#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/02/2011 17:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η τελευταία ευκαιρία του Γ. ΠαπανδρέουΕίναι η τελευταία ευκαιρία του πρωθυπουργού το ταξίδι του στο Βερολίνο και το ραντεβού με την Α. Μέρκελ. Είτε θα αποφασίσει να διαπραγματευτεί μια ευνοϊκότερη για τη χώρα λύση σχετικά με το χρέος ή καλύτερα να μείνει στη Γερμανία… γκασταρμπάιτερ. Αν επιστρέψει στην Ελλάδα με κομμένα φτερά και με δικαιολογίες τύπου «μας άκουσαν, έχουμε δυνατή φωνή, είμαστε πλέον αξιόπιστοι συνομιλητές αλλά…» καλύτερα να μην το κάνει. Έτσι κι αλλιώς πάλι στη Γερμανία θα τον βρούμε όλοι μας αφού θα γίνουμε μετανάστες για ένα κομμάτι ψωμί.

Οι πληροφορίες που έρχονται πάντως από την κυβέρνηση δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Ο Γ. Παπανδρέου θα πάει να συναντήσει μια Καγκελάριο η οποία έχει βγει από την πρώτη στη σειρά δεινή ήττα με απώλεια 50% των δυνάμεών της στο Αμβούργο. Επομένως, οι Γερμανοί της την έχουν στημένη στη γωνία και κάθε απόκλιση από αυτά που πιστεύουν αυτοί για την Ελλάδα θα σημάνει νέο πατατράκ σε επόμενες εκλογές για τη Μέρκελ.

Επομένως, η Καγκελάριος θα κρατήσει την ίδια σκληρή στάση όλων αυτών των μηνών. Ο πρωθυπουργός πάει για να ζητήσει να αποσυνδεθεί η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής από την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Ζητά ουσιαστικά να πληρώσουμε με μικρότερο επιτόκιο τα δάνειά μας για περισσότερο χρόνο χωρίς να τεθεί ως συνδεδεμένη υποχρέωση να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό ταμείο και να δώσεις στην Ελλάδα χρήμα για να επαναγοράσει ομόλογα με «κούρεμα». Θέλει δηλαδή να είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες.

Τα αιτήματα της χώρας είναι να μειωθεί το επιτόκιο 5% που θεωρείται μεγάλο. Αλλά τότε γιατί υπέγραφαν το Μάιο μια τέτοια λεόντειο συμφωνία;

Θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. Αλλά γιατί δεν το έκανε τότε που έπρεπε και κόπτεται σήμερα;

Θα ζητήσει τέλος αναχρηματοδότηση παλαιών και νέων δανείων βάζοντας στο τραπέζι ως υποθήκη τις αποκρατικοποιήσεις και αξιοποιήσεις της κρατικής περιουσίας.

Κι αφού τα πει όλα αυτά στη Μέρκελ με το γνωστό απαράμιλλα σκληρό ύφος του η κ. Καγκελάριος θα του πει «nein» και θα τον στείλει σπίτι του.

Η Μέρκελ συζητά μόνο για νέο Μνημόνιο με σκληρά μέτρα λιτότητας αν θέλουμε να δούμε το χρώμα του χρήματος. Ζητά «αίμα» στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με περικοπές μισθών και συντάξεων. Ζητά ξεπούλημα κρατικής περιουσίας και να μπουν στο παιχνίδι όσο το δυνατόν περισσότεροι επιχειρηματίες για να βγάλουν το κατιτίς τους από το πωλητήριο που θα βάλει η Ελλάδα.

Το κακό είναι, επίσης, ότι μαζί με τη Γερμανία, αντίσταση στην ελληνική ικεσία προβάλλουν κι άλλες χώρες που θα κληθούν να πληρώσουν στο ταμείο σταθερότητας. Γι’ αυτό και απαιτούνται ιδιαίτερα προσεκτικοί ελιγμοί από Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου. Αλλιώς, ίσως είναι το κύκνειο άσμα τους.

Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών η χώρα θα πρέπει σε 5 χρόνια να εξοφλήσει χρέος 150 δις ευρώ, δηλαδή κάθε χρόνο να βρίσκει 30 δις. Για να το πετύχει αυτό πρέπει να έχει τεράστιο πλεόνασμα, πράγμα πολύ δυσκολο.

Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στο τέλος του 2010 έφτασε στα 340,27 δισ. ευρώ, ενώ από το Δεκέμβριο του 2009 έχει αυξηθεί συνολικά κατά 28,3%. Στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2010 είχε διαμορφωθεί στα 336,80 δισ. ευρώ. Μήνα το μήνα δηλαδή παίρνει την ανηφόρα. Δεν το ήξεραν στο ΠΑΣΟΚ όταν υπέγραφαν το Μνημόνιο;

Τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου ανήλθαν στα 7,18 δισ. ευρώ στα τέλη του 2010, ενώ στα τέλη του Σεπτεμβρίου είχαν διαμορφωθεί στα 11,1 δισ. ευρώ, δηλαδή αδειάζει και το ταμείο για τις δύσκολες ώρες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Panagiotis anagnostopoulos avatar
  Panagiotis anagnostopoulos 21/02/2011 17:08:13

  Η Μέρκελ δεν πρόκειται να προτείνει λύση, άν δεν υποταχτούμε στις απαιτήσεις της. Με άλλα λόγια, άν δεν γίνουμε προτεκτοράτο της Γερμανίας. Προβλέπονται μεγάλες αναταραχές στην Ελλάδα και πιστεύω ότι η ΝΔ δεν χρειάζεται να είναι πολύ επθετική, αν δεν θέλει να βρει συντρίμια όταν πάρει τις εκλογές.

 2. Aris. A avatar
  Aris. A 21/02/2011 17:18:46

  "Στα βράχια της Πειραικής κοιμάται ο Στέλιος ο μπεκρής κοιμάται και ονειρεύεται πως την αυγή παντρεύεται"

  Τραγούδαγε κάποτε ο Στέλιος Καζαντζίδης.

  Φίλοι και φίλες τα νούμερα δεν βγαίνουν με τίποτα και η ελεύθερη αγορά στενάζει από την αναδουλειά τα φέσια και την έλλειψη ρευστότητας.

  Ο θεός να βάλει το χέρι του.

 3. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
  ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 21/02/2011 17:19:35

  Ο Γ.Παπανδρέου είναι ο ίδιος με τον Γκιόργκος Παπαντρέα;
  Θα σφυρίξουν τα αυτιά του από την σφαλιάρα της Φράου.

 4. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤ. 21/02/2011 17:23:19

  TO NEO MNHMONIO ΘΑΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ.ΟΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ.ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΧΙ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ,ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΦΕΥΓΗ ΓΙΑΤΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΥΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΗΝ Α/ΓΕΕΘΑ!!!.

 5. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 21/02/2011 17:48:11

  Να μην είναι επιθετική;;;!!! Δηλαδή, τη στιγμή που η ληστοσυμμορία του ΓΑΠ παραδίδει τη χώρα βορά στους "δανειστές", η ΝΔ πρέπει να ακολουθεί τους ντιντισμούς του Κούλη και του Αρούλη;

 6. drider avatar
  drider 21/02/2011 17:55:51

  Καλά, υπάρχει και μια πιο αισιόδοξη "ανάγνωση"... Μπορεί οι γερμανοί πολίτες να καταψήφισαν τη Μέρκελ λόγω των δικών τους προβλημάτων ("πάγωμα" μισθών εδώ και χρόνια, δραστικές πρικοπές σε κοινωνικές παροχές και επιδόματα κτλ.)

  Μάλλον αυτά τους κόπτουν περισσότερο από τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα (το κλίμα δημιουργήθηκε με τις γνωστές "γελοιότητες" τον εκεί ΜΜΕ που ξαφνικά ανακάλυψαν στους Έλληνες ένα "εξωτερικό" εχθρό - σαφής προσπάθεια απροσανατολισμού της εσωτερικής κοινής γνώμης).

  Επίσης μπορεί να διέγνωσαν ότι το "πάρτυ" εξαγωγών της Γερμανίας μπορεί να λάβει σύντομα τέλος, ειδικά εφόσον και η κ. Μέρκελ έχει βάλει το χεράκι της για την εμβάθυνση τις κρίσης στις οικονομίες του Νότου (οι γερμανικές εξαγωγές είναι κυρίως προς την ευρώπη).

 7. miden_agan avatar
  miden_agan 21/02/2011 18:18:41

  Με ενοχλεί η μόνιμη σχεδόν αρνητική αντιμετώπιση της στάσης της Γερμανίας στο πρόβλημα χρέους της χώρας μας (και από αυτό το site).

  Κατ'α αρχάς σχολιάζουμε περισσότερο βάσει φημών, για το τι ζητά η Γερμανία, και βάσει των στερεοτύπων που επανέρχονται παρά βάσει πραγματικών δεδομένων. Παρόλα αυτά, κάποια πράγματα μας είναι γνωστά. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Η Γερμανία πρώτη από όλους είχε προτείνει ότι οι ιδιώτες δανειστές θα πρέπει να "κουρεύονται" όταν ο δανειζόμενος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρεος του. Ιδού λοιπόν που η ίδια η Γερμανία σου λέει προχώρα σε αναδιάθρωση του χρέους σου. Εμείς όμως πέσαμε να τη φάμε, παίζοντας, άθελά μας το παιχνίδη των τραπεζιτών, δηλαδή ότι το χρέος θα το πληρώσουμε ΟΛΟ.

