#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/02/2010 14:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η συναίνεση είναι σαν το ταγκό: θέλει δύο

Η απάτη στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 και η συναίνεση - Μέρος 2

Επειδή πολλά  και  ενδιαφέροντα σχόλια ακολούθησαν  το άρθρο μου, http://www.antinews.gr/?p=33508 θα επιχειρήσω ορισμένες, σύντομες απαντήσεις:

1. Περί απάτης:  Εννοείται ότι κάθε λαός, έχει τους ηγέτες που του αξίζουν. Από την άποψη αυτή φυσικά έχει ευθύνη και ο λαός για τις επιλογές του. Όμως ο  ΓΑΠ ξεπέρασε κατά πολύ τις συνηθισμένες υπερβολές της προεκλογικής περιόδου. Επιμένω στην απάτη γιατί εν γνώσει του έλεγε ψέματα. Είχε ενημερωθεί για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας από τον Καραμανλή, τον Προβόπουλο και τον Αλμούνια. Το ομολόγησε και ο ίδιος. Άρα όταν έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν», παραπλανούσε τον ελληνικό λαό για να υφαρπάξει την ψήφο του. Πιθανότατα θα κέρδιζε και αν ακόμα δεν υποσχόταν τίποτα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Όμως εκείνο που ενόχλησε περισσότερο  ήταν αυτή η φαρσοκωμωδία με τα βιογραφικά. Χιλιάδες άνθρωποι, πίστεψαν στις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού περί «αρίστων» και «αξιοκρατίας»  και έστειλαν τα βιογραφικά τους σημειώματα. Και τους κορόιδεψαν. Τους χρησιμοποίησαν για να επιλέξουν τελικά αυτούς που από την αρχή είχαν στο μυαλό του. Ούτε τη γενναιότητα να ζητήσουν συγνώμη δεν είχαν.

2. Για το πρόγραμμα των 100 ημερών: Είναι προφανές ότι δεν υπήρχε πρόγραμμα! Άλλο ψέμα κι’ αυτό! Αν ο Παπανδρέου είχε την αίσθηση ευθύνης και την τόλμη να ανακοινώσει τον Οκτώβριο, έστω τον Νοέμβριο, τα μέτρα που ανακοίνωσε το Φεβρουάριο, πιθανότατα η χώρα θα γλύτωνε  το διασυρμό και αυτό το εξευτελιστικό κόστος δανεισμού, επιπέδου …Βιετνάμ. Επειδή, όμως, σκέφτηκαν μικροπολιτικά, άφησαν τη χώρα και την οικονομία μας να διασυρθεί, καλλιέργησαν μέσω των ΜΜΕ, την αίσθηση ότι χρειάζονται σκληρά μέτρα και τα ανακοίνωσαν όταν η κοινή γνώμη ήταν έτοιμη να τα αποδεχτεί. Αυτό δεν αποτελεί μόνο εμπαιγμό, αλλά σκοπίμως έβλαψαν τη χώρα, οπότε δεν υπάρχουν μόνο πολιτικές, αλλά και ποινικές ευθύνες. Θα μου πείτε ότι ζητάω ψύλλους στ’ άχυρα.

3. Για τον Καραμανλή: Ψήφισα Καραμανλή και το 2004 και το 2007 και το 2009. Ναι απογοητεύτηκα πολύ, αλλά δεν το μετάνιωσα! Θα το εξηγήσω: Γιατί η Κύπρος παραμένει ακόμα ανεξάρτητο κράτος με ελληνοκύπριο Πρόεδρο. Γιατί στο Βουκουρέστι, μετά από πολλά χρόνια είπαμε ΟΧΙ σ’ όλους αυτούς που μας θεωρούσαν δεδομένους.  Γιατί οι ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία, αν είχε την τόλμη να τις ολοκληρώσει, θα άλλαζαν τα γεωστρατηγικά δεδομένα της Ελλάδας. Γιατί αρνήθηκε να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο για τη μαζική χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες, παρά τις αφόρητες πιέσεις που δέχθηκε. Γιατί  «η επανίδρυση του κράτους» ήταν το καλύτερο σύνθημα και μήνυμα μετά την «Αλλαγή». Το γιατί απογοητεύτηκα το ξέρετε όλοι.

