29/06/2009 12:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η «τρομοκρατία», τα «νέα τζάκια» και η πέμπτη φάλαγγα


___________________________________________________________________________________________
Η «παλαιά τρομοκρατία» της εποχής προ των Ολυμπιακών Αγώνων ασκήθηκε με τη «συμμετοχή» των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που δημοσίευαν πλήρως και σχολίαζαν αναλυτικά τις προκηρύξεις των δολοφόνων. Έτσι, τα θύματα δολοφονούνταν δύο φορές. Μία με το 45αρι και μια με τις δημοσιευόμενες προκηρύξεις που εκτόξευαν σκληρές κατηγορίες σε βάρος τους, χωρίς να μπορούν να τις ανασκευάσουν.

Η ηθική στήριξη της τρομοκρατίας της εποχής εκείνης ήταν συνειδητή επιλογή από την ελληνική ελίτ. Τη βόλευε πολύ να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Γι' αυτό και μετέτρεψε την τρομοκρατία από «κακούργημα» (που παραγράφεται σε 20 χρόνια) σε «πλημμέλημα» (που παραγράφεται σε 5 χρόνια). Κι αναγνώρισε κάθε είδους «ευγενή» ιδεολογικά κίνητρα...


Ήταν η εποχή που ανερχόταν μια νέα «προοδευτική» ελίτ, εκτοπίζοντας την παλαιά «συντηρητική».  Οι ενέργειες τρομοκρατίας που στρέφονταν αποκλειστικά κατά της δεύτερης, βοηθούσαν πολύ την επικράτηση της πρώτης.


Όταν η δράση των τρομοκρατών έγινε εμπόδιο για τους Ολυμπιακούς του 2004 και τα επιχειρηματικά σχέδια των «νέων τζακιών», ως εκ θαύματος πέρασαν σκληρότερα νομοθετήματα και «εξαρθρώθηκε» η τρομοκρατία! Ή μάλλον συνελήφθη κάποιο μέρος της κι έγινε κάποιο «ντηλ» με τους υπόλοιπους.


Τώρα συντελείται πλήρης ανατροπή: Η νέα μορφή τρομοκρατίας που εκφράζεται με την εμφάνιση της «Σέχτας» δεν στρέφεται κατά των (ανύπαρκτων πλέον) εκπροσώπων της παλαιάς άρχουσας τάξης. Αλλά κατά του συνόλου της κοινωνίας. Τώρα πλέον επιδιώκουν να τρομοκρατήσουν τους πάντες. Όχι για να τους παρασύρουν σε συνολική εξέγερση κατά του... εαυτού τους. Αλλά για να «ματώσουν την Ελλάδα» όπως λένε οι ίδιοι, να προκαλέσουν «εμφύλιο Πόλεμο». Κι αν αυτό δεν είναι «Πέμπτη φάλαγγα», τότε τι ακριβώς είναι;


Θ.Κ. 


Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ: Παλαιά τρομοκρατία - Σύγχρονος Εφιάλτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 29/06/2009 12:49:05

  Θα ρωτήσω κάτι αφελές, και αν πάρω κατανοητή απάντηση θα είμαι ευγνώμων:

  Κάθε πράξη έχει κάποιο κίνητρο, κάποιον που κερδίζει, ή κάποιους που κερδίζουν.

  Ποιός οι ποιοί κερδίζουν;

 2. ataktos avatar
  ataktos 29/06/2009 12:55:20

  Archaeopterχ-ς μην κουράζεσαι αδελφέ “τα κωλόπαιδα της κυρίας Φρειδερίκης “είναι απλό ...

 3. marcuze avatar
  marcuze 29/06/2009 13:04:38

  Αυτο που γίνεται σήμερα είναι η πραγματική τρομοκρατία σύμφωνα με τη λεξη τρόμος. Οι παλιότεροι δεν τρομακρατουσαν κανεναν κανονικό Έλληνα παρά μόνο τα λαμόγια.

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 29/06/2009 13:14:57

  @ archaeopteryx
  Aπο τη 17 Ν κερδισε το ΠΑΣΟΚ.και οχι στενα ως κομμα αλλα και οι προσβασεις του.πχ. οι εκδοτες των δεξιων εφημεριδων δολοφονηθηκαν και οι πασοκικες δημοσιευαν τους λογους της δολοφονιας.
  Για τη Σεχτα θα δουμε.Παντως και τωρα η ιδεολογια της τρομοκρατιας ειναι εξτρεμιστικη προεκταση της κυριαρχης ιδεολογιας του "προοδευτικου" χωρου.
  Οσο ο χωρος αυτος ήταν "πατριωτικος" η 17Ν ηταν η ενοπλη ηχω του.Οι νεοτεροι πρεπει να ξερουν οτι οι δεξιοι που δολοφονηθηκαν απο τη 17Ν δε δολοφονηθηκαν ως "εθνικιστες" αλλα ως "εθνικοι μειοδοτες"- αλλωστε η 17Ν σκοτωνε και Τουρκους.
  Οταν ο "προοδευτικος" χωρος αλλαξε γραμμη και εγινε "αντιεθνικιστικος" αλλαξε και η γραμμη της τρομοκρατιας που εγινε εξτρεμιστικα αντεθνικη οπως η Σεχτα.

 5. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 29/06/2009 13:20:18

  Όλοι όσοι δολοφονήθηκαν τότε δεν ήταν "λαμόγια". Και εν πάση περιπτώσει, ουδείς έχρησε "δικαστές" και "δημίους" τους τρομοκράτες.
  Οι δολοφονίες εκεινες άσκησαν τρομοκρατία σε μια ειδική κατηγορία, την άρχουσα τάξη της προ το 81 περιόδου. Και διευκόλυναν την άνοδο των "νέων τζακιών".
  Το γεγονός οτι υπήρξε "άρχουσα τάξη", με όλες τις αμαρτίες που αυτό συνεπαγόταν, δεν σήμαινε ότι έπρεπε να υποστούν τον τρόμο του αίματος.
  Η δημοκρατία, άλλωστε, εξασφαλιζει ίση μεταχειριση ακόμα και στους εχθρούς της. Πολλώ μάλλον που πολλοί εξ εκείνων που δολοφονήθηκαν τότε ΔΕΝ ήταν εχθροί της δημοκρατίας. Αντίθετα, εχθροί της δημοκρατίας αποδείχθηκαν όσοι βοηθούσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τους δολοφόνους να τρομοκρατήσουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους.
  Προφανώς σήμερα, έχουμε τρομοκρατία σε βάρος ολόκληρου του λαού. Αλλά το γεγονός οτι διευρύνθηκε σήμερα το φάσμα αυτών που υφίστανται τρομοκρατία δεν καθιστά λιγότερο τρομοκράτες του προηγούμενους.
  Ούτε καθαγιάζει εκείνες τις δολοφονικές ενέργειες.
  Ούτε δικαιολογεί τη σκανδαλώδη ανοχή που επιδείχθηκε τότε απέναντί τους (μέχρι τις παραμονές της Ολυμπιάδας).
  Δεν αρκεί να πολεμήσεις του τυράννους για να είσαι δημοκράτης. Πρέπει να αρνηθείς να γίνεις ο ίδιος τύραννος. Ή να χρησιμοποιήσεις ίδιες μεθόδους...

 6. Factorx avatar
  Factorx 29/06/2009 13:29:48

  O archaeopteryx στο 1 βάζει έαν μεγάλο ζήτημα κατά την γνώμη μου. Το "¨κίνητρο" αλλωστε δεν αποτελεί το βασικό στοιχείο για την διερέυνηση ενος εγκλήματος; Γιατί λοιπόν τον Αθανασιάδη της Βραδυνής και τον Μομφεράτο της Απογευματινής που κατυα γενική ομολογία είχαν στρωμένα μαγαζιά αντί κάποιων άλλων εκδοτών αποδεδειγμένα λαμογιών; Γιατι τον Βραδινογιάννη και οχι τον αντίπαλό του; Γιατί τον Περατικό και οχι κάποιον πιο γνωστό εφοπλιστή; Η λίστα των ερωτημάτων ειναι ατελειωτη.

 7. ataktos avatar
  ataktos 29/06/2009 13:31:34

  1.Θ.Κ. - αγαπητέ σε παρακαλώ “μην ανοίγεις τα μάτια του λάου” το κάνει ευτυχώς κάθε μέρα η φύση ....θα μας πάρουν στο πυροβολητό τώρα ...

