#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/06/2011 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η "συνωμοσία" πίσω από την συναίνεσηΗ εμμονή του Γιώργου Παπανδρέου σε συναίνεση από την αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να εφαρμόσουν από κοινού το Μνημόνιο, δεν  έχει ανάλογο πολιτικό προηγούμενο. Μία κυβέρνηση η οποία διαθέτει  άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και υπερασπίζεται μία πολιτική με την οποία η αντιπολίτευση, καλώς ή κακώς, διαφωνεί, επιμένει να την υλοποιήσουν  πάση θυσία μαζί. Αυτό, βάζει σε σκέψεις. Γιατί δεν το κάνει μόνη της; Εδώ και 2-3  μήνες το υπουργικό σχήμα έχει παραλύσει, οι στόχοι έχουν πέσει έξω, ανακοινώνεται Αρμαγεδδών νέων μέτρων και ο πρωθυπουργός αντί να ασχολείται με το πώς θα μαζέψει την κυβέρνηση του, κυνηγά τον Σαμαρά να συναινέσει. Προφανώς κάτι «παίζεται».

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΪΚΑΣ

Υπάρχει κάτι βαθύ που φαίνεται να ανησυχεί την τρόικα και την κυβέρνηση και το οποίο από μόνο του δικαιολογεί την εγχώρια και ξένη εμμονή να συναινέσει η ΝΔ : Το κενό νομιμοποίησης το οποίο υπάρχει στη δανειακή σύμβαση για τα 110 δισ. ευρώ η οποία καίτοι προβλέπει σαφώς παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε πλείστους τομείς(!), ψηφίστηκε με απλή πλειοψηφία από τη Βουλή. Μήπως οι δανειστές ανησυχούν ότι αν αλλάξει η κυβέρνηση, θα αμφισβητηθεί η ισχύς της σύμβασης και θα χάσουν τα όσα πρωτοφανή έχουν κατοχυρώσει; Μήπως η κυβέρνηση ανησυχεί ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα αναζητηθούν ευθύνες για αυτούς που υπέγραψαν και δέσμευσαν παρανόμως τη χώρα; Και λέμε «παρανόμως» διότι αυτή είναι η άποψη πανεπιστημιακών. Μήπως η συναίνεση στο Μνημόνιο 2 επιζητείται για να «νομιμοποιηθεί» αναδρομικά με τις ψήφους και της αξιωματικής  αντιπολίτευσης το Μνημόνιο 1; Αν συμφωνήσει η ΝΔ, εξάλλου, ποιος μπορεί να αναζητήσει τυχόν ευθύνες στο μέλλον; Όχι πάντως μία ΝΔ που θα έχει συναινέσει. Ας δούμε ποια είναι η άποψη πανεπιστημιακών η οποία μπορεί να φωτίσει το μυστήριο της συναίνεσης:

ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ»  ΛΟΓΩ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

«Στην περίπτωση κατά την οποία η κύρωση διεθνούς σύμβασης πρέπει να γίνει κατά το άρθρο 28, παρ. 3 του Συντάγματος, με την αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, είναι πρόδηλο το καθήκον του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναπέμψει στη Βουλή τις διατάξεις οι οποίες ενώ είναι το προϊόν διεθνούς καταναγκασμού της χώρας, ψηφίστηκαν απατηλώς ως απλό σχέδιο νόμου με την απλή κυβερνητική πλειοψηφία των παρόντων και όχι με την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία των 3/5…» Πρόκειται για «αντισυνταγματικώς και συνακόλουθα ακύρως ψηφισμένο σχέδιο νόμου…»

Τάδε έφη Κώστας Μπέης, ομότιμος καθηγητής της πολιτικής δικονομίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Αν ο κ. Μπέης έχει δίκιο, η ανησυχία κυβέρνησης και δανειστών είναι κατανοητή.

Ας δούμε και τη άποψη του Γιώργου Κασιμάτη, καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ… ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ο όρος γενικής παραίτησης από τα δικαιώματα (ασυλία) εθνικής κυριαρχίας, και μάλιστα αμετάκλητα και άνευ όρων, είναι πρωτοφανής… Δεν έχω βρεί, ούτε μου έχει υποδείξει κανείς άλλη διεθνή σύμβαση στην οποία να έχει μπει τέτοιος όρος. Ούτε στις διομολογήσεις. Αυτή η υποδούλωση δεν έχει γίνει ποτέ…»

Παραίτηση από εθνική κυριαρχία με απλή πλειοψηφία της Βουλής;. Ούτε καν. Η Βουλή δεν ψήφισε ποτέ τη δανειακή σύμβαση,  μόνο το Μνημόνιο. Τη σύμβαση υπέγραψε μόνος του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος , αφού ψηφίστηκε το Μνημόνιο, προώθησε τροποποιημένη προς ψήφιση τη σχετική διάταξη, η οποία ενώ αρχικά προέβλεπε κύρωση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή, στη νέα της μορφή αντικαταστάθηκε η λέξη «κύρωση» από τη λέξη «συζήτηση»!

