#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/10/2013 21:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η τρόικα μιλά για «τρύπα» 2 δισ. την ώρα που τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν ξεπεράσει τα 60 δισ.!Σε τέσσερις ημέρες έρχεται στην Ελλάδα η τρόικα με επικεφαλής έναν Ινδό που πήρε τη θέση του Π. Τόμσεν ο οποίος έπαθε... λουμπάγκο. Προφανώς από τα... βάρη που σηκώνει για να φέρει σε σωστό δρόμο την ελληνική οικονομία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έρχονται αγριεμένοι για μια σειρά από θέματα, ωστόσο, το μείζον είναι το δημοσιονομικό κενό. Η διαφορά με την ελληνική κυβέρνηση είναι ούτε λίγο ούτε πολύ 1,5 δισ. ευρώ καθώς η τρόικα λέει ότι είναι 2 δισ. ευρώ ενώ το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι είναι 500 εκατ., άντε 700 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι θα καλυφθεί η τρύπα αυτή χωρίς να ληφθούν μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα. Με στοχευμένες δράσεις για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής ώστε να εισπράξουν τα Ταμεία έσοδα 500 εκατ. ευρώ καθώς και με εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου χωρίς καμιά εξαίρεση. Βεβαίως, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, ίσως και την Τετάρτη, είναι αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα η οποία πέραν πάσης λογικής απαιτεί νέα μέτρα, όπως μειώσεις συντάξεων.

Κι ενώ η διαπραγμάτευση αναμένεται να έχει στοιχεία θρίλερ, η τρόικα μπορεί εύκολα να αντιληφθεί σε τι κατάσταση βρίσκεται η ελληνική κοινωνία αν διαβάσει τα στοιχεία για τους φόρους που δεν πληρώνονται. Θα αντιληφθεί έτσι ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν άλλο. Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων ανήλθαν το Σεπτέμβριο στα 59,664 δισ. ευρώ έναντι 58,969 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Αυγούστου. Πρόκειται για μία αύξηση 695 εκατ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στο νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή σε αυτό που κατέστη ληξιπρόθεσμο εντός του 2013. Αυτό διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο στα 6,188 δισ. ευρώ έναντι 5,379 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Αυγούστου. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 809 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος, παρουσίασε μείωση κατά 114 εκατ. ευρώ λόγω κυρίως της είσπραξης 98 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο.

Δηλαδή φτάσαμε να χρωστάμε μόνο φέτος πάνω από 6 δισ. ευρώ!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Tasos avatar
  Tasos 29/10/2013 21:55:12

  Η τρόικα καλά κάνει και δε μας πιστεύει γιατί ξέρει ότι το όποιο πλεόνασμα προκύψει θα είναι ευκαιριακό αφού επιτυγχάνεται με χαράτσια και αρπαχτές που δε μπορούν να έχουν απόδοση για πάντα άρα του χρόνου πάλι θα έχουμε τρύπες. Από την άλλη είναι αστείο να λέμε ότι η τρόικα δε ξέρει ότι ο φτωχός δε μπορεί να πληρώσει.
  Η τρόικα απλά μας λέει "πληρώστε", εμείς μεταφράζουμε το "πληρώστε" με το "να πληρώσει ο φτωχός" ο οποίος φυσικά δε μπορεί να πληρώσει και μετά διαμαρτυρόμαστε για τη διαπίστωση αυτή.
  Ας κάναμε τις κανονικές μεταρρυθμίσεις 2 χρόνια τώρα, να μη χρειαζόταν να πληρώσει - πάλι - ο φτωχός, για να μην έχουμε απορίες μετά γιατί οι κακοί ξένοι δε μας καταλαβαίνουν και δε μας πιστεύουν.
  Η τρόικα μας ζητησε πλεόνασμα με συγκεκριμένους τρόπους και όχι με κόλπα και cheats (σαν ηλεκτρονικό παιχνίδι) που φέρνουν πλεόνασμα με ημερομηνία λήξης. Αν το πλεόνασμά μας είχε προκύψει από ουσιαστικές αλλαγές στο κράτος και όχι χαράτσια, θα είχαμε δικαίωμα να λέμε ότι μας κοροϊδεύουν. Μέχρι τότε όμως θα προσπαθούμε να μπαλώνουμε τις τρύπες αυτών που δεν πληρώνουν με τα λεφτά αυτών που δεν έχουν να πληρώσουν.