  2. Επίσης μιλά για συντονισμένη οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. Και ρωτώ, είναι παράλογο αυτό; Αν θέλουμε κοινό νόμισμα και κοινή Ευρωπαική πορεία μπορούμε να λέμε όχι σε μια τέτοια πρόταση. Επί του προκειμένου αντιλαμβάνομαι ένα πρόβλημα ταυτότητας της ελληνικής (και ευρωπαικής) (κέντρο)δεξιάς. Καταννοώ πλήρως τους όποιους σχετικούς προβληματισμούς για τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να γίνει αυτή η εναρμόνιση αλλά επιτέλους ήρθε η ώρα να δηλώσουμε παρόντες στις διαπραγματεύσεις. Εδώ και τριάντα χρόνια συμμετοχής στην ΕΕ, η μόνη μας συνεισφορά είναι να ζητάμε επιδοτήσεις και να παραδίδουμε τις όποιες δυνατότητες παραγωγής. Κοντολογίς ή θα πρέπει να ακολουθήσουμε διαπραγματευόμενοι με τους εταίρους, στο πλαίσιο της ΕΕ, ή θα πρέπει να αποχωρήσουμε και να βρούμε μόνοι μας τη λύση.

 8. factorx avatar
  factorx 21/02/2011 19:05:02

  Βundesbank: Βαρύ "nein" πριν τη συνάντηση Μέρκελ- Παπανδρέου
  Γκρίζα σύννεφα στο Βερολίνο ενόψει της κρίσιμης συνάντησης Μέρκελ- Παπανδρέου, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας εμφανίστηκε με εξαιρετικά σκληρή γραμμή, απορρίπτοντας επί της ουσίας όλες τις προτάσεις που υποστηρίζει η Ελλάδα.

  Συγκεκριμένα, η Bundesbank εμφανίζεται απορριπτική στην ιδέα της αγοράς κρατικών ομολόγων από το ταμείο του μηχανισμού στήριξης EFSF, με το σκεπτικό ότι έτσι θα η ΕΕ θα εξέπεμπε τα λάθος μηνύματα προς τις αγορές και τις κυβερνήσεις.

  Επιπλέον, εμφανίζεται αρνητική ως προς την πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων, ενώ παράλληλα τάσσεται κατά της πρότασης να χορηγεί το EFSF δάνεια προς χώρες της ευρωζώνης- με χαμηλό επιτόκιο- προκειμένου να επαναγοράσουν ομόλογά τους.

  Στη μηνιαία έκθεσή της (Φεβρουάριος 2011), αναφέρει ότι "το αποτέλεσμα θα ήταν να περιοριστεί περαιτέρω η ευθύνη των ιδιωτών πιστωτών και των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών και να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι στις χρηματοδότριες χώρες με επιπλέον, πιθανότατα σημαντικούς κινδύνους".

  Και συμπληρώνει: "Η έκδοση ευρωομολόγων ή η μείωση των επιτοκίων για την εξυπηρέτηση του χρέους υπερχρεωμένων κρατών θα περιόριζε τα κίνητρα για μεστή δημοσιονομική πολιτική και θα υπονόμευαν βασικές αρχές της νομισματικής ένωσης, όπως την υποχρέωση των κρατών να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα δημοσιονομικά τους".

 9. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 21/02/2011 19:54:22

  H ΕΕ φαίνεται να προτιμά το δρόμο της αδράνειας για να μπορέσουν να βάλουν στο μηχανισμό και την Πορτογαλία και, να βάλουν για τα καλά χέρι στην Ελλάδα.

 10. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 21/02/2011 19:57:51

  Τελευταία; Που λέει ψέματα το ΠΑΣΟΚ;

  Ας θυμηθώ τους μύθους μας λοιπόν.
  Μια φορά και ένα καιρό έζησε σε αυτή τη χώρα ...κάποιος Αίσωπος.
  Είπε για ένα μύθο τον ψεύτη βοσκό.
  Η τελευταία του φορά ήταν όταν ήρθαν στα αλήθεια οι λύκοι, τότε όμως ήταν μόνος γιατί είχε "κτίσει" όνομα και δεν τον πίστευε κανένας πια...