 8. marcuze avatar
  marcuze 29/06/2009 13:31:38

  Αυτό που σχολίασα είναι πως α Λαμόγια ήταν αυτοί που φοβόντουσαν τους "τρομοκράτες" παλιότερα και όχι ο μέσος πολίτης. Αν αυτοί που δολοφονήθηκαν τότε όπως ο Γουελτς ή ο Μομφεράτος ή ο Μπάμπαλης ή ο Μάλλιος και άλλοι παρόμοιοι ήταν ή οχι λαμόγια, οι απόψεις θα διίστανται για πάντα.
  Σήμερα όμως τρομοκρατούνται, φοβούνται και την πληρώνουν όλοι. Ακόμη και οι υπάλληλοι των 700 ευρώ.

 9. Swell avatar
  Swell 29/06/2009 13:37:27

  @5 Θ.Κ: Aν όσοι δολοφονήθηκαν δεν ήταν λαμόγια, γιατί επιμένει τόσα χρόνια η οικογένεια του Τζώρτζη Αθανασιάδη, να χρεώνει την εκτέλεσή του στη 17Ν, γεγονός που δεν ισχύει; Και γιατί κάνει το ίδιο εκείνος ο γελοίος ΠΑΣΟΚΟΣ, που χτυπήθηκε στην είσοδο του γραφείου του στον Πειραιά;

 10. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 29/06/2009 14:09:00

  Για τη σημερινη τρομοκρατια στοχος ειναι ολος ο λαος γιατι απο αυτον κινδυνευουν εκεινοι που την κινουν.
  Η σημερινη ΝΔ εχει αποδεχθει την ταξη που προεκυψε απο τα χρονια του ΠΑΣΟΚ (αλλωστε νεκροι δεν ανασταινονται) και προσπαθει να συνδιαλλαγει.
  Ωστοσο υπαρχει ο κινδυνος (κινδυνος για αυτους) ενος αντισυμβατικου πατριωτικου ή εθνικιστικου ρευματος απο το λαο πλεον που δυσφορει με πολλα και διαφορα και κυριως με την ανεξελεγκτη εισοδο μεταναστων.
  Προληπτικα λοιπον η Σεχτα και διαφοροι κουκουλοφοροι προσπαθουν να τρομοκρατησουν τους "νοικοκυραιους" για να μην αντιδρασουν.
  Η νεα ελιτ ειναι πολυ λιγοτερο παραγωγικη απο την παλια.Η παλια που την κατηγορουσαν ως "μεταπρατικη" και "δασμοβιωτη" διαφοροι προοδευτικοι σοφοι που νομιζαν οτι η Ελλαδα μπορει να εχει βιομηχανια τυπου Γερμανιας εφτιαχνε κουτσα - στραβα κατι π.χ. ο Δρακος της ΙΖΟΛΑ ψυγεια ή η Πειραικη - Πατραικη κουβερτες.
  Η νεα ελιτ δε φτιαχνει τιποτα -απλως ξεκοκκαλιζει τα πακετα της ΕΕ και τα δανεια.Η εννοια μεγαλοεπιχειρηματιας εχει φθασει στην Ελλαδα να μη σημαινει καποιον που πουλαει προιοντα στο κοινο αλλα καποιον που πουλαει στο κρατος δηλ ειναι κρατικοδιαιτη.Αυτοι εχουν εξουδετερωσει τους παλιους αλλα τυχον ρευμα ανασυγκροτησης της χωρας θα τους βγαλει απο την ησυχια τους.
  Η αντιεθνικιστικη ρητορεια και η αντιστοιχη τρομοκρατια θελει να αποτρεψει ενα παρομοιο ρευμα αμφισβητησης του προοδευτικου κατεστημενου.

 11. tiramola avatar
  tiramola 29/06/2009 14:47:04

  @5ΘΚ...
  "Οι δολοφονίες εκεινες άσκησαν τρομοκρατία σε μια ειδική κατηγορία, την άρχουσα τάξη της προ το 81 περιόδου. Και διευκόλυναν την άνοδο των “νέων τζακιών”."
  Αλήθεια , πιστεύεις ότι οι τρομοκράτες με τις δολοφονίες πριν το 81 είχαν στο μυαλό τους την ανάδειξη νέων τζακιών ή ότι ήταν κατευθυνόμενοι?

  Διότι τελικά δεν μπορεί να συμβαίνουν όλα...
  Δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις ότι οι κυβερνώντες μετά το 81 πασοκοι βολεύτηκαν με την 17Ν για να αναδειχθούν τα νέα τζάκια , οι δικοί τους...
  Έλεος τελικά με τις αναλύσεις....
  Τι σκοπό έχεις ρε παίδαρε?
  Που το πας?
  Θα περιμένω με "αγωνία" τις αναλύσεις σου για την "νέα τρομοκρατία" τώρα που το πράγμα κάνει μπαμ όσον αφορά την προβοκάτσια που επιχειρείται...
  Διότι στο παρελθόν μας μουρλάνατε με θεωρίες περί μυστικών υπηρεσιών , τις οποίες διέψευσε κατηγορηματικά η ίδια η ζωή με την κατάληξη των πρωταγωνιστών....
  Τώρα που εκτελούνται μισθωτοί των 1000 ευρώ να σας δω....

 12. donaE avatar
  donaE 29/06/2009 14:48:16

  Παλια μετρουσανε πολυ και τα αριστερα ανακλαστικα του κοσμου που ητανε σε εγρηγορση.
  Τωρα ποιος νοιαζεται.Δεν ειδατε που ξεκαθαρα τα βαζουν με την μικροαστικη ταξη.Μενει να δουμε πως θα δεθει ιδεολογικα το θεμα πραπερα.

 13. Σαος avatar
  Σαος 29/06/2009 15:03:11

  http://greece-salonika.blogspot.com/2009/06/siemens.html

 14. Factorx avatar
  Factorx 29/06/2009 15:04:33

  @tiramola: είδες να γράφει πουθενά για ΠΑΣΟΚ; Και αν δεν σου αρέσουν γιατί μπαίνεις στον κόπο και διαβάζεις τις αναλύσεις;

 15. tiramola avatar
  tiramola 29/06/2009 15:05:24

  @8marcuze...
  Ο Μάλλιος και ο Μπάμπαλης ήταν βασανιστές επί χούντας τους οποίους ο Καραμανλής τους είχε αφήσει να κυκλοφορούν ελεύθεροι κάτι το οποίο δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό από την αριστερή οργάνωση 17Ν.
  Για αυτούς έπρεπε να τιμωρηθούν όπως και φυσικά ο σταθμάρχης της CIA στην χώρα μας Γουέλς...
  Για τους επιχειρηματίες που έγιναν στόχος αρκεί να διαβάσεις προκυρήξεις της 17Ν για να καταλάβεις για ποιόν λόγο τους δολοφόνησαν ή επιχείρησαν να τους δολοφονήσουν.
  Αν δέχεσαι συμβουλές μείνε στα πραγματικά περιστατικά επειδή η Ελληνική γλώσσα είναι πλούσια , οι αναλυτές περισεύουν και η διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας είναι εύκολη...
  Ειδικά σε μία χώρα όπως η δική μας όπου η σεναριολογία βρίσκει πρόσφορο έδαφος....

 16. tiramola avatar
  tiramola 29/06/2009 15:10:43

  Μπορεί να μην γράφει αλλά εκεί το πάει...
  Είναι χρόνια η ίδια καραμέλα...
  Και απάντησε μου εσύ.
  Αν σου έστελναν την προκύρηξη δεν θα την δημοσίευες?
  Διότι ο "αναλυτής" γράφει:"Η «παλαιά τρομοκρατία» της εποχής προ των Ολυμπιακών Αγώνων ασκήθηκε με τη «συμμετοχή» των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που δημοσίευαν πλήρως και σχολίαζαν αναλυτικά τις προκηρύξεις των δολοφόνων."
  Και αν εγώ είμαι αναγνώστης της ιστοσελίδας σου τι μου προτείνεις?
  Όπου βλέπω ανάλυση να μην διαβάζω?