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ Tasos 29/10/2013 22:25:04

   Κανένα απολύτως δίκιο δεν έχουν εδώ οι κρετίνοι τροϊκανοί. Αυτοί είναι που πιέζουν για λογιστικού τύπου μέτρα και απορρίπτουν τις ιδέες Σαμαρά, ο οποίος από το 2010 προτείνει στοχευμένες παρεμβάσεις τόνωσης της οικονομίας και ανακούφισης τίμιων φορολογουμένων και επιχειρηματιών από τα χρέη.

   • Tasos avatar
    Tasos @ pythagorean 30/10/2013 01:21:31

    Ιδέες του Σαμαρά ήταν και ο εξορθολογισμός του δημοσίου και οι τροικανοί μια χαρά θα το δέχονταν αυτό αν το έβλεπαν να γίνεται κιόλας. Σήμερα μαθαίνουμε πώς το ενιαίο μισθολόγιο δεν είναι ακόμα ενιαίο και οι 100αδες άχρηστοι οργανισμοί που θα κλείναν εφόσον δεν έχουν αντικείμενο εργασίας, ακόμα κλείνουν...
    Πράγματι οι τροϊκανοί θέλουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα και το θέλουν γρήγορα. Μετράει όμως και η "πρόθεση" του διαπραγματευτή. Ο Σαμαράς ο ίδιος μπορεί να θέλει να κάνει πράγματα αλλά το "επιτελείο" του μετά από τόσους μήνες έχει δώσει στη τρόικα την εικόνα ότι δεν έχει πρόθεση να σπάσει αυγά παρά μόνο να φορολογεί εκεί που δε κάνει τζίζ.

    • George avatar
     George @ Tasos 30/10/2013 12:00:10

     Διώχνοντας την τρόικα ο Σαμαράς θα έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να αλλάξει τα πράγματα στο δημόσιο και να συμμαζέψει το συνταξιοδοτικό στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ελάφρυνσης του χρέους το καλοκαίρι. Αν τα χάσει αυτά....

  • George avatar
   George @ Tasos 29/10/2013 22:27:16

   Bullseye!

  • nestor avatar
   nestor @ Tasos 30/10/2013 23:38:54

   Αυτα τα 60 δις ληξιπροθεσμα χρεη εγγραφονται στον προυπολογισμο?Και αν εγγραφονται πως τον επηρεαζουν?Ας μας απαντησει καποιος που γνωριζει.

 2. ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ 29/10/2013 21:56:52

  Φέτος λοιπόν τους δώσαμε 11,5 δις, αλλα δεν τους έφτασαν . Γενναιόδωροι όπως πάντα (ο λαουτζίκος πληρώνει άλλωστε...) τους δίνουμε άλλα 500 εκατ. αλλά αυτοί επιμένουν και θέλουν αλλα 2 δίς...Ε, τι να κάνουμε ας τους τα δώσουμε, έτσι κι αλλιως ο λαουτζίκος θα τα πληρώσει κι αυτά. Κι αν δεν τους τα δώσουμε φέτος θα μας τα πάρουν του χρόνου σύν τους τόκους. Μην το παίζουμε κι εμείς Τσίπρες και τον δικαιώνουμε τελικά σε όλα...

  • karasumi avatar
   karasumi @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 30/10/2013 01:04:49

   Δεν "τους" τα δινουμε, σε πληρωμες μισθων, συνταξεων, εξοδα οργανισμων και διαφορες κρατικες δαπανες πανε.

   • ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ @ karasumi 30/10/2013 08:48:13

    Συμφωνώ. Αυτά σε πληρωμες μισθων, συνταξεων, εξοδα οργανισμων και διαφορες κρατικες δαπανες πανε. Είναι άλλα τα 11,5 δίς που μπαίνουν απ' ευθείας στον ειδικό λογαριασμό για την πληρωμή τοκοχρεωλυσίων του νέου χρέους που μας δημιούργησαν οι εταίροι μας προκειμένου να απαλλαγούν οι Παγκόσμιες τράπεζές "τους" απο το αρχικό χρέος τύπου Τσοχατζόπουλου-Χριστοφοράκου που μας είχαν φορέσει...

