02/10/2009 15:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η τακτική των δυο μονομάχων στην τελική ευθεία προς τις κάλπεςΗ τακτική του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες αυτές ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες είναι απλή: δεν κάνουμε τίποτα το συγκλονιστικό για να μην αλλάξει η φορά των πραγμάτων (μην γίνει καμιά γκάφα κλπ). Όπως σωστά δεν παύει να επισημαίνει ο Καραμανλής «κρύβουν και τον αρχηγό και το πρόγραμμα και την ηγετική ομάδα». Παράλληλα προβάλλουν με κάθε τρόπο το δίλημμα της ακυβερνησίας πιέζοντας έτσι για αυτοδυναμία, έστω και οριακή. Παράδειγμα ο Κύρκος που βγήκε πάλι από το χρονονοντούλαπο της ιστορίας για να μας πει να στηρίξουμε ΠΑΣΟΚ.

Ο στόχος της ΝΔ είναι προφανής. Να αυξηθεί η συσπείρωση, πράγμα που το πετυχαίνει αν κρίνει κανείς από την μαζικότητα και το κλίμα των συγκεντρώσεων του Καραμανλή, αλλά και από την απαισιοδοξία του ΛΑΟΣ. ¨Όταν οι βουλευτές του απευθύνονται, αίφνης, στους «ένστολους αστυνομικού» είναι καθαρό ότι ο πήχυς έχει κατέβει.

 Όσο μικρότερη θα είναι η τελική διαφορά της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, τόσο μεγαλύτερες και η ελπίδες της για επανάκαμψη.

 Και φυσικά ο δικομματισμός θριαμβεύει.

 Η στρατηγική των δύο κομμάτων  αποτυπώθηκε στις χθεσινές εμφανίσεις των αρχηγών τους.

 Ο Κ. Καραμανλής που απευθύνεται αυτές τις τελευταίες ώρες αφενός στους αναποφάσιστους του μεσαίου χώρου και σε εκείνους τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ που ψήφισαν την προηγούμενη φορά ΛΑΟΣ διαμαρτυρόμενοι για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του επιτέθηκε με δριμύτητα κατά του ΠΑΣΟΚ και είπε: «Κάθε ψήφος χαμένη είναι ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι λευκή σελίδα».

 Αντιθέτως, ο κ. Γ. Παπανδρέου που επίσης «επενδύει» στους αναποφάσιστους επέλεξε σαφώς ηπιότερους τόνους και  για τον πρόσθετο λόγο ότι φοβούνται στην Ιπποκράτους μήπως με αυτά που λένε επανασυσπειρώσουν την εκλογική βάση της Ν.Δ. Μίλησε έτσι στο Πεδίον του Άρεως για «εθνική ενότητα, ανεξαρτήτως κομμάτων και ιδεολογικών προτιμήσεων». Ενώ απευθύνθηκε και σε ψηφοφόρους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το 2007 «αναζήτησαν τη διαφάνεια από την προηγούμενη κυβέρνηση και είδαν τη διαφθορά να θριαμβεύει».

 Η Αχίλλειος Πτέρνα του ΠΑΣΟΚ παραμένει βεβαίως το εξαιρετικά θολό και ασαφές οικονομικό του πρόγραμμα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι φυσικά είναι αν το βράδυ της Κυριακής ο Γ. Παπανδρέου θα διαθέτει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αν δεν το καταφέρει τότε τα κεφάλια μέσα. Πάμε για δεύτερο γύρο.

Το αποτέλεσμα θα κριθεί από το ύψος του ποσοστού του πρώτου κόμματος, από το οποίο (μαζί με το άθροισμα της δύναμης των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής) θα κριθεί η αυτοδυναμία.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εξασφαλίσει 41 – 41.5%, δηλαδή περίπου 3 μονάδες παραπάνω από τη δύναμη που εξασφάλισε στις εκλογές του 2007 (38,10%). Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπει στη Βουλή – που θα μπει σίγουρα - τότε το ΠΑΣΟΚ θα χρειαστεί περίπου 41,5% για 151-152 βουλευτές. Αν, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περάσει το 3% τότε το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής μπορεί να φθάσει το 6% (από 3,1% στην αναμέτρηση του 2007), ρίχνοντας το όριο αυτοδυναμίας στο 40%. Γι αυτό εξάλλου βγήκε χθες και ο Κύρκος στο Mega ενώ ο Γιώργος μιλάει για «εθνική ενότητα».