 17. palios avatar
  palios 29/06/2009 15:13:50

  Στην εγκληματική ιστορία της ελληνικής τρομοκρατίας δεν διερευνήθηκαν ποτέ τα πραγματικά κίνητρα, αλλά θεωρήθηκαν ότι οι στόχοι επιλέγονταν παραδειγματικά με βάση την ιδεολογικοπολιτική θεώρηση της 17Ν ή του ΕΛΑ και τις επιχειρησιακές δυνατότητες που προσέφερε ο κάθε στόχος. Κανείς δεν διερωτήθηκε αν υπήρχαν και άλλα κίνητρα πέραν αυτών. Για παράδειγμα, η 17Ν έθετε ως πρωταρχικό ιδεολογικό και πολιτικό της στόχο την διαπλοκή. Γιατί όμως κτύπησε τον Βαρδή Βαρδινογιάννη και όχι τον …κατεξοχήν εκπρόσωπο της διαπλοκής , τον Κόκκαλη;

  Γιατί και η 17Ν και ο ΕΛΑ και τα «παιδιά» του, οι διάφορες ομαδούλες του χώρου, κτυπούσαν συστηματικά και κατ΄ επανάληψη γερμανικούς στόχους, όπως η «Ζήμενς», ανταγωνίστρια του Κόκκαλη και της Στάζι, και η AEG;

 18. Factorx avatar
  Factorx 29/06/2009 15:23:36

  @tiramola: με το να γράφεις " Μπορεί να μην γράφει αλλά εκεί το πάει…Είναι χρόνια η ίδια καραμέλα…" μπορει να σου απαντήσει κι αυτός οτι "εχεις την μυγα και μυγιάζεσαι". Εν πάσει περιπτώσει κανείς σοβαρός αναλυτής δεν μπορεί να υποστηρίξει οτι το ΠΑΣΟΚ έχει σχέση, μην αποπροσανατολίζεις την συζήτηση.

  Για το ερώτημα αν θα έβαζα την προκήρυξη η απάντηση είναι οχι. Και εδω τις βάζουμε μόνο στο βαθμό που βοηθούν στην ανάλυση - αναγκαστικά.

 19. tiramola avatar
  tiramola 29/06/2009 15:24:28

  @16palios
  Από που προκύπτει ότι η 17Ν είχε βάλει στόχο τη διαπλοκή?
  Η διαπλοκή είναι ένας όρος ο οποίος πρώτη φορά ειπώθηκε από τον Μητσοτάκη μετά το 1992...
  Φίλε αν θες να δεις την αλήθεια και κάθε περίπτωση ξεχωριστά διάβασε καμιά προκύρηξη...
  Τα λένε όλα....
  Όλα τα υπόλοιπα είναι παραμύθια της χαλιμάς...

 20. tiramola avatar
  tiramola 29/06/2009 15:28:05

  @18
  Δηλαδή συμφωνούσες με τον τρομονόμο Μητσοτάκη για απαγόρευση στις εφημερίδες της δημοσίευσης των προκυρήξεων?
  Ή έχεις την εντύπωση ότι αν δεν τις δημοσίευε κανένα μέσο δεν θα μαθαίναμε τι γράφουν?

 21. tiramola avatar
  tiramola 29/06/2009 15:31:20

  Φάκτορα εγώ δεν έχω καμία μύγα...
  Άλλοι είχαν τη μύγα μέχρι που ξεβρακώθηκαν μετά τις συλλήψεις...

 22. tiramola avatar
  tiramola 29/06/2009 15:38:26

  Όταν εκτέλεσαν τον Αγγελόπουλο είχαν στην προκύρηξή τους μεγάλο αφιέρωμα για τους θανάτους από εργατικά ατυχήματα στα κάτεργα της χαλυβδουργικής όπως τα ονόμαζαν...
  Σύμφωνα με τους "αναλυτάς" τύπου ΘΚ αυτό "βοήθησε" στην ανάδειξη νέων τζακιών....

  Εγώ όπως έγραψα και ανωτέρω θα περιμένω με αγωνία τις αναλύσεις σε τι βοηθά η εκτέλεση σήμερα μισθωτών των 1000 ευρώ....

 23. Factorx avatar
  Factorx 29/06/2009 15:46:05

  @tiramola: Δεν συμπεριλαμβάνομαι σε αυτούς που υποστηρίζουν οτι το ΠΑΣΟΚ είχε σχέση με την τρομοκρατία. Οπότε αυτά τα περι ¨ξεβρακώματος" στον Χρυσοχοιδη στου και τους φίλους σου. Και αφου επιμένεις θέλω τα σχόλια σου στο παρακάτω απόσπασμα απο προκήρυξη της 17Ν με αφορμή τον εμπρησηο του Κατρανατζου και του Μινιον λιγο πριν τις εκλογές του 1981

 24. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 29/06/2009 15:48:16

  Εγώ έχω λοιπόν μια απλοϊκή θεωρία. Ναι υπάρχουν ξένες μυστικές υπηρεσίες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των χωρών τους. Μερικές φαίνονται και δεν είναι μυστικές, μερικές κρύβονται πίσω από ...ιδεολογίες, μερικές είναι σαν τις μαύρες τρύπες, δεν φαίνονται, δεν ακούγονται, αλλά εκεί είναι μαύρες, κατάμαυρες. Η μυστική υπηρεσία που λάμπει δια της απουσίας της είναι η ... .

  Με πρόφαση τα ξένα συμφέροντα, κάτι πονηροί δικοί μας κάνουν και καμιά δουλίτσα.

  Τίνος τρομοκρατικό κτύπημα ξεκίνησε τον Α' Παγκόσμιο?

 25. pizza avatar
  pizza 29/06/2009 15:52:31

  Εχω την εντυπωση οτι ωρισμενοι προσπαθουν να δικαιολογησουν τις δολοφονιες της 17Ν, και αλλων οργανωσεων. Αν παμε ετσι, τοτε να δικαιολογησουμε και τις δολοφονιες του καθε δικτατορα. Διαβαζοντας τις προκυρηξεις του καθενος καταλαβαινουμε το γιατι και λεμε τωρα καταλαβα, μαλιστα εχουν δικιο? Αμαν Μπιν Λαντεν τι μας διδασκεις.

 26. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 29/06/2009 15:54:29

  Και τελικά συμφέροντα δεν είναι όλα? Τι συμφέρον έχουν οι Αμερικάνοι? Εκ των πραγμάτων σχεδόν τίποτε (και η αποσταθεροποίηση μόνο την Σούδα δεν βοηθάει). Οι Ρώσοι? Θα πουλήσουν περισσότερο αέριο αν μας τινάζουν στον αέρα? Οι Τούρκοι? μέσα! Οι Γερμανοί? οι μόνοι που κερδίζουν επιχειρηματικά, αλλά αυτοί μας αγοράζουν... χρειάζεται να μας τρομοκρατούν κιόλας?

 27. tiramola avatar
  tiramola 29/06/2009 16:10:13

  @φακτορ...
  Κατ αρχήν δεν εννοούσα εσένα όταν έγραφα για μύγες και μυγιάσματα...
  Τι σχόλιο να κάνω με το απόσπασμα?
  Βλέπεις εσύ κάτι το περίεργο?
  Οι αναλύσεις στις προκυρήξεις της 17Ν ήταν εξόχως πολιτικές.
  Την εποχή εκείνη ούρλιαζε όλη η πλατεία συντάγματος όταν μίλαγε ο Αντρέας "εοκ και νατο το ίδιο συνδικάτο" και "έξω οι βάσεις του θανάτου"
  Η διακύρηξη της 3ης Σεπτέμβρη από μόνη της ήταν αρκετή για μεγάλες προσδοκίες...
  Το βράδυ της νίκης του ΠΑΣΟΚ το 81 μαζί με τις πράσινες σημαίες είχαν βγει και κόκκινες...
  Το ίδιο το ΚΚΕ είχε καλέσει τα μέλη του να πανυγηρίσουν την νίκη του λαού...
  Αν μου διαφεύγει κάτι "πονηρό" εδώ είμαι να με διαφωτίσεις και θα το δεχτώ...
  Δεν είμαι ψώνιο του ΠΑΣΟΚ όπως έχεις καταλάβει και ούτε θα απολογηθώ για τα ανομήματά του...

 28. Factorx avatar
  Factorx 29/06/2009 16:23:59

  @tiramola: Η προκήρυξη καλεί σαφώς τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις σε εκεχειρία εν όψει της εκλογής του ΠΑΣΟΚ. Γιατί το κάνει αυτό είναι το ερώτημα.

 29. Helmut avatar
  Helmut 29/06/2009 16:34:56

  @palios 17:

  Ε όχι και ανταγωνίστρια του Κόκκαλη η «Ζήμενς»!

  Θα μας καραφλιάσεις εσύ!

 30. Factorx avatar
  Factorx 29/06/2009 16:38:19

  @Helmut: δίκαιο έχει ο palios. Πίσω απο την κόντρα των δυο ήταν η διακρατική κόντρα Ανατολικής - Δυτικής Γερμανίας. Διάβασε αν θες και τις γράφαμε εδώ:
  http://www.antinews.gr/?p=2021

 31. ahab avatar
  ahab 29/06/2009 16:47:38

  Καλή η ανάλυση και η θεωρία αλλά ελάτε και λίγο στο πρακτικόν. Προτάσεις αντιμετώπισης υπάρχουν ?

