#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/02/2011 18:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η τρόικα «δε θα κάνει συνέντευξη ξανά» και κάτι τρέχει στα γύφτικα


Είμαστε σίγουροι πια. Εχουμε μπει για τα καλά στο Τριώδιο, με μασκαράδες, καραγκιόζηδες, κλόουν, κωλοτούμπες και άλλα αστεία που δικαιολογούνται φυσικά από τον καρναβαλικό χαρακτήρα της περιόδου. Από τη μια έχουμε τη... φούσκα του Σισέ που ξεσήκωσε τους φιλάθλους ενόψει του ντέρμπι. Οι μεν κόκκινοι μιλούν για... τραβεστί ποδοσφαιριστή (έσω κι αν παραδέχονται ότι είναι παικταράς) οι δε πράσινοι ότι τα... αέρισε ενόψει του ντέρμπι του Σαββάτου.

Κάπως έτσι και η αντίδραση του Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή ο οποίος απολογήθηκε για τη στάση της τρόικας και για την “αξιοποίηση” των 50 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών απολογήθηκε λέγοντας ότι "αισθάνεται την ανάγκη να πει ότι δυστυχώς στην συνέντευξη Τύπου οι ελεγκτές της τρόϊκας ξεπέρασαν το ρόλο που έπρεπε να είχαν. Υπερέβησαν τα εσκαμμένα. Ανακοίνωσαν μονομερώς ζητήματα της ελληνικής κυβέρνησης. Χρησιμοποίησαν σειρά χαρακτηρισμών για ζητήματα που αφορούν την εγχώρια πολιτική σκηνή που ενόχλησαν όλους μας. Το περιεχόμενο δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα…"

Δηλαδή, δεν από το μυαλό τους έβγαλαν τα 50 δισ. ευρώ και το σχέδιο “αξιοποίησης”; Μας περνάνε για βλάκες;

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε: "Και οι 3 Οργανισμοί (Τρόικα) αναγνώρισαν πως αυτό που συνέβη δεν έπρεπε να συμβεί και ότι οι αποφάσεις ανήκουν σε αυτούς που εκπροσωπούν στο κοινοβούλιο τους πολίτες. Αναγνώρισαν ότι οι όποιες αποφάσεις ανήκουν στην εκλεγμένη κυβέρνηση…" Εκτός όμως από αυτό ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν θα ξαναγίνει συνέντευξη Τύπου από τους ελεγκτές. "Είναι μια διαδικασία", είπε που έδειξε πως πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα."

Δηλαδή τώρα τους έκανε τα μούτρα κρέας; Η τρόικα δε θα κάνει συνέντευξη ξανά και κάτι τρέχει στα γύφτικα. Δηλαδή όταν θα φεύγει από την Ελλάδα και θα βγάζει μια έκθεση ή μια ανακοίνωση, πια η διαφορά; Οτι δεν θα μας πειράζει το ύφος τους; Δε θα βλέπουμε το αγριεμένο ύφους τους και την ειρωνεία τους; Αυτό είναι το πρόβλημα ή οι εντολές που θα δίνουν έτσι κι αλλιώς από μακριά;

Σε μια δόση... ψευτοκριτικής ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να εξηγήσει πως θα κάνει αξιοποίηση της δημόσιας γης και ποια είναι η κόκκινη γραμμή. Αυτό δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να το κάνουμε λόγω των γεγονότων."

Μα τι να μας εξηγήσουν; Ηταν όλα από την αρχή ξεκάθαρα κι όταν κατάλαβαν ότι τα έκαναν μπάχαλο έσπευσαν να τα μαζέψουν.

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι τα 50 δισ είπε δεν είναι μνημονιακός στόχος, είναι ρεαλιστικός στόχος και κατέληξε: "Ακόμη και αν δεν τον πετύχουμε πλήρως θα γίνει αυτό που για πρώτη φορά θα γίνει στην Ελλάδα. Θα έχουμε καταγράψει την δημόσια γη και θα ξεκινήσει η διαδικασία της αξιοποίησης." Σα να μας λέει δηλαδή ότι μάλλον πάμε σε αποτυχία του σχεδίου μας τώρα που μας έκραξαν όλοι και τουλάχιστον θα μας μείνει η καταγραφή.

Είναι φανερό λοιπόν ότι έχουμε να κάνουμε με κυβέρνηση – καρνάβαλο που αισθανόμενη ένοχη για το σχέδιο που ετοίμαζε για την κρατική περιουσία, κάνει τα πάντα τώρα για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Αν είχε τα κότσια να στηρίξει τις επιλογές της δε θα έκανε πισωγυρίσματα και απολογίες στη Βουλή. Αλλά είπαμε: Λόγω των Αποκριών κάνει...τραβεστί πολιτική, φοράει φούστες και βάζει μάσκες για να κρύψει την αποτυχία της.

Εντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι ψεύδεται κατ επανάληψη.

Κάλεσε επίσης τον κ. Παπακωνσταντίνου να διευκρινίσει σε ποιο σημείο της αναφοράς του προέδρου της ΝΔ στο Ζάππειο αναφέρεται η πρόταση να μπει η αξιοποίηση της δημόσιας γης στο μνημόνιο. «Αν δεν απαντήσετε επιβεβαιώνεται γιατί η ΝΔ ζητά να παραιτηθείτε», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 16/02/2011 18:27:31

  Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, ‘όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα’
  Εκ πρώτης όψεως φαντάζει αυτονόητο, στην ελληνική περίπτωση όμως η κυβέρνηση αν και εκλέχτηκε για να εκφράσει τη βούληση των πολιτών, δύσκολα μπορούμε να πούμε ότι ο ελληνικός λαός εκφράζεται επαρκώς.
  Πως θα μπορούσε άλλωστε να εκφραστεί όταν σύμφωνα με πράγματι καταγεγραμμένα στοιχεία ψήφισε μια κυβέρνηση που προεκλογικά παρουσίασε ένα τελείως διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό που εφαρμόζει μετεκλογικά.
  Με άλλα λόγια επειδή η κυβέρνηση γνώριζε ότι δύσκολα ο ελληνικός λαός θα δέχονταν την οικονομική πολιτική που υπαγόρευσε το μνημόνιο παρακάμφτηκε με μεθόδους που θα ζήλευε και η μαφία για στόχους που όπως όλα δείχνουν σε καμιά περίπτωση δεν ωφελούν την κοινωνία. Αυτό όμως που είναι πέρα και έξω από κάθε λογική είναι το γεγονός ότι σε καιρό ειρήνης η χώρα βρίσκεται κάτω από μια ιδιότυπη επίβλεψη συμβουλίου ελέγχου, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτής της κατάστασης το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έφτασε πρόσφατα σε σημείο να διαφωνεί με την τρόικα για εσωτερικά ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ελληνικού κοινοβουλίου.
  Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας η κυβέρνηση αντλεί νομιμοποίηση κυρίως από την προσφορά ή όχι οικονομικών ανταλλαγμάτων στα μεγάλα εγχώρια και διεθνή συμφέροντα και από το κατά πόσο η πολιτική διαδικασία εξυπηρετεί την οικονομική πολιτική του ΔΝΤ. Το γεγονός ότι με την έλευση του ΔΝΤ στην Ευρώπη μπήκαν στην «κατάψυξη», σε αρκετά σημεία, τόσο το ελληνικό σύνταγμα, όσο και η συνθήκη της Λισαβόνας είναι ενδεικτικό σημείο υπονόμευσης και εκτροπής των δημοκρατικών θεσμών. ( Για παράδειγμα, το άρθρο 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει λόγο για ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη, σταθερότητα τιμών, πλήρη απασχόληση κ. α. Στην μετά μνημόνιο εποχή ακόμη και η έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική συντάσσεται πλήρως με τις επιταγές του ΔΝΤ και προτείνει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη προώθησης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, δλδη η κεντρική τράπεζα βρίσκεται, σε θεμελιώδη ζητήματα, σε διαφορετική κατεύθυνση απ' όσα ορίζει το σύνταγμα της χώρας και η συνθήκη της Λισαβόνας που τέθηκε σε ισχύ πριν ένα χρόνο)
  Κατ' αυτό τον τρόπο τα κοινωνικά δικαιώματα, αν και αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την δημοκρατική σταθερότητα και την οικονομικοκοινωνική ανάπτυξη, δεν προστατεύονται και περιθωριοποιούνται γεγονός που αποδεικνύεται και από όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο, αν σκιαγραφήσουμε όσα συνέβησαν θα δούμε ότι παρόλο που υπήρχαν σοβαρές διαμαρτυρίες η κυβέρνηση επικαλέστηκε σε όλες τις περιπτώσεις το μνημόνιο ή την τρόικα για να αποφύγει την κοινωνία.
  Εν ολίγοις: η κυβέρνηση από τη μια πλευρά αξιολογεί και προτείνει υπό την πίεση των ισχυρών και από την άλλη με λαϊκίστικες πολιτικές πρακτικές προσπαθεί να ξεπεράσει τις επιβλαβείς συνέπειες που δημιουργούν στην κοινωνία τα αποτελέσματα της πολιτικής του μνημονίου.

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 16/02/2011 18:50:13

  Mαθαιναμε και καμια αληθεια.. πικρη.. τωρα θ ακουμε μονο πρασινιες του σρεκ και του Παπακ/νου. Θελω δηλωσεις τροικας.