Η διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος δεν παίζει ρόλο στην αυτοδυναμία. Έχει τη σημασία της, όμως, σε περίπτωση δεύτερης αναμέτρησης. Έτσι η Ν.Δ. επιδιώκει  να τη μειώσει στις 3 μονάδες, ώστε αν γίνουν εκλογές το Νοέμβριο να διεκδικήσει μέρος τη δύναμης του ΛΑΟΣ, ή και να το … εξαφανίσει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. DIKAIOS avatar
  DIKAIOS 02/10/2009 16:07:06

  "Διαίσθησης νέο μήνυμα", η 6η αίσθηση του Ατίθασου ξυπνάει στο http://atithasos.blogspot.com/

 2. viewer avatar
  viewer 02/10/2009 16:16:09

  Και ο προέδρος του ΣΕΒ φαίνεται να συμφωνεί με τον ατίθασο (που είναι ομολογουυμένως μια σοβαρή όαση ενημέρωσης!).

 3. διαβατήριο avatar
  διαβατήριο 02/10/2009 16:25:16

  Παραίσθησις νέο μήνυμα ή αλλιώς ότι του φανεί του Λολοστεφανή

  Όποιος πιστεύει σε αλλαγή σκηνικού τις τελευταίες ώρες εκφράζει τις επιθυμίες του και όχι την λογική

  Οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί για τους φεύγοντες και μάλλον ευνοϊκοί για την αυτοδυναμία των επόμενων, τα υπόλοιπα είναι για λαϊκή κατανάλωση και παιχνίδια κομματικά από τα οποία είναι ασυνήθιστοι οι φεύγοντες και σκληρά ταπεινωμένοι οι έρχοντες (εκλογές 2004/2007)

  Τα σέβη μου και καλή ψήφο

 4. Barrman avatar
  Barrman 02/10/2009 18:02:44

  Γενικά σωστές οι εκτιμήσεις του FactorX. Το θέμα είναι ότι ουδείς αμφισβητεί την είσοδο του ΛΑΟΣ στη βουλή. Κάτι που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Αποτελεί δε περίπτωση κατά την οποία το σκηνικό αλλάζει άρδην και οι εκπλήξεις θα διαδεχθούν η μία την άλλη.

  Διακρίνεται καθαρά πίσω απ' τα μισόλογά τους (ΓΑΠ, ΚΚ) ότι επεξεργάζονται (ή έχουν ήδη επεξεργασθεί) το λεγόμενο plan b, δηλαδή το μαξιλάρι τους, την σωτήρια για αυτούς κίνηση της επόμενης μέρας.

  Η άποψη του Κύρκου περί άμεσης δήλωσης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ+ΣΥΡΙΖΑ υπό όρους που θα διατυπωθούν ΔΗΜΟΣΙΑ, ΞΕΚΑΘΑΡΑ και που ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ στις εκλογές, δείχνει τουλάχιστον ενδιαφέρουσα. Απορρώ γιατί τον κράξανε όλοι.

  Σε διαφορετική περίπτωση, οι συνεργασίες που, ας μη γελιόμαστε, ΕΠΕΡΧΟΝΤΑΙ και ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ήδη, θα διαμορφωθούν υπό άγνωστους όρους. Θα υπογραφούν "γραμμάτια" σιωπής και αλληλοϋποστήριξης σε κλειστά γραφεία, με μάρτυρες καναλάρχες και λαμόγια.

  Πρώτος στόχος των επερχόμενων συνεργασιών: οι περικοπές μισθών και συντάξεων κατ' αρχήν του Δημοσίου και των ταμείων που ελέγχονται επαρκώς, και δευτερευόντως του ιδιωτικού τομέα, των ΑΕ του Δημοσίου και των λοιπών ταμείων που θα ακολουθήσουν την νέα "πολιτική" μισθοδοσίας (χωρίς δώρα κ.λπ.).

  Αυτό ισοδυναμεί με ΧΟΥΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΑΝΞ.
  Πόσο έτοιμοι είμαστε για τέτοιες εξελίξεις;
  Πόσο τις θέλουμε, και γιατί;

 5. MBP avatar
  MBP 02/10/2009 18:55:01

  Ναι καλα ... το ΠΑΣΟΚ εχει 153+ εδρες και διαφορα ειναι 5+ απο την ΝΔ. Αρα τα αλλα ειναι περιττα και μαλλον εκ του πονηρου. Δεν πειραζει, γραψτε τα ομως για να μην εφησυχασουν οι πασοκοι. Περαστικα και καλη τυχη με τις χορηγιες σας.

