#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/02/2010 11:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η τύχη της Ελλάδας, ακόμη παίζεταιΣε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους που αντιμετωπίζει σήμερα η εντεκάχρονη ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, οι καρχαρίες της διεθνούς οικονομίας, έχουν περικυκλώσει το ευρώ, διψώντας για αίμα. Η κρίση έχει επιδεινωθεί κυρίως λόγω της Αχίλλειου πτέρνας, που ονομάζεται Ελλάδα. Οι διεθνείς κερδοσκόποι ή στοιχηματίζουν στη πτώση της αξίας του ευρωπαϊκού νομίσματος, ή απλά περιμένουν έως ότου η κρίση της Ελλάδας διαδοθεί και στις υπόλοιπες χώρες. Ήδη, όπως ακούγεται σύμφωνα με τη μεγαλύτερη εταιρία διαπραγμάτευσης ομολόγων CME Group , διάφοροι «παίκτες» έχουν στοιχηματίσει σχεδόν $8 δισ. εναντίον του ευρώ. Οι ηγέτες της Ε.Ε. συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να πάρουν σκληρές αποφάσεις. Το δίλημμα είναι αν θα πρέπει να προχωρήσουν στην άμεση διάσωση της Ελλάδας ( που θα είναι η πρώτη φορά που κάτι ανάλογο συμβαίνει σε χώρα της ευρωζώνης) ή θα περιμένουν ώστε τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση να αποδώσουν καρπούς.

Οι φήμες πάντως  οργιάζουν, και  οι  απόψεις διίστανται για το αν οι μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης  έχουν τη διάθεση να προστατεύσουν την νομισματική τους ένωση, σε περίπτωση που η Ελλάδα αναγκαστεί να αποχωρήσει. Όπως λέει ο Nigel Hakwins  του Adam Smith Institute του Λονδίνου, «Σε τελική ανάλυση, αυτά συμβαίνουν όταν βάζεις πολλά κράτη με τελείως διαφοροποιημένες οικονομίες, σε μία νομισματική ένωση… η πιθανότητα είναι πως οι Γάλλοι και οι Γερμανοί θα σπεύσουν  να βοηθήσουν την Ελλάδα προκειμένου να μην εξαπλωθεί η κρίση στην Ισπανία και τη Πορτογαλία».

Παρόλα αυτά, το ευρώ έπεσε σημαντικά σε σχέση με το δολάριο, με τη κυκλοφορία φημών πως η Ε.Ε. δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα αλλά μάλλον θα προτιμήσει να πάρει κάποια νέα μέτρα. Η όλη κρίση υπογραμμίζει τη απειλή για την υγεία του ευρώ, κυρίως εκ μέρους των αδύναμων οικονομικά μελών της ένωσης (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, και Ισπανία). Το ελληνικό έλλειμμα στο προϋπολογισμό είναι στα 12.7% και είναι 4 φορές μεγαλύτερο από ότι επιτρέπουν οι κανόνες της ευρωζώνης. Το συνολικό χρέος της Ελλάδας βρίσκεται περίπου στα $419 δισεκατομμύρια. Μέχρι στιγμής η ζήτηση για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι ικανοποιητική, όμως υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν η χώρα θα μπορέσει να δανειστεί τα $74 δισ. που χρειάζεται για φέτος.

Από τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται στα κόκκινα, ο μεγαλύτερος φόβος αφορά στην Ισπανία που αποτελεί και μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ένωσης. Τη περασμένη εβδομάδα, η Ισπανία προέβλεψε πως το δημόσιο έλλειμμά της για το 2009 θα ανέβει στο 11.4% από το μέχρι σήμερα 9.5%. Από την άλλη πλευρά, η Ιρλανδία μπόρεσε και βγήκε από την επικίνδυνη ζώνη και κέρδισε την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας χρηματαγοράς, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα τεράστιων περικοπών στα δημοσιονομικά της. Το πρόβλημα της Ελλάδας επιδεινώνεται καθώς το συστηματικό μαγείρεμα των οικονομικών στατιστικών στοιχείων εκ μέρους των Ελλήνων, αποτελεί τροχοπέδη για την εμπιστοσύνη των ξένων. Όπως αναφέρει ο Robert Hancké του London School of Economics: «Η επίπτωση από μια χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη. Η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα δεν πρέπει κανονικά να παρεμβαίνει, αν και οι κανόνες δεν είναι σαφείς και συνεχώς αλλάζουν. Αν αυτή η κρίση είναι όπως και οι προηγούμενες, τότε θα επηρεαστούν και άλλες χώρες. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να επανεξεταστεί η συμμετοχή κάποιων χωρών στην ευρωζώνη. Αν φύγουν οι αδύναμες οικονομίες, τότε αυτό θα ήταν προς το συμφέρον των ισχυρότερων οικονομιών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία…».

 Christian Science Monitor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. hooligan avatar
  hooligan 11/02/2010 11:55:29

  ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

  • Swell avatar
   Swell @ hooligan 11/02/2010 13:41:07

   Το παιδί ποιός θα το πάρει όμως; Το Γιωργάκη. Φοβάμαι ότι δεν θα το θέλουν ούτε αυτοί.