 32. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 29/06/2009 17:15:29

  @23 Αυτό που βλέπω εγώ στα γραφόμενα της ΕΟ 17Ν 30 χρόνια πριν, είναι ότι και αυτοί μαζί με τον λαό την πάτησαν νομίζοντας ότι τα όσα ευαγγελίζεται το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθούσε να τα κάνει και στην πράξη. Ομολογώ ότι έκανε ένα 15-20% περίπου. Κατά τα λοιπά, έγινε κι`αυτό με τη σειρά του ένα καθεστωτικό σύστημα.
  Όσο για τον Τιραμόλα συνιστώ ένα πιο αποστασιοποιημένο διάβασμα όλων των περί Πάμπλο αναγνωσμάτων ακόμη και αν είναι του Μπότσαρη. Καλό είναι όταν διαβάζουμε ιστορία να μην εισάγουμε προσωπικά κριτήρια και συμπάθειες στα κείμενα, αλλά να είμαστε όσο περισσότερο αποστασιοποιημένοι.

 33. Νἰκος avatar
  Νἰκος 29/06/2009 17:30:01

  Παραγοντες #6, τα ρητορικα ερωτηματα σας εχουν απαντηση. μονο που θαπρεπε να ρωταμε γιατι εκτελουσε μονο "δεξιους" η 17Ν; Διοτι ηταν το μακρυ χερι του ΠΑΣΟΚ. απλα πραγματα.

 34. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 29/06/2009 17:31:58

  Ο ΘΚ. διαθέτει τολμηρή και προτότυπη σκέψη καθώς και την αρετή να συνθέτει αφαιρέσεις στην κατεύθυνση της θεωρητικοποίησης πολιτικών δεδομένων και φαινομένων. Αυτή η τάση είναι αναμφίβολα πολύτιμη, διότι χωρίς θεωρία δεν μπορεί να υπάρξει πρακτική. Επί πλέον το σημερινό στάδιο της εξελικτικής διαδικασίας απαιτεί πολλαπλούς επαναπροσδιορισμούς, χωρίς όμως να έχουν χαρακτεί ακόμη τα όποια συγκεκριμένα αναλυτικά κατασταλάγματα, ως συγκεκριμένες πεπατημένες, που να έχουν ελεγχθεί από την γενικότερη εμπειρία. Με αυτή την έννοια, όσοι σήμερα τολμούμε να προβαίνουμε σε αφαιρέσεις, άσχετα από το πόσο έμπειροι ή θεωρητικά κατηρτησμένοι μπορεί να είμαστε, δεν παύουμε να ασκούμεθα. Αυτό έχει τις εξης συνέπειες:
  Επειδή το αφαιρετικό στάδιο είναι πρωτογενές, θα πρέπει να γίνεται με πολύ προσεκτικό τρόπο, έστω κι αν χάνεται η αυθεντία ή η πιστικότητα της βεβαιότητος. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος, που περικλείει η αφαίρεση από πλευράς χρονικής περιόδου ή κατηγορημάτων, τόσο λιγότερο κατηγορηματικά φελεί να είναι αυτή δομημένη.
  Θα πρέπει πάντοτε να περικλείει το ενδεχόμενο μια ή περισσότερες από τις πιθανές δυνατότητες να μην έχει ληφθεί υπ' όψει. Σε πρώιμη φάση δεν είναι σκόπιμο να κλείνεται - και πολύ περισσότερο να σφραγίζεται - το φάσμα των πιθανών δυνατοτήτων, με αποκλειστικό γνώμονα την cogito.
  Πέρα από το θέμα της λογικής επεξεργασίας των δεδομένων σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος παράθεσης. Τα συμπεράσματα εξάγονται με στόχο να πείσουν. Εάν η παράθεση γίνεται με συνειδητή μετριοπάθεια, το όφελος είναι διπλό: Αφ' ενός δεν προσκρούουν σε ανάστροφους μηχανισμούς του αυτονόητου, αφ' ετέρου σχετικοποιούν το αυτονόητο του παραλήπτου, παρέχοντας ερεθίσματα για δική του διερεύνηση. Με αυτό τον τρόπο δεν προάγουν μόνο την συνείδηση, αλλά και την κρίση του αποδέκτου.
  Εάν ο φίλτατος ΘΚ. μελετήσει προσεκτικά τους σχολιασμούς που γίνονται στις αναρτήσεις του, έστω και εάν αυτές μερικές φορές έχουν εριστική αιχμή, νομίζω ότι προσπαθούν ενδόμυχα περισσότεροι σχολιαστές να διαφυλάξουν το ανήσυχο και πολύτιμο πνεύμα του ΘΚ. από δογματικού τύπου αποκρυσταλλώσεις, με στόχο να αναδειχθούν οι πολύτιμες αρετές του.
  Συνεχίζεται...

 35. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 29/06/2009 18:02:38

  Ο ΘΚ. έχει κατά την γνώμη μου την ικανότητα να εντοπίζει πολύ επιτυχώς τον κεντρικό άξονα, που χαρακτηρίζει τις εκάστοτε καταστάσεις. Στην προσπάθειά του να αναδείξει τον κεντρικό άξονα ως κορμό του φαινομένου, δομεί επ' αυτού επί μέρους κλάδους, που αφορούν κάποιες ιδιαίτερες καταστάσεις, με στόχο να τον στηρίξει. Νομίζω ότι η οδός που είναι σκόπιμο να ακολουθείται, είναι η αντίστροφη. Με την έννοια ότι δεν στηρίζουν οι κλάδοι τον κορμό, αλλά ο κορμός τους κλάδους.
  Θα θεωρούσα σκόπιμο ο κεντρικός άξονας του φαινομένου να μην εκδηλώνεται μόνο ως συμπέρασμα στο τέλος της παράθεσης, με την μορφή βαρύνοντος επιλόγου, αλλά να υποδηλώνεται και στον πρόλογο, εξασκόντας κυριαρχία στο συνολικό κείμενο.
  Ο χειρισμός των επιμέρους, είναι σκόπιμο να μην τείνει προς τον γενικό άξονα, αλλά να αντλεί λογικά την αφετηρία από αυτόν, δομώντας ένα σύνολο, που ξεπερνάει τον κεντρικό άξονα.

  Επί του προκειμένου η τρομοκρατία από την περίοδο της μεταπολίτευσης και μετά, δεν έχει τύχει συστηματικής θεωρητικής επεξεργασίας. Πλείστες όσες των αναλύσεων που έγιναν με μορφή βιβλίου, έχουν περιγραφικό χαρακτήρα. Κατά συνέπεια η εξαγωγή συμπερασμάτων, για να διαθέτει πιστικότητα, οφείλει να στηρίζεται σε συγκεκριμένη επεξεργασία στοιχείων, αλλιώς τα συμπεράσματα μοιάζουν να στέκονται χωρίς τεκμηρίωση.
  Αυτό δεν σημαίνει ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση είναι άνευ αξίας. Τουναντίον οι κεντρικοί της εντοπισμοί - και νομίζω ότι αυτοί έχουν σήμερα την μεγαλύτερη αξία - είναι σωστοί και πολύτιμοι, διότι εστιάζονται στο μέλλον. Μια περισσότερο ακροθιγής και λιγότερο κατηγορηματική αναφορά των συμφραζόμενων, δεν θα μείωνε καθόλου την βαρύτητα και την λειτουργικότητά της, προσανατολίζοντας ταυτόχρονα και την συζήτηση στο βασικό, που είναι οι διαφορές μεταξύ της παλιότερης και νέας τρομοκρατίας, καθώς και η ιδιότυπη συνέχεια που διατρέχει τα δυο φαινόμενα.
  Φυσικά κάνοντας κάποιες προτάσεις στον ΘΚ. θα πρέπει να τηρήσω πρώτα ο ίδιος το πνεύμα των γραφομένων, σχετικοποιώντας στο ελάχιστο την αξία τους, γιατί δεν είμαι κάτι περισσότερο από ένας μπετατζής που αρέσκεται να συμμετέχει στα σχόλια.
  Νομίζω ότι ο ΘΚ. στοχεύει πραγματικά εκεί που εκδηλώνεται η μεγάλη ανάγκη μας για συμπερασματικές αφαιρέσεις και του εύχομαι πάντα τολμηρά και πρωτότυπα αποτελέσματα.

 36. Νἰκος avatar
  Νἰκος 29/06/2009 19:25:35

  παραγονταΧ #16, "κανείς σοβαρός αναλυτής δεν μπορεί να υποστηρίξει οτι το ΠΑΣΟΚ έχει σχέση, μην αποπροσανατολίζεις την συζήτηση".

  Ελατε τωρα, καλη προπαθεια συσκοτισης αλλα δεν περνα. Απαντηστε στο ερωτημα: Γιατι εκτελεστηκαν ΜΟΝΟ "δεξιοι";

 37. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 29/06/2009 19:29:47

  @36 Ίσως διότι η ΕΟ 17Ν ήταν αυτό ακριβώς που έλεγε και που έδειχνε. Δηλαδή ακροαριστερών (Τροτσκιστικών) επιρροών και αντιλήψεων. Τίποτα άλλο.

