#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/07/2010 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η τρέλλα με τα φωτοβολταϊκάΔιαβάζω για την τρέλα με τα φωτοβολταϊκά. Χιλιάδες αιτήσεις από αγρότες που θέλουν να αντικαταστήσουν τις καλλιέργειες τους με Φ/Β και να πουλήσουν το παραγόμενο ρεύμα στη ΔΕΗ.

Προς θεού δεν έχω τίποτα εναντίων των φωτοβολταϊκών σαν ιδέα. Είναι ένας τομέας που τον ξέρω πολύ καλά γιατί εργάστηκα χρόνια στο εξωτερικό σε σχετική εταιρία και γι' αυτόν τον λόγο κάνω αυτή τη παρέμβαση.

Τα Φ/Β αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες για την απεξάρτηση των χώρων της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα αλλά, για άλλη μια φορά, την χώρα μας την διακρίνει η απίστευτη προχειρότητα και άγνοια των πολιτικών της.  Τα Φ/Β για να πετύχουν τόσο για τον επενδύτη όσο και για την χώρα μπορούν να εγκατασταθούν με 2 τρόπους. Ο πρώτος είναι σε πολύ μικρές εγκαταστάσεις μέσα στη πόλη, στα πλαίσια του σχεδίου της ΕΕ για "Πράσινες Πόλεις" και ο δεύτερος είναι σε μεγάλες εγκαταστάσεις που τροφοδοτούν το ενεργειακό δίκτυο της χώρας.

Πέρα από τις όποιες πιθανές μειώσεις των τιμολογίων που μπορεί να αποφασίσει η ΔΕΗ για τους μικρούς παραγωγούς που θα σπείρουν στο χωράφι τους Φ/Β ο μεγάλος κίνδυνος είναι η ΚΛΟΠΗ. Αυτό έγινε σαφές στην Ισπανία όπου οι εγκαταστάσεις έγιναν με την ιδία προχειρότητα. Χιλιάδες αγρότες αντί να σπείρουν έβαλαν Φ/Β βασισμένοι στον νόμο που τους έδινε υψηλές τιμές πώλησης του ρεύματος. Μέσα σε λίγες νύχτες ολόκληρες εγκαταστάσεις έγιναν άφαντες. Με ένα φορτηγάκι ένας κλέφτης δεν ήθελε παρά 1-2 ώρες να ξεμοντάρει έναν σταθμό και μετά να πουλήσει τα πλαίσια των Φ/Β για αλουμίνιο και τις βάσεις για σίδηρο.

Μην μου πει κανένας ότι σε αυτή τη χώρα που κλέβουν ράγες από τον ΟΣΕ και καπάκια από τους υπονόμους για να τα πουλήσουν για σίδηρο και ξεσκάβουν καλώδια του ΟΤΕ για να πουλήσουν τον χαλκό δεν θα κλέψουν τα φωτοβολταϊκά.

Άρα, κάποιος που ενδιαφέρεται για την επένδυση στο χωράφι του θα πρέπει ή να μένει πολύ κοντά και να βάλει κάμερες και συναγερμό για να μπορεί να τρέξει ή αν μένει μακριά να προσλάβει μόνιμη φύλαξη. Ας προσθέσει λοιπόν και αυτά τα κόστη στον προϋπολογισμό του. Εννοείται ότι θα το ασφαλίσει βέβαια. Οι ασφαλιστικές περιμένουν αυτήν την αγορά σαν μάννα εξ' ουρανού. Ας ψάξει κάποιος σε χώρες που υπάρχουν αναλογες εγκαταστάσεις για τους όρους ασφάλισης μικρών Φ/Β σταθμών και πως μεταβλήθηκαν οι όροι μετά τις πρώτες κλοπές.

Η χώρα μας είναι πραγματικά ευλογημένη και ενεργειακά αλλά όπως σε όλα τα άλλα πράγματα που μας προσφέρει ο τόπος μας δεν ξέρουμε να το εκμεταλλευτούμε.

