21/12/2007 18:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η τεράστια πίτα του υπουργείου Πολιτισμού


Επτακόσια εκατομμύρια ευρώ έχει λαμβάνειν, μόνο από το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης το υπουργείο Πολιτισμού. Τα χρήματα δόθηκαν, ή πρόκειται να δοθούν, για έργα σε δημόσιους, αλλά και σε ιδιωτικούς φορείς - Μέγαρο Μουσικής, Μουσείο Μπενάκη, ιδιωτικές συλλογές και εκθέσεις, θέατρα, κ.λ.π.. Τα κονδύλια αυτά δεν τα διαχειρίστηκαν μόνον οι κυβερνήσεις της ΝΔ. Τα μεγάλα «πακέτα» μοιράστηκαν κυρίως επι ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα επί υπουργίας του πρώην υποψηφίου προέδρου του κόμματος, κ Ευ. Βενιζέλου. Με αυτά τα λεφτά ακριβοπληρώθηκαν στο παρελθόν το άχρηστο σύστημα «πυρόσβεσης» της Αρχαίας Ολυμπίας και το στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου της Σαντορίνης, το οποίο κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να υπάρχουν θύματα (βλ. εδώ) . Οι Νεοδημοκράτες και ειδικότερα ο κ. Ζαχόπουλος ανέλαβαν να κάνουν τα «μαζέματα» από την «κακοδιαχείριση του ΠΑΣΟΚ». «Μαζέματα» όμως, τα οποία ανέρχονται κι αυτά σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.


Μεγάλα έργα που προγραμματίστηκαν με τα κονδύλια του Γ’ ΚΠΣ αφορούσαν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό, καθώς και σειρά μουσείων στη Θεσσαλονίκη και σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις (Ηράκλειο, Πάτρα, Ιωάννινα, κ.λ.π.). Επίσης, σημαντικά χρηματικά ποσά διατέθηκαν και συνεχίζουν να δίδονται για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων στην Αθήνα, την διαμόρφωση χώρων γύρω και κοντά στην Ακρόπολη (Φιλοπάππου, Αρειος Πάγος, Κεραμικός, Αρεοπαγίτου), το νέο μουσείο της Ακρόπολης κ.ο.κ. Πρόσφατα, εξάλλου, με αφορμή το νέο μουσείο Ακροπόλεως, ελήφθη απόφαση για να γκρεμιστεί παραδοσιακό κτήριο στον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου, με αποτέλεσμα να υπάρξει θύελλα διαμαρτυριών. Η απόφαση ελήφθη απο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, χάρις στην ψήφο του κ. Ζαχόπουλου. Αποτελεί τέλος κοινό μυστικό ότι τα περισσότερα από τα μεγάλα έργα που γίνονται, καλύπτονται από πέπλο αδιαφάνειας. Πολύ περισσότερο, ουδείς έχει δώσει «ξεκάθαρο» λογαριασμό για το τι ξοδεύει, ούτε εάν και πόσο έχει υπερβεί τον προϋπολογισμό του ένα έργο.


Άκρως σημαντική είναι, ακόμα, η αρμοδιότητα του υπουργείου να εποπτεύει όλα τα μεγάλα και μικρά έργα που γίνονται στη χώρα Από τις εκσκαφές για Μετρό, τραμ και αυτοκινητόδρομους, μέχρι τις περιοχές που λειτουργούν λατομεία και άλλες επιχειρήσεις, καθώς και τα σημεία που σκάβονται για να ανυψωθούν οικοδομές και σπίτια. Εκεί, εφόσον βρεθούν αρχαία, το σημείο χαρακτηρίζεται ως "αρχαιολογικός χώρος", σταματάει κάθε κατασκευαστική ή άλλη δραστηριότητα, και αρχίζουν ανασκαφές. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, είναι στη διακριτική (!) ευχέρεια του υπουργείου να χαρακτηρίσει ή και να αποχαρακτηρίσει αυτές τις περιοχές. Και εδώ λέγεται ότι έχει στηθεί ολόκληρη φάμπρικα σκανδάλων στο ΥΠΠΟ

ΣΧΟΛΙΑ

  1. nikos avatar
    nikos 21/12/2007 22:56:28

    Τελικά τιποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτήν την κ...χώρα. Στην Πειραιώς μετά απο τον Κιφησό στο ρεύμα προς Πειραιά χτίζετε ένα μεγαθήριο. Οταν λοιπόν άρχισε το σκάψιμο για τα μπετά βρέθηκαν αρχαία τα είδα γιατί περνάω απο εκεί καθημερινά για να πάω στην δουλεία μου με την μηχανή. Την επόμενη μέρα λοιπόν και ενώ μέχρι την προηγούμενη δεν υπήρχε κάτι που να εμποδίζει την ορατότητα έβαλαν μεταλικούς φράχτες για να μην βλέπεις ΤΙΠΟΤΑ.
    Οι εργασίες σηνεχίστικαν κανονικότατα σε αντίθεση με έναν > λίγα μέτρα πιο κάτω στο ίδιο ρεύμα της Πειραιώς με ενα οικόπεδο έκτασεις όσο ένα περίπτερο έσκαψε κι αυτός για τα μπετά αλλά βρήκαν και σε αυτόν αρχαία . Ακόμα με τα αρχαία είναι γιατί άραγε ?? Αν είναι κανείς απο εσάς δημοσιογράφος ας το ψάξει λίγο, είμαι σίγουρος ότι έχει ψωμί η υπόθεση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.