 

…ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΠΙΣΗΣ

Σχετικά με την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας, ο κ. Κασιμάτης λέει τα εξής: «Δεσμεύεται ολόκληρη η δημόσια περιουσία. Είτε αυτή είναι κινητή είτε ακίνητη, είτε είναι αξιόγραφα, είτε είναι χρήμα, είτε είναι ορυκτός πλούτος, είτε είναι υποθαλάσσιος πλούτος, είτε – αν το συνδέσουμε με τις ασυλίες – είναι η Ολυμπία, οι Δελφοί, η Ακρόπολη, η Κνωσός, για εκμετάλλευση εννοώ... Είναι δεσμευμένα διότι υπάρχει πρόβλεψη να μην δοθεί σε κανέναν άλλο, ως προς το σύνολο της περιουσίας, οτιδήποτε. Έχουν (οι δανειστές) την άμεση προτεραιότητα.»

«ΣΤΕΡΗΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ»!

Και προσθέτει τα εξής διαφωτιστικά:

« Όσον αφορά στη τρίτη κατηγορία παραβιάσεων, τις περικοπές, τους φόρους κλπ που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο και τα επικαιροποιημένα Μνημόνια… είναι αντισυνταγματικές … Συνιστούν στέρηση της ιδιοκτησίας και όχι περιορισμό τη ιδιοκτησίας. Τον περιορισμό της ιδιοκτησίας μπορούσε να τον κάνει ο νόμος,  για το κοινό συμφέρον, στέρηση ιδιοκτησίας δεν μπορεί… Επίσης, είναι αντισυνταγματικές διότι αντίκεινται στις εγγυήσεις των αντίστοιχων κοινωνικών δικαιωμάτων. Του μισθού εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης. Αυτές τις διατάξεις που είναι όμοιες σε όλα τα σύγχρονα συντάγματα της Ευρώπης εφάρμοσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Λετονίας, της Ρουμανίας και το Ανώτατο Δικαστήριο της Αργεντινής και κήρυξε τα μέτρα αντισυνταγματικά.»

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα και εγκυρότητα των όσων έχει υπογράψει και εφαρμόσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του Μνημονίου. Έτσι εξηγείται η επιμονή της να εξασφαλίσει τη συναίνεση της ΝΔ, προκειμένου μέσω της έγκρισης του Μνημονίου 2 με αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή, να νομιμοποιηθεί αναδρομικά και το πρώτο. Ή τουλάχιστον μέσω της έγγραφης συμφωνίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ζητεί η τρόικα, να επιτευχθεί, με αυτόν τον τρόπο, η νομιμοποίηση όλου αυτού του πλαισίου το οποίο νομικά και πολιτικά βρίσκεται στον αέρα και πιθανόν εγείρει ζήτημα ευθυνών για τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκαν η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, η υποθήκευση δημόσιας περιουσίας και η ανάληψη δεσμεύσεων βάσει των οποίων η χώρα καθίσταται «100% δέσμια από πλευράς εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής» (Κασιμάτης).

Από άρθρο του Λάμπρου Καλαρρύτη στα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ»

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kiki avatar
  kiki 04/06/2011 10:19:09

  Αντισυνταγματικο το Μνημονιο 1,
  επρεπε ο Προεδρος να μην υπογραψει το προεδρικο διαταγμα που δινει στον Πακ το δικαιωμα ,
  αυτος μονο να υπογραφει τις συμβασεις, και οταν εχει χρονο να ενημερωνει αν θελει την Βουλη, που μεχρι τωρα δεν το εχει κανει.
  Ακυρα ολα τα νομοθετηματα για εργασιακο και ασφαλιστικο,
  Ακυρα Λοβερδο, αντισυνταγματικα.Ακυρα.
  Και εκει μπαινει το θεμα, ποιο Μνημονιο2 γιατι να ψηφιστει απο 180, νομιμοποιηση του πρωτου.αν μπορει ας το περασει με τους δικους του οπως και με το πρωτο.Παρανομο το ενα και το αλλο.
  Αλλα και με 180, θα το ριξουμε , και θα αρνηθουμε να το πληρωσουμε ως Επαχθες και Απεχθες.
  Οι δε υπογραψαντες παραπομπη επι Εσχατη Προδοσια.
  Το ακουνε αυτο , οι συνταγματολογοι του ΠΑΣΟΚ, τι σκ@@ δικαιο διδασκατε?