Έχουμε υψηλότατο ηλιακό δυναμικό. Η Ελλάδα είναι η χώρα του Ήλιου. Μερικοί μεγάλοι Φ/Β σταθμοί των 5-50 MW θα άλλαζαν το ενεργειακό τοπίο της χώρας. Δεν είναι ανάγκη να τους κάνουν μεγαλοεταιρίες. Με κρατική βοήθεια θα μπορούσε να είναι πολυμετοχικές εταιρίες από μικροεπενδυτές όπως έχουν κάνει στην Γερμανία. Σκεφτείτε ότι δεν έχει διάφορα το μέγεθος του σταθμού στα βασικά τρέχοντα έξοδα. Ένα μόνο άτομο χρειάζεται για τη φύλαξη και τη βασική συντήρηση ενός Φ/Β σταθμού είτε είναι 100 kW είτε είναι 5 MW.

Είμαστε μια χώρα με υψηλότατο αιολικό δυναμικό άλλα οι τουρμπίνες έχουν εγκατασταθεί στα πιο λάθος σημεία και είναι πολύ λιγότερες απ' όσες είχαν υποσχεθεί οι εταιρίες που υπέγραψαν τις συμβάσεις. Άλλα δεν θα πω για το θέμα.

Έχουμε ένα Αιγαίο που προσφέρει σταθερή κυματική ενέργεια ΧΩΡΙΣ ΚΙΝΔΥΝΟ. Στο Αιγαίο μπορεί να έχουμε τρικυμία άλλα ποτέ τυφώνα που να μπορεί να καταστρέψει την εγκατάσταση κυματικής ενέργειας. Είναι η πλέον ιδανική θάλασσα για εκμετάλλευση της ενέργειας των κυμάτων. Τι έχουμε κάνει γι' αυτό? Τίποτα.

Είμαστε μια γεωργική χώρα που θα μπορούσαμε να κυριαρχούμε στις ενεργειακές καλλιέργειες και τα βιοκαύσιμα. Αντ' αυτού ο αγρότης είναι ανενημέρωτος, το υπουργείο καθυστερεί και μειώνει τις κατανομές και οι οικολογικές οργανώσεις φωνάζουν για τα καταραμένα βιοκαύσιμα.

Θα σταθώ λίγο σ' αυτό. Πριν μερικά χρόνια οι οικολογικές οργανώσεις μάχονταν κατά των Φ/Β. Είχα ακούσει ότι η παραγωγή τους μολύνει το περιβάλλον, ότι η εγκατάσταση τους καταστρέφει το οικοσύστημα, ότι η αντανάκλαση του ηλίου θα ρίχνει τα αεροπλάνα και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Τώρα έχουν αγκαλιάσει τα Φ/Β που θα είναι η σωτηρία του πλανήτη. Πως έγινε αυτό? Είδαν το φως το αληθινό? Όχι, κάτι άλλο είδαν και χαμογέλασαν και ο νοών...

Με τα βιοκαύσιμα και τις ενεργειακές καλλιέργειες τα πράγματα είναι πιο δύσκολα γιατί ο αντίπαλος είναι πολύ ισχυρός. 7 αδελφές εταιρίες  που αγοράζουν τα πάντα με το μαύρο χρυσό τους έχουν στο τσεπάκι από πολιτικούς μέχρι . «ιδεολόγους». Γι' αυτό καλά λόγια για τα βιοκαύσιμα θα ακούσουμε όταν αρχίσουν και αυτοί να τα πουλάνε, στις τιμές που θέλουν.

Κλείνω με κάποιες παραινέσεις. Ίσως κάποιος να ακούσει

Προς αυτούς που σκέφτονται να επενδύσουν με μικρούς σταθμούς στα Φ.Β:Βάλτε κάτω όλα τα κόστη και μη ξεχνάτε τα κόστη φύλαξης και συντήρησης. Είναι πολύ ωραίο όνειρο το «Θα κάνω μια επένδυση και μετά θα αράξω και θα πληρώνομαι» άλλα μπορεί να βγει απατηλό.

