#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/03/2011 09:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η συνωμοσία του σύμπαντος και η τέλεια καταιγίδαΗ θεωρία του Μαύρου Κύκνου, που διατύπωσε το 2007 ο Nassim Nicholas Taleb στο βιβλίο του The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable, περιγράφει την αδυναμία του ανθρώπου να προβλέψει κάποια ξαφνικά γεγονότα ή συμβάντα, που όμως είναι ικανά να προκαλέσουν μια δραματική αλλαγή στην ιστορία, και να φέρουν τα πάνω κάτω.

Πρόκειται για γεγονότα που αποτελούν έκπληξη, αφού δεν είναι αναμενόμενα, που έχουν μεγάλο αντίκτυπο, και που στο τέλος εξηγούνται λογικά (όμως κατόπιν εορτής).

Ένα παρόμοιο φαινόμενο φαίνεται πως ζούμε (ως πλανήτης) το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μια σειρά από σχεδόν απρόβλεπτες καταστάσεις, που αν και φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους, μοιάζουν να συγκλίνουν όλες μαζί σε κάτι το μεγαλειώδες, κάτι ίσως το τρομακτικό, και που αναμένεται να δούμε στο εγγύς μέλλον.

Όλα άρχισαν με τη παγκόσμια τραπεζική και οικονομική κρίση, η οποία οδήγησε στη πτώση τραπεζικών γιγάντων, ακολουθήθηκε από τη «κατάρρευση» κάποιων οικονομιών, και τη χρεοκοπία κάποιων άλλων. Ολόκληρες χώρες γονάτισαν, «στα καλά καθούμενα».

Στη συνέχεια είδαμε μια αυθόρμητη διαδήλωση στη Τυνησία να καταλήγει όχι μόνο στην ανατροπή του καθεστώτος της, αλλά και στην ανατροπή του καθεστώτος της Αιγύπτου, σε εμφύλιο σπαραγμό στη Λιβύη, σε βίαιες διαδηλώσεις και συγκρούσεις στο σύνολο σχεδόν του αραβικού κόσμου, και σε «εισβολή» της Σαουδικής Αραβίας στο γειτονικό της Μπαχρέιν.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ένας τρομακτικός σεισμός συγκλονίζει την Ιαπωνία, ακολουθούμενος από ένα φονικό τσουνάμι, και τέλος μια σχεδόν ολοκληρωτική πυρηνική καταστροφή.

Όλα αυτά τα γεγονότα συνέβησαν μέσα σε 2-3 μόλις χρόνια. Τα περισσότερα ήταν απρόβλεπτα. Όλα όμως είχαν και έχουν σοβαρές επιπτώσεις.

Ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος. Ούτε και ο καπιταλισμός, με τον οποίο πορευτήκαμε αισίως τα τελευταία 200 περίπου χρόνια. Το μοντέλο του κοινωνικού κράτους κατέρρευσε, και απομένει να δούμε πόσες γενιές θα μεσολαβήσουν, αν προλάβουν, προκειμένου να το ξαναδούμε.

Παράλληλα, η πυρηνική κρίση της Ιαπωνίας αλλάζει οριστικά τα δεδομένα στον τομέα της ενέργειας, επάνω στον οποίο βασίζεται ο σύγχρονος πολιτισμός. Μια το three mile island, μια το Τσερνομπίλ, και μια τώρα με τη Φουκουσίμα, ήρθε το γλυκό και έδεσε.

Το πετρέλαιο κοστίζει αλλά και φθίνει, η πυρηνική ενέργεια φοβίζει, και άρα τι μένει; Τι θα ακολουθήσει; Προς τα πού θα κινηθεί ο κόσμος; Είναι σαν να έχει συνωμοτήσει το σύμπαν, και να δημιουργήθηκαν ξαφνικά οι ιδανικές συνθήκες για μια τέλεια καταιγίδα. Μια καταιγίδα που θα ξεσπάσει οσονούπω, και θα ξεπλύνει τα πάντα.

