04/02/2010 15:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η συμφωνία FRONTEX - Τουρκίας αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

Η κυβέρνηση ανησυχεί για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διασφάλισης των Ευρωπαϊκών Συνόρων (FRONTEX) και της Τουρκίας και δηλώνει πως δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοια συμφωνία, εάν δεν αναφέρεται ρητά, πως τα ελληνικά σύνορα αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τα παραπάνω ανέφερε στη Βουλή, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Λιάνας Κανέλλη (ΚΚΕ), σχετικά με το προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ της FRONTEX και της Τουρκίας, το οποίο, σύμφωνα με την βουλευτή, αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση πάντως -τόνισε ο κ.Βούγιας- το κείμενο της συμφωνίας δεν έχει οριστικοποιηθεί.

    «Η κυβέρνηση μας κράτησε στο σκοτάδι για το τι συζητείται μεταξύ της FRONTEX και της Τουρκίας για το Αιγαίο» υποστήριξε η Λιάνα Κανέλλη αναπτύσσοντας την ερώτησή της. «Τα ευρωπαϊκά σύνορα, τα έχει κατοχυρώσει το κείμενο της Κωνσταντινούπολης για τον Ευρωστρατό, απʼ όπου απουσιάζει το Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Με αυτό το κείμενο διαπραγματεύεται η κυβέρνηση; Γιατί τότε, η FRONTEX δεν φυλάει τα σύνορα της Ευρώπης».

    «Η FRONTEX κινείται στη Σάμο σαν να είναι χωράφι της. Έρχεστε και διαπραγματεύεστε τον εναέριο χώρο του Αιγαίου; Φροντίζετε επιμελώς αυτό το πράγμα να κρύβεται. Θα διπλασιαστούν οι δυνάμεις της FRONTEX για να υπερασπιστεί ποιους; Παράγουμε τους πρόσφυγες με την ευρωενωσιακή μας πολιτική, ξεβράζει το Αιγαίο πτώματα και εμείς έχουμε γίνει συλλέκτες πτωμάτων μεταναστών, ενώ η Τουρκία διαπραγματεύεται με την Ε.Ε., την συνδιαχείριση του εναερίου χώρου του Αιγαίου» ανέφερε μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΚΚΕ.

    «Συγχέετε την προηγούμενη κυβέρνηση με την σημερινή» απάντησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να κριθεί από το τι κάνει για το συγκεκριμένο θέμα και όχι για την προηγούμενη διακυβέρνηση».

    «Οι ανησυχίες σας υπάρχουν και στο ΥΠΕΞ και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν έγινε προληπτικά η εποπτεία των διαπραγματεύσεων. Για την δική μας στάση, σας παραπέμπω στο πνεύμα των επιστολών Χρυσοχοΐδη στον ομόλογό του στη Τουρκία, που λέει πως αν στη συμφωνία δεν υπάρχει ρητή αναφορά ότι η Ελλάδα αποτελεί το εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε., εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοια συμφωνία».

    «Η Ελλάδα, με τη θέση που δηλώνει, επιθυμεί να συμμετέχει η Τουρκία στο σκέλος της FRONTEX χωρίς να θίγονται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το κείμενο δεν έχει οριστικοποιηθεί - και όταν οριστικοποιηθεί, θα τεθεί υπόψη της Βουλής» διευκρίνισε ο κ. Βούγιας.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ avatar
    ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ 04/02/2010 18:49:33

    Η ΕΕ αναγνωρίζει ότι υπάρχει οξύ πρόβλημα γι'αυτό δημιούργησε τη FRONTEX.H ελλάδα δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα γι'αυτό διαλύει την υπηρεσία συνοριακής φύλαξης και δίωξης λαθρομετανάστευσης.Η ευρώπη θέλει να τους στείλει πίσω γι'αυτό και συζητά με τουρκία.Η ελλάδα θα λύσει το πρ΄βλημα κάνοντάς τους έλληνες.Η frontex δημιουργεί παραρτημα στην αθήνα για νά'ναι πιο κοντά στο πρόβλημα,η ελλάδα προσλαμβάνει την αλ-σαλεχ.Με συχωρείτε αλλά εγώ θα πάω με τη frontex.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.