 38. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 29/06/2009 19:44:47

  Εθχαρθστώ ιδιαίτερα όλους τους φίλους. Και για τα καλά και τα... όχι και τόσο ευχάριστα (για μένα σχόλιά τους). Καλοδεχούμενες (και βασικά σωστές) οι τελεύταίες παρατηρήσεις του Μποτίλια (#34 και #35). Στο φίλο tiramola θα είχα να παρατηρήσω - καλοπροαίρετα πάντα - να κρίνει τους άλλους με βάση το τι λένε. Όχι με βάση το που ο ίδιος πιστεύει ότι "το πάνε", τι νομίζει ότι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ή στο υποσυνείδητό τους. Διότι αν κι εγώ εφάρμοζα τη δική του μέθοδο θα μπορούσα να πώ - πολύ πιο άνετα - οτι ο ίδιος είναι απολογητής και υποστηρικτής των εγκλημάτων της 17Ν. Όμως κάτι τέτοιο θα ήταν αυθαίρετο και άδικο...
  Επί του προκειμένου: όχι δεν είπα ότι "το ΠΑΣΟΚ ήταν πίσω από τη 17Ν". Κι ούτε πιστεύω κάτι τέτοιο, γιατί αν το πίστευα θα το έλεγα!
  Είπα όμως, οτι το ΠΑΣΟΚ έχει τεράστιες ευθύνες για μια σειρά πράγματα που διευκόλυναν τη 17Ν. Και το πιο βασικό είναι ότι ΔΥΟ φορές (όχι μία) μετέτρεψε τα σχετικά με την τρομοκρατία αδικήματα από κακουργήματα σε πλημμελήματα! Κι αυτό έπαιξε ρόλο στη δίωξη και στην παραγραφή τους. Επίσης, όταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πιέστηκαν (από τους ξένους λόγω επικείμενης Ολυμπιάδας) τότε ξανα-άλλαξαν την νομοθεσία, μετέτρεψαν πίσω το πλημμέλημα σε κακούργημα και - ώ του θαύματος - ένα χρόνο αργότερα, "εξαρθρώθηκε" η τρομοκρατία.
  Αυτά είναι γεγονότα. Δεν είναι εικασίες. Είναι στοιχεία. Δεν είναι "θεωρίες". Είναι πράξεις που εμπεριέχουν και συνεπάγονται ευθύνες. Δεν είναι πολιτικές κρίσεις. Κι αυτά δεν σημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν πίσω από την τρομοκρατία. Σημαίνουν, όμως, πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ΑΝΕΧΘΗΚΑΝ την τρομοκρατία όσο τους βόλευε κι όταν έπαψε να τους βολεύει στράφηκαν εναντίον της. Και την τσαλάκωσαν (μονο τόσο ώστε να την εξουδετερώσουν εν όψει των Ολυμπιακών).

 39. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 29/06/2009 19:57:59

  Παρακαλώ, πέστε μου και κάτι ακόμα: Όταν, από τη δεκαετία του '80 ακόμα μερικοί ζητούσαμε να υπάρξει στην Ελλάδα νομοθεσία περί "προστασίας μαρτύρων" δεν εισακουόμασταν.
  Όταν ζητούσασμε να εφαρμοστεί η νομοθεσία που εφαρμόσθηκε σε όλες τις υπόλοιπες ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ χώρες που είχαν κάποια εποχή πρόβλημα με την τρομοκρατία δεν εισακουσθήκαμε.
  Κι όταν ήλθαν τα δύσκολα εφάρμοσαν - μερικά μόνο - την αντιτρομοκρατική νομοθεσία που εφαρμόστηκε παντού αλλού και "εξάρθρωσαν" την τρομοκρατία!
  Τι θέλετε να πείτε λοιπόν;
  Ότι δεν είχαν ευθύνε που τόσα χρόνια ΉΞΕΡΑΝ τι έπρεπε να κάνουν και δεν το έκαναν;
  Κι όταν με εικοσιπέντε χρόνια καθυστέρηση το έκαναν βρήκαν άκρη κι είχαν αποτέλεσμα! Δ
  εν έχουν, λοιπόν, ευθύνη για όσα δεν έκαναν τόσο χρόνια;
  Αντι να απολογηθούν εκείνοι για τις ευθύννες τους να απολογηθούμε εμείς που τους τα λέγαμε εγκαίρως;

  Και όχι αυτοί που δολοφονήθηκαν δεν ήταν λαμόγια, οι περισσότεροι τουλάχιστον. Ούτε διαπλεκόμενοι. Οι διαπλεκόμενοι δεν αγγίχθηκαν. Οι περισσότεροι διαπλεκόμενοι κυκλοφορούσαν την εποχή εκείνη (μέχρι και πολύ πρόσφατα) χωρίς σωματοφύλακες. Αυτά όλα δεν σας κάνουν εντύπωση;

  Ειμαστε η μονη χώρα όπου το μεγαλύτερο μέρος του Τύπου αποκαλούσε τους δολοφόνους "εκτελεστές"!

  Δέστε τι έκανεν το ΚΚ Ιταλίας, τον καιρό των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Ζητούσε μηδενική ανοχή και απηνή δίωξη. Αρνιόταν κάθε συνδιαλλαγή μαζί τους. Και οι Ερυθρές Ταξιαρχείες (που ήταν από κάθε άποψη πολύ πιο σοβαρές από τους... αδελφούς Ξηρούς και τον Κουφοντιδα παρ' ημίν) διαλύθηκαν σε ενάμιση χρόνο.
  Εδώ τους προβάλαμε, τους σχολιάζαμε - πολλοί τους δικαίωναν κι όλα - μετατρέπαμε τα αδικήματά τους σε πλημελλήματα (πάλι καλά που δεν τα κάναμε και πταίσματα) και τελικά τους τρώγαμε στη μάπα για 26 χρόνια!

 40. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 29/06/2009 20:05:15

  Και κάτι τελεύταίο: Κάθε φορά που πιάνονταν ύποπτοι από το χώρο της Άκρας Αριστεράς, ο κυρίαρχος κεντροαριστερός Τύπος, εν Ελλάδι, βιαζόταν να ειρωνευθεί τις συλλήψεις της Αστυνομίας με το καλαμπούρι για "συνήθεις υπόπτους".
  Κι όταν τελικά εξαρθρώθηκαν αποδείχθηκε ότι όντως ήταν ΟΛΟΙ από το χώρο της ΑΚΡΑΣ Αριστεράς. Και καλώς η Αστυνομία τους αναζητούσε εκεί τόσα χρόνια...
  Μάλιστα μερικοί από τους τελικώς συλληφθέντες και καταδικασθέντες είχαν συλληφθεί σε ανύπωπτο χρόνο και τους είχαν αφήσει μετά από την πίεση Κεντροαριστερών δημοσιο-κάφρων των Ελευθεροτυπίας (οι οποίοι το παραδέχθηκαν άλλωστε)! Τι θέλετε να πείτε λοιπόν; Ότι δεν τους στήριξε ο Κεντροαριστερός Τύπος; Ή ότι δεν έχει τεράστια ηθική και πολιτική ευθύνη για τη στήριξη εκείνη; Που ακόμα τους παρέχει.
  Έχουμε από τις στήλες μεγάλων εφημερίδων να παρουσιάζονται ακόμα, μέχρι σήμερα, οι ασυρτησίες των Ξηρών ως "περισπούδαστες αναλύσεις".
  Δεν ντρέποντα.
  Κι ύστερα εγώ πρέπει να απολογούμαι για όσα γράφω.
  Και πολύ λίγα λέω...
  (γιατί όπως λέω και ο Μποτίλιας είναι "συγκρατημένος")

 41. tiramola avatar
  tiramola 29/06/2009 21:27:02

  Εκείνο που με "ενοχλεί" είναι ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στην σημερινή αθλιότητα όπου μία απολιτίκ προκύρηξη στυγνών δολοφόνων όχι απλώς δημοσιεύτηκε σε μεγάλη εφημερίδα αλλά αναλύθηκε επαρκώς μέχρι και στα πρωινάδικα...
  Γιαυτό το μυαλό μου πάει αλλού...
  Εν πάσει περιπτώσει , συνεχίζουμε χωρίς κραυγές και με νηφαλιότητα...