Προς τους κυβερνώντες:

Ο όρος «Πράσινη Ανάπτυξη» δεν είναι μόνο ένα πιασάρικο σύνθημα που τυχαίνει να ταιριάζει και με το χρώμα του κόμματος σας. Είναι ένα πραγματικό μοντέλο που μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα και να προσφέρει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη της χώρας με τις πηγές που απλόχερα της έχουν χαριστεί.

Δημιουργήστε πλαίσιο για πολυμετοχικές εταιρίες μικροεπενδυτών στα Φ/Β που να τους προστατεύει από την τραπεζική ασυδοσία. Μεγάλες εγκαταστάσεις μπορούν να γίνουν σε πολλές μη καλλιεργήσιμες περιοχές. Σε κάθε σταθμό Φ/Β σταθμό άνω των 5MW τα λειτουργικά έξοδα πρακτικά μηδενίζονται.

Διερευνήστε τις δυνατότητες της κυματικής ενέργειας του Αιγαίου και λύστε των γόρδιο δεσμό των αιολικών με τις συμβάσεις μαϊμού που έχουν υπογραφεί.

Δώστε κίνητρα στα βιοκαύσιμα και τις ενεργειακές καλλιέργειες. Δεν αντικαθιστούν τις κλασσικές καλλιέργειες άλλα αντίθετα προφέρουν επιπλέον εισόδημα στον αγρότη στη μεμψισπορά. Ενημερώστε τους αγρότες γι' αυτό. Αντί να προσπαθείτε να καθυστερείτε και να μειώνετε τις κατανομές πρέπει να τις αυξήσετε. Μπορούμε να παράγουμε ένα σημαντικό ποσοστό των δικών μας καυσίμων κίνησης αντί να τα αγοράζουμε χωρίς να επηρεάζεται στο ελάχιστο η παράγωγη τροφίμων.

Είμαστε πολύ μακριά από το ποσοστό του 20% αναγνώσιμων πηγών ενέργειας που απαιτεί η ΕΕ και ήδη συζητάνε να αυξήσουν το ποσοστό σε 30%. Αντί να πληρώνουμε τεράστια  πρόστιμα σε λίγα χρόνια ας κάνουμε έργα που θα δώσουν θέσεις εργασίας και θα τονώσουν την οικονομία.

Σταματήστε να είστε δέσμιοι των πετρελαϊκών εταιριών και όσων δεν θέλουν να δουν μια ισχυρή ενεργειακά Ελλάδα. Έχουμε τις πηγές να μην προσκυνάμε κανέναν τους.

Αγγελική Δ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/07/2010 08:43:31

  Όταν το ρεύμα κάνει €40 την μεγαβατώρα, και το πληρώνεις 400 αν είναι φωτοβολταϊκό, υπάρχουν 360 κίνητρα για απάτη.

  Βιοκαύσιμα; χαχαχαχα! κάποτε είχαμε άλογα και γαϊδούρια και καίγαμε τις καβαλίνες για βιοκαύσιμα. Ένα λίτρο βιοκαύσιμο χρειάζεται πάνω από ένα λίτρο πετρέλαιο για να παραχθεί. Ενεργειακές καλλιέργεις; Kόψτε ξύλα από τα δάση να έχετε.

 2. makis avatar
  makis 19/07/2010 09:38:19

  H απατη της χιλιετιας.Φωτοβολταικα και βιοκαυσιμα θα αποτελειωσουν τον πλανητη.
  Μειωστε την καταναλωση η αλλιως πυρηνικη ενεργεια,δεν υπαρχει και πιτα σωστη και χορτατος σκυλος.

 3. Σαος avatar
  Σαος 19/07/2010 09:45:22

  Τα Φ/Β θα είναι για τον ανυποψίαστο κοσμάκη ότι ήταν το Χρηματηστήριο 10 χρόνια πριν, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο θα τους φάνε τις περιουσίες τους τα μεγαλολαμόγια. Έτσι χιλιάδες αγρότες θα χρεωθούν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες € ο καθένας τους για να καταλήξουν να δώσουν, στο τέλος, τα χωράφια τους (μαζί με την επένδυση των Φ/Β) στις εταιρείες για να μην καταλήξουν στην "στενή"! Αυτό δεν πρέπει να λέγεται πράσινη ανάπτυξη αλλά πράσινη απάτη...

