#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/11/2013 18:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η συμφωνία με το Ιράν ευνοεί και την ΕλλάδαΕνός κακού μύρια έπονται, είθισται να λέμε, αλλά πολλές φορές μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο. Τα καλά στοιχεία για την ελληνική οικονομία, το θετικό κλίμα από το ταξίδι στο Βερολίνο, το πλεόνασμα στο 10μηνο, μπορεί να ακολουθούνται κι από άλλα καλά νέα.

Η μεγάλη συμφωνία των δυτικών κρατών με το Ιράν για τα πυρηνικά αλλά και για το σύνολο των σχέσεων της χώρας με τη Δύση, δημιουργεί ένα ιδιαίτερα θετικό πλαίσιο στη Μέση Ανατολή. Αποφεύγεται μια πιθανή σύγκρουση ενώ και η σχετική ηρεμία που επικρατεί στη Συρία, απομακρύνει τα σύννεφα πολέμου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σημειωθεί σημαντική πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, πτώση που όσο θα είναι ομαλό το κλίμα θα συνεχίζεται. Το πρωί της Δευτέρας το πετρέλαιο τύπου Μπρέντ (Crude Oil Brent) υποχωρούσε κατά 1,87 δολάρια στα 109,18 δολάρια το βαρέλι ή σε ποσοστό 1,68% (από 2,2% που υποχωρούσε κατά τρεις πρώτες εμπορικές συναλλαγές στην Ασία το πρωί της Δευτέρας). Αντίστοιχα το "ελαφρύ αργό" (Crude Oil WTI), υποχωρεί κατά 1,33 δολ., φθάνοντας στα 93,51 δολάρια ανά βαρέλι, υποχωρώντας σε ποσοστό περίπου 1,4%.

Το καλό είναι ότι μπορεί να υπάρξει και σημαντική ελάφρυνση στις τιμές των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα η οποία αγοράζει και εισάγει μεγάλες ποσότητες ιρανικού πετρελαίου. Θα πρόκειται για μια εξαιρετική συγκυρία για τη χώρα να αγοράζει φθηνό πετρέλαιο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα νοικοκυριά.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom για μείωση των τιμών στο φυσικό αέριο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό πεδίο στον τομέα της ενέργειας, με φθηνά καύσιμα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. peryman avatar
  peryman 25/11/2013 21:37:51

  Η σημασία της κίνησης αυτής είναι τεράστια....Με προοπτική 20ετίας, διαμορφώνεται άξονας Ιράν-Ιράκ-Ιορδανίας-Συρίας-Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας που φέρνει την Ε.Ε. σε άμεση επαφή με τα πετρέλαια και τα αέρια της Κεντ. Ασίας και παρακάμπτονται τα βασίλεια του Περσικού Κόλπου, τα οποία αποτελούν τη μήτρα του ισλαμικού φονταμενταλισμού....Έτσι, η εύκολη διάθεση μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου και αερίου στις αγορές της Δύσης θα ρίξει τις τιμές, ενώ θα προσφέρει στη Δύση ένα όπλο ενάντια στην Κινεζική απειλή....

  • tpe avatar
   tpe @ peryman 26/11/2013 13:32:49

   Καταλαβαίνεις, βεβαίως, πως αυτό που λες δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, έτσι; Μιλάμε για ΙΣΛΑΜΙΚΕΣ χώρες. Ο πρεσβευτής της ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ Δημοκρατίας τους Ιράν, ΔΕΝ, έδωσε το χέρι του για χειραψία με την Ίστον, λόγω του φύλου της. Το διανοείσαι; Μιλάμε για την Υπουργό Εξωτερικών της Ε.Ε.. Κι όμως, το φάγαμε αμάσητο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.