4. Για την οικονομική πολιτική του Καραμανλή και την ευθύνη του Παπανδρέου: Οι παρατάξεις έχουν συνέχεια. Υπερασπίζονται τους ηγέτες τους γιατί αποτελούν μέρος της ιστορίας τους. Το ΠΑΣΟΚ αντιτάχθηκε με  μένος στην «απογραφή Αλογοσκούφη», όχι τόσο γιατί διαφωνούσαν με τα νούμερα (ήξεραν ότι τα στοιχεία τους ψεύτικα)  αλλά γιατί δεν ήθελαν να συναινέσουν στην απαξίωση του κόμματός τους στην κοινωνία, μια απαξίωση που θα τους κρατούσε επί μακρόν εκτός εξουσίας. Η οικονομική πολιτική των Κυβερνήσεων Καραμανλή, που όλοι σήμερα λοιδορούν κράτησε την Ελλάδα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι και την άνοιξη του 2009, όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες βίωναν βαθιά την κρίση ήδη από το 2008.  Αν η κυβέρνηση Καραμανλή, δεν είχε σώσει το τραπεζικό μας σύστημα και δεν είχε προωθήσει το ΤΕΜΠΕ, το έλλειμμα θα παρέμενε εκεί που το είχαν προϋπολογίσει, αλλά θα είχε καταρρεύσει η οικονομία μας. Να γιατί ξέφυγαν τα ελλείμματα.  Με την  ευκαιρία να υπενθυμίσω ότι ο Ομπάμα στον προϋπολογισμό που κατέθεσε για το 2010 προβλέπει έλλειμμα 10.7% για το 2012 , 10.4 και για τα επόμενα δύο χρόνια 4%. Γιατί προβλέπει αυτό το έλλειμμα; Προφανώς για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη. Ηδη οι ΗΠΑ τρέχουν ήδη με ρυθμό ανάπτυξης 5.2%.  Όταν το Φθινόπωρο του  2008 η Κυβέρνηση ανακοίνωσε το  πακέτο στήριξης των τραπεζών, θυμάστε την αντίδραση του Παπανδρέου;  Όταν παρουσίασε την πρότασή της για τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων στη φορολόγηση, θυμάστε τα πρωτοσέλιδα του Τύπου; Όταν ανακοινώθηκε το  άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, θυμάστε τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών;  Αν τα μέτρα αυτά είχαν υιοθετηθεί από το Φθινόπωρο του 2008, έστω από την Άνοιξη του 2009, ίσως η κρίση να έπληττε τη χώρα μας το διάστημα που οι οικονομίες της Ευρωζώνης και της Αμερικής την είχαν ήδη ξεπεράσει, οπότε θα ήταν ευκολότερος ο δανεισμός μας και δυσκολότερα τα παιχνίδια με το ευρώ. Και μια τελευταία επισήμανση: Ο πρωθυπουργός, παίρνει αποφάσεις, με βάση την εκλογική πελατεία του ΠΑΣΟΚ. Πάντα  έτσι ήταν αυτό το κόμμα. Έκανε τη μικροπολιτική επιστήμη. Για αυτό μας τιμωρούν οι αγορές και όχι για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία μας! Ίσως ακουστεί περίεργο, αλλά ορισμένες οικονομίες της Ευρώπης, μπορεί και να βρίσκονται  σε χειρότερη κατάσταση από την ελληνική! Όμως εκεί οι κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα! Δεν κάνουν δηλώσεις! Εχετε ποτέ ακούσει πρωθυπουργό ευρωπαϊκής χώρας να λέει από το βήμα της βουλής ότι η «οικονομία μας είναι στην εντατική;» Όταν τ’ ακούνε αυτά οι αγορές, τι περιμένετε να κάνουν; Να μας αναβαθμίσουν; Όταν ακούνε τον Υπουργό Εργασίας να λέει ότι «στα ταμεία δεν υπάρχει σάλιο;» Μας φταίνε οι …κερδοσκόποι; 