 4. athina avatar
  athina 19/07/2010 10:06:24

  το πρόβλημα είναι που θα τους κλέψουν τις εγκαταστάσεις, ή που βρήκαν πάλι ένα τρόπο να κάθονται τώρα που δεν παίρνουν επιδοτήσεις? Θα σπείρουν τα χωράφια με φωτοβολταικά και πάλι δεν θα έχουμε αυτάρκεια σε αγροτικά προιόντα... Η υστερία με τα φ/β θυμίζει την υστερία με το χρηματιστήριο τότε... Τέτοιοι είμαστε...

 5. Aggelos avatar
  Aggelos 19/07/2010 10:45:08

  τα φ/β χρειαζονται ,,αλλα στην στην ιδανικη περιπτωση να καλυψουν 2-50 % της καταναλωσης..α ακριβυνει ομως το ρευμα..
  ομως στο μελλον τα φ/β θα γινουν και πιο αποδοτικα και φθηνοτερα και πιο ευκολα να μπουν-ακομα και βαφη φ/β για σπιτια σχεδιαζεται.


  αλλα ειναι συμπληρωματικο..μην ειμαστε στην υπερβολη..γιατι στο μελον οι ενεργειακες αναγκες θα αυξανονται..

  μακαρι στο μελλον καθε σπιτι -κτηριο να να παραγει φ/β ρευμα..

  • Σαος avatar
   Σαος @ Aggelos 19/07/2010 12:32:02

   Είναι ανόφελο να επενδύσει κάποιος κάποια εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ με την σημερινή τεχνολογία των φωτοβολταϊκών. Επίσης το ότι μελλοντικά μπορεί να είναι καλύτερα, δεν αλλάζει πως όλοι αυτοί οι αγρότες θα επενδύσουν με σημερινή τεχνολογία και πως μια μελλοντική αλλαγή στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ θα μπορούσε να αλλάξει τους ευνοϊκούς όρους που υπάρχουν προς το παρόν για τις ΑΠΕ, οπότε οι αγρότες θα μπορούσαν να βρεθούν ξαφνικά στην δύσκολη θέση του να χρωστάνε μερικά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ο καθένας τους και να δούμε τις αυτοκτονίες να αυξάνονται. Επίσης στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλοί αβανταδόροι των ΑΠΕ μιας και έχουμε γεμίσει με πάσης φύσεως και σοβαρότητας εταιριούλες που ασχολούνται με μελέτες και τοποθετήσεις ΑΠΕ.

 6. Aggelos avatar
  Aggelos 19/07/2010 10:47:47

  20-50%ενουσα

 7. DrNo avatar
  DrNo 19/07/2010 11:23:51

  Έμαθα πως στη ΔΕΗ Κεντρικής Μακεδονίας, είχαν στηθεί στην ουρά από τις 05:00 τα ξημερώματα, για να καταθεσουν αιτήσεις για Φ/Β. Το ΥΠΕΚΑ και η ΡΑΕ εγκληματικά ανευθυνοι που επιτρέπουν αυτή τη φούσκα. Ο κάθε πικραμένος θέλει πλέον να παράγει ρευμα από Φ/Β, όπως ήθελε να αγοράζει μετοχές το '99.
  'Ομως πιστευω πως τη φούσκα: "Φωτοβολταικό με δάνειο 100% και ξεκούραστα λεφτά για 20χρόνια, από τους λογαριασμούς ΔΕΗ" θα την σταματήσει το ΔΝΤ. Σιγά μην αφήσει το Σάλλα , την ΠΑΣΕΓΕΣ και τους λοιπούς πασόκους αεριτζήδες να κάνουν την αρπαχτή, τη στιγμή που η χώρα χρωστάει τόσα δις και το ΔΝΤ ήρθε να μαζεψει τα χρωστούμενα.