 6. anapofasistos avatar
  anapofasistos 02/10/2009 19:02:18

  Το παραπάνω σενάριο είναι το καλύτερο για τον Καραμανλή. Στηρίζεται όμως σε λανθασμένα στοιχεία. Πρώτα απο όλα "αναποφάσιστοι του μεσαίου χώρου"? Στην καλύτερη περίπτωση δεν θα ψηφίσουν (όπως έκαναν και στις ευρωεκλογές). Οι άνθρωποι του μεσαίου χώρου νιώθουν βαθύτατα απογοητευμένοι από τις επιλογές τους το 2004 και 2007 και αφου δεν ανήκουν στη Δεξιά παράταξη (που υπερφαλαγγίζει ο Καρατζαφέρης) μπορούν να κινηθούν πανευκολα προς το ΠΑΣΟΚ δίνοντας διαστάσεις θριάμβου/κατάρρευσης.
  "μαζικότητα και το κλίμα των συγκεντρώσεων του Καραμανλή"
  Οι υποψήφιοι των περιοχών που γίνονται οι εκδηλώσεις είναι αγανακτισμένοι γιατί τις τελευταίες μέρες αντί να πηγαίνουν για σταυρους, συγκεντρώνουν με πολύ κόπο χειροκροτητές και όχι από γειτονικούς νομούς π.χ σήμερα έφυγαν πούλμαν από Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Ήπειρο κλπ. για την Κέρκυρα, στη Μυτιλήνη συγκεντρώθηκαν 500 άνθρωποι (οι 150 με πλοίο από Θεσσαλονίκη), στο Ηράκλειο πήγε πλοίο από τον Πειραιά κλπ. Αν προσέξεις την οριοθέτηση των συγκεντρώσεων με τεράστια πανέλα και πανώ και τα στενά δρομάκια (π.χ.Λειβαδιά)οι συγκεντρώσεις είναι απογοητευτικές. Όταν δεν γεμίζεις την Πλατεία Αριστοτέλους, μετά τη συγκέντρωση το ηθικό των συμμετεχόντων πέφτει ακόμη χαμηλότερα.

 7. Σπύρος avatar
  Σπύρος 02/10/2009 19:34:02

  Sorry Φακτορα αλλά την μονη τακτική πού βλέπω απο σημερα μεχρις την Κυριακή είναι ο Γιωργάκης να προβάρει το Κοστούμι τού Πρωθυπουργού και ο Κωστάκης και οι λοιποί να μαζεύουν τά Χαρτιά απο τα Υπουργεια και το Μαξίμου.
  Φευγει ο Χωρίς Πρόγραμμα και έρχεται ο Χωρίς Πρόγραμμα Νο 2.
  Περαστικά μας ετσι και αλλοιώς.

 8. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 02/10/2009 19:36:54

  Φίλε Barrman

  Είχες ποτέ σου υπαλλήλους ; Να δείς τί σημαίνει δώρο και δωρόσημο, να έρχονται Χριστούγεννα αι να πασχίζεις να μαζέψεις διπλάσιους μισθούς και διπλό ΙΚΑ. Να παρακαλάς να μήν έρθει Δεκέμβρης... Να δείς τί σημαίνει τόκος 120% για τις καθυστερημένες οφειλές και άλλα πολλά που δέν θέλω να τα θυμάμαι.

  Να φτύνεις αίμα για την εισφορά του ΤΕΒΕ, να παίρνεις μιά ψωροσύνταξη στα 65, και να βλέπεις τον υπάλληλο στα γραφεία του ΤΕΒΕ να συνταξιοδοτείται στα 50, να παίρνει ένα γενναίο εφάπαξ και μιά σύνταξη πολύ μεγαλύτερη απ'τη δική σου (εσύ, που είσαι στην πραγματικότητα ο εργοδότης του !)

  Εγώ, τουλάχιστον, τα θυμάμαι αυτά σάν εφιάλτη, όπως και πολλοί - κι όχι απαραίτητα αποτυχημένοι - συμπολίτες μας. Άς είναι καλά αυτοί που ανοίγουν τώρα κάποια μικρή η μεσαία επιχείρηση, τους θαυμάζω ειλικρινά, χαρά στο κουράγιο τους !