 42. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 29/06/2009 21:56:26

  @ΘΚ.
  Ζητώ συγγνώμη εάν φαίνεται ότι θέλω σώνει και καλά να κάνω τον πολύξερο. Επέτρεψα στον εαυτό μου να ξιπαστώ, κάνοντας κάποιες παρατηρήσεις που είχαν ύφος υποδείξεων, μόνο διότι συμφωνώντας πάντοτε με τον πυρήνα της σκέψης σου, πιστεύω στις ικανότητες και τις διαθέσεις σου. Και πάντα ισχύει, ότι τις αδυναμίες τις δικές μας, μπορούμε να τις δούμε πολύ πιο δύσκολα από ότι κάποιες ίσως αδυναμίες των άλλων. Το ότι τολμάω να κάνω κριτική, αυτό ποτέ δεν σημαίνει ότι γνωρίζω καλύτερα.
  Παραβιάζοντας ίσως τα όρια της καλώς νοούμενης ανοχής σου, θα ήθελα να κάνω ένα τελευταίο εντοπισμό:
  Τα σχόλια 38, 39 και 40 είναι πολύ εύστοχα. Αναλύουν και τεκμηριώνουν τις θέσεις της ανάρτησης με ισχύ επιχειρημάτων. Γιατί θα έπρεπε όμως να τα εκλάβουμε ως απολογία; Και γιατί μια απολογία να μην είναι επιδιωκτέα, όταν μετατρέπεται σε καταγγελία;
  Νομίζω ότι βοηθάει καλύτερα μια πιο χαλαρή αντιμετώπιση. Από την στιγμή που διαθέτουμε επιχειρήματα είναι χαρά μας να απολογούμεθα. Διότι όσο θεωρητικοποιούμε, δεν διακυβεύεται τίποτε προσωπικό.

 43. Σπύρος avatar
  Σπύρος 29/06/2009 22:12:05

  Εύγε στον Θ.Κ.πού τολμά να θίγει θέματα πού δυστυχώς στην Ελλάδα μιά μικροαστική-λαϊκιστική αντίληψη περί ΄αριστερού λόγου΄η οποία κολάκευε όσους έβλεπαν τίς δολοφονίες απο τη Τηλεόραση,είχε γιά αρκετό καιρό τό ΄πάνω χέρι΄.
  Μιά στρεβλή Μεταπολίτευση έχει και τούς ΄προοδευτικούς΄πού της αξίζουν.
  Το φαιδρότερο όλων μάλιστα ήταν -και εν μέρει παραμένει ίδιο-πώς τά φαινόμενα τρομοκρατίας μέ ή χωρίς εισαγωγικά τά δέχονταν αρκετοί ως ΄έκφραση τού λαϊκού κινήματος΄...
  Προφανώς έβλεπαν πολύ Ρομπέν τών Δασών μικροί.
  Καλά άλλοι Μικροαστοί έβλεπαν Κώστα Πρέκα αλλά νόμιζαν πώς έβλεπαν Τσέ.
  Αυτό όμως είναι άλλο κοινωνικό φαινόμενο.
  Και βεβαια χίλια μπράβο γιά την καίρια επισήμανση τής στάσης τού Κ.Κ.Ιταλίας απέναντι στίς Ερυθρές Ταξιαρχίες,πού δεν θυμίζει σε τίποτα τήν στάση διαφόρων αυταρχικών και αντιδημοκρατικών γκρουπούσκουλων τής δικής μας ΄αριστεράς΄αλλά και όχι μόνον..
  Ακόμα και τά φασιστικά κείμενα τής Σέχτας υπάρχουν άνθρωποι πού τά υιοθετούν και λογίζονται ως αριστεροί ή προοδευτικοί.
  Η Ελλειψη Παιδείας και η επικράτηση μιάς Λούμπεν ΄επαναστατικής αντίληψης΄έχει μπουρδουκλώσει αρκετό κόσμο..
  Και καλά νάσαι δεκαπεντάχρονος λές πώς βράζει και το αίμα ...
  Αλλά μετά δεν υπάρχει δικαιολογία.

 44. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 29/06/2009 22:29:05

  Απάντηση στο #41
  Εδώ που τα λέμε ο tiramola έχει κάποιο δίκιο. Δεν αναφερθήκαμε πολύ στη σημερινή - και πολύ "χειρότερη" - προκήρυξη της "Σέχτας", διότι έπρεπε να διευκρινιστούν κάποια πράγματα για την παλαιότερα μορφή τρομοκρατίας και να γίνει η "αντίστηξη".
  Άλλωστε σε ολόκληρο το κομμάτι μου, αναφέρω στο τέλος ότι τώρα η "Σέχτα" στρέφεται κατά πάντων. Επιφυλασσόμουν λοιπόν, να αναφερθώ στη "Σέχτα" σε επόμενο κείμενό μου, που ελπίζω ο factorx να το φιλοξενήσει.
  Πάντως το πνεύμα αυτών που έχω να πώ φαίνεται στο τέλος του αρχικού κειμένου μου (ολόκληρου), αλλά και σε πολλές παρατηρήσεις άλλων φίλων εδώ (όπως, για παράδειγμα μόνο, αναφέρω και να με συγχωρήσουν οι υπόλοιποι που έγραψαν παρόμοια) το #4 του ψυχραιμία, ιδιαίτερα το τελευταίο κομμάτι.

  Τώρα κατά τα άλλα στο Μποτιλια να τον ευχαριστήσω και πάλι και να του πώ ότι δέχομαι απολύτως αυτά που γράφει για τη μεθοδολογία. Μερικά πράγματα τα γράφω περισσότερο ρητορικά παρά αναλυτικά, για να κρατήσω τη γραφή ζωντανή.
  Γενικά υπάρχουν οι περιορισμοί στη γραφή που επιβάλλει η μορφή του μέσου που χρησιμοποιούμε. Μακάρι το Antinews να μπορέσει κάποια στιγμή να βγάλει κι ένα πρόσθετο newletter, όπου θα ασκηθούμε όλοι μας σε πολύ πιο δουλεμένες αναλυτικές προσεγγύσεις.

  Και παρεμπιπτόντως θα μου επιτρέψετε να πώ, ότι παρά το γεγονός ότι πολλές φορές τα έχω "χώσει"
  σε αρκετούς εδώ (και μου τα έχετε "χώσει" κι αρκετοί"¨) η ομάδα των συμπλογκιστών που έχω συναντήσει στο antinews - όλοι - είναι από τους πιο ενδιαφέροντες, σκεπτόμενους, καλά πληροφορημένους συζητητές που έχω συναντήσει από τον καιρό που επανέκαμψα στην Ελλάδα.
  Αληθινή χαρά να κουβεντιάζει κανείς, έστω και με ψευδώνυμα ανωνυμίας.
  Κατά βάθος πολύ θα ήθελα να σας γνωρίσω κι απο κοντά.
  Που ξέρετε;
  Κάποια στιγμή μπορεί να γίνει κι αυτό...

 45. Νἰκος avatar
  Νἰκος 29/06/2009 22:36:54

  ΘΚ, οσο και να προσπαθουν να το δικαιολογησουν με βερμπαλιστικες δικολαβιες, η 17Ν ηταν μακρυ χερι του ΠΑΣΟΚ.
  Και η μονη αποδειξη που χρειαζεται ειναι οτι ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΚΤΕΛΕΣΑΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ, δλδ "αριστερο". τα γεγονοτα μιλουν απο μονα τους. Βεβαια υπηρχαν και ατυχοι οπως ο Αξαρλιαν.

 46. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 29/06/2009 22:39:54

  Επί της ουσίας:
  Είμαι συγκρατημένος επειδή ακριβώς γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα ως παλιός. Γι' αυτό εκτιμώ ιδιαίτερα τα σχόλια του "παλιού" πάνω στο θέμα, όχι μόνο σε αυτή την ανάρτηση. Γνωρίζοντας όμως κάποια στοιχειώδη πρόσωπα και πράγματα, είναι η γενίκευση πάντοτε παρακιδυνευμένη. Διότι μπορεί να κατηγορηθούν αθώοι - φυσικά πρόσωπα και πολιτικοί χώροι - αδίκως, σε ένα σύμπλεγμα που έχει και άμεση ποινική διάσταση, από εξαγωγή βεβιασμένων συμπερασμάτων.
  Μπορώ όμως να καταθέσω σε γνώση της δημοσιότητας με βεβαιότητα τα εξής:
  Στην περίπτωση της προ του 2004 τρομοκρατίας, υπήρχαν άμεσες σχέσεις των Ελλαδιτών με τη διεθνή τρομοκρατία. Αυτά τα πράγματα, παρόλο που τα γνωρίζουν οι αρχές, ουδόλως παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια της δίκης. Κατά συνέπεια οι λεονταρισμοί ότι η επάρατος οργάνωσις εξηρθρώθη, αποτελούν ευτελή κομπασμό και ανεύθυνη εκστρατεία αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, αλλά και των σωμάτων ασφαλείας.
  Στην τρομοκρατία συμμετείχαν τόσο παρασυρμένοι ιδεολόγοι, όσο και στημένο χαφιεδαριό κύρια σε επιτελικές θέσεις. Τα πρόσωπα αυτά ΔΕΝ ΠΡΟΗΡΧΟΝΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΚΡΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Επί χούντας έκαναν λόγο για ένοπλο αγώνα και για ύπαρξη ενόπλου τομέως και πολιτικοί χώροι, που στην συνέχεια παρουσιάστηκαν ως μετριοπαθείς.