 8. donaE avatar
  donaE 19/07/2010 11:24:09

  Ειναι επικινδυνο να παρατανε την αγροτικη καλλιεργεια για να βαζουν φωτοβολταικα σωρηδον,και για την γεωργικη οικονομια και για τους ιδιους που θα βρεθουν ξεκρεμαστοι οπως βρεθηκαν με τις επιδοτησεις.Αλλα βεβαια δινει ψηφους.

 9. vassilis avatar
  vassilis 19/07/2010 11:45:33

  Δεν υπαρχει πληθυντικος στη λεξη κοστος.Πρεπει να σταματησει να αναφερεται η λεξη τα κοστη γιατι σκοτωνει τη γλωσσα μας.Το γραφω γιατι τελευταια μεχρι και υπουργοι εκφραζονται χρησιμοποιωντας πληθυντικο..τα κοστη.

 10. Dimi avatar
  Dimi 19/07/2010 12:18:38

  @ vassilis

  σκότη βαθειά = κόστη βαρειά γιά την Ελλάδα!

 11. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 19/07/2010 12:35:41

  Φωτοβολταϊκά: τρεις ώρες την ημέρα απόδοση, κι αυτό όταν έχει ήλιο.

  Φωτοθερμικά: δεκαεφτά ώρες την ημέρα απόδοση, έχει-δεν έχει ήλιο: Μεγάλα κάτοπτρα που συγκεντρώνουν το φως και θερμαίνουν νερό και κάνουν ατμοηλεκτρική ενέργεια.

  Τα πρώτα τα προωθούν όλοι οι σχετικοί με την "πράσινη ανάπτυξη".

  Τα δεύτερα, πολύ πιο αποδοτικά και φθηνά, είχε αναλάβει να τα φτιάξει η "ΔΕΗ Ανανεώσιμες".

  Τα πρώτα προχωρούν με νύχια και με δόντια, τα δεύτερα ούτε που τα ξέρει κανείς.

  Μετά φταίει ο Αρχαίος που φωνάζει για στημένο παιχνίδι και απάτη;

  • KΠ avatar
   @ Επώνυμος 19/07/2010 13:35:35

   Αλήθεια, τι γίνεται στην Ελλάδα με το "Desertec"; _Κ.Π.

  • KΠ avatar
   @ Επώνυμος 19/07/2010 13:39:47

   Επίσης, τι γίνεται με το Δίκτυο; Τα "καλά" κομμάτια δεν είναι κοντά σε βρόγχο αλλά σε ακτινικό. Τα μικρά οικόπεδα φυσικά θα δίνουν στην Χαμηλή Τάση (ΧΤ) ---> τοπική κατανάλωση. Πράγματι, οι τιμές κτήσης είναι ψηλά όπως και η επιδότηση. Έλληνες παραγωγοί κυψελών υπάρχουν, δεν γνωρίζω όμως αν οι φίλοι από την Πάτρα σκέφτονται να επενδύσουν σε τοπικό (δηλ. ντόπιο) R&D ή θα ακολουθούν τις εξελίξεις από Καλιφόρνια, Γερμανούς, Ρώσους. _Κ.Π.

 12. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 19/07/2010 14:37:30

  Oλα καλα ΑΛΛΑ εχουμε ΠΑΣΟΚ.. δηλ. χρεωνουν τις αιτισεις 15.000/ε αντι για 1000 χαχαχα σε χιλιαδες αγροτες μεσω ΠΑΣΕΓΕΣ !!!
  Οι 000δες αιτησεις θα πανε ΡΑΕ και θα βγουν ελαχιστες. Οι υπολοιποι θα βγουν στους δρομους να τα στρωσουν και δεν εχουν και λαστιχα να ξεφουσκωσουν οι κυβερνωντες !!!!
  Οταν αντι για 400ε.μβ με υπουργικη αποφαση θα γινει 10 και δεν πληρωσουν τις επιχορηγησεις...απλα δε θα εχουμε δρομους να κυκλοφορησουμε ουτε στο κεντρο !!!!

