#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/11/2012 21:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η τρόικα διαφωνεί για το ύψος του ελληνικού χρέουςΜε ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρέτισε η Ευρώπη την έγκριση του μεσοπρόθεσμου και των νέων μεταρρυθμίσεων από το ελληνικό κοινοβούλιο, ωστόσο το ζήτημα του χρέους της χώρας όχι μόνο δεν έχει λυθεί, αλλά οι διεθνείς δανειστές διαφωνούν ακόμη και για το μέγεθός του. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται σήμερα στο 175% του ΑΕΠ και προβλέπεται να φτάσει το 190% το 2013.

Ο στόχος είναι να πέσει μέχρι το 2020 στο 120%, στο ανώτατο όριο όπου σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο. Αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters τόνισαν ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχονται ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το 2020 δεν θα επιτευχθεί αλλά δεν συμφωνούν στους υπολογισμούς τους για το πόσο μεγάλη θα είναι η απόσταση.

Ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι μεταξύ των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και της Επιτροπής υπάρχει μια διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων (περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ).

Οι Βρυξέλλες μάλιστα εμφανίζονται πιο αισιόδοξες στις προβλέψεις τους.  «Το πραγματικό πρόβλημα σήμερα βρίσκεται εντός της ίδιας της τρόικας. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους», τόνισε ο αξιωματούχος.

Άλλη πηγή που φέρεται να γνωρίζει τις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ των μελών της τρόικας είπε ότι «υπήρχε διαφωνία για τα νούμερα» καθώς οι προβλέψεις της ΕΕ και του ΔΝΤ διαφέρουν μεταξύ τους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Όπως είπε, «όλοι συμφώνησαν ότι το χρέος θα είναι πολύ πάνω από το 120% του ΑΕΠ αλλά διαφώνησαν στο πόσο παραπάνω».
Ως μία λύση στο πρόβλημα, το ΔΝΤ συνηγορεί υπέρ της απομείωσης του ελληνικού χρέους μέσω της ανάμιξης του δημόσιου τομέα (OSI), όμως τον περασμένο μήνα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τονίζοντας ότι δεν είναι νομικά εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο από τις χώρες της ευρωζώνης.

reuters.com

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 08/11/2012 22:37:56

  Η αλήθεια είναι ότι δε διαφωνούν για το γεγονός ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο, Αυτό το ξέρουν. Το ζήτημα στο οποίο διαφωνούν είναι το ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό και πότε.
  Αν, λοιπόν, το ΔΝΤ κρατήσει τη σκληρή γραμμή που κράτησε και εδώ και επιμείνει στις απόψεις του, τότε δε βλέπω πως μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. Δεν ξέρω τι περιθώρια υπάρχουν για πίεση της γερμανικής πλευράς από τους αμερικανούς. Εδώ διεξάγεται ένα μπρα ντε φερ πάνω στην πλάτη μας το οποίο μπορεί να αποβεί σε όφελός μας αν καταλήξει σύντομα σε αποτέλεσμα. Η ελληνική πλευρά ότι ήταν να κάνει το έκανε εγχωρίως. Υπάρχει μια αίσθηση, αν κρίνουμε από τις δημόσιες δηλώσεις των γερμανών, ότι η ελληνική πλευρά μάλλον τάσσεται με τις απόψεις του ΔΝΤ, κάτι που αποτυπώθηκε και στην πρόβλεψη για το χρέος στο ΜΠΔΠ.
  Οι επόμενες δυο-τρεις εβδομάδες αναμένονται να έχουν μεγάλη ένταση και πρέπει να μην τσιμπάμε σε ότι ακούμε.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Γιάννης Φαίλτωρ 08/11/2012 23:37:10

   Από τους Financial Times:

   ...Αν και οι διαπραγματευτές επιμένουν ότι μειώνεται το χάσμα στις μεταξύ τους διαφορές, ο χρόνος τελειώνει. Ένα ανώτατος αξιωματούχος δήλωσε ότι η ΕΚΤ η οποία έχει στην κατοχή της ένα ομόλογο αξίας 5δις το οποίο λήγει την ερχόμενη Παρασκευή αρνήθηκε να μετακυλήσει την ημερομηνία αποπληρωμής πιέζοντας κι αυτή με τον τρόπο της όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.
   Το ΔΝΤ είναι απαισιόδοξο για την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη, για το ποσό που θα μαζέψει από τις ιδιωτικοποιήσεις και από το ύψος των χρημάτων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση του τρεκλίζοντος τραπεζικού της συστήματος.
   Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν 5-10 μονάδες διαφορά γύρω από το ύψος του ελληνικού χρέους το 2020 και γύρω από την ημερομηνία στην οποία το πρόγραμμα διάσωσης θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στα βιώσιμο επίπεδο χρέους.
   Περαιτέρω επιπλοκές στις διαπραγματεύσεις προκαλεί η επομονή του ΔΝΤ στη μείωση του χρέους στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ το 2020 ενώ η Κομισιόν προτείναι τη χαλάρωση του στόχου στο 125% το 2022.
   Ένας αξιωματούχος είπε ότι αν οι διαπραγματευτές αναγκαστούν να δεχτούν τη θέση του ΔΝΤ, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να δεχτούν απώλειες στα υπάρχοντα δάνεια διάσωσης, ένα πολιτικά εκρηκτικό αποτέλεσμα το οποίο έχει ήδη απορριφθεί από το Βερολίνο και άλλε βόρειες χώρες που φοβούνται τις αντιδράσεις στα κοινοβούλιά τους.
   Ένας άλλος διαπραγματευτής δήλωσε ότι η Κομισιόν κινείται σιγά σιγά προς τις θέσεις του ΔΝΤ πράγμα που σημαίνει ότι οι δανειστές θα πρέπει να υπολογίσουν μεγαλύτερα ποσά για την ανακούφιση του χρέους για να επαναφέρουν το πρόγραμμα ξανά στο σωστό δρόμο.
   «Χρειάζονται μέτρα τα οποία υα μειώσουν σημαντικά το χρέος» δήλωσε ένας διαπραγματευτής...

   Είδες η Κριστίν; Δε μοιράζει μόνο στικάκια...

   • Padron avatar
    Padron @ Γιάννης Φαίλτωρ 09/11/2012 03:17:23

    Δηλαδή το συμφέρον της Ελλάδας, μετά το PSI που κατα βάση ηταν εγχώριο είναι να επεκτείνει το ¨εθνοκτόνο¨ μνημόνιο κατα τα λεγόμενα Σαμαρά; Αντί να παλεούμε για το μεγαλύτερο δυνατό κούρεμα, μας επηρεάζουν οι αντιδράσεις των Βόρειων χωρών;

 2. TARAMAS avatar
  TARAMAS 09/11/2012 11:09:13

  Ε ρε πλάκα, να φωνάζουμε "Βάστα ΔΝΤ"!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.