  Πέραν αυτού η απόδωση της τρομοκρατίας σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους και κομματικούς φορείς ικανοποιεί μόνο προθέσεις κομματισμού και ουδόλως ικανοποιεί την αλήθεια. Εικάζω ότι εμπλέκονται και συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Ποτέ όμως πολιτικοί χώροι.
  Η 17η Νοεμβρίου χτύπησε και πολιτικούς του Πασόκ, όπως ο Πέτσος, πράγμα που έντονα παραβλέπεται.
  Όσο αφορά την επιλογή των στόχων, είναι αφελής η ένταξή τους σε μια και μοναδική σκοπιμότητα ή ομάδα. Οι στόχοι υπήρξαν πολλαπλοί, πάντοτε προς όφελος της άρχουσας τάξης και του παρακράτους.
  Κάποιοι βασικοί στόχοι της πρώτης περιόδου σχετίζονται με το Κυπριακό πρόβλημα. Μάρτυρες είδαν τα ραδίκια ανάποδα και άλλοι ετρομοκρατήθησαν για να κάνουν τουμπεκί. Άλλοι στόχοι εξυπηρετησαν το εμπόριο όπλων, που διεξήγαγε το επίσημο κράτος. Άλλοι σχετίζονται με το εκδοτικό τοπίο. Άλλοι με την εγχώρια παραγωγή. Άλλοι στόχευαν σε "νουθεσίες". Άλλοι γέμισαν κάποια "ταμεία". Άλλοι έγιναν μόνο για να προκληθεί σύγχηση ως προς τους πραγματικούς στόχους. Άλλοι είχαν αποκλειστικά "δοκιμαστικό" χαρακτήρα.
  Χαρακτηριστικό είναι ότι κάποιο μέλος της οργάνωσης συμμετείχε σε ληστείες της οργάνωσης, για να χρηματοδοτήσει τις σπουδές των παιδιών του στο εξωτερικό, ώστε να τα κάνει "σωστούς ανθρώπους μέσα στην κοινωνία".
  Ενώ μοστραριζόντουσαν τα τσικό της "ιδεολογίας", επικράτησαν οι επαγγελματίες εκτελεστές. Οι περισσότεροι από τους πρώτους το κατάλλαβαν και πήραν γρήγορα δρόμο. Ήταν κατά κανόνα και αυτοί που την πληρώσανε με τις καταδίκες, για λόγους εκδίκησης από το κράτος.

  Απαιτώ άμεσο δικαίωμα θεραπείας στο Σάββα Ξηρό, για να πάψουν επί τέλους να μας δουλεύουν. Ηρωοποιούν ανθρώπους μειωμένης εφυίας, για να στρατολογούνται νέες γενιές αφελών.

 47. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 29/06/2009 22:49:34

  Νίκο ισχυρίζεσαι δηλαδή πως το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι αριστερό;

 48. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 29/06/2009 22:59:29

  Και ο Τσουκάτος; Καπετάνιος του ΕΛΑΣ;

 49. Προφήτης avatar
  Προφήτης 29/06/2009 23:26:27

  "Στην Πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται"
  Καραμανλής Α΄

  Η τρομοκρατική δράση σπανιότατα προκύπτει από αμιγώς προσωπική αυτενέργεια. Καλλιεργείται σε συλλογικό περιβάλλον, σε ακραίες πολιτικές συνθήκες, σε συνδυασμό με ατομικές ψυχολογικές ιδιαιτερότητες
  Εκατομμύρια Έλληνες είναι σήμερα εξαιρετικά οργισμένοι με το πολιτικό προσωπικό, αλλά δεν πάνε πίσω απ’ το Δημαρχείο να βρουν 45αρι.

  Το πολιτικό «θερμοκήπιο» της ελληνικής τρομοκρατίας είναι η περίοδος 1968-1980. Λίπασμα, η ιστορική αποτυχία της Αριστεράς να κατακτήσει την εξουσία το 1944-49, η επίδραση των επαναστατικών ιδεών και κινημάτων του 60, η μονομερής, οπισθοδρομική πολιτική της Δεξιάς, και η λήξη της μεταπολεμικής περιόδου διαρκούς ανάπτυξης που σηματοδοτήθηκε από τις δύο πετρελαϊκές/οικονομικές κρίσεις της δεκαετίας του 70.

  Εξετάζοντας νηφάλια τα γεγονότα της μεταπολιτευτικής περιόδου και τις ωφέλειες των πολιτικών σχηματισμών, αβίαστα προκύπτει σχέση ΠΑΣΟΚ - τρομοκρατίας. Πάντα κάποιος ωφελείται, μόνο που στις περιπτώσεις τρομοκρατίας ο πολύ κόσμος δεν διαθέτει τις κρίσιμες ψηφίδες ενημέρωσης για να συνθέσει το παζλ και να τον βρει.

  Το ΠΑΣΟΚ, μετά το 76, κατέκτησε την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία στην κοινωνία (πράγμα που αδυνατεί να κάνει σήμερα) και με αυτήν αφ’ ενός κυβέρνησε τα 20 από τα 30 χρόνια της περιόδου 1974-2004 αφ’ ετέρου «έσυρε» και τη Δεξιά σε «εκσυγχρονιστικές», ανθελληνικές θέσεις, όπως π.χ. η σύγχρονη προώθηση της από-εθνικοποίησης και η αδράνεια έναντι της λαθρομετανάστευσης.

  Η ηγεμονία κατακτήθηκε ΚΑΙ μέσω της δράσης των τρομοκρατών, οι οποίοι –τουλάχιστον οι παλιοί- προέρχονταν από τη μήτρα των πολιτικών κινήσεων που γεννήθηκαν την περίοδο 1968-1975, με πολλαπλές πολιτικές αφορμές, και ήταν λίγο-πολύ μια ομάδα ανθρώπων, με διαφορετικές επιχειρησιακές ταμπέλες, διαφορετικό βαθμό προσωπικής αποφασιστικότητας και διαφορετική προσωπική σχέση με το «βαθύ κράτος», τους σκοτεινούς ανθρώπους της εξουσίας, που δεν συγχρωτίζονται άμεσα με τους πολιτικούς της βιτρίνας και εννοείται με τους αφελείς και πάντα προδομένους οπαδούς που κουνάνε ενθουσιωδώς πρασινοκόκκινες σημαίες σε πλατείες.

  Ως «σχέση ΠΑΣΟΚ - τρομοκρατίας» νοείται η επιβολή θέσεων που θεμελιώνουν την ηγεμονία και με ακραία μέσα.

  Καθ’ όλη την περίοδο 1974-1989 οτιδήποτε «δεξιό», άνθρωπος, βιβλίο, ιδέα, καφενείο, δαιμονοποιήθηκε.
  Αυτό έγινε μέσω των παραδοσιακά κεντροαριστερών δημοσιογράφων που καλλιεργούσαν την κοινή γνώμη και των τρομοκρατών που δολοφονούσαν, «εκτελούσαν» κατά την σημαντικότατη σε επίπεδο νοηματοδότησης επικρατήσασα δικαιολογητική ορολογία, τον «δαίμονα», δηλ. «πατενταρισμένους» δεξιούς.

  Ρωτάω όμως, μετά 30 χρόνια : ο Μάλλιος ήταν πράγματι περισσότερο κάθαρμα, ας πούμε, από τον Κουτσόγιωργα;
  Έναν μετακατοχικό χωροφύλακα και φασίστα, που θεμελίωσε κράτος κομματικής τρομοκρατίας στον δημόσιο βίο, την περίοδο 1981-85;
  Στήριγμα καθεστώτος ο ένας, στήριγμα καθεστώτος και ο άλλος.