  • Barrman avatar
   Barrman @ τσώφλι πασατέμπου 02/10/2009 20:58:04

   Αγαπητέ "τσώφλι πασατέμπου", ναι, συνεργάζομαι με 4 πλήρους απασχόλησης εξαιρετικούς ανθρώπους, ενώ πριν 5 χρόνια ήμασταν 12 μαζί με τους part-time. Δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα μείνω ανοιχτός, αλλά παλεύουμε κόντρα στις προβλέψεις. Αρα, ναι, από ΙΚΑ ξέρω (πάρα) πολύ καλά. Και από ΤΣΜΕΔΕ και από ΤΕΒΕ.
   Τι ήθελες και μου τα θύμισες Παρασκευιάκτικα;

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ Barrman 02/10/2009 21:40:45

    Τεχνικό Γραφείο, γραμματείς και σχεδιάστριες στο ΙΚΑ, οι μηχανικοί σφραγίζουν και η εταιρεία τούς πληρώνει το ΤΣΜΕΔΕ, και οι άλλοι συνεργάτες έχουν κάνει έναρξη με μια σχετική δραστηριότητα, τούς πληρώνεται το ΤΕΒΕ και εκδίδουν ΑΠΥ.
    Είμαστε κοντά;

   • Barrman avatar
    Barrman @ Barrman 02/10/2009 22:30:28

    Ναι. Μέσα είσαι Προφήτης.

 9. Edo avatar
  Edo 02/10/2009 21:36:41

  ΒΟΜΒΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ. Οδός Γκιλφόρδου, σε κάδο απορριμάτων, έκρηξη ωρολογιακού μηχανισμού. Τηλεφώνημα στην Ελευθεροτυπία που προειδοποιούσαν ότι σε δέκα λεπτά (τότε μιλούσε ακόμα ο Καραμανλής) θα γίνει έκρηξη.

 10. Edo avatar
  Edo 02/10/2009 21:37:34

  Δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Βρέθηκαν μόνο καλώδια και υπολείμματα του ρολογιού.

 11. Edo avatar
  Edo 02/10/2009 21:39:05

  Επίσημα η Αστυνομία, επιβεβαιώνει τη βόμβα πάρα πολύ κοντά στο χώρο συγκέντρωσης της ΝΔ στο Πεδίον του Αρεως

 12. Edo avatar
  Edo 02/10/2009 21:42:55

  Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, μικρής ισχύος, εξερράγη την Παρασκευή κατά τις 20:10 επί της οδού Γκιλφόρδου 6, στην πλατειά Βικτορίας, πολύ κοντά στο Πεδίο του Άρεως, όπου μιλούσε ο πρωθυπουργός.

  Άγνωστοι ειδοποίησαν με τηλεφώνημα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» λίγο πριν απο την έκρηξη.

  skai.gr

 13. Edo avatar
  Edo 02/10/2009 21:47:43

  ΣΕ ΧΥΤΡΑ ΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ Η ΒΟΜΒΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

 14. Edo avatar
  Edo 02/10/2009 21:51:45

  Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η χύτρα που είχε τοποθετηθεί η βόμβα, είναι σαν και αυτές που βρέθηκαν στο σπίτι-γιάφκα των "Πυρήνων της Φωτιάς" στο Χαλάνδρι και στη βόμβα που τοποθέτησαν προ δύο εβδομάδων στο γραφείο της κ.Κατσέλη. Τι παιχνίδι παίζεται; Είναι απάντηση κάποιων πυρήνων τρομοκρατίας στις συλλήψεις της Αστυνομίας;

 15. Βανζέλ Παπαντό avatar
  Βανζέλ Παπαντό 02/10/2009 22:28:46

  Άσχετο ίσως, αλλά θα μπορούσαν οι παρευρισκόμενοι στο Αντινιούς να συμβουλέψουν επί τούτου: για όσους από εμάς δεν έχουμε πρόσβαση σε τηλεόραση αλλά θα παρακολουθούμε την εκλογική αναμέτρηση διαδικτυακά, ποιες ιστοσελίδες θα προτείνατε για να το βράδυ της Κυριακής (εκτός του Αντινιούς φυσικά);

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.