 2. Στοϊλόπουλος Βασίλης avatar
  Στοϊλόπουλος Βασίλης 11/02/2010 12:25:24

  Σύμφωνα με το σημερινό Spiegel online (www.spiegel.de), με τίτλο "κρίση χρεών" (Schuldenkrise)και την ανάλυση που κάνει για την Ελλάδα αναφέρεται:

  1. Το πρόγραμμα στεθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα η μείωση του ελλείματος θεωρείται ουτοπικό. Αυτό που επιδιώκει να κάνει η Ελλάδα μέχρι το 2012 το κατάφερε (στην ιστορία των χωρών του ΟΑΣΕ) μόνο η Σουηδία στις αρχές του '90, όταν σε αντίθεση με τη σημερινή κατάσταση, υπήρχε ένα πραγματικό New-Economy-Boom. Σύμφωνα με τους Rating-Agentur Moody's η Ελλάδα θα χρειαστεί να δανιστεί μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2010 περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ για να ανταποκριθεί σε παλιές της υποχρεώσεις και να μπορέσει να χρηματοδοτήσει νέες δαπάνες.

  2. Στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί δεν υπάρχουν τέτοια που να σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα. Χωρίς μεταρρυθμίσεις η απόσταση μεταξύ αδύναμων και ισχυρών κρατών της ζώνης του ευρώ θα μεγαλώνει. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να συνεχιστεί η δυσπιστία στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

  3. Ο φόβος για ένα Domino - Crash (λόγω Ελλάδας - το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης - Πορτογαλλίας,Ισπανίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας)είναι υπαρκτός για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

  4. Οι απειλές ενάντια στο ευρώ δεν είναι απλά βραχυπρόθεσμες - και με δεδομένο ότι το ευρώ έχασε από τον περασμένο Δεκέμβριο 9% της αξίας του.

  Σαν τελικό συμπέρασμα το μήνυμα της Ε. Ε. προς την Ελλάδα είναι : "Θα σας σώσουμε, μόνο τότε, όταν θα μεταρρυθμίσετε τη χώρα σας, σύμφωνα με τις δικές μας επιταγές".

  • Στοϊλόπουλος Βασίλης avatar
   Στοϊλόπουλος Βασίλης @ Στοϊλόπουλος Βασίλης 11/02/2010 13:13:50

   Σύμφωνα με το σημερινό Spiegel online (www.spiegel.de), με τίτλο “κρίση χρεών” (Schuldenkrise)και την ανάλυση που κάνει για την Ελλάδα αναφέρεται:

   1. Το πρόγραμμα στεθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα η μείωση του ελλείματος θεωρείται ουτοπικό. Αυτό που επιδιώκει να κάνει η Ελλάδα μέχρι το 2012 το κατάφερε (στην ιστορία των χωρών του ΟΑΣΕ) μόνο η Σουηδία στις αρχές του ‘90, όταν σε αντίθεση με τη σημερινή κατάσταση, υπήρχε ένα πραγματικό New-Economy-Boom. Σύμφωνα με τους Rating-Agentur Moody’s η Ελλάδα θα χρειαστεί να δανιστεί μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2010 περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ για να ανταποκριθεί σε παλιές της υποχρεώσεις και να μπορέσει να χρηματοδοτήσει νέες δαπάνες.

   2. Στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί δεν υπάρχουν τέτοια που να σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα. Χωρίς μεταρρυθμίσεις η απόσταση μεταξύ αδύναμων και ισχυρών κρατών της ζώνης του ευρώ θα μεγαλώνει. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να συνεχιστεί η δυσπιστία στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

   3. Ο φόβος για ένα Domino – Crash (λόγω Ελλάδας – το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης – Πορτογαλλίας,Ισπανίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας)είναι υπαρκτός για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

   4. Οι απειλές ενάντια στο ευρώ δεν είναι απλά βραχυπρόθεσμες – και με δεδομένο ότι το ευρώ έχασε από τον περασμένο Δεκέμβριο 9% της αξίας του.

   Σαν τελικό συμπέρασμα το μήνυμα της Ε. Ε. προς την Ελλάδα είναι : “Θα σας σώσουμε, μόνο τότε, όταν θα μεταρρυθμίσετε τη χώρα σας, σύμφωνα με τις δικές μας επιταγές”.

 3. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 11/02/2010 13:37:28

  Από τους New York Times:
  "As Europe edges toward emergency guarantees to stem market panic over one of the most profligate members of the euro bloc, the country that the region turns to for leadership, Germany, is suffering from growing doubts about the EUROPEAN EXPERIMENT it long championed."

  European experiment το ευρώ κατά τους αμερικανούς λοιπόν.

  Και εμείς ως πιστά και υπάκουα ινδικά χοιρίδια περιμένουμε εναγωνίως τα αποτελέσματα του πειράματος...

 4. ataktos avatar
  ataktos 11/02/2010 13:54:12

  Καλά ...τζάμπα ο παππούς του Γ.Π. (στην περιοχή μου ) έντυσε ....δυο τάγματα πράσινοσκουφιτσων επί κατοχής του .Τέτοια πράγματα ξεχνιούνται …

  • antiathlitikos avatar
   antiathlitikos @ ataktos 11/02/2010 14:03:09

   "Επί κατοχής του": Ποιος κατείχε τί, άτακτο παιδί; Κι εγώ που δεν ενθυμούμαι τί πρέπει να θυμηθώ ακριβώς;

  • ataktos avatar
   ataktos @ ataktos 11/02/2010 14:13:03

   Τώρα θα με υποχρεώσεις και εμένα να κατεβάσω... μια εκθέσει –πόρισμα… και έχω από το 94 κακοί εμπειρία

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.