Όλα μα όλα τα παραπάνω, που συνέβησαν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, μια σταγόνα στον ωκεανό από πλευράς γεωλογικού ή ακόμη και ιστορικού χρόνου,  είναι σαν μια σειρά από μικρούς πυροκροτητές, που από μόνοι τους δεν μπορούν να προκαλέσουν ζημιά, αλλά που όλοι μαζί, κατάλληλα συνδεδεμένοι,  συντείνουν στη δημιουργία μιας τρομακτικής έκρηξης, μιας έκρηξης που μοιάζει να πλησιάζει.

Πότε θα τη δούμε; Τι μορφή θα έχει; Ποιος ξέρει;

Αν πιστέψουμε όμως τους Μάγιας, ο Δεκέμβρης του 2012 πλησιάζει… ολοταχώς.

 

Strange Attractor

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 19/03/2011 09:31:49

  Το 2012 δε θα γίνει τίποτε


  Η Ρωσία θα προωθεί την ενοποίηση με την ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα
  18.03.2011, 21:40

  Κατά τη δημιουργία της Εναέριας Διαστημικής Άμυνας η Ρωσία θα προωθεί την ενοποίηση με την ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας και Ασφάλειας της Ανω Βουλής Βίκτορ Όζεροφ.
  Όπως είπε ο Ρώσος γερουσιαστής, η δημιουργία Εναέριας Διαστημικής Άμυνας αποτελεί ένα από τους στόχους προτεραιότητας των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η διαδικασία ενοποίησης προχωρεί με δυσκολίες, όμως επιθυμία δημιουργίας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής άμυνας από το μέρος της Ρωσίας υπάρχει, είπε ο βουλευτής

  h..p://greek.ruvr.ru/

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/03/2011 09:55:14

  Αυτό που, νομίζω, αλλάζει είναι η επαναφορά, από το 1990 και μετά, στις αυτοκρατορίες του 1900 με λίγο καινούργια σχήματα. Η Γερμανία κατάφερε και βγήκε από την μετά το 1945 διαλυσή της, παίκτης. Η Ρωσία μετά την υποχώρηση το 1990 ξανακουνιέται. Η Αμερικανο-αγγλικο-γαλλική αντάντ έδειξε τα χρώματά της και Γερμανο-ιταλικός άξονας επίσης, τώρα δα, στην Λιβύη.

  Οι Άραβες πάντα χρησιμοποιούνταν σαν μπαλαντερ από τους τρεις, και αυτό είναι μέρος του Μεγάλου Παιχνιδιού. Λίγο από εδώ, λίγο από εκεί. Τα Βαλκάνια επίσης κομματάκι του παζλ αφου καλώς κακώς, από εδώ θέλει και μπορεί να κατέβει η Μεγάλη Αικατερίνη. Η Κίνα ο καινούργιος παίκτης αλλά, ιστορικά, εύκολα ξανακλέινεται στο μεγάλο καβούκι της, αν και αυτή την φορά γεύτηκε πετρέλαιο.

  Αυτό που δεν μπορώ να ξέρω είναι ποιοί ή ποιός φλερτάρει παρασκηνιακά με τους Ιρανούς, ή εάν οι Ιρανοί ανακάλυψαν και αυτοί την πολυπολικότητα.

  Εμείς, όπως παραμονές του Α' ΠΠ και του Β' ΠΠ στην άψογη ουδετερότητα και τιν διχασμό με τους φιλοάγγλους (φιλοαμερικάνους) να βρίζουν τους φιλογερμανούς και τουμπαλιν. Οι φιλορώσσοι θα εκδηλωθούν μόλις εκδηλωθεί η Ρωσία. Εάν η Ρωσία παίξει Ριμπεντροπ-Μολότοφ, οι φιλορώσσοι θα γίνουν ευρωπαϊστές ή θα είναι ήσυχοι κ.ο.κ.

  Οι Τούρκοι τον παλιό χαβά τους, ξέρουν ότι έχουν στρατηγική σημασία και η Δύση ξέρει τα ρήγματά τους που ανοίγονται με μία κλωστή.