  ΠΠ

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 16/02/2011 19:12:52

  Dominique Strauss Khan: «Το ΔΝΤ απέτυχε να προβλέψει την κρίση.»
  Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ σε απάντηση Εκθεσης του ανεξάρτητου Γραφείου αξιολόγησης (BIE) του ΔΝΤ, με τίτλο «Επίδοση του ΔΝΤ κατά την περίοδο που οδήγησε στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση: η επιτήρηση του ΔΝΤ από το 2004 έως το 2007».
  ~ΤΟ ΒΗΜΑ Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011 [ 23:16 ]

  Η σημερινή κυβέρνηση όμως, επέτρεψε στους ανεπιθύμητους τροϊκανούς,
  βάναυσα να προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και το φιλότιμο των Ελλήνων.

  Η ΕΥΗΜΕΡΟΥΣΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  Αυτή η Παγκόσμια Οικονομική Τάξη συντηρεί την ανθρώπινη εξαθλίωση και το πάμφθηνο εργατικό. Το πρόβλημα επιδεινώνεται με τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλουν οι χορηγοί του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο εξοντώνει οικονομικά εκατομμύρια ανθρώπων.

  Οι μεταρρυθμίσεις της «Ελεύθερης Αγοράς» στηρίζουν τις αθέμιτες δραστηριότητές τους, στη ταυτόχρονη «Διεθνοποίηση» της εγκληματικής οικονομίας.

  Στη Λατινική Αμερική και πρώην Ανατολική Ευρώπη, τα εγκληματικά συνδικάτα επενδύουν στην υφαρπαγή Eθνικών Παγίων, με τις χορηγίες των Προγραμμάτων Ιδιωτικοποιήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF) και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

  Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, η συνολική παγκόσμια κερδοφορία των «Διακρατικών Εγκληματικών Οργανισμών» (TCOs) είναι της τάξεως του ενός τρισεκατομμυρίου δολλαρίων. Ποσό αστρονομικό, αντίστοιχο με αυτό του συνολικού ΑΕΠ χωρών με πληθυσμούς τριών δισεκατομμυρίων ανθρώπων με πενιχρά εισοδήματα.

  Στους υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβάνονται: το εμπόριο ναρκωτικών, οι πωλήσεις όπλων, η λαθρομετανάστευση, το λαθρεμπόριο πυρηνικών υλικών, καθώς και τα κέρδη των ελεγχομένων από την Μαφία επιχειρήσεων (σωματεμπορία, τζόγος, κλπ). Αυτό το οποίο οι αριθμοί με ακρίβεια δεν αποτυπώνουν, είναι (α) το μέγεθος των επενδύσεων «ρουτίνας» υπό μορφή «νομίμων» επιχειρήσεων τις οποίες διαχειρίζονται οι Εγκληματικοί Οργανισμοί (β) την εμπλοκή τους σε πολλούς Παραγωγικούς Τομείς της Νόμιμης Οικονομίας.

  Εγκληματικές ομάδες συνεργάζονται με νόμιμες επιχειρήσεις και επενδύουν σε ποικίλες νόμιμες δραστηριότητες, οι οποίες όχι μόνο παρέχουν κάλυψη γιά το ξέπλυμα «βρώμικου χρήματος» αλλά και, διευκολύνουν τη συσσώρευση πλούτου εκτός «βασιλείου» της εγκληματικής οικονομίας.

  Σύμφωνα με οικονομικό αναλυτή: «Οι Οργανωμένες Ομάδες Εγκλήματος ξεπερνούν σε αποδόσεις κερδοφορίας τις εταιρείες «FORTUNE 500» με τους Οργανισμούς αυτούς, να μοιάζουν περισσότερο με τη General Motors, αντί της παραδοσιακής Sicilian Mafia.»

  Οι δυνατότητες του οικονομικού συστήματος να παράγει μεγάλες ποσότητες αναγκαίων αγαθών και υπηρεσιών, δεν μεταφράζονται σε αντίστοιχες μειώσεις της παγκόσμιας εξαθλίωσης. Την αυγή της νέας χιλιετίας, το παγκόσμιο έλλειμα σε προδιαγραφές καλής διαβίωσης δεν οφείλεται στην έλλειψη δυσεύρετων αγαθών. Οφείλεται στη κακοδιαχείρηση των Παραγωγικών Πόρων. Υπερπαραγωγή ->Υπερπροσφορά -> Μείωση Ζήτησης

  Η μείωση θέσεων εργασίας (downsizing), ο εταιρικός επανασχεδιασμός και η μετεγκατάσταση μονάδων παραγωγής σε παραδείσους φθηνού εργατικού στον Τρίτο Κόσμο, συνέβαλαν στην αύξηση της ανεργίας και στη μείωση των εισοδημάτων των αγροτών και των εργαζομένων στις πόλεις.

