30/11/2009 23:16
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η τρομοκρατία επιστρέφει στη Ρωσία



Όλοι έχουμε συνηθίσει να ακούμε τον όρο «αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός». Χρησιμοποιείται συνήθως από τους εξεγερμένους αντάρτες στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, εναντίον των εποχούμενων στρατιωτών των δυνάμεων του ΝΑΤΟ κ.ά. Τώρα όμως μαθαίνουμε, πως οι μηχανισμοί αυτοί εμφανίστηκαν και στη Ρωσία. Ένας τέτοιος μηχανισμός, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, ανατίναξε ένα τρένο στη γραμμή Μόσχας-Αγίας Πετρούπολης, σκοτώνοντας 25  ανθρώπους, και τραυματίζοντας περισσότερους από 100. Αν υποθέσουμε πως η εκδοχή της βόμβας ισχύει, τότε πρόκειται για τη πρώτη θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στη καρδιά της Ρωσίας, εδώ και πέντε χρόνια.

Αν και ο πόλεμος στη Τσετσενία έχει τελειώσει, η ειρήνη την οποία στηρίζει ο δονκιχωτικός Ramzan Kadyrov, παραμένει εύθραυστη. Οι δολοφονίες και οι απαγωγές συνεχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ η βία επεκτείνεται ακόμη και στις άλλες δημοκρατίες του βόρειου Καυκάσου. Η Ρωσία όμως έχει ξεφύγει από τον κύκλο αυτό της βίας, με αποτέλεσμα η ασφάλεια να  έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.  Η πρόσφατη έκρηξη όμως, που συγκλόνισε τη σιδηροδρομική γραμμή Μόσχας-Αγίας Πετρούπολης, μπορεί και να οδηγήσει σε δυο πολύ αρνητικές επιπτώσεις.

Αυτοί που τοποθέτησαν τη βόμβα, μπορεί να είχαν στοχοποιήσει το συγκεκριμένο τρένο, μπορεί και όχι. Αλλά το Nevsky Express δεν είναι απλά ένα ακόμη  τρένο. Πρόκειται για ένα από τα νεότερα και ταχύτερα τρένα σε αυτή τη πρωταρχική γραμμή. Η επίθεση είναι κάτι αντίστοιχο, του αν IRA είχε ανατινάξει το διάσημο τρένο Flying Scotsman,  στη πορεία του προς το Εδιμβούργο,  με τους αντίστοιχους θανάτους. Η πράξη αυτή θα ενδυναμώσει τη ρωσική εθνική περηφάνια, την εθνική αλληλεγγύη, αλλά  και την εθνική παράνοια. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πως η Ρωσία θα γίνει πολύ πιο δύσκολη στο να διαπραγματευτεί κανείς μαζί της.

Η δεύτερη επίπτωση θα αφορά στις ενδο-εθνοτικές σχέσεις εντός της Ρωσίας. Αν και οι πρώτες αντιδράσεις τόσο του προέδρου Medvedev, όσο και του επικεφαλής των υπηρεσιών ασφάλειας, ήταν απόλυτα σωστές και αφάνταστα γρήγορες, αυτό που συνέβη στο συγκεκριμένο τρένο, είναι σίγουρο πως θα αναζωογονήσει τις υποφώσκουσες εσωτερικές εντάσεις. Οποιοσδήποτε και αν είναι ο ένοχος- και στους  ύποπτους συμπεριλαμβάνονται Τσετσένοι, διάφοροι παραπονούμενοι του βόρειου Καυκάσου, ή ακόμη και ξενοφοβικοί Ρώσοι ακροδεξιοί-  οι αντιθέσεις μεταξύ των Ρώσων και των κατοίκων της κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου θα αναζωπυρωθούν.

Σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κατάπτωσης και οξύτατου ανταγωνισμού για  θέσεις εργασίας, ο πειρασμός να βρεθούν αποδιοπομπαίοι τράγοι,  είναι πολύ ισχυρός. Η έκρηξη της βόμβας στη γραμμή Μόσχας – Αγίας Πετρούπολης αφήνει πολλά ερωτηματικά. Τα ίδια όμως ερωτηματικά θα συνοδεύσουν τις κινήσεις από δω και πέρα.

 Independent

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.