 2. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 04/06/2011 10:22:11

  Eχει ενδιαφερον να επισημανθει πως, ολες αυτες τις μερες που εχει ξεσπασει το κινημα των αγανακτισμενων, δεν υπαρχει καμμια απολυτως αναφορα σε διαφορες "προοδευτικες" ευρωπαϊκες εφημεριδες, οπως ο Guardian, o Independent, η Monde, κλπ. Οι ιδιες αυτες εφημεριδες, που δημοσιευαν αρθρα και φωτογραφιες καθε φορα που ξεσπουσαν επεισοδια μετα απο διαδηλωσεις, αποσιωπουν τωρα συστηματικα το ξυπνημα του ελληνικου λαου κι' αυτο δεν ειναι διολου τυχαιο. Δειχνει πως οι ευρωπαϊκες ελιτ κατι φοβουνται και δεν θελουν να μιλησουν για την φωτια που εχει αρχισει να ξεσπαει εδω και που συντομα θ' αρχισει να καιει και τις δικες τους γουνες. Απο την αλλη μερηα, σημερα δημοσιευεται στο προοδευτικο αμερικανικο site "Information Clearing House" εκτενεστατη αναλυση του διαπρεπους οικονομολογου Hudson, με ιδιαιτερη αναφορα στο παραδειγμα της Ελλαδας, ως την πρωτη χωρα οπου επιχειρειται να επιβληθει μια οικονομικη δικτατορια νεο-μεσαιωνικου τυπου.

 3. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 04/06/2011 10:37:18

  ΑΥΤΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΝΩΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΙΛΑΝΕ ΟΛΟΙ; ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ (ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ ΕΠΙΣΗΣ).

 4. Κρητικός avatar
  Κρητικός 04/06/2011 10:39:03

  Διόλου απίθανο η κινηση Καρατζαφερη για απόσυρση -κατι σαν αυτοκίνητα- να πρέπει να συνδιαστεί με το τελικο 3/5 της βουλής και να βγουν πάλι οι εθνικοί μειοδότες στον αφρο. Ετσι και αλλιως το σύνταγμα ερμηνεύεται κατα το δοκούν.και του Καρατζαφέρη του ξεφυγε οτι εψαχνε για συνταγματολόγο-γι μια ερμηνεία δηλαδη.

 5. koinos_nous avatar
  koinos_nous 04/06/2011 11:00:13

  Αδελφια καλες οι αναλυσεις γιατην συναινεση, αλλα θα πρεπει να δουμε καταματα τα νουμερα της οικονομιας.
  2010 εσοδα 50 δις εξοδα 75 (στα 75 περιλαμβανονται οι δοσεις για εξοφληση των δανειων που εχουμε).
  Προφανως καπως ετσι θα ειναι η εικονα των επομενων ετων και πιθανως χειροτερη.
  Πιστευει κανεις οτι χωρις να διαγραφει μερος του χρεους αν οχι ολοκληρου εχουμε μελλον με μια οικονομια που παει απο το κακο στο χειροτερο ?
  Αν τα περι επαναδιαπραγματευσης του Σαμαρα αφορουν αυτο ενταξει και εγω μαζι σας.
  Εχετε ακουσει κανεναν να βγαλει τα νουμερα δημοσια και να κανει ενα σεναριο βιωσιμο για αυτο το πραγμα ?
  Γιατι κανενας δεν τολμαει να τα πει ?
  Περιμενουμε τον απο μηχανης θεο να μας σωσει ?
  Ακουσατε και εσεις οτι η ομαδα Ε εστησε εκτυπωτικες μηχανες στον Ολυμπο και τυπωνει ευρα νυχτα μερα και θα σωθουμε ?
  Αν δεν κατεβουμε ολοι κατω να απαιτησουμε να γινει σταση πληρωμων του χρεους, διαγραφη του και επιστροφη στη δραχμη ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ απλα.
  Ολα τα υπολοιπα ειναι κολοκυθια στο πατερο.

 6. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 04/06/2011 11:04:31

  H Xώρα είναι στα χέρια Μασόνων Σιωνιστών και των εκπροσώπων τους στην Ελλάδα ΓΑΠ - ΕΚΔΟΤΩΝ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ- ΠΑΣΤΟΚ. Δηλαδή με λίγα λόγια ΠΡΟΔΟΣΙΑ . Δηλαδή ΓΟΥΔΙ.

 7. victoria (true) avatar
  victoria (true) 04/06/2011 12:45:43

  Εξηγεί πολλά αυτή η προσέγγιση.

 8. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 04/06/2011 16:00:33

  Το ξέρω ότι πάντα κάποια συμφέροντα ήταν εκείνα που δεν άφηναν αυτό τον τόπο να ευδοκιμήσει, πότε εγχώρια, πότε ξένα. Όμως, είναι τόσο δύσκολο πια, μια φορά να βρεθεί μια ηγεσία που να πεί " βρέ παιδί μου καλή χώρα είναι, καλούς ανθρώπους έχει, θα κάνουμε ότι μπορούμε να γίνει παράδεισος!" Τόσο δύσκολο πιά να δουλέψουν οι Έλληνες για την Ελλάδα;;;;;;;;;;;;;;;;

 9. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 05/06/2011 20:40:14

  Αυτά, βέβαια, είναι ήδη γνωστά, από καιρού. Αλλά ζητείται αυτός, που θα θέσει το θέμα της αντισυνταγματικότητος ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων και, με το ειδικό βάρος του, δεν θα επιτρέψει να συμβεί "δικαστική πλάνη" υπέρ των υπογραψάντων. Μάλλον κόμμα, φαντάζομαι.
  Φαίνεται κίνηση "ρουά ματ". Ποιός θα την κάνει; Και, αν διστάζει, γιατί;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.