5. Ο εκλογικός νόμος: Η Νέα Δημοκρατία …έχει πάντα ένα πρόβλημα με τους εκλογικούς νόμους που ψηφίζει. Δουλεύουν σε βάρος της! Αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ, κάθε φορά που ήταν να χάσει τις εκλογές ψήφιζε έναν εκλογικό νόμο που καθιστούσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ. αδύναμη και διασφάλιζε την ταχεία  επάνοδό του ΠΑΣΟΚ. Θα θυμάστε το νόμο του Κουτσόγιωργα το 1988, και το νόμο Σκανδαλίδη το 2004. Η Ν.Δ.  θα μπορούσε για παράδειγμα και το 1980 και το 1993 να ψηφίσει την απλή αναλογική και να κάνει δύσκολη τη ζωή του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν το έκανε. Ο Καραμανλής νόμισε ότι μπορούσε να κυβερνήσει με 152 βουλευτές. Δεν διδάχθηκε τίποτα από τον Μητσοτάκη, που έκανε το λάθος να κυβερνήσει με 151. Ετσι έγινε ήρωας ο Τατούλης!  Ο Γιακουμάτος. Ο Μανώλης και όποιος άλλος ήθελε! Αυτή η ισχνή πλειοψηφία επέτρεψε και σ’ αλλά στελέχη π.χ. Μπακογιάννη και Σουφλιά, να ακολουθούν προσωπικές στρατηγικές, με τα γνωστά αποτελέσματα. Αν ο Καραμανλής είχε την πρόνοια ν’ αλλάξει το εκλογικό νόμο πριν το 2007, θα μπορούσε  να προκηρύξει  νέες εκλογές, για να κερδίσει αυξημένη πλειοψηφία, οπότε  το παιχνίδι θα ήταν διαφορετικό. Γιαυτό προσοχή με τα παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ με τον εκλογικό νόμο. Ποτέ δεν υπήρξαν αθώα.

6. Για τις πρόωρες εκλογές του 2009: Πιστεύω ότι δεν έχουμε ακόμα μάθει όλη την αλήθεια. Οι μέχρι τώρα δικαιολογίες φαίνονται απλοϊκές.  Απλά να υπενθυμίσω ότι η «τριάδα» των υπουργών που έδωσε εκείνη τη συνέντευξη για τις υποκλοπές της Vodafone  (Ρουσόπουλος, Βουλγαράκης, Παπαληγούρας) είναι  εκτός πολιτικής. Οι δύο πρώτοι μάλιστα και πολιτικά απαξιωμένοι.  Η υπόθεση εκείνη  ήταν κομβικό σημείο στη διακυβέρνηση Καραμανλή. …

7.  Τα σκάνδαλα και ΜΜΕ: Ο Καραμανλής  έκανε και αυτός το λάθος που έκαναν όλοι οι αρχηγοί της Ν.Δ. Νόμισε ότι μπορούσε να κυβερνήσει χωρίς ισχυρό κεντροδεξιό τύπο. Στηρίχθηκε στις λυκοφιλίες της άλλης πλευράς. Το έργο το είχαμε ξαναδεί. Αλλά δεν μάθαμε. Στην πρώτη ευκαιρία, όταν αντιλήφθηκαν ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση, στράφηκαν εναντίον του και τον  αποκαθήλωσαν. Έστησαν  αυτές τις απίστευτες τηλεοπτικές ώρες σκανδαλολογίας. Κυνηγούσαν τον Λιάπη, αν πήγε να δει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με τον Χριστοφοράκο! Είδατε καμιά συζήτηση στην τηλεόραση για τον Παμπούκη; Εδώ τα κατάφερε η Ν.Δ. να της χρεωθεί σχεδόν αποκλειστικά το σκάνδαλο της ZIEMENS, όταν από την άλλη πλευρά υπάρχει η ομολογία Τσουκάτου και ο νυν Υπουργός Οικονομικών ήταν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ, με αυξημένες μάλιστα αρμοδιότητες (το μάτι του υπουργού οικονομίας) και δεν άνοιξε μύτη!  Για  σκεφτείτε να ήταν στο Δ.Σ. του ΟΤΕ ο Αλογοσκούφης; Προφανώς και υπήρξαν σκάνδαλα.  Και είναι βαριά η αμέλεια του Καραμανλή, που δεν έστειλε, όταν έπρεπε,  σπίτι τους και εκτός Ν.Δ. εκείνους, που εκμεταλλεύτηκαν έναν αγώνα δεκαετίας, για να «κάνουν business», να βολέψουν ημετέρους, κολλητούς, συγγενείς και φίλους. Για αυτό έχασε η Ν.Δ.   