  Τρομακτικά ποσοστά ανεργίας σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες συνέβαλαν στη συμπίεση του πραγματικού εισοδήματος. Η ανεργία Διεθνοποιήθηκε καθώς, το Κεφάλαιο μεταναστεύει από χώρα σε χώρα σε μία συνεχή αναζήτηση όλο και χαμηλότερου ανθρωπίνου κεφαλαίου, φθηνότερης προσφερόμενης εργασίας και φθηνότερων πρώτων υλών παρασκευής προϊόντων.

  Μικρο-Αποδοτικότητα, Μακρο-Ανεπάρκεια (Micro-Sufficiency, Macro-Insufficiency)

  Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (International Labor Organization) αυτή η παγκόσμιας εμβέλειας ανεργία, επηρεάζει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Δηλαδή, το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού παγκοσμίως. Εργάτες από ξένες χώρες είναι φανερά σε σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ τους. Οι Εθνικές Αγορές Εργασίας έπαψαν να είναι διαχωρισμένες. Τα δικαιώματα των εργαζομένων έχουν συρρικνωθεί, με τους Εργασιακούς Νόμους να έχουν πλέον υποτιμηθεί.

  Η παγκόσμια ανεργία λειτουργεί ως μοχλός/ρυθμιστής του εργασιακού κόστους σε παγκόσμιο επίπεδο. Η υπερπροσφορά φθηνού εργατικού από τον Τρίτο Κόσμο και την πρώην Ανατολική Ευρώπη, έχει συμβάλλει στη συρρίκνωση των εισοδημάτων των ανεπτυγμένων χωρών. Επειδή, τα εισοδήματα στις χώρες αυτές είναι έως και 70% χαμηλότερα αυτών της Αμερικής, Δυτικής Ευρώπης και Ιαπωνίας.

  Ουσιαστικά, όλες οι κατηγορίες εργαζομένων (συμπεριλαμβανομένων του εξειδικευμένου επαγγελματικού και επιστημονικού δυναμικού) έχουν επηρεαστεί καθώς, ο σκληρός ανταγωνισμός ενθαρρύνει τους κοινωνικούς διαχωρισμούς με κριτήριο την κοινωνική τάξη, εθνικότητα, γένος και ηλικία.

  Η παγκοσμιοποίηση της φτώχειας συμβαίνει στην εποχή της τεχνολογικής έκρηξης και της επιστημονικής καινοτομίας. Αν και σε επίπεδο μικρο-οικονομικό (micro-economic) η επιστήμη συνέβαλε θετικά στην ικανοποιητική χρήση των Κοινωνικών Πόρων, εν τούτοις, οδήγησε σε ακριβώς αντίθετη μακρο-οικονομική (macro-economic) αρνητική κατάσταση. Επειδή μακροπρόθεσμα, οι Πόροι αυτοί δεν αξιοποιήθηκαν ικανοποιητικά, δεδομένου ότι, τεράστια αποθέματα βιομηχανικών προϊόντων παραμένουν αζήτητα στα ράφια καθώς, εκατομμύρια καταναλωτών συνεχίζουν να παραμένουν άνεργοι.

  Συμπερασματικά, ο σύγχρονος καπιταλισμός, αποδεικνύεται παντελώς ανίκανος ν' αξιοποιήσει ταυτόχρονα τους ανεξάντλητους Ανθρώπινους και Φυσικούς Πόρους.

  ~Michel Chossudovsky: University of Ottawa Εconomist.
  «A Thriving Criminal Economy» (αποσπάσματα)
  ♠♠

 4. Νικηφόρος Ουρανός avatar
  Νικηφόρος Ουρανός 16/02/2011 22:14:03

  Η ουσία του πράγματος είναι να μην πληροφορείται ο ελληνικός λαός την κατάσταση. Οι εμπειρογνώμονες της Τρόικας, καθό μη πολιτικοί,είπαν τα πράγματα ως έχουν. Ούτε στριγγυλεμμένα , ούτε ωραιοποιημένα . Αυτό δεν συμφέρει και επιπλέον είναι και επέμβαση στα εσωτερικά μας. Μάλιστα!

 5. Anagnostis avatar
  Anagnostis 16/02/2011 23:47:39

  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΝΕΩΤΕΡΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ Ε. Ε. ΕΠΙ 10/ΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΡΕΜΟΥΛΕΣ-ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ.

 6. Νικηφόρος Ουρανός avatar
  Νικηφόρος Ουρανός 17/02/2011 21:04:10

  Ωραίος, συμφωνώ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.