  κατα τ αλλα βρεθηκε "μαγαζι" παλι για τους ΠΑΣΟΚΟΥΣ.

  ΠΠ

 13. Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
  Δημήτριος Κοκκαλάκης 20/07/2010 21:18:54

  Οι συμβάσεις γιά τα Φ/Β κρύβουν παγίδες σε ό, τι αφορά τα κόστη συντηρήσεως και ανανεώσεως του εξοπλισμού, σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη διάρκειά τους. Εκεί βρίκεται και το μεγάλο κέρδος των εταιρειών. Γι΄ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ΠΡΙΝ την υπογραφή τους. Μετά, θα είναι πολύ αργά.

 14. αλεξης avatar
  αλεξης 22/07/2010 05:48:57

  παιδια ξερετε κατι για εταιρειες που αναλαμβανουν ολο το πακετο της επενδυσης σε φωτοβολταικα?χρησιμοποιουν το συστημα πυραμιδα και δινουν στους πωλητες 3,5 με 5% προμηθεια!μου μυριζει αισχροκερδια

 15. in600me avatar
  in600me 05/10/2010 10:26:36

  αναρωτιεμαι αν καποιος απο ολους σας εχει οντως ασχοληθει με το θεμα φωτοβολταικα ή απλα θα ηθελε να ασχοληθει και ΔΕΝ μπορει για αυτο και γραφει διαφορες θεωριες...
  1ον δεν ειναι σαν να σπερνεις καποιο προιον,και μετα να το πουλας.Ειναι συγκεκριμενες οι μοναδες που εχουν μοιραστει και οποιος εχει παρει μπορει να προχωρησει,οχι απλα οποιος εχει ενα οικοπεδο 4στρ
  2ον οι χρηματοδοτηση δεν ειναι στο 100% οποτε χρειαζεται να επενδυσεις περιπου 100 χιλιαδες για trackers ή 70 χιλιαδες για σταθερα συστηματα
  3ον Κλοπη?????μιλατε για συστηματα ασφαλισμενα για κλοπη,φθορες κτλ,με περιφραξεις,συναγερμους και ακομα και για ασφαλισεις απο διαφυγοντα κερδη.εκτος του οτι σε 2 ωρες οπως γραφει καποιος οχι απλα δε μπορεις να κλεψεις κατι αλλα ουτε καν να το βγαλεις απο τη βαση του,εκτος κι αν εισαι ο σουπερμαν
  4ον φανταζομαι θα γνωριζετε ολοι οι ειδημονες για καλυτερες επενδυσεις που να σου κανουν αποσβεση 400χιλ σε 6-7 χρονια περιπου και να εχεις 13-14 χρονια μπροστα σου για "καθαρα" κερδη

  Κλασσικες θεωριες απο τους κλασσικους ελληναρες,στην πραξη ομως....

 16. nikos avatar
  nikos 12/12/2011 02:07:44

  Καταρχάς λόγω της πτώσης των τιμών των πάνελ είναι λογική και η πτώση της τιμής αγοράς από την ΔΕΗ, η οποία με μία απλή μελέτη με βάση το κόστος αγοράς, του χρόνου απόδοσης των φωτοβολταϊκών (ο οποίος είναι συνήθως τα 25 έτη) και τον χρόνο απόσβεσης τα 7 έτη. Σήμερα το κόστος στα διασυνδεδεμένα κυμαίνεται περίπου στα 2,2 έως 2,5 ευρώ ανά watt και η μέση απόδοση στην Ελλάδα ανά εγκατεστημένο KW είναι 1280 KW το έτος, το κόστος αγοράς της κιλοβατώρας δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 32 λεπτά. Δεν υπολόγισε όμως κάποιος το όφελος από την απώλεια ενέργειας (πτώση τάσης) του δικτύου μεταφοράς (πιστεύω όχι εσκεμμένα) η οποία είναι τεράστια, από τις μονάδες παραγωγής έως τον τελικό καταναλωτή. Ειδικά στα οικιακά συστήματα το όφελος τόσο στον ιδιοκτήτη όσο και για την ΔΕΗ, είναι δεδομένο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.