8. Περί συναίνεσης.  Συμφωνώ απολύτως με την θέση του Σαμαρά, «ότι η συναίνεση δεν είναι αδυναμία, αλλά αρετή». Αλλά η συναίνεση είναι σαν το ταγκό, θέλει δύο. Και επί πλέον δεν αποτελεί άλλοθι για την αδυναμία  και την πρωτοφανή ανικανότητα της  κυβέρνησης . Ούτε κυρίως συνενοχή και συνυπευθυνότητα. Μας έχω ικανούς να αρχίσουμε να χρεωνόμαστε και τα, ο θεός να τα κάνει, μέτρα Παπανδρέου. Αλλά και όταν ακόμα προσφέρεται  η συναίνεση, πρέπει διαρκώς να υπενθυμίζεται στην άλλη πλευρά, για να μη θεωρείται αυτονόητο, ότι εκείνη ουδέποτε παρείχε συναίνεση σε καμιά κυβέρνηση της Ν.Δ. ακόμα και σε μείζονα θέματα. Όταν έχεις απέναντί σου ένα αφερέγγυο κόμμα, πρέπει να το σκέφτεσαι δυο και τρείς φορές πριν το στηρίξεις. Απλά να υπενθυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ από το 1974 και εντεύθεν απείχε απ’ όλα τα σημαντικά που έγιναν στη χώρα μας. Απείχε, από  το Σύνταγμα του 1975. Απείχε από τη Συμφωνία Ένταξης στην ΕΟΚ. Θυμάστε πως συμπεριφέρθηκε στον Καραμανλή το 1985. Απείχε από τη Συμφωνία του Μάαστριχτ. Απείχε από την προεδρική εκλογή Καραμανλή το 1990. Αρνήθηκε να συμμετάσχει στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση. Αρνήθηκε να συναινέσει στη πρόσκληση Καραμανλή για την οικονομία. Όταν ο Καραμανλής μιλούσε για διεθνή οικονομική κρίση, ο Γιώργος έλεγε ότι την κρίση τη δημιούργησε ο Καραμανλή! Χθες βέβαια ο Αντιπρόεδρος, μας είπε ότι η κρίση είναι ….πλανητική! Έχει δίκιο! Φταίνε τα UFO  που κυβερνάνε την Ελλάδα! Και πολλά άλλα; Και ρωτάω τώρα: Με τέτοιο ιστορικό, τους εμπιστεύεστε; 

 Κώστας Ρωδινός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ataktos avatar
  ataktos 08/02/2010 14:48:48

  http://www.youtube.com/watch?v=QOGSoW-tlmc&feature=related

 2. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 08/02/2010 14:57:48

  "αλλά σκοπίμως έβλαψαν τη χώρα, οπότε δεν υπάρχουν μόνο πολιτικές, αλλά και ποινικές ευθύνες. Θα μου πείτε ότι ζητάω ψύλλους στ’ άχυρα."

  Όχι κ. Ρωδινέ δεν ζητάτε ψύλλους στ'αχυρα.

  Το σημερινό καθεστώς-κατεστημένο στο πολιτκό του σκέλος θυμίζει και επί της ουσίας είναι μια παραλλαγή κάποιας νοτιοαμερικάνικης χούντας.