  Όμως έχουμε εθισθεί να κρίνουμε τούς ανθρώπους μέσα από το φίλτρο της ένταξης και δι’ αυτού να τους αποδεχόμαστε ή να τους απορρίπτουμε.
  (Για παράδειγμα, ο hase, σε προηγούμενο σχόλιο, με ρώτησε «πού ανήκω;» και «τα χώνω σε όλους»)

  Ο Μάλλιος, λοιπόν, δολοφονήθηκε για λόγους ηθικής κάθαρσης.
  Ή μήπως ήταν επειδή από τα χέρια του Μάλλιου και του Μπάμπαλη είχαν περάσει πολλοί από όσους μάς κυβέρνησαν μετά το 81. Και μάς κυβέρνησαν με το "φωτοστέφανο" του αντιστασιακού. Ίσως κάποιοι είχαν μιλήσει-συνεργαστεί.
  Μήπως λοιπόν έκλεισαν τα στόματα των βασανιστών, λίγο πριν την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, με πρόσχημα την απονομή δικαιοσύνης;

  Μπορεί στα χρόνια που πέρασαν η παράταξή του να αγιοποίησε τον Ανδρέα, αλλά προ του 1981 δεν αντιμετωπιζόταν έτσι.
  Ο Αλέκος Παναγούλης, π.χ., τον απεχθανόταν και είχε δηλώσει «είναι επικίνδυνος, δεν θα τον αφήσω να πάρει την εξουσία».
  Σκοτώθηκε. Ενώ φημολογείτο ότι είχε αποκτήσει το αρχείο Χατζηζήση, του ΕΑΤ-ΕΣΑ, που περιείχε τις επαφές με πολιτικά πρόσωπα που μετέπειτα διαδραμάτισαν πολιτικό ρόλο.
  Αυτούς για τους οποίους ο μακαρίτης Ε Γιαννόπουλος έλεγε «άντε, να μην ανοίξω το στόμα μου ποιοι έπιναν καφεδάκι στο ΕΑΤ».
  Πολύ πιθανά ήταν αυτοκινητιστικό ατύχημα, αλλά μπορεί να γίνει ανεπιφύλακτα αποδεκτό;

  Για να προσεγγίσουμε την ελληνική τρομοκρατία πρέπει να απαλλαγούμε από τη θεμελιώδη μεταπολιτευτική πλάνη.

  Όπως, κατά Κλαούζεβιτς, ο πόλεμος είναι η συνέχιση της διπλωματίας με άλλα μέσα, η Δικτατορία ήταν η συνέχιση της Εξουσίας με άλλα μέσα.

  Ακολούθησε την κατάρρευση του 65-67 και όταν επήλθε νέα κατάρρευση επανήλθαν τα παλιά «μέσα», με τίμημα την Κύπρο.

  Δεν υπάρχουν, μανιχαϊστικά, καλοί και κακοί.
  Υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι.

  Κλείνοντας προσωρινά εδώ, χωρίς να μπορώ να φθάσω στην σημερινή περίοδο αν δεν περιγραφούν ορισμένα ενδιάμεσα γεγονότα, πράγμα που ίσως και να μην γίνει άμεσα, μια παρατήρηση για την προκήρυξη που εκτέθηκε παραπάνω.

  Κοινός τόπος ότι οι προκηρύξεις της 17Ν συμπυκνώνουν την ελληνική πολιτική ιστορία 1975-2002.
  Οι άνθρωποι, στην προκήρυξη Κατραντζου-Μινιον, περιγράφουν επακριβώς αυτό που ακολούθησε : «το ΠΑΣΟΚ ήρθε σαν εφεδρική λύση του συστήματος για να διαχειριστεί τις υποθέσεις της μεγαλοαστική τάξης και του ιμπεριαλισμού».
  Ήξεραν, συμμετείχαν, έβλεπαν.
  «Μια τάση προσπαθεί να το σύρει προς τα εκεί».
  Αυτοί πάλευαν, υποτίθεται, να μη πάει εκεί. Γι’ αυτό ζητούσαν από τους συντρόφους τους με άλλη ταμπέλα εκεχειρία εν όψει της ανόδου ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
  Φυσικά, η «τάση» επεκράτησε.
  Αλλά δεν την τιμώρησαν.

 50. Orestios avatar
  Orestios 30/06/2009 00:29:03

  Η λέξη "ματώνω" έχει βγεί από το στόμα κάποιου. Να δείτε, πως τον λένε........

 51. Βασιλική Σ. avatar
  Βασιλική Σ. 30/06/2009 00:35:16

  Προφήτη,
  την ιδεολογική και πολιτική ηγεμονία ποιός την έχει σήμερα;
  ή πλέον δεν είναι προαπαιτούμενο;

 52. Προφήτης avatar
  Προφήτης 30/06/2009 01:59:23

  Βασιλική, το 75 βρισκόμασταν ακόμα στον Ψυχρό Πόλεμο.
  Η διακυβέρνηση καθοριζόταν από ιδεολογικές αναφορές.

  Σήμερα υπάρχουν γεωπολιτικές αναφορές που υπακούουν σε οικονομικές επιδιώξεις. Η με την ευρεία έννοια "Αριστερά" (ΠΑΣΟΚ
  +ΣΥΝ+Οικολόγοι+προερχόμενοι από την παλαιά κεντροαριστερά Μητσοτάκηδες) είναι όχημα του αμερικανισμού, ενώ η καραμανλική Δεξιά (και η καρατζαφερική συνιστώσα, φραστικά τουλάχιστον) φέρεται ως ο εκπρόσωπος ενος "ευρωπαϊκού συστήματος ασφαλείας".

  Η δε "μαζική δημοκρατία της κατανάλωσης" έχει δημιουργήσει αχανή μεσαία στρώματα με ακαθόριστες ταξικές αναφορές, εξ ού και το ιδεολόγημα του "μεσαίου χώρου" στον οποίο όλοι θέλουν να ηγεμονεύσουν.

  Ιδεολογική ηγεμονία λοιπόν είναι δύσκολο να υπάρξει όταν δεν υπάρχει, μετά την οικονομική κρίση της Δύσης, κυρίαρχο κοινωνικοοικονομικό μοντέλο.
  Την πολιτική ηγεμονία κατείχε ο ΚΚαρ. την περίοδο 2003-2008, με την έννοια της προσωπικής αποδοχής σε συνδυασμό με την απέχθεια του εκλογικού σωματος προς το ΠΑΣΟΚ.
  Σήμερα, έχει ακόμα πιθανότητες να την διατηρήσει, λόγω τού ότι το ΠΑΣΟΚ έχοντας εξαντλήσει, με αυτήν τη μορφή, τον ιστορικό του ρόλο, για να ανακτήσει πολιτική ηγεμονία πρέπει να αλλάξει ριζικά, πράγμα δύσκολο. Και έχει και ελλιπή ηγεσία.

 53. Σικάτος avatar
  Σικάτος 30/06/2009 10:34:25

  Προφήτης Says: -Και έχει και ελλιπή ηγεσία-

  Τσου ρε συ, ενώ η ΝΔ έχει πλήρη; (όπως λέμε λιπαρά;)

 54. Βασιλική Σ. avatar
  Βασιλική Σ. 30/06/2009 23:28:30

  Προφήτη,
  σ΄ ευχαριστώ για την συμπυκνωμένη ανάλυση.
  Με προβληματίζει αφενός μεν ο Ομπαμικός αμερικανισμός, που καθώς φαίνεται έχει διαφοροποιήσει τις προτεραιότητές του και αφετέρου η δυναμική του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας. Με δεδομένες τις περίπλοκες και ταχέως μεταβαλόμενες γεωπολιτικές ισορροπίες ίσως το μόνο δυνατό χαρτί -ακόμη- του ΚΚ είναι το κανάλι επικοινωνίας με τις παράπλευρες δυνάμεις, Ρωσία κυρίως, αλλά και Κίνα. Δεν έχει όμως πολιτικά στελέχη να υποστηρίξουν αυτό το κανάλι που και από μόνο του εντέλει δεν παρέχει και μεγάλα εχέγγυα.
  Το οξύμωρο της κατάληψης οσονούπω της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, απλώς θα αποδείξει πως η πολιτική ηγεμονία δεν είναι προαπαιτούμενο...
  Όσο για την ιδεολογική ηγεμονία διακινδυνεύω την ρομαντική πρόβλεψη πως την διακρίνω για τα μεθεπόμενα χρόνια, εάν αντέξει το εγχείρημα και οι άνθρωποι που το αποφάσισαν, στο κόμμα των Δημοκρατικών. Ομολογώ πως η Υγεία που εισέπραξα μελετώντας τους στο διαδικτυακό τους τόπο μου προκάλεσε αδημονία. Προσδοκώ όχι ανάσταση νεκρών αλλά έναν πολιτικό τυφώνα που θα επιτρέψει στο διάβα του να σταθούν όρθια μόνον όσα πολιτικά κόμματα μπορούν να έχουν επαφή μια τέτοια επαφή πραγματικότητα ...

 55. Βασιλική Σ. avatar
  Βασιλική Σ. 30/06/2009 23:32:28

  μια τέτοιου τύπου επαφή με την πραγματικότητα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.