  Ο Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος του 1984, είναι εδώ και είναι ο παλίος κόσμος μεταξύ 1900 και 1935 με ελάχιστες παραλλαγές. Κοινώς, ο Θεός βοηθός....

  Το πραγματικά απρόβλεπτο ήταν ο σεισμός, και με τον τρόπο που χτύπησε αποδυναμώνει την Ωκεανία. Αυτό θα βάλει σε πειρασμο τους άλλους, και αυτός ο πειρασμός είναι (για μένα) και το Μπαχρέην και η Λιβύη. Οι δύο ΠΠ ξεκίνησαν από κινήσεις και βλέψεις της Κεντρικής Ευρώπης για αμφισβήτηση της Ανταντ στην Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. Η Κεντρική Ευρώπη πάντα είχε την Ρωσία είτε για ευκαιριακό σύμμαχο, είτε για αποκούμπι (και πως τους ξέφυγε το 1942-1945... φταίει ο μουρλός)

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ archaeopteryx 19/03/2011 10:04:08

   Χωρες με πληθυσμο μικροτερο απο 100 εκατ.δεν ειναι παγκοσμιοι παικτες σημερα οτι και να κανουν.

 3. skeptomenos avatar
  skeptomenos 19/03/2011 10:01:36

  Αρκετοί από αυτούς που αποτυγχάνουν να εξηγήσουν κάποια φαινόμενα, καταλήγουν σε θεωρίες συνομωσίας.

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 19/03/2011 12:18:48

  Το μεγαλύτερο φεγγάρι των τελευταίων 18 ετών

  Στη μικρότερη απόσταση των τελευταίων 18 ετών από τη Γη θα βρεθεί σήμερα Σάββατο η Σελήνη. Το ασυνήθιστο αυτό φαινόμενο ονομάζεται σεληνιακό περίγειο και έχει πυροδοτήσει ανησυχίες και έντονη φημολογία για μεγάλες φυσικές καταστροφές, αν και οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν στην πλειονότητά τους τις εν λόγω εικασίες ανυπόστατες.

  τσουναμι φορων και περικοπων!! τ ΓΑΠ θα πει οτι φταιει το φεγγαρι π ηρθε πιο κοντα !!! αυτο φυσικα ειναι η αιτια που ο Θοδοωρας τραβηχτηκε πανω στα γιαουρτια… βαρυτικη ελξη…
  περιγειο… γαλακοκομικων χαχαχαα
  απογειο Σοσιαλισμου !

  ΠΠ

 5. Ειλωτας avatar
  Ειλωτας 19/03/2011 12:36:06

  Ειδαμε την ταινεια και μας εσπασε τα νευρα
  Κατα τα αλλα η γη γυριζει και ειναι ζωντανη
  Δυστυχως για τους αυτοκρατορες

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Ειλωτας 19/03/2011 12:57:07

   Καμία σχέση δεν έχει η ταινία με τη θεωρία του Τάλεμπ.
   Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

 6. Νίκος avatar
  Νίκος 19/03/2011 13:40:32

  Εξαιρετικό βιβλιο που άργησες να το αναλύσεις Παράξενε. Επί τέλους. Και η κεντρική του ιδέα ταλανίζει εμας τους βιολόγους.
  Το βασικό ερώτημα, εφαρμοσμένο στην βιολογική σκέψη, ειναι: Πως γίνεται και ένα φυσικός κόσμος όπου οι μεταβολες δεν εχουν σκοπό (θεμελιώδες αξίωμα της επιστημονικής μεθόδου-οράτε το βιβλίο "τυχη και αναγκαιότητα" του Ζακ Μονο) να γεννά συστήματα που φαινομενικά τουλάχιστον έχουν "σκοπο;"

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Νίκος 19/03/2011 14:34:22

   Συμφωνώ.