  Το στρατιωτικό-εκτελεστικό σκέλος δεν υπάρχει γιατί απλά δεν χρειάζεται. Τη δουλειά αυτή την έχει αναλάβει ένα δημοσιογραφικό (με πειθαρχία SS) επιτελείο παραπληροφόρησης που όμοιό του σε δομή, οργάνωση και μεθόδους δεν πρέπει να υπήρξε ποτέ παγκοσμίως.

  Το ζήτημα που πρέπει να καταλάβουν όσοι υγιείς απομένουν στα κόμματα εξουσίας είναι ότι όλα τα καθεστώτα όσο καλά ριζωμένα και να είναι κάποια στιγμή πέφτουν. Οπότε τότε παύουμε να ψάχνουμε για ψύλλους στ'αχυρα και έρχεται η ώρα της απόδοσης όχι μόνον ιστορικών αλλά και ποινικών ευθυνών.

 3. xenitemenos21 avatar
  xenitemenos21 08/02/2010 18:12:40

  Το μεγαλυτερο λαθος του Καραμανλη ηταν οτι δεν εχωσε τους κλεφτες του ΠΑΣΟΚ στη φυλακη. Και δεν εκλεισε αμεσως τα ανευ αδειας λειτουργουντα ψευδοκαναλα, οχι μονον των "νταβατζηδων" με τις μπιζνες με το Δημοσιο. Αλλα και ολων των αλλων που το παιζανε και το παιζουν υπερανω των παντων. Καθε μερα ειναι μπροστα μας - αντι να ειναι στη φυλακη για να εκτιει τις ποινες φυλακισης οκτακοσιων ετων που του εχουν επιβληθει με τελεσιδικες αποφασεις - ενας θρασυτατος καναλαρχης και εκδοτης ημερησιας εφημεριδας που διακηρυσσει με στεντορεια φωνη οτι ουδεις μπορει να τον πειραξει "γιατι τους κραταει ολους". Και φαινεται οτι σ' αυτο το σημειο εχει απολυτο δικαιο, τους "κραταει ολους", ο,τι και να σημαινει αυτο.

 4. ΜΗΤΣΟΣ avatar
  ΜΗΤΣΟΣ 08/02/2010 19:10:35

  Ζούμε την πιο σκληρή ΧΟΥΝΤΑ που έχει γνωρίσει ο τόπος.
  Τα πάντα λογοκρίνονται ,οι παντες φιμώνονται και όλα παρουσιάζονται αλλοιωμένα.
  Το δόγμα διαίρει και βασίλευε γίνεται πράξη σε όλο του το μεγαλείο.
  Οι δημόσιοι υπάλληλοι κατηγορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες.
  Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χαρακτηρίζουν τους δημόσιους άχρηστους και τεμπέληδες .
  Οι στρατιωτικοί γίναν η προνομιούχα τάξη της Ελλάδας με πρόωρες συντάξεις και 15 μεταθέσεις (το κράτος μεριμνά για τον τουρισμό τους).
  Οι Έλληνες καταπιέζουν και φοβούνται τους αλλοδαπούς και οι αλλοδαποί καταπιεσμένοι μπαινοβγαίνουν στη χώρα με όλο τους το σοϊ και κρύβονται στο κέντρο της Αθήνας.
  Ζώντας λοιπόν αυτή την κατάσταση αναρτιέμαι το λόγω για τον οποίο πρέπει να υπάρξει συναίνεση σε μια τόσο αυταρχική κυβέρνηση.Σ'αυτούς που χαρακτήριζαν τους συμβασιούχους κομματόσκυλα,τους αστυνομικούς φασίστες και ράμπο,τους αγρότες αναρχοσυνδικαλιστές ,τους Έλληνες πολίτες ρατσιστές και ξενοφοβικούς.
  ΟΧΙ άλλος πολιτικός πολιτισμός.Αντιπολίτευση ΤΩΡΑ!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.