  ΥΓ

  ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ "Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε στο ΔΝΤ"

  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=316300&dt=21/02/2010

  Βέβαια μίλαγε για τη δεδομένη χρονική στιγμή, γιατί η πολιτική στην Ελλάδα είναι εφήμερη σαν τον βοσκό, οι πολιτικοί πάλι όχι σαν τους λύκους του μύθου.

 11. Κικη avatar
  Κικη 21/02/2011 20:58:00

  Συμφωνα με το ας μιλησουμε επιτλους η Μερκελ ζητησε την Κρητη, και το παιντι το σκεφτεται?

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Κικη 21/02/2011 21:05:56

   Δεν ανησυχώ για την Κρήτη ....ψηφίζει ΠΑΣΟΚ

 12. Jiannis_Analytis avatar
  Jiannis_Analytis 21/02/2011 21:10:41

  Kapii den katalawane akoma mou fainete:

  1) O Jeffrey me to Pasok PRODOSAN tin Ellada. Jiati?
  Ton Dekembrio 2009 os Jenari 2010 I Ellada tha borouse KATHE POSO pou xriazotan na danisti apo tis agores, me toko kapou sta 3 + xx % xoris Prowlima. Afou arxise na milai gia "Titaniko" ke na Zitai apo ton Straus Kahn na boume sto DNT, arxisan i agores ton Flewari 2010 na anewazoun tous tokous (sto Top ftasan sta 30%!). Etsi falirise to Kratos. Ine Xekatharo, itan SKOPIMOTITA, kathe Wlakas borouse na xeri pos etsi den tha pai kala. O kanonikos dromos (pou kathe Oikonomologos tou protou Etos afto tha ekane) tha itan, PROTA na danisti ta posa pou xriazotan, ke meta na lei pos "imaste Titanikos". Tha peftan ta Omologa, ke tha ta agorazame ftina piso!!!!!!

  2) I Germnania theli "anadiarthosi" tou Xreous epidi tha pari epita kratiki perousia! Den tha ine Dorean! Den xarizi kanenan.

  3) I Pithanotita i Ellada na plirosi piso to Xreos ine to poli sta 0,01%!
  4) I Genia ton 700 Euro tha gini i Genia ton 200 Euro

  Xairetismous apo Germania,

  P.S Signomi gi to Greeklish
  P.P.S. Loipame pou i Ellada epese Thima tou kalpazonta Panaristerismou ke tis Skatogenias tou Politexnou!

 13. Jiannis_Analytis avatar
  Jiannis_Analytis 21/02/2011 21:15:44

  Tha ithela na wgalo to 4.
  (4) I Genia ton 700 Euro tha gini i Genia ton 200 Euro)
  Signomi, to egrapsa apo Aganaktisi!

 14. Striker avatar
  Striker 21/02/2011 23:15:35

  Το όπλο το έχουμε εμείς και όχι η Μέρκελ. Ας αφήσουμε τις ατελέσφορες προσπάθειες διακανονισμών κατά μέρος. Ούτε το χρέος μειώνουν, ούτε την κατάσταση αλλάζουν. Η μοναδική λύση είναι η ομόφωνη απαίτηση των πολιτικών δυνάμεων για πλήρη αναδιάρθρωση, αλλά και ένα ολόκληρο σχέδιο οικονομικής πολιτικής, δεσμεύσεων και παρεμβάσεων για την επόμενη ημέρα. Η δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε οφείλεται στην πραγματικότητα στο οτι οι απανταχού τραπεζίτες έχουν συμμάχους στην Ελλάδα πχ. Παπανδρέου, Μπακογιάννη κ.λ.π. Και όταν στο στρατόπεδο υπάρχουν φίλοι των εχθρών πόλεμος δεν γίνεται.

 15. JOHN avatar
  JOHN 21/02/2011 23:45:42

  Η Μερκελ μετα το στραπατσο του κοματος της στο Αμβουργο θ ακολουθησει ακομα σκληροτερη σταση για να μη δυσαρεστησει τους ψηφοφορους της και στις επομενες κρισιμες αναμετρησεις που ακολουθουν.

 16. miden_agan avatar
  miden_agan 22/02/2011 14:02:34

  Κάποια πράγματα δεν "δένουν" στο σχόλια για την επίπτωση της ήττας της κα Μέρκελ στις τοπικές εκλογές. Δεν καταλαβαίνω πώς η κα Μέρκελ θα γίνει "πιο σκληρή" απέναντι στον ΓΑΠ λόγω της ήττας. Άλλωστε οι γερμανοί ψηφοφόροι αντί για το κόμμα της και τους Φιλελεύθερους προτίμησαν τους Σοσιαλιστές οι οποίοι (υποτίθεται τουλάχιστον) είναι υπέρ και της επιμήκυνσης και των ευρωομολόγων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.