  • χρηχα avatar
   χρηχα @ Νίκος 20/03/2011 02:10:25

   Δεν ξέρω για ποιό βιβλίο μιλάτε αλλά για αυτά που αναρωτιέσαι μάλλον θα βρεις απαντήσεις στην θεωρία του χάους.....

   Αυτό και η ανάλυση του ονόματος του S.A. πιθανόν να σου δώσει απαντήσεις για την οργάνωση του τυχαίου κτλ.....

   Πάντως η αναφορά σας στον βιολογικό κόσμο , δεν είναι κάτι άσχετο......οι ίδιοι νόμοι που διέπουν τέτοια τυχαίας μεταβολής συστήματα , κάνουν κουμάντο ΚΑΙ τα μακροοικονομικά ΚΑΙ τις μεταβολές στη ιστορία του κόσμου......

   εγώ πάντως πρεσβεύω ότι είμαστε πολύ πρωτόγονοι για να μπορέσουμε να αναλύσουμε παρόμοια συστήματα και να κάνουμε ακριβείς προβλέψεις......η δύναμη του τυχαίου θα μας κουμαντάρει ΚΑΙ στο άμεσο μέλλον....και όχι μόνο....

   • Νίκος avatar
    Νίκος @ χρηχα 22/03/2011 11:53:12

    Συμφωνούμε αγαπητέ Χρήχα.

    Το βιβλιο στο οποίο αναφερθηκα είναι το "Τύχη και Αναγκαιότητα" του Ζακ Μονο (εκδόσεις Ράππα, 1971).

 7. zame avatar
  zame 19/03/2011 13:49:53

  ο "Ταλεντισμος" (δηλαδη δεν αρκουν τα χρηματα μονον.. ) που αναζητηθηκε στο φετινο φορουμ των G 20..
  ..Ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος..
  (Το μοντέλο του κοινωνικού κράτους κατέρρευσε) διοτι βασιζοτανε στο ΧΡΗΜΑ..με τα παρελκομενα του..
  ..αυτοι που θα "γλυτωσουν μετακομιζοντας" θα ειναι οι εχοντες το εισητηριο αναχωρησης του ενος δισ εκατομμυριου SDR. (1 sdr=1493$ )
  ..Οσο για τους υπολοιπους ..και το
  "ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ" με το "παντων Ανθρωπων μετρον χρημα"... ισως να μη μπορει να ΑΝΑΣΤΡΕΨΕΙ την ΠΟΡΕΙΑ μας.

 8. astral avatar
  astral 19/03/2011 14:01:17

  O Ταλεμπ πρωτα και κυρια (και εκκινωντας απο εκει) ειχε πει το εξης προφητικό για το χρηματοπιστωτικο συστημα, οτι στηριζεται σε ενα βουνο απο μαθηματικα μοντελα αναλυσης κινδύνου και οικονομικών δεικτών τα οποια εχουν τοσο σχεση με τη πραγματικοτητα οσο οτι η γη ειναι επιπεδη (μα αφου φαινεται επιπεδη!!) η αλλοιως το07 και πριν την κριση:

  Likewise, the government-sponsored institution Fannie Mae, when I look at their risks, seems to be sitting on a barrel of dynamite, vulnerable to the slightest hiccup. But not to worry, their large staff of scientists deem these events 'unlikely.'"

  Ειναι φανατικα κατα της συγκεντρωσης των τραπεζων και του μεγαλυτερου κινδυνου που εχει αυτο, εχει πει το εξης καταπληκτικο ΟΤΙ ΚΕΡΔΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΖΗΜΙΕΣ.

  μονο guess what, τα κερδη τα παιρνουν οι μετοχοι τις ζημιες ο φορολογουμενος.
  Και δεν ειναι κανενας αριστερος σε καμια περιπτωση , υπηρξε ιδιαιτερα πετυχημενος χρηματιστης α και ειναι και συνειδητοποιημενος Greek Orthodox - βυζαντινος οπως λεει ο ιδιος - ας τον πουμε και ρωμιο κατα την πολυ ευρεια εννοια αλλοιως.