 3. Πίθηκας avatar
  Πίθηκας 30/10/2013 05:59:31

  Απαιτείται άμεσα εξορθολογισμός!
  Στο Δημόσιο υπάρχει ακόμη περισσό λίπος και χρειάζονται δραστικές περικοπές ειδικά στο χώρο των ΔΕΚΟ και της αυτοδιοίκησης.
  Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 50% των δημοσίων εσόδων πάνε για συντάξεις.
  Στο τέλος το μαχαίρι θα πέσει εκεί και θα πάει πολύ βαθιά...
  Η Ελλάς έχει άλλωστε περισσότερους μεγαλοσυνταξιούχους παρά στρατεύσιμους.
  Ειδικά ορισμένες ειδικές κατηγορίες ,όπως οι πρώην βουλευτές και οι δικαστικοί έχουν αποκομίσει διαχρονικα χρήματα από το Δημόσιο μέχρι και τα δισέγγονα!
  Προσωπικά γνωρίζω πρώην Αεροπαγίτη που δίκασε και τον Ανδρέα Παπανδρέου στη γνωστή δίκη που σήμερα είναι 90 χρονών και δεν ξέρει τι έχει(40 σπίτια από τις Σέρρες και τα Ιωάννινα μέχρι του Ζωγράφου και το Κολωνάκι, 8 ξενοδοχεία στη Λευκάδα, 4 εξοχικά από το Σχοινιά μέχρι τη Σύρο, χρυσές λίρες, συλλογή από πανάκριβα γραμματόσημα...
  3 εφάπαξ ήταν αυτά και σύνταξη 5.000 ευρώ/μήνα μέχρι τα 89 του.
  Δεν μιλάμε για τις "μπίζνες" με τοπικούς παράγοντες στη Λευκάδα όταν ήταν εκεί τοπικός δικαστής.
  Και μαντέψτε τι ψήφισε και θα ξαναψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές...ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ...
  Κι όμως το Ελληνικό Δημόσιο έφτιαξε μικρούς Ωνάσηδες...
  Δικαστές, Βουλευτές, Δήμαρχοι, Νομάρχες, Διοικητές Οργανισμών και ΔΕΚΟ, Προϊστάμενοι ΔΟΥ,Προϊστάμενοι Πολεοδομιών κλπ αποτελούν σήμερα τη μεγαλοαστική τάξη στην Ελλάδα, όταν σε κάθε άλλη καπιταλιστική οικονομία αποτελούν τους μεσοαστούς και μόνο ο ιδιωτικός τομέας αναδεικνύει την ανώτερη αστική τάξη.
  Αντιθέτως στην Ελλάδα του 2013, οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούν τους μεσοαστούς(με εξαίρεση τους μικροσυνταξιούχους, τους στρατιωτικούς, τους δασκάλους, τους καθηγητές) και ο ιδιωτικός τομέας στη συντριπτική του πλειοψηφία αποτελεί τη μικροαστή Ελλάδα.
  Και όμως στην κρίση χρέους του Ελληνικού Δημοσίου τα μέτρα δυστυχώς έπληξαν κυρίως τον ιδιωτικό τομέα.
  Προσωπικά πιστεύω ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο μόνος που μπορεί να σώσει την παρτίδα και να αποκαταστήσει τις αδικίες της Μεταπολίτευσης.
  Μετά το Σαμαρά το χάος, αφού με ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ στην εξουσία η Βόρεια Κορέα δεν φαντάζει πια ως ουτοπία...

 4. Ρηνα avatar
  Ρηνα 30/10/2013 09:14:14

  Οταν σε καταριεται ενας ολοκληρος λαος, το λιγοτερο που μπορεις να παθεις ειναι το λουμπαγκο. Υπαρχουν αλλα πολυ σοβαροτερα για πολλους αλλους. Δε λεει αδικα ο λαος "φωνη λαου, οργη Θεου"......

 5. Maou-Maou avatar
  Maou-Maou 30/10/2013 09:49:09

  Τέλεια η επιλογή της φωτογραφίας...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.