρίστινα να καταφύγει και πάλι στη βία.

  «Η αλήθεια για τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, όσο άβολη κι αν είναι για μερικούς, είναι ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε ειρήνη και σταθερότητα, καθώς η ειρήνη είναι προϊόν συμφωνίας, όπως και η σταθερότητα είναι προϊόν συναίνεσης» είπε ο Τάντιτς.

  Αναφερόμενος στην αναμενόμενη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) για τη νομιμότητα της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ο Σέρβος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα πως το Δικαστήριο δεν θα προχωρήσει σε νομιμοποίηση αυτής.

  Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μπόρις Τάντιτς επανέλαβε ότι η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου, αλλά δεν πρόκειται επίσης ποτέ να σταματήσει να αναζητεί συμβιβαστική λύση

  Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_697.html

 5. Γιώργος - Άγρυπνοι Πολίτες avatar
  Γιώργος - Άγρυπνοι Πολίτες 06/07/2010 22:41:18

  “Το Αιγαίο ως παράκτιο αρχιπέλαγος” – Πολύ πολύ ενδιαφέρον άρθρο!

  http://agrupnoipolites.wordpress.com/2010/07/02/9087-2/

  Η παράλληλη κτήση ηπειρωτικού και νησιωτικού εδάφους, κατά το διεθνές δίκαιο, καθιστά μια χώρα γεωγραφικά αρχιπελαγική μόνο αν τα δύο γειτνιάζουν.

  Το κάθε νησί δεν αποτελεί αυθύπαρκτη οντότητα, αλλά ενώνεται άρρηκτα με το διπλανό του και δημιουργείται μία κι ενιαία αρχιπελαγική κυριαρχική αλυσίδα.

  Το διεθνές δίκαιο είναι σαφές. Σε παράκτιο αρχιπέλαγος δεν εφαρμόζεται ο κανόνας των 6 ή 12 νμ, αλλά ο προαναφερθείς κανόνας του άρθ 7.

  Η Τουρκία χωρίς να έχει υπογράψει τις διεθνείς Συμβάσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας (1958 και 1982) εφαρμόζει το σύστημα αυτό σε Ίμβρο και Τένεδο από το 1964.

  Ο κανόνας εφαρμόζεται από την πλειοψηφία των χωρών-μελών του ΟΗΕ, επί παραδείγματι από τη Ρωσία στην Aρκτική περιοχή της, αλλά και από τον Καναδά στο Αρκτικό παράκτιο αρχιπέλαγος, το μεγαλύτερο στον κόσμο.

  Με το να αναγνωριστεί το Αιγαίο ως Παράκτιο Αρχιπέλαγος στο Διεθνές Δίκαιο καλύπτονται τα κυριαρχικά κενά που ονομάζονται διεθνή ύδατα.

  Η εφαρμογή του άρθρου 7 είναι μονομερής απευθυντέα πράξη, δε χρειάζεται δηλαδή συμφωνία με κάποιο άλλο κράτος, παρά μόνο αποδεκτή χάραξη και κατάθεση σε διεθνείς οργανισμούς όπως τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Οργανισμό(IMO).

  Και το άρθρο καταλήγει:

  Η παγίδα: Εάν χαράξουμε υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ με το σημερινό καθεστώς απαγορεύεται η μετέπειτα χάραξη νέων παράκτιων αρχιπελαγικών γραμμών.

  Γι’ αυτό έχει λυσσάξει με τη Χάγη ο ΓΑΠούκος ή βαρέθηκε την Αθήνα και θέλει πάλι ταξιδάκι;

  Για όσους ενδιαφέρονται οι βιβλιογραφικές αναφορές στο τέλος του άρθρου είναι σπουδαίες!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.