 9. xriteo avatar
  xriteo 19/03/2011 15:03:57

  Μια ολιγομελης παντοδυναμη οικονομικη ελιτ κινει τα νηματα σε οτι συμβαινει γυρω μας.Και ω του θαυματος!!!!!Στο τελος εμφανιζονται ως σωτηρες της ανθρωποτητος.Αλλοι τους λενε και ΝΤΠ.

 10. Κάποιος avatar
  Κάποιος 19/03/2011 16:16:59

  Διάφορα restart στην ιστορία της ανθρωπότητας και του πλανήτη έχουν συμβεί πολλά.
  Ελπίζω να μην είμαστε εμείς οι άτυχοι που θα ζήσουμε σε μια τέτοια χρονική συγκυρία.

 11. nnt avatar
  nnt 19/03/2011 18:48:47

  Ο Taleb (από τον οποίο "κλέβω" και το νικ μου) είπε πολλά προφανή που όμως τείνουμε ως άνθρωποι να τα ξεχνάμε μέσα στο συνωστισμό των πληροφοριών: δεν κάνουμε ένα βήμα πίσω να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα τόσο χωρικά όσο και χρονικά.

  Η ένστασή μου είναι στην άποψή σου περί "τέλειας καταιγίδας". Κατά τη γνώμη μου είναι τόσο πιθανή να συμβεί, όσο και να μη συμβεί. Τίποτα δε δικαιολογεί σύνδεση των -δραματικών πραγματικά- γεγονότων που συμβαίνουν μακριά το ένα από το άλλο. Οι συνέπειές τους φαίνεται ότι είναι προς μια κατεύθυνση σήμερα, αλλά θα είναι σε μια άλλη αύριο. Και είναι εξαιρετικά δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι μπορεί να προβλέψει ποιοι θα βγουν κερδισμένοι στο νέο σημείο ισορροπίας.

 12. χρηχα avatar
  χρηχα 20/03/2011 01:55:05

  καλησπέρα S.A. και φίλοι....

  εσύ δεν ήσουν που μας εξηγούσες παλαιότερα για τη θεωρία του χάους;

  πυκνώματα και αραιώματα.....σημεία που το χάος παρουσιάζει μια οργανωμένη δομή.....ε λοιπόν το "πύκνωμα" της οργανωμένης δομής τελείωσε .....τώρα ακολουθεί το "αραίωμα" της χαώδους δομής του συστήματος......μέχρι να έρθει πάλι ένας παράγοντας που θα αποτελεί έναν παράξενο ελκυστή να ελκύσει τα συστατικά εκείνα που παραπαίουν μέσα στην χαώδη υπόσταση του κόσμου μας ,σήμερα, να ελκύσει με έναν παράξενο τρόπο την οργάνωση του συστήματος σε οργανωμένη μορφή....

  οι παλιότεροι το ξέραν από πείρα.....λίγα είναι τα χρόνια τα καλά.....

  οι ψυχολόγοι το λένε σαν συμπέρασμα ......οι στιγμές ευτυχίας είναι στιγμιαίες παρεμβολές στον καθημερινό μόχθο.....

  και γενικά...."η ζωή είναι δύσκολη......φαντάσου την σαν ένα δρόμο γεμάτο αγκάθια που θα πρέπει να τον διαβείς ξυπόλυτος...."(Σκοτ Πεκ)

 13. Νίκος avatar
  Νίκος 22/03/2011 11:56:55

  Πάντως, αν θυμάμαι καλά τη στατιστική μου, ακόμα και γεγονότα που έχουν πιθανότητα μηδέν (p=0) συμβαίνουν άπαξ.
  Δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε ο παράγων χρόνος λείπει απο τις κύριες προσεγγίσεις, όπως και στην θεωρία του Νεύτωνα. Τα φαινόμενα μπορούν να συμβούν ανεξαρτήτως της φοράς του χρόνου. Αλλά όπως ξέρουμς δεν είναι έτσι στην πραγματικότητα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.